Ο νέος αντιαρματικός πύραυλος του Ιράν μοιάζει καταπληκτικά με… Sidewinder

6
366
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το Ιράν παρουσίασε επισήμως έναν νέο αντιαρματικό πύραυλο αέρος-εδάφους με την ονομασία Azarakhsh (Αστραπή), που είναι σχεδόν ίδιος εμφανισιακά με τον πασίγνωστο αμερικανικό πύραυλο αέρος-αέρος AIM-9 Sidewinder.

Πριν την ανατροπή του Σάχη το 1979, το Ιράν είχε εισάγει μεγάλες ποσότητες πυραύλων Sidewinder, ειδικά τα μοντέλα “B” και “D” για τα αεροσκάφη F-4, F-5, και F-14, που συνεχίζουν να πετούν μέχρι σήμερα. Το νέο βλήμα, ενδέχεται να είναι εξελιγμένο αντίγραφο των AIM-9 Sidewinder, που συνεχίζει να υπηρετεί με πολλές χώρες της Δύσης. Το Azarakhsh ζυγίζει 70 κιλά, έχει μήκος 3,069 μέτρα, διάμετρο 127mm και εμβέλεια 10 χιλιομέτρων με ταχύτητα 550m/s.

Ενδέχεται ο Azarakhsh να είναι μετεξέλιξη του βλήματος Fatter, που με τη σειρά του είναι “κλώνος” του αμερικανικού Sidewinder. Οι Ιρανοί πάντως, έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να αντιγράψουν και να διατηρήσουν σε υπηρεσία οπλικά συστήματα δυτικής προέλευσης, που μετά το 1979, δεν ήταν προσβάσιμα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Konstantinos_Zikidis
Guest
Konstantinos Zikidis

Μέχρι και rolleron έχει στα ουραία πτερύγια, σήμα κατατεθέν του Sidewinder!

Χρήστος Cii
Guest
Χρήστος Cii

clopy paste ειναι ο ατιμος

DangerJetExhaust
Guest
Νίκος Βασιλάκης

Υπήρξε δοκιμαστική αμερικανική έκδοση του AIM-9L τη δεκαετία του ’70 σε αντιαρματικό ρόλο

chikichiki
Guest
chikichiki

Άμα ξεκινήσουμε αμυντική συνεργασία με το Ιράν (έτσι κι αλλιώς αυτοί μάλλον πιο ψαγμένοι από μας είναι) λέτε να μας θυμώσει πολύ ο πορτοκαλομάλλης;

pito59
Guest

AIM-9P

Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης
Guest
Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης

“Οι Ιρανοί πάντως, έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να αντιγράψουν και να διατηρήσουν σε υπηρεσία οπλικά συστήματα δυτικής προέλευσης, που μετά το 1979, δεν ήταν προσβάσιμα”. Μήπως ξεχάσαμε τα Α/Τ Κ/Β TOW και τα Κ/Β Ε/Α HAWK κατασκευής Η.Π.Α. τα οποία το Ιράν παρέλαβε κατά την διάρκεια του Πολέμου Ιράκ-Ιράν 1980-1988 λόγω σκανδάλου Iran-Contra στις Η.Π.Α.; Χώρια βέβαια οι Ιρανικές απόπειρες λαθραίας εισαγωγής Δυτικής αμυντικής τεχνολογίας και ανταλλακτικών, καθώς και τα πρώην Mirage F1EQ F1BQ της Ιρακινής ΠΑ που κατέφυγαν στο Ιράν στον Πόλεμο του Κόλπου 1990-1991, αριθμός των οποίων έχει εκσυγχρονισθεί κι επιχειρεί με την ΠΑ της Ισλαμικής Δημοκρατίας… Read more »