Β-52: ΜΟΑΒ και νέα όπλα κάνουν τον… «Βομβαρδόσαυρο» ακόμη πιο επίφοβο

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το Β-52 έχει πολεμήσει σχεδόν σε όλους τους πολέμους που έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ από την δεκαετία του ’60 και μετά αλλά μην σας ξεγελά η ηλικία του: η USAF σχεδιάζει να κάνει το εμβληματικό αυτό βομβαρδιστικό του Ψυχρού Πολέμου ακόμη πιο ικανό, εξοπλίζοντάς το με νέα όπλα –συμπεριλαμβανομένης της τρομερής «Μητέρας Όλων των Βομβών».

Η Διοίκηση Αεροπορικού Υλικού (Air Force Materiel Command) αναζητά έναν νέο εξωτερικό φορέα ανάρτησης οπλισμού που θα τετραπλασιάσει το βάρος των όπλων που δύναται να μεταφερθεί κάτω από τις πτέρυγες του ΒUFF από 10.000 σε 40.000 λίβρες, αναφέρει η έγκυρη στρατιωτική επιθεώρηση Jane’s 360. Όμως αυτό που θα κάνει τα βομβαρδιστικά του τύπου πιο ικανά δεν έγκειται τόσο στην ποσότητα, όσο στο είδος των μεταφερομένων όπλων.

Ο φορέας ανάρτησης οπλισμού ICP (Improved Common Pylon) των Β-52 σχεδιάσθηκε το 1959 και βρίσκεται σε υπηρεσία από την δεκαετία του ’60. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε απαίτηση ούτε πρόβλεψη για μεταφορά όπλων βάρους άνω των 5.000 λιβρών. Από τότε όμως πολλά έχουν αλλάξει. Οι φορείς τροποποιήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και τα Β-52 έκαναν την δουλειά που ξέρουν όποτε τους ζητήθηκε. Περιορισμοί ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται, ειδικά όσον αφορά την μεταφορά μεγαλύτερων και βαρύτερων όπλων.

Ο νέος πυλώνας θα επιτρέπει στα Β-52 να φέρουν οποιοδήποτε όπλο διαθέτει η USAF, ακόμη και την θηριώδη βόμβα GBU-43/B MOAB (Massive Ordnance Air Burst) ή «Mother Of All Bombs» των 21.600 λιβρών, το ισχυρότερο μη πυρηνικό όπλο σε υπηρεσία στον κόσμο. Μέχρι σήμερα, λόγω του βάρους και των διαστάσεών του το αξίας 13 εκατ. δολαρίων όπλο ρίπτεται μόνο από ΜC-130 (το μήκος της βόμβας είναι 30 πόδια ενώ οι θυρίδες της αποθήκης οπλισμού των B-52 είναι 28 πόδια). Ήδη οι Αμερικανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο χρησιμοποίησής του εκ νέου στο Αφγανιστάν κατά του ISIS.

Τα τελευταία χρόνια το οπλοστάσιο των Β-52 έχει εκσυγχρονιστεί, ιδίως μετά τον εφοδιασμό των αεροσκαφών με τον νέο περιστροφικό φορέα CRL (Conventional Rotary Launcher) στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης της εσωτερικής αποθήκης οπλισμού 1760 Internal Weapons Bay Upgrade, ύψους 163 εκατομμυρίων δολαρίων. Για να κρατήσει τα βομβαρδιστικά του τύπου μάχιμα τουλάχιστον μέχρι το 2050, η USAF έχει ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την ενίσχυση του συστήματος προσγείωσης κατά 66% για την μεταφορά μεγαλύτερου βάρους.

Έτσι, τα αεροπλάνα θα μπορούν να μεταφέρουν νέους τύπους πυρομαχικών, όπως GBU-31 Joint Direct Attack Munitions (JDAM) των 2.000 λιβρών και Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) των 1.000 λιβρών. Ούτως ή άλλως το Β-52 είναι αξεπέραστο ως πλατφόρμα μεταφοράς μιας ευρύτατης ποικιλίας όπλων –την μεγαλύτερη εν σχέσει με άλλα αεροσκάφη της Αεροπορίας. Οι νέες δυνατότητες που θα αποκτήσει απλώς θα την διευρύνουν περισσότερο.

 

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
gkas1973
Guest

Εριξα πολύ γέλιο με την έκφραση «Βομβαρδόσαυρο», αλλά κατά τα άλλα ωραίο άρθρο.