$474 εκατομμύρια στην BAE για υποστήριξη (και) των αμερικανικών M109

21
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η BAE Systems, ανέλαβε συμβόλαιο αξίας $ 474,084,062 για συντήρηση και υποστήριξη συστημάτων του Αμερικανικού Στρατού.

Μεγάλο μέρος του συμβολαίου αφορά υποστήριξη, συντήρηση και διαμόρφωση της οικογένειας πυροβόλων M109, για τα επόμενα 6 χρόνια.

Ο Αμερικανικός Στρατός άρχισε από πέρυσι να αντικαθιστά το M109A6 Paladin και τον μεταφορέα M992A2 Field Artillery Supply Vehicle, με το νεότερο M109A7 και τον μεταφορέα πυρομαχικών M992A3.

Η νέα έκδοση, η οποία περιλαμβάνει ένα βελτιωμένο πλαίσιο που βασίζεται στο Bradley, αναμένεται να προσφέρει καλύτερη επιβίωσιωμοτητα και ομοιοτυπία με ήδη υπάρχοντα συστήματα

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
gdmast
Guest
gmast

Τώρα αν πω ότι τα 420 M-109A1 /A2 /A3 /Α5 που έχουμε, πρέπει να αναβαθμιστούν σε Paladin M109A7, εμβέλειας 30 χλμ., θα ζητώ τον ουρανό με τα άστρα? (100 εκ το όλο κόστος).

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Είναι μόνο τόσα; Κελεπούρι φαίνεται … Αν είναι έτσι, χθες έπρεπε να έχει αποφασιστεί …

gdmast
Guest
gmast

Τόσα είναι, απλά προστίθενται στα όσα (πάρα πολλά), έχουν μείνει πίσω όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό και είμαι απαισιόδοξος, αν και η αναβάθμιση του πυροβολικού είναι υπεραπαραίτητη και πιο φθηνή από άλλες επιλογές άρνησης περιοχής (αν και πάντα λειτουργεί συνδυαστικά).

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σε ότι τα Μ-109Α1 του Ε.Σ λέγεται ότι έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια.
Σε ότι αφορά τα 100 εκατ. για τόσα πυροβόλα, αποκλείεται να κοστίζει τόσο φτηνά ο εκσυγχρονισμός τους σε Α7.

Αίας
Guest
Αίας

Είσαι σίγουρος για το ποσό φίλε;
Λίγα φαίνονται.

gdmast
Guest
gdmast

Τέτοιο ποσό είχα υπολογίσει τα δικά μας από συγκριτικά στοιχεία και τιμή μονάδας. Με δύο επιφυλάξεις, η μια είναι το αν αυτό αφορά αναβάθμιση από Α5 σε Α7 (τα δικά μας δεν είναι όλα Α5) και δεύτερον δεν έχω διευκρινίσει αν αυτό αφορά την αναβάθμιση του Αμερικανικού στρατού (και μόνο), οπότε είναι πιθανό εμάς να μας δώσουν μεγαλύτερη τιμή (αν και εμείς έχουμε αρκετά τέτοια και θα πάρουμε καλή τιμή οπωσδήποτε). Επίσης διευκρινίζω ότι τον υπολογισμό τον είχα κάνει πέρυσι την άνοιξη. Βέβαια πρόσφατα διάβασα και μια αναβάθμιση της Leonardo (με αλλαγή και κάννης κ.λπ.), αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί κάπου… Read more »

Αίας
Guest
Αίας

Νομίζω αυτή η τοποθέτηση σου είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αναρωτιέμαι αν είναι δυνατή αλλά και συμφέρουσα η αναβάθμιση σε α5 του συνόλου. Θεωρώ πως το μίνιμουμ επίπεδο πυροβόλου που θα έπρεπε να έχουμε είναι το α5. Μπορεί η προ ετών κίνηση απόκτησης των γερμανικών πυροβόλων να ήταν ευεργετική αλλά στην ουσία ήταν το ελάχιστο σε μία κατάσταση τραγική που ήταν το πυροβολικό. Τώρα απλά είναι κακή ,όσο και αν θυμώνει το σχόλιο αυτό. Το πυροβολικό θα κερδίσει την μάχη στο έδαφος. Στην ειρήνη είναι η μέγιστη αποτροπή. Πιστεύω πως ,όπως όλοι, πρέπει να γίνει σκούπα σε μεταχειρισμένα πυροβόλα αλλά… Read more »

gdmast
Guest
gdmast

Δεν διαφωνώ επί της ουσίας. Και εγώ βλέπω την (περιέργως παραμελημένη) αξία του πυροβολικού. Για τα PzH, η άποψή μου είναι ότι, η απόκτηση των 81 μεταχειρισμένων (κατ’ ουσία αμεταχείριστων) υπερσύγχρονων PzH-2000 από τη Γερμανία και την Ολλανδία που προσφέρονται στην εξαιρετική τιμή των 280 εκ., αξίζει τον κόπο (λόγω και των ευκολιών πληρωμής), διότι μια τέτοια κίνηση θα έφερνε στο ελληνικό οπλοστάσιο 81 νέα υπερσύγχρονα αυτοκινούμενα πυροβόλα, τα οποία, μαζί με τα υπάρχοντα 24, θα εξόπλιζαν έξι Μοίρες των 17-18 πυροβόλων, οι οποίες με τη σειρά τους θα αναβάθμιζαν σε μεγάλο βαθμό την ισχύ και το βεληνεκές πυρός του… Read more »

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Είναι πειστικά όσα λέτε για το ρόλο του π/β, και την υστέρησή μας στον τομέα αυτό. Τα ΡΖΗ 2000 είναι σε άλλη κλάση τελείως, πολύ ανώτερα και του Α7. Αφού το Α7 έχει νέο σκάφος, από Μ2/Μ3/Μ270, αναβάθμιση των Α1Β/Α2/Α5 μπορεί να γίνει το πολύ σε Α6 Παλαδίν. Είναι μεγάλη αναβάθιση, με ψηφιακό ΣΕΠ κλπ, και σίγουρα όχι φθηνή. Αλλά το βεληνεκές και η ταχυβολία (όπως και το περιθώριο κίνησης του πυροβόλου σε ανύψωση και αζιμούθιο) μένει και πάλι πολύ πίσω του ΡΖΗ 2000 (και του Κ9/Φιρτίνα), αλλά μπορεί να κάνει shoot & scoot. Μπορεί βέβαια να γίνει αλλαγή κάννης… Read more »

Αίας
Guest
Αίας

Δεν γνώριζα για προσφορά Ρ2000 από Γερμανία και Ολλανδία στην τιμή αλλά και στον αριθμό που λέτε.
Νόμιζα πως η Ολλανδία έχει γύρω στα 16 και η Γερμανία γύρω στα 36 πια σε αποθήκευση (άρα και πιθανόν για πώληση).
Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο ,τότε δεν θα είναι έγκλημα (ακόμα ένα) η μη απόκτηση τους.
Για πολλούς λόγους ΑΛΛΑ κυρίως γιατί με 300 εκατομμύρια δεν θα αγοράσουμε πυροβόλα αλλά ΕΙΡΗΝΗ και θα γλυτώσουμε δισεκατομμύρια από μία σύρραξη.(και ζωές πρωτίστως).

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Nικόλαε,δέν ισχύει για το Μ-109 ότι «(όπως και το περιθώριο κίνησης του πυροβόλου σε ανύψωση και αζιμούθιο) μένει και πάλι πολύ πίσω του ΡΖΗ 2000»
Εν προκειμένω,to M-109 υπερέχει ελαφρώς του PzH-2000,με μέγιστη ανύψωση 75°,έναντι 65°.

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Ευχαριστώ για τη διόρθωση, Αχέροντα. Αλλά αν γυρίσει σε ορθή γωνία προς το διαμήκη άξονα του οχήματος και βάλει, θα ανατραπεί. Έχει ένα περιορισμένο τόξο κίνησης σε αζιμούθιο, και υπό περιστάσεις απαιτείται μετακίνηση όλου του οχήματος για να βληθούν οι στόχοι. Λεπτομέρειες θα γνωρίζεις καλύτερα. Το βασικό θέμα είναι ότι με τα κλασικά Μ107 ΗΕ το βεληνεκές φθάνει τα συν πλην 17 χλμ., για το Πάντσερ είναι 40 χλμ. Και, διορθώνω, η ελβετική κάννη ήταν 47 διαμετρημάτων, όπως και η ολλανδική στην αναβάθμιση των ΗΑΕ.

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Όντως το Μ-109 δέν έχει την ευστάθεια του PzH-2000 (ή αντίστοιχων) σε αζιμούθιο,αλλά υπεισέρχεται και ο παράγων «κλίση». Η ανατροπή σε βολή με ορθή γωνία αφορά βολή με χαμηλή κλίση πυροβόλου,και μεγάλο γέμισμα,π.χ έβδομο-όγδοο. Σπανίως όμως γίνεται άμεση βολή και κατά κανόνα οι βολές γίνονται με κλίσεις άνω των 30-35°,ή ακόμα μεγαλύτερες,προκειμένου να υπερβληθούν φυσικά εμπόδια. Εννοείται ότι όσο αυξάνεται η κλίση,μειώνεται η μόχλευση που δέχεται το πήγμα,και ο κίνδυνος ανατροπής. Το βεληνεκές με Μ-107 είναι 18.100 μέτρα με όγδοο γέμισμα για το Μ-109 Α1/Α2 με σωλήνα Μ-185,ενώ για τα τελευταία 12 -Α2 και τα 12 -Α5 που φέρουν σωλήνα… Read more »

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Τώρα που αίρεται το εμπάργκο, μήπως 3 μοίρες Μ109Α7 (με 3 πυροβολαρχίες των 6 σωλήνων εκάστη) θα ήταν καλή λύση για την Κύπρο, που υστερεί χαρακτηριστικά σε π/β; Από μία για κάθε μ/κ ΤΞ ΠΖ με μία ΕΜΑ Τ-80 και δύο ΤΠΖ (με ΒΜΡ-3 και άλλα μέσα) ως πυροβολικό άμεσης υποστήριξης των σχηματισμών ελιγμού, και μία ως “πυροσβεστική” του μετώπου, σε ρόλο γενικής υποστήριξης. Τα γαλλικά μέσα θα πρέπει να διατηρηθούν ως π/β άμεσης υποστήριξης των σχηματισμών με επίκεντρο τις ΕΜΑ των ΑΜΧ-30Β2 … Πρέπει να γίνει μια κίνηση προς τις ΗΠΑ, αφενός για να δηλώσει η Κυπριακή Δημοκρατία ότι… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Προσωπικά πιστεύω ότι το κυπριακό πυροβολικό έχει ενισχυθεί με νέα αυτοκινούμενα πυροβόλα και όχι μόνο…..

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Πέραν των Σουζάνα και Grad; Αποκτήσεις της ΕΦ, ή υλικά του ΕΣ που προωθήθηκαν στην ΕΛΔΥΚ;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Aγορές της Ε.Φ.

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Μπορείτε να μας πείτε κάτι παραπάνω, αν δεν δεσμεύεστε υπηρεσιακώς;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Kάποια στιγμή θα δείξουν οι κύπριοι τι αγόρασαν.

Pit
Guest
Pit

NikolaosNikolaos: Ναι, νέα αγορά, αλλά με μειωμένες ικανότητες από ότι ακούγεται λόγω κόστους. Θα δούμε τους επόμενους μήνες αν παρουσιαστούν. Γενικά το budget της ΕΦ τα τελευταία χρόνια δεν αρκεί καν για τις επείγουσες συντηρήσεις. Περισσότερα για την όλη κατάσταση δε λέει να πούμε.

evaggelos
Guest
βαγγελης

να ρωτησω τα auf 2 της γαλλιας που μαλλον αποσυρωνται δεν κανουν καθως κ τα erbc 90?