Εγκρίνεται η πώληση στο Μπαχρέιν 3.200 βομβών για τoν στόλο των F-16 του – έλεγχος τιμών

4
1519
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έχει εγκρίνει την πώληση στο Μπαχρέιν μέχρι και 3.200 βόμβες για να εξοπλίσει το στόλο μαχητικών F-16 της αεροπορίας του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου, (DSCA), οι ΗΠΑ θα μεταβιβάσουν από τα δικά τους αποθέματα τα σώματα 1.500 βόμβων γενικής χρήσης Mk-82 500 λιβρών, 600 βομβών Mk-83 1.000 λιβρών και 600 βομβών Mk-84 2.000 λιβρών. Επιπλέον θα μεταβιβαστούν και και 500 πολεμικές κεφαλές BLU-109 2.000-λιβρών για διατρητικές βόμβες.

Η πώληση θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι και 45 εκατομμύρια δολάρια, αλλά οι ανακοινώσεις της DSCA δεν συνιστούν οριστικοποίηση της πώλησης. Αν η πώληση εγκριθεί από τη Σύγκλητο, τότε ξεκινάει περίοδος διαπραγματεύσεων κατά τις οποίες τόσο το κόστος όσο κι οι ποσότητες μπορεί να αλλάξουν. Συνήθως όμως, όταν η DSCA ενημερώνει για την πώληση, στην συνέχεια εγκρίνεται.

Τα συγκεκριμένα F-16, της έκδοσης Block 70, ήταν μία αμφιλεγόμενη πώληση εξ’ αρχής. Η συμφωνία εγκρίθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβρη ως μέρος ενός πακέτου όπλων αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Μπαχρέιν, η οποία όμως είχε παγώσει από την κυβέρνηση Ομπάμα λόγω ανησυχιών σχετικά με καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα αυτή και για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Η νέα κυβέρνηση Τραμπ όμως ξεπάγωσε την πώληση.

Σώματα διατρητικών βομβών BLU-109 σε υπαίθρια αποθήκευση στη Νότια Κορέα. (USAF)

Το Μπαχρέιν πρόκειται έτσι να γίνει ο πρώτος εξαγωγικός χρήστης Block 70, με αποτέλεσμα την περεταίρω συντήρηση της γραμμής παραγωγής του συγκεκριμένου αεροσκάφους της Lockheed Martin. Η παραγγελία αφορούσε 19 αεροσκάφη νέας κατασκευής και αναβάθμιση 20 εκ των παλαιότερων F-16 στο πρότυπο F-16V.

F-16 της αεροπορίας της Ταϊβάν, έμφορτο με 18 βόμβες Mk-82, μεταξύ άλλων. (Johnstine)

Ας σημειωθεί ότι τόσο τα παλαιού τύπου F-16 όσο και αυτά της έκδοσης Block 70 είναι πιστοποιημένα για την μεταφορά μέχρι και 18 βομβών Mk-82 ταυτόχρονα, ενώ μένουν και τέσσερεις φορείς για πύραυλους αέρος-αέρος. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχουν αγοραστεί οι αντίστοιχοι πολλαπλοί φορείς.

Η διαφορά είναι ότι τα παλαιότερα F-16 θα στερηθούν εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου περιορίζοντας έτσι την εμβέλειά τους, ενώ τα Block 70 λόγω των σύμμορφων δεξαμενών καυσίμου, δεν έχουν αυτό το θέμα.

F-16 Block 70, όπως προτάθηκε για την Ινδία, επίσης με 18 βόμβες Mk-82 (LM)

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
4Horsemen
Guest
4 Horsemen

Οι βόμβες ελευθέρας πτώσεως ζουν…

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπαρχει και τίποτε καλύτερο ή οικονομικότερο για να αναχαιτίσει κάποιος μερικά τάγματα “Φρουρών της Επανάστασης” που επελαύνουν με technicals ή μηχανές ή πεζή … Εκεί χρειάζεται πολύ σίδερο, όχι ακρίβεια μέτρου …

Dinos72
Guest
Dinos72

Η Π.Α. εχει αγορασει πολλαπλούς φορεις για τα 52?

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Υπάρχει μεγάλο απόθεμα και τριπλών και εξαπλών από παλιά (TER & MER, αντίστοιχα), από Φάντομ και Κορσαίρ. Αλλά η χρήση τους αραιώνει διότι α) η μεταφορά βομβών σε τέτοιους φορείς δημιουργεί εξαιρετικά υψηλή οπισθέλκουσα, μειώνοντας την εμβέλεια του α/φ, αλλά και την ταχύτητα, ειδικά το F-16 έχει σοβαρότατο πρόβλημα ταλαντώσεων των πτερύγων όταν μεταφέρει βαρέα φορτία βομβών με υψηλή ταχύτητα και πρέπει είτε να μειώσει πολύ ταχύτητα ή να πεταχτούν έξω τα μάτια του πληρώματος από τις αναταράξεις (με αντίστοιχη δομική καταπόνηση και ταχύτατη φθορά του α/φ), άλλα “βαρέα” α/φ (Phantom, Strike Eagle) δεν είναι τόσο ευαίσθητα στις αεροδυναμικές παρενέργειες… Read more »