Σε χρόνο ρεκόρ στήθηκε στρατιωτική γέφυρα στα Χανιά στο πλαίσιο της συνδρομής των ΕΔ στην αποκατάσταση φυσικών καταστροφών

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σε χρόνο ρεκόρ – 3 μέρες – τοποθετήθηκε μία στρατιωτική γέφυρα τύπου Bailey στον ποταμό Κερίτη (πλησίον Αλικιανού νομού Χανίων).

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, μετέβη στo έργο που πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Μονάδας Μελετών Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ και τη διάθεση προσωπικού και μέσων του ΣΞ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων, στο έργο της αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν στην Κρήτη λόγω έντονων καιρικών φαινομένων το τελευταίο διάστημα.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός: “Η ολοκλήρωση της γέφυρας, η οποία, έγινε πάρα πολύ γρήγορα, δηλαδή σε τρεις ημέρες μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε η γέφυρα από το προσωπικό του Στρατού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, και αποκαταστάθηκε, όπως λέτε και εσείς, ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα εδώ στην περιοχή του Αλικιανού. Γνωρίζοντας ότι είναι πολύ σοβαρή αρτηρία – γιατί διασυνδέει πάρα πολλά χωριά μεταξύ τους – θεωρήσαμε ότι είναι χρέος μας να βοηθήσουμε, γιατί έρχεται και η τουριστική περίοδος, η οποία θα δημιουργήσει θέματα αν δεν είναι ανοικτή η γραμμή.

Άλλη μια φορά λέω ότι όταν οι φορείς συνεργάζονται και υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και υποστήριξη, τα αποτελέσματα είναι και γρήγορα και σοβαρά. Εδώ η αντιμετώπιση των ζημιών που προέκυψαν από τις μεγάλες πλημμύρες, όπως ξέρετε, την επόμενη ημέρα που έπεσε η γέφυρα του Κερίτη είχαν ήδη έρθει οι γέφυρες Bailey, από την Αθήνα. Πρώτα, τοποθετήθηκε η γέφυρα στον Πλατανιά και όταν αποκαταστάθηκε η γέφυρα έδωσε τη δυνατότητα στους τεχνικούς να συνεχίσουν να δουλεύουν και να αποκαταστήσουν τα προβλήματα. Όταν αποκαταστάθηκε η γέφυρα αφαιρέθηκε αυτή η Bailey και τοποθετήθηκε εδώ με μια προεργασία που έγινε από την Περιφέρεια.

Ελπίζουμε ότι θα καλύψει τις ανάγκες, για όσο χρειαστεί, μέχρι να αποκατασταθεί η γέφυρα του Κερίτη με τις προδιαγραφές που είχε ξανα-κατασκευαστεί και τη μορφή που είχε όταν είχε φτιαχτεί επί Βενιζέλου το 1908.

Αυτό είναι το μήνυμα. Ότι όταν θέλουμε και όταν αποφασίσουμε κάτι, μπορούμε. Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε αυτοπεποίθηση, να πιστεύουμε στους εαυτούς μας και στις δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Gunner
Member
Noble Member
Gunner

Χρόνο ρεκόρ με βάση ποια δεδομένα; του Β ΠΠ;

O αντίπαλος μας από δίπλα μπορεί να το κάνει αυτό σε περίπου 1,5 ώρα με βάση δηλώσεις Αμερικανών που χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα.

https://www.wfel.com/products/dry-support-bridge/5

https://www.youtube.com/watch?v=AIvfmdfiEfw

Καλό είναι λοιπόν, να μην το φωνάζουμε και πάρα πολύ αυτό, γιατί πέφτει τρελό γέλιο απέναντι αλλά και στο ΝΑΤΟ για τις δυνατότητες μας.

Άντε και περαστικά μας.

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

Ἡ γέφυρα Bailey είναι όντως της εποχής του Β΄ΠΠ,αλλά εδώ συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Δέν διαφωνώ ότι (καί) το μηχανικό είναι παραμελημένο,αλλά εδώ έχουμε μία εφαρμογή μτόπισθεν/πολιτικής προστασίας. Πρώτον,ἡ Bailey δέν είναι γέφυρα εφόδου,όπως οἱ Ribbon/PMP/WFEL. Αυτό δέν σημαίνει ότι ἡ ΜΟΜΚΑ πρέπει να στήνει WFEL για αποκατάσταση ζημιών υποδομών πολιτικής φύσεως. Δεύτερον,ἡ αντοχή της Bailey στον χρόνο και την καταπόνηση,δέν έχεί κἂν επιτευχθεί,πόσο μάλλον να ξεπεραστεί από υλικό γεφυροποιΐας εφόδου : στην Μπαλντούμα και Καλαμπάκα,Bailey που είχαν τοποθετηθεί την εποχή του εμφυλίου,αποσύρθηκαν την δεκαετία του 2000. Είναι προφανές ότι όσες συλλογές Bailey είναι ακόμη διαθέσιμες,μπορούν να αντικαταστήσουν μόνιμες γέφυρες των… Read more »

Gunner
Member
Noble Member
Gunner

Ότι και να έχουμε δεν λες ότι έγινε κάτι σε χρόνο ρεκόρ. Σε χρόνο ρεκόρ είναι η 1,5 ώρα που θέλει η WFEL ή ακόμη πιο γρήγορα οι ρώσικες TMM που θα έκαναν ζεύξη σε λιγότερο χρόνο ή να πω καλύτερα το καναδικό αντίγραφο της ΤΜΜ την ERE S80T FR Tactical Bridge System, για να μην μας βάλουν στην μαύρη λίστα οι φίλοι μας των ΗΠΑ.

ΤΜΜ-3
https://www.youtube.com/watch?v=H4cHOqTGjrU

ERE S80T FR Tactical Bridge System
https://www.youtube.com/watch?v=5HC5GhYFsoo

Είναι που δεν αντιγράφουν οι δυτικοί τους Ρώσους.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Οι Χανιώτες ξέρουν και μια άλλη γέφυρα Bailey, αρκετά διάσημη, στα νότια του νομού:
https://www.youtube.com/watch?v=YkHCMryKBoQ