15.2 C
Athens
Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Όταν το Μπαγκλαντές έφαγε «άκυρο» για αγορά F-16… από την Τουρκία

- Advertisement -

Δεν είναι μόνο η Κροατία η μοναδική χώρα που δεν έγινε δεκτό το αίτημά της για αγορά F-16 από τρίτη χώρα, αλλά ούτε και το Ισραήλ η μοναδική χώρα που «σαμποταρίστηκε» η προσπάθειά του να πουλήσει μεταχειρισμένα F-16 σε τρίτη χώρα.
Καθώς το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι από τα πλέον πολυ-πουλημένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο σε δεκάδες χρήστες, έχουν υπάρξει – και αναμφίβολα θα υπάρξουν – και άλλες περιπτώσεις.
Μία από αυτές είναι το Μπαγκλαντές, που την δεκαετία του ’90 αναζητούσε ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος για την ενίσχυση της Αεροπορίας του, που αποτελούνταν από πεπαλαιωμένα αεροσκάφη σοβιετικής προέλευσης.
Μετά από σχετική «έρευνα αγοράς», η Αεροπορία της χώρας κατέληξε σε μία πρόταση για αγορά ορισμένων μεταχειρισμένων F-16C/D Block 40 από την Τουρκία.
Η οποία Τουρκία την εποχή εκείνη είχε θέση μία ακόμα μεγάλη παραγγελία για νέας κατασκευής αεροσκάφη του τύπου, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Σαουδική Αραβία, ως ένα είδος ανταπόδοσης για την υποστήριξη που παρείχε κατά την διάρκεια της επέμβασης στο Ιράκ το 1991.
Η συμφωνία εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ. Μπαγκλαντέσιανοι πιλότοι και τεχνικοί μετέβησαν στην Τουρκία προκειμένου να εκπαιδευθούν στον τύπο και να μάθουν να πετάνε και να συντηρούν τα αεροσκάφη.
Η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε, οι Μπαγκλαντεσιανοί πιλότοι και τεχνικοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους αναμένοντας τα F-16 που είχαν αγοραστεί, αλλά τα F-16 αυτά δεν έφτασαν ποτέ. Η αιτία ήταν απλά ότι τελευταία στιγμή οι ΗΠΑ ακύρωσαν την έγκρισή τους για την πώληση των αεροσκαφών.
Έτσι το Μπαγκλαντές αναγκάστηκε να προσανατολιστεί σε άλλον τύπο, αποκτώντας τελικά έναν αριθμό MiG-29 από την Ρωσία. Συγκεκριμένα, είχαν αγοραστεί τότε οκτώ αεροσκάφη έναντι 125 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία ανακοινώθηκε το 1998, οριστικοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1999 και τα πρώτα τέσσερα αεροσκάφη παραδόθηκαν το 2000.
Με αυτό το ποσό πάντως είναι αμφίβολο αν θα κατάφερνε να αγοράσει τον μισό αριθμό σε F-16.
Άλλες παρόμοιες πωλήσεις F-16 πάντως υπήρξαν αρκετές. Επί ευρωπαϊκού εδάφους το Βέλγιο κι η Ολλανδία πούλησαν ένα μεγάλο μέρος των δικών τους αεροσκαφών (ειδικά το Βέλγιο, που είχε παραλάβει 160 αεροσκάφη) σε Χιλή και Ιορδανία καθώς και η Πορτογαλία που πούλησε ένα μέρος των δικών της στην Ρουμανία, που κι η ίδια τα είχε παραλάβει μεταχειρισμένα.
Το Ισραήλ προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να πουλήσει τα δικά του παλαιότερα F-16, τόσο τα A/B όσο και τα C/D. Η συμφωνία με την Κροατία ανεξάρτητα του ότι έπεσε στο κενό, ήταν η πρώτη εξαγωγική επιτυχία για τα μεταχειρισμένα του Ισραήλ.
Σημειώνεται πάντως ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη που προορίζονταν για την Κροατία θα ήταν τα πιο παλιά F-16 που θα είχαν πουληθεί, έχοντας συμπληρώσει 35 με 40 χρόνια υπηρεσίας στο Ισραήλ, όντας 7 χρόνια νεότερα από τα πρώτα δικά μας F-16 Block 30 της ΠΑ.
Για του λόγου το αληθές, ακόμα και τα βελγικά F-16 που πουλήθηκαν στην Ιορδανία για παράδειγμα, ήταν περίπου 30 ετών όταν παραδόθηκαν, στα τέλη της περασμένης δεκαετίας.
H δε Τουρκία ήταν η μοναδική χώρα μέχρι σήμερα που πούλησε νέας κατασκευής αεροσκάφη σε τρίτη χώρα, κατόπιν άδειας βέβαια, και συγκεκριμένα κάποια από τα F-16 της Αιγύπτου. Αυτό ίσως αλλάξει αν η Ινδία συμφωνήσει να αγοράσει τα δικαιώματα για την γραμμή παραγωγής του F-16, όπως έχει προτείνει η Lockheed Martin. Τότε θα έχει δικαίωμα να πουλήσει «αυτόνομα» F-16 σε άλλες χώρες.
Πρώτη δημοσίευση 9/2/2019

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos

Ήθελαν α/φ νυχτερινής κρούσης (τα τουρκικά είναι σε στάνταρντς της USAF, με το ευρυγώνιο και ολογραφικό ογκώδες HUD της Marconi, που καταργήθηκε λόγω κόστους στα κατοπινά μπλοκ πλην των τουρκικών 50+ Adv, και το οποίο εξασφαλίζει την απολύτως βέλτιστη απόδοση του LANTIRN), το “αγόρασαν”, αλλά τελικά είχαν μόνο 125 εκατομμύρια και πήραν τρίτης γενιάς αναχαιτιστικά σημείου … οκτώ τον αριθμό, μεταχειρισμένα … Μάλιστα …
Μιλάμε για παρωδία, έτσι;

Μανώλης2

To Μπαγκλαντές τότε εκτός από σοβιετικά Mig-21 είχε και κινεζικά F-6 και A-5.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για...

81
 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 January #368

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά

Related News

Η Ουκρανία ψωνίζει: θαλάσσια περιπολικά από ΗΠΑ, drones από Τουρκία και ΤΟΜΠ «σπιτικά»

Τα γνωστά ταχεία περιπολικά MK VI προμηθεύεται από τις ΗΠΑ η Ουκρανία καθώς σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου παρήγγειλε 2 έναντι 20 εκατομμυρίων...

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Sir Frank Whittle: H εφεύρεσή του θα μπορούσε να είχε αναχαιτίσει το Blitz αλλά… τον αγνόησαν

Δύο χρόνια πριν η Luftwaffe εξαπολύσει την τρομακτική εκστρατεία βομβαρδισμού των βρετανικών αστικών και βιομηχανικών κέντρων που έμεινε στην ιστορία ως ‘The Blitz’ –από...