Ισραηλινά Barak για την Κροατία, που βρίσκεται το πρόβλημα

7
2743
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Την προηγούμενη εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορές πως η Κροατία δεν θα αποκτήσει τα 12 μεταχειρισμένα ισραηλινά μαχητικά F-16C/D “Barak” επειδή οι ΗΠΑ δεν χορηγούν το αναγκαίο πιστοποιητικό τελικού χρήστη.

 

Να θυμίσουμε ότι και η Ελλάδα έχει πέσει θύμα του συγκεκριμένου μέτρου, με χαρακτηριστική περίπτωση την απώλεια οπλικών συστημάτων αμερικανικής προέλευσης, για λογαριασμό του ΕΣ, από τη Γερμανία στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

 

Το ζήτημα της χορήγησης του πιστοποιητικού συζητήθηκε μεταξύ Νετανιάχου – Πομπέο στις 3 Δεκεμβρίου 2018, χωρίς αποτέλεσμα. Με βάση το “Defender”, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κροατία Robert Kohorst ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ότι το πρόβλημα είναι οι ισραηλινές τροποποιήσεις που υπάρχουν στα μαχητικά. Σύμφωνα με τον Kohorst, τα συγκεκριμένα υλικά οφείλουν να αφαιρεθούν, με τους Ισραηλινούς να συμμορφώνονται στις αμερικανικές επιταγές, και τότε η διαδικασία θα προχωρήσει.

 

Για να συμβεί αυτό όμως κάποιος πρέπει να αναλάβει το επιπλέον κόστος, με πιθανότερο “θύμα” την κροατική κυβέρνηση. Μετά από αυτό, την υποστήριξη και βελτίωση των F-16C/D θα αναλάβει αποκλειστικά η Lockheed Martin και τα οικονομικά οφέλη του Ισραήλ θα πρέπει να περιοριστούν μόνο στην τιμή πώλησης των αεροσκαφών.

 

Οι Αμερικανοί μπλοκάρουν την πώληση των F-16C/D Barak στην Κροατία!


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Stamatis
Guest
Stamatis

Γνωρίζουμε (στο περίπου) ποιες τροποποιήσεις έχουνε τα ισραηλινά αεροσκάφη πέρα από το σύστημα αυτοπροστασίας??

nicolas
Guest
nicolas

“Να θυμίσουμε ότι και η Ελλάδα έχει πέσει θύμα του συγκεκριμένου μέτρου, με χαρακτηριστική περίπτωση την απώλεια οπλικών συστημάτων αμερικανικής προέλευσης, για λογαριασμό του ΕΣ, από τη Γερμανία στα μέσα της δεκαετίας του 2000.”
Ποια συστηματα εννοειτε?

Houdini
Guest
Houdini

Μάλλον τα M1 Abrams αλλά δεν είμαι σίγουρος, ας μας πει κάποιος αναλυτικά που γνωρίζει