- Advertisement -

Bastion στη Γη της Αλεξάνδρας

- Advertisement -

Βολές του συστήματος παράκτιας άμυνας Bastion-P πραγματοποίησε από τη “Γη της Αλεξάνδρας”, ένα ρωσικό νησί στον Αρκτικό ωκεανό, το τέταρτο μεγαλύτερο  του αρχιπελάγους της Γης του Φραγκίσκου Ιωσήφ.

Τα υπερηχητικά βλήματα  P-800 Oniks, με βάρος 200–250 kg χρησιμοποιούν επιταχυντή στερεών καυσίμων πριν αναλάβει το αυλοωθητής υγρών καυσίμων για την επίτευξη ταχυτήτων 2,5 Mach. To βλήμα, που μπορεί να ακολουθήσει ποικιλία προφιλ, τόσο a low-low όσο hi-low, μπορεί να πλήξει στόχους σε αποστάσεις 120-300 km από το σημείο εκτόξευσης. Στην παραπάνω δοκιμή οι στόχοι βρισκόντουσαν σε απόσταση 200 km.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

17 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gilan

Το κάνουμε το ίδιο καλά με συννεφιά, αέρα και χιόνι.

Όχι παίζουμε.

Konios

Από μια πυροβολαρχία σε Λήμνο, Λέσβο, Ρόδο και Κύπρο και αφήστε τον Ερντογάν να ψάχνει για γαλάζιες πατρίδες. Όχι Καστελόριζο, ούτε από τις βάσεις τους δεν θα ξεμυτιζουν, αφού θα μπορούν κάλλιστα να καταστραφούν και εντός αυτών. Αλλά μας φάγανε οι συμμαχικές μας υποχρεώσεις.

epampapas

Για καιρό ειρήνης-χαμηλής έντασης ας πούμε θα ήταν χρήσιμη από μια συστοιχία αντιπλοικών πυραύλων στα ανατολικά της Κρήτης, νότια-ανατολικά της Καρπάθου, της Ρόδου, νότια της Μεγίστης και δυτικά της Κύπρου (που έχει ήδη Exocet).

Με βεληνεκές 200 χλμ περίπου που δίνουν τα σύγχρονα συστήματα θα φτιάχναμε μια ευρύτατη δυνητική Areal Denial/Αccess Denial ζώνη στην επίσης δυνητική ΑΟΖ μας.

Με απλά λόγια αν τα είχαμε τώρα θα λοκάραμε διαρκώς τον τουρκικό στολίσκο και θα αυξάναμε την πίεση εξαιρετικά πολύ.

Nikolaos

Πάντα προκαλούν δέος αυτές οι στρατιωτικές ζώνες της ΕΣΣΔ/Ρωσίας στα αρχιπελάγη του Αρκτικού Ωκεανού …. ένας τόπος όπου θα εκτυλισσόταν η αποκάλυψη, περιβεβλημένος από μυστήριο … και ένας τόπος πολύτιμο εφαλτήριο για τον τεράστιο θαλάσσιο και υποθαλάσσιο πλούτο της περιοχής, αλλά και για τον έλεγχο των νέων περασμάτων που η τήξη των πάγων έχει ελεθερώσει για τους εμπορικούς πλόες …
Κατά τα λοιπά, ισχύει ο γνώριμος αφορισμός ότι οι επάκτιες συστοιχίες πυραύλων είναι για εκείνους που η τσέπη τους δεν σηκώνει πολεμικό στόλο επιφανείας (όπως εν προκειμένω).
Και κατά μείζονα λόγο, ότι οι επάκτιες συστοιχίες έχουν νόημα σε συμπαγείς γεωγραφικούς όγκους, με καλό οδικό δίκτυο, και όχι σε αρχιπελάγη, όπου τα τόξα κάλυψης είναι περιορισμένα και η κινητικότητα μεταξύ νήσων ανύπαρκτη (η δε εγκατάσταση στοιχείων βολής σε όλες τις νήσους αδύνατη).
Ειδικά για την Ελλάδα, η ιδέα ότι θα “σφραγισθούν” λογής στενά και περάσματα απηχεί αντιλήψεις του 1912, που έχουν διαψευσθεί φέτος μόνο τρεις φορές.
Ο πόλεμος θα αρχίσει με τον εχθρικό στόλο στις προβλεπόμενες από τα σχέδια του θέσεις.
Και:
Δεν υπάρχει πιο σύντομη και πιο σίγουρη οδός για την ήττα από το να σχεδιάζεις να επαναλάβεις τον τελευταίο πόλεμο (πόσο μάλλον έναν πριν από 108 χρόνια …).
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι δεν έχει διατυπωθεί (και πολύ σωστά) καμιά τέτοια επιχειρησιακή απαίτηση από το ΠΝ. Η ηγεσία του είναι άξια, και κάνει ό,τι μπορεί για να διαψεύσει τον γνωστό αφορισμό του θρυλικού αμερικανού πτεράρχου, κατά τον οποίο “Σε δύο μόνο ανθρώπινες δραστηριότητες οι ερασιτέχνες φορούν τα γυαλιά στους επαγγελματίες, στη στρατιωτική τέχνη και στην πορνεία”.

kakaouskia

Καλησπέρα

Εύστοχες παρατηρήσεις. Οι Ρώσοι βέβαια είναι γνωστό ότι στα αντιπλοϊκά τους βλήματα από παλιά κρύβανε και λειτουργία κατά στόχων ξηράς, έτσι για να έχουν ακόμη ένα πονοκέφαλο οι επιτελείς του ΝΑΤΟ.

Για να μην μιλήσουμε ότι όλες αυτές οι συστοιχίες καλύπτονται από μια κυρία Liana και αρκετά ναυτικά αρκουδάκια της αγάπης για κατάδειξη στόχων.

Συν τα SSGN που κόβουν βόλτες σε εκείνα τα νερά.

Καλό να έχουμε αυτά τα πράγματα στα νησιά, αλλά όπως λες να είναι για να σκουπίζουν ότι ξεφεύγει του στόλου, όχι η πρώτη, και εκ των πραγμάτων τελευταία, αφού μετά τους εκτοξευτές το ίδιο το νησί, γραμμή άμυνας.

Υ.γ. – Αγαπητή Πτήση, μιας και τελευταίως καταπιάνεστε και με ναυτικά θέματα, θα άξιζε πιστεύω μια ανφορά στην αναγέννηση της Ρωσικής ναυπηγικής βιομηχανίας με βάση τα πλοία του Project 22220 (παγοθραυστικά 33,000 τόνων) και την έναρξη παραγωγής των παγοθραυστικών του Project 10510 που θα είναι διπλάσια σε εκτόπισμα των Project 22220.

Last edited 1 month ago by kakaouskia
Nikolaos

Ακριβώς. Οι Ρώσοι τα αναπτύσσουν σε θέσεις με πλήρη αντιαεροπορική κάλυψη περιοχής, και στις οποίες εχθρική δράση ειδικών δυνάμεων ή ΜΕΑ προς καταστροφή τους είναι αδιανόητη, είτε λόγω πυκνότητας των φιλίων δυνάμεων (π.χ. θύλακας του Καλίνινγκραντ) ή επειδή οι εχθρικές δυνάμεις ή ΜΕΑ δεν μπορούν καν να φθάσουν (και θα ήταν σαν τη μύγα μες στο γάλα αν έφθαναν, π.χ. αρκτικός κύκλος).

Gunner

Γι’ αυτό οι ΗΠΑ μπαίνουν και πάλι στο κλαμπ των χρηστών επάκτιων συστοιχιών πυραύλων επιφάνειας. Είναι που δεν έχουν χρήμα.

Nikolaos

Είναι άλλη στρατηγική. Κινητό επάκτιο πυροβολικό των Πεζοναυτών για προστασία νήσων της Β’ (ίσως και της Α’, αν χρειασθεί) αλυσίδας νήσων του Ειρηνικού που “φράσσουν” την Κίνα, αν για κάποιο λόγο ο στόλος είναι μακριά (ή έχει απωλέσει κρίσιμες μονάδες). Όπλο εκστρατείας, όχι στρατηγικής άμυνας, με υψηλή τακτική και στρατηγική κινητικότητα. Και ναι, προφανώς έχει να κάνει και με το γεγονός ότι δεν μπορούν οι ΗΠΑ να παρακολουθήσουν την Κίνα σε ρυθμό ναυπηγήσεων ώστε να διατηρηθεί “αμερικανική λίμνη” ο Ειρηνικός.

Gunner

Δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους Κινέζους. Αν το ήθελαν δεν θα ναυπηγούσαν σκάφη κόστους 1-5 δισ $ αλλα 300-400 εκατ $. Οι επάκτιες συστοιχίες είναι ένα όπλο που χρησιμοποιούν πάρα πολλά κράτη. Και η Ελλάδα είναι ένα από αυτά. Το ότι πρέπει να αποκτηθούν περισσότερες συστοιχίες από την Ελλάδα είναι δεδομένο, το ότι δεν υπάρχουν χρήματα και το ΠΝ κατευθύνει όλες τις πιστώσεις στις απόλυτες προτεραιότητες, είναι επίσης δεδομένο. 

chikichiki

Μεγάλη απόσταση μεταξύ των συγκρινόμενων φιλοσοφιών. Άλλο η συμπλήρωση του στόλου επιφανείας με επάκτιους εκτοξευτές, κάτι που κάνει ήδη και η Ελλάδα και είναι αυτό που πάνε να κάνουν και οι ΗΠΑ (πάλι κύρια δύναμη πολέμου επιφανείας είναι το USN, οι ΠΖΝ είναι επικουρικοί), και εντελώς άλλο πράγμα οι επίμονες φωνές αρκετών σχολιαστών εδώ για αντικατάσταση των μονάδων επιφανείας από εκτοξευτές ξηράς.

Gunner

Αυτοί που λένε ότι πρέπει να αντικατασταθούν πλοία με επάκτιες συστοιχίες, δεν ξέρουν τι λένε.

tnt-am

Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε όλα τα Νησιά του Α.Αιγαίου (με α/α μαζί) και αχρηστεύει τον Τουρκικό στόλο πριν καν αποπλεύσει ή ακόμα και αν βρίσκεται σε οποιοδήποτε σημείο του Αιγαίου ή ΝΑ Μεσόγειο.
Ίσως είναι πιο χρήσιμο απο 4 MMSC να κόβαμε 2 Δις απ απ το Budget (απο 4 σχεδόν) να παίρναμε 2 Πλοία αντί για 4 και 8-10 συστοιχίες επάκτιας Άμυνας είτε BASTION,NSM,ΕXOCET whatever , συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ucav ( 2 Δις φτάνουν)

chikichiki

Ήδη υπάρχουν ελληνικές συστοιχίες σε νησιά που έχουν κριθεί κατάλληλα. Πέραν αυτών δεν είναι καθόλου δεδομένο για οποιοδήποτε νησί ενός τάδε τομέα ότι μπορεί να υποστηρίξει ανάπτυξη επάκτιων εκτοξευτών ή/και πως αυτή θα είναι επιχειρησιακά χρήσιμη.

Nikolaos

Ένα ακόμη ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί από τους θιασώτες των επακτίων συστοιχιών αντιπλοϊκών πυραύλων είναι το εξής:
Ας μεταφερθούμε νοητά στο 1912, και ας υποθέσουμε ότι όλοι αυτοί οι φραγμοί και οι σφραγίσεις λογής στενών και περασμάτων είναι επίκαιροι. Ότι ο εχθρός έχει συλληφθεί στον ύπνο, δεν εκτυλίσσεται κρίση, και ο στόλος του είναι στους ναυστάθμους του ή, εν πάση περιπτώσει, από τη λάθος μεριά ενός bottleneck κάποιου είδους. Ερώτημα:
Βάλλει κάποιος κατά πλοίων άλλου κράτους, που ευρίσκονται στην αιγιαλίτιδα ζώνη του κράτους αυτού ή στην ανοικτή θάλασσα, για να προλάβει την “έξοδό τους” από το bottleneck; Διότι αν γίνεται αυτό, γιατί δεν βομβαρδίζονται προληπτικά και τα αεροδρόμια, τα ραντάρ, τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου, τα ελικοδρόμια, οι στρατωνισμοί και όρχοι κρίσιμων μονάδων, για να είμαστε ήσυχοι; Σε ανύποπτο χρόνο, όχι σε κρίση, διότι τότε ενδέχεται να υπάρχει διασπορά μέσων …
Δεν περιμένω απάντηση στο ερώτημα αυτό. Διότι αν προβλεπόταν, θα είχε ήδη γίνει.
Αυτό που θέλω να καταδείξω είναι ότι πρόκειται για μέσα που δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ, διότι εξαπολυόμενοι πριν από το μπαμ θα αποξενώσουν τη χώρα (δεν θίγω καν το ενδεχόμενο να πληγεί η διεθνής ναυσιπλοϊα, τα ραντάρ των πυραύλων δυστυχώς διακρίνουν ίχνη και όχι εικόνες … και έχει συμβεί πολλάκις …), και μετά το μπαμ θα έχουν ήδη καταστραφεί. Είναι λύση ανάγκης για χώρες όπως η Κύπρος, που στερούνται πόρων για Πολεμικό Ναυτικό.

Gilan

“Ότι ο εχθρός έχει συλληφθεί στον ύπνο, δεν εκτυλίσσεται κρίση, και ο στόλος του είναι στους ναυστάθμους του ή, εν πάση περιπτώσει, από τη λάθος μεριά ενός bottleneck κάποιου είδους. Ερώτημα:
Βάλλει κάποιος κατά πλοίων άλλου κράτους, που ευρίσκονται στην αιγιαλίτιδα ζώνη του κράτους αυτού ή στην ανοικτή θάλασσα, για να προλάβει την “έξοδό τους” από το bottleneck;”

Κατά την προσωπική μου γνώμη ναι. Αν είναι να κάνεις ξαφνικό αιφνίδιο πόλεμο και θέλεις να πιάσεις τον εχθρό στον ύπνο, κάτι παρόμοιο δεν κάνανε οι Άραβες στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ;

Nikolaos

Σε αφηρημένη βάση, και με βάση τα πορίσματα της τέχνης του πολέμου, ασφαλώς ναι.

Μένω όμως με την εντύπωση ότι η Ελλάς (όπως αντίστοιχα το Ισραήλ το 1973 στο Γιομ Κιππούρ, που είχε έγκαιρη πληροφόρηση ορισμένων ωρών και άρα παράθυρο ευκαιρίας για αεροπορικό πλήγμα, που θα ήταν ασφαλώς λίαν δραστικό σε συγκεντρώσεις δυνάμεων έτοιμων για επέλαση, χωρίς διασπορά και παραλλαγή) δεν προκρίνει αυτή τη λύση, σταθμίζοντας το πλέγμα των διεθνών της σχέσεων.

Καλώς ή κακώς δεν είναι το θέμα, αλλά φαίνεται ότι δεν την προκρίνει, τουλάχιστον υπό τις συνθήκες. Υπό άλλες συνθήκες, ίσως δεν θα απέκλειε ένα προληπτικό πλήγμα (π.χ. επί διαπίστωσης συγκέντρωσης ισχυρών δυνάμεων προς διεκπεραίωση σε νήσο του Α. Αιγαίου, πυροβολικό τεταγμένο, υποκλοπή σχετικών σημάτων κλπ), αλλά βέβαια τότε και ο εχθρός θα είχε άλλη επιφυλακή.

neuromancer

Το μέλλον είναι στα πολύ έξυπνα πολλά και μικρά όπλα.
https://www.youtube.com/watch?v=EHviFIezV6o

Last edited 1 month ago by neuromancer
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ποιος προστατεύει την ποντοπόρο ναυτιλία; Πόσο έτοιμοι είμαστε για τις μελλοντικές προκλήσεις;

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΣτις 13 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στη Frankfurter Allgemeine Zeitung το οποίο επισκιάστηκε όπως ήταν αναμενόμενο από την επικαιρότητα του κορωνοϊού,...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Μόλις παραδόθηκε το πρώτο Α320neo της SkyExpress, στις 13:00 θα...

2
 Πριν από λίγη ώρα, έγινε η παράδοση του πρώτου Α320neo της SkyExpress στην Τουλούζη! Η ελληνική εταιρεία, γίνεται έτσι ένας από τους χρήστες του...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά MDL
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 April #395

Αγορά MDL
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά MDL

Related News

Νέος μη-επανδρωμένος πύργος για τα Πολωνικά τεθωρακισμένα Rosomak

Η πολωνική εταιρεία HSW (Huta Stalowa Wola) ξεκίνησε δοκιμές πεδίου του νέου τηλεχειριζόμενου πύργου της για τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης KTO Rosomak του πολωνικού...

Αναχαιτίσεις και δαπάνες: Ο παράλληλος πόλεμος που δίνει η Αεροπορία της Ταϊβάν  

Η αδιάλειπτη πίεση που ασκεί η Κίνα με το μπαράζ πτήσεων πλησίον ή εντός της Ζώνης Αναγνώρισης/Αεράμυνας (ADIZ) της Ταϊβάν δεν έχει μόνο επιχειρησιακό...

Ολοκληρώθηκαν οι πολυεθνικές βολές πυραύλων Patriot στην Κρήτη! (Εικόνες & Βίντεο)

Εικόνες και βίντεο από την πολυεθνική άσκηση με βολές πυραύλων Patriot στο Πεδίο Βολής Κρήτης αποδέσμευσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.   Στην άσκηση, που έγινε...