Αστοχίες υλικού, βλάβες κι αβαρίες με τα ολοκαίνουρια τούρκικα Bayraktar

15
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο τουρκικός Στρατός διαπίστωσε συστηματικές αστοχίες υλικού, βλάβες και προβλήματα με τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροχήματα Bayraktar, που κατασκευάζονται εγχώρια από την Baykar, μία εταιρεία μεταξύ των ιδιοκτητών της οποίας είναι ο γαμπρός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα παραπάνω σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα που διέρευσαν πρόσφατα στην δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας nordic monitor. Ας τα δούμε συγκεκριμένα.

Το UCAV Bayraktar TB2 σε πολεμική δράση στο Αφρίν

Σύμφωνα με μία αναφορά προτεραιότητας που διαβιβάστηκε ως απόρρητο στο Γενικό Επιτελείο από τη διοίκηση της 2ης Στρατιάς στις 15 Ιουλίου 2016, τα συστήματα Bayraktar της εταιρείας Baykar μαστίζονταν από συχνά προβλήματα, παρεμποδίζοντας τις επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Σύμφωνα με την αναφορά, οι τερματικοί σταθμοί διαβίβασης δεδομένων εδάφους που αποτελούν μέρος του συστήματος Bayraktar συχνά παρουσίαζαν δυσλειτουργία και ότι το πρόβλημα επαναλαμβανόταν αμέσως αφού είχαν επιστραφεί σε υπηρεσία μετά από επισκευή.

Στην συνέχεια ανέλυσε αρκετές αποστολές στο πεδίο επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν αρνητικά από την αρνητική απόδοση των αεροχημάτων Bayraktar. Σε μία περίπτωση που καταγράφηκε στις 26 Ιουνίου 2016, ο στρατός διεξήγαγε επιχειρήσεις στην περιοχή Γιουκσέκοβα της επαρχίας Χακκάρι και οι τερματικοί σταθμοί δεδομένων εδάφους δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν επικοινωνία με τα αεροσκάφη.

Παράδοση νέων ΜΕΑ Bayraktar TB2, αυτή την φορά στην Στρατοχωροφυλακή

Μια ομάδα τεχνικών από την εταιρεία Savronik, υπεργολάβο παροχής τεχνικής υποστήριξης αλλά και την υποδιεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) προσήλθαν στην περιοχή για να επισκευάσουν τον συγκεκριμένο τερματικό σταθμό. Όμως δεν τα κατάφεραν και αντ’ αυτού πήραν το συγκρότημα της κεραίας πίσω στο κέντρο τεχνικής υποστήριξης στην επαρχία Εσκίσεχιρ. Εκεί αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο πίνακας διασύνδεσης της κεραίας ήταν ελαττωματικός και χρειαζόταν αντικατάσταση, που θα απαιτούσε 45 ημέρες.

Επιπλέον αναφέρεται ότι η βλάβη του τερματικού σταθμού δεδομένων στην Γιουξέκοβα έθεσε εκτός λειτουργίας έναν ακόμα σταθμό δεδομένων που βρισκόταν στην κοντινή περιοχή Γκούρβιλ στην επαρχία Σίρνακ.

Η έκθεση ανέδειξε με σαφήνεια ότι τα επιθυμητά αποτελέσματα από τα συστήματα Bayraktar ήταν ανέφικτα λόγω των συνεχών δυσλειτουργιών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχαν επηρεάσει αρνητικά τις δυνατότητες επιτήρηση και παροχής πυρών υποστήριξης.

Σχολιάζοντας τις προσπάθειες εισαγωγής σε υπηρεσία της οπλισμένης έκδοσης του Bayraktar, η έκθεση κατέδειξε ότι πρέπει να εγκατασταθούν χωριστά τερματικά δεδομένων εδάφους τόσο στις περιοχές Γιουξέκοβα όσο και στο Γκούρβιλ, ώστε τα οπλισμένα Bayraktar να μην χρειάζεται να περιμένουν να επιστρέψουν πρώτα τα μη οπλισμένα που επιτηρούν την περιοχή.

Η Τουρκία κατηγορεί το Ισραήλ ότι της πούλησε ελαττωματικά UAV!

Η διαβαθμισμένη έκθεση συντάχθηκε από τον Γκόκαν Ντουλγκεργκίλ, αξιωματικό πληροφοριών και υπογράφηκε από τον διοικητή της Φρουράς της Μαλάτια στρατηγού Ανβί Ανγκούν. Ωστόσο ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε και τα προβλήματα είχαν «σπρωχθεί κάτω από το χαλάκι» με διαταγεί του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, ο στρατηγός Ανγκούν που υπέγραψε την εν λόγω τεκμηριωμένη αναφορά, πλήρωσε βαρύ τίμημα. Κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, ο στρατηγός πιάστηκε όμηρος από τους πραξικοπηματίες αλλά απελευθερώθηκε μια μέρα αργότερα.

Ωστόσο στη συνέχεια τέθηκε άμεσα υπό κράτηση και συνελήφθη επίσημα στις 18 Ιουλίου. Το κατηγορητήριο που του απαγγέλθηκε από τον εισαγγελέα ανέφερε ότι άνηκε σε τρομοκρατική ομάδα που προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Μέχρι σήμερα δεν έχει ξεμπερδέψει με τον δικαστικό κυκαιώνα αφού αρχικά καταδικάστηκε αλλά υπέβαλε έφεση. Συνολικά πέρασε 632 ημέρες στη φυλακή για σοβαρές κατηγορίες που όμως δεν στηρίζονταν σε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο.

Το Τουρκικό Ναυτικό αποκτά ANKA-B και Bayraktar TB2

Εν τω μεταξύ και παρά τα προβλήματα αυτά, η Baykar εξακολουθεί να κάνει «απόσβεση» την επιρροή Ερντογάν τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό υπογράφοντας κι άλλα συμβόλαια για πωλήσεις των αεροχημάτων της. Τον Ιανουάριο του 2019 η εταιρεία υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 69 εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση έξι Bayraktar στην Ουκρανία. Το 2017, πούλησε 6 αεροσκάφη στο Κατάρ.

Ο τούρκικος Στρατός και Στρατοχωροφυλακή έχουν προμηθευθεί εκατό Bayraktar, κυρίως για αποστολές αναγνώρισης στα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας με ιδιαίτερη έμφαση στις δραστηριότητες του PKK. Η τελευταία επιτυχία ήταν η πώληση πέντε αεροχημάτων του τύπου στο τουρκικό Ναυτικό.

Η επίμαχη αναφορά για τα προβλήματα του Bayraktar ακολουθεί παρακάτω:


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Γ.Μ.
Guest
Γ.Μ.

Το πολύ-πολύ κανένα τέτοιο να πέσει κατακέφαλα σε κάποιον νησιώτη ή επισκέπτη ελληνικού νησιού…. wink

ΚΚ76
Guest
ΚΚ76

Παιδικές ασθένειες…

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

συμφωνώ, όμως μπορούν να τα βελτιώσουν, χρειαζόμαστε αντίμετρα.

Georgios
Member
Noble Member
Georgios

Βασικά sotbaksotbak παρεμβολείς χρειαζόμαστε, ναι και δορυφορικούς πλέον. Ο πόλεμος έχει μεταφερθεί στο διάστημα.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Stinger, EW, πυροβόλα…;

Georgios
Member
Noble Member
Georgios

Αυτό ακριβώς λέω και εγώ chikichikichikichiki EW=ηλεκτρονικός πόλεμος, πρακτικά jammers θέλουμε, ευκαιρία τώρα που7 τα πάμε μέλι γάλα με τους Ισραηλινούς να προμηθευτούμε και κάτι.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Ποιος θα το πίστευε ότι η αμυντική βιομηχανία και οι τεχνολογίες αιχμής τελικά δεν είναι περίπατος. Σα Μπαϊρακτάρ κι εγώ πέφτω απ’τα σύννεφα.

Georgios
Member
Noble Member
Georgios

Δεν πήγαν να κάνουν και το F-35 chikichikichikichiki από μόνοι τους, UCAV κάναν, ούτε καν μαχητικό, οπότε δεν ξέρω και το πόσο τεχνολογία αιχμής μπορεί να χαρακτηριστεί. Ίσως πρέπει να προμηθευτούμε και εμείς τα Ισραηλινά Hermes.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Νομίζω ότι η συζήτηση έχει εστιασθεί σε ένα χρήσιμο μεν αλλά όχι κυρίαρχο σημείο της ιστορίας με τα Bayraktar. Αυτό που θα πρότεινα να δείτε, είναι τον αριθμό των UAV’s που αναγκάστηκε να παραγγείλει μπας και κάνει τά λεφτά που πέφτουν στο πρόγραμμα να μπορέσουν να παράγουν αποτέλεσμα. Παράγγειλαν οι αρχές της Τουρκίας 170 (!!!) Bayraktar, από τα οποία ο στρατός τα 150 και τα άλλα λοιποί κλάδοι. Μιλάμε για μια επική μάσα και αλόγιστη σπατάλη… Με το 1/20 των χρημάτων που ξόδεψαν θα είχαν πάρει από το εξωτερικό ένα πολύ καλύτερο UAV και με τα ρέστα (τα άλλα 19/20)… Read more »

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ας μην χαιρόμαστε, η είδηση αφορά το 2016. Αυτοί παράγουν, χρησιμοποιούν, βελτιώνουν. Εμείς;

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

συμφωνώ

Falcon7
Member
Trusted Member
Falcon7

Θα χαιρόμουν αν το αντίστοιχο UCAV που κατασκευάζω εγώ και είναι καλύτερο και δεν βγάζει προβλήματα. Τι στιγμή που δεν κατασκευάζω τίποτα, απλά το βουλώνω.

Aslan
Member
Aslan

tarih: 16 temmuz 2016. fetö’cü hain kardeşlerimizin verdiği bir istihbarat sanırım. kafanıza o kadar takmayın. bu sistemler çok güzel çalışıyor şu anda. wink
translate.google.com
date: 16 july 2016. fetö’cü is a intelligence given by our treacherous brothers and sisters. Don’t put it on your head. These systems are currently working very nicely. wink

frank
Guest
frank

Report from 2016 and does not mention most of the things above article claims. It does only says antenna is broken and needs to be fix otherwise operations are affected. It does not say anything about Baykars performance or metarial failure, abnormalities etc. Obviously someone is very jealous smile