Τουρκικό οπλισμένο drone Bayraktar TB2 πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική βολή πυρομαχικού MAM-L την Παρασκευή, φέροντας το ηλεκτροπτικό/υπέρυθρο σύστημα CATS της ASELSAN.
Η δοκιμή έγινε μερικές ημέρες ύστερα από την απόφαση του Καναδά να αναστείλει την εξαγωγή ηλεκτροπτικών συστημάτων CMX-15D στην Τουρκία, μετά από κατηγορίες ότι καναδική τεχνολογία χρησιμοποιείται στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Όπως υποστηρίζει η «Daily Sabah», η δοκιμαστική βολή στέφθηκε με επιτυχία. Σε ανακοίνωσή της η κατασκευάστρια εταιρεία του Bayraktar TB2, Bayraktar, σημειώνει: «Το Bayraktar TB2 εκτέλεσε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική βολή με το σύστημα CATS που αναπτύχθηκε από την ASELSAN».
Το CATS προορίζεται να προσφέρει ικανότητες αναγνώρισης, επιτήρησης και στόχευσης σε drones, ελικόπτερα και πολεμικά αεροπλάνα. Το CATS έχει επίσης δοκιμαστεί στο τουρκικό drone ANKA, που παράγεται από την TAI.
Ταχύτατα αντανακλαστικά!!!
Με λύπη σκέφτομαι τους ρυθμούς με τους οποίους κινούμαστε εμείς για θέματα πολύ πιο πιεστικά…
Όχι θα κάνουν όπως εμείς εδώ πέρα.
Το οτι εβαλαν καποιο ηλεκτροπτικο δεν σημαινει οτι ειναι δικο τους ..Πχ μπορει να ειναι απο τα ελικοπτερα που τους εδωσαν οι ιταλοι …
Δικό τους ηλεκτροοπτικό χρησιμοποιούν και στα Τ-129. Αυτοί είναι δεκαετίες μπροστά σε σχέση με μας.
Μην βιαζεσαι το reverse engineering δεν δουλευει παντα.
Επισης δεν σου κανει εντυπωση που ολες οι βολες των super duper εγχωριων οπλων ειναι επιτυχημενες.Οπως το υπεροπλο ηλεκρονικου πολεμου που ουτε που καταλαβε απο που του ηρθε στην Λιβυη…..
Ετσι παει η ιστορια. Αναμενομενο και μπραβο γενικως ….
H άμεση δοκιμή του Η/Ο συστήματος μετά το εμπάργκο του Καναδά σημαίνει δύο πράγματα:
1) Ανάπτυσσαν το σύστημα εδώ και καιρό
2) Το σύστημα δεν ήταν έτοιμο και αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να το τοποθετήσουν στα ΤΒ2.
Η ποιότητα των οπτικών, αισθητήρων, ηλεκτρονικών (πχ. σταθεροποίηση) και κυρίως του λογισμικού, μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
Διαβάζοντας όμως το παρακάτω:¨” Larger Aperture Means More Light and Therefore Better Image Quality ” , στον ιστότοπο της ASELSAN με κάνει να αμφιβάλω για κάθε λέξη στην ανακοίνωση της εταιρίας.
ΥΓ
Οι ασχολούμενοι με την φωτογραφία γνωρίζουν πως φακοί με ονομαστικά μεγάλα διαφράγματα (Aperture) πράγματι επιτρέπουν περισσότερο φως να περάσει στον αισθητήρα αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ανώτερη ποιότητα παραγόμενης εικόνας.
Αυτή εξαρτάται από τα κρύσταλλα του φακού, τον αισθητήρα , τον επεξεργαστή το λογισμικό που τον συνοδεύει και στην περίπτωσή μας και της σταθεροποίησης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Τουρκική πολεμική βιομηχανία είναι υπερδραστήρια.
Ακόμη κι έτσι να είναι, σκέψου στον αντίποδα εμάς όπου έχοντας ξεμείνει από πλοία, αεροπλάνα, τορπίλες κλπ, κλπ, συζητάμε και ξανασυζητάμε κι απόφαση δεν παίρνουμε…
Κι όταν τελικά πάρουμε κάποια απόφαση, αυτή πιθανόν να είναι απόρροια πιέσεων για εξυπηρέτηση ξένων κέντρων…
Διάβασε την κατακλείδα του σχολίου μου.
Και ετσι οπως τα λες ακριβως να ειναι, ειναι ετη φωτος μπροστα απο εμας και δεν τους φτανουμε με τιποτα.
Διάβασε την κατακλείδα του σχολίου μου.
Να προσθέσω μόνο, ότι αφενός όσο μεγαλώνει το Aperture τόσο μεγαλώνει και το επίπεδο θορύβου που λαμβάνεται (στο imaging είναι το glint συνήθως, https://earthobservatory.nasa.gov/images/84333/the-science-of-sunglint ), ενώ πάντα τίθεται και το θέμα του βάρους του πιθανώς reversed engineered οπτικού πακέτου.
Προφανώς το είχαν ήδη έτοιμο,αλλιώς δεν εξηγείται η ταχύτητα αντίδρασής τους στο καναδικό εμπάργκο,αλλά το γεγονός πως δεν το χρησιμοποιούσαν και προτιμούσαν το εισαγόμενο,μάλλον δείχνει πως είναι κατώτερων δυνατοτήτων.Το αν θα το βελτιώσουν στην πορεία…είναι άλλη ιστορία!
Φοβάμαι μην τυχών αντί να τους κάνουμε κακό με το εμπάργκο όπλων, τους κάνουμε τελικά καλό. Δείτε πχ χώρες όπως το Ισραήλ ή το Ιράν όπου τα εμπάργκο όπλων που τους επιβλήθηκαν τελικά τους ωφέλησαν.
Αν δεν μιλάμε για τα καπακια του καλύτερα να ψάξουμε από που τα πήρανε γιατι για τουρκικά δεν τα κόβω.
Σαν το drone με αυστριακο κινητήρα καναδέζικα ηλεκτρονικά γερμανικό gps και όλα τα αλλα από την κίνα(jumbo)