- Advertisement -

Ένας “Ξυλουργός” που κατέστρεφε άρματα μάχης από τον άερα… με μπαζούκα!

- Advertisement -

Ο αντισυνταγματάρχης Τσαρλς Κάρπεντερ (σ.σ. Ξυλουργός) υπηρέτησε με τον αμερικανικό Στρατό κατά την διάρκεια του Β’ ΠΠ στο θέατρο επιχειρήσεων της Ευρώπης. Όμως δεν έμεινε γνωστός για την δράση του στο έδαφος αλλά στον αέρα.
Ήταν πιλότος αλλά άνηκε στον Στρατό, αφού η Αεροπορία τότε δεν υπήρχε ακόμα ως ανεξάρτητος κλάδος στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πετούσε με ένα ελαφρύ αναγνωριστικό αεροσκάφος κι εκτελούσε αποστολές παρατήρησης επ’ ωφελεία του συμμαχικού πυροβολικού.
Ωστόσο αυτό δεν του ήταν αρκετό και επεδίωκε κάτι παραπάνω. Καθώς το αεροσκάφος ήταν γνωστό στους Γερμανούς ότι συνήθως δεν ήταν οπλισμένο, άρα όχι άμεσος κίνδυνος, κανείς δεν ασχολούνταν μαζί του. Παρατηρώντας το τα μετόπισθεν του εχθρού λοιπόν, σκέφτηκε ότι αν είχε τα μέσα, θα μπορούσε να κάνει μεγάλη ζημιά.
Σε μία περίπτωση μάλιστα εντόπισε ένα τμήμα πεζικού που είχε καθηλωθεί από γερμανικά πυρά. Χωρίς να το σκεφτεί όρμησε προς τις θέσεις των Γερμανών κι έβαλε εναντίον τους με ένα πολυβόλο 0.50 που ήταν προσαρμοσμένο τότε στο αεροσκάφος του. Αν και δεν ήταν εύκολο να κάνει στοχευμένη βολή, έβαλε απλά προς την γενική κατεύθυνση των Γερμανών αναγκάζοντάς τους να διακόψουν την έφοδό τους και να πάρουν κάλυψη.

Στην συνέχεια πέταξε πολύ χαμηλά πάνω από τις θέσεις των Αμερικανών στρατιωτών και τους φώναξε «Επίθεση!» κι αυτοί βλέποντας τις συνθήκες να αλλάζουν, πέρασαν πράγματι στην επίθεση αναγκάζοντας τους Γερμανούς να υποχωρήσουν!
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο Κάρπεντερ για τις πράξεις του αυτές εκείνη την ημέρα συνελήφθη από την στρατονομία λόγω υπέρβασης ιεραρχίας, αφού οι άντρες στο έδαφος δεν ήταν υπό την δικαιοδοσία του και δεν είχε αρμοδιότητα να τους διατάξει να επιτεθούν.
Ωστόσο απελευθερώθηκε με διαταγή του ίδιου του στρατηγού Πάττον αυτοπροσώπως, ο οποίος με υπερηφάνεια δήλωσε ότι ο Κάρπεντερ ήταν το είδος του στρατιωτικού με πρωτοβουλία και αποφασιστικότητα που ήθελε στον Τρίτο Στρατό.

Στην συνέχεια, οι επιλογές του Κάρπεντερ για να συνεχίσει την δράση του οπλίζοντας το αεροσκάφος του ήταν περιορισμένες. Το αεροσκάφος του, ένα Piper L-4 Grasshoper (ακρίδα) που ήταν απλά η στρατιωτική έκδοση του J-3 Cub είχε ωφέλιμο βάρος μόλις 232 λίβρες, δηλαδή 116 κιλά, που περιλάμβανε τόσο τον πιλότο, όσο και τυχόν μεταφερόμενο φορτίο.
Δεδομένου ότι ο ίδιος ζύγιζε περί τα 75 κιλά, το L-4H είχε μόλις 41 κιλά διαθέσιμο ωφέλιμο βάρος. Δεν ήταν πολύ βέβαια, αλλά καθώς το βασικό φορητό αντιαρματικό όπλο της εποχής, το Μ1 Bazooka ζύγιζε μόλις έξι κιλά, μπορούσε να στερεώσει πάνω στις αντιρίδες των πτερύγων μέχρι έξι τέτοια όπλα.
Η ιδέα δεν ήταν δικιά του. Κι άλλοι πιλότοι που πετούσαν με το ίδιο αεροσκάφος πριν από αυτόν τον είχαν επιχειρήσει, είχαν όμως στερεώσει μόνο δυο ή το πολύ τέσσερα Bazooka, ενώ ο ίδιος το πήγε σε «άλλο επίπεδο» αφού τελικά μετέτρεψε το αεροσκάφος του από αεροσκάφος συνδέσμου και ΠΑΠ σε αντιαρματικό αεροσκάφος!

Καθώς το συγκεκριμένο αντιαρματικό όπλο λειτουργούσε ουσιαστικά ως ένα ΠΑΟ – Πυροβόλο Άνευ Οπισθοδρομήσεως, η πυροδότησή του δεν προκαλούσε ιδιαίτερες δονήσεις ούτε επηρέαζε την ευστάθεια του αεροσκάφους, ενώ ο επικίνδυνος κώνος αερίων δεν ήταν πρόβλημα στον απέραντο ουρανό.
Ως επί το πλείστον η τακτική μάχης του Κάρπεντερ ήταν να εκτοξεύει τις ρουκέτες Μ6 από τους εκτοξευτές μπαζούκα σε απόσταση περίπου 100 μέτρων, που ήταν μία απόσταση που μπορούσε να εγγυηθεί μια κάποια επιτυχία για το πλήγμα. Για να το πετύχει αυτό όμως έπρεπε να πετάει ευθεία και αργά, ερχόμενος έτσι εντός εμβέλειας ακόμα και μικρών φορητών πυροβόλων όπλων . Η τακτική ήταν προφανώς ριψοκίνδυνη, αλλά είχε αποτέλεσμα.
Εμπνευσμένοι από τον Κάρπεντερ, που τώρα απέκτησε το ψευδώνυμο «ο τρελός ταγματάρχης», άλλοι πιλότοι Grasshopper προσπάθησαν να προσθέσουν μπαζούκα στα αεροσκάφη τους, αλλά γρήγορα εγκατέλειψαν την ιδέα ήδη κατά τη διάρκεια δοκιμαστικών πτήσεων.

Ο λόγος ήταν πολύ απλός. Οι τακτικές που είχε υιοθετήσει ο Κάρπεντερ ήταν απλά υπερβολικά ριψοκίνδυνες. Έπρεπε να πετάξουν πολύ χαμηλά, να εκτεθούν στο αντιαεροπορικό πυρ των Γερμανών και να αντέξουν μέχρι να φτάσουν εντός απόστασης βολής ενώ περνούσαν μέσα από μία κόλαση πυρός.
Πάντως μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο Κάρπεντερ πιστώθηκε με την καταστροφή στο έδαφος ενός γερμανικού τεθωρακισμένου οχήματος και τεσσάρων αρμάτων μάχης. Σύντομα τα κατορθώματά του απέκτησαν δημοσιότητα και έγινε αντικείμενο προβολής της συμμαχικής προπαγάνδας.
Μέσα από συνεντεύξεις και παρουσιάσεις αναδείχθηκε ως ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα στρατιωτικού που έκανε περισσότερα από όσα αναμένονταν από αυτό παίρνοντας πρωτοβουλίες κι αξιοποιώντας το υλικό που είχε στην διάθεσή του στο μέγιστο.

Μέχρι το τέλος του πολέμου, ο Κάρπεντερ είχε καταστρέψει ή αχρηστέψει αρκετά γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης (επιβεβαιωμένα του πιστώθηκαν έξι κατεστραμμένα άρματα μάχης).
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε βαφτίσει το αεροσκάφος με το οποίο πετούσε δίνοντάς του το γυναικείο όνομα Rosie the Rocketer. Όχι Rocketeer, που θα ήταν το σωστό, προκειμένου να κάνει ομοιοκαταληξία και παρήχηση με την γνωστή Rosie the Riveter!
To αεροσκάφος του επιβίωσε του πολέμου χωρίς να καταλήξει για παλιοσίδερα και διατηρείται σήμερα σε μουσείο.
Πηγή και επιπλέον πληροφορίες:
Bazooka Charlie and his Nazi-Tank Killin’ Grasshopper
Πρώτη δημοσίευση 3/1/2019

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
npo
npo (@npo)
10 months ago

Ωραίο άρθρο.
Μια διόρθωση μόνο. Λέμε στην “Τρίτη Στρατιά” (3rd army) όχι στον “Τρίτο Στρατό”

Spyros
Active Member
Spyros (@spyros)
10 months ago

Καλά τα μπαζούκα, το .50άρι πώς στο καλό το στερέωσε; Αντέχουν τέτοιο βάρος ΚΑΙ την οπισθοδρόμηση του Browning τα 2 αλουμινένια wing struts; Μήπως ήταν .30άρι;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι ρόλο έπαιξε η πολεμική αναμέτρηση Ελλάδας-Άξονος στην τελική έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου;

Ο δρόμος προς τον 2ο ΠΠ – Πρελούδιο Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο 2ος ΠΠ έγινε για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που είχε αφήσει ανοιχτούς...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα, σύντομα οι διαθεσιμότητες στο 100%

33
 Όπως αποκάλυψη προχτές και ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, η 114 ΠΜ έχει γίνει αποδέκτης ποσοτήτων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2. H...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 September 2015 #352

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 September #376

Αγορά 1.99

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Οκτωβρίου 1962: “Reds Back Down”, η κρίση της Κούβας τερματίζεται

Με διακήρυξη του Χρούστσεφ, Γ.Γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ στις 09:00, πως η Σοβιετική Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την ανάπτυξη των πυραυλικών εγκαταστάσεων...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Οκτωβρίου 312 μ.Χ.: Μάχη της Μιλβίας γέφυρας, ο Κωνσταντίνος μοναδικός κυρίαρχος της Ρώμης

- Μία μέρα μετά το όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου με τον φλεγόμενο σταυρό που τον έπεισε να πολεμήσει υπό την προστασία του Θεού...

Η ιστορία του θρυλικού βομβαρδιστικού Memphis Belle και του άγνωστου Έλληνα συγκυβερνήτη του

Οι Έλληνες αεροπόροι μετρούν αισίως 117 χρόνια ιστορίας και ένας από τους άγνωστους στη χώρα μας ήρωας είναι ο James Angelo Verinis, που έγραψε...