Δομές που δεν έχουν ξαναπαρατηθεί εντοπίστηκαν στο αστρικό στέμμα του Ήλιου

0
907

Με τη χρήση εξελιγμένων επεξεργαστικών τεχνικών, επιστήμονες πέτυχαν να τραβήξουν μοναδικής ποιότητας φωτογραφίες της εξωτερικής ατμόσφαιρας/κορώνας (αστρικό στέμμα) του Ήλιου, ανακαλύπτοντας λεπτομέρειες που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το “κορωνογράφο” COR-2 της NASA που μπλοκάρει το φως του Ήλιου και επιτρέπει τη λήψη εικόνων του φωτός και του πλάσματος που τον περιβάλει. Η θερμοκρασία στη κορώνα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη φωτόσφαιρα (5.800 Κέλβιν), φτάνοντας έως 3 εκατομμύρια Κέλβιν. Από τη κορώνα ξεκινά ο ηλιακός άνεμος δηλαδή φορτισμένα σωματίδια που εκπέμπονται προς κάθε κατεύθυνση. Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες πέτυχαν να τραβήξουν εικόνες ακριβείας της κορώνας, διαπιστώνοντας την ύπαρξη πολύπλοκων δομών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι στεφανιαίοι βρόχοι, δεν είναι μια ενιαία δομή, αλλά αποτελούνται από μυριάδες “νήματα” που συνδυαστικά αποτελούν το φαινόμενο. Διαπίστωσαν επίσης πως η “επιφάνεια Alfvén” -ένα θεωρητικό όριο στο οποίο ο ηλιακός άνεμος κινείται προς τα μπρος πιο γρήγορα απ’ ό,τι τα κύματα ταξιδεύουν προς τα πίσω, ουσιαστικά δεν υφίσταται.

Η έρευνα ήρθε να προσθέσει ένα ακόμη μυστήριο αναφορικά με τον ηλιακό άνεμο, ο οποίος σε απόσταση 10 ακτινών του Ήλιου αλλάζει χαρακτηριστικά, για να επανέλθει στη κανονικότητά του λίγο μακρύτερα, γεγονός που σημαίνει πως κάποιο άγνωστο μέχρι στιγμής φαινόμενο, λαμβάνει χώρα σε αυτή την απόσταση.