11.4 C
Athens
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022
ΝΕΑΑΜΥΝΑΦοβού την Ιταλική FREMM στον διαγωνισμό για την Αμερικάνικη Φρεγάτα του μέλλοντος!

Φοβού την Ιταλική FREMM στον διαγωνισμό για την Αμερικάνικη Φρεγάτα του μέλλοντος!

- Advertisement -

Η FFG(X) είναι η νέα Φρεγάτα κατευθυνόμενων πυραύλων που το Αμερικάνικο Ναυτικό θέλει να αποκτήσει από το 2020 (θα αγοράσει μια το 2020, μια το 2021 και από 2 κάθε έτος μετά, μέχρι να φτάσει τις 20 μονάδες, με μέσο εκτιμώμενο κόστος $950 εκατ ανά σκάφος)
Ο ανταγωνισμός για την FFG(X) αυξάνεται και οι (ήδη δοκιμασμένοι) σχεδιασμοί αναδιαμορφώνονται σε πολύ ελπιδοφόρες παραλλαγές που αφορούν ειδικά το Ναυτικό των ΗΠΑ.
Η συμμετοχή της Ιταλικής Fincantieri Marine στην FFG(X) είναι μία από τις πιο ελπιδοφόρες ανάμεσα στους πέντε υποψηφίους, καθώς βασίζεται στην επιτυχημένη και σύγχρονη Fregata Europea Multi-Missione (FREMM) που θα εξυπηρετήσει και ορισμένους πολυεθνικούς χρήστες, στους οποίους περιλαμβάνονται ήδη οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ Γαλλία και Ιταλία. Παρόλο που γνωρίζουμε ποια είναι τα υπάρχοντα πλοία στις διάφορες διαμορφώσεις τους (περιλαμβάνουν ανθυποβρυχίακες ικανότητες, γενικού σκοπού και παραλλαγές εναέριας άμυνας) με διάφορες άλλες προσαρμογές που βασίζονται στις απαιτήσεις του χρήστη, δεν έχουμε δει πραγματικά τι θα μοιάζει η αμερικανική έκδοση σε τελική της μορφή.
Η Fincantieri είναι ο μεγαλύτερος ναυπηγός στην Ευρώπη και φέρνει μια ισχυρή γενεαλογία καθώς και ένα σχέδιο που είναι γνωστό ότι είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό. Εάν τελικά κερδίσουν τον διαγωνισμό FFG(X), τα πλοία θα κατασκευαστούν από τη Marinette Marine στο Wisconsin – θυγατρική της Fincantieri που της ανήκει εξ’ ολοκλήρου και από τον ίδιο ναυπηγικό οίκο που παράγει επί του παρόντος τα Freedom-class Littoral Combat Ships. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις για εξοπλισμό με φορτία ειδικού τύπου για το Αμερικάνικο Ναυτικό θα αλλάξουν δραστικά την εικόνα του πλοίου και ειδικά το εμπρόσθια όψη του, καθώς θα πρέπει να φιλοξενήσει τρεις συστοιχίες ραντάρ Enterprise Air Surveillance Radar (EASR), το καθένα από τα οποία περιλαμβάνει εννέα μονάδες AESA.
Ένα μοντέλο της παραλλαγής FREMM FFG(X) παρουσιάστηκε στο φετινό συμπόσιο Air-Sea-Space (Washington, DC). Όπως φαίνεται, πέρα ​​από την φιλοξενία των συστοιχιών EASR, το πλοίο έχει παρόμοια εμπρόσθια κατασκευή με τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke. Άλλες λεπτομέρειες δείχνουν έναν κατακόρυφο εκτοξευτή 32 θυρίδων (VLS), ένα πυροβόλο όπλο 57 χιλιοστών, οκτώ πυραύλους ναυτικής κρούσης και ένα εκτοξευτή RIM-116 Rolling Airframe. Με βάση όλα τα αναφερθέντα, πρόκειται για μια χαμηλού ρίσκου πρόταση που φαίνεται να πληροί όλες τις βασικές απαιτήσεις του FFG(X). Η συνδυασμένη πρόταση του FREMM για κινητήρα τύπου CODLAG θα φέρει επίσης ένα νέο επίπεδο απόδοσης στον Στόλο επιφανείας του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού.


 
Επίσης, στο Air-Sea-Space υπήρξαν μερικές επικαιροποιημένες εκδόσεις του FFG(X) της General Dynamics και του Bath Iron Works βασισμένο στο F100 κλάσης Álvaro de Bazán, το οποίο μοιάζει πολύ με το αντιτορπιλικό Arleigh Burke. Το F100 ήταν πάντα πρωτοπόρος υποψήφιος για την FFG(X), αλλά μερικοί σημείωσαν ότι η απώλεια της νορβηγικής φρεγάτας πυραύλων Helge Ingstad (βασίζεται στο F100) τον περασμένο Νοέμβριο, μπορεί να έχει επηρεάσει δυσμενώς τις πιθανότητές της. Αυτό προέρχεται από μια προκαταρκτική νορβηγική έρευνα σχετικά με το ατύχημα που υποδηλώνει ότι τα ελαττώματα του σχεδιασμού ενδέχεται να έχουν επιδεινώσει τη ζημιά, ισχυρισμό που η Ισπανική Navantia αμφισβητεί.


 
Το μοντέλο της Austal (Ιndependence class) του Littoral Combat Ship για την FFG(X) είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς δείχνει ότι ο εκτοξευτής VLS τοποθετείται πίσω από το θάλαμο διακυβέρνησης μαζί με ένα μεγάλο ανοιχτό χώρο που κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντική επέκταση, όπως πχ η προσθήκη μονάδας ισχύος για συστήματα λέιζερ (τουλάχιστον ένα σύστημα λέιζερ των 150Kwatt).

Austal FFG(X)

Η Lockheed δεν παρουσίασε μοντέλο Freedom class LCS (που προτάθηκε για το FFG(X)), αλλά μάλλον μοιάζει με το περσινό, με μικρές ίσως διαφορές στο μήκος για να προσθέσει χώρο για σύστημα VLS.
Lockheed FFG(X) 2018

Όσον αφορά το σχεδιασμό FFG(X) της Huntington Ingalls, δεν έχουμε  δει κάποια ώριμη διαμόρφωση σε μοντέλο ή σχέδιο. Όταν ρωτήθηκαν για το FFG(X) που συμμετείχαν στο φετινό συμπόσιο Sea-Air-Space, «συμμετέχουμε» ήταν η απάντηση του εκπρόσωπου της Huntington Ingalls Industries. “Κανένα σχόλιο”, πρόσθεσαν όταν τους ζητήθηκε να επιβεβαιώσουν ότι το προτεινόμενο σχέδιο θα εξακολουθεί να προέρχεται από την κλάση Legend National Security Cutter.
Στην παρούσα φάση, το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπροσαρμόσει την στόχευση τιμής μονάδας από περίπου $1B ανά σκάφος FFG(X) σε $800M, οπότε το κόστος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το ποιος κερδίζει τη σύμβαση για τα 20 πλοία. Οι τελικές προτάσεις των πέντε ανταγωνιστών θα υποβληθούν μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού / αρχές του φθινοπώρου και ο νικητής θα ανακοινωθεί το 2020.
Το FFG(X) είναι πραγματικά το πιο συναρπαστικό πρόγραμμα του Αμερικάνικου Ναυτικού καθώς θα επαναπροσδιορίσει τις αποστολές που αποδίδονται στα πλοία με πολύ θετικό τρόπο. Επιπλέον, η FFG(X) θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει πολλές τεχνολογίες που έχουν αποδειχθεί σε μεγαλύτερους πλοία επιφανείας των Η.Π.Α. και έχουν “μικρογραφηθεί” με την πάροδο του χρόνου ή μεταφέρονται άμεσα σε μικρότερες και αποδοτικότερες μορφές. Με άλλα λόγια, η εποχή της φρεγάτας έφτασε, καθώς αυτά τα πλοία θα μπορούν να εκτελούν πολλές αποστολές, τις οποίες επιφορτίζονται σήμερα τα αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού και σε μικρότερο βαθμό τα καταδρομικά, αποδεσμεύοντας αυτά τα “ακριβά” πλοία των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για ειδικές αποστολές (σε αυξημένη ζήτηση τελευταία).

Η “εσωτερική” ανάπτυξη είναι επίσης σημαντικό θέμα για το FFG(X). Αυτά τα πλοία πιθανότατα θα καταλήξουν να φιλοξενούν πιο εξελιγμένες δυνατότητες από ό,τι αρχικά σχεδιάστηκαν, δίνοντάς τους ακόμη μεγαλύτερη μαχητική ικανότητα. Πάνω απ’ όλα όμως, η FFG(X) θα συμβάλει στην άμβλυνση της διαμάχης για το Littoral Combat Ship LCS που ταλαιπωρεί το Πολεμικό Ναυτικό για πάνω από δεκαπέντε έτη και θα επαναφέρει την ποντοπόρα δύναμη του Αμερικάνικου Ναυτικού, με ισχυρή ικανότητα πυρός για τις επόμενες δεκαετίες.
Πηγή: thedrive.com

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σε κίνδυνο τα SCALP EG της ΠΑ, καθυστερεί αναίτια ο εκσυγχρονισμός των μοναδικών της στρατηγικών όπλων

Η Πολεμική μας Αεροπορία μπορεί να καυχιέται, πολύ δίκαια, για ένα πράγμα. Για την κυριαρχία της στον αέρα που το γνωρίζουν -καλύτερα από όλους-...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Προχωρά το πρόγραμμα των 76 αμφίβιων AAV-7, κόστος κάτω από...

26
Για το θέμα των αμφίβιων τεθωρακισμένων AAV-7 που θα προμηθευθούν οι Έλληνες Πεζοναύτες έχουμε γράψει από την πρώτη στιγμή, και έχουμε τοποθετηθεί υπέρ της...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Δεκεμβρίου 1944: «Δεκεμβριανά», από το φώς της...

1
Δεκέμβριος, 1944: Το μεγάλο συλλαλητήριο του ΕΑΜ στο κέντρο της Αθήνας διακόπτεται ξαφνικά από πυροβολισμούς στο ύψος της πλατείας Συντάγματος. Το αποτέλεσμα είναι 28...
- Advertisement -
Card image

November #030 Νοέμβριος 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

October #029 Οκτώβριος 2022

Αγορά 3.99

Related News

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο υποβρύχιο «Παπανικολής»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμμετείχε σήμερα στον πλου του υποβρυχίου «Παπανικολής» από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας προς στον Πειραιά, ο οποίος έχει προγραμματισθεί...

H πρώτη φρεγάτα Type 26 του Βρετανικού Ναυτικού “έπεσε” στο νερό

Η πρώτη φρεγάτα Type 26 του Βασιλικού Ναυτικού κατασκευής της BAe Systems, η HMS Glasgow έπεσε πλέον στο νερό, από τη φορτηγίδα Malin Augustea...

Η Κολομβία θα προμηθευτεί τέσσερα οχήματα Hunter TR-12 MRAP

Το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας αγόρασε τέσσερα νέα οχήματα Hunter TR-12 MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από την τοπική εταιρεία...