Από τη Δευτέρα 2 έως την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί στην 116 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Αράξου συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με την 349th και 350th Fighter Squadron (FS) της Βελγικής Αεροπορικής Συνιστώσας, στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών.
Όπως ανακοινώνει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, σκοπός είναι η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα διεξαχθούν σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, ημέρα και νύχτα. Η ΠΑ θα συμμετάσχει με αεροσκάφη όλων των τύπων, ενώ η βελγική Πολεμική Αεροπορία με 12 αεροσκάφη F-16ΑM και ανάλογο προσωπικό.
Όταν βγάζεις και από τη μύγα ξύγκι…
Δηλαδή, όταν έχεις ξεζουμίσει και έχεις πάρει τα μέγιστα από την επένδυση που έχεις κάνει..
(Μπορούμε να προσθέσουμε εκατοντάδες λόγους “όταν” και “ή”….)
F-16A με ΑΙΜ-9X και Sniper-X targeting pod… στα περισσότερα αν βλέπω καλά απο τις φωτό…
Ότι κάνουμε και εμείς δηλαδή… 😀 😀 😀 😀 😀
Δεν φαίνονται τα JHMCS, το Link16, ο υπολογιστής αποστολής ΜΜC 7000 ή 9000, κτλ κτλ κτλ…
Όταν έχεις λεφτά, (άπειρο) χρόνο για βάψιμο και γυάλισμα και χωρίς τουρκοτραμπούκους εξ ανατολών τότε τα F-16 σου είναι σαν τα βελγικά. Πετάνε ποτέ αποστολές ή τα έχουν σε βιτρίνα;
Κάτι κάνουν. Έχουν και πολεμική εμπειρία.
Κοιτα τα Ισραηλινα F16 – ειναι θεμα νοοτροπιας και προτεραιοτήτων. Ο γιουνανος πληρώνει για να εχει καραβαναδες/ψηφοφορους, οι Βελγοι/Ισραηλινοι/Τουρκοι για να εχουν αξιομαχο στρατο.
Έκλεισαν κάπου ένα χρόνο σε μεταστάθμευση σε Συρία/Ιράκ. Είχαν πάει για ένα 6μηνο αλλά τους ‘κρέμασαν’ οι Ολλανδοί (κι αυτοί με παρόμοια F-16) και έκατσαν παραπάνω.
Οπότε σίγουρα δεν τα έχουν για βιτρίνα. Και λογικό είναι, αφού τα αεροσκάφη, μετά από αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις, είναι πρακτικά ισάξια με τα 52+ μας, για να μη πω με τα 52Μ (ένα Link16 μια φορά το έχουν).
Επίσης, στη Τανάγρα το Σεπτέμβριο ο Βέλγος πιλότος επιδείξεων (Vador) μας έδειξε πως και στο θέμα ‘βιτρίνα’ τα πάνε εξαιρετικά καλά.
Σε καθε περιπτωση το 12 ειναι τεραστιος αριθμος!
Ετσι δεν ειναι Πτηση?
Η αλλη παρατηρηση ειναι οτι στην αποστολες εξωτερικου ασκησεις και γενικα δραστηριοτητα βλεπουμε μονο απο την 116.
Οι αλλες μοιρες εχουν περασει σε δευτερο ρολο?
Δεν λείπει η πολεμική εμπειρία από τους Βέλγους, αλλά διαβάζουμε πως ανησυχούν γιατί η εμπειρία τους αφορά κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) αποστολές αέρος-εδάφους.
Οπότε το ότι μας έστειλαν 12 αεροσκάφη, ίσως έχει σχέση με κάποιο ‘φρεσκάρισμα’ εκπαίδευσης Α2Α.
Ας μη ξεχνάμε πως στη χώρα τους και στα πέριξ της, έχουν πολύ λίγο χώρο για ασκήσεις. Σε αυτό το θέμα η Ελλάδα είναι αρκετά ελκυστική.
Οταν ”εβρεχε” Block 20 εμεις κρατουσαμε ομπρελα…
Δεν “έβρεξε” ποτέ Block 20 αλλά μια δόση έβρεξε κάτι μεταχειρισμένα Block 15 (F-16A/B) με fixed τιμή αναβάθμισης MLU (όπως παραδόθηκαν δηλαδή τα 20άρια των Ταϊβανέζων και των Πορτογάλων), αν θυμάμαι καλά το κόστος για αεροσκάφος συν αναβάθμιση και δομική αποκατάσταση έβγαινε περίπου στα 10 εκ. δολ. το 1996-97… αλλά εμείς αντ’ αυτού αναβαθμίσαμε τα F-4.
Σαν ”βροχη” αναφερομαι στα 10αδες Block 20 που αποσυρονταν απο τους 4 Ευρωπαιους και τα οποια βολεψαν αρκετες αεροποριες με μετρημενα οικονομικα.
Αν δε κάνω λάθος αυτά που λέτε ήταν block 15.
Κατά τ’ άλλα συμφωνούμε απόλυτα… αλλά είχε προηγηθεί κι άλλη μαζική απόσυρση τέτοιων αεροσκαφών από την USAF, κάποια χρόνια νωρίτερα.