Το Βέλγιο πιστοποιεί την πυρηνική βόμβα B61-12 στα F-16

1
2945
F-16AM της Βελγικής Αεροπορίας
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Παρόλο που προορίζονται να αποσυρθούν το 2028, τα βελγικά μαχητικά F-16AM/BM θα πιστοποιηθούν τη νεότερη έκδοση της πυρηνικής βόμβας B61, την B61-12.

Το Βέλγιο διατηρεί σε ενεργή χρήση 54 F-16, εκ των οποίων τα εννέα είναι διθέσια, που φιλοξενούνται στις αεροπορικές βάσεις Kleine-Brogel και Florennes. Τα F-16 θα αντικατασταθούν από 34 F-35A.

Σύμφωνα με το «Air Recognition», τα F-16 θα αποκτήσουν επίσης νεότερο σύστημα SATCOM, αφού η συμμετοχή τους στον πόλεμο εναντίον του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία έδειξε ότι χωρίς την παρουσία ΑΣΕΠΕ δεν ήταν σπάνια τα προβλήματα στην επικοινωνία με τα κέντρα επιχειρήσεων.

Με βάση πρόσφατη έκθεση επιστημόνων και ερευνητών, οι ΗΠΑ διατηρούν στο Βέλγιο και σε άλλες τέσσερις χώρες του NATO (Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία) αθροιστικά 150 πυρηνικές βόμβες B61.

Το Πεντάγωνο διατηρεί αποθέματα περίπου 150 πυρηνικών βομβών σε ευρωπαϊκές βάσεις

To τεύχος Αυγούστου 2019, Νο399 διαθέσιμο ηλεκτρονικά μέσω Joomag


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Chris
Guest
Chris

Μετά από το βουκολικό μελόδραμα των S-400 οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν πυρηνικές βόμβες στην Τουρκία; Οι σφαλιάρες πέφτουν βροχή. Να υποθέσω ότι στο στρατηγικό διάλογο κουνάμε με ενθουσιασμό την ουρά όταν μας κτυπάνε φιλικά στο κεφάλι. Αναρωτιέμαι αν στα αιτήματα των ΗΠΑ προς την Ελλάδα λέμε “ναι σε όλα” ή “μπε σε όλα”.