Η βελγική κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει τον ετήσιο αριθμό ωρών πτήσης των ελικοπτέρων NH90 TTH, γιατί η χρήση τους έχει ιδιαιτέρα ακριβό κόστος.
Το Βέλγιο διαθέτει συνολικά τέσσερα NH90 TTH, τα οποία χρησιμοποιούνται σε αποστολές μεταφοράς στρατιωτών. Τα ελικόπτερα αποκτήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, ώστε να διαδεχτούν τα Sea King, αλλά προκύπτει πως απαιτούν συχνότερες επισκευές και έχουν παραπάνω από διπλάσιο κόστος χρήσης. Πιο συγκεκριμένα, μια ώρα πτήσης NH90 έχει κόστος 12.000 Ευρώ ενώ μια ώρα πτήσης του παλαιότερου Sea King δημιουργούσε επιβάρυνση 5.000 Ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν κουβέντες τα NH90 TTH να χρησιμοποιούνται για 600 ώρες το έτος αντί για 1.000, υποστηρίζει το «VRT Nws».
Επιπλέον πρόβλημα σχετικά με τα βελγικά NH90 είναι ότι απαιτούν συχνά επισκευές και αναβαθμίσεις, αλλά το Βέλγιο δεν έχει αρκετό προσωπικό για να τα υποστηρίξει. Ένα μερίδιο σε αυτό έχει η ελλιπής βιομηχανική υποστήριξη. Κάποιοι πηγαίνουν το θέμα ακόμα παρακάτω, και πιστεύουν πως αυτό είναι το πρώτο βήμα για την πώληση των NH90 TTH και την αντικατάστασή τους από έναν φτηνότερο στην καθημερινότητα τύπο, αν και το συγκεκριμένο σενάριο δεν μπορεί ακόμα να επιβεβαιωθεί.
Προς το παρόν, το Βέλγιο έχει επιλέξει να επικεντρωθεί κυρίως στην απρόσκοπτη αξιοποίηση των τεσσάρων NH90 NFH, που χρησιμοποιούνται από τις φρεγάτες και εκτελούν αποστολές Έρευνας και Διάσωσης.
Πιάσατε και εσείς τα λεφτά σας με το NH-90… περαστικά ΚΑΙ σ’εσάς…
Πήγαινε για Ευρωπαική ολοκλήρωση… αλλά βγήκε Ευρωπαική Τραγωδία….
Kαλά μη θεωρείτε τους Βέλγους σοβαρό μαγαζί: μάλλον δεν μπορούν να κατανέμουν τη συντήρηση ανάμεσα στη Βαλονία και τη Φλάνδρα.
Βέλγοι, Αυστραλοί, Ελληνες, Γερμανοί, Νορβηγοί… Όλοι τους μέσα στην τρελή χαρά είναι που τα έχουν άσε…
christos_choris_a@παρακάτω…
Ενδεικτικό για Νορβηγούς…
https://www.flightglobal.com/norway-runs-into-fresh-problem-with-nh90-helicopters/126931.article
Ξέρεις είναι άλλο πράγμα να έχεις ένα αυτοκίνητο που να θέλει ακριβή συντήρηση και άλλο πράγμα να έχεις ένα αυτοκίνητο, να βγάζει βλάβες και να απαιτεί επιπρόσθετες εργασίες…. Κοινώς κάτι παραπάνω θα φταει από μια απαιτητική συντήρηση και δεν πετούν και έχουν όλοι παράπονα…
Όπως είπε ο
στην ουρά για μεταχειρισμένα Black hawk….
Θα στηθούμε όλοι στην ουρά για μεταχειρισμένα Black Hawk μου φαίνεται.
Καλά έλεγε ο Πάνος να τα πουλήσει αλλα πέσατε να τον φάτε!
…. τσάμπα λόγια χωρίς κόστος. Όπως και πολλά άλλα που έλεγε. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσε να τα πουλήσει … οπότε γιατί να μη το πει. Ο Πάνος περιορίστηκε σε αυτό που μπορούσε, στην αναβάθμιση των P3 …. με εξαιρετική επιτυχία !!!
Hot transfer σε εμάς που φροντίζουμε για FOS. Τί να μας πουν οι Βέλγοι πάνε και αγοράζουν 4+4 κομμάτια και περιμένουν να συντηρούνται εύκολα. Ας έρθουν Ελλάδα που τα έχουμε και ανάγκη.
Το προβλημα το δικο μας δεν ειναι το ποσο ακριβο στην χρηση ειναι το NH-90 σε σχεση με το Black Hawk η αλλα ελικοπτερα,σε αυτο πρεπει να υπολογιζουμε και τις δυνατοτητες του καθε τυπου.Το πραγματικο προβλημα για μενα ειναι η χρησιμοποιηση των ελικοπτερων και των αεροπλανων σε σκοπους περαν των καθηκοντων τους.Δεν μπορει να αναλωνουμε ωρες πτησης σε αεροδιακομιδες με πανακριβα ελικοπτερα η C-130 αντι για εξειδικευμενα και φθηνοτερα μεσα που επρεπε να εχει το υπ.υγειας μεσω του ΕΚΑΒ,και μαλιστα αγορασμενα με συγχρηματοδοτηση απο την Ε.Ε.Αν γινοταν αυτο τοτε και τα ΝΗ-90 που εχουμε θα πεταγαν και τα C-130 η τα aegean hawk.Καποια στιγμη πρεπει να υπολογιστει το ετησιο κοστος ολων των αεροσκαφων των ενοπλων δυναμεων που χρησιμοποιουνται σε σκοπους αλλους απο αυτους για τους οποιους αγοραστηκαν.Και για να προλαβω καποιους δεν εννοω να μην βοηθησουν τα μεσα του στρατου σε καποια φυσικη καταστροφη πχ σεισμος αλλα οχι και να χρησιμοποιουμε C-130 για να μεταφερουμε ενα απλο ιατρικο περιστατικο απο την ροδο στην αθηνα για παραδειγμα,αυτο ειναι δουλεια αλλων να την κανουν.
Το θέμα είναι ότι όταν δώσαμε τη δουλεία σε άλλους να την κάνουν τα αποτελέσματα δεν ήταν πολύ καλά για τους ασθενείς. Το ζήτημα είναι ότι βλέπουμε μια τσέπη οπότε αναγκαστικά θα χρησιμοποιούμε ότι είναι πρόχειρο κι όχι ότι χρειάζεται.
Raptor001 πετυχημένο κι επεξηγηματικό παράδειγμα.
Και σαν να μην έφταναν το προβλήματα μας…βάλαμε και το κερασάκι στην τούρτα με τους κινητήρες RR, αντί για τους GE (ίδιοι με τα Apache)….
Αλλο να πηγαίνεις με GE άλλο να πηγαίνεις με RR. Οπως έλεγε η Airbus στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για μεγάλες αποστάσεις καλύτερα να χρησιμοποιείς τη Rolls (ατάκα από τη διαφήμιση του νέου τότε Α330).
Εγώ θα το πω το κόλλημα μου… όποτε μπαίνω στο αεροπλάνο ψάχνω τα φυλλάδια για να δω αν γράφει GE,CFM, Pratt & Whitney…Αλλιώς με πιάνει κρύος ιδρώτας…
Ξέρω οπισθοδρομικό…
Εάν ο ΕΣ είχε ορθή διοικητική μέριμνα, θα είχε και ιατρικά στρατιωτικά ελικόπτερα και δεν θα είχε πρόβλημα να μεταφέρει ασθενείς. Όπως και η έλλειψη σε χειρουργεία μάχης, ιατρεία μάχης, νοσοκομεία μάχης, τα οποία θα έπρεπε να υπάρχουν όπου υπάρχει στρατιωτική μονάδα μα πολλαπλά οφέλη για στρατιωτικούς και πολίτες. Σταματάω γιατί το θέμα ανοίγει πολύ.
Φίλε μου το θέμα “αεροδιακομιδή εντός Ελλάδας” είναι μια ιστορία πόνου, αγάπης και μυστηρίου. Σε ότι αφορά, τουλάχιστον την ΑΣ, θα μπορούσαμε να γράφουμε με τις ώρες. Το ΕΚΑΒ κατόρθωσε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να μεταβιβάσει το “πρόβλημα του” στις ΕΔ. Για πχ, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει αναρωτηθεί γιατί κάποιο ιατρικό περιστατικό αυξημένων απαιτήσεων πρέπει να μετακομιστεί από τη Ρόδο (Δωδεκάνησα), στο Ηράκλειο! Δηλ. το Νοσοκομείο Ρόδου δεν μπορούσε να ήταν αποδέκτης ενός κλάσματος του κόστους των αεροδιακομιδών; Τέλος πάντων, να θυμίσω και μια λεπτομέρεια. Αρχική πρόθεση ήταν να υπήρχε ένας μικρός αριθμός ελικοπτέρων στην Ελλάδα με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004! Γενικά για τον ΕΣ και ειδικά την ΑΣ, ήταν μια “κακή” αγορά από πολλές πλευρές.
Δεν θα μπορουσαν με βαση καποια νησια, και τα 20 ελικοπτερα (οταν ερθουν και τα υπολοιπα 6) να αλλαξουν ρολο και απο μεταφορικα ειδικοδυναμιτων, που πρεπει να γραφουν απειρα μιλια (αθηνα -θεσσαλονικη-νησια) και αρα χρειαζονται περισσοτερη συντηρηση-κοστος λειτουργειας,
να γινουν ναυτικης κρουσης? θα πετανε πολυ λιγοτερο αφου θα ειναι απλα ετοιμοπολεμα στα νησια.
Οχι οργανικα φρεγατων με σοναρ, καθαρα κρουσης Tasmo με 2 πυραυλους Marte-er το καθενα που ειναι ηδη πιστοποιημενος στον τυπο στα 100 χιλιομετρα εμβελειας, και ειναι και φτηνος να αγοραστει και 2-4 τορπιλλες επιπλέον? Ετσι απελευθερωνονται και επιπλεον μαχητικα αεροπλανα για εναερια υπεροχη.
Για μεταφορικα τα 12 σουπερ πουμε και τα 6 ντολφιν του ναυτικου μαζι με περισσοτερα σινουκ.
Να δω μονο ποιος θα αγορασει τα δικα μας …… Τρελη φουσκα
θα το ξαναπώ, μπας και το εμπεδώσετε : τα ευρωπαικά οπλικά συστήματα είναι ΣΑΠΙΛΑ. Μόνο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ.
Σωστά. Άλλωστε και στην δεκαετία του ’80 τα αμερικανικά Mirage F1CG διασφάλισαν την υπεροχή μας στο Αιγαίο και αλλαχού, έναντι των F-4E, F-5, F-104 και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων. Μάλιστα, εάν θυμάμαι καλά, οι ΗΠΑ ήταν που μας βοήθησαν στις περίλαμπρες νίκες μας το 1974 και το 1996. Μάλιστα, το 1996 που το έζησα ως Ανθσγός, τα F-16 έσκιζαν τους ουρανούς, διασφαλίζοντας την κυριαρχία μας. Μάλιστα ήταν τόσο ισχυρά, που υπερίσχυσαν των αντίστοιχων τουρκικών, τα οποία βεβαίως-βεβαίως έφεραν αμρααμόπουλα. Απλά οι ΗΠΑ γνώριζαν την ανωτερότητά μας και είπαν ότι για να έχουμε fair play να τα δώσουν μόνο στους απέναντι (εμείς δεν είχαμε). Το μόνο που δεν θυμάμαι ρε φίλε ήταν σε ποια δομική ενίσχυση ήταν τα πανίσχυρα F-16 Block 30… την 1η ή την 2η…
Και τώρα που το συζητάμε, πως το είπαμε αυτό το αεροπλάνο που έμεινε 3 μέρες στη θάλασσα (δυστυχώς σκοτώθηκε ο συμμαθητής μου Υπσγός Στρατάκιας, αιωνία του η μνήμη) και μετά ξαναπέταξε; Μ2000 EGM S/N 210; Πραγματικά, δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο με σύγχρονο μαχητικό. Απλά αντέχει, εδώ και 20 χρόνια και βάλε. Πραγματική σαπίλα…
Ελα, δεν το πιστεύω. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε όταν υπογράψουμε FOS εμείς, πόσες ώρες το χρόνο θα είναι στον αέρα τα ΝΗ-90 και πόσες ώρες το χρόνο τα υπόλοιπα ελικόπτερα της ΑΣ. Μετά να δω πως θα δικαιολογήσουν την αναγκαστική καθήλωση τους.