14.2 C
Athens
Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021
- Advertisement -

Πόσο θα κοστίσει στο Βέλγιο να αναβαθμίσει τις βάσεις του ώστε να υποστηρίζουν το F-35;

- Advertisement -

H βελγική Αεροπορία προβλέπεται να επιχειρεί από το 2025 και εξής με το F-35. Η κυβέρνηση υπέγραψε τη σχετική σύμβαση αγοράς τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και η χώρα θα καταβάλλει 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ για 34 νέα μαχητικά αεροσκάφη που θα αντικαταστήσουν τα ξεπερασμένα πια F-16Α/Β της δεκαετίας του ’80.
Ωστόσο για την υποστήριξη των υπερσύγχρονων F-35, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σημαντικές τροποποιήσεις στις δυο κύριες αεροπορικές βάσεις στο Kleine-Brogel και τη Florennes. Έτσι, στις 28 Ιουνίου, ο βελγικός Στρατός (το Βέλγιο δεν διαθέτει πια Αεροπορία ως ανεξάρτητο κλάδο) ξεκίνησε δημόσιο διαγωνισμό για το «σχεδιασμό, κατασκευή και συντήρηση ενός συγκροτήματος υποδομών για την υποστήριξη του F-35».
Σύμφωνα με πηγές του βελγικού Στρατού, «Και οι δύο βάσεις χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’60 και χρειάζονταν για μια ολική ανακαίνιση ούτως ή άλλως. Δεν υπήρχε λόγος να προσπαθήσουμε να συντηρήσουμε τα υπάρχοντα κτίρια πριν φτάσουν τα F-35».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσηες στην καθεμία από αυτές τις βάσεις προβλέπεται να κατασκευαστούν τα εξής:
1) Κτίρια για την προετοιμασία και την απενημέρωση των αποστολών,
2) Κτίρα για την εγκατάσταση τεσσάρων μεγάλων εξομοιωτών κατάρτισης
3) Ένα νέο υπόστεγο συντήρησης που μπορεί να υποστηρίξει ταυτόχρονα έξι αεροσκάφη
4) Δέκαεξι προστατευμένα υπόστεγα
5) Μια ζώνη «Ταχείας Αντίδρασης» με χώρο για πιλότους και τεχνικούς που πρέπει να είναι σε κατάσταση αναμονής 24 ώρες την ημέρα.
Το συνολικό κόστος της αναβάθμισης των δύο συγκροτημάτων εκτιμάται στα 275 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η επένδυση είναι ξεχωριστή από την αγορά του F-35 από τους ίδιους τους Αμερικανούς. Τα χρήματα για αυτές τις εργασίες προβλέπονται ήδη στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του στρατού. Η πρόθεση είναι να αρχίσουν οι εργασίες στην Florennes την άνοιξη του 2022. Ένα χρόνο αργότερα θα έρθει κι η σειρά του Kleine-Brogel.
Επειδή πρόκειται για στρατιωτική εργολαβία, δεν μπορεί να πάρει μέρος στον διαγωνισμό οποιοσδήποτε εργολήπτης. Προκειμένου κάποια κατασκευαστική εταιρεία να μπορεί να υποβάλλει προσφορά, θα πρέπει να έχει πιστοποίηση ασφαλείας «εθνικού απορρήτου» κι όποιος θέλει να λάβει αυτή την πιστοποίηση θα πρέπει να έχει περάσει ελέγχους από τις βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας.
Μεταξύ άλλων, ελέγχεται αν η διαχείριση πληροφοριών γίνεται κατά τρόπο εμπιστευτικό. Προφανώς τα σχέδια κατασκευής μιας αεροπορικής βάσης δεν θα ήθελε κανείς να πέσουν σε λάθος χέρια. Επιπλέον, για να μην αφεθεί τίποτα στην τύχη, οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι θα πρέπει να πιστοποιηθούν και από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δημοσιοποιηθέντες όροι του διαγωνισμού, «Προκειμένου να μπορέσουμε να συντονίσουμε την ανταλλαγή δεδομένων με την Lockheed Martin, οι Αμερικανοί Διεθνείς Κανονισμοί Διάδοσης Όπλων έχουν αυτήν την προϋπόθεση.»
Οι αμερικανικές απαιτήσεις δεν είναι λιγότερο αυστηρές. Στις σελίδες του βέλγικου διαγωνισμού προστέθηκε ένα παράρτημα με τις αμερικανικές απαιτήσεις που φτάνει τις 174 σελίδες στο οποίο το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας εξηγεί από την κορυφή ως τα νύχια ποιες συνθήκες ασφαλείας πρέπει να πληρούν οι μελλοντικές εγκαταστάσεις F-35 στις δυο βελγικές βάσεις.
Από τον τρόπο με τον οποίο οι τοίχοι των κτιρίων θα ήταν καλύτερα να κατασκευαστούν μέχρι την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού και των τηλεφωνικών γραμμών.
Σύμφωνα με βέλγικες πηγές, το Το F-35 αναμένεται να παραμείνει σε υπηρεσία για πάνω από 30 χρόνια στην διάρκεια των οποίων το συνολικό κόστος χρήσης εκτιμάται σε 12,5 δισ. Ευρώ.
Πρόκειται σαφώς για ένα τεράστιο ποσό που όμως περιλαμβάνει τη μισθοδοσία προσωπικού πιλότων και τεχνικών, την καθημερινή συντήρηση και το κόστος καυσίμων. Είναι δηλαδή έξοδα που δεν είναι πραγματικά «νέα» αλλά υφίστανται με τα F-16.
Μια σημαντική διαφορά όμως είναι ότι η συντήρηση του F-35 ανά ώρα πτήσης είναι 20% ακριβότερη από το F-16. Αυτό το πρόσθετο κόστος αντισταθμίζεται όμως από το γεγονός ότι το Βέλγιο θα κληθεί να πετάει πολύ λιγότερο με το F-35 αφού προβλέπεται ότι ο χρόνος που θα περνούν οι πιλότοι στους νέας τεχνολογίας εξομοιωτές θα υπερκαλύπτει την ανάγκη για συμπλήρωση ωρών στον αέρα.
(Εικόνα εξωφύλλου: Στατικό εκθεσιακό μοντέλο, Air Recognition)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Γιατί το ΠΝ έγραψε ιστορία με το πρώτο S-70B6 που μπαίνει για συντήρηση. Σε 42 μέρες στον αέρα!

 Πριν λίγες μέρες, μάθαμε κάτι πολύ ενθαρρυντικό, το Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε την υλοποίηση της σύμβασης της -αρχικά- συντήρησης και -μετέπειτα- εκσυγχρονισμού των ελικοπτέρων S-70B6/B....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο ΕΣ δρομολογεί την προμήθεια πυραύλων MILAN

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκηρύσσει διαγωνισμό ανάθεσης και εκτέλεσης σύμβασης για την προμήθεια 300 κατευθυνόμενων βλημάτων MILAN, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, με δημοσίευση...
- Advertisement -
Card image

March #010 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 May 2015 #348

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 July 2015 #350

Αγορά

Related News

Φρεγάτες για το ΠΝ, κάντο όπως ο Καναδάς, ή καλύτερα “άστο μην το κάνεις”

Ο Καναδάς είναι μια χώρα με μεγάλο αμυντικό πρόβλημα. Αν και δεν περιστοιχίζεται από επιθετικούς γείτονες, όπως η Ελλάδα, η μεγάλη έκταση της χώρας...

Η Τουρκία βάζει ξανά εμπόδια στη νηοψία πλοίων με προορισμό τη Λιβύη

Για άλλη μια φορά η Τουρκία έχει εμποδίσει ευρωπαϊκές δυνάμεις που συμμετέχουν στην Επιχείρηση «Irini» να ελέγξουν ύποπτα εμπορικά πλοία για μεταφορά όπλων στη...

Συμμετοχή του ΠΝ σε νατοϊκή άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα

Από το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 05 Μαρτίου 2021 το ναρκοθηρευτικό «Ευρώπη» πήρε μέρος στην πολυεθνική άσκηση «POSEIDON 21».Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ,...