Πόσο θα κοστίσει στο Βέλγιο να αναβαθμίσει τις βάσεις του ώστε να υποστηρίζουν το F-35;

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

H βελγική Αεροπορία προβλέπεται να επιχειρεί από το 2025 και εξής με το F-35. Η κυβέρνηση υπέγραψε τη σχετική σύμβαση αγοράς τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και η χώρα θα καταβάλλει 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ για 34 νέα μαχητικά αεροσκάφη που θα αντικαταστήσουν τα ξεπερασμένα πια F-16Α/Β της δεκαετίας του ’80.

Ωστόσο για την υποστήριξη των υπερσύγχρονων F-35, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σημαντικές τροποποιήσεις στις δυο κύριες αεροπορικές βάσεις στο Kleine-Brogel και τη Florennes. Έτσι, στις 28 Ιουνίου, ο βελγικός Στρατός (το Βέλγιο δεν διαθέτει πια Αεροπορία ως ανεξάρτητο κλάδο) ξεκίνησε δημόσιο διαγωνισμό για το «σχεδιασμό, κατασκευή και συντήρηση ενός συγκροτήματος υποδομών για την υποστήριξη του F-35».

Σύμφωνα με πηγές του βελγικού Στρατού, «Και οι δύο βάσεις χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’60 και χρειάζονταν για μια ολική ανακαίνιση ούτως ή άλλως. Δεν υπήρχε λόγος να προσπαθήσουμε να συντηρήσουμε τα υπάρχοντα κτίρια πριν φτάσουν τα F-35».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσηες στην καθεμία από αυτές τις βάσεις προβλέπεται να κατασκευαστούν τα εξής:
1) Κτίρια για την προετοιμασία και την απενημέρωση των αποστολών,
2) Κτίρα για την εγκατάσταση τεσσάρων μεγάλων εξομοιωτών κατάρτισης
3) Ένα νέο υπόστεγο συντήρησης που μπορεί να υποστηρίξει ταυτόχρονα έξι αεροσκάφη
4) Δέκαεξι προστατευμένα υπόστεγα
5) Μια ζώνη «Ταχείας Αντίδρασης» με χώρο για πιλότους και τεχνικούς που πρέπει να είναι σε κατάσταση αναμονής 24 ώρες την ημέρα.

Το συνολικό κόστος της αναβάθμισης των δύο συγκροτημάτων εκτιμάται στα 275 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η επένδυση είναι ξεχωριστή από την αγορά του F-35 από τους ίδιους τους Αμερικανούς. Τα χρήματα για αυτές τις εργασίες προβλέπονται ήδη στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του στρατού. Η πρόθεση είναι να αρχίσουν οι εργασίες στην Florennes την άνοιξη του 2022. Ένα χρόνο αργότερα θα έρθει κι η σειρά του Kleine-Brogel.

Επειδή πρόκειται για στρατιωτική εργολαβία, δεν μπορεί να πάρει μέρος στον διαγωνισμό οποιοσδήποτε εργολήπτης. Προκειμένου κάποια κατασκευαστική εταιρεία να μπορεί να υποβάλλει προσφορά, θα πρέπει να έχει πιστοποίηση ασφαλείας «εθνικού απορρήτου» κι όποιος θέλει να λάβει αυτή την πιστοποίηση θα πρέπει να έχει περάσει ελέγχους από τις βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων, ελέγχεται αν η διαχείριση πληροφοριών γίνεται κατά τρόπο εμπιστευτικό. Προφανώς τα σχέδια κατασκευής μιας αεροπορικής βάσης δεν θα ήθελε κανείς να πέσουν σε λάθος χέρια. Επιπλέον, για να μην αφεθεί τίποτα στην τύχη, οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι θα πρέπει να πιστοποιηθούν και από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δημοσιοποιηθέντες όροι του διαγωνισμού, «Προκειμένου να μπορέσουμε να συντονίσουμε την ανταλλαγή δεδομένων με την Lockheed Martin, οι Αμερικανοί Διεθνείς Κανονισμοί Διάδοσης Όπλων έχουν αυτήν την προϋπόθεση.»

Οι αμερικανικές απαιτήσεις δεν είναι λιγότερο αυστηρές. Στις σελίδες του βέλγικου διαγωνισμού προστέθηκε ένα παράρτημα με τις αμερικανικές απαιτήσεις που φτάνει τις 174 σελίδες στο οποίο το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας εξηγεί από την κορυφή ως τα νύχια ποιες συνθήκες ασφαλείας πρέπει να πληρούν οι μελλοντικές εγκαταστάσεις F-35 στις δυο βελγικές βάσεις.

Από τον τρόπο με τον οποίο οι τοίχοι των κτιρίων θα ήταν καλύτερα να κατασκευαστούν μέχρι την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού και των τηλεφωνικών γραμμών.

Σύμφωνα με βέλγικες πηγές, το Το F-35 αναμένεται να παραμείνει σε υπηρεσία για πάνω από 30 χρόνια στην διάρκεια των οποίων το συνολικό κόστος χρήσης εκτιμάται σε 12,5 δισ. Ευρώ.

Πρόκειται σαφώς για ένα τεράστιο ποσό που όμως περιλαμβάνει τη μισθοδοσία προσωπικού πιλότων και τεχνικών, την καθημερινή συντήρηση και το κόστος καυσίμων. Είναι δηλαδή έξοδα που δεν είναι πραγματικά «νέα» αλλά υφίστανται με τα F-16.

Μια σημαντική διαφορά όμως είναι ότι η συντήρηση του F-35 ανά ώρα πτήσης είναι 20% ακριβότερη από το F-16. Αυτό το πρόσθετο κόστος αντισταθμίζεται όμως από το γεγονός ότι το Βέλγιο θα κληθεί να πετάει πολύ λιγότερο με το F-35 αφού προβλέπεται ότι ο χρόνος που θα περνούν οι πιλότοι στους νέας τεχνολογίας εξομοιωτές θα υπερκαλύπτει την ανάγκη για συμπλήρωση ωρών στον αέρα.

(Εικόνα εξωφύλλου: Στατικό εκθεσιακό μοντέλο, Air Recognition)


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Δηλαδή οι πιλότοι του f35 θα έχουν λιγότερες πραγματικές ώρες πτήσης για να μπορέσει το Βέλγιο να κρατήσει το κόστος χρήσης στα επίπεδα του F16? Εδώ στην φτωχή Ελλάδα τι θα κάνουν οι πιλότοι δηλαδή όταν έρχεται η σειρά τους να πετάξουν; πάρτι;

Anastasis
Guest
Αναστάσιος Τσίλιας

Τι πρέπει να πληρεί μια βάση για να υποστηρίξει τα F35

ariseagle
Guest

Αποτελεί εύλογο ερώτημα αν σε περίπτωση που το αγοράσουμε(που θα το αγοράσουμε) χρειαστούν και οι δικές μας βάσεις εκσυγχρονισμό. Αυτό που με ξενίζει ιδιαίτερα είναι η κατασκευή 16 προστατευμένων υποστέγων, διότι αυτές οι βελγικές βάσεις διαθέτουν ήδη HAS τα οποία είναι παρόμοια με τα δικά μας. Μήπως δεν είναι λειτουργικά με τα F-35 ή μήπως δεν “χωράνε”; Αυτά που αναφέρονται πάντως είναι πολύ κοντά στα όσα έγιναν για την υποστήριξη των F-16 στον Άραξο.

Ilias_Skaltsiotis
Member
Noble Member
Ilias_Skaltsiotis

20% ακριβότερο κόστος συντήρησης απο το f16, για το πιο σύγχρονο δυτικό μαχητικό, παντώς δεν είναι το τεράστιο κόστος χρήσης που καποιοι πιστεύουν οτι θα έχει και θα απορροφήσει ολο τον αμυντικό προυπολογισμό έτσι και το πάρουμε.

GiannisKr
Guest
Γιάννης Μ.

Ενδιαφέρον άρθρο. Αποδεικνύεται ότι το F-35 δεν είναι ένα απλό μαχητικό, αλλά και μια ολόκληρη φιλοσοφία υποδομών, υπηρεσιών κλπ, που απαιτείται να υπάρχουν για να γίνει κάποιος χρήστης του.

Nestoras
Member
Noble Member
Nestoras

Καλημέρα! Διαβάζοντας το πολύ ενδιαφέρον αυτό άρθρο, σε συνδυασμό με αυτό για την προμήθεια των F 16 Viper από Βουλγαρία, δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω το αρχικό κόστος για την επιχειρησιακή ένταξη ενός νέου τύπου σε υπηρεσία! Και οκ εδώ μιλάμε και γα γενικότερα έξοδα, που θα υπήρχαν έτσι και αλλιώς, όμως τα κουτάκια που πρέπει να τσεκαριστούν είναι πολλά και σε παντεύουν με το αεροσκάφος όταν προκύψει ανάγκη για μελλοντικές αγορές (εκτός αν έχεις λεφτά για πέταμα). Αυτό που μου προξενεί εντύπωση είναι η αναφορά στη συντήρηση για το F 35 σε σχέση με το F 16 ότι είναι… Read more »