14.1 C
Athens
Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

ΑΝΑΛΥΣΗ: Μπορεί η γαλλική [email protected] να αποτελέσει λύση για το ΠΝ στο 1 δις/πλοίο; Κι όμως έχει ελπίδες!

- Advertisement -

 

Το γαλλικό site MerEtMarine πριν λίγες μέρες παρουσίασε την τελική διαμόρφωση της γαλλικής φρεγάτας FDI, ή όπως ονομάζεται στα ελληνικά, [email protected]. Η FDI, γαλλική έκδοση της Belharra που κατασκευάζει Naval Group έχει μήκος 121.6 μέτρα, 17.7 μέτρα μέγιστο πλάτος και εκτοπίζει 4460 τόνους. Το πλοίο οπλίζεται με 8 Exocet MM40 Block3c εναντίον πλοίων, ένα πυροβόλο των 76mm στην πλώρη, δυο κατευθύνομενα πυροβόλα των 20mm, αριθμό πολυβόλων, καθώς και 4 τορπιλοσωλήνες για τορπίλες MU90. To κατάστρωμα πτήσης και το υπόστεγο μπορούν να φιλοξενήσουν ένα ελικόπτερο NH90 ή H160 (προφανώς, μπορεί να φιλοξενήσει κι ελικόπτερο MH-60R), ενώ το πλοίο έχει σχεδιαστεί να συνεργάζεται με το τηλεκατευθυνόμενο UAS VSR700.

Ελληνικές [email protected] Πολύ σκληρές για να πεθάνουν! Συνεχίζεται η γαλλική προσπάθεια;

Από πλευράς ηλεκτρονικών, φέρει το “θρυλικό” πλέον στη χώρα μας, SeaFire ενώ εξοπλίζεται και με ένα σύστημα ελέγχου πυρός STIR 1.2 EO Mk2 , δυο ηλεκτρο-οπτικά συστήματα Paseo XLR, ενώ στο μέλλονθα λάβουν παρεμβολείς καθώς και δυο εκτοξευτές αναλωσίμων εναντίον πυραύλων  NGDS καθώς και “δολώματα” για εισερχόμενες τορπίλες. Φυσικά φέρουν σόναρ τρόπιδας kingKlip Mk2 καθώς και ένα ρυμουλκούμενο σόναρ Captas-4. Προς στιγμή, τα γαλλικά πλοία θα έχουν μόνο αντίμετρα για εισερχόμενες τορπίλες τύπου Canto-V και δεν θα φέρουν ECM.

Το πλήρωμα του πλοίο θα είναι 111 στελέχη, ενώ σε αυτούς προστίθενται και άλλοι 14 που θα είναι το αεροπορικό απόσπασμα. Η αυτονομία του πλοίου είναι 5000 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 15 κόμβων, ενώ η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τους 27 κόμβους. Τονίζουμε πως το πλοίο είναι ιδιαίτερα οικονομικό στη χρήση και τη συντήρηση, καθώς θα κινείται αποκλειστικά με κινητήρες diesel. Έτσι το Γαλλικό ΠΝ θα μπορεί να διατηρεί χαμηλά τα κόστη της χρήσης του πλοίου.

Γιατί ναυάγησαν οι [email protected]; Ποιος θα έδινε 3 δις έτσι «εύκολα» σήμερα; Ποιες οι εναλλακτικές;

Η ερώτηση βέβαια είναι αν το πλοίο αυτό μπορεί να ενδιαφέρει το Πολεμικό μας Ναυτικό. Οι Γάλλοι προσφέρουν 4 πλοία στα 4 δις ευρώ με το φόρτο των πυραύλων. Αυτό έχει λογική, καθώς το αρχικό συμβόλαιο της Γαλλίας με τη Naval Group ήταν 5 πλοία για 3,8 δις ευρώ (χωρίς όπλα και κάποια συστήματα). Συνεπώς, τα οπλισμένα πλοία προσφέρονται, σε ικανοποιητική τιμή. Το ερώτημα είναι αν τα πλοία αυτά εξυπηρετούν τις ανάγκες του ΠΝ. Τονίζουμε ότι στα δυνατά του σημεία είναι το πολύ χαμηλό κόστος χρήσης, αλλά και ο προηγμένος ηλεκτρονικός του εξοπλισμός. Η μικρή του ταχύτητα δεν αποτελεί μειονέκτημα κατά τους Γάλλους, καθώς η αποφυγή των τορπιλών μπορεί να γίνεται με τα ειδικά αντίμετρα (τακτική που είναι αντίθετη με αυτή του ΠΝ αλλά και του USN).

Τα γαλλικά πλοία, χωρίς CIWS, και ECM, αλλά και μικρό φόρτο πυραύλων, φαίνεται πως προορίζονται για συγκρούσεις χαμηλής έντασης. Ξαναλέμε όμως, πως αν η Naval Group αποφασίσει να προσφέρει στην τιμή του 1 δις, την ενσωμάτωση πυραύλων CAMM/CAMM-ER και ενός STRALES, τότε η φρεγάτα FDI μάλλον αποκτά άλλη διάσταση για το ΠΝ, κι όχι μόνο. Πως άλλωστε να μην αποκτήσει, τη στιγμή που το πλοίο θα μπορούσε να φέρει 8 ASTER 30 και 32 CAMM ή 32 CAMM-ER. Ταυτόχρονα, το STRALES θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική του CIWS αν και θα θέλαμε την υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού (όταν η φρεγάτα λεγόταν ακόμη FTI), με το Millenium. Τότε πλέον η Naval Group θα προσέφερε ένα πλοίο που δεν θα είχε κανένα πρόβλημα επιβίωσης σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο ή άλλη θάλασσα του πλανήτη.

Κουλτούρα Οπαδισμού στα εξοπλιστικά και η Belhara

Έτσι όπως το βλέπουμε εμείς, το ΠΝ δεν έχει αποκλείσει τίποτα. Ακόμη και η έλλειψη χρηματοδότησης από πλευράς Naval Group μπορεί να ξεπεραστεί από κάποιο χαμηλότοκο δάνειο γαλλικών τραπεζών προς τη χώρα μας. Το βασικό πρόβλημα είναι το μεγάλο κόστος ενσωμάτωσης επιπλέον όπλων στην ελληνική έκδοση, που εκτόξευσε την τιμή για 2 [email protected] Helleniques σε μη αποδεκτά ύψη. Αλλά μια “γαλλική” FDI, με 32 CAMM στη θέση των 8 από τους 16 ASTER, STRALES και ένα Millenium, δεν θα συγκινούσε μόνο το ΠΝ, αλλά και πολλά άλλα ναυτικά στον κόσμο. Αλλά και όσους φίλους μας δεν τους αρέσει το γαλλικό πλοίο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

395 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
395 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gdmast

Όχι δεν μπορεί. Μπορεί όμως η ΜΜΣΨ. Καλά πλάκα κάνουμε τώρα?
Δηλαδή έχουμε κόλαση στα νερά μας και ολόκληρο κράτος θα σκεφτεί 100-200 εκ το πλοίο για να κάνει τη διαφορά? Είναι διλλήματα τώρα αυτά?

Fingolfin

Συγνώμη, αλλά αν ήταν να τα έβαζαν όλα αυτά στην πρότασή τους οι Γάλλοι δε θα το είχαν κάνει ήδη; Τρία χρόνια μιλάνε και μας δουλεύουν, δε μπαίνει το ένα, πλήρωσε για να μπεί το άλλο, δε σας δίνουμε ναυπήγηση στην Ελλάδα γιατί πρόκειται για πολύ advanced πλοίο, κτλ. Ήδη υπάρχει γκρίνια στη Γαλλία για το κόστος των FDI και για το πόσο υποεξοπλισμένες είναι και εσείς πιστεύεται ακόμα στους Γάλλους πως θα έρθουν μια μέρα και θα έχουν καταλάβει το λάθος τους. Καλύτερα να πάμε σε άλλα 18 Rafale!

gdmast

Να βάλουμε 200 εκ παραπάνω να πάρουμε την BelHN και να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας για τα επόμενα 20 χρόνια. Απλά πράγματα. Αν δεν έχεις όπλα διαφοράς, θα σε φάνε οι άλλοι με τους αριθμούς. Τόσο απλά.
Επιπλέον οι Camm θα ενσωματωθούν αν δεν το έχουν κάνει ήδη στον Silver. Aκόμα και η απλή Bel με 8 Aster 30 (δηλ. 16 SM2) και 32 Camm, με ένα Ram και Strales είναι 20 φορές καλύτερη των ΜΜΣΨ. Γιατί δεν είναι μόνο τα όπλα. Είναι η εκπληκτική EW σουίτα, το Setis, το Setinel, το PaseoXLR, το Aquilon, το Canto ενδεχομένως και ένα σωρό άλλα, όπως η πιο προηγμένη α/υ σουίτα στον κόσμο που δεν έχει η ΜΜΣΨ. Όποιος μένει ΜΟΝΟ στα όπλα, κοιτάζει ΜΟΝΟ την επιφάνεια. Τι συζητάμε τώρα?

Last edited 1 month ago by gdmast
kostask22

Υπομονη αγαπητέ, θα ερθει η συμφωνία με τις Bell, τα MMSC παίζουν μονο στα κυκλώματα της LM. και μάλλον ως μεταχειρισμένα για ενδιάμεση λύση. Εμεις τους δουλεύαμε 2 χρόνια γιατι ειχαμε καβουρια στην τσέπη. Τωρα που θα γίνουν 4, οι τιμές θα ειναι σωστές παρότι θα παιξει βαρύ FOS και μεγάλος φόρτος από οπλα.

Thanos74

Εμενα η [email protected] μου αρεσει σαν σκαρι και θα την ηθελα αλλα οχι ετσι αλλα [email protected] στην εκδοση που ηθελε το ΠΝ αλλοιος ειμαι υπερ των ΜΕΚΟ Α200 (και εγω δεν γουσταρω τους Γερμανους αλλα…..) η των Type 31 (αλλα καλα παιδια οι Βρεταννοι).

THAN

Νομίζω πως οχι…Η πρόταση αυτή προσφέρει μια εξαιρετική πλατφόρμα με ηλεκτρονικά και πανίσχυρο ρανταρ αλλα υπολείπεται δυστυχώς στον οπλισμο..
Ο φτωχός οπλισμός καθιστα άκυρα τα παραπάνω…
Δυστυχώς αυτό το πλοίο που αρμόζει στην Ελλάδα και θα μας εδινε τεράστιο πλεονέκτημα εναντι των καλοσυνάτων γειτωνων μας ειναι η μπελάρα στην ελληνική διαμόρφωση και τίποτα λιγότερο .
6 τετοια πλοία και σίγουρα το ερευνητικό των Τούρκων θα εκοβε βόλτες μόνο στη μαυρη θάλασσα παρεα με τον υπόλοιπο τουρκικο στολο γατι για Αιγαίο και Μεσόγειο δεν……

Last edited 1 month ago by THAN
Ioannis2

Παραήταν όμως ακριβή , θα μας έβγαιναν 6 σχεδόν 10 δις, σε αυτά τα λεφτά καλύτερα είναι να πας σε κάτι πιο φτηνό και λίγο υποδιέστερο σε μεγαλύτερους αριθμούς (πχ type 31 ελληνική διαμόρφωση + ενδιάμεση λύση type 23? ) και συμπληρώνεις με rafale/f-35

THAN

Σωστα αλλα αν παραγγελναμε 6 θα πετυχαίναμε καλυτερες τιμες και προγραμμα αποπληρωμής…

Stealth

H φρεγατα Μπελχαρα δυστυχως ειναι μια πλωτη πλατφορμα ηλετρονικων με ελαχιστα οπλικα συστηματα και χωρις CIWS και κοστος 1+ δις.

Εαν θελουμε κατι τετοιο, τοτε ισως να ηταν καλυτερη και φτηνοτερη λυση να βαλουμε το ρανταρ διπλης μπαντας (X/S) Sea Master 400 (SM-400) της Thales στις φρεγατες S !!!

https://www.thalesgroup.com/en/sea-master-400-non-rotating-long-range-surveillance-radar

comment image

Last edited 1 month ago by Stealth
gdmast

Στις φρεγάτες S?

ShadowMan

Θα έπρεπε να ζητηθεί προσφορά για 4 ελληνικής διαμόρφωσης και μεκο για να μπορεί να διαλέξει σωστά το ΠΝ .
Αν δεν το κάνει είναι σαν να θέλουμε να πάμε απευθείας στην αμερικανική πρόταση που ομολογουμένως πλην των σκαφών που δεν θεωρώ ότι μας ταιριάζουν είναι υπερπλήρης

Thanos74

4 ελληνικής διαμόρφωσης και μεκο θα ζητησουν ενα δεκαρικο χαλαρα και game over.
Για να μην πω για πλοιο ενδιαμεσης λυσης που δεν δινουν

dk137

Όχι, θα ζητήσουν τα 600 δις του σώρρα. 10 δις μαζί με τις μέκο και ενδιάμεση λύση θα πήγαιναν Arlieigh Burke.

NICKB

Μακάρι να μας έδιναν τέτοια απάντηση (>6 δις€).
Θα μπορούσαμε να τους “σουτάρουμε” και θα είμασταν & δικαιολογημένοι.
Είπαμε φίλοι-φίλοι, αλλά μη μας “γα@^@νε” κιόλας.

Το θέμα είναι ότι Δε ζητήσαμε αυτά που έπρεπε (kαι αναφέρει ο ShadowMan), οπότε Δε θα πάρουμε τις σωστές απαντήσεις!

Makis

Γερμανικά ή Αμερικάνικα θα είναι μη το ζαλίζουμε πια…

sotbak

πολύ το φοβάμαι……

swan1908

Μακαρι Γερμανικα χιλιες φορες

Ioannis2

Πέστο ψέμματα , μακάρι να πατήσει πόδι η γερμανία και να πάμε σε δική τους πρόταση μπας και γλιτώσουμε τον αλουμινά

kostask22

Αυτοι μας ζαλήσανε, ο ενας ζητα γη και άλλος υδωρ

Ioannis2

Με βάση την αμερικανική πράταση (αν δεν περιλαμβάνει burke) κάνε τον σταυρό σου τουλάχιστον να πάμε σε γερμανική

sotbak

σ’ αυτό θα συμφωνήσω

Mageiras

Βάλτε μέσα στο 1 δις εκτός απο τους πυραύλους (που δεν τους είχατε βάλει την προηγούμενη φορά) και FoS και εκπαίδευση κι έχουμε μια τιμή κοντά στην πραγματική.
Οι πύραυλοι δεν χρειάζεται να είναι Camm-er,καλύτερα Camm.
Δυστυχώς ακόμα κι έτσι τα λεφτά είναι πολλά και καλύτερα να δούμε τις type31 με ένα καλύτερο ραντάρ.
Σε σχέση βέβαια με τα MMSC είναι η μέρα με την νύχτα,δεν τίθεται θέμα συζήτησης…

EPR

Απλά οι Γάλλοι εμφανίζονται με αγκυλώσεις ενώ στον αντίποδα οι αμερικανοί είπαν ακόμα και Exocet σας βάζουμε επάνω . Διαφορά νοοτροπίας

ultorius

Αυτο ειναι σα να λες οταν πουλας το Yugo σου, σου βαζω εξατμιση απο Ferrari αλλα στο χρεωνω τιμη Porshe. Στο τελος παλι θα εχεις δωσει 100 χιλιαρικα για χαρο.

dk137

Γιατί οι αμερικάνοι είπαν ότι βάζουν τους Exocet τσάμπα?

Κατ’ εμέ η επιλογή του πλοίου για τη νέα φρεγάτα του ΠΝ έχει ήδη γίνει. Η Belharra είναι καλό πλοίο αλλά οι αποφάσεις είναι κατεξοχήν πολιτικές…

ShadowMan

θεωρώ οτι έχουν υπάρξει παραδείγματα που οι πολιτικοί μπλέχτηκαν και τροποποίησαν επιλογές των στρατιωτικών στη χώρα (πχ παραλαβή των 214 χωρίς τορπίλες, άρματα μάχης χωρίς πυρομαχικά απο την αρχή κτλπ). Η τελική επιλογή του προγραμματος φρεγάτας ισως μας φανερώσει αν εξακολουθεί να ισχύει αυτό.

x-m

Νομίζω ότι θα ενδιέφερε όλους να μάθουν την ιστορία.

harval

Αγαπητη Πτηση ,πραγματικα απευχομαι Γαλλους και Αμερικανους.

yannis_ath

κυκλοφορεί ότι υπάρχει συμφωνία με τον μακρον αλλά για αργότερα, σε δεύτερο χρόνο. δο θέμα σινσι ότι δεν μπορούν να παραδοθούν άμεσα.

Ioannis2

Ελπίζουμε τουλάχιστον να έχει γίνει με βάση την ΕΕ (Γερμανία) μπας και γλιτώσουμε τα αλουμίνια

Scalp_eg

Μην το κουράζουμε άλλο.
Από τη στιγμή που οι Γάλλοι πήραν Rafale, οι αμερικανοι πρέπει να πάρουν τις φρεγάτες, και μαζί και τα ναυπηγεία (και τα 3) ώστε να ωφεληθεί και η οικοnoμια της χώρας.
Για να έχεις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις πρεπει να έχεις και ισχυρή οικονομία για να έχεις λεφτά για εξοπλισμούς.
Τα Rafale πρέπει να γίνουν 40 συνολικά μακροπροθεσμα όπως ακριβώς γράψατε και σε άρθρο σας πριν μια βδομάδα μαζί με τις αναβαθμίσεις όλων των υπολοίπων μαχητικων μας μαζί με τα κατάλληλα όπλα με μακροχρόνιες Fos.
Το F35 δεν έχει θέση σε αυτό το σχεδιασμό, θα εκτοξεύσει το κόστος χρήσης, και έχει αστείες διαθεσημοτητες, μετά το 2030 θα επανεξετάστει.
Οι Γάλλοι θα πάρουν συνολικά 4+ δις με τα 40 Rafale και εμείς το καλύτερο δικινητηριo semi stealth multirole μαχητικό στο κόσμο και με δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου ελέω Spectra και με όλα τα φοβερά όπλα του αποδεσμευσιμα.
Αν όπως γράφετε σε πολλά σαιτ, πάμε για 4 mmsc +2 freedom+ τον εκσυχρονισμο των 4 μεκο ας έχουν τουλάχιστον και τα 10 πλοία (αναβάθμιση στους υπάρχοντες των μεκο και προσθήκη στις freedom) τους harpoon block ii+ με τον ενεργό ανιχνευτή και την εμβέλεια των 240 km, ώστε να ξεπερνάνε τα 210km των εχθρικών atmaca.
Αλλά 4,5 δις για τους Αμερικανούς λοιπόν και επειδή και δεν μείναν λεφτά και πρέπει να δείξουμε και την ενόχληση μας στους Γερμανούς μόνο τα 2 υποβρύχια της οπσιον που έχουμε ενεργή με ένα δις ευρώ και τις τορπίλες και τέλος με Γερμανία.
Τα μόνα που μας λοιπούν είναι ιπτάμενα τάνκερ, για να πολλαπλασιαστει η ισχύς της αεροπορίας μας, (και αμερικανοι και Γάλλοι αποσύρουν) και έλλειψη βαλλιστικών και mdcn που δεν τους βλέπω να μπαίνουν δυστυχώς στα υποβρύχια αλλά eυτηχως θα έχουμε αρκετά rafale και mirage για Scalp_eg.
Το μόνο που μας μένει είναι αναβάθμιση των υπαρχόντων mlrs αγορά μερικών ακόμα και αγορά των atamcs των 300 km.

Last edited 1 month ago by Scalp_eg
Polaris

Για να εχεις ισχυρες ενοπλες δυναμεις χρειαζεται λογικη, προγραμματισμος και να μην κανεις διπλωματια εξοπλισμων.

KBTHUNDER

Από τη στιγμή που πήρε ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα θα δωθει το κύπελο στην ΑΕΚ μη κάνουμε τζάμπα συζήτηση….είναι παρμένη απόφαση… Ο ΠΑΟΚ(type31) μπήκε αργα στο πρωτάθλημα..

Gunner

Οι Τούρκοι ήδη ετοιμάζουν το αντίδοτο στα Rafale και ονομάζεται μεταχειρισμένα EF-2000. Ήδη ακούγονται οι Άγγλοι, δεν θα ξαφνιαστώ αν ζητήσουν μεταχειρισμένα από Ιταλία και Γερμανία και το όνειρο των Rafale πάει έσβησε, πιθανόν με αριθμούς EF-2000 τόσο μεγάλους, που θα πάθουμε ταράκουλο και η εναέρια υπέροχη θα γύρει δραματικά υπέρ των Τούρκων.

NNNN

Να δούμε! Αν συμφωνησουνβοι φίλοι μας οι Γερμανοί! Αλλά το eurofighter δεν είναι καλύτερο του ραφαλ !

Gunner

Κάπου είναι καλύτερο και κάπου είναι χειρότερο. Το θέμα είναι ότι θα αποκτήσουν ένα αεροπλάνο, σε μεγαλύτερους αριθμούς από ότι εμείς το Rafale, με ικανότητα βολής METEOR και λοιπών προηγμένων όπλων, το οποίο θα ακυρώσει και την αναβάθμιση των F-16 τα οποία είναι εύκολη λεία για τα EF-2000.

Scalp_eg

Οι βρεταννοι ειναι μειοψηφια στους τυφωνες.
Πρεπει να συμφωνησουν και γερμανοι και ιταλοι και ισπανοι για κατι τετοιο.
Ολους αυτους μπορουμε να τους μπλοκαρουμε εμεις οι γαλλια, αυστρια, ελλαδα, κυπρος, (και σιγουρα και καποιοι ακομα εντος ΕΕ) που εχουμε ισχυρο αντιτουρκικο μπλοκ.
Ουτε για αστειο δεν γινετε ετσι οπως τα λες,
Καταρχας δεν εχουν τοσα λεφτα “(πιθανόν με αριθμούς EF-2000 τόσο μεγάλους, που θα πάθουμε ταράκουλο)” 24 τυφωνες κοστιζουν 5 δις ευρω,θα δωσουν 10 δις για 48?
Η οικονομια τους εχει καταρρευσει.
Το επομενο μαχητικο τους θα ειναι το light fighter/ εκπαιδευτικο το hurjet,(διαλεξαν τελικα τον αμερικανικο κινητηρα,κατα τα αλλα τους εχουν βαλει οι αμερικανοι εμπαργκο!) που θα δοκιμασουν πανω του ολες τις τεχνολογιες για να τις περασουν στο TFX.
Oi τουρκοι εχουν διαλεξει το δικο τους αυτονομο δρομο (και καλα κανουν για τους ιδιους). Ουτε θα παιρναν ποτε 100 F-35 οπως γραφοταν 20-25 το πολυ και αλλα 12Β για το anadolu θελαν. Και δεν ειχαν τα λεφτα και ο κυριος λογος που το θελαν (και γι αυτο μπηκαν συμπαραγωγοι κι ολας και κακως τους εβαλαν οι αμερικανοι, και παλι ευτηχως αργα το καταλαβαν) ηταν για να αντιγραψουν τις τεχνολογιες του.

Last edited 1 month ago by Scalp_eg
Gunner

Να συμφωνήσουν σε τι; στην πώληση μεταχειρισμένων; ΌΛΟΙ θα συμφωνήσουν, όλοι έχουν άριστες οικονομικές και βιομηχανικές σχέσεις μαζί τους, όλοι πουλούν όπλα στην Τουρκία. Με 1000 θα υπογράψουν.

Η ΕΕ δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα τίποτα.

Όσο για την Αυστρία μην ορκίζεσαι. Κρα θα κάνει να πουλήσει στην Τουρκία τα μεταχειρισμένα EF-2000 που διαθέτει αν της ζητηθεί. Οι Βρετανοί πρόσφατα έστειλαν EF-2000 στην Τουρκία για να τα εξετάσουν οι φίλοι μας οι Τούρκοι από κοντά.

https://www.aa.com.tr/en/turkey/turkish-british-jets-conduct-training-flight/2047927

Ήδη ακούω μερικούς να απαξιώνουν το EF-2000 και να αποθεώνουν το Rafale.

Το η Τουρκική οικονομία καταρρέει, το ακούω από τα ελληνικά ΜΜΕ χρόνια τώρα. Με βάση τα λεγόμενα τους θα έπρεπε να έχουν βγει στην ζητιανιά, αυτοί όμως διαλύουν πολεμικά κράτη στην γύρω περιοχή, εμάς μας πάνε τραίνο κι εμείς το χαιρόμαστε κιόλας.

Το αν θα πάρουν στο τέλος F-35 αυτοί, κάτσε να το δούμε. Εμάς δεν μας βλέπω να το παίρνουμε πριν από αυτούς και ο λόγος δεν είναι τα χρήματα αλλά οι ισορροπίες που αλλάζουν δραματικά υπέρ μας αν το αποκτήσουμε, κάτι που κάποιοι δεν θέλουν για να μην διαταραχθούν περαιτέρω οι σχέσεις Δύσης με Τουρκία.

aris32

το ef2000 ειναι ενα αεροσκαφος σχεδιασμενο για αεροπορικη υπεροχη και δεν εχει τοσο καλες επιδοσεις σαν αεροσκαφος πολλαπλων ρολων. το rafale ειναι πολλαπλων ρολων. απο εκει και περα η αγορα ef2000 απο τουρκια θα ειναι προβλημα μιας και θα εχει στην περιοχη το καλυτερο μαχητικο εναεριας υπεροχης. 40-60 ef2000 trance3 θα κανουν την διαφορα. μονος αντιπαλος τους θα ειναι τα ισραηλινα φ15 και τα γαλλικα ραφαλ. αλλα και παλι τα ef2000 θα εχουν καλυτερες επιδοσεις στον αερα. απο την αλλη δεν ειναι τοσο stealth οσο τα rafale και απο την εκδοση f3r οι επιδοσεις σε bvr συνθηκες ειναι μικροτερες απο οτι σε σχεση με τα rafale f1/f2/f3 στην εκδοση f4 δε θα ειναι παρομοιες οι επιδοσεις τον δυο αεροσκαφων. απο την αλλη ομως η ΠΑ αποκτα ενα αεροσκαφος που μπορεις να διεισδυσει πιο ευκολα σε χαμηλο υψομετρο να βομβαρδισει και μετα να μεταβει ξανα πισω. το ef2000 δεν το κανει αυτο ουτε το f16.

aris32

τα μτχ trance1 ειναι χωρις σκοπευτικο χωρις irst και με μοναδικη ικανοτητα να λειτουργουν aim9l/m και aim120b .η αναβαθμιση τους κοστιζει πολλα περισσοτερα χζρηματα απο οτι η αγορα ενος νεου.

GeorgeD

Μακάρι να τους έδιναν οι Αυστριακοί κλπ μεταχειρισμένα Typhoon. Με το κόστος χρήσης του συγκεκριμένου, καθώς και με την αδυναμία αναβάθμισης, θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην αεροπορία τους.
Πιο εύκολο το βλέπω να πηγαίνουν στο F15 (για να “χρηματίσουν” τους Αμερικάνους), και εκεί θα είχαμε πρόβλημα.

Μπορεί να πάνε σε Typhoon. Προς το παρόν όμως προσπαθούν να αναπτύξουν το δικό τους μαχητικό. Όταν αποτύχουν, μοιραία θα στραφούν εκεί. Ήδη έχουν θέμα με το άρμα μάχης Altay…

Gunner

Το EF-2000 είναι το αντίβαρο στο Rafale. Μου φαίνεται ανοίξαμε τους ασκούς του Αιόλου.

NICKB

Δεν υπήρχε περίπτωση να το αποφεύγαμε, έτσι κι αλλιώς…

GATA

Σε “σκληρο” ευρω και ακομα “σκληροτερη” λιρα θα πληρωσουν ? Μιλαμε για Tranche 1? bring it on baby

Jimmy2

Μπορουν να τα αναβαθμισουν, σε μπλοκ 2 τουλαχιστον. Αν τους τα δινουν πχ 30 το κομματι, για τους Τουρκους πραγματικα δεν ειναι τιποτα να δωσουν 1.2 δις για 40 κομματια σε οτι νομισμα και να ειναι.

x-m

Το Tranch 1 νομίζω ότι δεν αναβαθμίζεται σε -2-.

Gunner

Σε δολάρια Κατάρ, ISIS, Λίβυς, Αζερμπαϊτζάν θα πληρώσουν.

Κι επειδή είναι Tranche 1 νομίζεις ότι η ΠΑ θα κάνει βόλτες;

GeorgeD

Τα EFtr1 με τέτοιο κόστος πτήσης, θα κάνουν βόλτες ή θα λιάζονται?

Gunner

Γιατί το Rafale που θα αποκτήσουμε εμείς, νομίζεις ότι έχει μικρότερο ΚΩΠ;

Andreas

Σωστή παρατήρηση. Με τίποτα και απέναντι σε τίποτα δεν κόβεις βόλτες. Ούτε και με F-22. Ο αντίπαλος πάντα θα δοκιμάζει να βρεί αδύνατα σημεία. Όταν υπηρετούσα, τα f-4 κέρδισαν τα F-16 σε Ιέρακα. Αργότερα, κέρδισαν και μια τετράδα F-15. αποτελέσματα φαινομενικά εκτός λογικής, αλλά κάποιοι μελέτησαν καλά. Εξάλλου, η αεροπορική υπεροχή κερδίζεται μετά την εναέρια μάχη. Πριν είναι δυνητική.
Υ.Γ. Τις αρνητικές που έφαγες δεν τις κατάλαβα.

x-m

Από αυτά που έχουν και οι τρεις αφαιρέστε τα Tranche 1 που δεν φέρουν Meteor και αν θεωρείτε ότι τους περισσεύουν από τα υπόλοιπα….. Επίσης , στην εξαγωγή του Metor έχει λόγο και η Γαλλία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Gunner

Δεν θεωρώ ότι τους περισσεύουν τα Tr2. Για Tr1 μιλάμε, που έχουν σκοπευτικά επί κάσκας, έχουν πυραύλους κλειστής αερομαχίας ΑΙΜ-9 αλλά και τον κορυφαίο ΑΙΜ-132, πέρα από την αξιοποίηση στο έπακρο των ΑΙΜ-120.

Έχετε δεδομένο ότι οι METEOR θα αποδεσμευθούν στην Ελλάδα. Θυμίζω ότι στο πρόγραμμα του METEOR, μετέχουν Άγγλοι και ΗΠΑ. Αν οι ΗΠΑ δεν αποδεσμεύσουν F-35 σε μας για να μην διαταραχθεί η ισορροπία στην περιοχή όπως ακούγεται τελευταία, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα επιτρέψουν πώληση του METEOR;

Τέλος όσον αφορά τους Γάλλους, μέχρι πρόσφατα συνεργάζονταν με την Τουρκία για την κατασκευή ΑΑ πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, βασισμένο στον ASTER-30, πούλησαν τουλάχιστον 40 πακέτα θωράκισης για το άρμα Altay και ποιος ξέρει τι άλλο.

Χαλαρά λοιπόν με τον μεγάλο σύμμαχο την Γαλλία, γιατί και αυτοί το συμφέρον τους ξεκάθαρα κοιτούν. Αν αύριο αλλάξουν τα πράγματα, μπορεί να τους βρούμε απέναντι μας.

NICKB

Ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ. Όσα αναφέρεις, γενικά είναι σωστά ή στέκουν. Στο κάτω-κάτω μιλάμε για κρατικά Συμφέροντα.
Θεωρώ όμως τραβηγμένο να έρθουν “πολύ κοντά” Τουρκία-Γαλλία, γιατί τότε είναι σα να δεχόμαστε ότι οι Τούρκοι θα διαγράψουν τα Νεοθωμανικά όνειρα/ απαιτήσεις τους για ΕΛΛΑΔΑ, ΑΦΡΙΚΗ, Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ, τα οποία έρχονται σε ΠΛΗΡΗ αντίθεση με εκείνα των Γάλλων.
Το θεωρώ εντελώς απίθανο, εκτός αν μεσολαβήσει κάποιος Πόλεμος, με χαμένο τη Τουρκία.
Αν συμβεί αυτό, πολλά απο τα μεταξύ μας προβλήματα μάλλον θα εκλείψουν …για μερικά χρόνια τουλάχιστον!

Last edited 1 month ago by NICKB
x-m

Ειδικά το Tr 1 πιστεύω ότι δεν έχει τύχη έναντι του Rafale. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα πάρουμε Meteor καθώς , από ότι κυκλοφορεί, θα έχει ρόλο ΑΑ. Αν και τα έχουμε δει σχεδόν όλα στη χώρα αυτή, δεν πιστεύω ότι θα φέρει μόνο MICA.

Vk77

Τραβηγμένο σενάριο μου φαίνεται αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνω τον βομβαρδισμό αρνητικών ψήφων που πήρες.

GioFlo

Θεωρησαν το σχολιο κατι ενδιαμεσα σε Star Wars και Game of Thrones.Επιστημονικης φαντασιας!Ειδικα αυτο με το “ταρακουλο” ηταν καπως..!

Gunner

Ε είναι κάπως να σου γκρεμίζεται με την μια η απόλυτη υπεροχή που σου έφτιαξαν κάποιοι με την απόκτηση των Rafale.

Gunner

To σενάριο δεν το διακινώ εγώ. Ακούγεται διεθνώς.

Κοιτά να δεις, οι γαλλόφιλοι έχουν γίνει το νέο trend αυτήν την περίοδο, μετά τους ρωσόφιλους. Αν τους πεις κάτι που τους χαλάει το σενάριο που ΤΟΥΣ έχουν πλάσει στο κεφαλάκι τους, που είναι οι FTI με SCALP, ASTER και το φοβερό και τρομερό SEAFIRE και που θα σαρώσουν τα πάντα στο διάβα τους, τα Rafale με τους MICA & τους METEOR που είναι το απόλυτο μαχητικό, που κατεβάζει ακόμη και τον θεό από τον ουρανό κτλ κτλ, ορμάνε σαν αρπακτικά. Δεν πειράζει. Δεν εδώ δεν είναι fb, ούτε instagram για να γράφουμε για τα like.

dk137

Οι Γερμανοί αυτή την στιγμή κάνει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία (σε νέες πωλήσεις). Πολιτικά δεν έχει δικαιολογία για να το σπάσει.

Jimmy2

Η Τουρκια βγαινει και λεει οτι ειναι ετοιμη για διαλογο κτλ κτλ, και οτι το ορουκ ρειτς θα αποσυρθει στι 29 Νοεμβριου, αφου εχει μαζεψει οτι στοιχεια μπορουν να μαζευτουν. Καμια κυρωση δεν θα φαει στις 10 Δεκεμβρη αφου υποτιθεται οτι θα εχει σταματησει τις προκλησεις, και κανενα εμπαργκο δεν θα της επιβληθει απο τη Γερμανια

dk137

Ανέκαθεν ήταν έτοιμη για διάλογο η Τουρκία. Τι πάει να πει αυτό? Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς της. Οι Γάλλοι που έχουν υποστεί πόσες τρομοκρατικές επιθέσεις από ακραίους ισλαμιστές θα αφήσουν την Τουρκία να αλωνίζει? Οι Γερμανοί στηρίζουν την Τουρκία με πολιτικό κόστος. Δεν μπορούν να μην τηρήσουν ούτε τα υποτυπώδη προσχήματα.

Jimmy2

Η Γερμανια φαινεται προθυμη να το αναλαβει αυτο το πολιτικο κοστος. Δες και τι εγινε με την επιχειρηση φιασκο στη Λιβυη , δες και τι γινεται με τους λαθρομεταναστες.

Ioannis2

Είχα πεί όταν το μάζεψε την πρώτρη φορά το ουρούτς οτι το έκανε ξεκάθαρα για τις κυρώσεις , τελικά βγήκα αληθινός μολις πέρασε το συμβούλιο κορυφής το ξαναέβγαλε στα καπάκια. Ετσι θα κάνει και τώρα ως πονηρός ανατολίτης.

Gunner

Το άλλο με τον Τοτο το ξέρεις; Οι Γερμανοί συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε όλα τα προγράμματα παραγωγής οπλικών συστημάτων της Τουρκίας για τις ΤΕΔ αλλά και για εξαγωγές.

NICKB

Είναι “Αμυντικά Όπλα”…

NICKB

Για μένα, όλο το θέμα με τα EUROFIGHTER έχει να κάνει με την αποδέσμευση ή όχι των Πηγαίων Κωδικών” των συστημάτων τους.
Θα είναι τεράστια ώθηση για τη Τουρκική βιομηχανία η ενασχόλησή τους με αναβαθμίσεις ενός τόσο “σύγχρονου” μαχητικού, ενώ θα συμπληρώσουν κατά το καλύτερο τρόπο τη δύναμη μαχητικών τους, μέχρι την έλευση του TFX.
Οι χώρες που διαθέτουν EF-2000 προς πώληση (όλες λίγο πολύ) είναι “αναγκασμένες” να το δεχτούν, αφού τα συγκεκριμένα σκάφη αφορούν διαφορετικά Tranche και είναι δύσκολη αλλιώς η μετεξέλιξή τους σε ένα κοινό πρότυπο.
Επίσης, μέσω της Τουρκίας, θα μπορούν να “σπρώξουν” περισσότερα τέτοια μαχητικά στο μέλλον σε Μουσουλμανικές χώρες (Πακιστάν;), ενώ οι χώρες που μετέχουν στη κατασκευή μπορούν να αγοράζουν καινούργια, βοηθώντας τις οικονομίες τους.

Άρα, η προσφορά μτχ EF-2000 στη Τουρκία τους συμφέρει όλους. Εκτός από εμάς φυσικά (Ελλάδα, Γαλλία, Ινδία), αλλά δε νομίζω να μας πέφτει λόγος…
Είναι ΠΟΛΛΑ τα ΛΕΦΤΑ!

Gunner

Έτσι. Οι Τούρκοι αποκτούν μια πλατφόρμα, την οποία μπορούν να φορτώσουν με ότι όπλο θέλουν με την βοήθεια της BAe. Τα EF-2000 μπορούν να γίνουν φορείς των SOM και όλων των υπολοίπων όπλων που αναπτύσσει και παράγει η Τουρκική βιομηχανία.

NICKB

Πουλώντας τα συγχρόνως σε Ισπανούς, Ιταλούς κλπ.

Και φυσικά να μάθουν από το τρόπο “διασύνδεσης Ανθρώπου – μηχανής” & “Data Fusion” του EF-2000…

Είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για το TFX.

Last edited 1 month ago by NICKB
Jimmy2

Εχεις ενα δικιο, το eurofighter σε ρολο καθαρα μαχητικου ειναι πολυ κοντα σε δυνατοτητες με το ραφαλ, και το ανησυχητικο ειναι οτι υπαρχει σε μεγαλους αριθμους που αποσυρονται. Γιατι μπορει το ραφαλ να ειναι οντως καλυτερο συνολικα, αλλα αν εμεις εχουμε 18 ραφαλ, και το πολυ τα κανουμε 36 και οι απεναντι κατεβασουν 60 γιουροφαιτερ αναβαθμισμενα-και μερικα καινουρια αν μη τι αλλο μας ματσαρουν

Gunner

Στον εναέριο αγώνα, δεν νομίζω ότι το Rafale είναι καλύτερο. Δεν νομίζω επίσης οι Τούρκοι να μην πιστοποιήσουν δικά τους όπλα αέρος εδάφους αλλά και αέρος επιφανείας.

Andreas

Ας πάρουν. όσα βρουν ας τα πάρουν.Aφήνω στην άκρη την έκδοση που θα πάρουν ( αν πάρουν) και το αν μπορούν να τα υποστηρίξουν. Τι θα γίνει; Και γιατί θα χάσουμε την εναέρια υπεροχή; Αυτοί EF2000 εμείς Rafale. Δεν βλέπω πρόβλημα.Εξάλλου ούτε εμείς θα μείνουμε στα 18 Rafale. Απλά θα περιμένουμε μάλλον την έκδοση F4. Υπεροχή θα έχουμε λόγω πιλότων και λόγω του ότι οι Γάλλοι όταν θέλουν μια αναβάθμιση θα την κάνουν. Οι εταίροι του EF2000 θα κάνουν ατέρμονες συζητήσεις και αν και όταν θα κάνουν κάποια αναβάθμιση θα έχουν μείνει πίσω.

NICKB

Οι εταίροι του EF2000 θα κάνουν ατέρμονες συζητήσεις και αν και όταν θα κάνουν κάποια αναβάθμιση θα έχουν μείνει πίσω.”

Εκτός αν οι γείτονες αποκτήσουν δυνατότητα “αυτόνομης” αναβάθμισης.
Μετά θα “πουλάν” αναβαθμίσεις και στους υπόλοιπους…

Andreas

Δεν τους έχω για τόσο δυνατούς ακόμη.

Gunner

Μάλλον στα 20 Rafale θα μείνουμε. Οι Τούρκοι από την άλλη παίζουν πάντα και με την ποσότητα γιατί μπορούν. Που ~20 δισ $ προϋπολογισμός άμυνας που 3-4 δισ € κι εποπτεία από την ΕΕ που έχουμε εμείς.

NICKB

Δε λες ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ!!!

Με τη “κατηφόρα” που είχαν πάρει οι Κυβερνήσεις ως τώρα, σε 6 μήνες ούτε τα Μιράζ 2000 δε θα πετούσαν…

Στο τέλος θα πετούσαν μόνο τα F-4AUP (μιλάμε για Μαζοχισμό) με κάποια F-16 & οι Ένστολοι θα έστηναν σκηνές για τους Λαθρομετανάστες… Oύτε Μοζαμβίκη να είμασταν!

Last edited 1 month ago by NICKB
Andreas

Η διατήρηση 18 αφων είναι κακή οικονομικά επιλογή. Οπότε, σίγουρα θα αυξήσουμε τον αριθμό. Αγοράζοντας από τους Γάλλους πολλά ζητήματα που άπτονται της εποπτείας μπορούν να πάνε στην άκρη. Θα πιέσουν οι Γερμανοί για οικονομίες αλλού. Και αλλού υπάρχει λίπος ακόμη αρκετό.
Δεν μπορώ να συμφωνήσω στο ότι ακυρώνεται η αναβάθμιση των F-16. Είναι εξαιρετικά ευέλικτο αεροσκάφος, θα έχει ικανότατο ραντάρ και ηλεκτρονικά και “χτυπιέται” και με τα μεταγενέστερα Ef2000/Rafale.
Στην ισορροπία δυνάμεων, όπως τώρα F-16 αντιμετωπίζει F-16 εκεί θα μάχονται δύο τύποι διαφορετικοί μεν αλλά πολύ κοντά ο ένας στον άλλο στις δυνατότητες. Αλλά δεν συνεπάγεται ότι δεν θα έχουμε κάποια υπεροχή.
Βέβαια, το άν θα πάρουν ή τι θα πάρουν θα το δείξει το μέλλον. Σίγουρα δεν θα κάτσουν αργοί.

George

Αναμενόμενο θα ήταν να πάνε σε μεταχειρισμένα Typhoon με 50εκ το κομμάτι
Είχε ειπωθεί από τη πρώτη στιγμή που ακούστηκε η λέξη Rafale ότι τους οδηγούμε εκεί και υπάρχουν δεκάδες για να πάρουν
Είναι μια επανάληψη της ιστορίας των Leo-2
Και όχι μόνο αυτό αλλά μπορούν και τελευταιας έκδοσης του Καταρ
Το οποίο είχε ψωνίσει τα πάντα όλα για εξαγορά διπλωματικής υποστήριξης
Και που προφανώς δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει όλα αυτά στην ΠΑ του
Η Τουρκία εγγυάται την υπαρξή του στρατιωτικά
Το αντίτιμο επομένως είναι εύλογο
Οπως και ότι η TAF θα έχει την ευκαρία να μάθει το Rafale
To game changer ήταν και είναι το F-35
Κι αυτό μόνο μέχρι να το παρει η TAF

NNNN

Θα συμφωνήσω με εξαίρεση ότι δε πρέπει να πάει δεκάρα στους γερμανούς όλα τα λεφτά σε γάλλους και αμερικανούς! Και σιγουρα περισσότερα ραφαλ και οπλα για φ16νκαι ραφαλ ! Επίσης νεουςmlrs και ATGMS

Gunner

Θα προσέθετα και το Ισραήλ αλλά και τα ΗΑΕ που είναι στρατηγικοί μας εταίροι στην Περιοχή.

ultorius

Δεν ειναι ετσι κατα την αποψη μου. Οι αμερικανοι εχουν παρει βασεις. Στη τελικη πληρωνουμε τοσα χρονια τις συνταξεις με λεφτα της ΕΕ, και στη πρωτη μεγαλη αγορα τα λεφτα πανε Αμερικα?Μετα για τι Ευρωπαικη στρατηγικη ανεξαρτησια να συζητησουμε και τι βοηθεια να ζητησουμε? Τωρα με τον covid παλι ολα τα λεφτα για να σωθουν ολοι οι μικροι μαγαζατορες απο ΕΕ ειναι, αλλα εμεις εκει LM, και μας δινουν και οτι χειροτερο εχει ναυπηγηθει ποτε.

evaggelos

βασικα πρεπει να παρουμε το καλυτερο απο οπου μπορουμε, κ οι γερμανοι κ οι αμερικανοι μια χαρα τα χουν με την τουρκια κ θα τα εχουν εμεις παλι θα κλαιγομαστε λογω ανικανου πολιτικου προσωπικου. Εαν παρατηρησεις την γενικη εικονα κ η γερμανια κ η αμερικη τον ιδιο πολιτικο λογο εις βαρος μας χρησιμοποιουν

NICKB

Στη περίπτωση που επιλεγούν BELHARRA, μπορούν 2 να είναι της ενισχυμένης έκδοσης AAW (ναυαρχίδες των στόλων μας) & 2 “απλές”, αλλά με μελλοντικές προβλέψεις.
Δε νομίζω να έχουν οι Γάλλοι πρόβλημα.
Αλήθεια, είχα διαβάσει κάπου (δε θυμάμαι που, υπήρχε και μοντελιστικό πρωτότυπο) ό,τι οι Γάλλοι είχαν σχεδιάσει μια επιμυκηνμένη έκδοση της FDI, ειδικά για τις Ελληνικές ανάγκες ΑΑW (5.500tn). Μήπως η τιμή της BELHARRA/HN αφορούσε το συγκεκριμένο σκάφος;

Υπάρχουν κι άλλα σκάφη που “γέρνουν”! Αλλά γέρνουν όμορφα… (κοιτάξτε το Ραντάρ)

Karel-Doorman-Leopold-1-F930-.jpg
Last edited 1 month ago by NICKB
NNNN

Σωστό και αυτό αλλά ο τσάμπα πέθανε Χρόνια τώρα…

Athan

Θεωρείτε δηλαδή πως το η μοναδική παράμετρος που δεν επελέγη το Πλοίο ήταν το Κόστος του;

gdmast

Να πάρει από το αλληλεγγύης που χάρισε και να φέρει πλοία διαφοράς. Για παντού υπάρχουν λεφτά εκτός από όπλα και συστήματα διαφοράς. Οκ καταλάβαμε.

gdmast

Έχω τα 2,2 δις του κόστους του δημοσίου που ανέβηκε πέρσι.
Έχω και άλλα.

Gunner

Στο κόστος βάζετε και τις εκτεταμένες υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν στο ΠΝ για την υποστήριξη των νέων όπλων που μας αναγκάζουν να αγοράσουμε, όπως είναι οι τορπίλες MU90 και οι πύραυλοι ASTER, πέρα από τα υπόλοιπα διαφορετικά υποσυστήματα που έχουν τα πλοία, τα οποία είναι ασύμβατα με ότι συνήθως τοποθετεί στα πλοία του το ΠΝ, τα οποία πέρα από τις υποδομές, απαιτούν να εκπαιδευτούν νέοι τεχνικοί για την υποστήριξη τους αλλά και να δημιουργηθούν νέα σχολεία εκπαίδευσης χειριστών και τεχνικών, πέρα από τις νέες τακτικές και δόγμα που πρέπει να αναπτυχθούν;

Ioannis2

Ναι σκέψου ότι στην τιμή 2 μονάδων παίρνεις 2 destroyer

dk137

Πληρώνεις και παίρνεις.

For export customers, many more options are available. An additional hull module of up to 9m long can be added in the middle of the ship in order to accommodate more powerful engines, more fuel, larger facilities for special forces, UUW systems, etc.

https://www.navalnews.com/naval-news/2019/10/naval-group-starts-construction-of-amiral-ronarch-french-navys-1st-fdi-frigate/

NICKB

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ!
Μπορούμε να διαλέξουμε:
Ποσότητα (απαιτεί προσωπικό & χρήματα)
Ποιότητα (απαιτεί χρήματα)
Διαλέγουμε & παίρνουμε…

Belhara_frigate_Hellenic_Plus.jpg
Last edited 1 month ago by NICKB
dk137

Το μεγάλο σκαρί είναι ότι πρέπει ως αντίπαλο δέος στις TF2000.

NICKB

Σαν αυτό;…:

ABEROF_.jpg
harval

Εχει πολυ χωρο. Αμα του βαλεις 2 RAM ,64 Camm,16 RBS15 και αναστησεις και Κουντουριωτη τους παιρνει μονο του. Ασε που χρειαζονται 8 αντιπλοικοι να το βγαλουν εκτος.

dk137

Naval Group has high hopes with this new model on the export market, although its first opportunity, with Greece, seems for the moment compromised. In order to meet the needs of certain customers, the French manufacturer offers various options, such as a speed of 29 knots with 10 MW engines, the integration of a 127mm turret, additional silos for surface-to-air missiles. short range VL Mica or CAMM, or a system like the SeaRAM or the 35mm Millennium gun on the hangar roof. It is also possible to replace the plate radar with a rotating radar.

Finally, there is an elongated version of the Belharra. In this configuration, a 9-meter hull section is added to the center of the building, the length of which then reaches 130 meters. This additional volume makes it possible in particular to increase the capacity of the fuel tanks and the number of berths available (up to 165). But also to develop a modular area capable of housing two additional semi-rigid (or drones), while being able to accommodate behind the mast 4 to 6 containers of 20 feet, used to embark additional equipment or humanitarian freight. .

© Mer et Marine https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&pto=aue&rurl=translate.google.com&sl=fr&sp=nmt4&tl=en&u=https://www.meretmarine.com/fr/content/fdibelharra-le-design-final-tout-equipe&usg=ALkJrhj68G4JsgmAHcWp7lLVntX5Q0UMUw

NNNN

Ποιο σκάφος είναι αυτό?

NICKB

Ο “ΕΠΑΚΟΥΜΒΗΤΗΣ ΙΙ“, ή αλλιώς “Karel DoormanM class AAW”…

Tις “κλείσαμε” άραγε, ή θα τρέχουμε πάλι…;Karel-Doorman-Leopold-I-F930.jpg
Last edited 1 month ago by NICKB
aris32

η κλαση Μ ειναι φρεγατα πολλαπων ρολων ή general purpose. με 2 sonar 3d radar 1 οτομελαρα 76χιλ 16vls για ισαριθμα ΑΑ βληματα και ενα ciws goalkeeper. Οταν μπορουσαμε να αγορασουμε 6 απο αυτα πριν καποια χρονια οταν και ηταν 8-12 ετων πλοια εμεις αγορασαμε τις S επειδη τις ξεραμε και επειδη τοτε κοιτουσαμε τις κορβετοφρεγατες. Χασαμε την μεγαλη ευκαιρια να εχουμε 10 φρεγατες πολλαπλων ρολων με σχεδον ομοια χαρακτηριστικα και συστηματα. Σημερα μπορει να συζητουσαμε για τον εκσυχρονισμο των 10 πλοιων με ιδια υποσυστηματα και αν πρεπει οι Μ να παρουν ram και strales ή οχι. Επισης σημερα με τα 10 αυτα πλοια η επιλογη των fdi με 32αστερ30 θα ηταν μονοδρομος ή το να περιμενουμε ακομα μερικα χρονια για της ffgx θα μας ηταν κατι λογικο ή η αγορα των 2 ohperry της Αυστραλιας προς αντικασταση των S μεχρι την ελευση να επιλεξουμε νεα φρεγατα θα ηταν λογικη λυση και αυτη. Δυστυχως τοτε το ΠΝ επελεξε κορβετοφρεγατες και μελλοντικα προβληματα.

ultorius

χαχα το θυμαμαι το αρθρο, το ειχε ποσταρει ο καπετανιος του. ‘Η iver huttfield ή M ήταν αν θυμαμαι καλα

ikaros

Από την μία οι Γάλλοι που σαν έμποροι είναι δύστροποι και χρεώνουν εκ. για απλές αλλαγές. Από την άλλη το ΠΝ που δεν θέλει κύρια μονάδα από την Γαλλία. Άρα τι βγαίνει σαν συμπέρασμα ? Ότι πάμε 99% στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Ποιός σας είπε ότι οι Γάλλοι έχουν την πρόθεση να βελτιώσουν την προτασή τους με CAMM, Milenium,Strales κτλ ? Μέχρι να παρθεί η απόφαση θα γυροφέρνουν με την ίδια πρόταση και μόνο όταν ανακοινωθεί επίσημα ο ανάδοχος ίσως και εκ του ασφαλούς θα φέρουν πρόταση με λογικό κόστος και χρηματοδότηση. Αλλά εκ των υστέρων ποιό σοβαρό κράτος θα κάτσει να εξετάσει την προτάσή τους στο +1 όταν επί μια 3ετία δεν υποχωρούν σε οτιδήποτε και απλά ζητάνε ?

Gunner

Παλιά έκανες απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις, τώρα κάνεις άτυπο μεν, διαγωνισμό δε. Συνεπώς, αν θέλουν το συμβόλαιο, πρέπει να κάνουν κάτι, αλλιώς πάλι μπουκάλα.

GioFlo

Πολυ σωστα.Ακριβως αυτο νομιζω και εγω.Για αυτο και εχω γραψει πολλακις,αφηστε τις εταιριες να “σφαχτουν” απο εδω και περα και το Π.Ν να κρυφογελαει.

x-m

Αφού το Π.Ν. δεν θέλει γαλλικό πλοίο γιατί το ψείριζε 2 χρόνια;

Gunner

Γιατί ήταν πολιτική απόφαση να μιλήσουμε με τους Γάλλους. Το ΠΝ ενδιαφέρεται για Γερμανικά και Ολλανδικά σκάφη Μόνο.

x-m

Μίλησε με Γάλλους , ενδιαφέρεται για Γερμανικά και Ολλανδικά και θα ψωνίσει Αμερικανικά. Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε…..

kostask22

Οταν παράγεις λίγα κομμάτια, το κόστος των αλλαγών ανεβάζει υπερβολικά την τιμή της μονάδας. Επίσης οι bel δεν εχουν εξαρτηματα απο το ράφι οπως οι type 31, η πιστοποιηση όλων των συστημάτων θελει χρόνο και χρήμα. Το ΠΝ θελει Γαλλικό πλοιο, ο Σταϊκουρας ειχε αλεργία, τωρα που μυρισε τουρκικη κολόνια του έφυγε..

CKfurious

Ποιος σου είπε πως το PN θέλει γαλλικό πλοίο?
Ποτε είχε γαλλικό πλοίο??
Πολιτκή απόφαση ήταν να πάμε προς FREMM και [email protected] αργότερα

kostask22

Εγω το είπα, αυτο χαλβάδιαζε 2 χρόνια, και από τους περιφερόμενους μνηστήρες ειναι το καλήτερο και VFM για τα 4 πλοια.

Gunner

Οι ΤΠΚ είναι γαλλικές εκτός από τις SV και τις Σ-148.

Ioannis2

Εγώ λέω αφού οι γαλλικές βγαίνουν πανάκριβες και έχουμε θέμα κόστους γιατί δεν πάμε σε κάτι φθηνότερο όπως μία ελληνική βέρσιον της type 31 και τρέχουμε να πάρουμε κάτι ακριβά περιπολικοκόρβετα;

cep0

εάν θέλουμε Aster 30 (έστω και σε μικρούς αριθμούς) αυτή η επιλογή -πλοίου με το συγκεκριμένο ραντάρ- είναι αναγκαστική …. όπως ο SM2 είναι δεμένος και ολοκληρωμένος αποτελεσματικά και λειτουργικά με πολύ συγκεκριμένα ραντάρ και συστήματα το ίδιο συμβαίνει και εδώ…. εάν λυθούν ορισμένα μικροπροβληματάκια θα ήταν καλή επιλογή … να πλατσουρίζεις χωρίς ciws και ικανά συστήματα ECM στο Αιγαίο είναι το ίδιο επικίνδυνο και ανόητο με το να πλέεις με Αντιτορπιλικά και Ελικοπτεροφόρα ανάμεσα σε νησιά

Last edited 1 month ago by cep0
Gunner

Όχι δεν είναι. Υπάρχουν και άλλα ραντάρ που μπορούν να αξιοποιήσουν τον ASTER 30. Μόνο που το ΠΝ δεν θέλει ASTER αλλά SM-2/ESSM BL2.

GioFlo

Και αυτο ειναι μεγαλο “debate” το ατιμο.Ειναι πραγματικα διλημμα.

Gunner

Πριν ανακατευτεί η κυβέρνηση στα μέσα προς τέλη του 2000, το ΠΝ είχε εκφραστεί ξεκάθαρα ως προς τι ήθελε και αυτό ήταν ένα πλοίο με το συνδυασμό APAR/SMART & ESSM/SM-2. Οι Γάλλοι που ήθελαν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, εμφάνισαν μοντέλο της FREMM με αυτόν τον συνδυασμό.
comment image

Μετά τις εξυπνάδες της τότε κυβέρνησης με βάση την λογική της εξοπλιστικής διπλωματίας, εξαφανίστηκαν τα APAR/SMART & ESSM/SM-2 από τις FREMM των Γάλλων κι εμφανίστηκαν οι ASTER 15/30, το Herakles που με το ζόρι πήγαν να μας το βγάλουν ικανό τα ΜΜΕ για AAW και από το πουθενά ήρθαν και οι Scalp Naval που δεν είχε ζητήσει κανένας. Όλα αυτά την περίοδο 2007-2010/12.

Το ΠΝ ξέρει πολύ καλά τι θέλει. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις στα πλαίσια της εξοπλιστικής διπλωματίας ανακατεύουν τα πράγματα, όπως έγινε και τώρα με τις FDI και πολύ περισσότερο με τα Rafale που ήρθαν από το πουθενά, για να χρυσώσουμε το χάπι στους Γάλλους, που από ότι φαίνεται, δεν θα πάρουν το πρόγραμμα με τα πλοία που μάλλον θα πάει ΗΠΑ ή Γερμανία. Δεν πιστεύω να πάει στην Αγγλία/Δανία αν και προσφέρουν ένα πλοίο με πάρα πολλές ικανότητες.

cep0

γι’αυτό το αναφέρω … ναί, ο Aster 30 είναι πιό ευέλικτος και ανοιχτός (και πιό σύγχρονος) σ’αυτό το ζήτημα … οι SM2 όμως έχουν αναπτυχθεί παράλληλα με το Aegis και χρήσιμο, νομίζω είναι να συνδυάζονται μ’αυτό

GATA

Να αντικατασταθουν τα 2 X 20 mm με 2 χ Rapidfire και ειμαστε σε καλο δρομο σαν αρχη.
Strales απαραιτητο μπροστα. Και να εξεταστει το 76/62 Sovraponte στο υποστεγο του ελικοπτερου. 30% Ελαφρυτερο και με προβλεψη για μειωμενο ιχνος. Ισως βεβαια παραμενει πολυ βαρυ , πρεπει να ειναι γυρω στα 5,600kg

10 Νοεμβριου ειχατε γραψει ενα δις/τεμαχιο ΧΩΡΙΣ τον φορτο των πυραυλων. Να υποθεσουμε ο φορτος που αναφερετε σημερα ειναι 8+8 Aster 15/30 ?

Last edited 1 month ago by GATA
GATA

Μια απλη αντικατασταση των 20mm με τα μεγαλυτερα-ικανοτερα 40mm θεωρω οτι ειναι μικρη η διαφορα στην τιμη και εχουν πολλαπλασιες ικανοτητες , ειδικα με το smart Anti Aerial Airburst (A3B) round . H Thales/Nexter θα κανει κωλοτουμπες.
Ανεφερα το Sovraponte καθως ειναι το μοναδικο περα απο το Millenium που εχει προβλεψη μειωσης ιχνους , κοινα πυρομαχικα με τα 76αρια και ισως μηδενικο κοστος πιστοποιησης.Τα phalanx/RAM εχουν μεγαλη(αρνητικη) επιπτωση στην καλη δουλεια που εχουν κανει οι Γαλλοι για μειωση του ιχνους.

NICKB

Τα πυροβόλα 40mm έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος από τα συγκεκριμένα των 20mm. Μιλώ για το βάρος σαν οπλοσυστήματος (κέλυφος, σύστημα γεμίσματος, βάρος πυρομαχικών κλπ), όχι απλά του πυροβόλου.

GATA

“The main advantage of the system is to have similar footprint and weight as a 25mm system but with the increased fire power and range of a 40mm system.”

https://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/euronaval-2016/4450-euronaval-2016-thales-unveils-the-rapidseaguardian-40mm-ciws-anti-surface-gun-system.html

Σιγουρα θα βγει καπως βαρυτερο , αλλα ισως οχι απαγορευτικα. Εχει πολλα να προσφερει και το Γαλλικο Ναυτικο θα το υποστηριξει με μπολικα κομματια (OPV κλπ)

NICKB

Αν σκεφτείς ότι οι Γάλλοι δεν ήθελαν βάλουν καν το Μillenium 35mm λόγω βάρους & μειώσεως Stealth του πλοίου, μάλλον είναι πιο δύσκολο (για τους Γάλλους μιλάμε πάντα)…

Bridger

Το rapidfire είναι απορία πολλών (και εμού) γιατί δεν το πρότειναν εξαρχής οι Γάλλοι, αφού είναι αμιγώς δικό τους σύστημα και ήδη ώριμο κατά το χρόνο της προσφοράς. Κάποια στιγμή αμφέβαλα μήπως δεν έχει πλήρεις ικανότητες ciws αλλά μάλλον δεν ισχύει. Ομολογουμένως η έλλειψη ευελιξίας που παρουσιάζουν είναι παροιμιώδης και ανεξήγητη. Εκτός κι αν ο σχεδιασμός του Setis είναι τόσο άκαμπτος που καθιστά πράγματι επαχθή την οποιαδήποτε τροποποίηση, πράγμα σίγουρα όχι καλό.

GioFlo

1 δις με φορτο κανονικα ειχε γραφτει.700 “χαρτια” το πλοιο και αλλα 300 τα καλουδια τους.Με Scalp Naval ασφαλως εφτανε στο 300αρι ετσι?Οχι μονο Aster…

Mageiras

Λογικά πρέπει να μπαίνει το σοβραπόντε…και οι ιταλοί υπόστεγο το έχουν αν δεν γελιέμαι.

GATA

Καλα οι Ιταλοι τα 76αρια σε λιγο θα τα βαζουν και στην …. σαλατα!
Παραμενει βαρυ το ατιμο , θυμαμαι που υπηρχαν επιφυλαξεις για το βαρος του RAM , για αυτο προβληματιζομαι. Μιλαμε για σοβαρη ισχυ πυρος οπως και να εχει , και χωρις deck penetration

1Capture.JPG
dimitrov

Αυτός ο φίλος μας ο Φαμπρις ο λύκος δεν έχει καμιά άκρη; Να τους το σφυρίξει; Βάλτε βρε βλογημενοι κανένα camm και καμία χιλιετία 35 τσάμπα η φτηναμησι να τελειώνει το θέμα βρεεεεεε …… κρίμα είναι να χάσετε το παιχνίδι για τέτοιες τσιριμωνιες. Θα πουλήσετε και καλύτερα μετά. Με το στυλό στο χέρι είμαστε. Ειδικότερα όσο οι Εγγλέζοι στέλνουν εφ2000(κι όχι μόνο) δίπλα και τους κάνουν σεμινάρια για τον μετεωρίτη. Άντε ξυπνάτε εκεί στη Γαλλία.

cep0

υποθέτω ότι η ουσία των συμβουλών των Εγγλέζων θα είναι μια λέξη : ιτζέκτ

Vk77

Μια τέτοια belharra είναι μεν καλύτερη από την mmsc στα ίδια λεφτά, αλλά και πάλι δεν είναι ικανοποιητική πρόταση. Είναι σαφώς υποεξοπλισμενη,ποιο το νόημα να πληρώσεις τέτοιο ραντάρ και μετά να έχεις μόνο 8 aster 30 (στην περίπτωση με τους 32 camm)? Στην έκδοση με τους 16 aster και χωρίς ram που πας ρε καραμητρο?

dk137

Το να μπει άλλος ένας sylver δεν έχει τόσο μεγάλο κόστος. Ιδανικά 3 sylver 50& 1 sylver 70. Τα κόστη ενσωμάτωσης αύξησαν πολύ την τιμή της ελληνικής διαμόρφωσης.

Vk77

Λογικά να μπει sylver 70 και να πιστοποιηθεί ο scalp naval έχει πολύ μεγάλο κόστος, άσε που χάνει το πλοίο αντιαεροπορική ικανότητα. Καλύτερα 16+16 aster και πιστοποίηση scalp στα 214 ( που κατά την γνώμη μου η πρώτη κίνηση μας και ανεξάρτητα των πλοίων επιφάνειας θα έπρεπε να ήταν η παραγγελία 4 type214).
Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαμε να ζητήσουμε τιμή για 4 fdi με 16+16 aster και ram να ξέρουμε πόσο θα κάνει. Πιστεύω ότι και πάλι μια type 31 hellenique με 4 mk41(24sm2+32essm),σωλήνες τορπιλών,16 αντιπλοικους και ραντάρ ns200 θα ήταν πιο vfm πρόταση.

Last edited 1 month ago by Vk77
dk137

tα “κερατιάτικα”, που υποτίθεται ήταν το deal breaker, προέκυπταν από τις πιστοποιήσεις όπλων. Να μην πιστοποιηθεί από εμάς ο scalp naval. Αν τίθεται θέμα budget είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοπεί. Σίγουρα θα πιστοποιήσουν οι ίδιοι οι Γάλλοι το scalp κάποια στιγμή, το βλέπουμε τότε αν υπάρχει υποδομή. Για μένα είναι σημαντικό ότι ο sylver A70 είναι απαραίτητος για τα perseus. Ιδανικά θα θέλαμε δυο A50 και δύο A70.

Οι άγγλοι στο συγκεριμένο timing δεν έχουν καμία ελπίδα. Εκτός ευρωπαϊκής ένωσης, με ανύπαρκτη διεθνή παρουσία.

Last edited 1 month ago by dk137
Vk77

Σωστό αυτό με τους Α70 και τον Περσέα,βέβαια τέτοια ζητήματα με μια type31 HN δεν θα υπήρχαν γιατί μπαίνει κανονικά σε mk41. Εξακολουθώ να πιστεύω αυτό το πλοίο την ιδανική επιλογή για εμάς ασχέτως ΕΕ και διεθνής παρουσιας, καλύτερα να έχουμε το καλύτερο δυνατό οπλισμό παρά να πληρώσουμε νταβατζιδες που μπορεί να βοηθήσουν μπορεί και όχι όταν θα έρθει η κακή στιγμή.

dk137

Νταβατζή πληρώνεις αν πας σε υποδεέστερο εξοπλισμό, και ευελπιστείς απλά στην πολιτική κάλυψη.Οι [email protected] δεν ανήκουν σε τέτοια κατηγόρια. Προφανώς είναι πιο ακριβές από τις type 31, αλλά συνοδεύονται από ελεύθερη πρόσβαση σε ό,τι όπλα θέλουμε. Πχ LRASM μπορείς να πάρεις? Ποιους SM2?

Με τους Βρετανούς το πρακτικό πρόβλημα είναι υπαρκτό. Πάνε σε άτακτο brexit, η ευρωπαική οικονομία έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα με τον covid και δεν θα άρεσε σε κανέναν να δώσουμε κάμποσα δις στους Βρετανούς. Οι Γάλλοι μπορούν να μας εξασφαλίσουν ότι εντός ΕΕ δεν θα γκρινιάξει κανείς αν πάνε σε αυτούς τα λεφτά.

Vk77

Συγνωμη αλλα για μενα και με την belharra πηγαινεις σε υποδεεστερο εξοπλισμο. Βαλε κατω iver huitfeld και γαλλικη fdi στα ιδια λεφτα,για μενα η πρωτη ειναι καλυτερη και φυσικα αν πας στους γαλλους πληρωνεις και νταβατζη, θελεις συμφωνια αμυντικης συνδρομης,θελεις οτι <<οι Γαλλοι μπορουν να μας εξασφαλισουν οτι εντος ΕΕ δεν θα γκρινιαξουν>>.

Bridger

Στην Type 31 αν θέλεις βάζεις και 2 Α70 μαζί με 2 MK41 και τα έχεις όλα σε ένα χωρίς πρόβλημα, αφού υποστηρίζονται αμφότεροι από το Tacticos. Για να μην σου πω ότι βάζεις και το SF500 με τα Captas και Kingklip και τελειώνει το θέμα με μισό δις λιγότερο από τις Bel (όσο κι αν μου αρέσουν σαν πλοία).

Last edited 1 month ago by Bridger
RZA

Εδώ πάει το “να ήμουν πρωθυπουργός για μια μέρα”… Θα τα κανόνιζα όλα.
Μπελάρες και Ραφαλ από τους Γάλλους, υποβρύχια και οχήματα με συμπαραγωγή από Γερμανία, F35, ΤΟΜΑ, MLRS από ΗΠΑ, ηλεκτρονικά, UAV, Σπαικ και άλλα “έξυπνα” από Ισραήλ, ένα καλό αντιαεροπορικό από όπου μας συμφέρει.
Έργο στις ελληνικές εταιρείες και κοινοπραξίες με τους έξω για εγχώριες κατασκευές.

Όλοι οι φίλοι μας ευχαριστημένοι και εμείς καθόμαστε και περιμένουμε.

Λέμε τώρα, μεταξύ σοβαρού κι αστείου…

GeoMoust

Πάλι καλά που θα ήσουν μόλις μία μέρα, γιατί έτσι όπως θα διέλυες την οικονομία της χώρας, δεν μας έπαιρνε ούτε καν για διήμερο…

evaggelos

ε καλα με camm er κ aster 30 θα καναμε παρτυ ειδικα αν μπει ciws κ ισως κ 2 απο αυτα με σκαλπ,αλλα μου μοιαζουν ελαφρως δυσκολοι οι γαλλοι,μακαρι να πανε ολα καλα.

Animades

με ένα vls ακόμα όμως ,δηλαδή 16 αστερ 30 και 32 camm

Gunner

Πάλι συλλογή όπλων θα γίνει το ΠΝ, ακολουθώντας κατά πόδας την ΠΑ. Από εκεί που είχε μόνο τον RIM-7 και τον αντικαταστάτη του τον ESSM BL1, θα βρεθεί με 2 νέους πυραύλους και νέες τορπίλες, αφού δεν φαντάζομαι να δεχτούν να πιστοποιήσουν τις ΜΚ54 που θα αποκτήσει το ΠΝ, μαζί με τα ΜΗ-60, ούτε φυσικά τις παλαιότερες ΜΚ46, που θα τινάξουν την μπάγκα στον αέρα. Νέα συνέργεια, νέες εγκαταστάσεις, εκπαίδευση εντελώς νέου προσωπικού σε νέα όπλα κτλ κτλ. Ε ρε γλέντια. Λεφτά να έχεις να ξοδεύεις για να χαίρονται ορισμένοι.

evaggelos

υπαρχει η δυσκολη πιθανοτητα εφοσον επιλεξουμε γαλλους να πανε και τα μεκο προς γαλλια και να εχουν κ αυτα αστερ,επισης τα ευρωπατρολ οταν γινουν για να αντικαταστησουν της κομπανταντ θα μπορουν να παρουν και αυτες αστερ οποτε μηδενιζεις σταδιακα την συλλογη πυραυλων,φυσικα το ιδιο γινεται κ με το αμερικανικο που πανε ολα σε ενα κ συνεχιζεις ως εχεις.Το βασικο ειναι οτι η ασφαλεια εχει κοστη κ με τους γειτονες που εχουμε(οχι μονον τουρκια) χρειαζομαστε μεγαλυτερη κ αρα ακριβη ασφαλεια.

Gunner

Και πόσους ASTER-15 γιατί ASTER-30 δεν νομίζω να χωράνε; 8; σήμερα τα πλοία μεταφέρουν 16 έτοιμους προς χρήση ESSM BL 1 με μέγιστο βεληνεκές 50+ χλμ και θα τις αναβαθμίσουμε για να μεταφέρουν 8 λιγότερους πυραύλους με μικρότερο μέγιστο βεληνεκές 30+ χλμ; ή θα πάμε στους CAMM/-ER ή τους VL MICA για να διατηρήσουμε το απόθεμα αλλά να προσθέσουμε ακόμη έναν πύραυλο στο απόθεμα του ΠΝ;

kostask22

Για στο στόμα σου, αυτο θα γίνει και τελειώνει το πανηγύρι. H συμφωνία με τις BEL ετοιμάζεται. Ειναι ΞΕΚΑΘΑΡΟ δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ όρεξη η Ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί (να υποχρεωθεί για χρηματοδότηση) πρόγραμμα εξοπλιστικό απο Γερμανία η ΗΒ ή Ολλανδία. Αλλο αυτα που ειμαστε αναγκασμένοι όπως οι τορπίλες ή άλλα “κλειδωμένα” η αποκλειστικά συστήματα. Επίσης οι Αμερικάνοι δεν εχουν πρόταση παρά μερικές freedom για πέταμα, που ευχαρίστως να τις δουμε ΑΝ μας παραχωρηθουν δωρεάν σε αντάλαγμα για τα ναυπηγεία και τα χρέη τους.

NICKB

Οι RIM-7 έχουν πια αξία μόνο σαν όπλα επιφανείας-επιφανείας (ίσως και αντι-UAV, ποιος ξέρει…). Οι εκτοξευτές των KORTENAER μπορούν με μικρές μετατροπές να δεχτούν τον ESSM bl-1.
Όπως και στη περίπτωση των ΜΚ-46, η μόνη υποθετική χρησιμότητά τους στηρίζεται στο ότι μέχρι στιγμής δε χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν, άρα “μπορεί να μας κάνουν”. Όσοι χρειάστηκαν να τα χρησιμοποιήσουν, απλά τα αντικατέστησαν με Νέας τεχνολογίας.
Ούτε πρέπει να κρατήσουμε όπλα σα τις ΜΚ-46 με τη δικαιολογία ότι “αυτές ξέρουν να επισκευάζουν οι Τεχνικοί μας”. Ακόμα και οι ESSM, BELHARRA, MMSC κλπ θα πρέπει κάποια στιγμή να αποσυρθούν… Ακόμα και το προσωπικό που “τώρα” ή στο άμεσο μέλλον θα τα συντηρεί, λόγω σύνταξης φυσικά!

Aν οι κυβερνώντες μας είναι “μάγκες” (γιατί σα τέτοιους μας “περιέγραψαν” τον εαυτό τους, όταν ζήτησαν τη ψήφο μας) μπορούν να κάνουν τους Γάλλους (ή οποιονδήποτε κατασκευαστή) να πιστοποιήσει και κάποια όπλα τσάμπα. Για πιο άλλο λόγο τους (μας) έχουμε βγάλει το “ξίγκι” μήνες τώρα…?
Αν πχ οι Γάλλοι, είναι τόσο χαζοί να χάσουν τέτοιο συμβόλαιο για λόγους πιστοποίησης κάποιων όπλων, είναι άξιοι της μοίρας τους κι εγώ πρώτος θα “απαιτήσω” (αν έπαιζε κάποιο ρόλο ο λόγος μου) να μην επιλεγεί η πρότασή τους.
Αν ψάχνουν για μ@^@κες, να πάνε αλλού.

Last edited 1 month ago by NICKB
GATA

Οι εκτοξευτες των Kortenaer σε υπηρεσια με το USN γνωριζουν στιγμες δοξας παντως. Φαινεται θα υποστηριζονται για πολλα πολλα χρονια ακομα , πλεον φερουν ESSM block 2 (MK 57 MOD 14) και εχει πεσει πολυ χρημα για την συντηρηση/αναβαθμιση τους

“NSSMS MK 57 Mods 12 and higher (ESSM capable) are integrated with the SSDS and become part of the SSDS MK 2 Combat System.
SHIP SELF DEFENSE SYSTEM (SSDS) MK 2 provides Advance Combat Direction System (ACDS) functionality and SSDS MK1 capabilities with additional weapon and sensor elements. It is integrated with Cooperative Engagement Capability (CEC) and tactical data links to provide joint interoperability for Aircraft Carriers and Amphibious Ships. It provides enhanced capabilities for Force Protection against air,surface, and subsurface threats using both own-ship and remote data in support of the Anti Air Warfare (AAW) Capstone Requirements. SSDS MK2 increases operational capabilities, improves combat readinessand Strike Group and Expeditionary Strike Group interoperability. SSDS MK 2 equips back-fit LHDs and CV(N)s with an upgraded Combat System Display, Automatic Status Board (ASTABS), Remote ASTAB Controllers, peripheral control stations and Advanced Sensor Distribution System (ASDS), as well as, the SSDS MK 2 computing equipmen “

NICKB

“…εχει πεσει πολυ χρημα για την συντηρηση/αναβαθμιση τους”

Δε το ήξερα ότι μπορούν & ESSM bl2. Προφανώς με άλλο Ραντάρ, εξού και το “πολύ χρήμα”…

aris32

με την πιθανη επιλογη των micang ως νεου βλημα Μεσης εμβελειας οι φρεγατες μεκο μπορουν να αυξησουν το φορτο βληματων απο 16 σε 32 μιας και τα mica ειναι δυο φορες πιο ελαφρυ σε σχεση με το essm.

Bridger

Που να αλλάζεις τους Mk48 στις ΜΕΚΟ, θα πάει ο κούκος αηδόνι. Βέβαια από την άλλη, οι mica ή camm θα μείωναν την ανάγκη για ακριβό ραντάρ, αλλά και πάλι θα έβγαινε ακριβότερα συνολικά.

Vk77

Mk 41 δεν έχουν οι μέκο?

Bridger

Οι ΜΕΚΟ 200 έχουν Mk 48 με 16 θέσεις για 16 ΝSSM ή έως 32 ESSM. Γι αυτές δεν μιλάμε; Οι νέες A200 έχουν προφανώς mk41.

Last edited 1 month ago by Bridger
NICKB

Οι ΜΚ-48 ΔΕΝ παίρνουν 4άδα ESSM/κελί. Μόνο οι ΜΚ-41.

GioFlo

Αυτη ειναι μια απο τις μεγαλες μας αποριες!Αναμενουμε…

Antonis_Loukas

Στο άρθρο σας στις 10 Νοεμβρίου, αναφέρατε κόστος 4 δις τα 4 πλοία, χωρίς όπλα και FOS. Τώρα έγινε 4 δις με όπλα και αδιευκρίνιστο αν έχουμε FOS;

Όπως και να έχει, είμαστε πολύ ψιλικατζήδες με το να μην δαπανάμε κάτι περισσότερο, για ένα πολύ ικανότερο σκάφος(Belharra HN). 4 από τα τελευταία σκάφη, ΑΝΕΤΑ θα μπορούσαμε να τα προμηθευτούμε στα 5 δις και λιγότερο. Προτιμάμε να δώσουμε 4 δις(για Saudi έκδοση) για MMSC; Εξαιρώντας το γεωπολιτικό, πολύ καλύτερες είναι και οι Type-31 και οι MEKO A-200 και μάλιστα φθηνότερες! από MMSC.

Κλείνοντας, να θυμίσω πως η ‘ενδιάμεση’ λύση, δεν είναι δικαιολογία… Αυτή θα έπρεπε να έχει εξασφαλιστεί από τη συμφωνία της Βυθοκόρου. Εμείς έχουμε δώσει σχεδόν όλα τα μέχρι τώρα εξοπλιστικά(τη τελευταία δεκαετία) στις ΗΠΑ και έχουμε πάρει τρίχες! Η λύση ‘πακέτο’ που προωθείται, είναι ετεροβαρής να πω το ελάχιστο για τη χώρα μας! Ειδικά αν προσθέσουμε και τις θυσίες χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα που θα γίνουν για πολλά άλλα πράγματα(stop κινεζικών επενδύσεων, πάγωμα της περαιτέρω σύσφιξης των ελληνογαλλικών σχέσεων κλπ κλπ). Τα υπόλοιπα είναι να είχαμε να λέμε…

harval

Συγνωμη Πτηση ,δικα σας λογια. “Το κόστος των πλοίων, έχει πλέον “πέσει” στο 1 δις ευρώ το καθένα, αλλά χωρίς τον οπλισμό και μάλλον με περιορισμένης διάρκειας FOS (ή καθόλου FOS).”
https://www.ptisidiastima.com/naval-group-still-trying-in-greece/

harval

Πηρες την ψηφο μου γιατι συμφωνω αρκετα…..αλλα οχι…η Μπελαρα ειναι χειροτερη σαν πλοιο απο Type 31. Με ακριβως ιδιας ποιοτητας οπλα και ηλεκτρονικα η Type 31 ειναι σαφως φθηνοτερη,μεγαλυτερη,με καλυτερη αντιπλοικη προστασια,μεγαλυτερη ακτινα δρασης,και ταχυτερη

gdmast

Ίδια ηλεκτρονικά με την T-31? Ok, ότι πείτε.

harval

Γιατι το λετε.? Ειναι αναγκη να ειναι τα ιδια ακριβως? Σε ποιοτητα εννοω.Εχετε διαφωνια τεκμηριωμενη? Δεν υπαρχουν αλλα εξαιρετικα ρανταρ αν υποθεσουμε οτι η Naval δεν θα αποδεσμευσει το SF 500 της Thales που ειναι ειδικα φτιαγμενο για FDI? Η Thales θεωρω οτι εχει και αλλες αξιολογες λυσεις.
Αγαπητε ειναι υπερεκτιμημενο το SF 500 οταν το συνδυάζεις με μολις 8 Aster 30.

Ioannis2

100% μπορεί να μην έχει τόσο καλά ηλεκτρονικά συστήματα αλλά ειναι πολύ φθηνότερη και έχει περισσοτερο χώρο καθώς και ευελιξία συστημάτων. Άλλωστε οι ναυτικές επιχειρήσεις δέν είναι απομονωμένες αλλά στηρίζονται και στην ναυτική συνεργασία με μαχητικά. Οι εποχές που κάλυπτε το HMS Victory μόνο του αποστολές έχουν περάσει εδώ και 200 χρόνια

harval

Ειμαι υποστηρικτης των Type 31.
Ειναι εξαιρετικο σκαρι και παιρνει οτι θελεις.
Και τελος εχουμε σκεφτει ποτε ,σε τι περιβαλλον ακριβως και σε τι ειδους επιχειρησεις απαιτειται Α/Α περιοχης??
Εχουμε σκεφτει ποτε και που χρησιμοποιεί το US Navy τα AB / Tico??

Bridger

Για να κάνουμε σωστές συγκρίσεις, θα πρέπει τις FOS που συνοδεύουν την κάθε πρόταση να τις ανάγουμε στην ίδια χρονική διάρκεια. Επί παραδείγματι άλλο η πολυετής FOS των Γάλλων (για ένα πλοίο κατά κοινή παραδοχή οικονομικό στη χρήση) και άλλο FOS 3 μόνο ετών στο (γνωστό) 1 δις/πλοίο των MMCS, όπως διέρευσε ότι περιεχόταν στην αρχική (περυσινή) LOA των Αμερικανών για την Saudi διαμόρφωση. Η Πτήση θα πει δικαίως ότι στην τελική πρόταση μπορεί να αλλάξει. Είδωμεν. Πάντως, τα Χ χρόνια που χωρίζουν την FOS των Αμερικανών (ή όποιου άλλου) από των Γάλλων, πρέπει να γίνουν ευρώ και να προστεθούν στην τιμή των πλοίων.

Last edited 1 month ago by Bridger
Brainp

Βάλτε στην οθόνη του κινητού σας τις φωτογραφίες που οι Αρμένιοι καίνε τα σπίτια τους και αφαιρουν τα φέρετρα των προγόνων τους από τούς τάφους.
Αυτό είναι το ισλαμοφασιστικο καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν.
Η Ελλάδα θέλει ενα πλοίο που θα αναγκάσει τον τουρκικό στόλο να μην βγαίνει ούτε στην μαυρη θάλασσα.
Η Belharra Hellenic για μένα αποτελεί μονόδρομο όσο και να κοστίσει , μιλάμε για την επιβίωση μας ως έθνος και καλό είναι όλοι να καταλάβουμε την κρισιμότητα των αποφάσεων που θα παρθούν.

ultorius

Γιατι μονοδρομος?Αν ηταν fremm ή ΜΕΚΟΑ200 ή Iver hutfield με το SF500 και με τα αναλογα οπλα θα υπηρχε προβλημα?Θα εβγαιναν και αρκετα φθηνοτερα.

GioFlo

Yes sir!

Gunner

H Belharra Hellenic δεν αποτελεί κανέναν μονόδρομο. Υπάρχουν σχέδια πολύ καλύτερα από αυτό το σκάφος όπως η Ολλανδική LCF, η γερμανική ΜΕΚΟ Α-200/400, η Αγγλοδανέζικη Type 31 αλλά και η ιταλικές FREMM & ΡΡΑ.

Ioannis2

Να αγιάσει το στόμα σου φίλτατε, αυτήν την LCF γιατί δεν την αναφέρει κανένας. Είναι 6000 τόνων σχεδόν αντιτορπιλικό (αλλωστε οι Ολλανδοί όλα φρεγάτες τα λένε) με έμφαση στην αεράμυνα περιοχής σε τιμή κατω του 1 δις το πλοίο, ολλανδικό σκαρί με ότι θετικό σημαίνει αυτό

Vk77

Η lcf είναι καλή για ενδιάμεση λύση αν οι Ολλανδοί ήθελαν να μπουν στο παιχνίδι.

Mikkan

Πιστεύω ότι οι περισσότεροι εδώ είναι σύμφωνοι με τα γραφόμενα σού !!
Τα λεφτά δεν μας γράφεις που θα βρούμε !!
Γιατί μέχρι τώρα μας ταιζουν οι Ευρωπαίοι .

Υγ
Υποθέτω τα γνωρίζεις αυτά

dk137

Το πολεμικό ναυτικό πρέπει να έχει 15ετές πρόγραμμα ναυπηγήσεων. Έχουμε να αντικαταστήσουμε 9 S. Ή θα πάμε σε πιο λίγες, ας πούμε 6, φορτωμένες (32+ VLS) φρεγάτες μαζί με κορβέτες, ή σε ίδιο πλήθος από λιγότερο φορτωμένες (16/24VLS). Και αντίστοιχα θέλουμε και υποβρύχια. Ας βάλουμε όλα τα δεδομένα στο παιγνίδι για να πάρουμε καλύτερες τιμές. Οι μεσοβέζικες αγορές κοστίζουν. Με αυτά τα μυαλά η ΠΑ οδηγηθήκαμε σε πόσες διαφορετικές εκδόσεις του ίδιου αεροπλάνου. Με μια παραγγελία 6 πλοίων θα πέσουν πολύ περισσότερο οι τιμές και θα μπορούμε να παζαρεύουμε πολύ πιο εύκολα κάποιες χάρες (πχ milenium).

cep0

πάντως με 1 δις/πλοίο θα παίρναμε μια Χόϊτφελτ με 100 -στην κυριολεξία- πυραύλους (50 με μισό δις)

Last edited 1 month ago by cep0
cep0

γκρόσσο μόντο κάπως έτσι είναι …. και με λιγότερο από 2 δις περίπου -με τις μετρημένες οικονομικές μας δυνατότητες σε ρεαλιστικά πλαίσια, που πολύ σύντομα υποψιάζομαι ότι θα περιοριστούν – θα μπορούσαμε να πάρουμε 4 ανάλογες των Σά’αρ 6 , υπερκαλύπτοντας πολλές ανάγκες μας

Last edited 1 month ago by cep0
ultorius

Γιατι δεν παιρνουμε απευθειας Iver Huttfield και παμε στο type31? Απο οσο ξερω απλα εχουν βαλει πανω δικα τους συστηματα οι βρετανοι, δεν εχουν κανει βελτιωσεις σε κατι. Πιστευω θα γλυτωναμε και την προμηθεια τους. Μπορει τα ναυπηγεια να εκλεισαν αλλα η ΟΜΤ design, υπαρχει και αυτη εκανε τη προταση στη Babcock.

Gunner

Και με 2 ΜΚ41 να εξοπλιστούν οι Type 31, έχουν τεράστιο χώρο για να διπλασιάσουν ή και να τριπλασιάσουν τα ΜΚ41 στο μέλλον.

massey-ferguson-65

Και γιατί τότε μας έχουν όλοι τυναξει το στομάχι μας ακούγοντας μόνο για mmsc????Γνωρίζουμε ότι Γερμανοί και Άγγλοι μπορούν να μας προσφέρουν κάτι πολύ ανώτερη στα λεϋτα που έχουν ανακοινωθεί ,για ολοκληρωτική ανανέωση του στόλου επιφάνειας….αλλά και πάλι συνεχίζουμε να ακούμε για MMSC????Μπορείτε να μου το απαντήσετε σας παρακαλώ πολύ γιατί με στενοχώρει αφάνταστα το πολεμικό ναυτικό να φορτωθεί κάτι που είναι χειρότερο από τις S απλός και μόνο ώστε ο ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ να πάει Αμερικη και όλοι να μας λένε το χαζό-καλο παιδί?????ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΟΙ Ισραηλινοί τις απεριψαν τις mmsc!!!!Το ποιο καλό παιδί τις Αμερικής!!!

Jolly_Roger

…γιατί τότε μας έχουν όλοι τυναξει το στομάχι μας…

@ massey-ferguson-65,

Κι οι οφθαλμοί μας έχουν εκτυναχθεί από τις κόγχες που είμαστε αναγκασμένοι κάθε 2-3 λέξεις να υπομένουμε βιασμό της ορθογραφίας, αλλά δεν το κάνουμε και θέμα

Last edited 1 month ago by Jolly_Roger
Observer

Λοιπόν κύριοι, στο ΠΝ η δκση φρεγατών θα διαμορφωθεί ως εξής: 4 MEKO εκσυγχρονισμένες, 4 ΜΜSC και ενδιάμεση λύση 4 Independence class.Μετά η FDI θα πάρει τη θέση της στο ΠΝ!!!!!

Gunner

Δλδ τι θέση θα πάρει;

Observer

ΟΠΟΙΑ ΤΕΤΡΑΔΑ ΦΥΓΕΙ ΠΡΩΤΗ, ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΜΕ FDI…
TO ANHΣΥΧΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΗΝ ΦΥΓΕΙ 8ΚΤΑΔΑ…..

Last edited 1 month ago by Observer
Gunner

Αν πάρεις Independence class, πάλι Independence class AAW θα πάρεις, αφού θα φτιάχνονται εδώ.

Mean_Machine

Θα το λέω μέχρι να μαλλιάσει η γλώσσα μου, ή μέχρι να με βαρεθείτε και μου ρίξετε μπαν, για να με ξεφορτωθείτε από εδώ. Με τα λεφτά των 4 mmsc(και όσα παραπάνω χρειαστούν) να αγοραστούν πάση θυσία 4 Β[email protected] 2 standard και 2 helleniques.

Οι mmsc είναι φρεγάτες παράκτιας άμυνας. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως με αυτές δεν θα έχουμε υπεροχή στην Ανατολική Μεσόγειο και θα διαρραγεί το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου. Τα πλοία της λόκχιντ δεν προσφέρουν ικανοποιητική Α/Α περιοχής (radar 250khm) με αποτέλεσμα σε ανοιχτές θάλασσες (κοντά στα βαριά οπλισμένα νότια παράλια της Μ.Ασίας) να χάνουμε το πλεονέκτημα της υπεροχής σε αέρα και θάλασσα.
Οι Β[email protected] είναι μονόδρομος γιατί με την άμυνα περιοχής που προσφέρουν(radar 500khm), μπορούν να βγουν σε ανοικτή θάλασσα δίχως να κινδυνέψουν. Kαι μπορούν να προσφέρουν αεροναυτική υποστήριξη για να επιχειρήσει με ασφάλεια η αεροπορία μας μακρυά από το Αιγαίο. Τι να τις κάνουμε λοιπόν τις φρεγάτες παράκτιας άμυνας, όταν θέλουμε φρεγάτες για ανοικτή θάλασσα???

Θέλω να ευελπιστώ ότι το LOR της κυβέρνησης προς τους Αμερικάνους είναι διπλωματικός ελιγμος για να μας κάνουν οι Γάλλοι κάποια καλύτερη διευκόλυνση, αλλιώς θα αποτελέσει από κακόγουστο αστείο έως εσχάτη προδοσία.

Last edited 1 month ago by Mean_Machine
Mean_Machine

Ας είναι και 6 δις. Υπάρχει και η ερώτηση Εμφιετζόγλου στην βουλή, υπάρχει και λογαριασμός για δωρεές υπέρ της αγοράς νέας φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού. Επίσης ας βάλει και λίγο πλάτη επιτέλους η Κύπρος. Ο εξοπλισμός του Ελληνικού στόλου, θα είναι η υπογραφή στην διατήρηση της ανεξαρτησίας της και στην απρόσκοπτη εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας τους.

Mean_Machine

Κρίσιμη ερώτηση. Να απευθυνθείτε στον Κο Εμφιετζόγλου, γιατί αν κατάλαβα σωστά αυτός τον τρέχει.

Last edited 1 month ago by Mean_Machine
Zaxos

Εχει κανει αιτηση στο πρωτοδικειο ο κυρ,Εμφιετζογλου κ περιμενουμε την εκδοση αποφασης για το ταμειο Αβερωφ 2

peet14

Οσα εχει και ο λογαριασμός για το Ταμα Του Εθνους που πολλοί αναγνώστες δεν θα ξέρουν -δεν θα έχουν ακούσει τι είναι .

spy

Προς ΠΤΗΣΗ αλλά κυρίως προς αυτούς που παίρνουν αποφάσεις, πολιτικούς ή στρατιωτικούς:
Η πραγματοποίηση του χάρτη mavi vatan (έστω και σε ένα τμήμα του)
ή η παρακάτω εικόνα σε οποιοδήποτε ελληνικό νησί πόσο κόστος έχει;
Για να ξέρουμε και το budget των πλοίων…

nag_kar_344.jpg
Last edited 1 month ago by spy
spy

Τώρα σοβαρά θεωρείται συναισθηματισμό το να προβλέπεις και να αγωνιάς με τις τραγωδίες που έρχονται με μαθηματική ακρίβεια; Με απασχολεί νομίζετε, έστω και στο ελάχιστο, αν θα πονέσετε εσείς ή εγώ περισσότερο; Ή αν θα καλύψουν εμένα ή εσάς δηλώσεις και κροκοδείλια δάκρυα τύπου Πασινιάν, ή τύπου Σημίτη μετά τα Ίμια; Τα αντισταθμιστικά τύπου “ευχαριστούμε τους Αμερικανούς” που γκριζάραμε μόνο τα Ίμια νομίζετε ότι δεν θα έχουν κόστος για όλους αυτούς;
Το ερώτημα-πίεση λοιπόν απευθύνεται ΚΥΡΙΑ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ σε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις και τους φαίνονται υπέρβαση τα παραπάνω 500-600-700εκ. που θα δώσουν για την άμυνα της πατρίδας, ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ του ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, των ΜΚΟ, των ΜΜΕ και για οτιδήποτε άλλο ΣΚΟΡΠΟΥΝΤΑΙ ΑΠΛΟΧΕΡΑ! Να αρχίσω να γράφω ατελείωτες λίστες με εκατομμύρια που έφυγαν αριστερά και δεξιά εν μια νυκτί για το τίποτα; Ή πόσο μας κοστίζουν οι πολυπολιτισμικότητες που όλη η βουλή υποστηρίζει;
Δηλαδή στον τεχνοκρατικό σας σχολιασμό δεν χωρά αυτή η πίεση ώστε να βρεθούν από παντού χρήματα προκειμένου να γίνει η ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ υπέρβαση που θα εμποδίσει τον ακρωτηριασμό μας; «Μαλώνουμε με την πραγματικότητα» δηλαδή αν η φρεγάτα (ή οτιδήποτε άλλο) θα κοστίσει 10% ή 20% παραπάνω τέτοιες ώρες, προκειμένου να πάρουμε αυτό που θα κάνει την διαφορά; Για αυτό και κάνω την “συναισθηματική” κατ΄εσάς σύγκριση.
Συμφωνώ ότι η τωρινή διαχείρηση δεν έχει τα αντεθνικά μαύρα χάλια των “θα το ρισκάρουμε”, για να το πω όσο πιο ευγενικά γίνεται, αλλά ας καταλάβουν (έστω και αν το μόνο τους κίνητρο είναι η πολιτική τους επιβίωση) ότι φτάσαμε στο και 5…

Vk77

Βάση πολλών πηγών πάντως, δεν είναι 5,5δις είναι 0,8×2+1,35×2=4,3δις. Εμείς ως κοινοι θνητοί δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έχουν δίκιο αυτοί η εσείς.

Vk77

Μην το φέρνετε βαρεως, ούτε τους άλλους πιστεύω. Αν δεν δω τιμές πωλήσης σε κάποια χώρα τίποτα δεν πιστεύω.

Jimmy2

Αρα το προβλημα ειναι οτι μας λειπουν 1.5 δις. Και τοτε γιατι δεν παιρνουμε τις τ -31 , να γλιτωσουμε επιπλεον 1.5 δις σε σχεση με τις MMSC , που μπορουμε μετα να το αξιοποιησουμε αλλου?

GK21

Μηπως,λεω μηπως,δεν θελουμε πλοιο για ανοικτη θαλασσα….????Θελω να πω μηπως εχει αλλαξει το δογμα της χωρας και αφηνουμε τα θεματα που εχουμε με τους Τουρκους στην ανοιχτη θαλασσα,να λυθουν με αλλο τροπο….????

Μηπως,λεω μηπως,ο Γεραπετριτης δεν μιλουσε στον αερα οταν ελεγε για “κοκκινη γραμμη” στα 6ΝΜ……?????Ειναι αυτο ακριβως που αναφερεις πιο πανω,παρακτια αμυνα δηλαδη.Οριστε λοιπον κυριε το ιδανικο πλοιο(MMSC) για να κλειστειτε στο καβουκι σας……

Οποτε μηπως,λεω μηπως,καλο ειναι να σταματησουμε να λεμε μεταξυ μας παραμυθακια για Belharra,MEKO 200 και Type 31?Οι ανθρωποι περνουν αυτο που ταιριαζει γαντι με το γεωστρατηγικο μποι τους,το οποιο οπως καταλαβαινεις δεν ειναι και πολυ ψηλο…..

Gunner

Πως είσαι τόσο σίγουρος για ένα πλοίο που μόλις τώρα κατασκευάζεται και για ένα ραντάρ που αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται και δεν είναι καν επιχειρησιακό; 

Evanos

Έτσι είναι με τις νεότερες τεχνολογίες…παίρνεις ένα ρίσκο μεν…αλλα μετα όπως έγινε μετά κόπων και βασάνων και με τα type 214 …είσαι στο απαραίτητο πιο πάνω επιπεδο που κάνει την διαφορά και δημιουργεί φόβο και απόλυτη αποτροπη στον αντίπαλο.

Gunner

Κανέναν φόβο δει δημιουργεί κάτι που μπορούν πολύ εύκολα να το αποκτήσουν και αυτοί.

peet14

Υπάρχει -πρακτικά- Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και θα διαρραγεί ;
Το Ε.Α.Δ είναι πολιτική εξαγγελία -μπαρούφα .

DangerJetExhaust

Χαμός θα γίνει στα σχόλια! Ας απολαύσουμε τις αντιπαραθέσεις!

GioFlo

Καθολου χαμος φιλε μου.Ξερουμε πολυ καλα τι θελουμε(και τι δεν θελουμε…),πως το θελουμε,αλλα και ποσο $$$ το θελουμε.

Last edited 1 month ago by GioFlo
Jimmy2

Η μπελαρα με 32 cam-er και 8 αστερ -30 ειναι κλασεις καλυτερη απο τις MMCS, γιατι θα εχει την ιδια ικανοτητα κοντινης προσβολης , θα εχει επιπλεον ικανοτητα μακρινης προσβολης αντιστοιχης με 16 sm-2 (1 αστερ-30 για καθε στοχο εναντι 2 sm-2), θα εχει πολυ καλυτερο ρανταρ, θα εχει καλυτερες ανθυποβρυχιακες δυνατοτητες λογω καλυτερου σοναρ, και το κοστος το πολυ να ειναι 100 εκατομυρια /πλοιο εξτρα. Ιδανικη λυση ουτε αυτη ειναι, γιατι οντως δεν ειναι αρκετα φτηνη, και θα θελαμε ακομα μεγαλυτερο φορτο οπλων αλλα σε σχεση με την αλλη επιλογη ειναι 2 κλασεις πανω

dk137

Αν βρεθούν λεφτά ή σε έναν εκσυχρονισμό μέσης ζωής μπορείς να την φέρεις στην ελληνική διαμόρφωση.

Thankgod4thebomb

1.3 δις και στον αφρό ([email protected] HN)
ή
1 δις και στον βυθό (MMSC)

ANDREW

1,6 το κάθε ένα (σύνολο 2 πλοία) ή 1,6 το κάθε ένα για 4 πλοία; Εάν είναι για μόνο 2 (1,6 το κάθε ένα), και επιλέξουμε αγορά 4 τότε σίγουρα θα πέσουμε στα 1,3 δις το ένα.

NICKB

Με το ΦΠΑ

dk137

Θα μπορούσε να μαζευτεί λίγο το κόστος αν μπει o sylver A70, αλλά χωρίς scalp.

Digenis

αμφιβάλω αν εχει Scalp η 1,6 δις πρόταση

dk137

Ο Μάζης ισχυριζόταν 2.7δις για δύο πλοία με MdCN.Και άλλοι που μιλούσαν για τέτοιες τιμές ανέφεραν MdCN.

GioFlo

Σωστος…Οι “μανουβρες” πρεπει να γινονται αμφοτερες… Ας κανει μια “μανουβρα” και το Π.Ν…Ο νοων νοειτω…

jackryan

Δε μας λυπάστε, έτσι;
Σκωτσέζικο ντους…

massey-ferguson-65

Μάλλον ΚΑΛΗΤΕΡΑ από τους Γάλλους να συνεχιστεί η αγορά RAFALE!!!!Για τον στόλο ακόμα με τρώει η περιέργεια γιατί συνεχίζουν με μια πρωταση που έχει απορριφθεί και από το ΠΝ και από το υπουργείο οικονομικών …..ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΕΝΌΜΥΑΛΙΑ και δεν προσφέρουν τις gowind ΗΑΕ,με 3,300 τόνους,32 ssm2 , stratkes και ένα ram??????AYTO δεν μπορώ να το καταλάβω!!!!

ultorius

γιατι ο διαγωνισμος, ο θεος να τον κανει, ειναι για φρεγατες και οι gowind ειναι κορβετες

Gunner

Οι ΜΕΚΟ του ΠΝ έχουν εκτόπισμα 3403.6 τόνους

https://www.hellenicnavy.gr/en/fleet/frigates/frigates-class-meko-200hn.html

vasilis78

Για κάποιους που κράζουν να πω ένα πράγμα. Ακόμα τίποτα δεν έχει τελειώσει και δεν έχουν κλείσει οι τράτες. Οι Γάλλοι είναι ακόμα μέσα στο παιχνίδι.-

Jimmy2

Θεωρω παντως, οτι οι Φρεμ η Φρεντα θα ηταν η απολυτα ικανοποιητικη λυση για το ΠΝ. Ετοιμο πλοιο , ωριμο, το εχουν παρει απο Αιγυπτο μεχρι ΗΠΑ , απολυτα ρεαλιστικο κοστος γυρω στα 500-600 εκατομυρια η μοναδα , γρηγορος χρονος ναυπηγησης σχετικα κατω απο 3 χρονια καθως υπαρχει γραμμη παραγωγης, σιγουρα με μια μεγαλη παραγγελια των 6 μοναδων θα μπορουσαν να μας δωσουν τουλαχιστον 1 δικο τους σαν ενδιαμεση λυση για να εκπαιδευτουμε και να συνηθησουμε τον τυπο. Εν αναγκη αν καιγομαστε και βιαζομαστε παρα πολυ θα μπορουσαμε να σπασουμε την παραγγελια και σε 4 απο Γαλλια και 2 απο Ιταλια , και το 2023 να εχουμε 3 μοναδες ετοιμες. 6 φρεμ 4 μεκο αναβαθμισμενες , και 2-3 s οσο αντεχουν , και μετα μπαινουμε στο Ευρωπαικο προγραμμα και φτιαχνουμε μια κορβετα 3 χιλιαδων τονων στα μετρα μας. Σιγουρες και καλες λυσεις , να πιασουν τοπο τα χρηματα μας που αντιστοιχουν σε φορους ΕΝΦΙΑ τριων χρονων περιπου, ειναι αμαρτια να τα πεταξουμε στο καλαθ των αχρηστων επειδη ειναι καταφερτζης ο Παιατ .

ultorius

συμφωνω πως οι fremm ειναι φοβερες, αλλα με ποιον θα εκανες συμφωνια σε αυτη τη περιπτωση, με τη κυβερνηση της γαλλιας ή της ιταλιας?Ειναι που ειναι μπαχαλο η κατασταση…

Zaxos

Φιλε συμφωνω για τις freda αν κ δε ξερω αν ισχυει το κοστος που αναφερεις αλλα εκει που συζηταγαμε για τις φρεμ οι γαλλοι ειπαν τερμα οι φρεμ απο δω κ στο εξης μπελαρα κ ηταν στραβο το κλημα μετα το εφαγε κ ο γαιδαρος…….
Δηλαδη το χουν λουσει κ οι γαλλοι κ οι δικοι μας φυσικα
Συζηταγαμε 15 χρονια για τις φρεμ μεχρι που οι γαλλοι εβγαλαν πλεον το επομενο πλοιο τους……
Δηλ ειμαστε τραγικοι για να μη πω τιποτα αλλο…..
Απο την στιγμη λοιπον που οι freda ειναι εκτος κ οι μπελαρες εκτος απο ακριβες η πρωτη θα παραδοθει μετα το 2025 προτινω iver huitfeld κ type 23 κ ολλανδικες m
k οτι μπορουμε απο υποβρυχια για να τελειωνει πια αυτη η ιστορια

Jimmy2

Οι Γαλλοι προτιμουν να πουλησουν μπελαρα, αλλα δεν θα ειχαν και κανενα προβλημα να πουλησουν φρεμ. Η γραμμη παραγωγης ετοιμη ειναι και παραγει. Κι αυτοκινητο να πας να παρεις ο αντιπροσωπος θα κοιταξει να σπρωξει το καινουριο μοντελοπου κανει 5 χιλιαρικα παραπανω , επειδη εχει 2 μπιχλιμπιδια εξτρα. Εδω ισως ερχεται και η Αμερικανικη προταση που αν παιξουμε εξυπνα βγαζει νοημα. Θελω φρεμ, παρε μπελαρα, οκ τοτε θα παρω MMSC, καλα θα σου δωσω φρεμ. Γιατι δεν στελνει το επιτελειο και μια lor για φρεμ για να δουμε τι και πως πουλανε? Αυτο θα μπορουσε να εχει 2 αναγνωσεις, ειτε οτι οι Γαλλοι παιζοντας μονοι τους 2 χρονια θελανε ντε και καλα να μας σπρωξουν στις μπελαρα κοβωντας μας τις ενανλλακτικες, ειτε οτι οι Ελληνες θελωντας ντε και καλα να πανε στις MMSC για αλλους λογους, συζητανε μονο για μπελαρα ωστε βγαζοντας τες ακριβες στο τελος να πουν εεεε καλες οι μπελαρα αλλα αφου ειναι τοσο ακριβες , ειναι μονοδρομος οι MMSC

Zaxos

Ναι αλλα δεν ειδα το γαλλο να προςφερει freda
.belhara δινει

aris32

οι γαλλικες fremm εχουν τα ιδια προβληματα με την γαλλικη διαμορφωση των fdi. δεν εχουν ciws κια δεν θελουν να πιστοποιησουν ciws με δικα τους εξοδα(λογικο) στο πλοιο. επισης η παραγωγη των fremmτελειωνει στην γαλλια και θα συνεχιστει το ναυπηγικο προγραμμα με τις fdi. Η ιταλικα εχει διαφορετικη εκδοση fremm . Μονη περιπτωση να αγοραστει fremm ειναι με την επιλογη της ffgx απο αμερικη.

Jimmy2

Ας τις παρουμε τοτε κατασκευασμενες στην Αιγυπτο που θα μας ερθει και πιο φτηνα!

NikdaGreek

Η Ελλάδα πρέπει επίσης να λάβει πολιτικές αποφάσεις, η Γαλλία υποστήριξε ενεργά την Ελλάδα και την Κύπρο στην τελευταία κρίση.

Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής ενός ευρωπαϊκού στρατού με τον δικό της ευρωπαϊκό αμυντικό χώρο. Το μέλλον της ασφάλειας της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρώπη, όχι στις ΗΠΑ, η οποία είναι αντίπαλος της ΕΕ.

Για το δικό της συμφέρον, η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει απολύτως τη Γαλλία στον στόχο της εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας εντός της ΕΕ.

Χωρίς αμφιβολία, το Belh @ rra είναι επίσης τα πλοία με τη μεγαλύτερη στρατιωτική χρήση για την Ελλάδα, αν και προσωπικά θα προτιμούσα να δω το Scalp Naval στα υποβρύχια παρά στις φρεγάτες.

Εάν οι ΗΠΑ μας δώσουν Arleigh Burk, SM2 / 3, Tomahawk, F35 με όπλα Standoff, τότε φαίνονται διαφορετικά τα πραγματα…. αλλά μόνο τότε.

NikdaGreek

Λάθος μου , SM2/6

Εγώ θεωρώ βασικό το ερώτημα αν είναι οι ΗΠΑ θετική να μας δώσουν άμεσα κάποια f35 με όλα τα όπλα που θέλουμε.

Επίσης βασικό ερώτημα αν είναι θετική να μας δώσουν Arleigh Burke.

Χωρίς να ξέρουμε αυτά τα πράγματα δεν έχει νόημα να μιλάμε για MMSC.

aris32

sm6 ; διαβαζω καλα ;;; παιδια αν μας δωσουν AB θα ειναι εξοπλισμενα με sm2 essm. αυτο.

NNNN

Χαχαχαχα sm3 θα θέλαμε αλλά λέμε που και που κανένα εύθυμο… πέρα από την πλάκα αυτό όμως ακριβώς είναι το μόνο κακο με τους αμερικανούς δε σου δίνουν τα πάντα εν αντίθεση με τους γαλλους

NNNN

Σύμφωνο μαζί σου αλλά δυστηχως δε θα μας τα δώσουν Πότε οι αμερικανοί και γι’αυτό πρέπει να έχουμε εναλλακτική προμήθεια όπλων από Ευρώπη μεριά δηλαδή Γαλλία

Koursaros312

Ειδικά τις SM-3 θα τις δώσουν αμέσως…

x-m

Από τα 5 της τελευταίας φράσης τα 3 είναι αδύνατα και τα 2 είναι εξαιρετικά αμφίβολα, ακόμα και αν υπήρχαν τα χρήματα για την αγορά τους.

Digenis

Το πλοίο θέλει .

  1. 2 ακομα Sylver A70 για Απολύτως 32 Aster 30 ή 16 Aster 30 και 16 Scalp αναλογα την αποστολή .
  2. Πυροβόλο Ciws Strales
  3. RamBl2
  4. ECM και τα υπόλοιπα ..

Δεν περνεις τετοιο πλοίο με τρυπά μπροστά με λειψά εργαλεία ηλεκτρονικού πολεμου και αντιμετρων.
Ιεροσυλία .Αλλιώς παίρναμε και μια gowind 3100 .

Ειναι σαν να περνω μια modular φερραρι και βαζω πανω κινητήρα απο Bmw 316.Κουλό

dk137

Αν μπει το νερό στο αυλάκι, μετά έχεις την δυνατότητα να πας στην ελληνική διαμόρφωση. Οι Sylver A70 μπαίνουν ανά πάσα στιγμή. Υπόψιν ότι θα παίξει και το Perseus που θέλει A70.

aris32

την fdi την παιρνω και με 2 ciws otomelara strales και 32 micang
την παιρνω ομως και με 16Α50 και 16Α70 αρκει να πιστοποιηθει ο αστερ30 σε Α70.

GeorgeE

Από την mmsc με τον ίδιο φόρτο και στην ίδια τιμή με τις bel η απάντηση είναι προφανής!!! Αν και η καλύτερη επιλογή όπως φαίνεται από τις προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί θα ήταν οι Type 31, καθώς με περίπου τον ίδιο αρχικό εξοπλισμό είναι στην μισή αρχική τιμή και με χώρο να βάλεις όσα παραπάνω όπλα θες καθώς είναι κοντά 6000 τόνους και ξαναλέω στην ΜΙΣΗ ΤΙΜΗ!!!!

Last edited 1 month ago by GeorgeE
Digenis