34.5 C
Athens
Πέμπτη, 2 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Οι δυο "τάσεις" για τον οπλισμό των ελληνικών [email protected], "υπερφρεγάτες" ή "απλές"...

Οι δυο “τάσεις” για τον οπλισμό των ελληνικών [email protected], “υπερφρεγάτες” ή “απλές” FDI; Πότε θα υπογραφεί η σύμβαση;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Καθώς το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο τέλος του, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για το ταξίδι στο Παρίσι, όπου θα συναντήσει το Γάλλο πρόεδρο Μακρόν. Φυσικά η ατζέντα θα περιλαμβάνει πολλά και διάφορα θέματα, τα περισσότερα από τα οποία ξεφεύγουν από το σκοπό της ιστοσελίδας μας. Ανάμεσα φυσικά σε αυτά, θα συζητηθούν θέματα γεωπολιτικής, άμυνας και στρατιωτικής συνεργασίας.

Κορωνίδα όλων των θεμάτων είναι φυσικά η από πολύ καιρό αναμενόμενη προμήθεια των 2 φρεγατών [email protected], που αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ ελληνικής και γαλλικής πλευράς εδώ και σχεδόν δυο χρόνια. Καθώς η γαλλική πλευρά οριστικοποίησε το σχέδιο, η ελληνική πλευρά “κοντεύει” να κλείσει τις δικές της “απαιτήσεις” από τα πλοία.

Φάκελος [email protected]: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε στο τεύχος Δεκεμβρίου της Π&Δ

Ξαναλέμε, πως το γαλλικό πλοίο είναι το μοναδικό παγκοσμίως με τέτοιες δυνατότητες σε αυτό το εκτόπισμα. Θυμίζουμε ότι μεγαλύτερα πλοία, όπως οι FREMM, Iver Huitfeld, AB κοκ δεν μπορούν να ελλιμενιστούν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, τουλάχιστον χωρίς σοβαρά και κοστοβόρα έργα υποδομής.

Επίσης, οι Γάλλοι είναι οι μόνοι που πραγματικά έχουν -προσπαθήσει τουλάχιστον να- φέρει ικανοποιητικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που ταιριάζει στις ανάγκες του ΠΝ και τις -αναμφίβολα σκληρές- απαιτήσεις του ΥΠΟΙΚ. Κάπου εδώ μια μικρή παρατήρηση, κάνει εντύπωση που δεν έχουν εμφανιστεί με αντίστοιχες λύσεις οι Ιταλοί και οι Γερμανοί. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

CAMM-ER, ποιος είναι ο πύραυλος που εξετάζει το ΠΝ για τις [email protected] Helleniques;

Τώρα, ο βασικός λόγος που η όλη συμφωνία έχει καθυστερήσει αρκετά, είναι οι όποιες απαιτήσεις που έχει το ΠΝ από το πλοίο, αλλά και οι καθυστερήσεις των Γάλλων, πρώτον να επιβεβαιώσουν πως όσο θέλουμε, μπορούν να γίνουν, και δεύτερον, να κοστολογήσουν τις αλλαγές. Έτσι λοιπόν, αυτή τη στιγμή που μιλάμε το ΠΝ έχει στα χέρια του λεπτομερή κοστολόγηση για τα όσα επιθυμεί από τα δυο πλοία.

Για να μην μακρυγορούμε, στους επιτελείς του ΠΝ εμφανίζονται δυο διαφορετικές “τάσεις”. Η πρώτη, που γνωρίζει πως οι FDI αγοράζονται κυρίως για Α/Α περιοχής κι όχι σαν φρεγάτα πολλαπλών ρόλων, επιθυμούν το πλοίο να έχει αλλεπάλληλα στρώματα αεράμυνας. Έτσι, θα ξεκινάμε με ASTER 30, θα “πέφτουμε” σε CAMM-ER, μετά RAM και τέλος πυροβόλο 76mm/STRALES.

ΑΠΟΨΗ: Οι λόγοι που το ΠΝ συνεχίζει να προτιμά τις [email protected] από πολλές άλλες λύσεις (πχ Gowind, Iver Huifeld ή … Adelaide)

Οι Γάλλοι, επιβεβαίωσαν πως όλα αυτά μπορούν να γίνουν, απλά το κόστος που παρέδωσαν στο ΠΝ μάλλον δεν ικανοποίησε. Ο λόγος είναι πως το κόστος έχει πραγματικά ξεφύγει! Κι όλα αυτά, χωρίς να υπολογίσουμε κόστος για τους mdcN (SCALP NAVAL).

Η άλλη “τάση” στους κόλπους του ΠΝ, έχει μια λίγο διαφορετική προσέγγιση. Η τάση αυτή προτιμά μια λύση πολύ κοντά στη γαλλική διαμόρφωση (που δεν έχει επιπλέον κόστη), ίσως με έναν ή δυο επιπλέον Sylver A50. Η αντιαεροπορική άμυνα θα βασίζεται αποκλειστικά στους ASTER, και μετά η επόμενη γραμμή θα είναι το STRALES. Τέλος, στη θέση του RAM θα τοποθετηθεί ένα Phalanx, που θα έχει αποσυρθεί από κάποια παλιά φρεγάτα S. To θέμα των mdCN παραμένει ανοιχτό.

Χρειάζεται πραγματικά το ΠΝ φρεγάτες με SCALP Naval ή αυτό είναι αποστολή της ΠΑ και των υποβρύχιων;

Φυσικά το κόστος της τελευταίας λύσης, ακόμη και με τους “έξτρα” εκτοξευτές, είναι πολύ χαμηλότερο της πρώτης, κι τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν θα κατευθυνθούν στη συνέχεια του ναυπηγικού προγράμματος που επιθυμεί το ΠΝ. Οι ανάγκες είναι δεδομένες, και η ΑΟΖ απαιτεί μεγάλο αριθμό ισχυρών μονάδων επιφανείας, καθώς οι απειλές θα είναι πολύπλευρες.

Έτσι λοιπόν, σε περίπτωση που πάρουμε την 2η “λύση”, το κόστος θα μείνει σε χαμηλά επίπεδα, κοντά στα 1,5 δις ευρώ και για τα δυο πλοία. Σε διαφορετική περίπτωση, οι Γάλλοι έχουν ζητήσει ποσά όχι μόνο για τα επιπλέον όπλα (RAM, CAMM-ER) αλλά και για την ενσωμάτωσή τους στα πλοία. Καθώς το Γαλλικό Ναυτικό δεν ενδιαφέρεται για τέτοιες λύσεις, συνεπώς δεν τις πληρώνει, πρέπει να τις πληρώσει ο πελάτης (εμείς).

[email protected] στο Αιγαίο. Θα φτάσουν έγκαιρα;

Ακόμη βέβαια και με ένα φόρτο 24-32 ASTER 30, και Α/Α που θα συμπληρώνεται από το πυροβόλο των 76 mm και το Phalanx, οι φρεγάτες είναι εξαιρετικά ισχυρές, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις θα δρουν σαν μέρος κάποιας δύναμη κρούσης μαζί με ΜΕΚΟ200ΗΝ ή κάποια άλλη μονάδα επιφανείας.

Βέβαια, στην περίπτωση που το ΠΝ επιμείνει στα παραπάνω “καλούδια”, το κόστος θα ξεφύγει σε επίπεδα που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε εδώ. Δεν θέλουμε να πούμε κάτι περισσότερο, γιατί θα κατηγορηθούμε πως είτε είμαστε υπέρ είτε κατά των πλοίων. Σε περίπτωση που η ελληνική διαμόρφωση είναι κοντά στη γαλλική, τότε το κόστος θα είναι ανεκτό. Και θα περισσέψουν χρήματα για το ναυπηγικό πρόγραμμα των 6 κορβετών που θα ακολουθήσουν.

Το ΠΝ εξετάζει τη συνέχεια της αγοράς 2 [email protected] με ναυπηγικό πρόγραμμα 6 Gowind σε ελληνικά ναυπηγεία

Σε ότι αφορά το χρόνο υπογραφής της σύμβασης, θεωρητικά μιλώντας, το ΠΝ θεωρεί πως η “ενδιάμεση λύση” είναι οι φρεγάτες ΜΕΚΟ200ΗΝ και ο εκσυγχρονισμός τους (λες και θα τις μετατρέψουμε σε τίποτα αντιτορπιλικά, αλλά ας το ξεπεράσουμε αυτό). Συνεπώς, δεν υπάρχει “πίεση” για άμεση παραγγελία των πλοίων.

Αυτό σημαίνει πως κάποιοι υποστηρίζουν πως η παραγγελία μπορεί να γίνει προς το τέλος του 2020, με την λογική του “όποιος βιάζεται σκοντάφτει”. Και φυσικά, επιθυμούν να “κολλήσουν” και το ναυπηγικό πρόγραμμα των 6 κορβετών (Gowind 3100) αμέσως μετά. Το τελευταίο, δεν έχει φυσικά ωριμάσει ακόμη.

ΑΠΟΨΗ: Μπορούν δυο “κούκοι” από τη Γαλλία ([email protected]) να φέρουν την Άνοιξη στο ΠΝ;

Η άλλη άποψη μάλλον είναι οι υπογραφές να “πέσουν” στο ταξίδι του πρωθυπουργού, καθώς οι όποιες συζητήσεις έχουν γίνει, η ελληνική πλευρά γνωρίζει τα πάντα για τα κόστη και τις χρηματοδοτήσεις, και το μόνο που πρέπει να αποφασίσει είναι η …κουρτίνα Α ή Β (όπως περιγράψαμε παραπάνω).

Για το τι θα γίνει, σύντομα θα ξέρουμε. Αν δηλαδή οι υπογραφές “πέσουν” στο τέλος του μήνα (το πιθανότερο), τότε θα ξέρουμε και την τελική διαμόρφωση της [email protected] Helleniques. Αν καθυστερήσουν κι άλλο, τότε θα προσπαθήσουμε να σας κρατήσουμε ενήμερους.

Oι ΗΠΑ παραχωρούν άμεσα 2 αντιτορπιλικά Arleigh Burke, πιθανή ημερομηνία άφιξης, Μάιος 2020

Να σημειώσουμε κάτι. Ξαναγράφουμε πως το πρόγραμμα των [email protected] είναι, από όσο ξέρουμε μέχρι σήμερα, ανεξάρτητο από οποιαδήποτε λύση μας έρθει από τις ΗΠΑ, είτε αυτό λέγεται Arleigh Burke, Ticonderoga ή κάτι άλλο. Συνεπώς, ακόμη κι αν αύριο μας χαριστεί το μισό Νόρφολκ, πάλι θα πάμε σε γαλλικές φρεγάτες. Οι όποιες συζητήσεις που θα γίνουν στα σχόλια, ας έχουν αυτό σαν βάση.

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

229 ΣΧΟΛΙΑ

229 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fingolfin

Λογικοί οι προβληματισμοί του ΠΝ αλλά αν επιλέξουμε την “απλή” Belharra (32 vls), τότε γιατί να πάμε σε +6 Gowind και να μην πάμε σε +4 Bel (με ναυπήγηση στην Ελλάδα);;; Όσες περισσότερες Bel τόσο θα πέφτει και το μοναδιαίο κόστος.
Εξίσου σημαντικός είναι και ο βαθμός συμμετοχής ελληνικών εταιρειών, ώστε τυχόν εμπορική επιτυχία της Belharra να αποφέρει επιπρόσθετα οφέλη.

Kimon

πολύ σωστή η σκέψη , συν τις αναβαθμισμένες δυνατότητες των bel στον αντιαεροπορικό πόλεμο!!

ShadowMan

συμφωνώ με fingofin μιας και θεωρώ οτι οι κορβέτες έχουν περισσότερες δυσκολίες στις φουρτούνες της θάλασσας και επισης επειδή εχουν μειωμένη επιβιωσιμοτητα μετά απο πλήγμα που θα δεχτούν. Μη πεσετε να με φάτε η γνώμη μου ειναι δεν ξερω και πολλά.

Mageiras

Δεν είναι αυτό το θέμα παιδια… Τα έχουμε πει εκατό φορές ότι αν είχαμε σκοπό να κάνουμε ένα σοβαρό ναυπηγικό προγραμμα θα συνέφερε να πάμε σε ένα συνολο περίπου 9-10 Belharra με high-low mix…
Οι άνθρωποι δεν θέλουν! Αν ήθελαν θα φαινόταν από την παραγγελία. Θα μπορούσαμε να πάρουμε μία AAW κι μία γενικής χρήσης για αρχή ώστε να κρατηθεί χαμηλά το κόστος αλλά δεν υπάρχει περίπτωση το πρόγραμμα να συνεχιστεί γι’αυτό πανε να το κλείσουν όπως όπως…
Πάνε για σμίκρυνση του Ναυτικού κι ακολουθεί η Αεροπορία. Μακάρι να βγω ψεύτης…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Δε βγαίνεις ψεύτης αλλά ούτος ή άλλος το ναυτικό πρέπει να πάει σε σμίκρυνση εδώ που φτάσαμε!

Fingolfin

Πάντως επειδή παλιότερα η Πτήση είχε αναφέρει το παρακάτω, ίσως για αυτό το λόγο να σκέφτονται μια Gowind 3100. Άρα εύκολη λύση δεν υπάρχει.

“Κανονικά, οι συζητήσεις αφορούσαν το ενδεχόμενο μιας παραγγελίας 2+2 πλοίων(Belharra), με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να κατασκευάσει τα πλοία σε ελληνικό ναυπηγείο. Η πολυπλοκότητα όμως του πλοίου, απαιτούσε, και φυσικά συνεχίζει να απαιτεί, υψηλές επενδύσεις που θα εκτόξευαν τα κόστη για τα πλοίο Νο3 και 4.”

https://www.ptisidiastima.com/greek-navy-interested-in-6-gowind-class-frigates/

Eναλλακτικη σκεψη

Γιατι να μην αναβαθμισουμε τις 4 ΜΕΚΟ με Αστηρ 30 και Σκαλπ Ναβαλ και να παμε μονο για ποσοτητα σε 4 Gowind? Και τα οποια δις να πανε σε F35 και οπλα για την ΠΑ? Κατα τη γνωμη δεν πρεπει να γινει συγκεντρωση δυναμης πυρος σε 2 πλοια που θα ειναι στοχος. Πρεπει να γινει διασπορα δυναμεων με συγχρονα οπλα σε ολο το Αιγαιο.

godg

Υποθέτω γιατί θα αποσυρθούν πολλά πλοία. Κάπου είδα ότι θα ήθελαν ένα ελάχιστο 12 πλοίων.

Γιαννης

ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ 12 ΠΛΟΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΘΕΛΕΙ ΜΥΑΛΟ ΣΗΜΕΡΟΝ ΗΜΕΡΑ. ΟΧΙ ΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΝΕ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΛΕΩ ΕΓΩ ΚΑΜΙΑ 100ΡΙΑ EXOCET MM40 BLOCKIIIC KAI ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ 10 ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΗΣΙ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΛΟΙΑ. ΣΕ 5 ΝΗΣΙΑ ΕΧΟΥΜΕ 50 ΠΑΡΑΚΤΙΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ. ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΕ ΠΛΟΙΑ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΟΠΩΣ ΣΤΙΣ SUPER VΙΤΑ ( ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΛΛΕΣ 2 ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝ) ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΚΟ. ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 4 GOWIND ΜΕ 1 ΔΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ.

evaggelos

συμφωνοι αλλα δεν εχουμε ναυπηγειο κ δεν νομιζω οι γαλλοι να πληρωσουν κ αγορα ναυπηγειου για μια 5ετια δεν βγαινουν ετσι τα ναυπηγεια.

alexmark

Aυτό τα αναφέρω συχνά, αλλά κάποιοι συνεχίζουν να θέλουν ναυπηγήσεις λες και υπάρχει η Fincantieri στην Ελλάδα. Τα ελληνικά ναυπηγεία έχουν περάσει στην ανυπαρξία. Για να υπάρξουν ναυπηγήσεις τόσων σκαφών πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές. Ας μου πει κάποιος, ποιός θα βάλει τόσα λεφτά; Για να διατηρηθούν τα ναυπηγεία πρέπει επίσης να υπάρχουν και πολιτικά προγράμματα γιατί μόνο για μερικά πολεμικά πλοία κανείς δε θα επενδύσει στην Ελλάδα. Η καλύτερη λύση είναι αυτή των Ισραηλινών, κατασκευή του σκάφους στο εξωτερικό (αποφεύγουμε και τις καθυστερήσεις που συνηθίζονται εδώ) kαι εφοδιασμός του με κατά το δυνατόν περισσότερα ελληνικά… Read more »

kostask22

Μια παράμετρος που δεν ξέρουμε είναι κατά πόσο συμφέρει να αγοράσουμε beast mode Βel, ή Βel με διασυνδεδεμένες gowind που θα ελέγχονται από το seafire και εξηγώ: Αφού οι aster θα έρθουν έτσι και αλλιώς, και ως land based συστήματα, θα έχουμε νησιωτικές συστοιχίες aster 30/15, που θα ελέγχουν από μεγάλες αποστάσεις οι bell με το seafire (φθηνή έκδοση) για αεράμυνα περιοχής χωρίς να γίνονται στόχος. Είναι τεχνολογίες που οι Γάλλοι δοκιμάζουν τώρα και αλλάζουν το παιχνίδι με το σκάφος ως κέντρο ελέγχου με εμβέλεια όση και το ραντάρ του ( https://bit.ly/2FI3XEN )

kafes_filtrou

θέλω να ακούσω την ιστορία για το που χάθηκαν οι άλλες εταιρείες

ShadowMan

Νομιζω το ειπε το αρθρο στο σημειο
¨Επίσης, οι Γάλλοι είναι οι μόνοι που πραγματικά έχουν -προσπαθήσει τουλάχιστον να- φέρει ικανοποιητικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που ταιριάζει στις ανάγκες του ΠΝ και τις -αναμφίβολα σκληρές- απαιτήσεις του ΥΠΟΙΚ. Κάπου εδώ μια μικρή παρατήρηση, κάνει εντύπωση που δεν έχουν εμφανιστεί με αντίστοιχες λύσεις οι Ιταλοί και οι Γερμανοί.¨

εαν δεν το καταλαβα καλά θα ηθελα να με βοηθησετε παντως.

CKfurious

JΠου το είδατε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ????
Για δώστε κάνα reference/link!!
Εγώ δεν έχω δει τίποτα περί αυτού
Μας έχουν στο σκοτάδι και μας ταΐζουν camm,mica, aster,strahles…
Το βαφτίσανε και ικανοποιητικό χωρίς καν να το ξέρουνε
Για να προσγειωθούμε λίγο

Mavi70

Δεν υπάρχει τέτοια ιστορία.Και οι Γερμανοί είναι εδώ και οι Αμερικάνοι!

Thomas

Η αγορά των φρεγατών από την Γαλλία είναι πρωτίστως πολιτική απόφαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πλοία δεν είναι καλά απλά για πολλούς λόγους έχει παρθεί πολιτική απόφαση όποτε αυτό δεν αλλάζει. Οι Γάλλοι είναι οι μόνοι που μας κάνουν ευκολίες πληρωμής και διακρατική συμφωνία πράγμα που σημαίνει ότι το Γαλλικό Δημόσιο εγγυάται τα χρήματα του προγράμματος. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να μας “δανείσουν” χωρίς σοβαρή επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και όλοι οι άλλοι που φωνάζουν στο Eurogroup για μείωση και αποπληρωμή του Ελληνικού χρέους δεν μπορούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο καθώς θα τους δημιουργήσει μεγάλο… Read more »

stepa

Δεν βιαζομαστε….με το πασο σας παιδια, οι Τουρκοι δεν ξερω, μου φαινονται βιαστικοι τελευταια….

Panagiotis

50 χρόνια τώρα βιάζονται οι Τούρκοι.

My_name_is_Nobody

Με 24 Aster για να συνοδεύουν Tico ή ΑΒ καλές είναι.

sotbak

έχουν ανάγκη τα Α/Β και τα ΤΙΚΟ να συνοδεύονται;;;;;……….χαχαχαχαχ καλό!!!

My_name_is_Nobody

Από μια καλή σύνοδο δεν έχασε κανένας!

Thras

Έτσι το σκεφτόμουν και εγώ. Αν πάρουμε αντιτορρπιλικά ή καταδρομικά, χρειαζόμαστε απλά μια φρεγάτα γενικών καθηκόντων. Αν όχι οπωσδήποτε πολυστρωματική αεράμυνα και ας έρθει ακριβότερα.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να μείνουμε σε 2 μόνο πλοία. Αν πρόκειται για [email protected] πρέπει να αποκτηθούν 4+2, ενω για Gowind 3100 καλό θα ήταν να πάμε σε 6+3. Δεν βλέπω κανένα λόγο να πάμε ταυτόχρονα και στα δύο σχέδια…

My_name_is_Nobody

Συμφωνώ.
Όπως έγραψα σε προηγούμενο άρθρο δεν είναι λογικό να πας σε δύο τύπους πλοίων. Αν θες να κρατήσεις το κόστος χαμηλό, πας σε ένα σχέδιο στον μέγιστο αριθμό μονάδων που θες, μειώνοντας έτσι το κόστος ανά μονάδα και την λογιστική υποστήριξη.
Οι δύο πρώτες μονάδες μπορούν να έχουν την μέγιστη δύναμη πυρός που θέλει το ΠΝ ή μπορεί να αντέξει η οικονομία μας και οι υπόλοιπες μειωμένων δυνατοτήτων, οι οποίες όμως στον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής μπορούν ανάλογα με την υπάρχουσα οικονομική δυνατότητα να αναβαθμιστούν.
Το μακρύ κονταίνει, το κοντό δεν μακραίνει.

Nick

Η αναφορά πως στο ΠΝ δεν βιάζονται, μπορεί να διαβαστεί διπλά. Είτε δεν ξέρουν τι τους γίνεται (που θέλω να πιστεύω πως δεν ισχύει), είτε ο θείος Σαμ, βάζει την κορδελίτσα σε κάτι καραβάκια που χωράνε άνετα στην Σούδα. Εφόσον -και εύχομαι- ισχύει αυτό, θα προτιμούσα την άμεση υπογραφή σε διαμόρφωση God mode. Το κόστος για εξοπλισμό της χώρας είναι “μικρό” σε σχέση με την ζημιά που θα γίνει αν οι καλοί μας γείτονες κάνουν την κουτσουκέλα τους. Η διαμόρφωση FDI μπορεί βραχυπρόθεσμα να φαίνεται “φτηνή” αλλά σε βάθος χρόνου θα μας αφήσει με ένα σχετικά αδύναμο πλοίο. Τι να… Read more »

kouk21

Σου διεφυγε ο συνδυασμος να μην ξερουν τι τους γινεται,να μην υπαρχουν λεφτα,να μην παρουμε τιποτα απολυτως και ο θειος Σαμ αντι για πλοια να σου δωσει την ευχη του να πας να κανεις μια ωραια συνεκμετάλλευση με τα μεμετια.Και ολα αυτα χωρις κορδελιστα…..

Κωστας22

Συνεκμετάλλευση που; Νότια Κρήτης η στο Ιόνιο; Τους Γάλλους τους ρωτησαν;

kouk21

Κωστας22 Αν βασιζεσαι στους Γαλλους η στους Αμερικανους η στους ΜΑΟ-ΜΑΟ για να υπερασπιστουν τα ΔΙΚΑ ΣΟΥ συμφεροντα στο Αιγαιο η στο Ιονιο η νοτια της Κρητης τοτε καλυτερα να αφησουμε τις [email protected],τα F-35 και τους εξοπλισμους γενικα και να παμε να ανοιξουμε κανα πατσατζιδικο.Εκει τουλαχιστον θα ειμαστε αφεντικα του εαυτου μας…..

kostask22

Η επιθετικότητα της Τουρκίας είναι αντίδραση στις στρατηγικές κινήσεις από μεριά μας, και είναι κρίμα γιατί θα κέρδιζε πολλά αν έπαιζε στο παιχνίδι μας, και εμείς θα είχαμε την ευκαιρία να λύσουμε τα χρονίζοντα θέματα (Κύπρος, σύνορα, κτλ). Τα Κράτη αυτά θέλουν αυτό ακριβώς από την Τουρκία, και ξέρουν ότι θα εμπλακούν σε πόλεμο με τα Μεχμέτια, αν συνεχίσουν τον χαβά τους, και δεν θέλουν, τουλάχιστον πριν ολοκληρωθεί η από-επένδυση στην Τουρκική οικονομία, από τις τράπεζες τους. Σκέψου ότι οι εταιρίες ΤΟΥΣ μας διάλεξαν για συνέταιρο, επενδύουν δις ευρώ για ανάπτυξη κοιτασμάτων στην Μεσόγειο, όταν δεν ξέραμε ακόμα τι είναι… Read more »

kouk21

Πρωτον,τουρκικη επιθετικοτητα ειχες και οταν δεν εκανες στρατηγικες κινησεις(σεπτεμβριανα 1955 κωνσταντινουπολη,ανακινηση κυπριακου παλι την δεκαετια του 50,πολεμικα επεισοδια στην Κυπρο τη δεκαετια του 60κ.α.)Δευτερον, η Τουρκια σε θεωρει περιπου υποτελη της οποτε πως ακριβως θα παιξει το παιχνιδι μας???Τριτον,η Τουρκια ειχε,εχει και θα συνεχισει να εχει αναθεωρητικη εξωτερικη πολιτικη-στρατηγικη στις σχεσεις της με την Ελλαδα,και δεν θα την αλλαξει για κανενα κοιτασμα και καμια οικονομικη συμφωνια.Η μονη αποδεκτη λυση γι αυτους στις διμερεις διαφορες μας ειναι να υποχωρουμε και να παραχωρουμε εμεις και μονο εμεις.Τεταρτον,ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ χωρα δεν προκειται να κανει πολεμο με την Τουρκια για κανενα κοιτασμα,για κανενα… Read more »

kostask22

Δεν νομίζω ότι είμαστε δειλοί, απλά δεν έχει έρθει η ώρα.. Τα κοιτάσματα τα φυλάει ο νοικιάρης, έχουν το DeGaul στην Μάλτα και στην Σούδα τα πάντα όλα, εμείς ότι μπορούμε θα κάνουμε. Αλήθεια μας πιέζουν από δεξιά και αριστερά, ότι και να γίνει εμείς δεν φεύγουμε από την μέση, που να πάμε; Δες σε παρακαλώ τα οικόπεδα της Τοταλ και της Εxxon δεν έχει πλησιάζει τούρκικο πλοίο, ειδικά όταν πάει το ερευνητικό τους, επίσης τι στέλνουν για συνοδεία οι χώρες αυτές και γιατί άραγε; Τα δις είναι όσα έχουν ρίξει οι εταιρίες για ανάπτυξη κοιτασμάτων στην Αν μεσόγειο, για… Read more »

Nick

Θέλω να ελπίζω πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο….

ShadowMan

χρειαζεται το ΤΙΚΟ συνοδεια απο μπελχαρα ομως??

Παῦλος Πιτσελᾶς

Καλο θα ηταν η Πτηση να μας εδινε και στοιχεια εξοπλισμου της Gowind που εχουν επιλεγει απο την Ελληνικη πλευρα, εφοσον ειναι ανακοινωσιμα & εφοσον εχει γινει προεπιλογη τους (εκτος αν το ‘δεν εχει φυσικα ωριμασει’ , στο κειμενο, εννοει οτι δεν εχει κατασταλλαξει το ΠΝ, στο τι θελουμε για τις Gowind). Θεωρω μεγαλο ρισκο, να ταυτιζομε την κατασκευη Gowind οι οποιες συντομοτερα μπορουν να κατασκευαστουν, με το κοστος των [email protected] Το κατανοω ως προς τον τελικο αριθμο πλοιων,(αναλογα κοστους) αλλα ηδη θα επρεπε να κατασκευαζονται (2 τουλαχιστον) πλοια που τα εχουμε αναγκη αμεσα. Οι [email protected] θα αργησουν, ενω οι… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς

Ευχαριστω.
Τοτε σε αυτη την περιπτωση πρεπει να παμε σε στολο μονο με [email protected], οπως αναφερει ο συνσχολιαστης Fingolfin Fingolfin, και για τον λογο ομοιοτυπιας, του κοστους, της ισχυος και της αντοχης στις καιρικες συνθηκες.

Υποθετω οτι βραχυπροθεσμα θα καλυφτουμε απο Αμερικανικα μεταχειρισμενα, και ο Θεος βοηθος.

Mavi70

Δεν έχουν επιλεγεί διότι υπάρχουν και ΜΕΚΟ Α-200.

Παῦλος Πιτσελᾶς

Εφοσον δεν εχει επιλεγει κατι ακομη, ταυτιζομαι με την εδω αποψη του συνσχολιαστη  Fingolfin , και που παλαιοτερα ειχα εκφρασει, να παμε σε στολο [email protected], ωστε να μειωθει το τελικο κοστος απο την ποσοτητα πλοιων. —— Υπαρχουν βεβαιως 2 ερωτηματα Αν χρειαζομαστε μεγαλυτερα σε μηκος πλοια απο αυτα πχ που η Γαλλια εξαγγελει, υπαρχει πιθανοτητα αυτο να γινει, και με τι κοστος ? (διοτι εδω συζηταμε μονο για διαφοροποιηση οπλισμου, και παντα η ερωτηση με την προυποθεση οτι θα παρουμε μεγαλο αριθμο πλοιων) Ποσες φρεγατες θα μπορουσαμε να κατασκευασουμε σε βαθος χρονου στην Ελλαδα ωστε να συμφερει η εγχωρια κατασκευη… Read more »

Spirit

Η πλάκα ειναι ότι οι Gowind 3100 πιθανότατα μπορούν να πάρουν και 4 Α50 sylver!!!

CKfurious

Βάζεις ένα 8PLO MK41 VLS και έχεις 32 ESSM BII στη μιση τιμή από τους 32 ASTER!!

Spirit

Ειναι μια λύση και αυτή όπως πιθανότατα των ΗΑΕ, ίσως η πιο ενδεδειγμένη ώστε να ξεκινήσουμε και άμεσα ναυπηγικό πρόγραμμα και ΜΕΚΟ up με αντίστοιχο εξοπλισμό.
Αλλα το αναφέρω για άλλο λόγο.
Πρώτον οι FTI εχουν αντίστοιχο αριθμό, και δεύτερο η λύση του ASTER-30 μπορεί να έρθει και από φθηνότερη λύση, έρτω και περιστρεφόμενη διάταξη SeaFire 500, ή ένα ραντάρ Heracles ER που θα φέρουν οι FREMM AAW.

Animades

Aν Όχι οι τετράδες Camm λογο κόστους τότε τετράδες ΕSSM που είμαστε είδη πελάτες του.
Αρα ” Φθηνές ” BELHARES με :
3× 8 ASTER 30 = 24
+ 1×8 X4.essm = 32

CKfurious

Οι Γάλλοι έχουνε αποκλείσει και το mk41 και το essm
Δεν θέλουν ξένα weapons/systems στα πλοία τους

είχε γράψει τοmetmarine του WOLF περί αυτού
Προφανώς ζητάνε ένα τεράστιο ποσο για να βάλουν οποτε ουσιαστικά το αρνούνται

Επιπλέον πάμε για πλοίο ίδια με τα δικά τους οποτε ξεχνάμε τέτοιες μετατροπές

Aʼντε να κοτσάρουν κάνα Phalanx στη πρύμνη

Mageiras

Ναι θα συζητάμε όπως και για τις μπελ δυο χρόνια, θα τους βάλουμε μέχρι και πυρηνικά απάνω και μετά θα βγει το ναυτικό να πει ότι λόγω κόστους θα πάει για 16 Μίκα…

CKfurious

2 χρονια??
Δεν τα μαθές?
27 η 29 Ιανουαρίου συναντιέται ο Μητσοτάκης με τον Makron
Δεν γίνετε να πάει με άδεια χερια
Θα υπογράψει ότι του δώσουνε
Και άσε τον άλλον να λέει πως είμαστε Ακόμα στα αρχικά στάδια συζητήσεων και θα πάρουμε πλοίο όπως θέλουμε!!

Steve

Για αυτούς της δεύτερης “τάσης” στο ΠΝ…. Δε χρειάζονται τόσα Α50 μην κάνετε υπερβολές
Ένα Α50 βάλτε… φτάνουν 8 Aster…. και βάλτε μπόλικα 50αρια γύρω γύρω…

Εάν επικρατήσει η δεύτερη “τάση” αυτοί που την ψήφισαν και την αποφάσισαν να επανδρώσουν αυτοί τα πλοία στο αιγαίο…

Τουλάχιστον μέση λύση… 32 Aster + Ram + Strales

casual learner

Καλησπέρα σας.
Γνωρίζουμε γιατί δεν προχωράει το θέμα με την αναβάθμιση των MEKO?
έχουν γίνει παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας από τους γείτονες για να μην παίρνουμε νέα όπλα η αναβαθμίσεις???

Digenis

Κουρτινα Α με τα ταμπουνια …

Ακόμα δεν έχει κανείς αιτιολογήσει της θεωρία ότι οι τα ” μεγαλύτερα πλοία, όπως οι FREMM, Iver Huitfeld, AB κοκ δεν μπορούν να ελλιμενιστούν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας ” .

Spyros

Βύθισμα;

Digenis

Μπα .Κατα καιρους εχουν υπάρξει μεγαλύτερα πλοια με μεγαλύτερο βύθισμα στο στολο. Πχ ο προμηθεας εχει σχεδον διπλασιο βυθισμα απο την Γαλλικη Fremm .

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CF%8D%CF%82_%CE%91-374_(%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CF%8C_%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85)

Greymalckin3

Οι άλλες εταιρείες δεν εμφανίστηκαν γιατί δεν έχει γίνει κανένας διεθνής διαγωνισμός για απόκτηση φρεγατών επίσης όταν πας παρακαλώντας θα σου δώσουν ότι έχουν στην ακριβότερη τιμή όσο αναφορά τον ελλιμενισμό τον τόσο τεράστιον άλλων φρεγατών απλά λέω ότι ελλιμενιζοταν το Ναυκρατουσα πολύ μεγαλύτερη όλων των άλλων υποψηφίων σε 6 διαφορετικές θέσεις στο ναύσταθμο……το μόνο που θέλω να πιστεύω είναι επιτέλους να ζητήσουν να πάρουν αυτό που θα τους πει το ναυτικό και όχι ο Κούλης ο Μακρόν και το για ακόμη μια φορά οικονομικό επιτελείο

evaggelos

σωστο κι αυτο με το ναυκρατουσα,δυστυχως κανενα ναυτικο στον κοσμο δεν αποφασιζει μονο του ολα παιρνουν απο το οικονομικο επιτελειο απλα στην ελλαδα χωρα καθαρα εξαρτημενη απο αλλες δυναμεις παιρνει κ με βαση την πολιτικη.

Mageiras

Μάλιστα… 2 φρεγάτες με μέγιστο 24 αστερ30 και 6 κορβετες με 16 μικα… Σε 15 χρόνια θα είναι ανεπαρκείς και θα έχουμε δώσει ότι έχουμε και δεν έχουμε για να γλυτώσουμε συνολο ποσο? 1 δις? Αστεία πράγματα…δεν νομίζω ότι αξίζει να ασχολουμαστε πλεον.

massey-ferguson-65

1° διαφωνια…. η gowind δεν περνουν μόνο 16 mica , τα ΗΑΕ τα έχουν μετατρέψει σε καλύτερες φρεγατες γενικών καθηκόντων από τις ειδη υπάρχων hellenik meko με 32 ESSM Block2 σου υπενθυμίζω.Το μόνο πρόβλημα του είναι ότι είναι κατά 5 μέτρα μικρότερο από ότι μια φρεγάτα γενικών καθηκόντων,αλλά με λίγα μαρουλοφιλα διορθωνεται …. 2° Οι Hellenic belharra ,εάν σκευτεις ότι θα πάρουμε μόνο 4 ,Καλό είναι να είναι τούμπανο διότι τις θέλουμε με ενισχυμένο αεροναυτική αγώνα και όχι για αεραμινα που λέτε εσείς….και πες ότι επιλέξουν την light επιλογή belharas και εξοικονομούμε 150 εκατομμύρια ανά σκαρί ειδι δεν θα πιστοποιησουμε… Read more »

Tasos

Είσαι αγενής και προσβάλλεις τον ανωτέρω σχολιαστή μόνο και μόνο για να κάνεις τον εξυπνάκια….Αν αυτός είναι ο τρόπος που έχεις μάθει να σχολιάζεις και δεν επιθυμείς να τον διορθώσεις, ΜΑΘΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ!

Mageiras

Αν έμπαινε στον κόπο να διαβάσει ποιές είναι οι απόψεις μου για το αν είναι καλές οι μπελ και τι θα ήθελα να έχουν επανω δεν θα τα έλεγε αυτά…

Ted

Φαντάζομαι ότι η μία ή η άλλη λύση θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της πολυαναμενόμενης παραχώρησης AB / Tinco. Εάν εξασφαλιστούν 2 πλοία από αυτά, τότε θα πάμε στις light εκδόσεις, αφού το ρόλο του Α/Α θα τον παίξουν τα αμερικάνικα.

Berserker

Η απολύτως προφανής αιτία. Και έτσι πρέπει να γίνει.
Όταν προχωρήσουμε σε μελλοντικές ναυπηγήσεις στην Ελλάδα θα μπορούμε να αλλάξουμε διαμορφώσεις. Αλλά οι δύο πρώτες, οι “Γαλλικής κατασκευής και προελεύσεως” θα διαμορφωθούν αναλόγως των κινήσεων του Θείου (Σαμ).

MisCo

για καμια 5ετια, θα τον παιξουν τον ρολο. Μετα τι θα εχεις?
Δεν ακουμπαω καν το θεμα της χαοτικης τεχνολογικης διαφορας καποιων δεκαετιων με οτι σημαινει αυτό.

Spirit

Πάλι για για greek salad πάμε…

MPAMPIS

Αν τελικα τα πάρουμε ας βάλουμε ενα sea ram που ειναι αυτόνομο και δεν χρειάζεται ενσωμάτωση στο setis……έλεος δηλαδή μεταχειρισμένο phalanx απο S……!

Daidalos

Το RAM απαιτεί οπωσδήποτε ενσωμάτωση στο SETIS (ή σε οποιοδήποτε άλλο ΣΔΜ) για να λαμβάνει δεδομένα στόχου από τους αισθητήρες του σκάφους. Το Phalanx μπορεί να τοποθετηθεί αυτόνομα (όπως συμβαίνει ήδη στις φρεγάτες του ΠΝ), εφόσον διαθέτει δικά του ραντάρ έρευνας/ιχνηλάτησης στόχου.

MPAMPIS

Ισχύει, δες ομως τι ειναι και το sea ram….

Daidalos

Ισχύει. Στην πραγματικότητα όμως είναι διαφορετικό σύστημα, που δεν το έχει το ΠΝ. Το Phalanx θα προέλθει από τις αποσυρόμενες φρεγάτες τύπου S, αναβαθμισμένο (ελπίζω) στην έκδοση Block 1B.

ETS

Δεν εχει RAM το ΠΝ?
Τι εννοεις?

Daidalos

SEARAM δεν έχει. Στην πραγματικότητα είναι διαφορετικό σύστημα, παρότι συνδυάζει υποσυστήματα τόσο από το Phalanx όσο και από το RAM.

ETS

Οι απεικονισεις της Μπελ σε εκθεσεις δειχνουν απλο RAM κι οχι το SEARAM .Οπως και να εχει οι Γαλλοι ελεγαν δεν βαζουν Phalanx τοσο καιρο επειδη χαλαει η στελθ υπογραφη και αυτο ειχε γραφτει και εδω.
Τωρα ξαφνικα καποιοι λενε θα βαλουν Phalanx .Eνω οι Γαλλοι προεκριναν RAM η Millenium ..Οτι ναναι.Αυτο που πρεπει οπωσδηποτε να εχει ειναι Strales.

Koulis

Η κουρτίνα Γ έχει Ζονγκ;

ShadowMan

φανταζομαι ειναι αυτή στην οποια κανουμε απλά ελαφρια αναβαθμιση των ΜΕΚΟ και δεν αγοράζουμε τιποτα για 5 χρόνια ακόμη….!!

MPAMPIS

….επιπλέον αν πάρουμε mdcn να ζητήσουμε και για τα 214····· οπως και την διάθεση του A70 για ενε δεχόμενο μελλοντικό σχέδιο……αν τελικα βάλουμε aster 30 να γινει ταυτόχρονη διαπραγμάτευση για samp/t…….

agnostosependytis

Αν και είμαι σίγουρος ότι δεν έχει κάποια σκοπιμότητα, το άρθρο μοιάζει λίγο προπαγανδιστικό για αγορά Γαλλικών πλοίων προσπαθώντας να μας πείσει να επιλέξουμε είτε μια μισο-οπλισμένη φρεγάτα σε τιμη φρεγάτας φρούριο, ή να πάρουμε μια φραγάτα φρούριο σε τιμή αεροπλανοφόρου. Το πλοίο είναι καλό σε όποια του έκδοση, ΔΕΝ είναι value for money και αυτό είναι που πρέπει να φτιάξουν, την τιμή. Κανονικά οι αλλαγές που ζητάμε δεν θα έπρεπε να είναι ακριβές Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί μια I.H. δεν χωράει στους δικούς μας ναύσταθμους? Η μόνη περίπτωση να πάρουμε μισο-οπλισμένες είναι να πάρουμε 2 ΑΒ νωρίτερα, οι οποίες… Read more »

DimitrisXr

Δυστυχως οπως το ειπες, ” να βγει η υποχρεωση να τελειωνουμε” μοιαζει αυτη η συμφωνια. Ακομη και η πτηση φαινεται να παραδεχεται πως σε ελληνικη διαμορφωση το κοστος ανεβαινει, πιθανοτατα σε υψη Type26. Σαφως και οι εξοπλισμοι εξυπηρετουν και πολιτικους σκοπους, αλλα στην περιπτωση μας αυτο μας στοιχιζει τρομερα σε στρατιωτικη ισχυ. Κριμα γιατι δεδομενης της επικειμενης ανασυστασης (λεμε τωρα…) ηταν μια καλη ευκαιρια να διορθωσουμε τα λαθη του παρελθοντος.

sotbak

+1 από μένα. Την υποχρέωση μπορούμε να τη βγάλουμε με αναβάθμιση όλων των Μ-2000 ή με την αντικατάστασή τους με ραφάλ φ-4.

Spirit

Η υποχρέωση βγαίνει και με άλλους τρόπους, άμεσα με Gowind 3100, να αντικατασταθούν περισσότερες αντιπαραγωγικές παλιατζούρες, τώρα γιατί έχουν κολλήσει οι φωστήρες στις FTI, άγνωστο.
Υπάρχει και η λύση των Rafale, υποβρυχίων κλπ…
Αν και κατανοητό το νταραβέρι των εξοπλισμών για πολιτικούς λόγους, δυστυχώς γίνεται αποσπασματικά και με λάθος τρόπο κάθε φορά.

agnostosependytis

Εγώ πάντως νιώθω άσχημα γιατί όταν κάποιος έχει μια υποχρέωση σε έναν φίλο και την ξεπληρώνει, νιώθει και λίγο χαρούμενος, γιατί έχει πάρει την χάρη και πληρώνει ένα φίλο. Εάν όμως ο φίλος στην έχει τιμολογήσει την υποχρέωση τα μαλλιά της κεφαλής μας, αρχίζει να γίνεται ξυνή η υποχρέωση που δηλητηριάζει κα την φιλία. Όσον αφορά την υπερφρεγάτα!): Στο thread αυτό υπάρχουν δεκάδες αρνητικά σχόλια, για τον οπλισμό της για την ταχύτητά της κτλ κτλ. Αν η Γαλλία έλεγε οι φτηνές φρεγάτες παγκοσμίως πουλιούνται από 350-500 εκατ, εγώ θα σας δωσω μια καλύτερη με 600 και αν ην θέλετε ντούκι,… Read more »

Stavrogin1

Συμφωνω με το πνευμα του σχολίου σου, εχω καποιες ενστάσεις για το γραμμα. Καθε φρεγατα παρόμοια θα εφτανε σε αναλογο κόστος +_50-100 εκ. λογω παρελκομενων και υπηρεσιών και έλειψη συμπαραγωγής. Δεν μπορω να συγκρινωψκοστη οταν δεν μπορω να γνωρίζω τι ακριβως περιλαμβάνουν. Ανεξαρτητα του ποσο καλο ειναι το πλοίο, κολησαμε στους γάλλους. Ως προς το ναυσταθμο, αφου δε χωρανε τα μεγαλήτερα σκαριά, γιατι δεν τον βαθαίνουν να τελειώσουνε με αυτο το θέμα? Εδω δινουν τοσα δις για 2 πλοια δε μπορουν να βρουν λιγα εκκατομύρια για να το σκαψουν; δεν ειναι και κανενα τεραστιο εργο. Και τωρα που το σκέφτομαι,… Read more »

agnostosependytis

🙂 και εγώ συμφωνώ με το δικό σου σχόλιο, σχετικά με το ότι δυστυχώς δεν εχουμε όλα τα δεδομένα που θα μας βοηθούν να κάνουμε συγκρίσεις, όπως και με εσένα και όλους τους αναγνώστες που αναφέρουν ότι αυτή η καραμέλα του ότι δεν χωράει ή δεν ταιριάζει με τον ναύσταθμο πρέπει να τελειώσει. 1) Εκεί στο παρελθόν ελλιμενιζόταν και μεγαλύτερα πλοία, στο παρελθόν το ναυτικό μέχρι και καταδρομικά είχε. 2) Αν δεν χωράν ας κάνουμε και μια επενδυσούλα να τα φτιάξουμε, δεν μπορούμε να αποφασίζουμε αν θα κάνουμε την Α ή Β προμήθεια ναυτικών μονάδων στις οποίες μπορεί να επενδυθούν… Read more »

Μιχάλης Κ.

Η Bellhara εφόσον θα είναι το επόμενο μεγάλο πλοίο μας πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένα. Πρέπει να σταματήσουμε τις μιζέριες. Η τεχνολογία προχωρά και δεν γίνεται το επόμενο μεγάλο πλοίο επιφάνειας να μείνει πίσω σε 15-20 χρόνια ενώ θα είναι σίγουρα σε υπηρεσία 40! Τώρα για τις 6 gowind 3100 είναι μια καλή λύση αλλά με μία ποιο δικιά μας διαμόρφωση, καλή τιμή λόγω αριθμού και ναυπήγηση στην Ελλάδα. Θα ήταν επίσης ωραίο όμως να πάμε σε ναυτικό με bellhara που θα ήταν οι υπόλοιπες πιο απλές. Μακάρι να γίνει το δώρο από Αμερική πλευρά θα ήταν ιδανικό σενάριο αν… Read more »

evaggelos

ok αν ειναι οντως να παρουμε κ 6 γκοουιντ ας παει το παλιαμπελο στα 32 αστερ,αλλα φαλανξ σε πλοιο του 2030? ελεος απλα

agnostosependytis

Καταλαβαίνω αυτό που λες, αλλά σε περιβάλλοντα που μπορεί να είναι κορεσμένα όπως στο Αιγαίο όπου θα έρχονται απειλές από Τουρκικά αεροπλάνα, πλοία και ηπειρωτική Τουρκία (κα όχι να πλέει στο κέντρο της Μεσογείου μακριά από όλα όπως θα την έχουν οι Γάλλοι) όπου υπάρχει πιθανότητα όλα τα πυραυλικά αντίμετρα να τελειώσουν, οπότε είναι χρήσιμο και κάτι μη πυραυλικό. Οι Αμερικανοί, σε όποιο πλοίο είναι φτιαγμένο να πολεμήσει ακόμη και σήμερα βάζουν τέτοια. Η μόνη ένσταση είναι α) για τυχόν upgrade του Phalanx και β) επειδή κάποια θα τα πάρουμε το 2030, καλό είναι να έχουν πρόνοια για λέηζερ τα… Read more »

evaggelos

προνοια κ ελλαδα ειναι αντιθετες ενοιες 😉

Γιώργος70

α) Το γαλλικό πρόγραμμα των 5 fdi χωρίς όπλα ,σύστημα αυτοπροστασίας ,fos,Nh90 είναι ύψους 4.2 δις με φπα.
β) H ελληνική διαμόρφωση δεν είναι ρεαλιστική για μόνο 2 fdi.
γ) Για το ΠΝ 2 fdi γαλλικής διαμόρφωσης είναι 2 δις -χοντρικά 250 εκ/έτος.
δ) Η fdi δεν έχει το escape option.Αυτό που λέμε στο χωριό μου σε μια δύσκολη κατάσταση να γίνει …πουλόπουλος.

ShadowMan

μπορεις να εξηγήσεις το Δ) γιατι δεν το εχω ξαναακουσει?

Γιώργος70

Αναγκαίο χαρακτηριστικό ενός οπλικού συστήματος σε σύγκρουση υψηλής έντασης είναι το escape option. Παραδείγματα F-15 απειλείται από f-16 ανεβαίνει στα 18km και με 2 mach γίνεται πουλόπουλος. Πυρηνικό υποβρύχιο στην άβυσσο με 35 knots. F-35 για να αποφύγει merge με mirage /mica ir στα 30 nm αλλάζει πορεία αόρατο. ΑΒ/Tico στη σινική θάλασσα σε λάθος τόπο και χρόνο απομακρύνονται εκτοξεύοντας δεκάδες sm2-sm6. Χωρίς escape optiοn F-16 στην καρδιά του misiile envelope των βλημάτων του s-400 MEKO στο ανατ αιγαίο χωρίς αεροπορική κάλυψη Αγκιστρωμένη ΤΠΚ εντοπίζεται από ελικόπτερο/ucav. Τα οπλικά συστήματα της Α κατηγορίας είναι υποχρεωτικά πολύ ακριβά. Ενώ της Β… Read more »

CKfurious

a)Για δώσε κάνα reference / link για το κόστος των4,2 billion euros? που γραφεις!

Εγώ στα 3.8 billion έχω μείνει

https://www.janes.com/images/assets/552/84552/Innovation_by_design_The_French_Navys_FTI_frigate_programme.pdf

Το αρχικό γαλλικο σχεδιο είχε μονο 2 A50 vls
Εάν δεχθούν 3 A50 και έναν A70που όπως φημολογείται προτείνεται τότε το κόστος θα ανεβεί

agnostosependytis

Το Γαλλικό πρόγραμμα αναφέρει ξεκάθαρα επίσης δυο πράγματα,
α) ότι το κόστος των 4,2 δις είναι με όλα τα έξοδα έρευνας και ανάπτυξης το οποίο ήταν περίπου το 1/3 με 1/4 του κόστους τους και
β) ότι η εντολή ανάπτυξης της Μπελάρα από το κράτος της Γαλλίας ήταν γιατί ήθελε ένα πλοίο πιο φτηνό από τις Fremm και θα τοποθετούνταν μεταξύ Gowind (350 μύρια) και Fremm (700 μύρια). Οπότε να ξέρουμε που θα έπρεπε να είναι η τιμή…

flashg

Σήμερα είχατε φωτογραφία από πυραυλάκατο στο Καστελόριζο που είχε μόνο δύο πυραύλους harpoon. Αυτό δείχνει την κατάσταση που είναι ο στόλος. Κάποιοι ακόμα περιμένουν ότι θα γεμίσουμε 122 κελιά στα tico(δηλ. 400 εκ. ευρώ ανά πλοίο) ? Ή ότι θα αγοράσουμε Μπελλαρά.Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας είπε ότι θα τις πάρουμε στο μέλλον. Δηλαδή ζήσε Μάι μου να φας τριφύλλι.Έτσι όπως είναι ο προϋπολογισμός πρώτα η Τουρκία θα αποκτήσει κανένα όπλο λέιζερ και μετά εμείς θα πάρουμε Μπελλαρά. Ακόμα συζητάμε για τις τορπίλες και να βάψουμε (κάποιοι το λένε εκσυγχρωνισμό) τις meko. Γράψτε κανένα άλλο θέμα για καμιά άλλη χώρα… Read more »

skylos

“οι FREMM, Iver Huitfeld, AB κοκ δεν μπορούν να ελλιμενιστούν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, τουλάχιστον χωρίς σοβαρά και κοστοβόρα έργα υποδομής.”
Πόσο σανό θα φάμε ακόμη…δηλαδή πες οτι βρίσκουμε λεφτά για τα αναφερθέντα πλέούμενα ή πες μας τα χαρίζουν, και το πρόβλημα είναι το κόστος ελλημενισμού…ΑΡΑ..πάμε δια αυτό το λόγο στις μπλελχάρες..Αιδώς Αργείοι

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Είναι σύνηθες να μη βάζουν πλήρη φόρτο πυραύλων στις ΤΠΚ (ο κυματισμός τα κουράζει 😛 ). Το ίδιο κάνουν και οι τούρκοι

Berserker

Επειδή ήμουν το καλοκαίρι στο Καστελόριζο εν όσω ο Δανιόλος μας φύλαγε θα τονίσω ότι το πλοίο και το πλήρωμα του ήταν διαφήμιση για το ΠΝ και τις ΕΕΔ. Και επειδή ήμουν όλη μέρα στο φουσκωτό ξέρω ότι οι απέναντι ήσαν άφαντοι.
Το γιατί το ΠΝ επιλέγει τώρα να έχει στη Μεγίστη Combattante 3 με δύο Harpoon είναι δικός του λογαριασμός. Αλλά επ’ ουδενί δεν δείχνει κακή κατάσταση στόλου.

evaggelos

η πυραυλακατος βρισκεται για φυλαξη κ αν χρειαστει κατι παραπανω εχει κ 2 χαρπουν δεν παει σε ναυμαχια για να χει πληρη φορτο,το ιδιο κ το τικο αν ειναι να πολεμησει θα παει τουμπανο(αν εχουμε πυραυλους) αν απλα κανει βολτα δεν χρειαζεται.

Digenis

1. Οτι πλοίο αγοράσει από δω και πέρα το ΠΝ πρέπει να ειναι βαριά οπλισμένο ,είτε μιλάμε για Bel ειτε για Gowind… Μετρια σε οπλισμο πλοια δεν μπορουν να ενταχθουν στο ΠΝ εκτος πχ αν ειναι κανονιοφόρος … Και ολο αυτο γιατι ο αριθμος κορεσμου άμυνας πρέπει να ειναι μεγάλος και η επιθετικη ανταποδοση να πόνεση πολύ !!! 2. Αν ολοκληρωθούν οι Camm-ER ,Ram στις bel θα ‘κληρονομηθούν’ και στις επόμενες ναυπηγήσεις ,οπότε το κοστος αυτό δεν θα υπάρχει στις επόμενες ναυπηγήσεις ,και τα πλοια θα ειναι ”αστακος” και ας ειναι μικροτερα … 3. Υπάρχουν κάτι σχέδια Gowind φρεγάτας 3000τ… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Μπορεί κάποιοι να αρνούνται να κοιτάξουν την πραγματικότητα στα ματια, η αλήθεια όμως είναι ότι η FTI (και όχι FDI : Frégates de Taille Intermédiaire) είναι μια low end φρεγάτα. Ένα υβρίδιο φρεγάτας κορβέτας, μια κορβετοφρεγάτα στην τιμή μιας κανονικής φρεγάτας όπως η αμερικανική ffg(x) και πολλαπλάσια της Ι. Huitfeldt. Όταν την τραβάς από τα μαλλιά για να γίνει μια τραβεστί high end φρεγάτα, στα όρια των δυνατοτήτων της και χωρίς περιθώρια μελλοντικής αναβάθμισης, τότε το κόστος για μια belhara hell με γεμάτα τα 32 της κελιά, πάει στο 1-1,25 δις €. Την ίδια ώρα το κόστος ενός A. Burke… Read more »

npo

Νομίζω πως επείγει η αγορά τορπιλών, ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ, η παράδοση των δύο εναπομεινασών πυραυλακάτων, προσωπικά θα ήθελα να προχωρά η αγορά των ΜΗ-60 (θα ήθελα τουλάχιστον για 8 και να μετατρέψουμε τα AB-212 σε medevac) και την ναυπήγηση δύο ακόμα Τ 214. Για τις φρεγάτες θα περίμενα κανα έτος να δω που πάνε τα οικονομικά καθώς και που θα παει το πρόγραμμα FFG(X) μπάς και μπορώ να μπορέσω να χωθώ σε κάποιο πρόγραμμα μαζικά, ~ 10 φρεγατών. Θα στοιχίσει λιγότερα ανα μονάδα. Επίσης έχουμε 9 φρεγάτες S που αργά ή γρήγορα θα αποσυρθούν συν την F-463 Μπουμπουλίνα που… Read more »

George

Ποιος ήταν ο λόγος που θέλαμε φρεγάτες? Η αεράμυνα περιοχής. Τι παίρνουμε με τη κουρτίνα Β? φρεγάτα γενικών καθηκόντων Πόσες πρέπει να αντικαταστήσουμε? 9 Πόσες παίρνουμε? 2 Πότε τις παίρνουμε? το 2025 φεύγα Εχει ρίσκο? Ναι μια και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει προβλήματα όπως με τα 214 ή με τις γερμανικές φρεγάτες μια και ακόμη η Bel είναι ένα σχέδιο σε κάποιο υπολογιστή Από την άλλη πρέπει να είναι Γαλλική η λύση που λέει και η Πτήση. (γι αυτό και δεν έρχεται κανένας άλλος που δεν έχει ανάλογο leverage στην Ελλάδα, άρα μόνο ΗΠΑ) Μια λύση Gowind 3100 με… Read more »

Spirit

Ποιος ειπε ότι θέλουμε μόνο φρεγάτες για αεράμυνα περιοχής;
Οι νεότεροι βασικοί αισθητήρες στο ΠΝ αυτή την στιγμή ειναι με 30 χρόνια στην πλάτη, σε έναν υπέργηρο στόλο.

George

Δεν το διετυπωσα καλά. Ο λόγος να πάμε σε μεγάλες φρεγάτες ήταν το A/A περιοχής αλλιώς όλες οι φρεγάτες γενικών καθηκόντων έχουν τα απαραίτητα και σύγχρονα. Η Gowind πχ έρχεται με SMART-S/Kingklip/Captas Σε κάθε περίπτωση εγώ ακόμη δεν καταλαβαίνω γιατί θέλουμε A/A περιοχής τώρα που μόλις βγαίνουμε από κρίση και όχι όλα αυτά τα χρόνια πριν την κρίση που δανειζόμασταν σα να μην υπάρχει αύριο. Ακόμη πιο περίεργο η εμμονή για 8 SCALP όταν η ΠΑ έχει 100! Αλλά μιλάμε για ένα ΠΝ που έχει πάθει μετάλλαξη και έχει γίνει ακραία εκκεντρικό. Εκεί που ήταν στη πρωτοπορία διεθνώς τις περασμένες… Read more »

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

1. Άντε και οι FREMM δεν χωράνε στο ΝΣ λόγω βάθους (δεν ξέρω αν το παραπάνω 1,5 μ κάνει την διαφορά). Οι Iver Huitfeld που έχουν μικρότερο βάθος από τις δικές μας γιατί δεν χωράνε; Επειδή είναι 8 μ μεγαλύτερες από τις “S”; 2. Οι Γάλλοι ζητάνε τ’ αντερά τους για να ενσωματώσουν το RAM στο CIC. Το Phalanx δεν χρειάζεται ενσωμάτωση στο CIC; Θα το αφήσουν να παίζει μόνο του; Όχι καλή ιδέα. Ή οι Γάλλοι μας δουλεύουν. 3. Αν πάρουμε Arleigh Burke ή Ticonderoga και σκάσουμε 1 δις σύμφωνα με τους υπολογισμούς σας (2 δις θα έλεγα εγώ,… Read more »

christos_choris_a

Εντάξει οι δύο τύποι Α/Α πυραύλων είναι εξαιρετικά κοστοβόροι ( και Aster-30 και CAMM-ER ). Αλλά στο αντιπυραυλικό RAM δεν πρέπει να γίνει καμμία εκπτωση! Το λογικό είναι να αφαιρεθούν από τις πυραυλακάτους της κλάσης Roussen στις οποίες θα αντικατασταθεί από Phalanx που θα προέλθουν από παροπλιζόμενες φρεγάτες Kortenaer. Όσο για τους SCALP-Naval καλύτερα να λείπουν. Ας αυξηθεί καλύτερα το απόθεμα των SCALP-EG της Π.Α. κατά 50%. Φυσικά εάν συνδυαστούν οι Belhara με 2 Αμερικανικά Tico τότε ας ξεχάσουμε τις ναυπηγήσεις τύπου κορβέτας Gowind 3100 και ” εθνικό πλοίο ‘ Als-115. Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας θα τα ‘χουμε παίξει τα… Read more »

NIK-13

Οι 2 τυποι Α/Α πυραυλων ειναι το ελαχιστο για να μην πω το αυτονοητο για ενα τετοιο πλοιο. Ο αστερ30 εχει ακτινα 120 χιλιομετρα κ κοστιζει αρκετα….Απ τα 120 χιλιομετρα θα πας κατω απο 10 που εχει ακτινα το ραμ;;; Αυτο δεν υπαρχει σε κανενα πλοιο στον κοσμο,,,,αντε να το κανουμε εμεις που ειμαστε εξυπνοι. Ο σωστος οπλισμος θα ητανε 16-24 αστερ 30….κ 16-24 CAMM-ER …1 ραμ…. -Οσο για τις Gowind 3100////να πω την αληθεια…δεν μου γεμιζει το ματι…κ αυτες λιγα κελια εχουν κ αν παμε να κανουμε αλλαγες θα μας φτασει οσο η μπελαρα…. ===Θα συμφωνησω απολυτα για τους… Read more »

Thomas

Με βάση όσα λέει το άρθρο αποδεικνύεται ότι ο CK είχε δίκιο σε όλα του τα σχόλια τους τελευταίους μήνες. Οι φρεγάτες για να αγοραστούν όπως τις επιθυμούμε και τις χρειαζόμαστε θα απαιτήσουν ποσά τα οποία δεν μπορούμε να διαθέσουμε (γιατί απλά δεν υπάρχουν). Άρα ή παίρνουμε μια φρεγάτα “βασικής έκδοσης” ή ψάχνουμε να βρούμε τα χρήματα που απαιτούνται με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μελλοντικές προοπτικές των ενόπλων δυνάμεων και τον προϋπολογισμό. Δύσκολη εξίσωση που δεν έχει εύκολες λύσεις. Όπως και να έχει πάντως το ΠΝ θα πρέπει να διαλέξει τι θέλει καθώς super φρεγάτες, εκσυγχρονισμός των Meko, ναυπήγηση… Read more »

Digenis

O CK μας έλεγε οτι η ”Απλη” θα έκανε 1 δις .. προφανώς η ”απλή” δεν κάνει 1 δις ανά σκαφος και παλι προφανως ο CK έπεσε έξω …

CKfurious

Ξαναδιάβασε τα σχόλια μου διότι μάλλον δεν σκαμπάζεις η κανεις πως δεν σκαμπάζεις! Εσύ όπως και το άρθρο ξεχνάς τα όπλα!!! Είπαμε το γαλλικό ήταν στα 760 mi ΧΩΡΊΣ όπλα και με 2 μονο A50 VLS εκτοξευτές Τώρα μιλάμε για 3 A50 εκτοξευτές και έναν A70 Ποσο παραπάνω θα πάει τώρα κάθε πλοίο? Καμια min 50-70MIL? Επιπλέον λες πως εμείς θα γλιτώσουμε το φπα Ποσο είναι ο φπα στη γαλλία Κάνα 20% Οποτε πάμε στα 0.8*(760+60?) = 720 το πλοίο ΧΩΡΊΣ όπλα/FOS/training/financial cost/ Μετά θες κάνα παραπάνω RAM? θες 40MIL? PHLANXS? 10MIL> Τις ίδιες τιμές που βγάζω έδινε και το… Read more »

Digenis

Το άρθρο μιλάει 750 για την ”απλή” εκδοση με 4 Sylver και 2 απλά Ciws . Ειναι ακριβός η έκδοση που συζητούσαμε πριν 3-4-5 μήνες ως τιμή 750 και ειχε βάλει στο αρθρο της η Πτηση . Η τότε ”Γαλλική” διαμόρφωση ειναι φθηνότερη απο 750 για εμας !!! . Απο που προκύπτει οτι θα πάρουμε με ενοικιαση τις Bel ? Πλάθεις ιστορίες πάλι και βάζεις κόστη απο το πουθενά .Όλα τα άρθρα μιλάν και μιλήσουν για κανονικό δάνειο με εγγυητή το Γαλλικό δημόσιο . Προφανώς η έκδοση με τα Ram και τα Camm (υπερφρεγατα) ειναι ακριβότερη,αλλά δεν είχε συζητηθεί τότε… Read more »

CKfurious

Πάλι ξεχνάς τα όπλα+FOS+finacial costs+training+infrastructure+++!! + 500MIL minimum for wapons reeeeee !!! Τα κόστη που βγάζω τα ίδια ανέφερε και το dr με ποιο πολλές λεπτομέρειες πχ πως οι φίλοι μας οι Γάλλοι δεν μας χαρίζουν το r&d cost που μας αναλογεί Που την είδες τη χρηματοδοτικη συμφωνία? Που είναι το δάνειο που είναι οι οροι του δανείου??? Έχει ανακοινωθεί τίποτα?? Για δώσε κανε reference/link!! Το σενάριο περί παραγγελίας και παραλαβής των πλοίων από το Γαλλικό ναυτικό και κατόπιν ενοικίαση σε μας το είχε γράψει νομίζω το ΠΡΏΤΟ ΘΈΜΑ τη προηγουμενη βδομάδα Επαναλαμβάνω πως δεν υπάρχει ουδεμία επίσημη ενημέρωση για… Read more »

Digenis

Η τιμή 750 για την ”απλή” είναι ”με το κλειδι στο χέρι ,χωρις fos .
Δεν διαβαζεις τα αρθρα ? Ολα μιλάνε για Γαλλικά FMS .

CKfurious

Μιλάς πάλι για τιμές χωρίς όπλα και υποστήριξη εκπαίδευση και ένα σωρό αλλα κόστη που ενέχει η εισαγωγή νέου πλοίου και οπλων

Στα γραφει και το dr
Το πακέτο θα πάει πάνω από 5-2.5 billion

Εκτος εάν επαναληφθεί η λαμάκια με τα Leo2 τα 214 klpa και παραγγελθούν τα πλοία με τα όπλα στο βλέπουμε

Για τη χρμαοτοδοτισh τίποτα συγκεκριμένο δεν έχει βγει
προκαταβολή?
δάνειο?
αποπληρωμή
επιτόκιο
leasing?

έχεις συγκεκριμένα νούμερα για τα παραπάνω??

φτάνει η “σανολογια”

Antonis_Loukas

Θα προσανατολιζόμουν προς τη Β εκδοχή(ίσως με RAM), αλλά σε συνδυασμό όχι με 6 gowind 3100, αλλά με 4(ίσως 5, λόγω και ομοιοτυπίας) [email protected] General Purpose, με απλούστερο περιστρεφόμενο ραντάρ, μικρότερης εμβέλειας ΑΑ πυραύλους, ίσως 127mm όπλο ή/και MdCN. Δεν μπορώ να μη σχολιάσω όμως κάτι πολύ αρνητικό… Από τη στιγμή που τυχόν ενσωμάτωση CAMM/-ER κοστίζει απ’ότι καταλαβαίνω, τα μαλλιοκέφαλα μας, γιατί δεν πιστοποιείται ένας mk-41/ExLS με ESSM block 2; Η ενσωμάτωση ESSM στο SETIS θα πληρωθεί από άλλον, οπότε μένει μόνο η διασύνδεση με το SF-500. Δεν βλέπω να κερδίζουμε τίποτα με τη προτίμηση CAMM/-ER, όταν αυτό θέλει διασύνδεση… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Απο το κακο στο χειροτερο… 1)Τελικα ολοι οι οικονομικοι υπολογισμοι των “πληροφορημενων” ηταν για τα Greek statistics.Επιβεβαιωνεται οτι τα πλοια ειναι πανακριβα και οι Γαλλοι δεν βαζουν τιποτα χωρις επιπλεον χρεωση. 2)Η ΣΩΣΤΑ εξοπλισμενη version που εχει οτι εχει ενα σωστα εξοπλισμενο πλοιο της εποχης…οικονομικα προσεγγιζει ενα Arleigh Burke….καινουργιο….Ισως και με μερικα οπλα…Στο δευτερο.Επισης τωρα χαρακτηριζεται βολικα….υπερφρεγατα. 3)Η γελοια Γαλλικη version με ενα Πλας(+) που ειναι ενα πλοιο που ΔΕΝ μπορει να σταθει ουτε στο Αιγαιο…οχι στην ανατολοικη Μεσογειο…εκτος απο την γελοια τιμη…τωρα χαρακτηριζεται γελειωδως ως….”φρεγάτα εξαιρετικά ισχυρη” 4)Αν παρουμε και Gowind 3100 τρομαζω στην σκεψη του πως θα χαρακτηριζονται… Read more »

Georgios

KaizerAmstelVonLagerS KaizerAmstelVonLagerS άλλο ότι το πλοίο είναι “απαράδεκτο” και άλλο να μη παραθέσει τα στοιχεία που έχει. Όταν και άμα έρθει στο προσκήνιο η 3100 θα την κριτικάρει ανάλογα με τα όπλα και τους αισθητήρες που μπορεί να πάρει και άμα συμφαίρει καλύτερα να προμηθευτούμε μία βασική και με απλό ραντάρ δηλαδή όχι το Sea Fire 500 αλλά με ένα π.χ. Apar [email protected] για να μην έχουμε πολυτυπία.

KaizerAmstelVonLagerS

Φιλε μου.Το πλοιο στην Γαλλικη διαμορφωση με τα ψιλα εξτρα που βαζουν ΚΑΙ θα τα πληρωσουμε κουκος αηδονι ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.Νετα σκετα..Ακομα και το Apar…θα το πληρωσουμε να ξερεις..αφου οι Γαλλοι ΔΕΝ εχουν “ερευνησει” αναλογη διαμορφωση.

Μακαρι να μην ερθει στο προσκηνιο η 3100 γιατι με την τιμη που θα μας την φορτωσουν οι Γαλλοι αγοραζουμε Sa’ar 6 που θα κανουν τις [email protected] και Gowind σμπαραλια για πλακα.Μην λεμε οτι θελουμε πια.

Digenis

Υπερβολες ..είπαμε να είναι καλά εξοπλισμένα αλλά εσύ ξεφεύγεις !!!

bill971

Καλησπέρα!
Αν επιτεθούν εναντίον τους 40-50 οπλισμένα drones, πως αντιδρά το πλοίο;
Με το 76άρι, με ηλεκτρονικές παρεμβολές;
Γιατί αν ξεκινά & ρίχνει η φρεγάτα aster καήκαμε.
Ευχαριστώ.

Digenis

Θα εχουμε διπλα ενα πλοιο με οπλισμενες πετρες να πεταει ..εεεε σορι mica …τουλαχιστον αυτο λενε οι υποστηρικτες τις δευτερης λυσης !!!

Georgios

bill971 bill971 με ηλεκτρονικές παρεμβολές σημείου και σε λίγα χρόνια με λέιζερ CIWS που θα αντικαταστήσει τα όποια Sea RAM.

MisCo

Οι παρεμβολές πιθανα να μην λειτουργησουν αν τα drone διαθετουν καποια αυτονομηση μεσω AI και δυνανται να αναγνωρισουν τον στοχο μονα τους.

Georgios

Τότε MisCo MisCo θα πρέπει τέσσερα αυτόματα πλάγια Oerlikons των 25mm να δράσουν σαν miniCiws και να είναι σε θέση να τα καταρρίψουν αυτά τα Uavs.

MisCo

ενα ερωτημα εξαιρετικό, μιας και λιγοι σκέφτονται ακομα τετοιες επιθεσεις κορεσμου, αλλα ειναι το μελλον. Παρεμβολες σιγουρα και απο εκει και περα βοηθα να εχεις Strales-Dart και ακομα καλυτερα Rheimentall Millenium.
Αν αρχισει κανεις να ριχνει Aster-Mica-RIM116, περαν οτι θα φαληρισει οικονομικά, θα ξεμεινει και απο πυρομαχικα. Εκει βοηθαει να εχεις πυροβολα με fused πυρομαχικα.

SAAB

Έχουμε μπερδέψει το γρήγορα με το βιαστικά και την διπλωματία με τον εξοπλισμό των ΕΔ. Φάγαμε την φάπα από την επίσκεψη στις ΗΠΑ για αγορά του F-35 και ίσως εθνικό πλοίο με εξοπλισμό από LM και τρέχουμε να μαζέψουμε χρήματα. Θα εκτεθούμε πάλι στην ευρώπη (Γαλλία στην προκειμένη) και μετά θα λέμε δεν μας στηρίζουν. Λάθος δεν είναι ούτε οι Γάλλοι ούτε οι Αμερικάνοι. Λάθος είμαστε εμείς που δεν αγοράζουμε πλοίο με προοπτικές διαμόρφωσης για να βάλουμε αυτά που θέλουμε. SAAB Visby corvette: 73 μ. μήκος, 43 άτομα πλήρωμα, 35+ ταχύτης, ASuW, ASW, MCM, patrol and much more. SAAB Next… Read more »

Georgios

SAABSAAB πρέπει όμως εκ προοιμίου να έχει σχεδιαστεί το μηχανοστάσιο να μπει μία συγκεκριμένη εναλλακτική μηχανή, δε λες καλημέρα σας δε μου αρέσει η Rolls Royce, βάλτε μου General Electric ή WaterJets στο ξαφνικό. Δεν μπορείς να πάρεις ένα αμάξι 1.000 κυβικά και ξαφνικά να θες να του βάλεις πάνω 5.000 κυβικά! Το λιγότερο που θα χρειαστεί είναι μετατροπές=$ και ενισχύσεις=$ καθώς και ένα κάρο κοψίματα=$.

SAAB

Είναι πολιτική της SAAB οι εξοπλισμοί που κατασκευάζουν να είναι πάντα υπό διαμόρφωση από τον πελάτη ανεξάρτητα με το τι προτείνει η εταιρεία. Σίγουρα όμως θα είναι φθηνότερο ένα πλοίο που κατασκευαστικά είναι υπό διαμόρφωση από ένα που έχει κτιστεί με αυστηρές προδιαγραφές.

Παῦλος Πιτσελᾶς

Δεν γνωριζω αν συμφερει μια αναβαθμιση των meko απο τη saab (για τις s δεν θα αναφερω διοτι τις εχουν ξεγραψει> προσωπικα θα εβαζα και τις s διοτι με αυτα που εχουμε πορευομαστε)αν ειναι εφικτη και ποσα κοστιζει, επισης αν υποστηριζει ολα τα πυραυλικα συστηματα των παραπανω πλοιων (,eko + s)

SAAB

Αυτό που χρειάζεται το ΠΝ είναι γνώση στην συντήρηση των πλοίων. Είναι τραγικό να βλέπεις ναύτες να κάνουν αποσκωριασμό (ματσακόνι) σε λαμαρίνες που δεν έχουν σκουριά εξαιτίας της καραβανίστικης νοοτροπίας του “να μην κάθονται”. Το μόνο που πετυχαίνεις με αυτόν τον τρόπο είναι να κάνεις την λαμαρίνα να γεννά σκουριά. Τα πλοία χρειάζονται μελέτη από ναυπηγό προκειμένου να αλλαχθούν οι λαμαρίνες που είναι σκουριασμένες και να γίνουν καινούρια αλλά και να διαμορφωθούν σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις. Ο εξοπλισμός τους είναι παλιός και χρειάζεται αλλαγή. Οι σύγχρονοι εξοπλισμοί είναι μικρότεροι σε όγκο και χωράνε σίγουρα. Εάν δεν πάμε σε πλοία… Read more »

Thanos74

Το ΠΝ αγοραζε παντα οτι καλυτερο το ιδιο πιστευω οτι θα κανει και τωρα. Ελαφρα οπλισνενο πλοιο απλα δεν θα παρει και επειδη αριθμητικο πλεονεκτημα δεν θα αποκτησουμε το βαρος θα πεσει στο ποιοτικο πλεονεκτημα και αυτο χωρις βαρυ οπλισμο δεν γινεται αρα μην το ψαχνεται οι φρεγατες θα ειναι beast mode,Οσο για το θεμα της τιμης το ΠΝ εχει καλο ονομα και η επιλογη της belhara θα φερει και αλλους πελατες και η Group Naval το ξερει αυτο. Αν περναμε και τα 2 ΑΒ θα ειμασταν μια χαρα μεχρι να ερθουν οι belhara, Ως γνοστον το Aegis δεν αστειευεται,,,,,

Digenis

Οι αριθμοί ειναι ποιότητα από μόνη της.Δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε !!! Προφανώς το αρθρο μιλαει για σχεδιο 12(μαλλος και plus) πλοίων 2Bel+6 Gowind 3100+4 Meko + οτι ερθει αν έρθει απο αμερικη μεταχειρισμένο .

Mavi70

Φίλε Digenis,
Οι αριθμοί έχουν να κάνουν μόνο για την Ναυτική παρουσία και αν δεν υπάρχει ποιοτικό πλεονέκτημα είναι για να κάνουν τους στόχους τα πλοία.

Spirit

Κάθε πλοίο έχει ένα Χ εξοπλισμό, δεν είναι μόνο η παρουσία. Ένα καταδρομικό έχει ένα σόναρ. Πολλαπλάσιες, φρεγατοκορβέτες έχουν αντίστοιχα από ένα σόναρ, κανόνι, ραντάρ, seahawk, 8 exocet, κλπ.

Digenis

Σε συνθηκες μαχης οι αριθμοι αποροφουν και διασκορπιζουν την επιθετικη ικανοτητα του αντιπαλου ,ουσιαστικα τους κανουν να χασουν την μαχη .

Mparmpoutieris

Τις 8 τορπίλες που θα διαθέτει θα τις κάνει άφεση την πρώτη μισή ώρα και μετά θα πρέπει να επιστρέψει στη σαλαμινα

Georgios

Μιλάμε λες και δεν υπάρχουν υποβρύχια που μπορούν να κάνουν εκτόξευση αντί για αυτήν ούτε links που να τη συνοδεύουν, 8 τουλάχιστον τορπίλες το κάθε ένα με L μπάντας υποβρύχιο ραντάρ τύπου Primoss 250 για αυτόνομη στοχοποίηση. Έχουν γνώση οι φύλακες.

Giorgos

Επιλογή Α ή καθόλου. Και σε μακρόπνοο επιτελικό σχεδιασμό 4 BEL 4 GOWIND 2500 (με προσθήκη RAM).

Μιχάλης

Στην περίπτωση που έχει εξασφαλιστεί η παραχώρηση των δύο Arleigh Burke θα μπορούσε να γίνει ένας συμβιβασμός και να πάμε στην απλή FDI με 32 κελιά ένα Ciws από την S κτλ. Σε διαφορετική περίπτωση θα προτιμούσα την υπερφρεγάτα. Πάντως ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγούνε αν δεν έχουμε οικονομικά στοιχεία και για της δύο προτάσεις. Λέτε σε κάποιο σημείο πως το κόστος για την απλή FDI δεν θα έχει μεγάλη διαφορά από τη Γαλλική έκδοση ακόμα και αν προστεθούν δύο Sylver Α50 άρα 16+16 κελιά = 32. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως εκτοξεύεται το κόστος σε σχέση με… Read more »

Mageiras

Από ότι με πληροφορησε σχολιαστής που του έχω εμπιστοσύνη, 15 εκ $ ήταν το κόστος πιστοποίησης των camm στις βραζιλιανικες (αν θυμάμαι καλά) ΜΕΚΟ…
Είναι φανερό ότι παιζονται άλλα παιχνιδια που εμάς τους απλους σχολιαστές μας ξεπερνάνε…

Μιχάλης

Αυτό αρχίζω να καταλαβαίνω κι εγώ άλλο παιχνίδι παίζεται. Δεν μπορεί η πιστοποίηση των CAMM ER και ένας RAM να εκτοξεύουν το κόστος. Είτε θέλουν να κάψουν την αγορά με επιλεγμένες διαρροές που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα για αβάντα σε ανταγωνιστική εταιρία είτε ξαφνικά γίναμε τόσο μπατήρηδες που το κόστος ενός RAM και πιστοποίησης των CAMM ER φαντάζει εξωπραγματικό. Δηλαδή οι πυραυλάκατοι Ρουσσέν θα έχουν RAM και οι νέες φρεγάτες Ciws από της S; Αν είναι έτσι να βγάλουμε της RAM από της Ρουσσέν να της βάλουμε στις Belharra και στις Ρουσσέν να βάλουμε τα Ciws από τις… Read more »

Georgios

@Μιχάλης το θέμα με τους Camm είναι ότι μπαίνουν τέσσερις μαζί σε ένα κελί και έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τους Γαλλικούς “μαμά” Mica που μπαίνουν δύο ανά κελί γιατί δεν έχουν βρει τη φόρμουλα και αν ποτέ τη βρουν να μπαίνουν τέσσερις μαζί και ότι είναι κρίσιμος παράγοντας γιατί μετά τα Aster 30 (σε λίγα χρόνια Meteor VL αλλά είναι άλλη ιστορία) θα ρίχνεις Camm και μέσα σε μόλις τέσσερα κελιά χωράς δεκάξι από αυτούς και περισσεύει και χώρος για Scalp.

Μιχάλης

Νομίζω πως παίζεται άλλο παιχνίδι όπως εξηγώ και λίγο παραπάνω.

Digenis

Από την στιγμή που οι Mica VL δεν υπάρχουν σαν λύση στις απαιτήσεις που εξέφρασε το ΠΝ ολα τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσέ .Ο Camm ειναι ο καλύτερος σε χαρακτηριστικά πύραυλος μέση ακτίνας που υπάρχει στον Πλανήτη … Ο Mica ειναι καλος αλλά εχει μικροτερη εμβελια ,ευκινησια,και χωρητικότητα ανα κελι απο οτι ο Camm .

AtenRa

Θα προτείνω ενδιάμεση λύση,

Αγοράζουμε τώρα την φτηνή διαμόρφωση αλλά στην σχεδίαση και κατασκευή του σκάφους να υπάρχει η δυνατότητα να εγκατασταθεί το πλήρες πακέτο όπως το θέλει το ΠΝ σε μελλοντική αναβάθμιση ύστερα από 5-10 χρόνια μετά την παραλαβή. Έτσι μπορούμε να πάμε πλέον σε 2+2 Belhara για να πέσει το αρχικό κόστος ανά μονάδα ακόμα παραπάνω και σε 5-10 χρόνια μετά τις παραδόσεις που θα έχουμε και καλυτέρα οικονομικά στη χώρα (ευελπιστούμε) να πάμε σε ένα πακέτο αναβαθμίσεις και για τις 4 για να έχουμε και εκεί καλύτερες τιμές.

Georgios

AtenRaAtenRa και στο ενδιάμεσο θα σου δώσουν αίτηση οι απέναντι ότι δε θα κάνουν το αδιανόητο; Άμα τους παρατάξεις καινούριες μεν αλλά αδύναμες φρεγάτες περίμενε να σου παρατάξουν τις Istanbul-class, που χτίζονται από το 2017 άρα ολοκληρώνονται και που είναι να αντικαταστήσουν τις G-class δηλαδή τις Αμερικανικές Oliver Hazard Perry και ας ανάβουμε κάθε μέρα κερί στη Μεγαλόχαρη μη μας κάνουν πόλεμο. Με τι θα γεμίσουμε τα VLS? Με πέτρες;;;

Δnμnτpns

Θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις-απορίες σχετικά με τις [email protected] . . . 1. Το πυροβόλο των 76χιλ δεν είναι λίγο για μια Φ/Γ αυτού του επιπέδου ; 2. Στην αντιαεροπορική άμυνα η μετάβαση από τους ASTER 30 στο RAM δεν αφήνει μεγάλο κενό; Μήπως θα ήταν καλύτερα να “θυσιαστούν” οι mdCN και στην θέση τους να τοποθετηθούν CAMM-ER ή ΕSSM ; 3. Δεν θα ήταν καλό να συνδυάσουμε την επικείμενη αγορά με την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ200ΗΝ; 4.Αναφορικά με τις Gowind 3100, δεν καταλαβαίνω γιατί πάμε (ξανά ) σε απευθείας ανάθεση και όχι σε διαγωνισμό; 5.Πολλάκις έχει γραφτεί (και από… Read more »

ShadowMan

και 5 μιραζ να μας εδιναν παλι θα ειχαμε κερδος παντως. αρκει να ριχνουν σκαλπ.

Δnμnτpns

και χωρίς την δυνατότητα να βάλουν scalp εγώ θα έλεγα ευχαριστώ αν μας παραχωρούσαν δωρεάν 5 Mirage2000-5F . . . ! ! !

NIK-13

Φιλε Δημητρη….. 1—το 76χιλ..ειναι μικρο…οι μεκο που ειναι 25 χρονων πλοια εχουν το 127 αρι [αν θυμαμαι καλα]///Αλλα το μεγεθος κ ο σχεδιασμος του πλοιου ειναι τετοιος που αν βαλεις 127αρι θα μειωθουνε ακομα περισσοτερο τα κελια για α/α πυραυλους. 2–Απολυτα σωστο ειναι αυτο που λες…Πουθενα στον κοσμο δεν υπαρχει τετοια τρυπα απο 120 χιλιομετρα στα 10….που εχει ακτινα το ραμ… Οσο για τους SCALP… εγω δεν εχω καταλαβει την σημασια του να εχεις 4-6 τετοιους πυραυλους σ ενα πλοιο…οταν εχεις 90 στα Μ2000-5 3–Το προγραμμα αναβαθισης των μεκο επρεπε ειδη να τρεχει…Τα πλοια οπως ειναι δεν μπορουν να κανουν… Read more »

Δnμnτpns

Ευχαριστώ για την απάντηση . . .και εμένα δεν μου αρέσουν οι Gowind. Ίσως γιατί μου αρέσουν πιο πολύ οι Ι.Η. ! ! ! Για τα δε Mirage2000-5F και εγώ αυτό πιστεύω . . .! ! !

massey-ferguson-65

ρε παιδιά άμα είχαμε χρήματα δεν θα περνάμε belharra……θα κάναμε διαγωνισμό και το πολεμικό ναυτικό θα επερναι ένα πλοίο όπως το ηθελε(έχω μια τάση να πιστεύω ότι και πάλι ολλανδικά πλοία θα παίρναμε )…αλλα όταν δεν έχεις λεφτά αγοράζεις μόνο από αυτούς που σε πιστώνουν.Δηλαδι τους Αμερικανούς , οι οποίοι δεν έχουν σχεδιάσει φρεγατες και ούτε πρόκειται(ακόμα και η καινούρια που θα φτιάξουν θα έχουν το δικαίωμα κατασκευής για τον εαυτό τους και όχι μεταπολισης) ,και μην ακουσω για αμερικανικες lcs διοτι ειναι υπερανεπαρκες (μια gowind ειναι ποιο καλητερη απο αυτην)άρα μόνο μεταχειρισμένα Tico διότι τα arlaigh burke δεν πρόκειται… Read more »

christos_choris_a

Το κενό στην αντιαεροπορική άμυνα από τους ASTER-30 στο RAM θα το καλύπτουν ESSM block II ή III των Meko στην εκσυχρονισμένη τους έκδοση. Ποτέ ένα τέτοιο πλοίο δεν θα πλέει μόνο του. Εξ άλλου θα προσφέρει αντιαεροπορική άμυνα περιοχή σε ολόκληρο στολίσκο ή ακόμη και σε ολόκληρη μοίρα του στόλου.

Δnμnτpns

Και αν χτυπηθεί πρώτη η ΜΕΚΟ;

Georgios

@Δημητρης δεν θα το αφήσουν τα υπόλοιπα πλοία π.χ. S να χτυπηθεί, στην τελική θα τραβήξουν το πύραυλο αυτές και θα πούμε θυσιάστηκαν οι τάδε, πάνω σε μια μαρμάρινη πλάκα, υπέρ πατρίδος. Εάν δεν τις παροπλίσουμε τις S σε λίγο θα αυτοβυθιστούνε από μόνες τους, κοντά μισού αιώνα πλοία.

Georgios

@Δημητρης

1. Είναι και παραείναι και κανονικά θέλει το 127/64 αλλά βλέπετε πρέπει ή να βγουν μερικά κελιά πράγμα χλωμό ή να γίνει επιμήκυνση του σκάφους πράγμα χλωμότερο λόγω κόστους, όχι ότι δεν υπάρχουν τα σχέδια.
2. Ναι.
3. Εννοείται.
4. Λόγω κοινών συστημάτων με τις [email protected] π.χ. Setis και Aster.
5. Το μόνο θέμα που ακούγεται μονότονα από τους Γάλλους είναι το Rafale.

Δnμnτpns

Ευχαριστώ για την απάντηση . . . Νο Mirage2000-5F – Νο Rafale . . . ! ! !

kouk21

Αν το ναυτικο μας δεν ειχε τα χαλια που εχει και υπηρχαν εστω 4 σχετικως συγχρονες μεγαλες μοναδες επιφανειας θα θεωρουσα τις [email protected] κατι σαν κερασακι στην τουρτα.Εδω ομως η τουρτα ειναι 30-40 ετων.Μπαγιατεψε πλεον και θελει γενικο φρεσκαρισμα για να μπορεσει να δεσει γλυκο.Το ιδιο και η αεροπορια.Ειλικρινα θεωρω τη [email protected] θαλασσιο F-35 και το F-35 εναερια [email protected]Αντι να κανουμε προσεκτικα βηματα(εκσυγχρονισμοι,αναπτυξη UAV,αυξηση θητειαςκ.α.) και να διορθωσουμε τα λαθη των προηγουμενων ετων κανουμε αλματα,και πολυ φοβαμαι πως για μια ακομη φορα θα φαμε τα μουτρα μας.Μακαρι να ισχυει αυτο που λετε για τις Gowind.Χρειαζομαστε πολλα και πολυ καλα πλοια… Read more »

Georgios

kouk21 χρειαζόμαστε άμεση απόσυρση όλων των S, άμεση αναβάθμιση και των τεσσάρων ΜΕΚΟ με Apar και Essm 2, παραγγελία δύο Beast Mode [email protected] και έξι προος συμπλήρωση αριθμών Gowind π.χ. τρεις 2500 και άλλες τρεις 1.000 για να μας έρθουν πιο φθηνά. Για τα πρώτα έξι δεν το συζητώ καν, για τις υπόλοιπες ας πάρουμε και Karel Doorman άμα θέλετε ή και Freedom class εάν επιθυμείτε αλλά με σόναρ τροπίδας μπροστά, άκου φρεγάτα κάναν οι άνθρωποι και για οικονομία κόψανε το σόναρ, εδώ κορβέτες έχουν, τι σχεδιάζαν, ΤΠΚ;;;

CKfurious

ΤΟ άρθρο αυτό μπάζει από παντού να το γράψω ευγενικά :envy: μην σας προσβάλω much 😡 1) Που το είδατε το χρηματοδοτικό πακέτο από τους Γάλλους?? Γράφετε πως είναι και ικανοποιητικό!! Που είναι οι λεπτομέρειες?? Διότι για αυτό δεν ξέρουμε τίποτα!! Πως γράφετε ότι είναι ικανοποιητικό?? Είναι σοβαρά αυτά? 2)Έχουμε να κάνουμε με πολιτκή επιλογή 100% Για αυτό δεν έχουν κινηθεί οι άλλοι κατασκευαστές Η άλλη άποψη είναι πως δεν υπάρχει η χρηματοδοτική ικανότητα από μέρους μας το γνωρίζουν και δεν ασχολούνται 3)Πάλι γράφετε για τις 6 κορβέτες GOWIND και αυτό χωρίς καμια ανακοίνωση Πάλι υποθέσεις κάνετε και τις πασάρετε… Read more »

andreasmp412c

Μιλαμε για την ελλαδα οπου οποιο πλοιο αποκτηθει καινουργιο θα κληθει να υπηρετησει για 40+ χρονια. Θεωρω οτι με αυτο σα δεδομενο η πρωτη λυση ειναι μονοδρομος αλλα απ τη στιγμη που θα πληρωσουμε επιπλεον κοστη, ειναι απαραδεκτο να παμε μονο σε δυο πλοια, συν οτι για οποια μπελαρα πωληθει σε τριτη χωρα σε ελληνικη διαμορφωση θα πρεπει να προβλεψουμε επιστροφη μερος του ποσου που διαθεσαμε. Για τα ΑΒ η τα τικο γιατι τοση σιγουρια; Με τον ερωτα του τραμπ για τον ερντογαν ,μονο σε μενα φαινεται δυσκολη τετοια ανατροπη του ναυτικου ισοζυγιου; Κ δυο ερωτησεις. 1) μονο σε μενα… Read more »

vasilisk

ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ,ΘΕΛΟΥΜΕ ΦΡΕΓΑΤΕΣ?ΘΕΛΟΥΜΕ,ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΤΙΣ ΜΠΕΛ?ΝΑΙ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ,ΠΟΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΑΝΕΚΤΟ ΚΟΣΤΟΣ?8?10?ΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΣΕΣ ΜΠΕΛ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΡΑΝΤΑΡ ΤΟ SEAFIRE ΟΙ 2 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΕΣ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ,ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑAPO TO 3 ΣΚΑΦΟΣ KAI META,ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΑΙ ΓΙΑ 2 ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ 8-10.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΒ Η ΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ… Read more »

Nikoss

Τα πλοια που θα παρουμε θα πρεπει να ειναι σωστα..θα πρεπει να εχουν πολυεπιπεδη α/α αμυνα,δεν πρεπει να κανουμε τσιγγουνιες,και αστερ30 πρεπει να εχουνε και camm er και ram..

Εχω μερικες αποριες, 1. Ο περιορισμος με το Ναυσταθμο δε μπορει να ειναι αλλος απο το βαθος Οι Huitfeld εχουν το ιδιο βυθισμα με τις FDI. Οι FREMM εχουν 1.5/2μ περισσοτερο. Ενας χριστιανος του Ναυτικου διαβαζει να πει τι προβλημα υπαρχει επιτελους; Τοσο οριακο ειναι το βαθος; Επισης τα AB δεν θα μας πειραζε να πανε στη Σουδα, μονο για τις FDI μας πειραζει; 2. Δυο τασεις στις ταξεις του Ναυτικου δεν μπορει να υπαρχουν. Ποιος θα διαλεγε το υποεξοπλισμενο; Υπαρχει το θελω του ΠΝ και το δεν πληρωνω του ΥΠΟΙΚ 3. Δε βιαζονται λεει γιατι υπαρχει ενδιαμεση λυση, ο… Read more »

ShadowMan

Μέσα στην εβδομάδα θα ρωτήσω 2 κολλητούς στον ναυσταθμο να μου πουν επιτέλους για το βύθισμα και αν μου πουν ότι δεν είναι ευαίσθητο δεδομένα θα το γράψω εδώ να δούμε τι ισχύει επιτέλους

Το βρηκε ο Digenis, το ΠΓΥ Προμηθευς εχει διπλο βυθισμα απο μια FREMM (σχεδον ιδιες οι αλλες διαστασεις) . Αστικος μυθος;

Chris

– Μετά από υπερδεκαετή πλέον οικονομική, εθνική και κοινωνική καταστροφή συνεχίζουν οι απ΄ ευθείας αναθέσεις όπλων με ξεκάθαρη οικονομική ζημία. – Η διπλωματία των εξοπλισμών θα πρέπει να αναθεωρηθεί γιατί δε φαίνεται και τόσο επιτυχημένη. – Ο αριθμός 2 από μόνος του κάνει και τις δύο διαμορφώσεις ακατάλληλες σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό κόστος. – Οι μαξιμαλιστικές λογικές πρέπει να εκλείψουν και να αναζητήσουμε ρεαλιστικές λύσεις γα το πρόβλημα μας. – Πραγματική και πλήρη αναβάθμιση και των 4 ΜΕΚΟ. – Σουλούπωμα και μερική αναβάθμιση στις δυνατότητες του υπάρχοντα στόλου αν και όπου αυτό είναι δυνατόν (αλλού διαβάζουμε ότι ανατέθηκε… Read more »

Chris

Τα σπάσαμε εντελώς με τη Ρωσία πλέον και με το Ιράν για χάρη των ΗΠΑ. Αντάλλαγμα δεν είδαμε ακόμα και ούτε θα δούμε. Ελπίζω να μην το πληρώσουμε ακριβά.

Spirit

Η ρωσία επέλεξε οθωμανικό εταίρο να κάνει δουλειές. Συνεπώς δεν αντιλαμβάνομαι τι θα πρέπει να κάνουμε για μην πάρουμε τουλάχιστον αποστάσεις.

Chris

Δε διαφωνώ σε αυτό που λες ούτε χρειάζεται να είμαστε κολλητοί με τους Ρώσους. Αλλά εδώ κρατάμε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία που διεκδικεί το μισό Αιγαίο, τη Θράκη και τη μισή ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Και δηλώνουμε σε κάθε ευκαιρία ότι είμαστε ανοικτοί στο διάλογο κλπ. Δε βλέπω το λόγο γιατί να μην υπάρχει αντίστοιχα ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας και διάλογος με τη Ρωσία. Εμείς δεν πήραμε απλώς αποστάσεις αλλά συμμετείχαμε σε οικονομικές κυρώσεις, είχαμε διπλωματικό επεισόδιο και οι σχέσεις μας τώρα είναι μηδενικές. Η Ρωσία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλίας του ΟΗΕ και πυρηνική δύναμη. Μπορούμε και πρέπει… Read more »

Konstantinos1

Σοβαρά αγαπητή “Π”, εσείς πιστεύετε ότι φρεγάτα με ΕΝΑ (ίσον κάλυψη 180ο και για το υπόλοιπο τόξο άν προλάβουμε να στρίψουμε) και μεταχειρισμένο (!!) Φαλανξ είναι σύγχρονο πλοίο;Για τα υπόλοιπα να το δεχτώ το κόστος, αλλά όταν στις πυραυλακάτους έχουμε RAΜ και στις ΜΕΚΟ 25 ετιας δύο φάλανξ, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά.. Αλλιώς με μάθατε 28 χρονιά που σας διαβάζω.Δεν θα πρέπει καν να συζητάμε για το Ραμ.Εκεί σκέφτονται να κάνουν οικονομία;Καλή μας τύχη με τους άπειρους εγχώριους Som,ATMAKA αλλά και τους UMTAS των πολυπληθών τουρκικών UAV.Θα περιμένω την οριστική επιλογή του ΠΝ κάνοντας την προσευχή μου να… Read more »

NikolakiEfentis

Από κει που λέγαμε πως βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο τώρα επίκειται κι υπογραφή αλλά χωρίς να έχουμε επιλέξει ακόμη διαμόρφωση… Δεν βγαίνει πολύ νόημα. Μήπως πάμε πάλι σε πολιτική απόφαση σε βάρος των ΕΔ;

Ο αριθμός είναι δεδομένος, είναι δυνατόν το ΠΝ να μην είναι σίγουρο ποιά διαμόρφωση θέλει;

Για 6 κορβέτες-φρεγάτες που ούτως ή άλλως θα αποκτηθούν στο μέλλον, διαγωνισμός δεν μπορεί να γίνει, μιλάμε σοβαρά;

Scalp_eg

Διαφωνώ με το δίλλημα του άρθου, “τούμπανο η υποβαθμισμένες”. Η υποτιθέμενη υποβαθμισμένη έκδοση που μας ενδιαφέρει δεν θα έχει καμία σχέση με τη γαλλική διαμόρφωση (16 κελιά) αφου τα κελιά θα είναι 32 (αφου θα βαλουμε σιγουρα 24 δεν θα κολλησουμε να δωσουμε αλλα 30 εκ/ρια για την 4η οκταδα κελιων) ο χωρος υπαρχει και δεν χρειαζετε και κανενα επιπλεον κοστος εξελιξης. Το προβλημα ηταν και ειναι απο την αρχη οι σκαλπ και η εμμονη μας να τους χωρεσουμε σε μικρομεσαια φρεγατα. Οσο και αν τους θελω, εκτοξευουν το κοστος και μειωνουν και τις θεσεις για Aster 30 Η κρουση… Read more »

NickKoliopoulos

Με βάσει τις πληροφορίες σας τον Μάιο έρχονται στην Ελλάδα 2 AB. Ας δούμε λοιπόν μέχρι τότε τι θα γίνει και παράλληλα να προχωρήσουμε τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Αν έρθουν τα ΑΒ θα δούμε τι λεφτά θα περισσέψουν αφού τα αξιοποιήσουμε και τα οποία θα μπορούν να διατεθούν για το πρόγραμμα των FDI. Αν δεν έρθουν τελικά αυτά τα πλοία ή τα διάσημα Tico είναι προφανές ότι θα χρειαστούμε πλοία FDI με ενισχυμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες που θα μπορούν να σταθούν στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα. Τα πλοία αυτά θα πρέπει να έχουν πολλαπλά στρώματα αντιμετώπισης απειλών και… Read more »

sotbak

Το ένστικτό μου λέει ότι και Μπελ και gowind σημαίνει το ΠΝ “γαλλοποιείται”. Αυτό δεν νομίζω οι Αμερικανοί με τόσο διπλωματικό marketing να το αποδεχθούν (το θέτω κομψά). Πιστεύω ότι το σκηνικό παραπέμπει σε αμερικανοποίηση ουσιαστικά του στόλου με συνδυασμό μτχ ΤΙΚΟ (το πιθανότερο) και κάποιας νέας σχεδίασης καλυμμένης με ναυπήγηση στην Ελλάδα, δηλαδή αυτό που σε άλλη ανάρτηση περιγράφει ο ATHAN. Απλώς στην περίπτωση αυτή αναρωτιέμαι τί τις θέλουμε τις Μπέλ…..anyway κάνω μία πρόβλεψη: 2 Μπελ (Β’ σεναρίου για να βγει υποχρέωση…..) + 4 ΜΕΚΟ ΗΝ αναβαθμισμένες από LM + 2 ΤΙΚΟ με λίγα ΣΜ-2 (δώρο τα σκάφη αγοράζουμε… Read more »

Mageiras

Θα συμφωνήσω… Όλα αυτό δείχνουν

Μιχάλης

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και συσκότιση και ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του φίλε sotbak.

Thras

Πολλοί διαφορετικοί τύποι μαζεύονται όμως και με μόνο 2 μονάδες θα έχουμε ασύμφορη υποστήριξη…

Mageiras

Μόνο εμάς τους σχολιαστές απασχολούν τέτοιες λεπτομέρειες φίλε Θράκα…

Chris

Φϊλε sotbak αυτό μοιάζει περισσότερο με συλλογή πλοίων και όχι με στόλο.

sotbak

το ξέρω, αλλά αν βάλουμε το σενάριο επί τάπητος τα νούμερα αυτό βγάζουν. Εγώ προσωπικά θα ήθελα ουσιαστική αναβάθμιση των ΜΕΚΟ + 10 ΑΛΣ εκ των οποίων οι 4 Α/Α, αλλά οι γεωπολιτικές εξαρτήσεις της χώρας αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα το επιτρέψουν.

FTS

Η λογική είναι να αγοράζεις φρεγάτα με AAW δυνατότητες που φέρει ASTER30/SM2 για την προστασία στόχου υψηλής αξίας όπως αεροπλανοφόρο/ελικοπτεροφόρο κτλ που η Ελλάδα δεν έχει.

Αυτό δεν είναι ένας λόγος προβληματισμού για τους “ειδικούς” που οι ΕΕΔ θα πληρώσουν από 300 έως 500 παραπάνω εκατομύρια ανα πλοίο για να αγοράσει Α/Α δυνατότητες που δεν τους είναι και τόσο απαραίτητες τουλάχιστον σε σχέση με άλλες ανάγκες πιο επέιγουσες?

Εγώ πιστεύω πως με τις Belharra,
P3 θα λέμε και θα κλαίμε

Dionisos

Λιγα και Καλα…
Δες τι καταφαρεμα με ενα Αβερωφ…

nigozs

Αυτό το δεν χωρούν στην Σαλαμίνα, να σταματήσει κάποια στιγμή.
Θυμίζω ότι τα C.F. Adams είχαν μήκος 133 μέτρα και χώρεσαν μια χαρά !
Οι Fremm 142 μετρα και οι Huitfeld κάποια μέτρα λιγότερα. Οι δε Kortenaer 130 μέτρα
Μην τρελαθουμε…..

Mavi70

Τα πλοία που θα πάρουμε από Γαλλία θα είναι αυτά που χωρούν στο ποσό της επιστροφής των Ελληνικών ομολόγων.Το δίλημμα για το ναυτικό νομίζω είναι ένα και μόνο ένα. Θα το εξαντλήσει σε 2 πλοία ή θα το χρησιμοποιήσει σε περισσότερα από Γαλλία. Αυτό θεωρώ σας μεταφέρει το άρθρο . Για αυτό μιλάει και για Gowind. 2. Άλλες εταιρείες δεν θα υπάρξουν διότι δεν γίνεται διαγωνισμός αλλά επιλογή που θα πάνε τα λεφτά της επιστροφής. 3. Οι Γερμανοί θα έρθουν σύντομα(αν δεν έχουν έρθει )με πρόταση για ΜΕΚΟ Α-200 και θα αφορά τις δικές τους επιστροφές.Το δίλημμα στο ναυτικό αυτή… Read more »

panos

Μάλλον θα περιμένουν την απόφαση του Κονγκρέσου περί έγκρισης ή μη της πρότασης του USN να αποσύρει πρόωρα μερικά AB και τα μη εκσυγχρονισμένα TICO.
Παρεμπιπτόντως δυο φορές στο παρελθόν το Κογκρεσο αρνήθηκε στο USN την απόσυρση των TICO!

VAGGELAS

Δεν υφίσταται πρόταση του USN περί απόσυρσης Α/Τ ARLEIGH BURKE. Η πρόταση αφορά σε μείωση των υπό ναυπήγηση Flight III.

Yiorgos

The solution to the dillema is simple, since you don’t know if Greece will get AB or Tico, super frigates. Anything else would be criminal when you know the threat is coming. The improvement of the “wooden wall” is not just required but necessary, a decade ago.

kostas

Κατά την γνώμη μου, επειδή έχουμε περάσει πολλά, ό,τι επιλέξουμε πρέπει να είναι αστακός. Όπως εξοπλίζουν τα δικά τους σκάφη οι Ισραηλινοί και βάλε Αν αφήναμε τις πολιτικές ηγεσίες να κάνουν ό,τι νομίζουν θα τα έπαιρναν ως άοπλα περιπολικά με σκοπό να βοηθάνε το λιμενικό στο μεταναστευτικό…Εκεί που έχουμε φτάσει ούτε τα ΑΒ+ bell δεν μας φτάνουν. Και για χρήματα όσες συζητήσεις κάνετε είναι άσκοπες διότι για πρώτη φορά λόγω υδρογονανθάκων ό,τι αγοράσουμε θα αποσβεστεί στο 100% και θα φέρει πίσω τα λεφτά του στο 20πλάσιο. Οπότε να πάρουν ό,τι χειρότερο για τον εχθρό μπορούν.

dv1.gr

συζητηση για το τιποτα ….το πλοιο θα εχει εχτρα κελια με μικα ..οχι camm …η διαφορα αναμεσα σε camm και mica οσον αφορα τις διαστασεις ειναι καποια πολυ λιγα εκατοστα …καπου 4-5 ..οι γαλλοι απο καιρο ετοιμαζουν νεα εκδοση mica στις διαστασεις του camm (για μπαινουν και αυτοι σε 4αδα) αλλα με διπλη κεφαλη για να υπαρχει και το IR …ΑΥΤΟ το νεο βλημα θα επιλεγει και ενδιαφερει και τους γαλλους οπως ειναι αυτονοητο…μετα για μενα θα πρεπει να μπουν στο πλοιο τουλαχιστον 4 ΝSM ..μαζι με τους 8 εχοσετ …και τελος δεν ξερω αν το ναυτικο θελει και μεγαλες… Read more »

ΑΙρετικός

Μετά από τόσους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ δεν έχουμε πάρει ούτε βίδα από πλεονάζον υλικό ΗΠΑ.
Ζήτω η στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και ο αναβαθμισμένος ρόλος μας στην Μεσόγειο……….
Οι καλύτερς μέρες από τον φίλο Τραμπ έρχονται………
Όσο για τους Γάλλους θα μας βάλουν να πληρώσουμε και τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στα ναυπηγεία και στο τέλος θα μας ρουφήξουν και το αίμα σαν καλοί σύμμαχοι που είναι όπως έκαναν και με τα μιράζ.

sotbak

τί αντιπροτείνεις όμως να κάνουμε;

peet14

Διαβάζω ότι ένας από τους λόγους επιλογής των Bel και είναι το ζήτημα του μεγέθους τους καθώς τα μεγαλύτερα δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στον του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας ….
Να υποθέσω ότι τόσο τα τα Α.Β + Τico είναι μικρότερα σκάφη και δεν χαλάσουν την ,αν μας τα παραχωρήσουν οι ΗΠΑ …..

Μηπως να ρίχναμε μια παραγγελιά σε κάτι που χωράει στο Μικρολίμανο για να μην ταλαιπωρούνται οι ανθρωποι ?

hellas1

θα ηθελα παρακαλω να γραφουμε σοβαρα συγκεκριμενα και υπευθυνα. τοσο καιρο γραφετε για πιθανη παραχωρηση ΑΒ …Η…ΤΙΚΟ. τα γραφετε ενταλως γενικα και αοριστα. επειδη το πιο σημαντικο και σπουδαιο ειναι οτι [ αν…αν..αν…θα θα θα παραχωρηθουν ], τι οπλισμο θα ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΛΟΙΑ , …επειδη αν παρουμε αυτα τα πλοια και το μονο που θα εχουν ειναι SM2 και harpoon…….τοτε μιλαμε για κοροιδια εν ψυχρω [ αδιαπραγματευτη αληθεια ]

KaizerAmstelVonLagerS

Απλες διαπιστωσεις: 1.Εγκληματικη η αγορα αν ειναι αυτη.Η λογικη λεει 2-3 [email protected] σε AAW και 3-4 στην Γαλλικη διαμορφωση γενικου ρολου.Οικονομιες κλιμακας.Τα Gowind 3100 εχουν μπει στο παιχνιδι για να θολωσουν τα νερα απο την πατατα που πανε να κανουν. 2.Τα [email protected] μπηκαν στην συζητηση επειδη καποιοι εξυπνοι κατορθωσαν και επεισαν πως αφου η Π.Α δεν θα εχει αντικαταστατη στα Mirage και τα Scalp θα φυγουν μαζι τους τον ρολο στρατηγικης κρουσης μπορει να αναλαβει το Π.Ν με mdcN .Ετσι οδηγηθηκαμε στο εκτρωμα πλοιου που βλεπουμε οτι συζηταμε…και για να κρατησουμε τους Γαλλους στο παιχνιδι. 3.Αν θελουμε το SeaFire τοσο… Read more »

sotbak

πέστα!!!!

Jacob

Πιστεύω οτι πρέπει να γίνει μια συνολική συζήτηση με την Αμερική για θέματα εκσυγχρονισμών, παραχωρήσεων, ναυπηγείων, Lockheed ΜΜSC, F-35 και όπου καταλήξουμε. Κάτι τέτοιο θα αρέσει και στον Τράμπ, ο οποίος πολύ πιθανό να παραμείνει για άλλα 4 χρόνια, και απ’οτι φαίνεται μάλλον θα μας κοστίσει και λιγότερα απο τις γαλλικές λύσεις. Αν δε συνεχίσει η αποσύνθεση της Ε.Ε. τα όποια “αντισταθμιστικά” στους Ευρωπαίους μπορεί να έχουν χάσει και τη σημασία τους.

Stavrogin1

Ακουσα πως στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει μια βυθοκόρος σε αψογη κατάσταση με μεγαλη εμπειρία σε βυθους. Μηπως να την βάλουμε να μας ξεμπαζωσει τον ναυσταθμο μπας και χωράει τιποτα μεγαλύτερο απο μπελάιρες;
……….
Καμια κοστολογιση των εργων βαθυνσης εχει γίνει; Οταν μιλαμε για πλοια δισεκατομυριων το κοστος εργων στο ναυσταθμο θα φανει αστείο. Εδω κοτζαμ east med stream σε βαθος 3km × 1500km θα ξοστισει 7-10 δις και κολλουν στο να βαθυνουν 2 μετρα ενα λιμάνι; Αν εχει κοστος πανω απο λιγα εκ. θα εκπλαγώ.

chikichiki

Από τη στιγμή που το κόστος ανεβαίνει τόσο με τις ζητούμενες τροποποιήσεις, δεν φτάνει αρκετά ψηλά ώστε να μπουν και άλλες υποψηφιότητες στο παιχνίδι; Στην ανάγκη και οι FTI καλές είναι αλλά αν πλέον ξεφεύγουμε σε άλλα επίπεδα κόστους, δεν υπάρχουν άλλες, πιο σοβαρές λύσεις;

zolotasnew

Έτσι μόνο για να ξανακαταγραφεί μια λίγο διαφορετική άποψη. Είναι καλύτερο όσο είμαστε ακόμη σε διαπραγμάτευση να επιδιώξουμε μια διαμόρφωση με CMS TACTICOS, 2 Mk41 vls για μέχρι και 64 ESSM κι 1 Α70 για τα MdCN αφού τα θέλουμε τόσο, Mk45 Mod 4 127/62 που είναι ελαφρύτερο από το OTO 127/64 LW συνολικά και τέλος 16 κελιά Mk57 γύρω από το υπόστεγο για RAM Blk II. https://www.dsiac.org/resources/journals/dsiac/fall-2014-volume-1-number-2/promising-future-us-navy-vertical-launching. Αν θέλουμε να καλύψουμε και το κενό της ημιενεργού καθοδήγησης των ESSM τότε να βάλουμε και APAR II. Μόνο με τέτοια διαμόρφωση καθώς και επιλογή προωστήριου συστήματος διάταξης CODLAG, οι Μπελ θα… Read more »

adpanos

Οι Belharra λέτε πως δεν είναι ικανή με 24 ASTER 30 και 32 CAMM-ER = 56 βλήματα, αλλά είναι ικανό και κλείνει όλη την Ανατολική Μεσόγειο ένα AB με 64 βλήματα .

Κατά τα άλλα η Belharra θα φέρει και πιο σύγχρονα sonar , καλύτερη στο ASW ….

Τι δεν καταλαβαίνω ?

CKfurious

Που τα είδες τα CAMM????
Δεν υπάρχει περίπτωση να τοποθετηθούν σε BElhares
Οι Γάλλοι ντιέ ενδιαφέρονται εμείς δεν πληρώνουμε!
Τα AB παίρνουν και ESSM
4 σε ένα κελί MK41
και έχουν 90CELLS!!
Κανε τους πολλαπλασιασμούς και τις προσθέσεις για να καταλάβεις για τι μιλάμε

zolotasnew

οι ευσεβείς πόθοι δεν σημαίνουν και ρεαλισμό. συγκρίνετε ανόμοια αντικείμενα. ποια είναι πιο καθαρή διαμόρφωση AAW, η Μπελ με 32 κελιά=32 βλήματα (το CAMM-ER σε διαμόρφωση 4άδας είναι πρόταση ExLS Μκ41) ή η Μπελ με 16 κελιά=64 ESSM II; είναι ίσα κι όμοια 24*2 ASTER vs 56*2 SM-2/SM-6? Με 128 ESSM II (οι Μπελ) + 64 ESSM II (AB) και 112 SM-2/SM-6 από 4 σκάφη δεν περνάει ούτε BAYRAKTAR, νομίζω… Αν ο προβληματισμός είναι η διασπορά των όπλων, τότε με 12 ΓΚΟΒΙΝΤ ή LCS κάνουμε όμοια δουλειά…

ο ασχετος

καλα ρε συ το δευτερο ρανταρ που θα μπει?
κ τελικα με essm γινεται η μπελχαρα αξιολογη φρεγατα?κοροιδευομαστε?

teo

ECM θα έχει ή και αυτό δεν χρειάζεται; Γιατί και κάτι τέτοια είχαν ακουστεί… Τελικα η φρεγατο-θαλαμηγος δεν γίνεται αντιτορπίλικο. To σκαφος είναι φτιαγμενο για να αποτρέπει το παράνομο ψαρεμα μπακαλιαρου Ατλαντικού, για ναυμαχιες με τρατες και για vintage χoροεσπερiδες εξαιτίας της πλώρης του…. για τα σοβαρα οι Γάλλοι έχουν FREMM και HORIZON (οπως προείπε αλλος συμφορουμίτης). Αυτο το πλοίο αντικαθιστα επάξια τις θρυλικές φρεγατο-θαλαμηγους Lafayette. Δεν με νοιαζει πόσο είναι το τοναζ του πλοίου , με νοιάζει μονο ποσο κοστίζει και το συγκεκριμμένο πλοίο έχει τιμή AAW φρεγάτας και εξοπλισμό κορβέτας (ουτε καν αλλα τελος πάντων). Οι εξωπραγματικές τιμές… Read more »

sotbak

πέστα!!!!!!!!!!!!

Krateros

Υπέρ της πιο “βαριάς” θαλάσσιας πλατφόρμας οπλικων συστημάτων. Εξηγούμαι: Στην τιμή 3 F-35, χονδρικά έχεις μια [email protected], η οποία επιχειρησιακά (με βάση το οπλοστάσιο, 16 scalp naval, 24 Aster 15/30) αντικαθιστά 8+6 F35 σε αποστολές βομβαρδισμού στρατηγικών στόχων και αεράμυνας αντίστοιχα σε χρόνο dt (χωρίς χρόνους απογείωσης και φορτωσης των όπλων στα αεροσκάφη). Η σύγχρονη αεροπορική πλατφόρμα όπλων έχει γίνει οικονομικά ασύμφορη σε σχέση με την ναυτική, ενώ το βάθος κρούσης (προσβολή χερσαίων στόχων + ΑΑ) ξεπερνά και αυτό της αεροπορίας. Με 10 [email protected] κι 160 scalp ,θα χρειαζόταν μια ολόκληρη αεροπορική πτέρυγα μάχης για 24 ώρες (με τους αεροδιαδρομους… Read more »

Animades

Στις Glowing των Εμιράτων έχει επιλεγεί το πυραυλικό σύστημα Essm.Bl II σε 8 πλό Mk 41 vls
Άρα την ενσωμάτωση στο setis έχουν αναλάβει άλλοι το κόστος
Μένει μόνο η διαλειτουργικότητα με το sea fire .
Aν λοιπόν Όχι οι τετράδες Camm λογο κόστους τότε τετράδες ΕSSM που είμαστε είδη πελάτες του.
Αρα ” Φθηνές ” BELHARES με :
3× 8 ASTER 30 = 24
+ 1×8 X4.essm = 32
Έτσι μου αρέσει

Ilias_Skaltsiotis

Η εκδίκηση της βυθοκόρου!! Επιτέλους καταλάβαμε, όχι μόνο γιατί ενώ εμείς γελάγαμε, οι Αμερικάνοι επέμεναν για την αξία της βυθοκόρου ως αντάλλαγμα για την αμυντική συμφωνία, αλλά και ότι το αντάλλαγμα σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία δεν θα είναι tico και υποδομές f35 σε Σούδα και Λάρισα, αλλά η επισκευή της βυθοκόρου. Η στρατηγική της σημασία, οφείλεται στο ότι για κάποιο λόγο έχουν εξαφανιστεί όλες οι άλλες βυθοκόροι από την Ελλάδα και δεν μπορεί να γίνει εκβάθυνση λιμένα στον ναύσταθμο. Έτσι πλέον το κύριο επιχείρημα για να αγοράσουμε την κορβετοφρεγάτα αεράμυνας περιοχής από τα lidl, είναι ότι έχει μικρό βύθισμα (draft)… Read more »

adpanos

Όλα έχουν να κάνουν με το ποιος μας δανείζει. Είδες κανέναν να προτείνει 20-ετές πρόγραμμα δανεισμού για Huitfeldt ?

Επίσης στο ΠΝ στέκονται πάνω από όλα στο Radar και την τεχνολογική του υπεροχή.
76άρια και 125άρια σε φρεγάτες έχουμε ήδη.
CIWS έχουμε ήδη.
Τορπίλες έχουμε ήδη.
Φρεγάτες μικρής/ μέσης Α/Α έχουμε ήδη.

Οι Belharres θα είναι μια χαρά εξοπλισμένες με τα πάντα. Μην στεναχωριέστε ….
Εξάλλου δεν υπήρχε περίπτωση η πολιτική ηγεσία να δώσει χρήματα για παραπάνω από δυο πλοία ….
Άρα ας δώσει για δυο πλοία κάστρα με SCALP, ASTER 30, CAMM-ER, SF-500, CIWS παρά για ψευτοφρεγάτες.

CKfurious

Που είναι το δάνειο που είναι οι οροι του δανείου???

Θα μου εξηγήσει κανένας ??????????

Που το είδατε το δάνειο??

Πως το βγάζουμε και ικανοποιητικό χωρίς να γνωρίζουμε τους ορους?

Αλλα δημοσιεύματα μιλάνε για leasing γαλλικών πλοίων και αλλα για εξόφληση με τη παραλαβή

Έχουμε να κάνουμε με μια 100% πολιτκή απόφαση

Το Ναυτικό θα τη καταπιεί όπως κατάπιε και τα αρματαγωγά – hotels!!
άντε μην το συνεχίσω βραδιάτικα

Ilias_Skaltsiotis

Μήπως μπορείς να μου δώσεις κάποιο link για να ενημερωθώ για το γαλλικό δάνειο και ας μην είναι και 20ετες ???? Eίναι δύσκολο να το δει κάποιος μετά από τόση διαφημιστική προπαγάνδα, αλλά όπως στο βρετανικό ναυτικό οι high end φρεγάτες είναι οι type 26 και οι I. Huindfeldt/ Arrowhead θα είναι οι low end, έτσι και στο γαλλικό, οι fremm είναι οι high και οι fti οι low end. Όσο και να το θέλουμε οι fti δεν έχουν το τονάζ και τα megawatt να υποστηρίξουν την διαμόρφωση που εμείς θέλουμε https://www.ptisidiastima.com/fincantieri-ffgx/#comment-185457 Όσο για το διαβόητο seafire, πέρα από τα… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Το link για το seafire και τους 16 στόχους :
https://defencereview.gr/fregates-belhrra-gia-to-pn-apokleistika-ta-k/

Digenis

Δεν υπαρχει θεμα με το βυθισμα … Η Fremm εχει το μισο βύθισμα απο το ΠΓΥ προμηθέας . Ακομα αναρωτιεμε ομως γιατι δεν χωραν οι fremm στην Σαλαμινα .

Ilias_Skaltsiotis

Η βυθοκόρος τώρα δικαιώνεται!!
ΥΓ ο τίτλος η εκδίκηση της βυθοκόρου είναι κλοπυραϊτ από @κουλης

G...

Μετά ΤΑ AB και τα επιπλέον υποβρυχια τώρα ανοιξαμε ιστορίες για 6 κορβετες?
Ας ολοκληρωθούν αυτά που ακομα σέρνονται πχ τορπιλες και εκσυχρ/μος μεκο και μετα μιλάμε για σχέδια, ειδήσεις, και φήμες. Αρκετα με τα λόγια. Πράξεις θελουμε

Μιχάλης

Αδίκως περιμένουμε σήμερα ένα άρθρο Κυριακάτικο (που είχε γίνει θεσμός) για πιθανά ανταλλάγματα που δόθηκαν ή ζητήθηκαν από τη δική μας πλευρά από το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική όπως και κάποιο νέο σχετικά με την ενδεχόμενη παραχώρηση των δύο Arleigh Burke.
Τελικά θα την βγάλουμε με το άρθρο για της belharra και με την κουρτίνα ένα ή δύο.

ShadowMan

αν δεν τους ακουμπήσουμε και μπόλικο μαρουλι δεν παιζει δωρεαν υλικό, μην ξεχνάμε οτι οι μπιζνες τους νοιαζουν ολους. Δεν ειναι τα δικά τους συνορα που εχουν το θέμα!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Εδώ που φτάσαμε ότι και να κάνουμε δεν υπάρχει τίποτα λογικό αλλά κουβέντα να γίνετε ασ ξεχάσουμε σκαλπ και να τις βάλουμε μόνο αστερη κοντά στη γαλλική διαμόρφωση όσο ποιο φθηνή είναι τόσο ρεαλιστηκοτατο να υλοποιθέι ειναι! Και μετά ναι μόνο κορβέτές ακριβές λύσεις αν δεν υπάρχουν τα φράγκα μην τις σκεφτόμαστε καν!!!

John

Αργούν όμως ο χρόνος πιέζει !!!

Ares

Διαβάζω όλα τα περί εξοπλισμών του ΠΝ τον τελευταίο καιρό και μπαίνω σε σκέψεις.. Όλες αυτές οι πληροφορίες, διαρρέουν άραγε πάντα ως αληθινές, ή κάποιες φορές έχουν ως στόχο να ασκήσουν πίεση σε κάποιες πλευρές; Και εξηγούμαι.. το να βγαίνουν νέα μετά τις belhara και για gowind, εφόσον έχουν βάση, θα σήμαινε πως στρεφόμαστε απόλυτα στην Γαλλία για ναυτικές μονάδες για αρχή. Όπως όλοι ξέρουμε γενικά ο Θείος και συγκεκριμένα ο τελευταίος με το ντεκαπαζ, αρέσκεται ιδιαιτέρως στα business deals. Ως εκ τούτου δεν θα ήθελε ποτέ να χάσει το ενδεχόμενο νέας παραγγελίας ναυπήγησης πλοίων από τον οποιονδήποτε δυνητικό πελάτη.… Read more »

adpanos

Ο Θείος Σαμ παίρνει την Αεροπορία, οι Γάλλοι το ναυτικό και συζητιέται αν θα πάρουν οι Γερμανοί τα υποβρύχια.

Την Α/Α άμυνα πολύ θα ήθελαν οι δικοί μας να την δώσουν στους Ρώσους, γιατί και πολύ πράμα έχουν και καλές τιμές, αλλά ……….. δεν υπάρχει περίπτωση πλέον, οπότε πάμε στα τυφλά περιμένοντας.
Τα παλαιά Ρωσικά Α/Α πάντως έχουν μπει σε FOS από το 2018 .

Scalp_eg

Αντιγράφω απο wikipedia για το millenium 35, και βλέπω πόσο λάθος θα είναι η επιλογή Phalanx αντι για αυτό. The Millennium gun is easy to install as it requires no through deck penetration and needs no supply of coolant, air or ship’s power to operate. However, it does need a power supply to recharge its batteries. Installation can take as little as sixty minutes and requires only six square metres of deck space. A Millennium gun and 252 rounds weighs 3,200 kg. The gun’s cupola is claimed to have a low radar cross section. The weapon is designed to be… Read more »

Scalp_eg

A device at the muzzle end of the barrel measures the exact speed of each round as it is fired, and automatically sets the fuse to detonate the round as it approaches a pre-set distance from the target. Each round disperses 152 small tungsten projectiles[3][4] weighing 3.3 grams (0.12 oz) each to form a lethal cone-shaped cloud to strike the incoming target.[2] Whilst these are too small to do major damage in themselves, the accumulation of damage from multiple strikes is expected to destroy wings and control surfaces, sensors and aerodynamics, causing the target to crash. Other firing modes are… Read more »

NikolakiEfentis

Αν υπήρχε αξιόπιστο δόγμα άμυνας στο οποίο θα ήταν προσηλωμένες οι ΕΔ διαχρονικά δεν θα υπήρχαν ψευδοδιλλήματα. Πρώτον, η Belharra είναι εξαρχής σοβαρά «υποβαθμισμένη» σε σχέση με τις απαιτήσεις του ΠΝ. Το να ζητάμε SCALP όταν δεν θα έχει πυροβόλο 127mm είναι κατά τη γνώμη «κουλό». Δεν αναιρώ σε καμιά περίπτωση την αξία των πυραύλων cruise, αλλά η στοχοποίηση των αποβατικών δυνάμεων κατά την διάρκεια της επιχείρησης τους είναι και πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική ως προς την εξάλειψη της απειλής. Για κάτι Millennium κλπ τα έχουμε πει πολλές φορές και ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι, δεν χρειάζεται κι αυτό ολοκλήρωση και… Read more »

adpanos

Μην το βλέπεις έτσι απλά …. Το Ram είναι καλό αλλά έχει οροφή στα όπλα .
Yπάρχουν περιπτώσεις που το Milenium είναι προτιμότερο και άλλες που το ram είναι προτιμότερο.

NikolakiEfentis

To RAM block2 με εμβέλεια κοντά στου Sea Sparrow, έχει σοβαρά μεγαλύτερη δυνατότητα αντιμετώπισης επίθεσης κορεσμού και στόχων υψηλής ευελιξίας/τερματικών ελιγμών. Και το Millenium έχει ανάγκη από επαναγέμιση. Υπενθυμίζω πως για τις FREMM HN όταν το ΠΝ είδε πως δεν μπορούσε να έχει RAM πήγε για OtoMelara Strales.

Η αντιμετώπιση τόσο σοβαρών θεμάτων από την πολιτική ηγεσία είναι εντελώς απαράδεκτη και δυστυχώς οδηγούν σε συμβιβασμούς που ενδέχεται να αποβούν καταστροφικοί για τα συμφέροντα μας. Μιλάμε ότι δεσμεύεται το ΠΝ για δεακετίες με επιλογές που αν δεν πληρούν τις απαιτήσεις θα υπονομεύσουν σοβαρά την όποια δυνατότητα αποτροπής μας.

A.K.

Διαβασα με προσοχη το αρθρο σας και χρησιμοποιοντας την οποια κοινη λογικη διαθετω και χωρις τις γνωσεις που θα χρειαζονταν να διαθετω κατεληξα στο συμπερασμα πως προκειται για δυο εντελως διαφορετικης φιλοσοφιας πλοια που το μονο που μοιραζονται ειναι το ονομα. Το super-duper για βολτες στην Αν Μεσογειο με δυνατοτητες στρατηγικου πληγματος εστω και με περιορισμενο αριθμο οπλων και το business as usual εκσυγχρονισμενο και προορισμενο για το Αιγαιο. Νομιζω πως η απαντηση βρισκεται κρυμμενη πισω απο την γενικοτερη στρατηγικη πανω στην οποια θα χτισουμε την αμυνα μας. Επισης σημαντικη παραμετρος πρεπει να ειναι το αν τελικα παρουμε μεταχειρισμενα πλοια… Read more »

ο ασχετος

τραγικη η συζητηση για αλλη μια φορα
σε τι βαση να γινει μια συζητηση οταν το περιοδικο εχει προφητευσει την ελευση δυο υπερ AAW φρεγατων σε 5 μηνες?
τρια σεναρια υπαρχουν
1.το πιο πιθανο ειναι οτι χωνευουμε το κουτοχορτο-σανο που μας ταιζουν
2.αν ειναι να ερθουν οι μπερκ θα παρουμε απλες
3.αν δεν ερθουν οι μπερκ θα παρουμε τις πιο ολοκληρωμενες
να θυμισω εδω οτι η φιλολοφια για μπερκ κ γαλλικες φρεγατες κραταει δεκαετιες

adpanos

Tα Burke ξεχάστε τα … Έχουμε φάει άκυρο από τις ΗΠΑ από ότι διαρρέει δεξιά και αριστερά. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στρέφεται πλέον αποκλειστικά στην Γαλλία και όλα δείχνουν πως μετά την επίσκεψη του Μητσοτάκη στον Μακρόν θα πέσουν οι υπογραφές. Στο militaire λέγεται πως θα επαναφέρουμε το θέμα του Leasing δυο FREMM έως ότου παραλάβουμε την πρώτη Belharra . Ας ελπίσουμε η όποια υπογραφή για τις 2 X BELLES να έχει και option για άλλες 2 ….. Τέλος να σας παρακαλέσω να μείνετε σε χαμηλούς τόνους σε ότι αφορά τις υπογραφές για τα πλοία. Δεν έχουμε και πολλές… Read more »

ο ασχετος

κοιτα φιλε αυτολογοκρισια δεν προκειται να κανω την κανει το περιοδικο για μενα χαμηλους τονους επρεπε να κραταει το περιοδικο κ διαφοροι συντρολλοι που φτανουν τα χιλιαδες σχολια για σεναρια που αποδεικνυονται μετα απο μερικες κιολας ημερες σεναρια φαντασιας στην πιο ευλογη περιπτωση κ αλλα πραγματα σε πιο δυσμενεις κριτικες κ κριτικους απο κει κ περα κ εσαει,κανενας χαμηλος τονος στο ονομα της εθνικης αμυνας της εθνικης συνειδησης ενοτητας η οποιουδηποτε αλλου μανδυα θελει καποιος να περιβαλλει εξοφθαλμες πολιτικες αυταπατες,πολιτικες μιζες,πολιτικες σκετο οι οποιες ειναι ολες σε τελικη αναλυση πολιτικες αυτοκτονιας για τους υπολοιπους της χωρας οχι δεν θα σταματησω… Read more »

CKfurious

Όταν συζητάγαμε για leasing των FREMM με τον Μπάρμπα Φώτη μιλάγαμε για 150MIL $το χρόνο το πλοίο Από που θα βρεθούν αυτά? Από τα 530MIL διαθέσιμα για εξοπλισμούς? Και από αυτά πάνω από τα μισά πάνε σε αλλα προγράμματα Και οι FREMM πως θα σταθούν ? Χωρίς CIWS? Χαμηλούς τόνους δεν θα κρατήσω Πάρθηκαν εγκληματικές αποφάσεις και τώρα τις πληρώνουμε αφού δIαπιστωνουμε ΠAΛΙ αδυναμία προάσπισης εθνικών συμφερόντων Να θυμίσω την υπόθεση των P-3 500MIL $ πεταμένα ενώ με αυτά HDH θα εKSυχρονιζαμε τις meko και θα περνάμε και τοπρίλες Δεν μας έκαναν και οι ADELAIDE Όσο είναι το νοίκι των… Read more »

Digenis

Δες το αρθρο … Απο πέρυσι τουλάχιστον ξέραν το κοστος των ελληνικων Bel οτι ειναι πανω απο 1δις καθε μια και οτι δεν υπηρχε περιπτωση να ειναι η Γαλλικη διαμόρφωση .

http://newpost.gr/ellada/659469/eksoplistikos-pyretos-plwrh-gia-tesseris-gallikes-fregates-stealth-bazei-h-ellada-ndash-to-kostos-toys

Ενοικιαση 150 εμενα μου μοιαζει σαν σταδιακη αποπληρωμή. Αν εχεις καποιο αρθο με κοστοι βαλε .

Μιχάλης

Σύμφωνα με διπλανό αμυντικό ιστότοπο Arleigh Burke δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα Ticonderoga δεν τα θέλει το Πολεμικό Ναυτικό και έχει κάνει αρνητική εισήγηση οπότε τζάμπα οι χαρές και τα πανηγύρια. Συνεχίζουμε την άχαρη κουβέντα για το αν οι νέες φρεγάτες πρέπει να είναι σωστά εξοπλισμένες ή κάτι σαν εξοπλισμένες και μετά βλέποντας και κάνοντας με βάρκα την ελπίδα. Να κάνω και εγώ μια πρόταση μιας και λεφτά για την Άμυνα δεν υπάρχουν (για άλλα πράγματα πάντως υπάρχουν) και για να μειωθεί το κόστος των Belharra να αγοράσουμε μόνο το σκάφος χωρίς οπλισμό και να δοθούν στο πλήρωμα σφεντόνες και ακόντια… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΑ και ΑΓΕΝ, Τρεις Αρχηγοί Επιτελείων μαζί , και κοντά τους ο Αρχηγός Στόλου. Ναι, στη βολή της SST-4…

 Η φωτογραφία ανοίγματος του άρθρου θα λέγαμε πως είναι χαρακτηριστική. Οι 3 από τους 4 αρχηγούς των Επιτελείων, πάνω σε ένα πλοίο του ΠΝ,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η Ελλάδα εξάγει αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας στο… Ισραήλ! Εξαγωγική...

5
Απίστευτο κι όμως πραγματικό! Μια εκ των κορυφαίων ελληνικών αμυντικών εταιρειών, η Intracom Defence συμφώνησε με την ισραηλινή ΙΑΙ για την εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας...
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 June

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 March

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά $

Related News

Η Σερβία παρέλαβε (και) τα κινεζικά drones;

Στη Σερβία φέρονται ότι έφτασαν τα κινεζικά drones CH-92A την Τρίτη, υποστηρίζουν τοπικά δημοσιεύματα.Σύμφωνα με το «Tango Six», τα drones μεταφέρθηκαν με μεταγωγικό Il-76,...

Η Ρωσία διαψεύδει το σενάριο αγοράς των τουρκικών S-400 από τις ΗΠΑ

Η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να πουλήσει το Α/Α σύστημα S-400 σε άλλη χώρα δίχως άδεια από τη Ρωσία, αναφέρουν κατηγορηματικά Ρώσοι αξιωματούχοι.Η...

“Καρχαρίες” στη Θάλασσα της Κίνας – Πρώτη επιχειρησιακή ανάπτυξη μαχητικών με το νέο αεροπλανοφόρο Shandong

Κινεζικά μαχητικά J-15 προσνηώθηκαν για πρώτη φορά σε επιχειρησιακή ανάπτυξη με το νέο αεροπλανοφόρο Shandong του Κινεζικού Ναυτικού (PLAN). Τα αεροσκάφη φωτογραφήθηκαν σε εκπαιδευτικές...

Η Ιρλανδία εξετάζει την αγορά μαχητικών!

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ιρλανδίας για την περίοδο 2020-2024, που έγινε γνωστό στις 26 Ιουνίου, κάνει αναφορά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών.Σύμφωνα με το...

Η τουρκική βιομηχανία παραμένει στο πρόγραμμα F-35 μέχρι το 2022;

Το Πεντάγωνο θα συνεχίσει τη συνεργασία με την τουρκική βιομηχανία στο πρόγραμμα παραγωγής του «αόρατου» μαχητικού F-35 μέχρι το 2022, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.Η...
- Advertisement -
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x