24.8 C
Athens
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ H διακοπή των συνομιλιών για τις [email protected] έφερε προτάσεις για γερμανικές MEKO...

H διακοπή των συνομιλιών για τις [email protected] έφερε προτάσεις για γερμανικές MEKO A200, ιταλικές FREMM-IT/PPA, ισπανικές F-110 και ελπίζουμε σε συνέχεια!

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Όπως έχουμε ήδη γράψει, επίσημα οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας για άμεση αγορά, με διακρατική συμφωνία, 2 “ψηφιακών” φρεγατών [email protected], Made in France, έχουν λήξει. Δυστυχώς ή ευτυχώς, το μόνο πρόγραμμα για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με “προχωρημένες” συνομιλίες, έληξε. Θα λέγαμε άδοξα, αν ήταν αποκλειστική ευθύνη του ΠΝ ή της Ελλάδας. Το ΠΝ όμως έβαλε πολύ νερό στο κρασί του, δέχτηκε τις γαλλικές λύσεις, διατεθειμένο να “ρισκάρει” με επιλογές που δεν είχε ξανακάνει. Ο λόγος ήταν η χρηματοδοτική λύση που ΘΑ κόμιζαν οι Γάλλοι, και που τελικά δεν ήρθε. Η ανυπαρξία χρηματοδότησης, η -σίγουρα πάρα πολύ- υψηλή τιμή των 3 δις (ή 2,6 κατά άλλες πηγές), αλλά και το γεγονός ότι το πρώτο πλοίο θα ήταν στην Ελλάδα το 2025, ήταν αρκετά για να “σκοτώσουν” τη συμφωνία.

«La Tribune»: Ματαιώνεται η πώληση των [email protected] γιατί τη Γαλλία και την Ελλάδα χωρίζουν €1,1 δις!

Οι Γάλλοι βέβαια δεν εγκαταλείπουν έτσι εύκολα. Το έχουμε ξαναπεί, αν η FDI επιλεγή από το ΠΝ τότε θα είναι μια εξαιρετική εξασφάλιση ποιότητας για το πλοίο, και αναμφίβολα θα κάνει πολύ καλή εξαγωγική πορεία. Δεν θα μας εκπλήξει αν τους επόμενους μήνες ξανάρθουν οι Γάλλοι με τιμή κοντά στα 2 δις, και χρηματοδοτικές λύσεις που θα μπορούν να τις συνυπογράψουν οι ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΘΑ. Το πρόβλημα όμως για τη Γαλλία και τη Naval Group είναι άλλο. Από τη στιγμή που δεν “παίζουν” μόνο οι [email protected], τότε το “γήπεδο” μπορεί να δεχτεί κι άλλες ομάδες. Και έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν αρκετές για να καλύψουν το “κενό”.

Ελληνικές [email protected] Πολύ σκληρές για να πεθάνουν! Συνεχίζεται η γαλλική προσπάθεια;

Γινόμαστε κουραστικοί, αλλά μερικές φορές πρέπει να το εξηγούμε, για να μην παρεξηγούμαστε. Οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να κάνουν “μπάσιμο” στο ΠΝ εδώ και περίπου 18 μήνες, με τη φρεγάτα MMSC. Οι Αμερικανοί έχουν το πλεονέκτημα των FMS, αλλά ΚΑΙ των FMF, ενώ προσφέρουν την κατασκευή στην Ελλάδα. Συνεπώς, οι MMSC βρίσκονται σε κάποιο αρχικό στάδιο συζητήσεων, και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανταγωνιστικά των FDI. Άλλωστε είναι τελείως διαφορετικά πλοία, ενώ το ΠΝ, βλέποντας χρηματοδοτικές λύσεις, και η πολιτική ηγεσία, κατασκευή στην Ελλάδα (άρα ελληνική προστιθέμενη αξία), προχωρά στη βάση της διακρατικής συμφωνίας. Αργούμε όμως ακόμη και μάλιστα πολύ για να δούμε ελληνικές MMSC.

Το ΠΝ εξετάζει πρόταση για τη Ναυπήγηση στην Ελλάδα 4 MMSC με “πακέτο” τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN

Θα έλεγε κάποιος πως οι FDI και οι MMSC δεν έχουν αφήσει και μεγάλο περιθώριο σε τρίτους. Όταν όμως έγινε γνωστό πως η γαλλική πλευρά δεν είχε χρηματοδότηση, και θα έπρεπε να βρει η Ελλάδα λύση, τότε άρχισαν να μαζεύονται οι “μνηστήρες”. Πρώτοι εμφανίστηκαν οι Γερμανοί της Thussen Krupp, με το εξαιρετικό σχέδιο της ΜΕΚΟ Α200. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Α200 είναι εξέλιξη, ή μάλλον απλοποιημένο και εκσυγχρονισμένο σχέδιο της ΜΕΚΟ200. To σχέδιο έχω πωληθεί σε αρκετές χώρες, και μπορεί να προσφέρει όλα όσα θέλει το ΠΝ. Πυροβόλο των 127 χιλιοστών, συστήματα Mk41 και προηγμένοι αντιπλοϊκοί πύραυλοι, ελικόπτερο 10 τόνων (MH-60R), υψηλές ταχύτητες, προηγμένα ραντάρ και σόναρ, δυνατότητα για SM-2 αλλά και ASTER 30.

Οι πρώτες 3 MEKO A200 της Αιγύπτου θα είναι έτοιμες το 2024

Βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε πως το πλοίο θα μπορούσε να κατασκευαστεί αύριο κιόλας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Την κατάσταση περιπλέκει όμως η μακροχρόνια δικαστική διαμάχη του Ελληνικού Κράτους με τον Γαλλο-Λιβανέζο επενδυτή Σάφα, που ο τελευταίος δείχνει να κερδίζει στις δικαστικές αίθουσες και να οδηγεί την Ελλάδα σε αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομυρίων ευρώ. Θα προτιμούμε να μην γράψουμε κάτι περισσότερο για το θέμα, και να επανέλθουμε στο μέλλον. Πριν κλείσουμε να πούμε πως οι ΜΕΚΟ Α200 έχουν μεικτό σύστημα προώθησης με προπέλες ΚΑΙ water-jets, κάτι που διαπιστώσαμε πως δεν αρέσει σε μεγάλη μερίδα σχολιαστών μας (στις συζητήσεις για τις MMSC). Μια εξαιρετική παρουσία της Α200 μπορείτε να διαβάσετε στο εξειδικευμένο site navalanalyses.com.

Η αλγερινή φρεγάτα MEKO A200 AN «Erradi» επισκέφθηκε για πρώτη φορά γαλλικό λιμάνι

Την έκπληξη έκαναν δεύτεροι οι Ισπανοί, με διάφορα σχέδια της Navantia. Ειδικά το σχέδιο της F-110 είναι ανταγωνιστικό της FDI/[email protected], αλλά με πρόχειρους υπολογισμούς μας, οι Ισπανοί δεν είναι φθηνότεροι των Γάλλων στις δυνατότητες AAW που ενδιαφέρουν το ΠΝ. Πάντως αποτελεί θετική έκπληξη η ισπανική “επίθεση”, που ελπίζουμε να μην γίνει “ισπανική υποχώρηση”, καθώς τα πλοία της Navantia έχουν επιλεγεί από αρκετά κράτη. Περισσότερες πληροφορίες για τις προτάσεις της Navantia, και ειδικά τις χρηματοδοτικές λύσεις, δεν έχουν γίνει γνωστές. Πάντως από όσο ξέρουμε μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει πώληση ισπανικών πλοίων με διακρατική συμφωνία όπως επιθυμεί η Ελλάδα, αλλά με εμπορική. Συνεπώς, μια ισπανική λύση θα βλέπαμε σε περίπτωση ανοιχτού διαγωνισμού.

Συμβόλαιο 519 εκατομμυρίων δολαρίων για τα ραντάρ AEGIS και SPY-7 των ισπανικών φρεγατών F-110

Το λόγο τώρα τον έχουν οι Ιταλοί. Θεωρούμε πως είναι ζήτημα χρόνου να γίνει παρουσίαση της PPA (για την ακρίβεια Thaon di Revel class , PPA από το “Pattugliatore Polivalente d’Altura“). Το ΡΡΑ είναι η νέα φρεγάτα του Ιταλικού ΠΝ, που θα αγοραστεί σε δυο διαμορφώσεις (Light και Full), και ουσιαστικά θα μπορεί να φέρει οτιδήποτε μας ενδιαφέρει (ASTER 30, SCALP Naval, MH-60R  X 2) ενώ η Ιταλία θα πληρώσει λιγότερα από 4 δις για 7 πλοία (συνδυασμός Light/Full). Οι Ιταλοί, αν και δυστυχώς στερούνται λύσεων όπως των αμερικανικών FMS, εντούτοις είναι πολύ πιο ευέλικτοι στις χρηματοδοτικές λύσεις. Μια άλλη ιταλική λύση θα ήταν η FREMM-IT στη μορφή κοντά στην FFG(X), αλλά δεν πρέπει να γελιόμαστε, χωρίς FOS ή οπλισμό ένα τέτοιο πλοίο θα κόστιζε πολύ περισσότερο από 1,2 με 1,3 δις ευρώ.

Καθελκύστηκε το δεύτερο περιπολικό ΡΡΑ της ιταλικής Ακτοφυλακής

Η επόμενη λογική κίνηση θα ήταν να δούμε κάποιο συνδυασμό Iver Huitfeld/Type 31e από μια δανοβρετανική κοινοπραξία, αν και οι χώρες αυτές δεν φημίζονται για τη δυνατότητά τους να προσφέρουν ευέλικτες χρηματοδοτικές λύσεις. Σίγουρα όμως το πλοίο που θα προσφέρουν θα είναι εξαιρετικά φθηνό, και αν μη τι άλλο, εύκολα κατασκευάσιμο σε ελληνικά ναυπηγεία. Αν και δεν έχουμε καμία τέτοια πληροφορία, εντούτοις θα ήταν ευχής έργο να δούμε τις Type 31 υποψήφιες στο ΠΝ.

Tο USN αποκτά ιταλικές FREMM σαν FFG(X), ποιες οι πιθανότητες να δούμε μια ελληνική FFG(X) HEL;

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως η BAe Systems μαζί με την Lockheed Martin Canada έχουν προσφέρει την Type 26 στην Ελλάδα, παλαιότερα. Η LM Canada είναι αυτή που κατασκευάζει το πλοίο για τον Καναδά, και μπορεί να προσφέρει λύσεις, ίσως ακόμη και σε συνδυασμό με FMS. Το πλοίο είναι προφανώς ανταγωνιστικό των [email protected] κι όχι άλλων μικρότερων πλοίων (MMSC, MEKO A200 κοκ), και μπορεί να λάβει διάφορες λύσεις οπλισμού, με βάρος κυρίως στον αντιαεροπορικό αγώνα. Απλά η Ελλάδα σε high-end λύση είχε προεπιλέξει τις [email protected], συνεπώς λύσεις σαν την Type 26/Hunter δεν θα μπορούσαν να μπουν “σφήνα” στις ελληνογαλλικές συνομιλίες. Αυτός είναι και ο λόγος που η LM ποτέ δεν είδε τις FDI σαν ανταγωνιστικές στην πρότασή της για τις MMSC, αλλά σαν συμπληρωματικές.

Διαβάστε τη συνέχεια στο navaldefence.gr


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

67 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
67 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fingolfin

4 ΜΕΚΟ Α200 + 2 Type 214 πακέτο με 4 F123 και αγορά του Σκαραμαγκά; Τί μπορεί να ξεπεράσει μια τέτοια προσφορά;

Last edited 1 month ago by Fingolfin
George

Συνδυασμός ΜΕΚΟ με upgrade 209 μόλις κέρδισε στη Βραζιλία btw

nigozs

Καλό το πακέτο, όπως το περιγράφεις αλλά ποιος ξεχνά ότι οι Γερμανοί ήρθαν αγόρασαν τον Σκαραμαγκά και μετά τα πλοία/υποβρύχια που φτιάχτηκαν, την κοπανησαν…..

sotbak

αν όχι Γαλλία τότε για χαμηλό κόστος αλλά απόλυτα αξιοπρεπείς επιδόσεις/όπλα για φρεγάτες γενικών καθηκόντων ΜΟΝΟ type 31/Iver. Οι Γερμανοί δημιουργούν θέματα λόγω της γεωπολιτικής τους τοποθέτησης υπέρ των τουρκικών συμφερόντων. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος η εξάρτηση και γεωπολιτική συμπαράταξη με κεντροευρωπαϊκές χώρες, των οποίων ουσιαστικά ηγείται η Γερμανία και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από εκεί που ψωνίζεις από εκεί εξαρτάσαι……

Gunner

Η πιο λογική επιλογή είναι οι ΜΕΚΟ Α-200. Η Ιταλική περίπτωση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά αν οι Ιταλοί παρουσιάσουν πλοία με ικανότητα βολής ESSM/SM2/RAM. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την δανέζικη επιλογή, που για μένα είναι η ιδανική για την κάλυψη των απαιτήσεων για πλοία AAW αλλά και για γενικής χρήσης.

George

Εννοείται ότι η μόνη λογική πρόταση ήταν οι ΜΕΚΟ και με το 1,5 δις που θέλει να δώσει ο Σταικούρας παίρνεις 3 ενώ δουλεύει ο Σκαραμαγκάς
Αλλά εμείς είμαστε παράλογοι! Ηταν λάθος που κοιτάξαμε προς Γαλλία για φρεγάτες
Ολλανδία, Γερμανία είναι το ΠΝ Και οι δύο επιλογές έχουν αποδειχθεί άκρως πετυχημένες μισό αιώνα τώρα

Gunner

Αν θέλουν να δώσουν στην Γαλλία δουλειά, ΜΜ40 BL3 για όλον τον στόλο και για τις επάκτιες συστοιχίες οι οποίες πρέπει να αυξηθούν αποφασιστικά. Στον τομέα των ελικοπτέρων υπάρχει και πάλι πεδίο, με τα AS-565 το Η-160Μ το Η145Μ και φυσικά στον τομέα των ραντάρ, μπορούμε να συνεργαστούμε. Δεν είναι ανάγκη και κόψιμο να συνεργαστούμε στον τομέα των σκαφών επιφανείας.

Daidalos

Θα προτιμούσα κατά σειρά Belharra, FREMM IT, MEKO A200. Παρ’ όλα αυτά, μάλλον η υπόθεση είναι ήδη κλεισμένη με τις αμερικανικές MMSC, αν κρίνουμε από διάφορα σχετικά δημοσιεύματα, όπως το ακόλουθο: https://www.voria.gr/article/i-fregates-i-diarroes-ke-to-navagio-stis-diapragmatefsis

Vassilis13

Mmsc = Ήττα.

Με διαφορά η ΧΕΙΡΌΤΕΡΗ επιλογή. Κανονικα θα επρεπε τουλάχιστον καμία 50-100 ατομα να στείλουμε εμαιλ στο ΥΠΕΘΑ λόγο mmsc οτι είναι η χειρότερη επιλογή κ ξεφτιλίζει την νοημοσύνη του καθενός μας.

Panagiotis

Εγώ λέω να επιλέξουμε δια βοής στο Σύνταγμα!
Πως θα εκφέρει κανείς γνώμη για κάτι για το οποίο
δεν γνωρίζει όλα τα δεδομένα? Γιατί και ναυπηγός
να είναι κανείς αν δεν έχει δουλέψει στο σχέδιο δεν
μπορεί να γνωρίζει τις διαβαθμισμένες πληροφορίες
που θα περιλαμβάνει η πρόταση και θα γνωρίζει το
Π.Ν. και τα στελέχη του.

Last edited 1 month ago by Panagiotis
randomname

Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις τίποτα παραπάνω απο το οτι το ίδιο το αμερικανικό ναυτικό μέσα σε 15 χρόνια αρχίζει και τα βγάζει στην σύνταξη. Αυτό τα λέει όλα.
Δεν έπρεπε καν να το συζητάμε.

randomname

Αν πάρουμε τα MMSC τότε κυριολεκτικά πετάμε τα λεφτά στην θάλασσα. Θα φορτωθουμε πλοία που δεν μπορεί να συντηρίσει και να χρησιμοποιήσει το ίδιο το αμερικανικό ναυτικό το οποίο έχει άπειρα λεφτά, τα καλύτερα logistics στον κόσμο και τους κατασκευαστές των πλοίων μέσα στην ίδια την χώρα τους. Και τα θεωρούμε ως πιθανή επιλογή εμείς. Μία χώρα που δεν μπορεί να δώσει κάτι εκατομμύρια την φορά για να αξιοποιήσει εξοπλισμούς που της κόστισαν δις. Αν επιλεγούν. Θα έρθουν, θα χαλάσουν, και δεν θα διορθωθούν ποτέ. Αυτό δεν είναι καν ένα σενάριο. Είναι 99.9% το τι θα γίνει. Τα προβλήματα συντήρισης… Read more »

Last edited 1 month ago by randomname
Manosss

Καταλαβαινω οτι δεν κινηται τιποτα στα εξοπλιστικα αλλα το αρθρο μου θυμιζει αλλα παλιοτερα αρθρα με μερικες αλλαγες….. Κοινος παρανομαστης ολο θα μπορουσε να μας κανει αυτο το πλοιο…θα …θα …θα……
Εν τω μεταξυ φουρτουνιαζει το Αιγαιο επικινδυνα και εμεις δεχομαστε προτασεις που ισως ερθουν.

Giannis

Ειπαμε…προβλέψιμοι και βαρετοί..είδαν οι αλλες εταιρειες ότι δεν έχουμε πανω απο 1.4 δις κ πλακωσαν για τα ψιχουλα..btw έχουμε επαναληψη στο Αιγαιο της 20ης προς 21η Ιουλιου…με πανω απο 20 τουρκικα σκαφη ανατολικα της Ροδου..νομιζω ότι δεν εχουμε αναλογη ανταποκριση όπως την προηγουμενη φορα κ πριν λιγο που κοιταξα στο marinetraffic για το Oruc Reis έχει απενεργοποιησει πομπους έχει να δωσει σημα εδω κ 3 ωρες κ 20 λεπτα ενω συνηθως εδινε ανα 6.
https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/shipid:4614951/zoom:10

Jimmy

Τιποτα πιο συγκεκριμενο? Ας πουμε ειναι τελειως διαφορετικο το να υπαρχει καποια προταση απο το “λογικα στο αμεσως επομενο διαστημα θα κανουν προταση”. Επισης το κοστος των πλοιων δεν αναφερεται, παρα μονο μερικες γενικες διαπιστωσεις. Απο αυτα που γραφετε παντως, θεωρω οτι η μονη ρεαλιστικη εναλλακτικη λυση ειναι οι Μεκο. Λιγο μικροτερο μεν πλοιο , αλλα επαρκεστατο στο ρολο της φρεγατας γενικων καθηκοντων, αξιοπιστο, δοκιμασμενο, κατασκευη Ελλαδα. ομοιοτυπια με αυτα που ηδη εχουμε, σαφως καλυτερη επιλογη απο το ανταγωνιστικο του MMC των Αμερικανων, Γνωριζουμε στο περιπου ποσο θα καναν 4 μεκο με τα οπλα τους και την υποστηριξη? Καπου 600-700… Read more »

ANDREW

Οι Αιγύπτιοι αγόρασαν 6 meko a200 για 2,3 δις. Μπορείς να δεις το άρθρο στο naval news.

npo

οι τρείς είναι ΜΕΚΟ. Τα άλλα τρία είναι απροσδιόριστου ακόμα τύπου.

p270

Ας έρθουν και όλες οι προτάσεις του κοσμου αν δεν υπάρχει χρήμα και κυρίως θέληση για αγορές μην περιμένουμε τίποτα απολύτως

photographix

Μ Y Λ Ο Σ … και σκαφη απο το 2030 και αν. Ολοι αυτοι με τις προσφορες πηραν χαμπαρι οντως οτι δεν θελουμε να πληρωσουμε αλλα μπορουμε μονο με χρηματοδοτηση και FMS?

adpanos

Όλος δοθούν τα κόστη των υπολοίπων κλάσεων που θα προταθούν, θα πεσει πολύ γέλιο για το κόστος ….

Οι Belharra θα μας φαίνονται φτηνες
… Και παραφορτωμένες!

Last edited 1 month ago by adpanos
CKfurious

Σιγά σιγά παιδιά! Δεν βιαζόμαστε!! Να δούμε όλες τις προτάσεις πρώτα!! Να ζητήσουμε πληροφορίες και από καμια Ιαπωνία Korea  Δεν βιαζόμαστε να μελετήσουμε τα prospectus και βλέπουμε!! Στα σοβαρά: Εάν θέλαν να ενισχύσουν την άμυνα θα είχαν ήδη κάνει αυτά που πρέπει να γίνουν όπως οι FOS !! Αλλα σιγά μην γίνει πόλεμος είπαμε!! Η οικονομία έχει μπει σε ύφεση και οι προοπτικές θα χειροτερέψουν -logo covid  Ο ιδιωτικός τομέας πάει για φούντο: Ακόμα και όσοι είχαν εξαγωγικό προσανατολισμό αντιμετωπίzουν άφαντους πελάτες και προμηθευτές και το γράφω από προσωπική εμπειρία Σε αυτό το οικονομικό κλίμα μου eινέ πολu δύσκολο να φανταστώ… Read more »

photographix

Που υπογραφω?

sotbak

σωστή τοποθέτηση.Ο κίνδυνος είναι πια εδώ και εμείς αναγκαστικά θα δώσουμε τη μάχη με ό,τι έχουμε…..είτε έχει fos είτε όχι…………….

GK21

Δεν θα μπω στη διαδικασια να σχολιασω πιο απο τα εν λογω πλοια ειναι το καλυτερο.Ασε που δεν εχω και τις απαραιτητες γνωσεις.Το μονο που εχω να πω ειναι πως και οι τρεις χωρες που αναφερεται(Ιταλια,Ισπανια και φυσικα Γερμανια)ειναι απο αποσταση οι πιο φιλοτουρκες τις Ε.Ε..Ειδικα Ιταλια και Γερμανια εχουν εντελως αντιθετα με την Ελλαδα συμφεροντα στην ανατολικη Μεσογειο(και οχι μονο). Τωρα πως γινεται να απορρίπτουμε την προσφορα(καλη η κακη δεν θα το κρινω εγω) της χωρας που εχει ανοιχτη(σχεδον ενοπλη) κοντρα με την Τουρκια στηΛιβυη,ειναι συμμαχος της Κυπρου,προτεινει και σε εμας αμυντικη συμμαχια και συνεργασια και εχει εντελως αντιθετα… Read more »

George

Μίζες υπήρξαν σε πολλά προγράμματα τότε – ιδίως με τα Ρωσικά πάντως- και αντανακλούσαν την πρακτική του ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του 80 & 90 περί προμηθειών Με τον Τσοχατζόπουλο υπήρξε παροξυσμός που έφτασε στο 10% της τιμής της προμήθειας Τα ίδια πάντως κάνουν και οι Γάλλοι διεθνώς και είναι χειρότεροι κι από τους Γερμανούς αν και φταίχτης είναι η κάθε φορά χώρα που απαιτεί το λάδωμα Από εκεί και πέρα τα προβλήματα με τα 214 ξεκίνησαν όταν η χώρα δεν είχε λεφτά να πληρώσει τη παραγγελία Τα 214 γέρνανε, τα Apache τα είχαν φάει τα ποντίκια και ότι άλλο σουρεαλιστικό… Read more »

GK21

Αρχικα θα συμφωνησω μαζι σου πως δεν υπαρχουν αγγελοι στο χωρο των εξοπλιστικων.Οποιος νομιζει πως οι εταιρειες περνουν τις δουλειες με βαση το ποσα καλα ειναι τα προιοντα τους,χωρις “δημοσιες σχεσεις”,τοτε μαλλον δεν ξερει γιατι πραγμα μιλαμε. Τωρα δεν ξερω απο που βγαζεις το συμπερασμα πως οι Γαλλοι ειναι χειροτεροι απο τους Γερμανους.Μονο για την περιπτωση της Ελλαδας μπορω να σκεφτω ετσι στα γρηγορα 3-4 εταιρειες που εδωσαν μιζες για να παρουν εξοπλιστικα,και οχι μονο,προγραμματα του ελληνικου δημοσιου.Αν ξερεις αναλογες γαλλικες περιπτωσεις θα χαρω να τις ακουσω.(μια περιπτωση γνωριζω και εγω). Απο’κει και περα και εγω δεν θελω οι προμηθειες… Read more »

George

-Δεν είπα ότι οι Γάλλοι είναι χειρότεροι από τους Γερμανούς, Αλλά ότι κάνουν τα ίδια. Γαλλία και διαφθορά στα εξοπλιστικά? Ταιβαν? Ινδία? Για πολύ μεγάλα σκάνδαλα υπάρχουν και πολλά μικρότερα Αγγλοσάξωνες (κυρίως ΗΠΑ) αν δεν θες τέτοια μια και έχουν νομοθεσία που κυνηγούν τους δικούς τους αν τα κάνουν και είναι και καλοί στο να τους πιάνουν Οι Αγγλοι πάντως κάνουν τα στραβά μάτια όταν πρόκειται για τη Σ. Αραβία Τουλάχιστον το λένε! Τους τελευταίους τους είχαμε τρελάνει στις αρχές της δεκαετίας του 80 όταν τους είπαμε στα μούτρα ότι δεν δίνουν χρήματα για να πάρουμε φρεγάτες από αυτούς! Τους… Read more »

Gunner

Η ΜΕΚΟ Α-200 είναι με διαφορά το πλοίο με τα χαρακτηριστικά που ζητά το ΠΝ στην πρόωση αλλά και στην σύνθεση του οπλισμού. Μετά έρχονται Ολλανδικά, Ισπανικά και δανέζικα σκάφη. Τα πράγματα είναι έτσι και δεν αλλάζουν. Τα Γαλλικά σκάφη είναι τελείως εκτός προδιαγραφών του ΠΝ, το ίδιο και τα Ιταλικά σκάφη, τα οποία όμως οι Ιταλοί φαίνεται ότι είναι πρόθυμοι να τα προσαρμόσουν στις ανάγκες μας, σε αντίθεση με τους Γάλλους που δεν σηκώνουν κουβέντα και όπου υποχωρούν το πληρώνεις βασιλικά. Σε ότι έχει να κάνει με στρατηγικές συνεργασίες, η Ελλάς μπορεί να κάνει παραγγελίες πυραυλικών συστημάτων για την… Read more »

Gunner

Από την πολύ προπαγάνδα θα πάθουμε αμνησία. Το ΠΝ έχει εκφραστεί ξεκάθαρα εδώ και 20 περίπου χρόνια. ήθελε πλοία AAW με συγκεκριμένους αισθητήρες, όπλα και προωστικό σκεύος, σκάφη LPD για να μπορεί να κυριαρχήσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τότε υπήρχαν πολλοί που έλεγαν ότι δεν κάνουν τα AAW, ότι τα υποβρύχια και οι ΤΠΚ είναι οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, ότι τα LPD είναι αναχρονισμός και άλλα τσιτάτα. Σήμερα το ΠΝ δικαιώνεται 100% και όσοι το κατηγορούσαν, είτε έχουν κρυφτεί στις τρύπες τους είτε έχουν γίνει οπαδοί στρατηγικών συνεργασιών με ακατάλληλα προϊόντα (FREMM, FDI πασπαλισμένα με πολύ σκαλπιάδα), επιζήμιων… Read more »

GK21

Μαλλον δεν καταλαβες τι λεω.Εγω δεν μιλαω για τα τεχνικα χαρακτηριστικα των πλοιων που ειναι προς επιλογη απο το Π.Ν..Μιλαω για την σταση συγκεκριμενων χωρων απεναντι μας τωρα και στο παρελθον. Δεν διαφωνω πως τα πλοια των γερμανων ειναι καλα.Μπορει να ειναι και τα καλυτερα για μας,οπως λες και εσυ.Αλλα καταλαβαινεις απο ποιους θελεις να αγορασει η πατριδα σου????? Ξεχνας αυτα που εκαναν στη κατοχη?Ξεχνας πως αρνουνται να αποζημιωσουν τη χωρα και τους συγγενεις των θυματων για τα εγκληματα και τις καταστροφες που εκαναν?Ξεχνας οτι λαδωσαν το συμπαν για να παρουν οτι δουλεια μπορουσαν να παρουν?Ξεχνας πως προσπαθησαν να στραγγαλισουν,και… Read more »

sotbak

+1από μένα!!!!!

Vassilis13

Κριτική υπάρχει ότι η πρώτη Μπελ θα ηταν έτοιμη του 2025, αν κ αλλες πηγες λέγανε το 24. Για μένα ειναι αλλη μια δικαιολογια, κ λεμε Τότες ΣΊΓΟΥΡΑ δεν μας κανει η Φ110 που θα παραδοθεί στην Ισπανία το 2025-2031. Τοτες ποιος ο λογος αφού καιγόμαστε να τής έχουμε υπόψιν; Επίσης παρά το μέγεθος της, την ΠΠΑ την προορίζουν για να αντικαταστήσει περισσότερο κορβέτες κ περιπολικά, όπως κ ελαφριες φρεγατες. Εξαίρεση η βαρια έκδοση που θα μας έκανε κ την θεωρώ πολύ καλη λύση. Η ΜεκοΑ200 μ αρέσει αρκετα προσωπικά κ την θεωρώ vfm. 2 ενστάσεις έχω μόνο. 1..ειναι γερμανικές… Read more »

Mageiras

Κάτι άλλο έχει να μας ενημερώσει η Lockheed Martin ή μόνο το ότι δεν βλέπει τις Belharra ανταγωνιστικά?
Από κει καί πέρα είναι ευχάριστο το ότι εμφανίζονται προτάσεις για τις ASW/ASuW φρεγάτες που έχει ανάγκη το ΠΝ μπας και γλιτώσουμε από τα Jet-ski…

ANDREW

Η λύση είναι 4-6 belharra με το ραντάρ τους και τον ηλεκτρονικό πόλεμο (μαζί με scalp naval) και 9 pesco και 2 214 υποβρύχια. Εάν δεν μας καλύπτουν οι pesco, στη θέση τους βάζουμε 9 meko a200 ή 4 meko a200 και 4 pesco. Τα 2 214 υποβρύχια πρέπει να θεωρούνται δεδομένα, όπως και οι τορπίλες. Να πάρουν από Γερμανία για να επιτρέψουν οι Γερμανοί να βάλει χέρι ή Γαλλία σε χρηματοδότηση μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου για να βρεθει η χρηματοδότηση για τις bel. 600 millions το χρόνο για 6 bel και 9 meko a200 για 15 χρόνια. Να κόψουν… Read more »

Digenis

Η ιταλικη λυση δεν ειναι ετοιμη στις προδιαγραφες του ΠΝ ,ουτε η ισπανικη ,ουτε η Γερμανικη (οξω απαδω) . Οποτε χρειαζονται χρονοβορες τεχνικες διαπραγματευσεις ,τροποποιησεις , και αν γινουν αυτα πρεπει να κανουν και FMS στο τελος που δεν κανουν ή τουλαχιστον δεν εχουν ξανα κανει . Η μονη ανταγωνιστική εναλλακτική σε προδιαγραφές των Bel HN ειναι η Type 26 και η FFG του αμερικανου προγραμματος …. Ελπιζω η Κοινοπολιτεία να έχει και FMS . Δεν θα μας χαλουσε καθολου μα καθολου μα καθολου μα καθολου μα καθολου ….. μα καθολου οι Hunter . Αν ειναι τοσο μεγαλο το προβλημα… Read more »

Gunner

Υπάρχει και η F-124 όπως επίσης η ολλανδική LCF που κουμπώνουν σχεδόν απόλυτα στις προδιαγραφές του ΠΝ για πλοία AAW.

Digenis

Είναι παλαιότερα σχέδια 20ετιας ,δηλαδη θελουν επαναπιστοποιησεις και επανασχεδιασμους στα σύγχρονα συστήματα .
Οταν λεμε ετοιμο εννουμε ετοιμο .Οπως η FFG και η Hunter,Ουτε βιδα αλλαγή .Αν θελουμε επανασχεδιάσεις και ολοκληρώσεις έχουμε και την Bel .

sotbak

συμφωνώ

Nestoras

Η διαμόρφωση της MEKO A200 είναι τόσο καθαρή και τόσο όμορφη! Ο χώρος μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου καταρτιού, κατάλληλος για 16 πυραύλους επιφανείας, οι ενιαίοι χώροι στο πλάι με κλίση για να την κάνουν πιο stelth η κοφτή πρύμνη, η καμπύλη στην πλώρη με το κανόνι μπροστά για να μείνει περισσότερος χώρος για κελιά. Θα έλεγα ότι βρήκε η μικρογραφία braunschweig korvette και το ακολούθησε με αυτό το ακόμα πιο καθαρό σχέδιο η διάδοχος της ΜΕΚΟ “μας”! Και όλο αυτό το έξτρα μήκος στο μέσον και στην πλώρη με “μόλις” 3 μέτρα έξτρα στο ολικό μήκος! Δεν μιλώ… Read more »

sotbak

έτσι είναι, καθόλου άσχημο σκαρί, αλλά ……οι γεωπολιτικές επιλογές τους είναι κατευθείαν σε βάρος μας……

KostisM

Καλησπέρα , θα φανεί πολύ ευρωσκεπτικιστικό εθνικιστικό, ή μη πολιτικά ορθό αν απέκλεια βρετανούς και τεύτονες από οποιαδήποτε αμυντική και όχι μόνο προμήθεια? (έχω καλή μνήμη ακόμα διάολε!) Φαίνεται αρκετά συναισθηματικό αυτό ίσως αλλά με ποιους άραγε συμπίπτουν τα συμφέροντά μας έστω και λίγο (east med act, ενεργειακή εξάρτηση της ευρώπης,total,Exxon,λιβύη) ? Μήπως είναι ορθολογικό να σκεφτούμε ποιοι είναι πρόθυμοι να προσφέρουν ευέλικτη χρηματοδότηση (αμερικανοί) ή αμυντική συνδρομή απέναντι στους εχθρούς (γάλλοι-δεν είδα αναφορά της Πτήσης στο φημολογούμενο θέμα-ήταν τελικά ψέμα ?- η συμφωνία γαλλίας & Κύπρου για μόνιμη παρουσία στη μεγαλόνησο με πείθει για το αντίθετο) ? Πάντως ένας… Read more »

sotbak

σωστός

massey-ferguson-65

Προτιμώ μια λύση των iver huitfeldt σαν κονσεπτ,αλλιος να πιέσουμε τους Γάλλους για καλητερη τιμή των belharra σε συνδιασμό με την ευρωκορβετα….το πρόβλημα μας είναι η ανάγκη για 4 φρεγάτες αεράμυνας έστω και με 32 βληατα…..και οι πρωτασεις για φρεγάτες γενικόν καθηκόντων έρχονται δεύτερες αγαπητοί μου άνθρωποι….ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑΘΟΥΝ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΑΕΡΑΜΟΙΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ. ΦΡΕΓΆΤΕΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

massey-ferguson-65

Αλλιώς χωρίς φρεγάτες αεραμοινας όλως ο στόλος είναι ανήμπορος στην ανοιχτή θάλασσα…..!!!!!

NikolakiEfentis

“Το πρόβλημα όμως για τη Γαλλία και τη Naval Group είναι άλλο. Από τη στιγμή που δεν “παίζουν” μόνο οι [email protected], τότε το “γήπεδο” μπορεί να δεχτεί κι άλλες ομάδες.”

Σε ποιό πλαίσιο παρουσιάζονται τα πλοία; Γιατί επισήμως δεν υπάρχει διαγωνισμός, παρά μια GoG διαπραγμάτευση με τους Γάλλους όπου εμείς θέλουμε να αγοράσουμε προστασία με αντάλλαγμα αγορά φρεγατών από Γαλλία.

Είτε είναι μπλόφα για να ρίξουν οι Γάλλοι τιμή ή τί να πω… Λέτε να αντικαταστήσουμε την “ειδική σχέση” με τους Γάλλους με μια αντίτοιχη με τους Γερμανούς(…);

sotbak

με τους Γερμανούς δεν διαφαίνεται αν και η παρούσα κυβέρνηση δεν θα το έβλεπε με άσχημο μάτι, αλλά είναι αυτές οι γεωπολιτικές προτιμήσεις της Γερμανίας που είναι ….ξεκάθαρες….πως να το ανατρέψεις…..

simos

Μπορει να επαναληφθει το σκηνικο της δεκαετιας του 80′,δηλαδη να ναυπηγησουμε ξανα στην Ελλαδα τεσσερις ΜΕΚΟ(Α200)..Το ΠΝ στους εξοπλιστικους στοχους που ειχε θεσει παλαιοτερα ειχε προυπολογισει ενα ποσο της ταξης των 2.4 δις ευρω για φρεγατες.. με αυτο το ποσο περιπου μπορουμε να ναυπηγησουμε τεσσερις μοναδες,ενισχυμενες,οι οποιες θα μπορουν να φερουν-εκτος των αλλων-στα 32 κελια τους 24 SM2 και 32 ESSM BLK2..οχι κι ασχημα..επιπλεον οι Γερμανοι μπορουν να μας δωσουν και μια καλη ενδιαμεση λυση..αυτον τον καιρο παραλαμβανουν τις καινουριες f -125,θα μπορουσαμε να πιεσουμε να μας δωσουν τις f-124…Οι Γαλλοι νομιζω μπορουν να ειναι ευχαριστημενοι με τις 6 EPC… Read more »

Tango.Alpha

Δεν μοιράζουμε αγορές σε χώρες για να αγοράσουμε από κάτι αλλά σχεδιάζουμε τι έχουμε ανάγκη και βλέπουμε από ποιους θα αγοράσουμε αυτά που έχουμε ανάγκη κι όχι τι πουλάνε. Δύσκολο με τη νοοτροπία που ισχύει γύρω από το Σταθμο Μετρό Εθνική Άμυνα αλλά πρέπει να γίνει.

Yiorgos

Tell me what the requirement is and I will tell you what we need to accomplish it. Ετσι λειτουργούν τα πράγματα. Μετά από τόσα χρόνια, τόσα χρήματα,τόσες φάπες και ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι η εξοπλιστική πολιτική δεν δουλεύει, αλλά τα κοινά συμφέροντα κάνουν την διαφορά.

MPAMPIS

Είστε βέβαιοι οτι οι Γερμανοί μας προσφέρουν Α200; Με τι χρηματοδότηση;….
….η Μερκελ το ξέρει;

andreasmp412c

“οι ΜΕΚΟ Α200 έχουν μεικτό σύστημα προώθησης με προπέλες ΚΑΙ water-jets, κάτι που διαπιστώσαμε πως δεν αρέσει σε μεγάλη μερίδα σχολιαστών μας (στις συζητήσεις για τις MMSC).”

Ενω οι αμερικανοι εχουν ενθουσιαστει με τα water jets των lcs, την συντηρηση που χρειαζονται και την οικονομια τους, και σας πειραξε η γνωμη των σχολιαστων… Ξυπνησαμε ενα πρωι εδω μεσα ολοι κ λεμε δε γουσταρουμε water jets… Καλη η προσπαθεια να χρησιμοποιησετε τις μεκο για να σπρωξετε τα αλουμινοχαρτα αλλα δεν!

nigozs

Με την μέθοδο του αποκλεισμού, δυστυχώς, οι Type 26 δεν έχουν καμμία τύχη αν και πρόκειται για άκρως εξαιρετικά πλοία που θα βοηθούσαν στην Α. Μεσόγειο όσο τίποτα άλλο. Είναι και το τονάζ των 7 χιλιάδων στην μέση…. Οι Ισπανοί, χωρίς οικονομία δυνατή δεν νομίζω ότι μπορούν να προσφέρουν πολλά αν και οι σχεδιασμοί των πλοίων τους εχουν ενδιαφέρον. Οι Ιταλοί μπορούν να προσφέρουν ότι θέλουμε όμως και εδώ money talks. Ας πάμε τώρα στο “ψητό” : Οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα με την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία. Δεν ξεχνάμε την αντίδραση που υπήρξε εκ μέρους των κατασκευαστών όταν ψελλιστηκε η… Read more »

Last edited 1 month ago by nigozs
Koursaros312

Καλώς ή κακώς οι Γάλλοι και Αμερικάνοι μας υποστηρίζουν, ειδικά οι Γάλλοι. Οπότε…

ak73

Το ”πρόβλημα΄΄ είναι το γνωστό : Οι Αμερικανοί δεν αποδεσμεύουν όπλα αιχμής για εξαγωγές ποτέ , οι ESSM δεν είναι ούτε CAMM ούτε Aster 15 , και οι SM2 δεν είναι Aster 30 . Τα SPY επίσης δεν είναι SeaFire , και δεν υπάρχει Sentinel και Aquilon . Στην μια περίπτωση όταν η Bel κάνουν βολές αυτές ελέγχονται και καθοδηγούνται ως προς την τηλεμετρία ( βολής και στόχου ) , από δορυφόρους , και στην περίπτωση των υπολοίπων από τα θρυλικά SPY….. Ακόμα λύσεις σαν την Type 26 δεν παίζουν λόγω , μη αποδέσμευσης Toma ,Asroc αλλά και φυσικά γιατί… Read more »

Gunner

Ο ESSM BL2 είναι ανώτερος από CAMM-ER & ASTER-15. Ειδικά από τον ASTER-15. Η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινοπραξία που κατασκευάζει τον πύραυλο, ενώ στα CAMM-ER & ASTER όχι. Το SeaFire είναι ακόμη στο στάδιο των δοκιμών και κανένας δεν μας λέει ότι θα τις ολοκληρώσει με επιτυχία. Τα υπόλοιπα ραντάρ που προσφέρονται δλδ SPY, APAR κτλ είναι σε υπηρεσία με λυμένα όλα τους τα προβλήματα και με μηδενικό ρίσκο, το SeaFire είναι γεμάτο ρίσκα. Η Ελλάδα μετά την υπόθεση Τ-214 και ΝΗ-90 δεν αντέχει ένα ακόμη φιάσκο, ειδικά σε αυτήν την συγκυρία. Η επιλογή των Belharra κοστίζει πολύ γιατί οι… Read more »

sotbak

για να δούμε…από την επιλογή της στις φρεγάτες που θα παραγγείλουμε αναγκαστικά θα φανεί αν η κυβέρνηση αυτή έχει την πραγματική θέληση να προχωρήσει σε εν μέρει ανεξάρτητες επιλογές. Η Γαλλία αντικειμενικά μπορεί να αποτελέσει ικανό αντίβαρο στη γερμανοτουρκική υποφαινόμενη (αλλά υπαρκτή και πλήρως λειτουργούσα) συμπαράταξη….Η κυβέρνηση θα το τολμήσει; Εγώ πρώτος θα τους επιβραβεύσω ρητά και κατηγορηματικά αν το τολμήσουν!!!

DemetrisK

Περισσότερα επάκτια ΜΜ40 και Spike-NLOS σε μικρά σκάφη και ελικόπτερα, εξοπλισμένα UAV’s, έξυπνες νάρκες και συλλογές ναρκοθέτησης για C130 και επιταγμένα καράβια RO/RO, πομποί Υ/Π σε επιλεγμένα νησιά, μας κάνουν τη δουλειά άμεσα και οικονομικά;; Μέχρι το 2025, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει.

Gunner

Έτσι. Θα πρέπει επίσης να γίνει ένας περιορισμένος ή εκτεταμένος εκσυγχρονισμός στον υφιστάμενο στόλο μας, ανάλογα για ποια πλοία μιλάμε.

Scalp_eg

Παραμύθια της χαλιμας ότι δεν έχουμε 2,6 δις για τις μπελάρες, αλλά αν πέσουν στα 2 δις θα τις πάρουμε. Πως έχουμε 4 δις για τα 4 jetski (που λέει και ο μάγειρας) τοτε? Λίγο οξύμωρο δεν νομίζετε? 70 δις έφερε ο πρωθυπουργός, μια μικρή αλχημεία δεν μπορεί να κάνει? Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι Αμερικανοί πίεσαν τον πρωθυπουργό να μην κλείσει την συμφωνία με τις φρεγάτες γιατί από πίσω υπήρχε και η ελληνογαλλικη αμυντική συμφωνία. Δεν θέλουν οι αμερικανοι και να ανατραπεί το ισοζύγιο ισχύος Ελλάδας Τουρκίας υπέρ μας (με τις μπελάρες) και κυρίως να μην περάσουμε στην… Read more »

Last edited 1 month ago by Scalp_eg
sotbak

+1 από μένα!!!

Vas

Ασχέτως των επιλογών που έχουμε, δεν θέλω να μπω πάλι στην διαδικασία αυτή, έχουν ειπωθεί πολλά και από πολλούς και όλοι ξέρουμε τι ζητά το Π.Ν. Αυτό που βλέπω είναι ότι για άλλη μια φορά τζίφος στα εξοπλιστικά, τίποτα δεν προχωράει και ας είπε ο Μητσοτάκης πριν λίγες μέρες ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στα αμυντικά. Βλέπω ότι θα τελειώσει άλλη μια χρονιά χωρίς καμία μείζονα σύμβαση στα εξοπλιστικά. Και λέγανε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα είχαμε σημαντικές εξελίξεις στα προγράμματα του ναυτικού… Εδώ δεν έχουμε ακόμα(πραγματικά δεν μπορώ να το χωνέψω) παραγγείλει τορπίλες που το πιπιλάμε πόσα χρόνια και… Read more »

Tasos96

Επιτέλους να και ένα άρθρο μετά από καιρό που δεν προβάλει τις MMSC, είχαμε φτάσει στο απροχώρητο με αυτό το θέμα και είχε αρχίσει να νευριάζει πολλούς εδώ μέσα. Οι ιδανικότερες επιλογές για εμάς είναι κατά την γνώμη μου πρώτα οι Iver Huitfeld και μετά οι MEKO A200 αν φυσικά έρθουν και με ένα ευνοικό χρηματοδοτικό πλάνο. Αν και στην περίπτωση των γερμανών υπάρχουν και πολλές επιλογές για ενδιάμεση λύση με leasing και μετά ίσος αγοράς που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε σαν προυπόθεση για την αγορά Α200. Το κακό είναι ότι πάλι δεν κινήται τίποτα για άμεση ενίσχυση του στόλου… Read more »

Last edited 1 month ago by Tasos96
evaggelos

μεκο α200 πιασε μια εξαδα με 3δις ειδικα αν ισχυει οτι μπορει να δεκτει κελια για 32 πυραυλακια αντι 16.

christos_choris_a

Γίνεται τόσος λόγος για την “αναγκαιότητα” να έχουν τα νέα πλοία ή Aster-30 ή SM-2 και ξεχνάμε οτι στους ESSM-block II εμπλέκονται Ελληνικές εταιρείες και προσφέρουν και ομοιοτυπία με τους ESSM των Meko-200HN. Να μην ξεχνάμε οτι την αντιαεροπορική ομπρέλα στο Π.Ν. την προσφέρει και θα συνεχίσει τη προσφέρει και στο μέλλον η Πολεμική Αεροπορία ιδίως μετά την απόκτηση των 20-24 F-35. Απορώ γιατί οι Γάλλοι δεν έχουν μπεί κι αυτοί στο παιχνίδι με τις Gowind-3100. Σε εκτόπισμα δεν διαφέρουν και πολύ απ’ τις Meko και μπορούν κάλλιστα να κατασκευαστούν στην Ελευσίνα.

nigozs

Iver Huitfeld από το naval news.com: Προσέξτε την τελευταία παράγραφο πριν τα specifications τί λέει για τις δυνατότητες. Όσο για τα κόστη, αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν υλικά από παροπλοισμενα σκάφη, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος το λογικό τελικο κόστος. The Iver Huitfeldt-class is a 138 meters long anti-air warfare frigates of 6600 tonnes displacement, built by Odense Staalskibsvaerft for the Royal Danish Navy. Three have been built and all of them were commissionned in 2011. The hull design of the Iver Huitfeldt-class is derived from the Absalon-class. The 32-cell Mk. 41 vertical missile launcher and 4 Standard Flex container positions amidships makes… Read more »

Last edited 1 month ago by nigozs

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της...

0
 Τον τελευταίο καιρό, οι θετικές ειδήσεις στο χώρο των αμυντικών προμηθειών, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Μια ακόμη επιβεβαίωση της ορμητικότητας με την οποία έχει...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 March 2015 #346

Αγορά

Related News

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της Δύσης στα χέρια των Ελλήνων πιλότων

 Τον τελευταίο καιρό, οι θετικές ειδήσεις στο χώρο των αμυντικών προμηθειών, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Μια ακόμη επιβεβαίωση της ορμητικότητας με την οποία έχει...

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ν. Αναστασιάδη

ΑΠΕ-ΜΠΕΤηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.Αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας των δυο ηγετών ήταν ο συντονισμός...

Η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης Μέρκελ-Μισέλ-Ερντογάν

«Διαφορετικές πτυχές των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας» και «η επανέναρξη των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της...

Στην Ελλάδα ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, συζήτησε την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα έκανε στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ) των ΗΑΕ, Lieutenant General Hamad Mohammed...
- Advertisement -