23.6 C
Athens
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ [email protected] στο Αιγαίο. Θα φτάσουν έγκαιρα;

[email protected] στο Αιγαίο. Θα φτάσουν έγκαιρα;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η είδηση της συζήτησης για την συζήτηση αγοράς φρεγατών κλάσης [email protected] από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι μάλλον “κοινό μυστικό” εδώ και αρκετό καιρό. Η είδηση είχε μεταδοθεί στις αρχές του χρόνου, και είχε ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό. Συνοδευόταν και από την απάντηση στο ερώτημα “που θα βρεθούν τα λεφτά βρε παιδιά”, γιατί ως γνωστόν οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν “έχουν μαντήλι να κλάψουν”, όχι να αγοράσουν υπερσύγχρονες ψηφιακές φρεγάτες.

Συνάντηση της γαλλικής Naval Group, κατασκευάστριας των [email protected], με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών

Για του λόγου το αληθές, οι κορυφαίες φρεγάτες του Στόλου, οι τέσσερις MEKO200HN, θα προικοδοτηθούν με μόλις 100 (ως 120) εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό τους! Μα 100 εκ ευρώ απαιτεί το κάθε πλοίο, όχι και τα τέσσερα μαζί! Πως λοιπόν θα πληρωθούν, οι κορυφαίες φρεγάτες στον κόσμο αυτή την στιγμή, που μπορεί να κοστίσουν ανάμεσα στα 500 εκ και 1 δις ευρώ έκαστη;

Το Γαλλικό Ναυτικό εξετάζει την εγκατάσταση VLS Sylver A70 στις FTI

Το έχουμε γράψει αρκετές φορές, θα γίνει με μια “ιδέα”, πιθανότατα της Γαλλικής πλευράς, με τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες (στην περίπτωση των [email protected] η γαλλική κεντρική τράπεζα). Μιλάμε για ένα ποσό μεταξύ 1,5 με 2 δις ευρώ σε βάθος χρόνου.

SCALP Naval/MdCN

Φυσικά οι [email protected] δεν είναι το πιο φθηνό πλοίο του κόσμου, καθώς θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως αντίθετο, είναι το πιο ικανό πλοίο του κόσμου στην κατηγορία του. Απόλυτα ψηφιακό, με εξαιρετικά μειωμένες ανάγκες για πλήρωμα, θα φέρει τα πάνω κάτω στο Αιγαίο, καθώς κανένα τουρκικό πλοίο, σε υπηρεσία, κατασκευή ή σχεδίαση δεν μπορεί να φτάσει τις δυνατότητες της [email protected] Και εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε κάτι.

Όταν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αγοράζει πλοία, αγοράζει ότι καλύτερο και πιο καλά εξοπλισμένο υπάρχει παγκοσμίως. Αυτό μπορούμε να το δούμε με τις ΜΕΚΟ20ΗΝ (όταν αγοράστηκαν ήταν οι καλύτερες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου), με τις Super Vita (που σήμερα τις χρησιμοποιούμε και σε αποστολές που χρειάζονται … φρεγάτες), και τα υποβρύχια 214ΗΝ (τα πλέον προηγμένα σε υπηρεσία παγκοσμίως, μέχρι την είσοδο σε υπηρεσία των 214TN).

[email protected] σε ρόλο game changer λοιπόν, με Aster 30, SCALP Naval, και προηγμένα συστήματα ESM/ECM. Και φυσικά ένα ραντάρ AESA Sea Fire 500. Για το τελευταίο έχουμε γράψει τα εξής:

η πραγματική τεχνολογική «επανάσταση» στο Αιγαίο μπορεί να έλθει μόνο με την έλευση του SF-500 (Sea Fire 500) ζώνης συχνοτήτων «S» (2-4 GHz). Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα αυτό προτάθηκε για πρώτη φορά το 2012 στο πλαίσιο του προγράμματος φρεγατών FREMM-ER, αλλά τελικά επιλέχθηκε από το Γαλλικό Ναυτικό η έκδοση FREDA ως πιο συμβατική και χαμηλού κόστους λύση με το ενισχυμένο ραντάρ Herakles. Η γαλλική πλευρά εμμένει στη χρήση της ζώνης συχνοτήτων «S» (2-4 GHz), που χρησιμοποιείται και στο Herakles (αλλά και από το SPY-1D στα πλοία AEGIS του Αμερικανικού Ναυτικού), ως έναν καλό συμβιβασμό για την κάλυψη των απαιτήσεων εμβέλειας αποκάλυψης και ακρίβειας από ραντάρ MFR.

To US Navy χρησιμοποιεί και τη ζώνη «X» για καθοδήγηση βλημάτων SM-2, που δεν είναι ωστόσο απαραίτητη στο ASTER. Συγκρίνοντας με τη ζώνη «X» (8-12 GHz) των APAR και SPY-3, η Thales θεωρεί ότι η ζώνη «S» παρέχει ικανοποιητικές επιδόσεις εμβέλειας αποκάλυψης στόχων (κάτι όμως που πρέπει να εξεταστεί πλέον υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι μπαίνουν στην εικόνα και τα ίχνη stealth, για τα οποία η ζώνη «X» επιτυγχάνει υψηλές επιδόσεις αποκάλυψης). Είναι όμως ικανοποιητική και σε παράκτιο περιβάλλον (littoral) ή κατά χαμηλά ιπτάμενων στόχων σε κατάσταση θάλασσας με μέτριο έως ισχυρό κυματισμό, ενώ αντίθετα η ζώνη «Χ» παρέχει καλύτερες επιδόσεις σε χαμηλό κυματισμό και καλές καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με την Thales, λόγω της χρήσης της ζώνης «S», δεν απαιτείται η παρουσία ραντάρ VSR (L band) κατά τα πρότυπα των πλοίων AEGIS.

Έναρξη παραγωγής του ραντάρ Sea Fire που θα εξοπλίσει μεταξύ άλλων και τις [email protected] (βίντεο-factsheet)

Το SF-500 είναι ένα πλήρως ψηφιακό 3D ραντάρ AESA που χρησιμοποιεί τέσσερις σταθερές διατάξεις κεραιών με στοιχεία Tx/Rx κατασκευασμένα από Νιτρίδιο του Γαλλίου (GaN), τα οποία παρέχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με την «παραδοσιακή» χρήση στοιχείων Αρσενιούχου Γαλλίου (GaAs). Συγκεκριμένα, προσφέρουν μεγαλύτερη ισχύ εξόδου στο ραντάρ με αποτέλεσμα την αύξηση της εμβέλειας εντοπισμού και ιχνηλάτησης που επιτυγχάνεται με μικρότερο μέγεθος ολοκληρωμένου κυκλώματος. Το SF-500 καλύπτει εναέριο χώρο μεγαλύτερο των 500+ km για στόχους TBM ή 400+ km για αεροδυναμικούς στόχους σε τόξο 360 μοιρών (με συνεχή κάλυψη σε αζιμούθιο, αφού σε σύγκριση με τα Herakles και Kronos δεν απαιτείται μηχανική περιστροφή της κεραίας) και 90 μοίρες σε ανύψωση. Για στόχους επιφανείας η εμβέλεια φθάνει τα 80+ km, ενώ μπορεί να επεξεργάζεται περισσότερα από 800 ίχνη. Κάθε πλαίσιο στοιχειοκεραίας αποτελείται από 12 module με 8 υπομονάδες έκαστο (96 συνολικά) και σχηματίζει περισσότερες από 100 δέσμες εξασφαλίζοντας υψηλό ρυθμό ανανέωσης στοιχείων και πολύ υψηλές δυνατότητες ιχνηλάτησης.

Aster 15 & 30

Το ραντάρ έχει τρεις διαμορφώσεις: έρευνα όγκου, έρευνα ορίζοντα, ιχνηλάτηση, και παρέχει μεγάλο εύρος ζώνης λειτουργίας, υψηλές επιδόσεις σε παράκτιο περιβάλλον, αντιμετωπίζει UAV, ίχνη χαμηλής ή υπερηχητικής ταχύτητας καθώς και στόχους μικρού RCS. Παρέχει επίσης πλήρη υποστήριξη βολής βλημάτων ASTER 30 και ASTER 30B1NT, προσθέτοντας στις επιδόσεις τού πλοίου-φορέα και ATBM (χωρίς εξωτερική υπόδειξη στόχου-cueing). H σχεδίαση είναι σπονδυλωτή και επεκτάσιμη και έτσι καθιστά εύκολη την αποκατάσταση αστοχιών, τις αναγκαίες αναβαθμίσεις και την παροχή διαφορετικών διαμορφώσεων διάταξης για διάφορα μεγέθη πλοίων: κορβέτες, φρεγάτες ή αντιτορπιλικά. Το πρωτότυπο ραντάρ θα είναι προς παράδοση για δοκιμές το 2018 και έτοιμο να ενσωματωθεί στη νέα κλάση το 2020.

Aster 15/30, game changer στο Αιγαίο (video)

H ύπαρξη πλοίων με ραντάρ επιπέδου SF-500 στο Αιγαίο θα φέρει δραματικές ανακατατάξεις στην Ισορροπία Δυνάμεων, ειδικά αν θα συνδυαστεί με πυραύλους Aster 30B1NT. Στα όπλα της FTI αλλά και της νέας ιταλικής Φ/Γ PPA (Pattugliatore Polivalente d’Altura) θα προστεθεί και ο υπό ανάπτυξη ASTER 30B1NT, ο οποίος θα είναι έτοιμος το 2023, συμπίπτοντας με την παράδοση της FTI. Το νέο βλήμα θα προσδώσει ευρύτερες δυνατότητες ATBM συγκριτικά με τον ASTER 30B1 διατηρώντας το μέγεθος, τον όγκο και τον κινητήρα αρχικής προώθησης του τελευταίου. H ουσιαστική αλλαγή είναι η χρήση νέου υπολογιστή ελέγχου του βλήματος και νέου ερευνητή υψηλότερης γωνιακής ανάλυσης και ζώνης συχνοτήτων Ka (26,5-40 GHz), που παρέχει μεγαλύτερη εμβέλεια πρόσκτησης στόχου, αναβαθμίζει την ανθεκτικότητα στα ECM και αυξάνει την πιθανότητα απευθείας πλήγματος στον στόχο (hit-to-kill).

Aster 30

O ASTER 30B1, που χρησιμοποιείται στο χερσαίο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T, παρείχε τη δυνατότητα αντιμετώπισης βλημάτων TBM κατηγορίας Scud (βεληνεκούς 600 km), ενώ το νέο βλήμα προσθέτει δυνατότητα αντιμετώπισης βλημάτων SRBM και MRBM (βεληνεκούς 1.500 km) ή TBM με κεφαλή RV (Re-entry Vehicle). Είναι προφανές ότι η έκδοση ASTER 30B1NT δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως χωρίς υπόδειξη στόχου (Cueing), κάτι που δεν κάνει το ραντάρ Herakles στις FREMM και FREDA αλλά ούτε και το ραντάρ Kronos στις ιταλικές FREMM. Συνεπώς θα μπορούσε να αποκτηθεί από το ΠΝ ως αντίμετρο στην έντονη δραστηριότητα της Τουρκίας στον τομέα των TBM μόνο στην περίπτωση απόκτησης της FTI. Με λίγα λόγια, οι [email protected] στο Αιγαίο θα μπορούν να αντιμετωπίζουν και επιθέσεις από τους Yildirim/BORA, ειδικά σε συνεργασία με το σύστημα αεράμυνας και τις πυροβολαρχίες Patriot.

«Βάπτισμα Πυρός» για τον SCALP-Naval (MdCN), video

Φυσικά οι [email protected] θα μπορούν να εξοπλιστούν και με πυραύλους SCALP Naval, ενώ θα φέρουν και τους προηγμένους MM40 Exocet BlockIII. Ουσιαστικά θα μιλάμε για ένα πλοίο με εξαιρετικές δυνατότητες, αντάξιο του Πολεμικού μας Ναυτικού, που θα υπηρετήσει για πολλές δεκαετίες, επαναφέροντας την ποιοτική υπεροχή στην χώρα μας.

Καλά όλα αυτά, αλλά σε πολλούς, όχι άδικα, ακούγονται σαν ευχολόγιο. Καταρχάς θα πρέπει να δούμε ΑΝ θα προχωρήσει αυτή η προμήθεια. Οι Γερμανοί, που μας έχουν δανείσει λίγα περισσότερα χρήματα από τους Γάλλους, προφανώς θα αντιδράσουν στην προοπτική της χρήσης των κερδών των ομολόγων από την Ελλάδα για αγορά γαλλικών πλοίων. Ελπίζουμε πως η γαλλική κυβέρνηση θα καταφέρει να ξεπεράσει τον “γερμανικό” σκόπελο, και να μην μιλάμε για γερμανική “τορπίλη”.

DP: Η Ελλάδα συζητά για γαλλικές φρεγάτες [email protected]®, όχι FREMM!

Κατά δεύτερον, ελπίζουμε τα χρήματα των επιστροφών να μην αποφασιστεί τελευταία στιγμή να γίνουν “παροχές”, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το πολύ μέχρι το 2019 θα έχουμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Φυσικά οι Γάλλοι δεν θα δώσουν τα χρήματα των ομολόγων για προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις κατάφερναν να είναι πολύ πειστικές τα τελευταία 9 χρόνια.

Κατά τρίτον, τα χρήματα επαρκούν μόλις για 2 φρεγάτες, και χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλες 4. Οι πληροφορίες μιλούν για 2+2, που θεωρούσαμε μέχρι το “φιάσκο FREMM” πως ήταν 2 FREMM άμεσα, και 2 [email protected] στο μέλλον. Μάλλον πια μιλάμε για 2 [email protected] +2 στο μέλλον, καθώς το 6 είναι πολύ “μαγικός” αριθμός για να πιαστεί με τα σημερινά δεδομένα. Κάθε [email protected] δεν θα ξεπεράσει τα 500-600 εκ ευρώ, αλλά αν προσθέσουμε προηγμένα όπλα σε ικανό αριθμό το ποσό θα φτάσει τα 700 ή 800 εκ., αν όχι 1 δις ευρώ.

Το 2030 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κατασκευής των γαλλικών φρεγατών FTI

Αφού λυθούν όλα αυτά, το θέμα είναι το ΠΟΤΕ; Οι 3 μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer πλέουν με “δανεικό” χρόνο, και η χρησιμότητά τους σε μια μελλοντική σύγκρουση είναι περιορισμένη. Μόνο τα πληρώματά τους γνωρίζουν την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλεται για να μείνουν τα πλοία ετοιμοπόλεμα, με συστήματα που λειτουργούν χωρίς εκσυγχρονισμό για 40 χρόνια. Συνεπώς, τα πλοία αυτά, που έπρεπε ήδη να έχουν παροπλιστεί, θα πρέπει να μείνουν σε υπηρεσία για άλλα 6 ή 7 χρόνια, καθώς η πρώτη [email protected] θα μπει σε υπηρεσία το 2023 (παράδοση, αν υπογράψουμε άμεσα ίσως να είναι το 2022, κι αυτό με την προϋπόθεση να πάρουμε το πρώτο πλοίο της κλάσης).

Ακόμη όμως κι έτσι να γίνει, το 2023 το πρόγραμμα MILGEM θα είναι σε πλήρη “απόδοση”, και θα μπαίνουν σε υπηρεσία οι 8 φρεγάτες “Ι” (Instambul , TF-100) και θα ετοιμάζονται να μπουν οι 4 φρεγάτες αεράμυνας TF-2000. Συνεπώς το ΠΝ δεν θα πρέπει να έχει να αντιπαρατάξει τις εκσυγχρονισμένες S, και τις -ελπίζουμε σύντομα- εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ-UPG. Την ίδια στιγμή θα συνεχίζουν να επιχειρούν οι εκσυγχρονισμένες MEKO200TN και O.H.Perry.

Ποιες οι πιθανότητες να ενισχυθεί το Ελληνικό ΠΝ με φρεγάτες La Fayette προς άμεση ενίσχυση ή/και αντικατάσταση μη εκσυγχρονισμένων Kortenaer;

Υπάρχει ένα κενό ισχύος, που πρέπει να καλυφθεί. Θεωρητικά, το κενό αυτό θα το κάλυπταν οι FREMM, που βάσει των πληροφοριών θα τις παραλαμβάναμε οσονούπω. Τελικά ελληνική FREMM μέσα στο καλοκαίρι του 2018 ήταν ένα όνειρο θερινής νυχτός. Έχουμε γράψει τόσα πολλά για το θέμα, που δεν πρέπει να σας κουράσουμε (και στεναχωρήσουμε) άλλο. Μια λύση όμως θα ήταν η παραλαβή άμεσα, δυο φρεγατών κλάσης LaFayette. Οι τελευταίες, όντας πολύ πιο σύγχρονες από τις 3 μη εκσυγχρονισμένες S, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άμεσα σαν εισαγωγή του ΠΝ σε γαλλικά πλοία, και την επόμενη δεκαετία, όταν θα έμπαιναν σε υπηρεσία οι [email protected] να εκσυγχρονιστούν λαμβάνοντας κοινά οπλικά συστήματα και άλλους αισθητήρες.

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

208 ΣΧΟΛΙΑ

208 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
vasilis0011

Πέρα από τις γαλλικές φρεγάτες κάποια στιγμή πρέπει να φτιάξουμε δικά μας πλοία οι φρεγάτες τύπου ΑΛΣ που είχαν σχεδιαστεί πριν σχεδόν μία δεκαετία θα μπορούσαν να καλύψουν πολλά κενά και να αντικαταστήσουν σταδιακά μαζί με τις γαλλικές τις φρεγάτες τύπου S

Πάρις

Λυπάμαι που το λέω αλλά ALS δεν υπήρξε ποτέ, πρόκειται περί πλάνης που δεν ξέρω ποιόν εξυπηρετεί. Δεν υπάρχουν σχέδια παρά μόνο μια τρισδιάστατη απεικόνιση. Απλά μια ιδέα, μια θεωρητική προσέγγιση. Δεν υπάρχει σοβαρή πρόταση. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει προχωρήσει το θέμα.
Επίσης δεν υπάρχουν ναυπηγεία για την κατασκευή οποιουδήποτε πλοίου.
Επομένως μιλάμε για όνειρα θερινής νυχτός.

G-164g ag-cat

Δεν το γνωρίζουμε αν υπάρχει μελέτη με σχέδια, αλλά αν μια ναυτική χώρα όπως η Ελλάδα με τα χιλιάδες νησιά δεν μπορεί να φτιάξει ούτε κορβέτα τότε δεν έχει νόημα να έχει ναυτικό.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Αναφορικά για την ALS-100 από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ειπώθηκε ότι αυτό το πλοίο είναι απλά μία ωραία ζωγραφιά και τίποτα παραπάνω. Αν ψάξεις στο youtube ,,ναύαρχος Λυμπέρης,, δες το βίντεο που μιλάει σε μία επίσκεψη του στην Κατερίνη. Λέει ενδιαφέροντα πράγματα. Σε ότι αφορά την ναυπήγηση δικών μας πλοίων λέει ότι μπορούμε να ναυπηγήσουμε εθνικό πλοίο μόνο σε ποσοστό της τάξης του 25% και με προσπάθεια πολλών χρόνων να φτάσουμε κάποτε 75% του. Αν ναυπηγήσουμε μία κορβέτα ή φρεγάτα έχε υπόψη πως ελληνικές θα είναι μόνο οι λαμαρίνες. Από την άγκυρα μέχρι και τις προπέλες, και φυσικά τα ραντάρ, τα… Read more »

G-164g ag-cat

Μπράβο! Πες τα χρισόστομε! Μόνο rooms to let και γκαρσόνια η Ελλάδα. Και τι να τα κάνει τα άρματα και τις φρεγάτες; Έχει το γκαρσόνι φερράρι;;

Thras

Κανονικά μετά τις Super Vita, με την αποκτηθήσα τεχνογνωσία πρέπει να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα (αν είναι δυνατόν με ελληνικό σχέδιο και όσα περισσότερα ηλεκτρονικά γίνεται) οι αντικαταστάτες των μη εκσυγχρονισμένων Combattane. (4 έτη – παράδοση 2019 έως 2023) Στη συνέχεια πρέπει να κινηθούμε σε ένα σχέδιο εφάμιλο των Als100 (2800 με 3000 τόνους) για μεγάλες κορβέτες/μικρές φρεγάτες με σχετικά ελαφρύ οπλισμό (πυροβόλο 76mm, vls με 16 ESSM, 8 Excoset Block 3, Ram, ελικόπτερο 10t) που θα αντικαταστήσουν τις μη εκσυγχρονισμένες S (4 μονάδες) και θα μπορούσαμε να τις προωθούσαμε και σε φιλικές χώρες όπως Κύπρος, Αίγυπτος, Συρία, Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ… Read more »

Ranger

Όντως οι Belharra φαίνονται πολύ καλά πλοία με πολύ καλό ραντάρ (και σε χερσαία έκδοση Ground Fire 500 που θα μπορούσε να μας ενδιαφέρει για αντικατάσταση των MDPR 90). Εάν προσθέσουμε ένα RAM και ένα Strales σε ρόλο CIWS, και βάλουμε και ένα πύραυλο που χωράει σε τετραπλό κάνιστρο αντί για aster 15 (VT 1 μπαίνει σίγουρα ίσως και mica αν υπάρχει μελέτη) για 32 πυραύλους μικρού βεληνεκούς +24 aster-30 έχουμε ένα πολύ ικανό πλοίο, ισάξιο των πολύ ακριβότερων αν και με μεγαλύτερο φόρτο βλημάτων LCF και F124. Μακάρι να πάρουμε 4 μονάδες. Τώρα για μεταχειρισμένα πέρα από la fayette… Read more »

aris32

camm-er με εμβελεια 45χιλιομετρα σε πακετα των τετραδων ανα κανιστρο . οποτε μπορεις να 32 aster30 – 32cammer + strales + searam . και εισαι κομπλε .

Γιώργος70

http://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2018/06/22/eurogroup-statement-on-greece-22-june-2018/pdf The use of 2014 SMP profits from the ESM segregated account and the restoration of the transfer of ANFA and SMP income equivalent amounts to Greece (as of budget year 2017). The available income equivalent amounts will be transferred to Greece in equal amounts on a semi-annual basis in December and June, starting in 2018 until June 2022, via the ESM segregated account and will be used to reduce gross financing needs or to finance other agreed investments. The two measures mentioned above are subject to compliance with policy commitments and monitoring…. .. The quarterly reports under Enhanced Surveillance… Read more »

Nikos Paraskevas

Εντάξει μην το χαλάς τώρα και εσύ, κάτι πρέπει να γράψει και το περιοδικό

Stmts

2 la fayette(απο τις 5) το γαλλικο ναυτικο ανακοινωσε προ μηνων οτι δεν θα εκσυγχρονισει.Αν αυτο λεει κατι θα φανει συντομα.

Spirit

la fayette δεν ειναι πολεμικά πλοία που ζητάει το ΠΝ απίθανο φαντάζει να γίνει τέτοια κίνηση. Αφού χάθηκαν οι ολλανδικές Μ, μόνο οι F-123 νομίζω ότι θα μας απασχολούσαν σοβαρά.

Fingolfin

Οι F-123 θα έρθουν μόνο αν πάρουν Σκαραμαγκά οι Γερμανοί και σε πακέτο με άλλα 2 υποβρύχια (214).

Mtsak

Αν και Γερμανοί και Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι λίγο δύσπεπτο σαν ενδεχόμενο λόγω του παρελθόντος, ρεαλιστικά δεν πρέπει να μας χαλάει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Neilos

Το οτι απαιτείται “έγκριση” των Γερμανών για να ολοκληρωθεί το νέο ναυπηγικό πρόγραμμα του ΠΝ που είναι υπεραπαραίτητο για την γεωπολιτική επιβίωση του Ελληνισμου σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, έστω με σκάφη Γαλλικής ναυπήγησης, δίxνει περίτρανα την κατάντια της χώρας μας και την δυσμενή θέση υποεπιτροπείας στην οποία έχουμε περιέλθει, με την οικονομία να αποτελεί μοναχά την κορυφή του παγόβουνου. Το φιάσκο με τις Fremm, η σφαλιάρα με τη ΒορειοΜακεδονία, η επερχόμενη της Τσαμουριάς όλα μαρτυρούν οτι η χώρα τελή υπο ομηρεία σε ζωτικής σημασίας θέματα για την κρατική επιβίωση της. Είναι οι γερμαναράδες που τορπίλισαν στο παρα πέντε την… Read more »

sotbak

δυστυχώς θα συμφωνήσω

dimitrov

Αγαπητέ η χώρα είναι στο γύψο που έλεγε και μια ψυχή. Και θα μείνει εκεί για 50-60 χρόνια. Δλδ μέχρι οι δανειστές να πάρουν τα φράγκα τους. Από την άλλη το θέμα φρεγατών-ναυπηγείων είναι μια τιτανομαχία Γερμανίας-Γαλλίας την οποία – ούτως ή άλλως – θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι της Ελλάδας. Ας κερδίσει ο καλύτερος για την χώρα. Κατά τα άλλα μην απελπίζεστε. Ακόμα και τα κράτη-προτεκτοράτα(αποικίες χρέους) μπορούν να ελιχθούν αν οι πολιτικοί τους είναι ικανοί.

Christos Parousis

Καλησπέρα, πολύ καλό Άρθρο, παιδιά είναι αστείο να μιλάμε για 2 φρεγάτες όταν ο στόλος έχει ανάγκες για 8+ φρεγάτες την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον, πρέπει οπωσδήποτε να έρθουν μεταχειρισμένες μέχρι την έλευση των νέων

CKfurious

Καλές οι Belhara καλά τα F35 και F16. Πολύ φοβάμαι όμως πως έτσι όπως διαμορφώνεται η οικονομική πρaγματικοτητα πρέπει να ξεχάσουμε την οποια ισορροπία – αποτροπή με τους γείτονες σε συμβατικά μέσα. Δηλαδή f16 προς F16φρεγάτα προς φρεγάτα προς και πάει λέγοντας. Πρέπει να σκεφτούμε λύσεις αποτροπής ‘out of the box” Για το ναυτικό: όπως χω γράψει με επάκτιες συστοιχίες σύχρονες τορπίλες και επιπλέον υποβρύχια κλείνει το Αιγαίο και η ανατολική μεσόγειος. Δεν νομίζω πως μπορούμε να υποστηριξουμe μια ισχυρή αεροπορία ένα ισχyρο ναυτικό και έναν ισχυρό στρατό στα χαρτιά όπως σήμερα. Δεν vομίζω πως μπορούμε πλέον να υποστηριξουμε ναυτικό… Read more »

CKfurious

Σε συνεχεια του παραπάνω σχολειου μου διαβάστε το ακόλουθο άρθρο

https://www.liberal.gr/arthro/211636/apopsi/arthra/i-ennoia-tis-isoneueliktis-sugkentrosis-ischuossin-sto-aigaio-os-paragontas-apotropis.html

Διαβάζoντας τα σχόλια βλέπω πως εξακολουθούμε και ονειρευόμαστε πλοία του 1 billion €
ενώ η χωρα είναι καταδικασμένη σε “στασιμοχρεοκοπια” μέχρι το 2060

Neilos

Είναι όπως τα λες δυστυχώς, αλλά οι περισσότεροι εδω μέσα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν σε ποιά χώρα ζούμε πια, της Πτήσης συμπεριλαμβανομένης που συνεχώς κτίζει ευφάνταστα σενάρια, μια το F35A, μια το F35B σε διασπορά, μια [email protected]@ αντί για Fremm, μια Scalp naval αντί για το λουρί της μάνας μας…
Γιατί από μεθαύριο που θα βγούμε στις “αγορές” θα αρχίσει να βρέχει ευρώ…
Ισχυρή άμυνα προυποθέτει ‘ισχυρή οικονομία’, ‘εύρωστη δημογραφία’ και ‘διεκδικητική διπλωματία’. Τίποτα από ολα αυτά δεν διαθέτουμε.
Η “κρίση” είναι η νέα μόνιμη πραγματικότητα της χώρας.
Η προσγείωση αναμένεται ανώμαλη…

Genesis

Συμφωνώ με τον συλλογισμό σου απόλυτα.
Βέβαια, εκτός από την ανώμαλη προσγείωση θέλω να ελπίζω ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα για συνολική αλλαγή νοοτροπίας….

Thras

Δεν είναι η χώρα καταδικασμένη όπως αναφέρεις. Οι οικονομικέ ςπροβολές γίνονται με τα δεδομένα της τωρινής κατάστασης. Αν λοιπόν η αναάπτυξη στην Ελλάδα είνια 0,2 % για τα επόμενα 40 χρόνια τότε έχεις δίκιο θα έχουμε στασιμοχρεωκοπία. Δεν είνια όμως πολύ πιθανό να συμβεί αυτό. Αν το 2007 με το ελληνικό ΑΕΠ στα 220 δις σου έλεγα ότι με 4,5% ανάπτυξη θα έχουμε ΑΕΠ 400 δις το 2018, θα σου φαινόταν απόλυτα λογικό. Κοίτα όμως που βρισκόμαστε στο 2018 με 180 δις ΑΕΠ!!! Θέλω να πώ ότι αν η χώρα γυρίσει στην κανονικότητα με κυβερνήσεις με ευρωπαϊκή προοπτική και στα… Read more »

Fingolfin

Οι 4 belharra και οι 2 la fayette θα ήταν ευχής έργο. Αν τώρα μας τύχει και καμία Fremm ακόμη καλύτερα!

Όμως πού θα ναυπηγηθούν οι νέες φρεγάτες; Θα υπάρξει κινητικότητα στο θεμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά; Και τα ναυπηγεία Ελευσίνας τίποτα;

ivychris

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είχαν υπογράψει συμφωνία με την DCNS για ναυπήγηση των FREMM, όταν στο Σκαραμαγκά ήταν η HDW.
Αυτή θα ναυπηγήσει και τις FTI ([email protected])
Τώρα στον Σκαραμαγκά είναι η Privinvest μητρική της Γαλλικής CMN.
Θα είναι κομμάτι δύσκολο να μείνουν εκτός τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όποια πολιτική ταχυδακτυλουργία κι αν σκαρφιστούν

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Aπόκτηση και των τριών κλάσεων γαλλικών φρεγατών ?? Μήπως να ζητήσουμε και το αεροπλανοφόρο Ντε Γκωλ ??

Fingolfin

Αν προσθαίσεις και τις cassard πάμε για 4 κλάσεις! Ποιές θα πρωτοπάρουμε δε ξέρω. 🙂

Στο τέλος θα καταλήξουμε με 4+2 gowind και θα λέμε και ευχαριστώ.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Nα βάλουμε κάτι και σε υποβρύχια ??

Giorgos Tsagkaris

”…or to finance other agreed investments…”

Nikos Paraskevas

Είναι γνωστό ότι αν δώσεις χρήματα σε οπλικά συστήματα θα σου αποδώσουν χρήματα, άρα είναι επένδυση. Βέβαια, δεν το ξέρατε; Μην δίνετε σημασία στο τι ορίζεται επένδυση στη διεθνή βιβλιογραφία. Αυτά είναι αστειότητες, δεν ξέρουν όλοι αυτοί .Μόνο στην Ελλάδα, αγοράζουμε οπλικά συστήματα με business plan και break even point.
Η διαστροφή της πραγματικότητας στην χώρα μας και το τι γράφεται στο διαδίκτυο είναι το κάτι άλλο πραγματικά.

giorgos tsagaris

Ιnvestment (εφοσον γινει οπως πρεπει) ειναι και για τη Γαλλια και για την Ελλαδα,ειτε αρεσει ειτε οχι…

tallyhogr

Niko, υπο μια καπως ευρυτερη εννοια μπορει να θεωρηθει investment. Να το θεσω λιγο… πιο ωμα: Αν δεν ξεκινησεις την επενδυση με οπλα, δεν εχει νοημα να πας να αγοραζεις γεωτρυπανα. Αυτά πάντα για την δικη μας γειτονια.

Thras

Πολύ σωστή τοποθέτηση!

Allons enfants de la Patrie

εγώ γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν θα πάρουμε τίποτε και στην παρέλαση της 28ης το 2023 ο εκφωνητής θα μιλάει για την υπερσύγχρονη φρεγάτα S που θα είναι αγκυροβολημένη στα ανοικτά της Σαλονίκης ; πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα πέραν της παντωλώς άχρηστης ανίδεης αδιάφορης και αρπακολατζίδικης πολιτικής ηγεσίας (σημερινής και επόμενης) είναι η Γερμανία και όχι τα χρήματα , όπως “κάποιοι” δεν αφησαν να πάρουμε τα Μ1 στήνοντας την προμήθεια με υπερκοστολόγιση ελπίζοντας και σε άλλη μελλοντική προμήθεια LEO2 θεωρώντας τον ΣΞ σαν προνομιακό τους μαγαζί έτσι και τώρα δεν πρόκειται να αφήσουν να βάλουν πόδι οι Γάλλοι στο… Read more »

G-164g ag-cat

Να προσθέσω ότι η ηγεσία (πολιτική και στρατιωτική) δεν έχει διάθεση να υπερασπιστεί το Αιγαίο και τη Θράκη (για Κύπρο δεν το συζητάμε, έχουν απεμπολήσει κάθε ενδιαφέρον και συμφέρον) οπότε δεν έχουν και κανένα λόγο να παίρνουν πολεμικό υλικό. Γενικά το στράτευμα το έχουν καταντήσει να έχει διακοσμητικό ρόλο έως στην καλύτερη να παρέχει καριέρες σε λαϊκά παιδιά. Μέχρι εκεί.

sotbak

ορθώς ομιλείς

NikolakiEfentis

Η μόνη ρεαλιστική λύση κατα εμένα θα ήταν η επιμήκυνση του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ σε 2 φάσεις 2+2.σκαφών (ώστε τα απάρτια των 2 πρώτων να γίνουν ανταλλακτικά για τις άλλες 2) και η “άμεση” αγορά 4 τουλάχιστον μεταχειρισμένων φρεγατών, πχ L class, Adelaide (Perry), F122. Αυτές θα μας δώσουν μια ανάσα λίγα χρόνια μέχρι την έλευση νέων σκαφών. Αλλιώς, ESSM στις 6 S class MLU και σε κάποιες και ραντάρ 3D στη Θέση του LW08 όταν βγουν για ΠΕΑΚ.

Kamp

Αυτά δυστυχώς θα έπρεπε να είχαν γίνει μέσα στην δεκαετία που διανύουμε ώστε μετά το 2025 που ίσως πάρουμε μία ανάσα να προβούμε σε αγορά νέου υλικού ή μεταχειρισμένου (ποιοτικού)..

sotbak

δεν ακούγεται άσχημα για ενδιάμεση λύση

Antonis_Loukas

Μήπως αυτο-αναιρείστε; Τα κέρδη από τα ομόλογα, κυμαίνονται μεταξύ 1,5 και 2 δις ευρώ. Η κάθε φρεγάτα, θα κοστίσει με τα όπλα της, όχι περισσότερα από 600-650 εκ ευρώ(δεν γίνεται, το πλοίο σκέτο να βγαίνει πάνω από 550 εκ, καθώς οι Fremm HN κομπλέ, έβγαιναν στα 700 εκ, 3,2 δις από δανεισμό + 1 δις ίδια κεφάλαια για 6 σκάφη το 2010). Επίσης, αν η Ελλάδα παραγγείλει συνολικά 6 σκάφη, σημαίνει πως η κλάση, από 5 σκάφη, αμέσως θα πάει στα 11. Δεν αναμένουμε επιμερισμό του R&D στα περισσότερα σκάφη και οικονομίες κλίμακας, που θα συμπιέσουν τη τιμή παρακάτω; Με… Read more »

sotbak

άρα για 4 fti φτάνουν 2 δισ.€

Antonis_Loukas

Εκτιμώ πως φτάνουν για 4 χωρίς όπλα σίγουρα ή για 3 κομπλέ και μένουν επιπλέον λεφτά στην άκρη πχ για έναρξη ναυπήγησης 2ου και 3ου σκάφους. Πιθανότατα, με κάποια τρικ όπως την χρησιμοποίηση υπαρχόντων όπλων (76αρια κατόπιν αναβάθμισης και εγκατάστασης τους σε stealth περίβλημα, phalanx ή sea ram με χρήση απαρτιων από phalanx και αγορά κάποιων οπλικών συστημάτων υπό τον μανδύα άλλων προγραμμάτων), να μπορούμε να φτάσουμε και τα 4 σκάφη κομπλέ, με ελάχιστη υπέρβαση των 2 δις.

Spirit

Ας αφήσουν ορισμένοι τα μεγάλα σχέδια και αν υπάρχει όντως χρηματοδότηση (και δεν είναι ένα ακόμα παιχνιδάκι) από την Γαλλία ας πάμε άμεσα στην ναυπήγηση τουλάχιστον 4 Gowind αντί για 2 belharra. Η ύπαρξη μόνο δύο πλοίων μιας νέας κλάσης θα περιπλέξει την κατάσταση. Δεν έχει αρχή, μέση και τέλος η επιλογή μόνο δύο πλοίων.

agnostosependytis

Το κόστος 500-650 είναι κοντά σε αυτό που έγραψα σε παλαιότερο σχόλιό μου και είναι ένα καλό κόστος αλλά με τα όπλα μέσα. Gowind 2500tn=250 μύρια, Bellara 4000tn=450 μύρια Fremm 6000tn=650 μύρια συν το κόστος οπλισμού. Αν λέμε για κόστος 1 δις με τα όπλα, τότε πάμε σε class destroyer, τέτοιο ποσό κοστίζει το αεροπλανοφόρο της Τουρκίας που είναι και υπερτιμημένο. Οποιαδήποτε συζήτηση για κόστος πάνω από 650 μου φαίνεται σαν προσπάθεια καλλιέργειας τοπίου που λέγανε σε άλλη περίπτωση εκτός στρατού (και όπου λέγανε ότι η διαφορά θα πήγαινε σε ωφέλιμες πληρωμές), Αν είναι να δώσουμε 4 δις για 4… Read more »

sotbak

σωστός, συμφωνώ

GK_

Η συζητηση αφορα την καλυψη των εξοπλιστικων απαιτησεων του ΠΝ σε βαθος πολλων χρονων ή απλά το προγραμμα ειναι μια «γρηγορη» αγορα απο το Supermarket; Εαν απαντησουμε θετικα στο πρωτο σκελος, τοτε αριθμητικα ο «μαγικος» αριθμος των μοναδων επιφανειας που πρεπει να αποκτηθουν ξεφευγει κατα πολυ απο το γωνστο «2+2» ή «6». Ισως η δεσμευση ενος εξαιρετικα σημαντικου κονδυλιου συγκρησιμο με 2 δις εκ €, αποκλειστικα για τα πλοια FTI/[email protected] μεσα στα επομενα χρονιααυτοματως αποκλειει καθε σκεψη για ριζικη ανανεωση ενος σημαντικου τμηματος του στολου, εκτος και εαν μεσοπροθεσμα δεν βρεθουν αλλα κονδυλια. Με τα σημερινα δεδομενα, με εξαιρεση τις… Read more »

aris32

για τους αστερ15 και την συγκριση που κανεις με του essm . το κυριο πλεονεκτημα του essm εναντι του αστερ ειναι οτι μπορει να μπει τετραδα ανα κανιστρο . η εμβελεια δεν ειναι κατι που το θεωρω σημαντικο μιας και ο essm εχει εμβελεια 50χιλιομετρα αλλα θεωρητικα το kill zone ειναι στα 30 χιλιομετρα . αντιθετα ο aster15 εχει εμβελεια και kill zone στα 30 χιλιομετρα . αντιθετα καλη λυση θα ηταν ο camm-er που εχει τα πλεονεκτηματα του αστερ15 και τα πλεονεκτηματα του essm και μπαινει σε τετραδες ανα κανιστρο . αυτην την στιγμη αν θες πλοιο με ΑΑ… Read more »

GK_

 aris32 Ιούλιος 6, 2018 at 9:20 πμ Φιλτατε θα διαφωνησω. Εαν παρατηρησεις το Αυστραλιανο ναυτικο εαν θα αγορασει Type 26 θα ειναι με «δικα» του ηλεκτρονικα. Δες τις φωτογραφιες. Τι θελω να πω;! Σε καθε πλοιο βαζεις επανω του αυτο που θελέις εσυ! Οι μονοι περιορισμοι ειναι: χωροι και χρημα. Απο εκει και περα μπαινεις οτι θελεις εσυ. Δες το ινδικο ναυτικο πως εχει εξοπλισει τα πλοια του. Δες και τις προσφατες παραγγελιες πλοιων απο τα κρατη του Περσικου κολπου. Οποτε, τελικα η ιστορια οτι γαλλικα ηλεκτρονικα αποκλειστικα με γαλλικα πλοια… δεν στεκει! απο τεχνολογικης και κατασκευαστικης πλευρας, επι της… Read more »

tallyhogr

“Σε καθε πλοιο βαζεις επανω του αυτο που θελέις εσυ! Οι μονοι περιορισμοι ειναι: χωροι και χρημα.”

Εκτός και αμα οι “σύμμαχοι” σου ειναι τα μο@ν@π@ν@ οι Γερμανοί, οποτε σου πατάνε μια εξωφρενικη τιμή για πιστοποιηση οτιδηποτε τριτου και τελειώνει το παραμύθι καπου εκει.

Συγνώμη… απλά τους εχω ιδιαιτερη αγάπη και δεν θα μπορουσα να μην αναφερθω στην ζημιά που μας εκαναν…

GK_

@tallyhogr Ιούλιος 6, 2018 at 2:53 μμ «..σου πατάνε μια εξωφρενικη τιμή για πιστοποιηση οτιδηποτε τριτου..» κατανοω σε τι αναφερεσε. Η εννοια της «πιστοποιησης» ειναι μιαν τεραστια υποθεση. Το βασικο ζητημα που καποιος μπορει να εντοπισει ειναι η αγνοια των δυνατοτητων μεταξυ οπλου και συστηματος που θα «παντρεφτουν». Εαν δεν υπαρχει ανταλλαγη τεχνικης βιβλιογραφιας μεταξυ των εταιριων και την προσπαθεια την χρεωνεται ο «ενας» μονος του, αυτος βαδιζει στα «τυφλά». Τετοια ηταν και η περιπτωση της ενσωματωση στα γαλλικα Μ2000 των ΑΙΜ7 κια ΑΙΜ9 την περιοδο 1981-1985 οταν τους ζητηθηκε απο την ΠΑ. Και εκει κοστολογηθηκε πολυ ακριβα, τοσο που… Read more »

aris32

αν εχεις δικα σου λεφτα . οπως ειπα .. δεν εχουμε δικα μας λεφτα . τα λεφτα θα μπουν με κολπο επι της ουσιας απο τους γαλλους για να πουλησουν γαλλικα οπλα . αρα θα παρεις γαλλικο πολεμικο πλοιο με γαλλικα ηλεκτρονικα και γαλλικα οπλα ;; σου αρεσει . το παιρνεις δεν σου αρεσει δεν παιρνεις . στην κατασταση που ειμαστε και με τα δεδομενα που υπαρχουν η προταση ειναι συμφερουσα και θα πρεπει να την αρπαξουμε απο τα μαλλια διοτι πλοιο μεταχειρισμενο δεν υπαρχει αξιολογο πλεον και αυτα που υπαρχουν ειναι αρκετα παλια .οποτε η ουσια να παρεις 4… Read more »

GK_

@
«..αν εχεις δικα σου λεφτα . οπως ειπα .. δεν εχουμε δικα μας λεφτα . ..»
Μα ειναι δικα μας λεφτα! Δεν ειναι «ξενα». μπαινουν στον προϋπολογισμό του κρατους. Αυτο συνέβαινε καθε ετος μεχρι και το 2015 που συνεβη οτι συνεβη.
Τωρα που θα ξαναμπουν στον προϋπολογισμο, εμεις διαλεγουμε πως θα τα χρησιμοποιησουμε.
Εξαιτιας των οσο περασε η χωρα αυτα τα χρονια, μπρουμε να δικαιολογησουμε οποιαηποτε σταση και εαν επιλεξουμε. Ειναι πολυ δυσκολο να σου πουν «δεν..».
Απο εκει και περα ο καθενας επιλεγει οτι θεωρει σαν ποιο χρησιμο και αποδοτικο.

Shadowfax

Δηλαδη αν επενδυσεις σε ομολογα Τραπεζας και παει καλα η επενδυση και παρεις τοκους και μπουν στο λογαριασμο σου, τα λεφτα δεν θα ειναι δικα σου? της τραπεζας θα ειναι?
Το 2012 οι δανειστές δεσμεύτηκαν ότι τα χρήματα αυτά (6,7δις που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα που εξαιρέθηκαν από το PSI) θα επιστραφούν στην Ελλάδα… Ωστόσο όταν προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα, το Eurogroup, στις 27 Ιουνίου 2015, με έκτακτη απόφασή του, ανέστειλε όλες τις χρηματοδοτικές δεσμεύσεις των δανειστών προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από SMP και ANFA…

GK_

 Shadowfax Ιούλιος 8, 2018 at 11:49 πμ Ισως να μην εκφραστηκα ορθα, αλλα οπως σωστα ανεφερες απο το 2012 τα κρατη μελη της ΕΕ επελεξαν αυτοβουλως να επιστρεψουν τους τοκους που κερδισαν απο το PSI. Εμεις δεν γνωριζουμε με ακριβεια ποιες ειναι οι υποχρεωσεςι που εχει αναλαβει η Ελλαδα απο τοτε και ποιοι αστερισκοι υπαρχουν. Οποτε το προβλημα ειναι αλλου: Η Ελλαδα απο την στιγμη που φευγει απο το € και την ΕΕ παυει η ΕΕ να θεωρει «εσωτερικη υποθεση», μελος της «οικογενειας» και καθε κρατος μελος της μετατρεπεται μαζι με την ΕΚΤ σε πραγματικο πιστωτή. Μου φαινεται οτι συνολικα… Read more »

Shadowfax

Οι υποχρεωσεις της Ελλαδας για να επιστραφουν ειναι αυτες που συμφωνηθηκαν στο eurogroup 22 Ιουνιου 2018…
Τα εν λόγω κεφάλαια θα μεταφέρονται στην Ελλάδα ισόποσα, σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέσω ξεχωριστού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση άλλων συμφωνηθέντων επενδύσεων.

GK_
Αθανάσιος Γεωργίσης

Πιστεύω ότι τα πράγματα είναι δυστυχώς πολύ απλά. Η Ελλάδα πρέπει να έχει πολεμικά πλοία ! Δεν εννοώ πλοία 40 και 50 ετών, άρα τα μεταχειρισμένα πλοία είναι λύση για 4-6 τεμάχια και άντε 4 καινούργια να πάρουμε τότε είμαστε στα 8-10 πλοία επιφανείας στην κατηγορία της φρεγάτας. οπότε υπάρχει μία απαίτηση για 6-4 πολεμικά πλοία. Επειδή τα πλοία είναι ακριβά προτείνω να ναυπηγήσουμε πλοία στην Ελλάδα για να είναι απλά καινούργια, ας να μην είναι τεχνολογικά στην αιχμή, οι κλάση S επίσης δεν είναι στην αιχμή θα μπορούσαμε να πιστεύω με κόσμος 130 εκατομμύρια να κάνουμε το κάθε σκαρί… Read more »

aris32

δεν παιζει αυτο που λες . scalp naval και essm
o κουκος αηδονι θα μας εβγαινε μονο και μονο για να αγορασουμε τις αδειες . κανενας κατασκευαστης δεν θα ηθελε τον ανταγωνιστη του να μπορει να διασυνδεθει με συστημα ανταγωνιστη του . δυστυχως

ivychris

Όμως, υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ LM & MBDA με υπογεγραμμένη συμφωνία για εναλλαγή χρήσης των MK41 VLS & SYLVER για τα προϊόντα των 2 εταιριών…
Αφορά και τους CAMM-ER & ESSM και επεκτείνεται και στα υπόλοιπα μήκη των MK41 (Strike & Tactical).
Οι πρώτοι που θα εκμεταλλευτούν αυτή τη συμφωνία θα είναι οι Βρετανοί με τις νέες φρεγάτες

aris32

μακαρι γιατι ετσι θα εχεις περισσοτερες επιλογες .παντως απο τα χαρακτηριστικα του ο camm-er ειναι καλυτερος απο τον essm

Shadowfax

Με 300εκ ναυπηγεις μια καλη κορβετα…
Ειναι μακρια οι σοβαρες φρεγατες απο αυτη την τιμη…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

To Π.Ν δεν το παίρνει οικονομικά να έχει πλοία με τόσους πυραύλους το κάθε ένα.
Στην καλύτερη περίπτωση άντε μια φρεγάτα να έχει μέχρι 32 ESSM.
Στην περίπτωση των Bellhara οι α/α πύραυλοι θα είναι ΑSTER-30.

andreasmp412c

θα συμφωνησω σε ολα οσα αναφερει το αρθρο αν κ χρειαζομαστε πολυ περισσοτερες μπελαρα, αλλα ρε παιδια ποιες la fayette? μονο εγω βλεπω μια φρεγατα με οπλισμο αντιστοιχο των ρουσσεν κ αν? να πω οτι θα παιρναμε εκδοση αντιστοιχη της σαουδικης αραβιας με τους aster 15 να πω παει κ ερχεται. αλλα να παρουμε εναν ακομη τυπο για να ριχνει exocet μονο κ με μηδενικο αλλο οπλισμο ε οχι ειναι ξεφτιλα. κ να πεις για εκπαιδευση, οι λα φαγιετ με τις μπελαρα θα ναι μερα με τη νυχτα.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Στο άρθρο ,,Κατωχηρώθηκε,, 2 FREMM και μία [email protected] για το Π.Ν ? που δημοσιεύτηκε στις 29 Μαρτίου 2018 έχω γράψει εχτές ένα σχόλιο. Όποιος δεν το διάβασε και θέλει να μάθει 4-5 πράγματα ας το διαβάσει.

aris32

για ενδεχομενη αγορα belhara με οπλισμο μονο αστερ30 δεν θα ηθελα να τις δω . θα ηθελα ομως να τις δω με camm-er και με αστερ30 32 -32 χορηγια βληματων . και στραλες και searam .το καλυτερο πλοιο που θα μπορουσαμε να ειχαμε . λογικα η 4αδα που θα αγορασουμε (2+2) θα αντικαταστησει τις 3 παλιες s και λογικα 1-2 εκσυχρονισμενες . αρα παμε σε ενα στολο 4 μεκο – 4 εκσυχρονισμενες s και 4 belhara .αν θεωρητικα παρουμε τις 2 lafayete θα πρεπει να τις αναβαθμισουμε σημαντικα – δεν ξερω αν το κονδυλι θα φτασει για την αναβαθμιση τους… Read more »

Manolis

Κατι που δεν εχει συζητηθει επαρκως για την περιφημη επιστροφη απο τα κερδη των ελληνικων ομολογων της Γαλλιας, ειναι οτι οι τυχον προμηθειες γαλλικων οπλων ΔΕΝ προκειται να χρηματοδοτηθουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ απο αυτα, αλλα εν μερει. Και βεβαια το υπολοιπο, το οποιο δεν θα ειναι ενα μικρο ποσοστο αλλα καπου αναμεσα στο 40 εως 50%, θα ειναι καθαρα εθνικα κεφαλαια ή βεβαια νεος κρατικος δανεισμος κατα το δοκουν , αφου <>. Απο τη στιγμη που προκειται να διατεθει ευαριθμη εθνικη χρηματοδοτηση, δεν πρεπει να υπαρξει και καποιο ειδος διαγωνισμου, ωστε να αγοραστει το βελτιστο δυνατο και συγχρονως το οικονομικοτερο δυνατον? Δεν… Read more »

Manolis

θα ειναι καθαρα εθνικα κεφαλαια ή βεβαια νεος κρατικος δανεισμος κατα το δοκουν , αφου βγανουμε απο τα μνημονια, ειναι ολοκληρη η φραση.

Shadowfax

Καλη ερωτηση για τον διαγωνισμο…
Υπαρχει και καλη απαντηση… Οτι ειναι καλη η ερωτηση…
Ζουμε στην Ελλαδα των απ’ευθειας αναθεσεων αγαπητε και μυαλο δεν λεμε να βαλουμε…
Και φυσικα αντι να δουμε τιποτα οικονομικο (μεταχειρισμενα, κορβετες κλπ) θελουμε να δωσουμε 4 δις για 4 πλοια…
Η ατακα του κειμενου ειναι “Όταν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αγοράζει πλοία, αγοράζει ότι καλύτερο και πιο καλά εξοπλισμένο υπάρχει παγκοσμίως” και δεν ξερω αν πρεπει να γελασω ή να κλαψω…

ivychris

Δεν υπάρχουν αναθέσεις γιατί έχουν απαγορευτεί προ καιρού και τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα λόγω Ευρωπαϊκής ντιρεκτίβας.
Η μόνη περίπτωση εξαίρεσης, η επίκληση ζητήματος Εθνικής Ασφάλειας, οπότε τότε θα έπρεπε η ανάθεση να αφορά Ελληνικό Ναυπηγείο και όχι τη Γαλλία.
Ας αγοράσουν λοιπόν οι Γάλλοι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να πάρουν όλη τη δουλειά

Shadowfax

Οπως και πολλες οδηγειες που παραβιαζονται συστηματικα σχεδον απ’ολες τις χωρες της ενωσης, με πρωτη και καλυτερη την Γερμανια…
Καταλαβαινεις τι εννοω με απ’ευθειας αναθεσεις και την διαφορα με τον διαγωνισμο…
Μην παιζουμε με τις λεξεις και τα παραθυρα-δημιουργικες ασαφειες των οδηγειων…

ivychris

μη συγκρίνεις ανόμοια πράγματα & καταστάσεις. Η Γερμανία προβαίνει σε ανάθεση σε ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ εταιρεία και επικαλείται αυτό που έγραψα δλδ θέμα εθνικής ασφάλειας. Εμείς αναθέτουμε στη ΓΑΛΛΙΑ να ναυπηγήσει τα πλοία μας θέτοντας θέμα εθνικής ασφάλειας? Και στο κάτω- κάτω δεν είναι μόνο η Γερμανία, γιατί το ίδιο κάνει χρόνια η Ισπανία με τα δικά της ναυπηγεία, η Ιταλία ομοίως, ή Γαλλία κ.ο.κ. Ας σταματήσει τελικά η αηδία με το θέμα της Γερμανίας να χρησιμοποιείται για να σκεπάζει τις δικές μας ανεπάρκειες. Εφ’ όσον πας σε ανάθεση προμήθειας σε οίκο του εξωτερικού δεν μπορείς να επικαλεστείς ευνοϊκή μεταχείριση. Πόσο πιο… Read more »

Larisaios

Η ίδρυση μιας DCNS Grece SA είναι υπόθεση μερικών ημερών. Η εταιρεία μπορει να αναλάβει μετά με απευθείας ανάθεση τη ναυπήγηση των [email protected] και να τις αναθέσει υπεργολαβικά στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Κοινώς, για όλα υπάρχει μια λύση. Νομίζω ότι το ναυτικό θα πρέπει να πάει σε μια λύση ανάλογη με το Hi-Low mix της αμερικάνικης αεροπορίας: 2,το πολύ 3 Φρεγάτες Α/Α, και περισσότερες μικρές φρεγάτες πολλαπλού ρόλου για αντικατάσταση των S. Νομίζω ότι 3-4 Gowind σε βάθος δεκαπενταετίας μπορούμε να τις αντέξουμε οικονομικά. Με ένα υποθετικό Seafire 300 θα ήταν λουκούμι… Θεωρώ ότι αν πραγματικά έρθουν οι [email protected] στο ΠΝ… Read more »

Shadowfax

H ορθη λυση ειναι να περιμενεις την επιστροφη των χρηματων, και αφου τα εχεις να προκηρύξεις διαγωνισμο για αυτο που θελεις να προμηθευτεις…
Μονο ετσι μεγιστοποιεις οτι αντισταθμιστικα ωφεληματα μπορεις να διεκδικησεις αντι να ψαχνεις παραθυρα για να κανεις απ’ευθειας αναθεση…

NikolakiEfentis

Καλημέρα σε όλους. Περί χρηματοδότησης… Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας (i) ότι το σενάριο με τα Belharra θα προχωρήσει μόνο όταν «λυθεί» το ζήτημα με τα κέρδη των ομολόγων και (ii) ότι η χρηματοδότηση θα μοιραστεί σε πολλά χρόνια. Συνεπώς πρόσθετη χρηματοδότηση δύναται να εξασφαλιστεί από τον πρoυπολογισμό ΑΝ υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση, αυτή είναι το πραγματικό εμπόδιο σε βάθος χρόνου. Και επιχειρησιακά όμως η μικρή «καθυστέρηση» του προγράμματος θα έδινε στο ΠΝ κι άλλες επιλογές κατ’ εμέ, καθώς υπάρχει το πρόγραμμα Ολλανδίας/Βελγίου KAI το FFG(X) του USN… Κάτι μου λέει πως το τελευταίο, αν κερδηθεί από τους… Read more »

Antonis_Loukas

Η ισχύς των FTI, είναι στα 32MW και δίνει 27 kts και 5000 nm εμβέλεια στους 15 kts. Αυτές που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρουν, είναι μόνο αυτές που αναφέρεις, με την ισχύ των 40MW και τους 29 kts. Τα νούμερα για τις S που έχουν παρόμοια εμβέλεια(και ίδιο μήκος με την έκδοση που αναφέρεις, 130μ, αλλά αρκετά μικρότερο πλάτος), είναι 45,8MW, 30 kts και 4700 nm στους 16 kts.

Giorgos Tsagkaris

@ Εφεντης
”….Ισχυρίζονται δηλαδή πως δεν χρειάζεται αύξηση ισχύος ενώ αν και πλήρως diesel το ακουστικό ίχνος θα είναι χαμηλό…”
Πιθανον να ειναι δυνατο…Ως γνωστον η ταχυτητα ενος πλοιου ειναι αναλογη της σχεσης μηκους προς πλατος.
Αν αυξηθει το μηκος διατηρωντας το πλατος, αυτη ειναι μια συνθηκη που θα ευννοησει την ταχυτητα…

George

Οι GOWIND θα ήταν μια χαρά για αντικατάσταση των S. Στη διαμόρφωση των ΗΑΕ με Tacticos, ESSM & RAM , Exocet III ενώ έχει και το CAPTAS-2 με SMART -S και 3,100 tn στη διαμόρφωση της Μαλαισίας και ~140 πλήρωμα. Πολύ φτηνότερη να φτιαχτεί και να μείνει operational από τις άλλες Γαλλικές σχεδιάσεις, πιο εύκολο να ναυπηγηθούν εδώ σε μεγάλο αριθμό (6) σταδιακά και λόγω του πιο πάνω εξοπλισμού εύκολο να ενσωματωθούν στο ΠΝ. Βγαίνει και το “χρέος-υπόσχεση για αγορά” στους Γάλλους ενώ για κάποια χρόνια ΑΑW μπορεί να δώσουν οι δύο “αμερικανολανδικές” Casssard ως αντισταθμιστικά. Θα μπορούσε έτσι να… Read more »

data

Lafayette με τον σημερινο οπλισμο τους δεν ξερω τι θα προσφερουν

sotbak

συμφωνώ

aris32

θα προσφερουν περισσοτερα χρονια λειτουργιας απο τις μη εκσυχρονισμενες S . αλλα χρειαζονται εκσυχρονισμο . να αλλαχτει to ciws με καποιο Phalanx πχ με εγκατασταση κελιων για πυραυλους aster15 η camm-er και φυσικα με σοναρ νεο πυροβολο και νεο ρανταρ. ολα αυτα κοστιζουν αλλα σαν κατασκευες ειναι καλα πλοια και ισως να μας συμφερει . αν σκεφτεις οτι phalanx – πυροβολο σοναρ και ρανταρ μπορει να γινουν στο ναυσταθμο . το μονο που θα χρειαστει εργασιες σε καποιο αλλο μερος εκτος του ναυσταθμου ειναι η εγκατασταση των κελιων . πιστευω οτι αν μπορουμε να χρησιμοποιησουμε την χρηματοδοτηση για αγορα των… Read more »

Antonis_Loukas

αν σώνει και ντε, πρέπει να αλλαχτεί το πυροβόλο, μπορεί κάλλιστα, να μπει oto 76 από S σε χαμηλού rcs περίβλημα. Αυτό, πιθανότατα θα είχε και ευεργετικές ιδιότητες, για την απελευθέρωση χώρου και τη μείωση βάρους(έχοντας υπόψιν πιθανή εγκατάσταση sylver A35/43/50 στο χώρο που είχε προβλεφθεί). Το crotale-ng νομίζω πως είναι μια χαρά(ίσως και καλύτερο από sparrow…). Αν μπορεί να μπει και ένα phalanx(ή και 2 εκατέρωθεν του υποστέγου, πίσω από το crotale, για τόξο βολής 180 μοιρών το καθένα), όλα μια χαρά, με μόνη ένσταση, την πιθανή υποβάθμιση του stealth. Όπως και να έχει, μιλάμε για πλοία ελαφρώς νεώτερα… Read more »

dimitrov

Υπάρχουν και άλλα πλοία πέρα από τις λαφαγιέτ. Τα οποία έχουν προσφερθεί και είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένα από τις λαφαγιέτ και από τις ες και από τις μεκο. Μην κολλάτε όλοι σώνει και καλά με τις λαφαγιέτ. Το θέμα είναι αν τα συγκεκριμένα 2 πλοία θα τα δεχτεί το ΠΝ και βέβαια το κόστος.

Antonis_Loukas

Και το ΠΝ τι κάνει; Ποια πλοία είναι αυτά που αναφέρεις; Νομίζω κάποιες ευκαιρίες, μάλλον δεν υφίστανται πλέον ή αφορούν μικρό αριθμό σκαφών (χωρίς προοπτική αύξησης) και μεγαλύτερης ηλικίας από lafayette. Για κάποια άλλα, η αποδέσμευση τους είναι μακρινό ενδεχόμενο και όταν συμβεί, πάλι θα θέλουν εκσυγχρονισμό πχ f123

sotbak

Πάντως εγώ θα επιμείνω ότι αν καταφύγουμε ως ενδιάμεση σε λύση σε αμερικάνικα μτχ (Α/Β ή ΤΙΚΟ), εφόσον μας δώσουν οι Αμερικανοί βέβαια, είναι κατά πολύ προτιμότερα λόγω ικανοτήτων-όπλων από τις λαφαγιέτ. Επίσης μέχρι να δούμε τις FTI η αναβάθμιση (πλήρης) των ΜΕΚΟ είναι μονόδρομος… εκτός αν το ΠΝ κρίνει ότι μπορεί να ανταποκριθεί …..

NikolakiEfentis

Μάλλον απίθανο με τους νέους σχεδιασμούς του Τραμπ, που θέλει μεγάλη αύξηση του αριθμού των πλοίων του USN.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτήσουμε TICO ή Α. Βurke. Eπίσης, δεν χρειαζόμαστε τέτοια πλοία και ούτε τα αντέχει η τσέπη μας.

Neilos

Πρίν φτάσουμε στις bellara τι γίνεται με εκείνη την προκαταβολή των 200μυρίων ευρώ για την ναυπήγηση δυο ακόμα υποβρυχίων 214 που υπέγραψε ο τοτε ΥΕΘΑ Βενιζέλος το 2010. Γιατί δεν ενεργοποιούμαστε άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση αφού υπάρχει και η κατασκευαστική εμπειρία από τα προηγούμενα 4 και η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης με συγχρονα μέσα του ΠΝ; Βρισκόμαστε στο 2018 αν δεν κάνω λάθος… Γιατί αφέθηκαν 8(!!!) χρόνια να χαθούν έτσι απλά…; Τι κάνει τρια ολόκληρα χρόνια γι’ αυτή τη θεματάρα ο θιασώτης της Formula 1 υπουργός; Αν ρίχναμε στα επόμενα δυο χρόνια, μπορεί και νωρίτερα λόγω εμπειρίας, άλλα δυο νέα… Read more »

ivychris

“…Αν ρίχναμε στα επόμενα δυο χρόνια, μπορεί και νωρίτερα λόγω εμπειρίας, άλλα δυο νέα υποβρύχια στο νερό…” Έχεις δώσει €200Εκ και πρέπει να ρίξεις άλλα €800 Εκ για 2 επιπλέον U-214 και φυσικά αφού έχεις “συνθηκολογήσει” με τον νυν ιδιοκτήτη και όχι να τον τρέχεις στα Δικαστήρια για να του πάρεις παράνομα την ιδιοκτησία του. Εξάλλου βάσει της πρόσφατης απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην ανάθεση ναυπήγησης των 2 αυτών Υ/Π. Αν η Ελληνική κυβέρνηση αυτή και οι προηγούμενες, είχαν πει την αλήθεια και είχαν αναλάβει το κόστος αποπληρωμής των €500Εκ από πρόστιμα, ένεκα… Read more »

Shadowfax

Αυτο το τσιρκο με τα ΕΝΑΕ παραγματικα δεν μπορω να το περιγραψω με τιποτα… Θα χαλασει αδικα η μερα μου… Τα 670 εκ (230εκ. μαζι με τις προσαυξησεις) δεν ειναι προστιμα, αλλα ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων στα Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝΑΕ) Σκαραμαγκά 1996-2002 υπό μορφή δανείων, εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου χωρίς προηγουμένως να εγκριθούν από τις Βρυξέλλες…
οποιος επιθυμει μπορει να ενημερωθει στο αντιστοιχο λινκ…
https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1350972/prostimo-stin-ellada-gia-tis-kratikes-enisxuseis-sta-enae-eisigithike-to-europaiko-dikastirio

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Έχει ακυρωθεί η αγορά των 2 ακόμη υποβρυχίων U-214 και το ελληνικό κράτος προσπαθεί να πάρει πίσω τα λεφτά που έδωσε για την προκαταβολή.

Shadowfax

Αυτο που γραφει ο ivychris ειναι η αποφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που εκδόθηκε τον Οκτώβριο 2017 και επιδίκασε υπέρ της εταιρείας του Λιβανέζου Ισκαντάρ Σάφα ένα ποσό της τάξεως των 210 εκατ. ευρώ, ενω θεωρεί την σύμβαση κατασκευής των υποβρυχίων ενεργή, η οποία πρέπει να επανεργοποιηθεί, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Ν. 3885/2010. Κρίνει δηλαδή η απόφαση ότι το πρόγραμμα κατασκευής των υποβρυχίων πρέπει να συνεχιστεί, από το σημείο που είχε μείνει με την διακοπή των εργασιών το 2011. Αμεσως μετα απόφασιζει η κυβέρνησης να καταθέσει αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (International Court of Arbitration -ICC).… Read more »

Kamp

Όντως τα συγκεκριμένα πλοία θα είναι από τα καλύτερα της κατηγορίας του. Καλό είναι όμως να λέμε και κάποια αρνητικά που έχει στην Γαλλική τουλάχιστον μορφή όπως ταχύτητα και υποεξοπλισμένες..Φυσικά θεωρώ εκ τον ουκ άνευ σε περίπτωση που βρεθεί χρηματοδότηση, το ΠΝ να ζητήσει μεταβολές επί του εξοπλιστικού πακέτου.. α) Ίσως μπορούμε να ζητήσουμε μία λίγο μεγαλύτερη σε εκτόπισμα β) Σίγουρα 32 κελιά με aster 30 και ας μην έχουμε πυροβόλο 127mm (αν και το προτιμώ) γ) Επίσης μπορούμε (νομίζω πως δύναται σαν επιλογή) τα κενά γύρω από το υπόστεγο να μπουν κελιά με mica vl (την βελτιωμένη έκδοση που… Read more »

NikolakiEfentis

Όντως, αν πιστέψουμε το site όπως έγραψα παραπάνω, μπαίνουν και MICA, κάπου, επιπλέον των 32 κελιών μπροστά. Θεωρητικά, ιδίως στην μεγαλύτερη έκδοση της κλάσης όπως ανέφερα, εκτοξευτές σαν τον Exls με MICA θα μπορούσαν να εγκατασταθούν

Σχετικά με το πυροβόλο, το θέμα είναι τί θέλει το ΠΝ…

CIWS πίσω είναι σίγουρο ότι μπαίνει. Μπροστά μάλλον είναι απίθανο. Αν μιλάμε όμως για ΜΚ49 με 21 RAM Block2 πάνω από το υπόστεγο, δεν έχει και μεγάλη σημασία η απουσία 2ου CIWS.

ΓΙΑΝΝΝΗΣ 1

Στις Μπελαρά του Π.Ν το πυροβόλο θα είναι των 76 χλστ και θα έχουν Φάλανξ από φρεγάτες S που θα παροπλιστούν.

darede

Τα σενάρια με τις fremm και τις belharra έχει παρατραβήξει και το μόνο που έχει καταφέρει είναι να αγνοούμε την τεράστια έλλειψη σε αξιόμαχα πλοία του Π.Ν, που να μπορούν να αντιμετωπίσουν την τουρκική απειλή. Απο την άλλη με τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθησαν απο το τελευταίο Eurogroup, κάθε σκέψη για ενίσχυση της άμυνας μας είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Μοναδική λύση είναι οι επενδύσεις που μπορούν να προέλθουν απο τέτοια συμβόλαια με την κατασκευή μέρους των ηλεκτρονικών εγχώρια, όπως κάνει η τουρκία. Μόνο έτσι δεν θα επιβαρύνεται βάναυσα ο προυπολογισμός, για να επιτυγχάνει 3.5% μέχρι το 2023. Όσο για την… Read more »

NikolakiEfentis

Κι άλλες Ελληνικές εταιρείες θα μποούσαν να προμηθεύσουν εξοπλισμό π.χ. Η-Μ (αντλίες, HVAC κα). Γι άυτό όμως χρειάζεται πρόγραμμα με περισσότερα σκάφη από 2…

darede

Εγώ για αυτό μίλησα για 4 έως 6 σκάφη, που θα έδιναν και την δυνατότητα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία να αναπτυχθεί αλλά και στο Π.Ν τον χώρο και για να αναπνεύσει αλλά και να σχεδιάσει έχοντας γνώση για το τι είναι η BELHARRA.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Oι Αιγύπτιοι δεν φτιάχνουν πλοία για να τα δανείσουν σε κάποια χώρα.

spirit

Σωστό. Ουτε και κάνει στο ΠΝ αυτή η διαμόρφωση που επέλεξαν.

Spirit

Ωραία όλα αυτά σαν σχόλια, αλλά δεν βλέπω πως κρίνουν οι περισσότεροι εδώ την είσοδο νέου τύπου μόνο με δύο πλοία… αξίζει όλη αυτή η επένδυση σε νέες υποδομές υποστήριξης και εκπαίδευσης;
Εδώ άλλες και άλλες εποχές δεν πήγαμε σε τέτοιου κόστους επιλογές…

dimitrov

Όχι μόνο 2 αγαπητέ ….. για 6 πάμε. Μεγάλο το ντηλ αν γίνει. (2+2+2).

Lesalaut

1. Ο Νικολακης Εφέντης κατά τη γνώμη μου έκανε την καλύτερη πρόταση για ταχεία διατήρηση της ισορροπίας στο Αιγαίο.
2. Έχω την εντύπωση ότι οι εξελίξεις στον Σκαραμαγκά δε μπορεί να μην επηρεάσουν το όποιο μελλοντικό πρόγραμμα ναυπηγησεων. Όμως το αυτό ισχύει και για το Νεώριο της Σύρου με την εξειδίκευσή του σε αλουμινένιες γάστρες .
3. Αν τα κέρδη της Γαλλίας αρκούν για δύο φρεγάτες, μήπως τα κέρδη της Ιταλίας αρκούν για άλλες δύο; Με άλλα λόγια, για 2+2 FREMM;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν θα πάρουμε FREMM.

agnostosependytis

Η όλη υπόθεση είναι ένας μεγάλος γρίφος/παζλ που ελπίζω να τον λύσει σωστά το ΠΝ. Έχουν γραφτεί εδώ πολλές διαφορετικές απόψεις, όπου υπάρχουν πολλές ιδέες και σωστοί προβληματισμοί, λογικό καθώς το ΠΝ έμεινε δραματικά πίσω (ας οψονται τα P3, θα είχαν γίνει τζιτζί οι ΜΕΚΟ με τα ίδια λεφτά) και τώρα χρειάζεται τεράστια επένδυση με λεφτά που δεν έχουμε (και ονειρευόμαστε κέρδη ομολόγων, τα οποία ναι μεν υπάρχουν αλλά να αναλωθούν όλα στο ΠΝ δύσκολο το βλέπω). Μπελάρα καλές (λίγο αργές), μοντέρνες, καλούτσικα εξοπλισμένες, αλλά αν πάρουμε, θα πάρουμε τα πρώτα και πειραματικά (όπως με τα υποβρύχια) και θα φάμε… Read more »

Scalp_eg

Οι (μαλλον) δωρεαν 2 λαγαγιετ γιατι μας χαλανε? Και ετσι οπως ειναι βαρια υποεξοπλισμενες, εχουν εξοσετ, βαρυ πυροβολο, ενα κροταλε, και ελικοπτερο, ας αποσυρθουν τιποτα αρχαιες πυραυλαυκατοι που εχουμε να απελευθερωθουν πληρωματα για αυτες, και ας παραμεινουν οι μη εκσυχρονισμενες κορταινερ Αν τις παρουμε του χρονου τα πληρωματα θα εχουν μια εξικιωση με τα γαλλικα συστηματα μεχρι να ερθουν οι μπελαρα (καλο 2024-25 με τις κλασικες καθυστερησεις) και το κυριοτερο αν και οι 7 σουπερ βητα μαζι με αυτες τις 2 παρουν εξοσετ μπλοκ 3 (ευκολο) αντιπλοικα εχει κλειδωσει ολο το αιγαιο με 9 πλοια με 180 χιλιομετρα εμβελεια ουτε… Read more »

spirit

Γιατί μας χαλάνε; Γιατί και η S. Vita έχουν μεγαλύτερη ισχύ…
Για OPV μια χαρά ειναι πάντως.

Antonis_Loukas

Όχι, δεν έχουν. Το crotale ng προσφέρει μεγαλύτερη εμβέλεια, αναχορηγια και ικανότερο πύραυλο (δεν είναι ciws αλλά shorad), το πυροβόλο τους είναι ισχυρότερο και φέρουν ίδιους αντιπλοικους. Επίσης φέρουν οργανικό ελικόπτερο και εύκολα μπορούν να φέρουν ciws από s και να τοποθετηθεί ΑΑ σύστημα με sylver. Τέλος το ίχνος των s vita παίζει να είναι και μεγαλύτερο. Όσο και αν οι s vita είναι τούμπανο, φρεγάτες δεν θα γίνουν ποτέ. Ούτε φυσικά είναι και ο ρόλος τους τέτοιος. Το βασικότερο ζήτημα είναι ότι μιλάμε για ένα νέο σκαρί που όπως γράφεις, άμεσα μπορεί να αναλάβει τις αποστολές των αρχαίων s… Read more »

Scalp_eg

Ετσι ακριβως!
Μερικοι εδω μεσα ειναι δογματικοι και δεν τους αρεσουν τα γαλλικα πλοια
οποτε και να τους τα χαρισεις αχρηστα θα τα βγαλουν.
Να συπληρωσω οτι σε 1η φαση μονο μια RAM (mk31)
σαν των σουπερ βητα αν προστεθει, μαζι με το κροταλε
σαν αυτοπροστασια θα ειναι τουμπανο (ειναι και στελθ)
Οταν ερθουν οι μπελαρα βλεπουμε αν αξιζει να τις αναβαθμισουμε
(αστηρ) που και τοτε ειμαι σιγουρος θα αξιζει
Τοσοι κανονιοφοροι/πυραυλακατοι 50 χρονων που εχουμε
βολοδερνουν στο αιγαιο, αυτοι δεν ειναι πλωτοι στοχοι?

Spirit

Το RAM block2 που θα εξοπλίσει σταδιακά τις S. Vita ειναι κλάσεις ανώτερο από το crotale, μην πω ότι και οι SSM των S είναι ανώτεροι.
Αν μιλαμε για εκτεταμένο εκσυγχρονισμό με την τοποθέτηση Sylver, αλλαγή ραντάρ που χρειάζεται για να υποστηρίξεις ενεργής διάταξης πυραύλους, αναβάθμιση του συστήματος μάχης κλπ, το κόστος θα ανέβει σημαντικά ποy καθίσταται ασύμφορος για μόνο 2 πλοία.
Αν υπάρχουν τέτοια ποσά, πρέπει να μεταφερθούν στον εκσυγχρονισμό των MEKO-200 του ΠΝ.
Δεν μπορεί να γίνει το ΠΝ συλλέκτης πολεμικών πλοίων, πόσο μάλλον όταν είναι εντελώς διαφορετικής σχολής.

Antonis_Loukas

Μα δεν συμφωνώ για 2 πλοία. Αν μπούμε στο κόπο θα πρέπει να γίνει για τουλάχιστον 4(, προφανώς σταδιακά) εκτός φυσικά κάποιας πολύ ιδιαίτερης περίπτωσης. Στα όπλα, συγκρίνω με το τι υπάρχει τώρα. Block 2 δεν υπάρχει στις s vita. Στις S υπάρχει ssm που θα τους έλεγα και ισοδύναμους με τους crotale. Τα phalanx δε, τα βάζεις όπου θέλεις. Για την εγκατάσταση sylver, υπάρχει πρόβλεψη και προσωπικά δεν το θεωρώ εκτεταμένο εκσυγχρονισμό. Δεν γνωρίζω να υπάρχουν πληροφορίες ότι απαιτείται αλλαγή ραντάρ για την υποστήριξη mica/mica ng/aster-15. Δεν λέω ότι είσαι λάθος, απλά δεν έχω δει στοιχεία. Ακόμη πάντως και… Read more »

dimitrov

Μας χαλάνε και πολύ μάλιστα. Δε θα μας χαλούσαν αν τις εκσυγχρονίζαμε κι εμείς(με λογικό κόστος) αλά γαλλικά και προσβλέπαμε και στις άλλες 3 αργότερα. Με τον εκσυγχρονισμό και των 5 να περιλαμβάνει 16-24 αστερηδες 15(ή24-32MICA) και τουλάχιστον πρόβλεψη για φάλανξ. Αν θέλαμε πλωτούς στόχους(για τον οχτρό) ναυπηγούσαμε και κουφές. Να έχουν και δουλειά τα ναυπηγεία.

agnostosependytis

Μας χαλάνε με την έννοια ότι ψάχνουμε πλοίο αεράμυνας περιοχής, και αυτές πολύ απλά δεν είναι ούτε μπορούν να γίνουν, ακριβώς γιατί αν τις συγκρίνεις με το τι χρειάζεται για αυτή την δουλειά, δεν μοιάζουν απλά υποεξοπλισμένες, αλλά σαν παντελώς άοπλες. Μπορεί αν είναι πολύ καλά πλοία για άλλους ρόλους, δεν εννοούμε απαραίτητα ότι είναι σαράβαλα, απλά δεν κάνουν για αυτό που θέλουμε. Είναι σαν να λες θέλω να αγωνιστώ στην φόρμουλα 1, και από τα διάφορα αυτοκίνητα που πουλιούνται, αγοράζω την καλύτερη Rolls Royce που υπάρχει. Τέλειο αυτοκίνητο και respect, αλλά στο είδος του, και αυτή την στιγμή δεν… Read more »

Antonis_Loukas

Να για AAW υποτίθεται θα πάρουμε belharra. Οι lafayette αν αποκτηθούν, θα αντικαταστήσουν μη εκσυγχρονισμένες s. Που είναι το πρόβλημα;

dimitrov

Μιλάω για τα 2 Α/Τ – Α/Α κλάσης cassard. Αυτά προσφέρουν πλέον οι Γάλλοι. Έχουν τεθεί σε υπηρεσία το 1988 και το 1991 αντίστοιχα. Βαριά εξοπλισμένα και πολλάκις εκσυγχρονισμένα. Οι οικονομικές λεπτομέρειες πάντως δεν έχουν βγει προς τα έξω.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν θα πάρουμε Λαφαγιέτ. Δεν θα κάνουμε συλλογή από πλοία.

Spirit

Το πρόβλημα ειναι:
α) Οι lafayette είναι πλοία χειρότερα εξοπλισμένες και από τις S
β) ακόνα ένας τύπος στον ΠΝ, το να υποστηρίξεις μια ακόμα σειρά από υποσυστήματα είναι τραγικό.
γ) Δύο πλοία μία κλάση, δύο πλοία ή άλλη κλάση δεν θα ειναι ΠΝ συλλέκτης πλοίων θα ειναι.

Tpap

Περιοδικό του χώρου που μόλις κυκλοφορησε αναφέρει ότι οι Γάλλοι προσφέρουν ως ενδιάμεση λύση τις cassard. Προσωπικά τις προτιμώ σε σύγκριση με τις Λαφαγιέτ. Το θέμα είναι με τους sm-1 που φέρουν όταν θα σταματήσει η υποστήριξη από τις ΗΠΑ. Επίσης είχαν ακουστεί η κλάση αυτή είχε δομικά θέματα, δε ξέρω αν λύθηκαν. Ερώτηση, ( μαλλον ρητορική) θα μπορούσε να προσαρμοστεί στον mk13 ο essm αντί του sm1 (θα μου πείτε τόσα ναυτικά δε το έκαναν θα το κάνουμε εμείς). Οι Γάλλοι τα εκσυγχρονισμένες πρόσφατα με smart-s mk2.

dimitrov

Έχουν βάλει χαλύβδινες ενισχύσεις 120τ πλευρικά και 210τ μόνιμο έρμα για να αποκατασταθεί η ευστάθεια. Έτσι το λύσανε.

Spirit

Οι ενδιάμεσες λύσεις που προτείνουν οι Γάλλοι είναι κατασπατάληση πόρων για το ΠΝ. Καλύτερα τα χρήματα να πάνε στις ΜΕΚΟ, παρά σε εξοπλιστικές ακροβασίες που θα προσφέρουν και τίποτα σπουδαίο, παρα μόνο προβλήματα.

dimitrov

Για τις λαφαγιέτ θα συμφωνήσω. Για κασαρ και φρεμ θα πω οχι και ναι. Στην 1 δεν ξέρουμε νούμερα και τα σκάφη είναι ισχυρά αλλά στην άλλη αν παίζουν 2 για 1 δις έχετε δίκιο. Ενδεικτικά με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να ναυπηγήσουμε 3 γκογουιντ ή κάτι αντίστοιχο. Και βέβαια το θέμα των ΜΕΚΟ θα έπρεπε να μας καίει ιδιαίτερα. Δλδ με τα λεφτά ενοικίασης μιας φρεμ έχουμε το κόστος κανονικού εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ.

Antonis_Loukas

θα μπορούσε να προσαρμοστεί ο SM-2 όπως έκαναν οι Αυστραλοί στους δικούς τους Mk-13 επί των Adelaide(2 σκάφη του ’92/93 παραμένουν σε υπηρεσία, αλλά ως συνήθως, το δοξασμένο ΠΝ, παίζει βιόλα…). Έχω σοβαρές αμφιβολίες όμως, ότι οι Η.Π.Α θα δώσουν το OK(ειδικά αφού πρόκειται για Γαλλικά σκάφη και επιπρόσθετα επειδή πάνε πακέτο με άλλα Γαλλικά σκάφη που βγάζουν δικά τους οπλικά συστήματα, εκτός ΠΝ, βλ. Aster έναντι ESSM2/SM-2/AEGIS). Προσωπικά, οι Cassard, δεν προσφέρουν και πολλά… Μας γυρίζουν στην εποχή Adams, δεν διευκολύνουν ιδιαίτερα τη μετάβαση του ΠΝ σε Γαλλικά πλοία, απαιτούν μεγαλύτερα πληρώματα από τα υπάρχοντα σκάφη και τέλος ακόμη… Read more »

Antonis_Loukas

Βρήκα αυτό ‘The Aster 30 missile will replace the SM-1MR during the ships’ mid-life refit.’ Από https://www.naval-technology.com/projects/cassard/ Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μαθαίναμε μέχρι πιο στάδιο έφτασε η σχετική μελέτη(αν υπήρξε σχετική μελέτη). Φυσικά, επειδή έχει γαλλικό σύστημα μάχης, δεν σημαίνει ότι οι Aster-30 θα έμπαιναν έτσι απλά(εκτοξευτές, ραντάρ κλπ κλπ).

dimitrov

Ξαναδείτε τον οπλισμό-εξοπλισμο των κασαρ παρακαλώ και τον εξοπλισμό γενικώς. Κάντε τις συγκρίσεις με Λαφαγιέτ και θα δείτε. Αυτό λέμε γενικώς. Ακόμα και τα …. Άνταμς ειναι καλύτερα εξοπλισμένα από τις Λαφαγιέτ. Επίσης είναι νεότερες ναυπηγήσεις από τις Ες. Πολύ περισσότερο από τα Άνταμς.

Παῦλος Πιτσελᾶς

[email protected] στο Αιγαίο. Θα φτάσουν έγκαιρα;”

Kατα πως δειχουν τα πραγματα βεβαιως χρονικα οχι.

Εκτος και αν υπηρχε περιπτωση μετατροπης καποιων απο τα υπαρχοντα πλοια, με ρανταρ και εξοπλισμο κλασσης ‘[email protected]’.

ATH PAPATHANASIOU (@atanasen)

Ακολουθώ όλες τις συζητήσεις μας εδώ και αρκετό καιρό κι σκέφτομαι ότι δεν εστιάζουμε σε μια εξαιρετικά σημαντική λεπτομέρεια: όλος ο σχεδιασμός των κλάσεων της Μαμάς NAVAL GROUP είναι πάνω στο δικό της CMS CETIS ενώ το Ιταλικό κομμάτι είναι περισσότερο ευέλικτο (για το FFG(X) θα πρέπει να κάνουν συνεργασία με την LM για το COMBATASS21 και τα δικά τους φοράνε Leonardo) και αυτή είναι η επιλογή του FN. Όποτε, λοιπόν, αποδεχτούν οι “χρηματοδότες” Γάλλοι την επιλογή του TACTICOS και μπορέσουμε εμείς να αναλάβουμε την χρηματοδότηση της προμήθειας των ΝΑΤΟϊκών Mk41/ESSM/SM και ίσως πλευρικών Mk57/VLASROC, τότε κι εμείς θα καλύψουμε… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τι λένε από το ναυτικό. Πάμε για 2+2 Mπελαρά. Θέλουν πρώτα να εξασφαλίσουν νέες φρεγάτες και στην πορεία αν δεν μπορέσουν να αγοράσουν άλλες (για οικονομικούς λόγους) τότε θα μπουν στο παιχνίδι και οι κορβέτες. Δεν θα πάνε ανάποδα (πρώτα η αγορά φτηνότερων κορβετών) όπως γράφουν εδώ κάποιοι για φτηνότερα πλοία σαν τις Gowind-2500. Όταν η 1η φρεγάτα παραδοθεί στο Π.Ν το 2022-2023 και η τελευταία το 2027 είναι χαζομάρες αυτά των περί ενδιάμεσων λύσεων με Λαφαγιέτ και Κασσάρντ που γράφονται εδώ. (μάλιστα κάποιοι ονειρεύονται να μας δοθούν τζαμπέ) Μελλοντικά το Π.Ν θα είναι πολύ δύσκολο να έχει περισσότερες από… Read more »

Spirit

Αν υπάρχουν χρήματα (κέρδη ομολόγων) και δοθούν απο τους Γάλλους, ανάποδοι ειναι αυτό που θέλουν να κάνουν κάποιοι που παίρνουν αποφάσεις, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη για νέες νομάδες πάνε σε επιλογή ακριβού πλοίου με 2 μονάδες. Θα μπορούσαμε άμεσα να πάμε σε Gowind 3100-3300 με περισσότερα πλοία (ίσως και διπλάσια) ελαφρότερα εξοπλισμένα βεβαία, άλλα με προοπτική και σταδιακά να εγκατασταθούν περισσότερα sylver. Για αρχή 10 Aster με 24 CAMM-ER, με VDS captas 2 ή Captas 4 compact και ένα περιστρεφόμενο κύριο ραντάρ Seafire 500 Οταν τελειώσουν οι Γάλλοι τις δικές τους ναυπηγήσεις αφού έχουν πάρει και το όποιο ρίσκο μιας… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σε αντιαεροπορικούς πυραύλους θα έχουν μόνο τους Aster-30.
To να έχει κανείς ένα πλοίο που θα φέρει μόλις 10 Aster-30 ή SM-2, δεν έχει νόημα.

Shadowfax

Θα χρησιμοποιησω το παραδειγμα του φιλου παραπανω για τις ρολλς ρους και φερραρι…
Σημερα εχουμε χρηματα αντε για κανενα Παντα της φιατ…
Εδω συζηταμε για 100εκ αναβαθμηση των ΜΕΚΟ και θα δωσουν ενα σκασμο χρηματα για 4 φρεγατες?

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Για τις Μπελαρά θα υπάρξει χρηματοδότηση από το γαλλικό κράτος. Για αυτό θα πάρουμε αυτές. Διαφορετικά δεν μπορούμε να αγοράσουμε κάτ άλλο αφού δεν θα μπορούμε να το πληρώσουμε.

Shadowfax

Δεν υπαρχει καμια χρηματοδοτηση… Ειναι χρηματα που θα επιστραφουν βαση της τελευταιας συμφωνιας τα επομενα χρονια… Μια πατεντα ειναι (μεσω παραθυρου για απ’ευθειας αναθεση, ολοι το κανουν γιατι οχι και εμεις) για να πληρωσουμε μια περιουσια στους Γαλλους για εξοπλισμους (θα αγορασουν και τα ΕΝΑΕ οπου με τα δικαστηρια και την ιδιοκτησια χανει η μανα το παιδι) , την στιγμη που κοβονται περαιτερω συνταξεις και αφορολογητα… Την στιγμη που εχει καταρευσει ο ΑΕΠ της χωρας και η οικονομια ειναι υπο διαλυση… Την στιγμη που το κρατος χρωσταει και εγω δεν ξερω ποσα δις σε επιστροφες, και οι ληξιπροθεσμες οφειλες πηγαν… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

H κατάσταση με τα ναυπηγεία είναι αρκετά μπερδεμένη. Σε ότι αφορά τα ΕΝΑΕ ενδιαφέρεται να τα αγοράσει συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία.

Tpap

Οι cassard σύμφωνα με περιοδικό του χώρου προσφέρονται από τους Γάλλους σαν ενδιάμεση λύση. Τώρα αν θα την αποδεχθεί το ΠΝ είναι αλλο θέμα. Άρα δεν είναι χαζομάρες η φαντασιώσεις δικές μας , αλλά ειδήσεις που έχουν δημοσιευθεί. Αν έχεις εσύ άλλη πληροφόρηση πιο έγκυρη μπορείς να μας την αναφερεις. Προσωπικά δεν έχω τέτοια πρόσβαση σε πρωτογενής πληροφόρηση.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ότι έγραψε κάτι ένα περιοδικό δεν σημαίνει ότι αυτό είναι αλήθεια.

Giorgos Tsagkaris

Oντως!
Εξαρταται ποιο περιοδικο το γραφει και το συγκεκριμενο θεωρειται αξιοπιστο.

Antonis_Loukas

Αν αποκτηθούν Lafayette, δεν θα είναι ενδιάμεση λύση με την έννοια που καταλαβαίνουν στον υπόλοιπο πλανήτη… Θα έρθουν για να μείνουν και να αντικαταστήσουν S. Είναι σύγχρονα σκάφη και ακόμη και χωρίς προσθήκες, θα είναι υπερ-αρκετές για ανάληψη αποστολών των S ή των πιθανών κορβετών που ευαγγελίζεσαι. Το ‘τζαμπέ’ ή έναντι συμβολικού τιμήματος, γιατί το βρίσκεις απίθανο; Ειδικά στα πλαίσια συμφωνίας αναβάθμισης τους ή ακόμη και μόνο σαν αντισταθμιστικά για belharra. Καλά, δεν το συζητώ για τις Cassard… Αν αποφασίζαμε ότι τις θέλουμε και πάντα στα πλαίσια μια συμφωνίας για νέα σκάφη, τι θα ήταν αυτό που θα εμπόδιζε τους… Read more »

Shadowfax

“… τι θα ήταν αυτό που θα εμπόδιζε τους Γάλλους να τις παραχωρήσουν έναντι συμβολικού τιμήματος; ”
Απαντηση:
Απο το γεγονος οτι δεν υπαρχει ανταγωνισμος στην προμηθεια…
Αν κινδυνευουν να χασουν το προγραμμα απο Ολλανδικα, Γερμανικα, Ισπανικα πλοια θα το βλεπανε διαφορετικα…

Antonis_Loukas

Εμπόδιζε έγραψα, όχι τι θα τους δικαιολογούσε… Αυτά τα πλοία, αποσυρόμενα, θα καταλήξουν διαλυτήριο. Δεν έχουν υπολειπόμενη αξία, ούτε θα μπορούσαν να μοσχοπουληθούν αλλού ως μτχ(κυρίως λόγω Mk-13/SM-1 και Αμερικής…). Άρα, για να δελεάσουν έναν υποψήφιο απένταρο πελάτη, που κοιτάει από τη μύγα(ομόλογα), να βγάλει ξύγκι(κάλυψη των αναγκών του ΠΝ μετά από δεκαετίες τρομπαρίσματος), είναι απλά το χρύσωμα του χαπιού. Προφανώς, για τις Lafayette, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα(νεώτερα σκάφη), αλλά από την άλλη επειδή παίρνουν αναβάθμιση, αυτή θα αποτελούσε πολύ καλό δέλεαρ(ειδικά στα πλαίσια πακέτου με νέα σκάφη).

Shadowfax

Αγαπητε Αντωνη το ιδιο λεμε με αλλα λογια… Και επειδη οπως λες κοιταμε από τη μύγα (ομόλογα), να βγάλουμε ξύγκι, τιποτα δεν ειναι πιο πολυπλοκο απο το να βγεις σε διαγωνισμο (λεμε τωρα απλα για να κανουμε συζητηση) και να ζητησεις εκτος απο τις φρεγατες, τις Lafayette εκσυγχρονισμενες, καμια αναβαθμηση σε μιραζ ή και γιατι οχι κατι εκατονταδες VAB, ΑΜΧ-10RC, ERC-90D που αποσυρωνται, την στιγμη που οι Γερμανοι μπορει να σου πουν παρε τα δικα μας και βλεπουμε και τα LEO2 σε Α7, ή οι Ολλανδοι παρε 6 αντι για 4 και κατι Doorman που εχουμε μαζι με κατι αλλα… Read more »

Fingolfin

Σωστός! Διαφορετικά 4 ΜΕΚΟ, 4 BELHARRA και 5 la fayette αναβαθμισμένες.

Steve

Μια ερώτηση απο εμένα… θελουμε τις belhara για αντιαεροπορικο πόλεμο… συμφωνοι αλλα ο τουρκος αγοραζει νεου τύπου υποβρύχια…

οι belhara για aaw τι θυσιαζουν στα συστήματα ανθυποβριχιακου πολεμου?

μηπως να παιρναμε 2aaw + 2 ανθυποβρυχιακου?

η καλυτερα 3+3 🙂

Spirit

Εχουν από τα ικανότερα σόναρ της δύσης η belhara, VDS Captas 4 compact.

Tώρα αν ειναι αρκετό είναι άλλη κουβέντα. η belhara είναι πλοία πολλαπλών αποστολών με έμφαση στο AAW.
Είναι όμως ακριβά και λίγα, εμείς καιγόμαστε για νέες φρεγάτες πολλαπλών αποστολών.

Antonis_Loukas

Σημείο κλειδί φίλε Spirit, είναι το κόστος. Αν κάθε belharra βγαίνει στα 1 εκ/σκάφος, προφανώς και ουδείς που έχει σώας τας φρένας, δεν θα πρέπει να προκρίνει τέτοια επιλογή. Είναι έτσι όμως τα πράγματα; Αν μια Gowind 3100/3500(111μ ή και 114) με tacticos/essm2/ram βγαίνει στα 450-500 εκ ευρώ(με τα όπλα) και μια belharra στα 600-650(κομπλέ, αλλά με MdCN/ASTER-30), ίσως η διαφορά στη τιμή(που πιθανότατα προσθέτει 1 μονάδα ή βαριά βαριά 2, δηλ. αντί 6 belharra ΙΣΩΣ 7-8 Gowind) να μην αξίζει την απομάκρυνση μας από τις ικανότερες Belharra.

Nikolaos

Για αυτό το, δραματικού περιεχομένου, άρθρο στα σημερινά ΝΕΑ … http://www.tanea.gr/news/politics/article/5587334/toyrkiko-mploko-sthn-apokthsh-fregatwn/ … έχει γνώμη ή πληροφορίες το περιοδικό; Αν είναι ακριβή αυτά, μιλάμε για πλήρη απώλεια του γαλλικού φύλλου συκής (“εντάξει, γδέρνουμε, είμαστε τεχνολογικά ασύμβατοι με το υπόλοιπο ΝΑΤΟ και μερικά χρονάκια πίσω, αλλά αν θέλετε αξιόπιστο προμηθευτή, που δεν έκλεισε την πόρτα ούτε στον Πινοσέτ ούτε στο Apartheid, που η λέξη εμπάργκο του είναι άγνωστη, είμαστε οι μόνοι!”). Φυσικά, αν – και πάλι – αληθεύει – υποδηλοί πολλά για τους κινδύνους από την ανερμάτιστη προσωπικότητα του πολιτικώς άπειρου Γάλλου Προέδρου (που οι κινήσεις του ως τώρα για την Τραπεζική… Read more »

Antonis_Loukas

Πέραν της γκανγκστερικής συμπεριφοράς της Τουρκίας(που οι φίλοι Αμερικάνοι την άφησαν να φτάσει να κάνει ότι κάνει…), το άρθρο που έβαλες, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μου για το κόστος των πλοίων(προφανώς με όπλα). 600 εκ/κομμάτι. Πιθανότατα, με μια ξεχειλωμένη Gowind 3000+ στα περίπου 500 εκ, δεν βρίσκω επαρκή κίνητρα, να ασχοληθούμε με Gowind.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Το άρθρο των Νέων είναι για τα σκουπίδια. Τα πράγματα έχουν ως εξής. Έχοντας 5 φρεγάτες FREMM οι γάλλοι δεν τους παίρνει να νοικιάσουν τις 2. Το ετήσιο κόστος ενοικίασης της κάθε FREMM έφτανε περίπου τα 200 εκατ. ευρώ. (100 εκατ. για το πλοίο, συν 80κάτι εκατ. ευρώ για ασφάλιστρα, εκπαίδευση κτλ) Μιλάμε για ετήσιο κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ για 2 πλοία. Εννοείται ότι το ναυτικό μας απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη το θέμα της ενοικίασης τους. Δεν υπάρχει πλέον θέμα FREMM. Οι Μπελαρά θα έχουν 8 Σκαλπ Ναβάλ. Το ναυτικό πέρα τις αρχικά 4 που θέλει μελλοντικά θα ζητήσει… Read more »

ACHERON

«εάν μαζί με τις FREMM το Παρίσι αποδέσμευε προς το ελληνικό Ναυτικό και τους πυραύλους SCALP Naval. Πρόκειται για το – επίσης γαλλικής κατασκευής – προηγμένο πυραυλικό σύστημα που εγκαθίσταται στα σκάφη αυτά και τους δίνει δυνατότητα «αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής», ενώ οι μέχρι τώρα φρεγάτες είχαν αντιαεροπορική προστασία μόνο για τον εαυτό τους.» Ασχολίαστο… «ΤΟ «ΥΠΕΡΟΠΛΟ» SCALP NAVAL. Πρόκειται για πύραυλο με βάρος 1.200 – 1.300 κιλά και μήκος 7 μέτρα, που αποτελεί τον διακαή πόθο κάθε ναυάρχου στην Αθήνα που έχει επιτελέσει αρχηγός Στόλου (την τελευταία 10ετία)». Τελικά,αυτό «ΤΟ «ΥΠΕΡΟΠΛΟ» SCALP NAVAL»,έχει εξελιχθεί στο απόλυτο σανό στον χώρο της… Read more »

GATA

Υπεροπλο ο scalp naval καλα το εχουμε χασει τελειως . Με κοστος 2,5 με 3 εκατομμυρια ευρω το κομματι , υποηχητικη ταχυτητα 0,65 mach? και κεφαλη broach 450kg? Τη στιγμη που μονο στο αεροδρομιο της bandirma υπαρχουν καπου 50-60 προστατευμενοι στοχοι-shelter και μεγαλες ενισχυμενες αποθηκες πυρομαχικων ? Και οι FTI θα φερουν 8 scalp naval και ολα τα ματια θα ειναι πανω τους ? Για αυτους τους 8 δηλαδη να χαλασουμε την aaw διαμορφωση των πλοιων μειωνοντας το φορτιο aster 30 και βαζοντας μεγαλυτερο βαρος και ογκο sylver a-70 αντι sylver a-50 . 120μετρα ειναι οι κακοιμοιρες οι FTI ρε… Read more »

Fingolfin

Δίκιο έχεις! Τί να κάνεις έναν πύραυλο που χτυπάει στα 1000 χιλιόμετρα. Και πρόσφατα στη Συρία τους είχαν ήδη δει τα ρωσικά ραντάρ τους που πήγαιναν έτσι νωχελικά/υποηχητικά προς τους στόχους αλλά είπαν “άσε τους μωρέ τώρα, τί να κάνεις, να κάτσεις να σκάεις, να κάτσεις να μαλώσεις”.

ACHERON

Εσύ,γνωρίζεις από πρώτο χέρι τί συνέβη στην Συρία,και τα ρίχνεις στην ειρωνεία; Το πόσα βλήματα εκτοξεύτηκαν σε δύο στόχους όλους κι᾿όλους,το έχεις υπόψιν; Ότι τα βλήματα τα έρριξαν από αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων,αφού είχαν την δυνατότητα και την άνεση,που εμείς προφανώς δέν θα έχουμε; Ότι οἱ προσβολές έγιναν υπό αμερικανική αιγίδα,με όλα εκείνα τα καλούδια που εμείς απλώς δέν πρόκειται να αποκτήσουμε μαζί με τους Scalp Naval? Με τις ΜΕΚΟ όπως βγήκαν απο το ναυπηγείο πρίν 20-26 χρόνια. Με τις “S” για όσο αντέξουν ακόμα. Με τα Τ-214 χωρίς σύγχρονες τορπίλες,17 χρόνια μετά την υπογραφή της συμβάσεως. Με το ΠΝ να… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Για την Ελλάδα οι Scalp είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο. Είναι ένα μακρύ χέρι για τις Ε.Δ, που δεν έχουμε κάποιο άλλο αντίστοιχο όπλο. Η κεφαλή broach των 450 κιλών είναι μια χαρά. Καταλαβαίνεις τι θα πει έκρηξη περίπου μισού τόνου εκρηκτικών ??
Ο Σκαλπ δεν είναι για να χτυπάει σέλτερ. Είναι για στόχους μεγάλης αξίας. (π.χ υπόγεια στρατηγεία)

ACHERON

Ερώτηση πρώτη : εννοείς το Scalp Naval (MDcN),ἤ το -eg?
Δεύτερη : και με την υποδομή που έχουμε,είμαστε καλυμμένοι;
Πόσους εναλλακτικούς τρόπους καθοδηγήσεως έχουμε,των οποίων είμαστε ιδιοκτήτες;
Τρίτη : τί στόχους χτύπησαν οἱ Scalp στην Συρία;
Τέταρτη,αλλά όχι λιγώτερο σημαντική ερώτηση : λεφτά υπάρχουν για Scalp/MDcN?

Lesalaut

Είναι πάντως τραγικό το να συζητάμε για τις Cassard, όταν θα μπορούσαμε να έχουμε ενα αντίστοιχων δυνατοτήτων πλοίο εδώ και 15 χρόνια, αν είχαμε μεταφέρει τετότε τους εκτοξευτες Mk13 και τους καυγαστηρες των SΜ1 από τα Adams στις Kortenaer, αποκτώντας κάτι αντίστοιχο των ολλανδικών L. Από κει και πέρα, πολλή συζήτηση γίνεται χωρίς ομως να γνωρίζουμε τις ππροβλεπόμενες τακτικές χρήσεως αυτών των σκαφών σε περίπτωση σύρραξης.

NikolakiEfentis

Όπως έχω ξαναπεί, όταν ρωτούσαν τον Αλέφαντο στον Ολυμπιακό αν ήθελε να αγοράσει τον Πάντιτς από τον Πανιώνιο που παρακαλούσε, αυτός είπε ότι ήθελε «μπαλαδόρο» από 1ο ράφι. Έτσι ο Πάντιτς πήγε στην Ατλέτικο η οποία πήρε το Πρωτάθλημα Ισπανίας μετά από δεκαετίες – ο Αλέφαντος έφυγε μετά από λίγα ματς… Έτσι είναι… Εμείς δεν θέλουμε «μισές δουλειές», να βελτιώνουμε/επεμβαίνουμε αυτόνομα με φτηνές και άκρως ωφέλιμες κινήσεις. Θέλαμε Εurofighter, FREMM κλπ κλπ από το 0… Αν δει κάποιος το σχέδιο της Ιρανικής Kortenaer (επί Σάχη), θα καταλάβει αυτό που λες. Θα βάζαμε και τους SM-2 αργότερα και θα είμαστε μια… Read more »

dimitrov

Εγώ πάλι λέω, με βάση το άρθρο τουλάχιστον, πως το ΠΝ βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ή τα τρώει τα λεφτά όλα για 2 μπελαράδες ή αλλάζει πλώρη και ναυπηγεί πλεούμενα προσιτά προς αντικατάσταση των ες. Κι όταν λέω προσιτά πλοία αναφέρομαι σε μικρές φρεγάτες 2,500τ γενικής χρήσης(όχι Α/Α) και όχι με αγαπούλες γαλλικές αλλά με διεθνή διαγωνισμό. Τουλάχιστον ανάμεσα σε αυτούς που χρωστάμε και θα μας επιστρέψουν λεφτά από ομόλογα. Γάλλους, Ολλανδούς και (φτου κακά)Γερμανούς.

Manolis

” Έμπειρα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν περάσει ανάμεσα από τις συμπληγάδες της δημοσιονομικής στενότητας, πολύ ρεαλιστικά λένε πως οφείλουμε να πορευτούμε με αυτά που έχουμε και στο άμεσο μέλλον να τεθεί σε εφαρμογή το υποπρόγραμμα για την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ που διαθέτει ο Ελληνικός Στόλος. Αυτό το υποπρόγραμμα με τις αναβαθμίσεις των λογισμικών σε κρίσιμους τομείς των ηλεκτρονικών συστημάτων στις φρεγάτες θα τους δώσει νέα ώθηση κάτι που θα πρέπει να συνδυαστεί με τις συντηρήσεις και με ανταλλακτικά. Στην άσκηση «Καταιγίδα», εξηγούσε πηγή από το Πολεμικό Ναυτικό, ήταν πολύ ενθαρρυντικό πως ό,τι βγήκε σ’ ένα καράβι… Read more »

NavalAnalyses

Τα σπάει αυτός που γράφει για τα αμυντικά στο Hellas Journal. Το RAM λέει αναγκάζει τα εχθρικά αεροσκάφη να πετούν σε πολύ μεγάλο ύψος για να αποφύγουν τους πυραύλους! Το δε Scalp Naval κλειδώνει και εναέριους στόχους. Ο ΜΜ40 και ο Exocet είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Τι να πεις…

NavalAnalyses

Κύριε Εφέντη παρακολουθώ τα σχόλιά σας όπως και άλλων εδώ μέσα για τις αποκτήσεις σκαφών και τις τάδε προσθήκες όπλων. Ο φίλος Μανώλης με κάλυψε με την παρακάτω απάντησή του. Τα πολεμικά σκάφη δεν είναι LEGO ούτε είναι σαν να αγοράζει κάποιος ένα προϊόν από το super market. Προσοχή, δεν σας ειρωνεύομαι, απλά για να γίνω πιο κατανοητός θέτω αυτά τα παραδείγματα. Έτσι, όπου βλέπουμε κενό σε ένα σκάφος δεν λέμε “α, εδώ θα μπορούσε να χωρέσει ένας εκτοξευτής ή ένα πυροβόλο” ή ας πάρουμε το τάδε αφού το αποσύρουν ή εκείνο ή και τα δύο ρε αδερφέ, τσιγκουνιές θα… Read more »

NikolakiEfentis

Καλησπέρα σας. Πρώτα απ’ όλα να πω πως τα σχόλια μου ακόμα και τα τελευταίο αποδεικνίουν ότι δεν αντιλαμβάνομαι τα πλοία ως lego… Δεύτερον, στα παρελθόντα έτη ήταν άλλοι στόχοι του ΠΝ, άλλα το οικονομικά μεγέθη οπότε δεν νομίζω πως μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με το σήμερα ούτε να πούμε ότι αφού δεν κάναμε κάτι τότε δεν έχει ουσία σήμερα. Εδώ κάνουμε διάλογο, και λέμε τις γνώμες μας σχετικά με τα διάφορα ζητήματα. Το ότι σήμερα τα στελέχη των που ζουν από κοντά την «κατάσταση» σχεδιάζουν με βάση τα υφιστάμενα μέσα είναι απολύτως λογικό και απολύτως σωστό, πάντα. Και φυσικά… Read more »

NikolakiEfentis

Να προσθέσω γιατί το παρέλειψα, πως η μερική αυτάρκεια σε στοχευμενες επεμβάσεις υφιστάμενων μέσων που θα παρέτειναν την επιχειρησιακή ζωή τους και θα αύξαναν τις δυνατότητες τους όπως πράττουν οι Ισραηλινοί είναι θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα μας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορούσε στα τέλη του 90 το ΠΝ να είχε προχωρήσει σε σοβαρή αναβάθμιση του συνόλου των S class για να μην καταλήξουμε στην σημερινή κατάσταση – σε αρκετά σημεία είναι παρόμοια με των Mirage. Το ΠΝ επιδίωξε τότε άλλες λύσεις που δυστυχώς δεν ευδοκίμησαν. Στα περιοδικά της εποχής είχαν κυκλοφορήσει απεικονίσεις διαφόρων διαμορφώσεων τους, γι’ αυτό… Read more »

Manolis

lesalaud. Ακομα και αν ηταν τεχνικα και κοστολογικα εφικτο αυτο που αναφερεις , ο συνδυασμος ESSM+SMART-S στις ΜΕΚΟ θα ηταν απολυτως εφικτος τεχνικα και βεβαια πολυ ανωτερος σε επιδοσεις. Εαν το ΠΝ ηθελε το 2002 Kortenaer με εκτοξευτες Mk13 και SΜ1, θα ειχε παρει ετοιμες τις L απο τοτε. Ουτως ή αλλως , πρωτα στο ΠΝ προσφερθηκαν απο τους Ολλανδους. Φιλε Νικολάκη Εφέντη, ολα τα πλοια που προτινεις, εκτος οτι δεν θα ειναι τσαμπα, πολυ λιγα παραπανω απο τις ΜΕΚΟ και τις εκσ. S θα προσεφεραν, και αυτα με υψηλο κοστος λογω πολυτυπιας, διαφορετικης εκπαιδευσης, δημιουργιας πολλαπλων νεων στοκ ανταλλακτικων… Read more »

montif74

Προτείνω να μεινουμε με τον Καναρη και τον Ανδρία! Να μην κουράζονται τα παιδιά να μάθουν νέο πλοίο και κουράζονται….

Scalp_eg

Το defence-point εξηγει αναλυτικα τους λογους που οι επιτελεις του ναυτικου δεν βλεπουν με καλο ματι τις cassard και κατα τη γνωμη μου εχουν δικιο.
Αναρωτιεμαι ποσο θα κοστιζαν οι 2 lafayette να αναβαθμιστουν πληρως και να γινουν σαν τις
formidable τις σιγκαπουρης, αφου οι τελέυταιες σχεδιαστικα ειναι λαφαγιετ και μαλιστα σε μηκος ειναι και αρκετα μικροτερες
16 aster 15 και 16 aster 30 και ρανταρ herakles ειναι οτι εχουν και οι fremm που δεν πηραμε
Ποσο θα κοστιζε αυτη η αναβαθμιση?

NikolakiEfentis

Καλημέρα. Είμαι από τους λίγους εδώ που αναφέρω πως ένα πλοίο δεν είναι μόνο κάποια ραντάρ και μερικά όπλα καθώς υπάρχει και μια πανσπερμία συστημάτων και υποσυστημάτων. Έχοντας πει αυτό, επισημαίνω πως μιλάω για «λύσεις» ανάγκης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν όντως υπάρχει κάποια πιθανότητα σε μερικά χρόνια για M Class ή F123, ΟΚ φυσικά είναι καλύτερες, φτάνει το ΠΝ να μην έχει πρόβλημα να μείνει με τις μη εκσυγχρονισμένες S για πολλά χρόνια ακόμα. Το είπα κι εγώ, τίποτα δεν είναι δωρεάν, μιλάμε πάντα για λύσεις ανάγκης με χαμηλό κόστος και σίγουρα πολύ καλύτερες από τις μη εκσυγχρονισμένες S.… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Όταν είναι να πάρουμε νέα πλοία που θα έχουν Aster-30 γιατί ταυτόχρονα θα πρέπει να πάρουμε και μεταχειρισμένα 30-32 χρονών (Cassard και L αντίστοιχα) που θα φέρουν SM-1 ? Μήπως για ενδιάμεση λύση ?? για να πρέπει να δουλέψουν τρία χρόνια με φουλ τις μηχανές στο Π.Ν να τα εντάξουν πλήρως σε υπηρεσία ώστε να μην καθόμαστε μέχρι τον 4ο χρόνο που θα παραλάβουμε την 1η Belharra… Σε ότι αφορά τις φρεγάτες μελλοντικά το Π.Ν θα είναι αδύνατο να έχει περισσότερες από 10. Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε με τις μη εκσυγχρονισμένες S. Δεν χρειάζεται να αντικατασταθούν άμεσα από Cassard 32… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

@ΑΧΕΡΩΝ Αν ρωτάς εμένα σήμερα το πρωί για τους SCALP. Εννοώ τους SCALP EG που ήδη έχουμε και φυσικά το ίδιο θα ισχύει για τους SCALP NAVALE. Δεν ξέρω τι στόχους χτύπησαν οι SCALP στην Συρία και η αλήθεια ούτε με ενδιαφέρει. Για το αν έχουμε λεφτά η απάντηση που πήρα είναι ότι τα πλοία (και ο οπλισμός τους ) θα χρηματοδοτηθούν από το γαλλικό κράτος και δεν έχουμε άλλες επιλογές γιατί δεν έχουμε δικά μας λεφτά να αγοράσουμε αυτά που θέλουμε. Απ ότι ξέρω με την υποδομή που έχουμε είμαστε καλυμμένοι. Έχω γνωρίσει αξιωματικό που έχει ασχοληθεί με την… Read more »

vasilis0011

Το να πετάμε λεφτά σε παλιά μεταχειρισμένα πλοία Δεν ευνοεί πουθενά καλύτερα να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε καμία δική κορβέτα και να την εξοπλισουμε με ότι θέλουμε γιατί με αυτά που ετοιμάζουν οι γείτονες 2 [email protected] Δεν φτάνουν

GATA

Δεν υπαρχει δικη μας κορβετα εκτος αν εννοεις τα σχεδια/drawings και το ατσαλι. Με οτι θελουμε θα εννοεις με οτι μπορουμε να πληρωσουμε αυτο ισχυει για σχεδον ολες τις σχεδιασεις ομως. Προς το παρον οι γειτονες κανουν τον χαβαλε τους στο Αιγαιο με τα πεταμενα λεφτα για μεταχειρισμενα πλοια που αναφερεις , συγκεκριμενα με 8 “αρχαιες” OLIVER HAZARD PERRY (κοντη εκδοση-ουτε καν η long) με συστημα μαχης GENESIS, SMART-S Mk2 , 36 SM-1MR απο τον αρχαιο mk-13 , 32 essm απο τον MK-41 με αναβαθμισμενο Mk-92 και ταχυτητα 30 κομβους , οχι 25-27 που βλεπουμε σε κατι ολοκαινουρια σκαρια .… Read more »

CKfurious

Εξακολουθούμε και ονειροβατούμε βλέπω:
[email protected] του 1 bill € σε καθεστώς στάσιμο-χρεοκοπίας
Θα μας τα πληρώσουν οι …Γάλλοι
-SCALP Naval των 3.5-4 μυρίων
– FREMM
-Ελληνικές κορβέτες από τα διαλυμένα χρεοκοπημένα ναυπηγεία
και πάει λέγοντας.

Εδώ δεν υπάρχουν λεφτά για επισκευές συντηρήσεις και ονειρευόμαστε.
Έχουμε σύχρονα υποβρύχια με αρχαίες τορπίλες
Τα 3/4 του προϋπολογισμού της Εθν ʼμυνας σε μισθούς συντάξεις
PN 20000 ατόμων με μόλις το 1/5 στα πλοία
και πάει λέγοντας

Στόλο μεγάλων σκαφών επιφανειας πρέπει να το ξεχάσουμε

Μερικά μεταχειρισμένα όπως οι F122;F123 θα μπορούσαν να προστεθούν προς αντικατάσταση μη εξυχρονισμενων S
Και thats all folks

Antonis_Loukas

Αυτή η καραμέλα με το ένα δις ανά πλοίο, δεν έλιωσε ακόμη; Τουλάχιστον, περιμένετε πριν κραξετε. Όσο για τα όπλα όπως οι σκαλπ, εξαρτάται πόσο κοστίζει και ο στόχος…

CKfurious

Διάβασε παρακάτω περί καραμέλας: https://www.defensenews.com/naval/2017/04/24/dcns-thales-jointly-secure-4b-french-frigate-deal/ 3.8 bill / 5 = 750 mil ανά πλοίο Η τιμή αυτή είναι για τους Γάλλους για τη δίκια τους διαμόρφωση και εξοπλισμό https://www.naval-technology.com/projects/fti-medium-size-frigates/ (A50 vls + aster 15) Για αλλαγές στη διαμόρφωση εξοπλισμό βέβαιος βέβαιος θα μας χρεώσουν κάτι παραπάνω Εάν πάμε για τη παρακάτω διαμόρφωση : http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2018/january-2018-navy-naval-defense-news/5872-hellenic-navy-briefed-on-naval-group-s-belharra-frigate.html και επειδή τα πλοία θέλουν και όπλα: 32* ASTER 30 = 32*>3 mil/unit =>>100 mill ανά πλοίο http://nation-creation.wikia.com/wiki/Modern_Day_Military_Pricing_List Βάλε και έξοδα δημιουργίας υποδομής / υποστήριξης αφού είναι ολοκαίνουργιος τύπος Βάλε και ρίσκο/κόστος ανάπτυξης επειδή είναι καινούργια πλοίο/ συστήματα και θα δεις πως σου κοστίζει περισσότερα από… Read more »

Shadowfax

Αυτες ακριβως ειναι οι τιμες μια και το ΠΝ και το υπουργειο θελουν τα “καλυτερα”… Μαλλον βρισκονται σε αλλη χωρα ή αλλη εποχη… Αγαπητε Αντωνη οταν παρεις τα οπλικα συστηματα δεν θα σε ρωτησουν οι πωλητες ποσο στοιχιζει ο στοχος, αλλα ποσο και ΠΩΣ θα πληρωσεις αυτα που θα παρεις… Αντι λοιπον χρονια τωρα να εκμεταλλευονται ευκαιριες που παρουσιαζονται απο πλοια που αποσυρονται, τα απορριπτουν για διαφορους λογους, γιατι θα ναυπηγησει λεει η Ελλαδα νεα πλοια και αλλες ανοησιες… Τα επομενα 4-5 χρονια θα αποσυρθουν παλι ενα σωρο πλοια… Καλα- κακα, αυτα μπορουμε και μεχρι εκει ειναι οι δυνατοτητες της… Read more »

giorgos tsagaris

Shadowfax Shadowfax
Ως γνωστον χωρις πατριδα δεν υπαρχουν και μισθοι συνταξεις…ανεκαθεν….προτεραιοτητες ειναι αυτες…..

Antonis_Loukas

Για το Γαλλικό ναυτικό, η τιμή κάθε πλοίου, βγαίνει στα 760 εκ ευρώ. Αυτή η τιμή, περιλαμβάνει κόστος έρευνας και ανάπτυξης, όπλα, εκπαίδευση και κρυφές επιδοτήσεις στα γαλλικά ναυπηγεία. Τυχόν αγορά 4 σκαφών από το ΠΝ, επιμερίζει το κόστος έρευνας και ανάπτυξης σε περισσότερα σκάφη, άρα μειώνει και τη τιμή ανά μονάδα. Τα σκάφη για το ΠΝ, δεν θα επιβαρυνθούν από τυχόν επιδοτήσεις ναυπηγείων(ελπίζουμε…), δεν θα απαιτήσουν της ίδιας έκτασης υποδομές, θα κατασκευαστούν(2 ή 3 από τις 4) με χαμηλότερα εργατικά και τέλος θα έχουν κάποια όπλα από το απόθεμα που θα δημιουργηθεί από την απόσυρση των S(76αρι κατόπιν εκσυγχρονισμού,… Read more »

CKfurious

Η τιμή των 600 δεν στέκει πουθενά
έχεις κάνα σοβαρό link/reference ?

Οι Γάλλοι πληρώνουν 750 mill χωρίς τα όπλα

Οι Αιγύπτιοι πλήρωσαν 1 bill για τη 1 FREMM

Και προτείνεις να πάρουμε ένα πλοίο 4200 tn με μονο ..8 A30?
για τις παρελάσεις καλο θα είναι

σοφός ο αρκάς τελικά

NikolakiEfentis

Καλημέρα σε όλους.

CK, το θέμα για τις Belharra φαίνεται ότι υφίσταται, γι’ αυτό το συζητάμε. Μιλάμε για σενάριο που σχετίζεται με την χρήση των κερδών των “γνωστών” ομολόγων. Το πώς χειρίζεται η κυβέρνηση το ζήτημα, το αν το ΠΝ τα θέλει ή όχι είναι δυστυχώς άλλο θέμα… Και τις 6 FREMM HN δεν τις ήθελε και μετά κατόπιν εντολής προφανώς τροποποίησε τις απαιτήσεις του για να “περάσουν” οι FREMM HN…

Shadowfax

Και εγω αγαπητε θελω μια φερραρι στην πυλωτη μου αλλα οπως και να το κανουμε ΔΕΝ μπορω να την παρω… Πως να το κανουμε δηλαδη… Καποτε στην Ελλαδα λεγανε ολοι οι γονεις μας: απλωνεις τα ποδια σου μεχρι εκει που φτανει το παπλωμα… Ελεγες σε καποιον παλιο να παρει δανειο απο την τραπεζα και σε κοιτουσε στραβα… μεχρι διακοποδανεια και γαμοδανεια ωρε μας δινανε απο τις τραπεζες… Μην τρελλαθουμε κιολας… Αλλα αυτα οι νεοελληνες τα εχουμε ξεχασει… Αγαπητε giorgos tsagaris μια χαρα πατριδα εχω απο την τελευταια φορα που κοιταξα… Και δεν εχω και μπελλαρα να με προστατευει ουτε και… Read more »

giorgos tsagaris

”Αγαπητε giorgos tsagaris μια χαρα πατριδα εχω απο την τελευταια φορα που κοιταξα…
Και δεν εχω και μπελλαρα να με προστατευει ουτε και F35…”

Tην επομενη φορα που θα ξανακοιταξεις αδερφε Shadowfax και δεν θα εχεις belhara,οι απενατι θα εχουν F-35 και εσυ θα ψαχνεις αλλη μια χαμενη πατριδα….

Shadowfax

Θα ηθελα να μην ακουω τετοιες υπερβολες περι χαμενων πατριδων… Οποις εχει ασχοληθει υποτυποδώς με την ιστορια γνωριζει ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τους λογους που οδηγησαν στις χαμενες πατριδες… Και σιγουρα δεν ηταν ο υπερεξοπλισμος του αντιπαλου μας σε καμια περιπτωση… Ας μην πεταμε λοιπον την μπαλα στην εξεδρα… Η Ελλαδα εχει και θα εχει πολυ σοβαρη αποτρεπτικη ισχυ, και δεν ειναι κουρδισταν… Θα επαναλαβω την αποψη μου… Θεωρω αδιανοητο να δωθουν αυτα τα χρηματα για 4 πλοια οταν εχεις ενα σκασμο οπλικων συστηματων ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ και μπορεις με πολυ λιγοτερα χρηματα να τα εκσυγχρονησεις… Για τ’ονομα του Θεου θελουν με 100εκ… Read more »

Antonis_Loukas

Επιπλέον 8 Aster σε σχέση με τα γαλλικά πλοία. Δηλαδή 24 Αστέρ 30, 8 scalp και 24; mica. Που λένε ότι οι γαλλικές θα κοστίσουν 750 εκ χωρίς όπλα; 760 βγαίνει, μαζί με κόστη r&d, κρυφές επιδοτήσεις και χίλια 2 άλλα που εμάς δεν μας αφορούν… Το τι πλήρωσε η Αίγυπτος, ειδικά για μια φρεγάτα από τη γαλλική σειρά, με κόστος το όποιο ξηλωμα συστημάτων και τη χρηματοδότηση (που τη ξεχνάμε), δεν είναι οδηγός του πόσο βγαίνει μια fremm σε φυσιολογικούς αριθμούς 2 ή 4 σκαφών. Πιο πάνω έχει μπει το link από τα Νέα.

montif74

Συζητήσεις γίνονται, δεν νομίζω να γίνει κάποια αγορά, τουλάχιστον όχι πριν τις εκλογές.Σήμερα θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων: Μαζί με το πλαίσιο της εποπτείας το σημερινό Eurogroup θα ξεκαθαρίσει τους όρους και για τα 6 δισ. που θα πάρει σταδιακά η Ελλάδα από το 2019 ως το 2022. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών αφορά την απόδοση στην Ελλάδα των κερδών ύψους 4,8 δισ. από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι άλλες Κεντρικές Τράπεζες. Παράλληλα μειώνεται και το επιτόκιο του δανείου του 2012 για την επαναγορά που χρέους ελαφρύνοντας τις δαπάνες… Read more »

Antonis_Loukas

https://www.ptisidiastima.com/vls-sylver-a70-fti/ Σύμφωνα με αυτό, συζητούν για τοποθέτηση Α-70 και πιθανόν MdCN. Aster 15 και 30, είναι ο ίδιος πύραυλος, με διαφορετικό booster. Πόσο χαοτική περιμένεις να είναι η διαφορά τους; Ασχολούμαστε με τρίχες κατά τη γνώμη μου… Στα υπόλοιπα, έχεις να σχολιάσεις κάτι;

GATA

Σιγουρα θα ειναι αξιοσημειωτη η διαφορα τους στην τιμη , οπως ειναι και στο βεληνεκες , αλλιως θα τους εκαναν ολοι aster 30 να τελειωνουμε. Σε οτι αφορα τις τιμες δεν θα βασιζομουν τοσο σε μελλοντικους προυπολογισμους για χρηση στη Γαλλικη Βουλη κλπ παρα σε πραγματικες εξαγωγες/πωλησεις ολοκληρωμενες η σχεδον στο σταδιο της ολοκληρωσης. Μακαρι – εφοσον τισ παραγγειλουμε- να κυμανθει το κοστος οσο πιο χαμηλα γινεται αν και για τον εξοπλισμο που μιλαμε για την Ελληνικη διαμορφωση κλαφτα χαραλαμπε. Υποστηριζεις πως στην Αιγυπτο αυξηθηκε το κοστος επειδη αφαιρεθηκε ο ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΣ εξοπλισμος (SYLVER A70 / NETTUNO-4100/SATCOM δορυφορικα? Ολοι υπερ της… Read more »

giorgos tsagaris

Σε ασκησεις τα πλοια που πληττονται ειναι χωρις πυρομαχικα,καυσιμα,λιπαντικα……λογικο ειναι…
παρ’ολα αυτα βεβαια μια τορπιλη το σηκωνει στον αερα 😉

To να απαξιωνουμε τις Μπελχαρα λεγοντας οτι εχουν μονο χ αριθμο βληματων ειναι σα να λεμε οτι το Φ-35 μεταφερει μονο 4 αμρααμ ενω το Φ16 φερει 6….εχει νοημα?

NikolakiEfentis

Νομίζω πως πρόκειται για λάθος καθώς για τιυς Aster-15 αρκεί ο Sylver-43 και δεν χρειάζεται ο -50. Στο 2ο link στο τέλος αναφέρεται ο Aster-30 πάντως.

CKfurious

Διόρθωση στο προηγούμενο σχόλιο:

ο A50 VLS μπορεί να φέρει A15 και Aster 30

Κάποιες πηγες αναφέρουν πως ta FTI θα εξοπλισθούν μονο με Aster 15

με κόστος Aster 30 / μονάδα > 3 mil € και της νοοτροπίας εξοπλισμού του Γαλλικού PN δεν θα το απέκλεια

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Η κάθε Μπελαρά με τον οπλισμό της κ.α (εκπαίδευση, δημιουργία υποδομών κτλ) θα μας κοστίσει 1 δις ευρώ.
Πάμε για 2+2 πλοία και στο μέλλον αν γίνεται να πάρουμε και άλλα.
Θα έχουν δύο 16πλούς εκτοξευτές Sylver A-70. Oι πύραυλοι σε αυτούς θα είναι 24 Aster-30 και 8 Scalp Navale.
Δεν θα υπάρχουν MICA VL για αντιπυραυλική άμυνα αλλά Φάλανξ που θα αφαιρεθούν από φρεγάτες μας που θα παροπλιστούν. Οι γάλλοι το δέχτηκαν να βάλουμε και μη γαλλικό οπλισμό στις Μπελαρά.
Το πυροβόλο θα είναι 76 χλστ.

GATA

Λογικη ακουγεται η διαμορφωση . Η τιμη σαν απολυτο ποσο ακουγεται λογικη για αυυτη την τουμπανο διαμορφωση. Το 1 πλοιο ενα δις βεβαια καθολου λογικο για την περιπτωση μας , για συνολο 2 πλοιων. Τοσο ακριβα πλοια ειναι τα πρωτα που θα δεχθουν επισκεψη απο 2-3 F-16 με 4-6 slam-er

CKfurious

Ακριβώς έρχεσαι στη λογική μου:
Με τέτοια αεροπορική υπεροπλία που έχουνε οι γείτονες τέτοιου μεγέθους επένδυση σε μεγάλους στόχους sorry πλοία είναι λάθος
Το αιγαίο κλείνει με επάκτιες συστοιχίες / πυροβολικό και και υποβρύχια
Στην ανατολική μεσόγειο μονο με υποβρύχια μπορούμε να τη βγάλουμε

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Στείλε ένα e-mail στην ιστοσελίδα hellenicnavy.gr , με επισήμανση Υπ΄όψη του κου Α/ΓΕΝ γιατί για την Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ άλλων θέλουν 4 πλοία αεράμυνας με προτίμηση τα LCF ή αλλιώς τα F-124.
Μα είναι χαζοί αυτοί στο ναυτικό και δεν ξέρουν ότι στην ανατολική μεσόγειο μόνο με υποβρύχια μπορούμε να την βγάλουμε ??

CKfurious

Εντάξει Γιαννάκη θα το στείλω

Θα το κάνω cc και στον Τσακαλώτο να διαθέσει 4 billion euro . Τώρα που βγαίνουμε από τα μνημόνια δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Θα έλεγα να παραγγείλουμε και εμείς κάνα mini αεροπλανοφόρο
Ναυτική αεροπορία μονο με τα P3 δεν λέει

Η θα προσαρμοστούμε στη πραγματικότητα η θα μας προσαρμόσει η πρaγματικοτητα

Ονειροβατούμε belharizontas;

https://www.defence-point.gr/news/i-prooptiki-exoplistikon-kani-ton-makron-glyko-ti-merkel-ti-rotise

Fingolfin

Θεωρώ υπερβολή και τους 4 Sylver 70 και το 1 δις ανα πλοίο. Δηλαδή τί, θα τους γεμίσουμε με 32 scalp navale και αν θέλετε τούρκοι ελάτε; Πιότερο 2 Sylver 50 και 2 Sylver 70.

Επίσης 1 δις πλοίο και θα έχει μόνο phalanx; Θέλω να πω πως αν είναι να δώσουμε 1 δις ανα πλοίο τουλάχιστον να έχουν 32 κελιά μπροστά και 16 mica πίσω συν 1 -2 phalanx. Με 1 δις αγγίζουμε κλάση Horizon.

Αναμένουμε αποφάσεις για την τελική διαμόρφωση να μας φύγει και η αγωνία. Επίσης ως ενδιάμεση λύση τί; Τίποτα;

Antonis_Loukas

Ή οι τιμές που αναφέρονται γενικότερα σε πλοία με ικανότητες AAW, ήταν μέχρι τώρα μπαρουφες ή οι belharra, ακόμη και στη δική μας διαμόρφωση (με βάση αυτά που μας πληροφορούν επίδοξοι ναύαρχοι του πληκτρολογίου…), ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να κάνουν 1δις η μία. Διαλέξτε… Δεν μπορεί να λέτε μερικοί ότι με 650 εκ παίρνεις f124/125/lcf, με 1,1 δις horizon/type 45 και με 1δις belharra! Το Μαρόκο, πήρε fremm χωρίς Α-70 με 470 εκ. Η Αίγυπτος, με παρόμοια διαμόρφωση, πως γίνεται να πλήρωσε 1δις ευρώ; Αν γενικά, τα γαλλικά σκάφη ήταν τόσο φαρμάκι σε σχέση με τα υπόλοιπα,δεν θα πουλούσαν. Απλά! Δεν γίνεται πχ… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Eυτυχώς που δεν αποφασίζεις εσύ γιατί οι τούρκοι πέρα το Αιγαίο θα μας είχαν πάρει και το Ιόνιο με τα 7νήσα. Και ότι στοίχημα πας σε αυτό που γράφω που μπορώ να στο αποδείξω με 10 κατεβατά επιχειρήματα.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Η τιμή του ενός δις ευρώ για κάθε Μπελαρά, (κομπλέ) όπως και για τον οπλισμό που γράφω είναι όπως ακριβώς τα λένε από την DCNS. Όποιος χαλβάς του πληκτρολογίου έχει αντίρρηση ας ρωτήσει την DCNS να του πουν.
Αλλά ξέχασα… Δεν έχουν όλοι ,,άκρες,,

Antonis_Loukas

Δηλαδή,με τη δική σου πληροφόρηση, μια lcf ή f-124 κομπλέ, ή ακόμη και μια Nanssen πόσο θα έβγαινε; Αν κομπλέ η belharra βγαίνει 1 δις, αυτές πόσο βγαίνουν; Μία horizon υποτίθεται έβγαινε 1.1 δις. Το ίδιο ένα type 45(λίγο παραπάνω). Αν υποτίθεται πρέπει να αγοράσουμε από Γαλλία, γιατί δεν πάμε σε horizon; Τα 100 εκ. παραπάνω μας εμποδίζουν; Αναλογικά, μια fremm hn με το ραντάρ των belharra, πόσο θα έβγαινε; Από μια belharra τι κερδίζουμε; Οικονομικότερη χρήση μόνο και ελάχιστα μικρότερο πλήρωμα; Με τέτοια τιμή, γιατί εξαρχής δεν κοιτάνε στο ΠΝ μια μεγενθυμενη gowind; Τα 32 κελιά, θα υπάρχουν και… Read more »

GATA

Η τιμη για 1 δις για 1 horizon ισχυει πανω κατω, απλα ειναι τιμη 2008-2009 , δεκα χρονια πριν δηλαδη. Απο μια belhara κερδιζουμε μικροτερα πληρωματα,οικονομικοτερη χρηση αλλα και το οτι θα τις παραγγειλει και το Γαλλικο ΠΝ , καθως ολοι φοβομαστε τα ρισκα, οπως και το ΠΝ οπως δειχνει. FREMM με radar belhara δεν εχει υπαρξει καπου/καποιος χρηστης. Gowind με 32 κελια(sylver a50/a70) δεν εχω δει καπου , της Μαλαισιας στα 111μετρα/ εκτοπισμα 3100 εχουν 16 κελια για mica vl.

Antonis_Loukas

Δηλαδή, σε λιγότερο από 10 χρόνια, έχουμε πλοία 4500 τόνων με 32 vls να κοστίζουν όσο εξειδικευμένα πλοία αεράμυνας εκτοπίσματος 7000 τόνων, με 48 vls; Για fremm, στην ουσία μιλάω για freda με μόνη αλλαγή στο ραντάρ. Προσεγγιστικά, μπορούμε να υπολογίσουμε πως δεν φτάνουν το 1 δις η κάθε 1. Τις πληροφορίες για τις gowind 114m με 32 A-50/70 τις μετέφερε ο Νικολάκης Εφέντης. Αν εξαιρέσεις τη μικρότερη έκδοση του captas(αφού μπορούν να δεχτούν sf-500), δεν θα διέφεραν σε δυνατότητες από τις belharra στη διαμόρφωση που αναφέρεται. Σημειωτέον, οι belharra που αφήνεται να εννοηθεί πως ενδιαφέρει το ΠΝ, δεν έχει… Read more »

GATA

Ε ρε που φτασαμε το 2018-2019…ακομα θυμαμαι αυτα τα KIDD CLASS καπου το 1998 που μας ειχαν προταθει καπου 474m$ (τιμες τοτε) με ηλικια 16-17 χρονια.(https://goo.gl/79vRKR) 2 εκτοξευτες mark 26 με 68! SM-2 , 2 πυροβολα 127αρια , 2 phalanx , 2 ελικοπτερα . Αυτα το 1998-1999. Ξερανε οι Αμερικανοι που δε δινανε τους sm-2 μαλλον , σε περιπτωση κρισης και με πολιτικη βουληση δυσκολα θα πεταγε οτιδηποτε Τουρκικο στο Αιγαιο .

Τωρα με τα f35 ομως δεν κρατανε παρομοια σταση.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τι λένε οι γάλλοι της DCNS. τιμή για κάθε Μπελαρά. 600 εκατομμύρια ευρώ. (αν γίνει μια καλύτερη τιμή αυτή θα είναι 550 εκατομμύρια) τιμή για τον οπλισμό της κάθε Μπελαρά. 200 εκατομμύρια. Τιμή για υποδομές, εκπαίδευση κτλ για κάθε Μπελαρά. 200-300 εκατ. Συνολική τιμή για κάθε Μπελαρά, 1-1,1 δις ευρώ. Στο ερώτημα τι λεφτά θα πληρώσουν οι γάλλοι από τα ελληνικά ομόλογα για να χρηματοδοτήσουν την αγορά των Μπελαρά. Απάντησαν πως θα πληρώσουν 1,3 δις ευρώ. Στο ερώτημα τι θα γίνει με τα υπόλοιπα λεφτά για τα 4 πλοία Μπελαρά. Απάντησαν ότι πρέπει να βρούμε εμείς τα υπόλοιπα λεφτά. Τι… Read more »

Antonis_Loukas

Και μόνο που αναφέρεις τιμή για τον οπλισμό κάθε Belharra, τα 200 εκ ευρώ, είσαι εκτός τόπου και χρόνου. 24 αστερ-30, 8 ΜΜ-40 Β3 και 8 MdCN, βαριά βαριά, κινούνται πέριξ των 100-120 εκ. Μη σου πω, πως το ποσό που αναφέρεις, θα μπορούσε να ισχύει μόνο αν περιελάμβανε 24 mica, ram/sea-ram και πυροβόλο των 76… Μήπως το κοστουμάκι των Γάλλων, περιλαμβάνει και αυτά, και από εκεί και πέρα, ότι γλυτώσουμε από χρησιμοποίηση υπαρχόντων συστημάτων(πχ phalanx), μειώνει και το συνολικό τίμημα; Αν δεν αυτο-αναιρείς το εαυτό σου, είχες γράψει ότι δεν θα μπουν άλλοι πύραυλοι(πχ mica) και πυροβόλο/ciws θα μπει… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Εγώ αυτά που γράφω για τις Μπελαρά είναι ότι ακριβώς έχουν πει οι γάλλοι.
Είναι φως φανάρι πως δεν ξέρεις τι σου γίνεται και βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα. (και όχι μόνο εσύ εδώ μέσα)
Αν οποιοσδήποτε άλλος εδώ μου ζητούσε αναλυτικό τιμοκατάλογο για τα όπλα της ευχαρίστως να του έλεγα ακριβώς πόσο κοστίζει τι και πόσα θα πάρουμε. Εσένα τι να σου πει κανείς… Χάσιμο χρόνου.
Ναι, φυσικά και θα έχει πυροβόλο η φρεγάτα (έχει δει πολλές φρεγάτες χωρίς πυροβόλο ??) Φυσικά θα έχει τορπίλες. κτλ κτλ.

Antonis_Loukas

Ρε σαινι, εσύ δεν έγραψες ότι πυροβόλο και ciws θα μπουν από S; Έγραψα ότι δεν θα έχουν πυροβόλο; Απλά δεν θα αγοραστεί καινούργιο. Βάλε λοιπόν κάτω πόσο κάνουν 24 Αστέρ, 8 mdcn και 8 mm40bl3 και αν τα βγάζεις 200 εκ. είναι καλό να σε δει ειδικός…

CKfurious

https://defence.pk/pdf/threads/egyptian-fremm.361090/

Είπαμε κοιτάμε το 1 billion ανά πλοίο

τι συζητάμε τώρα δεν καταλαβαίνω
διaβασε το σχόλιο του defence point

Όταν σου μπλοκάρουν 15 dis για 30 μύρια φπα περιμένεις να σου επιτρέψουνε τέτοιο εξοπλιστικό?

ονειροβατούμε belharzontas εκτος πργματικότητας

Shadowfax

I rest my case…

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

28
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 November 2015 #354

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά

Related News

«Επίσημη πρώτη» για τα Patriot της Ρουμανίας

Στις 17 Σεπτεμβρίου η Ρουμανία παρουσίασε για πρώτη φορά δημόσια το πρώτο της Α/Α σύστημα Patriot, σε ειδική εκδήλωση που έγινε σε πεδίο βολής...

Stolen Cerberus VII: Διμερής άσκηση Ελλάδος-ΗΠΑ (εικόνες)

Από τις 8 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι και σήμερα διεξήχθη η ετήσια κοινή άσκηση STOLEN CERBERUS VII, με την συμμετοχή αφενός της 356 ΜΤΜ- ΗΡΑΚΛΗΣ...

Η πτέρυγα μάχης του μέλλοντος στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα: Τι αεροσκάφη θα έχει;

Το αμερικανικό Ναυτικό παρουσίασε την προγραμματισμένη διαμόρφωση των πτέρυγας μάχης αεροπλανοφόρου του μέλλοντος σε μια παρουσίαση σε συνέδριο όπου παρεβρέθηκε πλήθος προσωπικού του Ναυτικού...

Κομισιόν: Επιπλέον 23,8 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη στήριξη της διαχείρισης των συνόρων

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να διαθέσει επιπλέον 23,8 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, για τη στήριξη της διαχείρισης των...

Ερντογάν: Η Τουρκία απέσυρε το Ορούτς Ρέις για να επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Αθήνα

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Τουρκία απέσυρε το τουρκικό πλοίο σεισμογραφικών ερευνών Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο για να επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα, αλλά...
- Advertisement -