29.7 C
Athens
Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Οι Γάλλοι είναι ακόμη εδώ, οι [email protected] συνεχίζουν σαν short listed για το Πολεμικό Ναυτικό! Κι όμως, έχουν πλεονέκτημα!

- Advertisement -

 

Όπως πρώτοι είχαμε γράψει, παρά το “ναυάγιο” των διαπραγματεύσεων τον περασμένο Ιούλη για τις φρεγάτες [email protected], οι Γάλλοι της Naval Group συνεχίζουν να είναι παρόντες στο πρόγραμμα της αναβάθμισης του Πολεμικού μας Ναυτικού. Όπως επίσης πρώτοι έχουμε ξαναγράψει, οι Γάλλοι έχουν έρθει με νέα πρόταση, με κόστος κοντά στο 1 δις ευρώ, για τη “βασική” έκδοση της [email protected] Η βασική έκδοση της [email protected] δυστυχώς δεν καλύπτει τις απαιτήσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού, και διάφορες σκέψεις για εκ των υστέρων ενίσχυσή τους με όπλα που θα αφαιρεθούν από παλιές φρεγάτες (e.g Phalanx CIWS) έχουν πέσει στο κενό, καθώς είναι τελείως λάθος να μπει ένα αναλογικό σύστημα σε μια απολύτως ψηφιακή φρεγάτα.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Μπορεί η γαλλική [email protected] να αποτελέσει λύση για το ΠΝ στο 1 δις/πλοίο; Κι όμως έχει ελπίδες!

Το ΠΝ επιθυμούσε να προσθέσει ένα σύστημα RAM των 21 πυραύλων, σαν ελάχιστη προστασία απέναντι σε εισερχόμενους πυραύλους. Δυστυχώς όμως, οι Γάλλοι ζήτησαν υπερβολικά υψηλή τιμή για την ενσωμάτωση στο SETIS. Επίσης, αντίστοιχα υψηλή τιμή ζήτησαν για την ενσωματώση των ρουτινών του STRALES στο ΣΕΠ, κάνοντας έτσι την τιμή, να εκτοξευτεί. Αντίθετα, προσέφεραν το βασικό πλοίο χωρίς κόστη ανάπτυξης, κι αυτός είναι ο λόγος που με τα όπλα το πλοίο κοστίζει περίπου 1 δις ευρώ.

H διακοπή των συνομιλιών για τις [email protected] έφερε προτάσεις για γερμανικές MEKO A200, ιταλικές FREMM-IT/PPA, ισπανικές F-110 και ελπίζουμε σε συνέχεια!

Αν και η Naval Group είναι κρατική εταιρεία, εντούτοις δεν ελέγχεται από το Κράτος και δεν μπορεί να δώσει τα πλοία κάτω του όποιου κόστου της. Συνεπώς, είναι άδικο να κατηγορείται για αισχροκέρδια, καθώς θα πρέπει να επιβιώσει, όπως όλες οι εταιρείες. Το δε πλοίο, είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης γαλλικής ναυπηγικής παράδοσης, ενώ τα συστήματα που ενσωματώνει είναι τα κορυφαία της THALES. Συνεπώς, εμείς είμαστε πεπεισμένοι για το κόστος. Αν τώρα, μπορούμε να βρούμε φθηνότερα πλοία, αυτό είναι σίγουρο. Όπως μπορούμε να βρούμε φυσικά και ακριβότερα.

Ελληνικές [email protected] Πολύ σκληρές για να πεθάνουν! Συνεχίζεται η γαλλική προσπάθεια;

Η Naval Group έχει ξοδέψει πολλές ώρες συζητήσεων με το ΠΝ, και τα στελέχη του τελευταίου γνωρίζουν το πλοίο καλύτερα ίσως κι από τα στελέχη του Γαλλικού ναυτικού. Αυτός είναι ο λόγος που η εταιρεία δεν εγκαταλείπει, ειδικά μετά τη συνεχή ελληνογαλλική προσέγγιση. Φυσικά και οι Γάλλοι δεν σταμάτησαν να μας αγαπούν επειδή δεν αγοράσαμε 2 πολύ ακριβά πλοία τους, ούτε διαλύθηκε καμία σχεδιαζόμενη αμυντική συμφωνία, ούτε κάτι άλλο. Ελλάδα και Γαλλία, έχουν εξαιρετικές σχέσεις. Εξαιρετικές σχέσεις έχουν και η Ελλάδα με τις ΗΠΑ, με την διαφορά πως οι σχέσεις μας με τη Γαλλία είναι εξαιρετικές εδώ και 100 χρόνια, και αυτό δεν έχει αλλάξει ότι κι αν έχει γίνει στις δυο χώρες.

TRS-4D vs SeaFire, κάνουμε σύγκριση μεταξύ των ραντάρ MMSC και [email protected] Ισχύει ο μύθος;

Καθώς η Ελλάδα και το ΠΝ δεν έχουν πάρει καμία απόφαση για το μέλλον των πλοίων που θα αγοραστούν, έχει δωθεί η “οδηγία” προς τους Γάλλους να επανέλθουν με βελτιωμένη πρόταση. Καθώς το κόστος είναι ήδη υψηλό (για πλοία γενικής χρήσης), το ΠΝ θα μπορούσε ίσως να επανέλθει στο “τραπέζι” των διαπραγματεύσεων αν το κόστος κρατηθεί ίδιο, αλλά αλλάξει η διαμόρφωση των πλοίων προς το ισχυρότερο. Αν για παράδειγμα, ενσωματωθεί το RAM και το STRALES χωρίς να πειραχτεί η τιμή, τότε μιλάμε για ένα εξαιρετικό πλοίο γενικής χρήσης, με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής (αν και με πολύ λίγους πυραύλους), που ταιριάζει “μια χαρά” στις ανάγκες του ΠΝ. Αν αντί του RAM, οι Γάλλοι ενσωματώσουν τους CAMM ή τους ESSM, σημαίνει πως μια ελληνική [email protected], με STRALES και 64 πυραύλους CAMM/CAMM-ER/ESSM θα είναι πανίσχυρη, και μάλλον αυτό ακριβώς που θέλει το ΠΝ.

Κουλτούρα Οπαδισμού στα εξοπλιστικά και η Belhara

Αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται με τους Γερμανούς για τις MEKO A200, αλλά και με τους Βρετανούς με τις Type 31. Οι τελευταίοι δεν έχουν ακόμη καταθέσει την τελική νέα πρόταση, αλλά 4 οπλισμένα πλοία Type 31, θα κοστίσουν περίπου 2 δις ευρώ. Βέβαια, μια [email protected] με ένα AESA SeaFire, είναι ανώτερη σε επιδόσεις από τα περισσότερα πλοία που περιγράψαμε, αρκεί να οπλιστεί ικανοποιητικά. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως το πλοίο πράγματι δεν έχει σύστημα ECM, αλλά μόνο ESM, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι δυνατότητες του ραντάρ SeaFire να κάνει παρεμβολές σε εισερχόμενα βλήματα (όπως τα AESA ραντάρ των αεροσκαφών). Προσοχή, ας μην αρχίσει κάποια παραφιλολογία για το θέμα, έχουμε αρχίσει να το ψάχνουμε, καθώς μας έχει κάνει μεγάλη εντύπωση η “αμέλια” του γαλλικού ναυτικού να έχει σκάφη πρώτης γραμμής χωρίς CIWS αλλά και χωρίς ECM.

ThinkOutOfTheBox: CAMM/CAMM-ER ή MICA VL/NG αντί των ESSM Block 2 για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ;

Σε κάθε περίπτωση, την γαλλική πρόταση ενισχύει η αναμενόμενη υπογραφή της αγοράς των 18 μαχητικών Rafale F3R. Εικάζουμε πως η συμφωνία θα είναι G2G, κι έτσι δεν θα μπορεί κανείς να κατηγορήσει την κυβέρνηση για “απευθείας” ανάθεση. Αν οι Γάλλοι βρήκαν τον τρόπο, τότε αυτό θα είναι ένα ακόμη σημαντικό όπλο στην γαλλική φαρέτρα.

Κλείνοντας, θα πούμε πως ένα μεγάλο γαλλικό μειονέκτημα, ίσως αποδειχτεί πλεονέκτημα. Οι Γάλλοι, από το 2017 έχουν αρνηθεί να κατασκευάσουν τα πλοία στην Ελλάδα, ισχυριζόμενοι πως πρόκειται για περίπλοκες μηχανολογικές/ναυπηγικές κατασκευές, και δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη σε ναυπηγεία χωρίς σημαντικές επενδύσεις. Αντίθετα, οι ΗΠΑ με τις MMSC, η Γερμανία με τις MEKO A200 και το ΗΒ με τις Type 31, προσφέρουν κατασκευή στην Ελλάδα. Το πρόβλημα όμως είναι πως στερούμαστε “ετοιμοπόλεμων” ναυπηγικών μονάδων, καθώς η Σύρος είναι μάλλον “μικρή”, η Ελευσίνα και ο Σκαραμαγκάς σε ένα τελείως ιδιότυπο καθεστώς, που έτσι όπως το βλέπουμε θα αργήσει να τελεσφορήσει.

CAMM-ER, ποιος είναι ο πύραυλος που εξετάζει το ΠΝ για τις [email protected] Helleniques;

Οι Γάλλοι είχαν προτείνει κάτι αρκούντως “έξυπνο”. Είχαν προτείνει συμπαραγωγή βιομηχανική για όλα τα πλοία που θα κατασκευάζονταν. Για παράδειγμα, δεν είναι ανάγκη να φτιαχτεί το πλοίο στην Ελλάδα, αλλά θα μπορούσαν να φτιαχτούν πολλά υποσυστήματα για όλα τα πλοία της κλάσης. Άρα η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει εταίρος στο πρόγραμμα, και να αποκτήσει έτσι ελληνική προστιθέμενη αξία το πλοίο, χωρίς να κατασκευαστεί εδώ. Αυτό μπορεί να φαινόταν “κάπως”, αλλά αν σκεφτούμε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμο ναυπηγείο στη χώρα, η γαλλική εναλλακτική αποκτά πλεονέκτημα! Διότι οι Γάλλοι έχουν δουλέψει το σενάριο της μη ελληνικής κατασκευής.

Belhara_frigate_Hellenic_Plus.jpg
Belhara_frigate_Hellenic_Plus.jpg

Σε αντιστάθμισμα, μπορούν για παράδειγμα να δώσουν υποκατασκευαστικό έργο σε ελληνικές εταιρείες. Πχ τα ραντάρ θα μπορούσε να τα φτιάξει η IDE, τους αισθητήρες η THEON, οπτικά η MILTECH, θωρακίσεις η EODH κοκ (στην τύχη τα γράψαμε αυτά, αλλά καταλαβαίνετε τι θέλουμε να πούμε). Κι όχι μόνο για τα ελληνικά πλοία, αλλά για ΟΛΑ τα πλοία.

ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Οι ελληνικές [email protected] πρέπει να αγοραστούν με ESSM Block2, προμήθεια των ASTER 15/30, CAMM-ER ίσως φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει

Συνεπώς, η μπάλα είναι πάλι στο γαλλικό γήπεδο. Αν οι Γάλλοι έρθουν με μια “έξυπνη” διαμόρφωση, και το ΠΝ θα είναι ευχαριστημένο, κι αυτοί θα πουλήσουν τα πλοία τους, αλλά και θα προσφέρουν μια εκπληκτικών δυνατοτήτων φρεγάτα πολλαπλών ρόλων στην παγκόσμια αγορά. Και ναι, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Αν οι Γάλλοι προσφέρουν λύσεις, τότε το ΠΝ θα τους επιλέξει. Γιατί από προβλήματα, έχουμε και τα δικά μας! Φτάνουν!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

234 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
234 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
geo79

αμα δεν βαλει ο Μακρον παλι το χερακι του,δηλαδη δεν παει σε πολιτικο το θεμα δεν προκειτε να δουμε bell…εκει ειναι που ειναι μπροστα ο αμερικανος με διαφορα..οτι θελει ο πελατης

Wisdom

Ο ορισμός της φράσης σκωτσέζικο ντους

chriskri

Στην φωτογραφία το σκάφος είναι 9 μέτρα μακρύτερο με 30 knots ταχύτητα και 5″ πυροβόλο.
Είναι από πρόταση στο Π.Ν.?
Για να έχουμε και μια εικόνα για το κόστος του οπλισμού σε κάθε πλοίο και πόσους πυραύλους θέλουμε να έχει, παραθέτω τιμές 2021 για USN.
https://www.thedrive.com/the-war-zone/38102/here-is-what-each-of-the-navys-ship-launched-missiles-actually-costs

Last edited 7 months ago by chriskri
tnt-am

Μακάρι οι διαρροές περί μοναδικής προσφοράς του Ομίλου Πριοβολου και η μη εμπλοκή των Αμερικανών να είναι προπομπός για νέα πετυχημένα Ευρωπαϊκά σκαριά του ΠΝ.

Περαν των ποιοτικών χαρακτηριστικών πρέπει να μην ξεχνάμε τις 2 σημαντικες παραμέτρους που ΠΟΤΈ δεν πρόσφεραν και δεν θα μας προσφέρουν οι Αμερικανοί ΔΥΣΤΥΧΩΣ:

1)Πληρη αποδέσμευση στρατηγικών όπλων χωρίς κολλήματα και δηθεν ισορροπίες (στην ουσία αβάντα στον ισχυρότερο). Αυτό ακριβώς χρειαζομαστε για να αντισταθμισουμε το αριθμητικό μειονέκτημα.

2)Αμυντικο σύμφωνο.Ναι οι Γαλλοι το προσφέρουν, οι ΗΠΑ; Ποτέ.

Παρόλα αυτά πιστεύω ότι δύσκολα θα καταλήξει η προμήθεια στην Γαλλία αν και θα έπρεπε ειδάλλως θα είχαμε μελλοντικά τεράστιο πρόβλημα εξάρτησης από LM (που είναι τα P3 οεο?) και κυρίως Τουρκική επιρροή στην αποδέσμευση όπλων.
Το ΠΝ εδώ και δεκαετίες βασίζεται σε Ευρωπαϊκά πλοία και αυτό που μας λείπει είναι ένας 2ος βασικός προμηθευτής και στην θάλασσα όπως στα μαχητικά.

Μακάρι να γίνει η ανατροπή και να πάρουμε ακόμα μεγαλύτερη χαρά και απ τα RAFALE. Όσοι υπηρετησαμε ΠΝ το καταλαβαίνουμε περισσότερο.

John69

Δεν πιστεύω αυτό που διάβασα!

Vassilis13

Μπελχ@ρρα κ τα μυαλα στα κάγκελα!!!! Παμε!!

Το στραλες ειναι μονοδρομος. Ενδιαφέρον θα παρουσίαζε να μαθουμε περισσοτερα για τον ηλεκτρονικο πολεμο της Μπελ κ επισης τις δυνατότητες στον asw τομέα.

Willmore

Προσωπικά για τον παρακάτω λόγο και μόνο ψηφίζω την [email protected]

Οι Γάλλοι είχαν προτείνει κάτι αρκούντως “έξυπνο”. Είχαν προτείνει συμπαραγωγή βιομηχανική για όλα τα πλοία που θα κατασκευάζονταν. Για παράδειγμα, δεν είναι ανάγκη να φτιαχτεί το πλοίο στην Ελλάδα, αλλά θα μπορούσαν να φτιαχτούν πολλά υποσυστήματα για όλα τα πλοία της κλάσης. Άρα η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει εταίρος στο πρόγραμμα, και να αποκτήσει έτσι ελληνική προστιθέμενη αξία το πλοίο, χωρίς να κατασκευαστεί εδώ.

NNNN

Καλά νεα! ειται mmsc είτε μπελχαρα είναι καλή λύση ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούν τα χρήματα…

massey-ferguson-65

Nα και άλλο ένα ευχάριστο νέο μετά τα καλά νέα για τα ναυπηγεία που τελικά από ότι φένεται δεν τελεσφόρησε η ONEX….και από τα rafale και επανοπιστοποιηση και fos των mirage 2005… ΔΟΞΑ ΣΟΙ Ο ΑΪ ΝΙΚΟΛΑΣ!!!!από ότι φαίνεται το έκανε το θαύμα του!!!! ΔΌΘΗΚΕ ΕΝΤΟΛΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΆΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΟΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΣΕΩΝ….. δηλαδή μας παίρνουν τα μέτρα για το κοστούμι και περιμένουμε να δούμε τις τιμές για το “γαμπριατικο” κουστούμι του πολεμικού Ναυτικού!!!!!!

Helnav

16 κ/β Sam οποιουδήποτε τύπου είναι πολύ λίγα για το σύγχρονο πεδίο. Όσο καλό είναι το πλοίο άλλο τόσο ο οπλισμός και ο εξοπλισμός (ecm suite) είναι λίγος για τις ελληνικές ανάγκες.

Manolis1

Ερώτηση: Αν πράγματι οι Γάλλοι μας προσφέρουν αυτά που αναφέρει το άρθρο για τις Belharra χωρίς αύξηση της τιμής, πόσο δύσκολο θα ήταν να τοποθετηθούν σε δεύτερο χρόνο 2 επιπλέον οχταπλοί εκτοξευτές (Α50 ή Α70); Και αν δεν είναι δύσκολο να γίνει θα μπορούσαμε να το ζητήσουμε ως αντισταθμιστικό στην αγορά επιπλέον πλοίων της κλάσης (Belharra XL);

Digenis

Μιλάτε σαν πωλητές !!! Λες και τους ακούω .!!! Μαρκετινκ και δεν συμμαζεύεται που λένε .
Bel FR .
ECM δεν έχει .
RAM-Strales δεν έχει .
Ικανοποιητικό αριθμό πυραύλων δεν έχει …κάνει και 1 δις το καθένα …Γνώμη μου ότι δεν υπάρχει λόγος να εξεταστή αυτή η περίπτωση .Λείπουν τα βασικά …

Οι Αγγλοι μπορει να μην εχουν σταθερων διαταξεων SF αλλα θα εχει ολα τα βασικα σιγουρα . ΠΧ CAMM Ram και ολα οσα χρειαζονται . Δεν μπορουμε να ριξουμε τα Ciws για λιγο καλυτερο ρανταρ .
Και στην αγγλικη αν προστεθούν τα 3πλα σόναρ ,Ram καμια 32 ΜΚ με Camm SM και NS200 θα ξεπεράσει σίγουρα το 1 δις … Αλλά θα ειναι τούμπανο και απο οτι ακουγετε δεν θα πληρωσουμε τα μαλλια της κεφαλης μας γιατι υπαρχουν ηδη στο TACTICOS .

Αν εξετασουμε τις 3 προσφορες ξερα χωρις πιθανες τροποποιησεις απο αυτα που ακουγονται η Αμερικανικη ειναι η καλύτερα οπλισμένη στην καλύτερη δυνατή τιμή .

Ameinias

Think out of the Box: 3 Bell και 4 Gowind 3100… Ενδιάμεση ας δώσουν τα Mirage 2000-5F …τριάντα τόσα καθαρόαιμα αναχαιτιστικά μπορούν άνετα να αναλάβουν την προστασία του Στόλου… Απαραίτητα Strales, CIWS (Μηπως στο Milenium θα ήταν πιο βολικοί;) και πιστοποίηση των CAMM ER… Μια task force με 2+3 από αυτά τα πλοία θα μπορούσε να κουβαλά έως 32 Aster και 96 CAMM ER, μια δυνατότητα που (προσωπική εκτίμηση) θα είναι αρκετή μέχρις ότου βάλουμε καθαρόαιμα AAW πλοία στο Στόλο…

Thras

Ας ελπίσουμε σε μια διαμόρφωση με 3 Α50 για 16 Aster 30 και 24 CAMM/ESSM. Έτσι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις το πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, ενδιάμεση λύση δεν βλέπω στον ορίζοντα, εκτός ίσως από τις 2 LaFayette…

George

Η Γαλλική πρόταση για συμπαραγωγή δεν είναι κάπως, είναι ακριβώς αυτό που πρέπει
Κανονικα θα έπρεπε να το ζητάει η χώρα από όλους
Και δεν είναι μόνο το h/w αλλά και το s/w
πχ η ενσωμάτωση των Camms ή/και του Strales στο CMS θα μπορούσε να γίνει από Ελληνική εταιρεία ως μέρος του βιομηχανικου έργου
Το παλαβό είναι να δίνουμε δις και σε αντάλλαγμα να κόβουμε και να κολλάμε λαμαρίνες
Το πιο σωστό θα ήταν το τι υποσυστήματα θα φτιάχναμε να ήταν ενταγμένο σε ένα πρόγραμμα που μέσω των αγορών αμυντικών συστημάτων θα οδηγούσε σε know how transfer για να γίνουν στην συνέχεια Ελληνικά modules/components που θα έμπαιναν στα επόμενα.
Λείπει όμως το όραμα και οι ικανότητες για κάτι τέτοιο

cep0

χωρίς πολλά άλλα σχόλια, στα γαλλικά αυτό λέγεται =Naval débauche\\\\εντατικά μαθήματα γαλλικών από τώρα

Last edited 7 months ago by cep0
kyrNG

Εξαιρετικά νέα, και κατατοπιστικό άρθρο για τις τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα των φρεγατών του ΠΝ.

Αν και έχω τον φόβο (γιατί είναι προφανές ότι έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία, ίσως τελικά όσο το καλοσκέφτομαι οφείλεται στην retro σχεδίαση της πλώρης των [email protected]), ότι πιθανά οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών να έχουν αλλάξει άρδην την ζυγαριά προς την πρόταση της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Όσο και αν με θλίβει αυτό.

  • Στην ακόμα ζεστή Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών, ο Μακρόν – προφανώς σταθμίζοντας τα συμφέροντα της δικής του χώρας και απόλυτα θεμιτό εντέλει αυτό – είχε μια “χλιαρή” στάση. Προς Θεού, δεν πιστεύω ότι άλλαξε γνώμη, τα γεωστρατηγικά της περιοχής είναι αρκετά σημαντικά για την Γαλλία, και θεωρώ ότι εν γένει ταυτίζονται με τα δικά μας, όπως άλλωστε έχει αποδείξει πολλάκις. Αλλά δεν παύει να “πόνεσε” λίγο την κοινή γνώμη…. η οποία φυσικά ετοιμάζεται για click-away αγορές ενόψει των Χριστουγέννων. Άλλο αυτό. Αλλά ας κατανοήσουμε ότι ο αναγκαστικός συμβιβασμός που προφανώς έκανε ο Μακρόν με την Μέρκελ στην Σύνοδο Κορυφής στα θέματα των κυρώσεων κατά της γείτονος χώρας είναι κατανοητός και εικάζεται οτι σχετίζεται με την σκληρή στάση για το Brexit, κ.α. Και εντέλει βασίζεται στην εξίσου μακροχρόνια σχέση Γαλλίας – Γερμανίας στην Ευρώπη, το βασικό δίπολο που έχει στήσει αυτό που θεωρούμε Ευρώπη. Μας αρέσει δεν μας αρέσει
  • Η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχυ που η ίδια έβαλε. Δεν θέλω να επεκταθώ πολιτικά, δεν είναι ο χώρος αυτός, αλλά δεν μπορώ να μη παραδεχτώ, αντικειμενικά, ότι σε σχέση με ό,τι καλλιεργήθηκε τις τελευταίες μέρες, είναι τουλάχιστον τραγέλαφος οι όλες ανακοινώσεις. Ας μας γίνει μάθημα, να είμαστε έστω καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά.
  • Ο απερχόμενος πρόεδρος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φαίνεται έτοιμος να υπογράψει γιγαντιαίο συμβόλαιο με τα ΗΑΕ, πέρασε και τους σκοπέλους της Γερουσίας κλπ. Για τους δικούς του λόγους, προφανώς, αλλά φαίνεται πως πιέζει για επείγοντα συμβόλαια. Άρα καταλαβαίνετε πόση ακόμα πολιτική υποστήριξη έχει η LM για να τα “δώσει όλα” στην τελική ευθεία πριν τον νέο πρόεδρο.
  • Ο Πομπέο, προκάλεσε πρόσφατα αίσθηση με την στάση του στο ΝΑΤΟ, ενδεικτικό του πως βλέπει αυτός (μελλοντικός υποψήφιος πρόεδρος γαρ) τα πράγματα, και ίσως είναι καταλυτικές οι ενέργειες του.
  • Η Βρετανία, δεν ξέρω αν το έχουμε πάρει χαμπάρι, αλλά θα είναι σε λίγες ημέρες εκτός ΕΕ. Άρα δεν καταλαβαίνω γιατί το συζητάμε καν.
  • Το “αστείο” με την ΜΕΚΟ Α-200, νομίζω δεν είναι καν άξιο αναφοράς, ειδικά μετά την άκρως μεροληπτική στάση της Γερμανίας. Θα ήταν άκρως ενδιαφέρον να στηθούμε όλοι μπροστά από μια τηλεόραση να ακούσουμε τον Πρωθυπουργό γιατί θεωρεί λογικό να χαρίσουμε 4-5 δις από το στέρημα μας στην “φίλη” Γερμανία.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι ειλικρινά πολύ ευχάριστα τα νέα ότι η Naval Group το παλεύει ακόμα. Η πρόταση της είναι εξαιρετική, σε “λογική” τιμή. Και με ένα fine-tuning στα χαρακτηριστικά, και με δεδομένη την στήριξη της Γαλλίας στα συμφέροντα μας και στις κοινές αρχές, είναι αξιολογότατος διεκδικητής. Ένα μεγάλο μπράβο, τουλάχιστον από μένα, που φαίνεται να μαθαίνουν από το τελευταίο πάθημά τους (βλ. ναυάγιο για τις 2 FDI-HN) και να είναι δεόντως ευέλικτοι. Ας παραδειγματιστούν άλλωστε από την υπόθεση Rafale.

Ένα τελευταίο. Το πρόγραμμα των ελληνικών φρεγατών είναι ίσως το πιο κρίσιμο που τρέχει αυτή την περίοδο παγκοσμίως. Χωρίς υπερβολές! Οι περισσότερες άλλες περιπτώσεις (Type 32, F-126, Βελγο-ολλανδικές κλπ) είναι καθαρά εθνικές και δεν απευθύνονται στην διεθνή αγορά όπως οι Γαλλικές και οι Αμερικανικές προτάσεις.

Άρα τα μάτια όλων είναι πάνω στο ΠΝ για την επιλογή του.

Κατά την γνώμη μου, το ΠΝ ας παραδειγματιστεί από την ΠΑ, και ας τολμήσει. Και ναι, αδιαμφισβήτα η [email protected], με όλα τα μειονεκτήματα, αλλά και με όλα της τα πλεονεκτήματα ταυτίζεται με την τόλμη.

Διαφορετικά, ας μείνει στην “σιγουριά” της άλλης όχθης του Ατλαντικού. Τουλάχιστον ας μην περάσουμε, στην περίπτωση αυτή, κάτω από τον πήχυ που θα έχουμε θέσει πάλι μόνοι μας.

Δεν ξέρω κατά πόσο συνδέεται το όλο θέμα με την σημερινή εξέλιξη στα ναυπηγεία. Πάντως θα ήταν πολύ καλή περίπτωση η προμήθεια Bel με αυτή την τιμή έστω και με το RAM ως μόνο πρόσθετο σύστημα. Μακάρι…

Last edited 7 months ago by Daidalos
My_name_is_Nobody

comment image

p270

Ας πούμε ότι καταλήγουμε στις μπελάρες τι πλοία ενδιάμεσης λυσης δίνουν η καλύτερα έχουν πλοία να δώσουν

evaggelos

ανευ ciws κ strales παμε σε mmcs εκτος αν το φτιαξουν οι γαλλοι,θα ηθελα να δω την προταση για type 31 αν με 2 δις παιρνεις 4 πλοια τοτε με 4 δις παιρνεις νεο στολο χτυπας κ 4 type 23 και εισαι κομπλε.

Iliaz

Ας κάνουν την ερώτηση άμα παραγγείλουμε 6 κομμάτια στην έκδοση XL με ελληνική διαμόρφωση και F. O. S. 10 ετών πόσο κοστίζει έτσι γίνεσαι εσύ ο Βασικός πελάτης, και μετά ας πιέσει το πολιτικό σύστημα να πέσει η τιμή και g2g συμφωνία

AndreasEmk

καλησπέρα! Σίγουρα θα πρέπει ο Μακρόν να βοηθήσει όπως με τα RAFALE! πάντως η αξία στην ελληνική διαμόρφωση ήταν 3,5 δις για 2 πλοία…για 4 πόσο πέφτει η τιμή ανα πλοίο ξέρουμε?

Piraulos

Ενδιάμεση λύση μέχρι την έλευση των πλοίων υπάρχει;
Ρωτάω απλά γιατί μέχρι χτες γινότανε λόγος για τα Αμερικανικά ΑΒ.
Υποθέτω ότι όλα είναι σε αναμονή μέχρι να αναλάβει ο νέος πλανητάρχης.

TzH

Το έχω ξαναγράψει.

Το ιδανικό για το πν είναι [email protected] με
Strales
32 camm ή essm
24 aster 30
Ram ciws
Πλήρες πακέτο ecm, esm
8 exoset block 3
Κτλ κτλ. να μην κουράσω….

Με 4 τέτοια πλοία όχι αν. Μεσόγειο, αλλά και Βόσπορο πας!!! (εντάξει υπερβάλω λίγο)

Απλά πρέπει να πλερώσεις, business κάνουν οι άνθρωποι, όχι χαρές.

Naval_Group_01-800x445-1.jpg
EPR

Αν η πρόταση περιλάβει Camm, RAM , Strales και ECM τότε τα πράγματα αλλάζουν .
Αν δε κρατηθεί το κόστος σε λογικό επίπεδο μιλάμε για winner . Αν ήταν έξυπνοι θα μπορούσαν να προσφέρουν τον Mica σε τετράδες από Α43 και θα τελείωνε το θέμα .
Επισης εσείς δημοσιεύσατε ότι επιτέλους οι Γάλλοι απέκτησαν CIWS . Μήπως προσφέρεται αυτό για τις Belharra ;
σε ότι αφορα στην πρόταση για Belharra plus όπως στη φωτογραφία του άρθρου γνωρίζουμε κάτι παραπάνω ;

stuart

Type31 ακομα και με ναυπηγηση στην Εσθονια. Εκτος αν οι Γαλλοι αναπτυξουν τελικα μια BEL XL

F-117

Πάντως κάπου ακούστηκε Α200 και σαν αντάλλαγμα καθυστέρηση 1-2 έτη σε παράδοση τουρκικών 214. Τώρα αν ήταν click bait δε γνωρίζω..

Andreas1812

Οι Γάλλοι εκτός απο τις Μπελαρά θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά εξαιρετικά πλοία όπως οι Gowind αλλα και οι Formidable της Σιγκαπούρης ( με 16 ASTER 30 + 16 ASTER 15 + heracles radar ). Καταλαμβαίνω να θέλουν να δώσουν το νέο πρόγραμμα αλλα δεν είναι λογικό να λένε ή Μπελαρά η τίποτα. Όσο αφορά τις Μπελαρά, εαν οι Γάλλοι τις έδιναν στα 4.5 δις με Ram, strales, camm er ή essm έχουν μακράν το καλύτερο πλοίο. Επίσης μας δίνεται στο μέλλον η δυνατότητα, όταν αποκτήσουμε καλύτερη οικονομία, να προχωρήσουμε στην προσθήκη ακόμα 2 sylver 50 και να βρεθούμε με 4 φρεγάτες που θα διαθέτουν 24 ASTER 30 και 32 Camm-er.

Πάντα όμως σκέφτομαι την περιπέτεια των ΗΑΕ με τα Ραφάλ.

In October 2011, Dassault was confident that a US$10 billion deal for up to 60 Rafale aircraft would be signed.[216] However, Deputy Supreme Commander of the Union Defence ForceMohammed bin Zayed Al Nahyan, in November 2011 called the French offer “uncompetitive and unworkable”; [217] France had in 2010 asked the UAE to pay US$2.6 billion of the total cost to upgrade the Rafale….

harval

Πολυ καλο αρθρο. Πράγματι η μπάλα είναι στους Γαλλους. Αν και η συμπαθεια μου ειναι το Τ31 και γενικοτερα ενα πακετο για .4 πλοια εως 2,7-3 δις το πολυ.(ολα μεσα), δεν μπορω να αγνοησω οτι οι Μπελαρες ειναι εξαιρετικα πλοια,αν εξοπλιστουν εξυπνα γινονται ακομα καλυτερα και οι Γαλλοι ειναι καλοι συμμαχοι (ελπιζω να παραμεινουν μετα τα χθεσινα)
Ομως εχω απορία μεγάλη και αν η πτηση γνωριζει ή υποψιάζεται κατι ειμαι ολος αυτια.
Τι θα γινει με Μεκο?
Τι θα γινει με πλοια ενδιαμεσης.?
Μπορουν οι Γαλλοι να προσαρμοσουν στα Lafayette τα phalanx των “S” ?
Με τους crotale τι θα γινει? Είτε εχεις αυτους ειτε τους sea sparrow των “S” το ιδιο και το αυτο είναι.

Bridger

Το strales είναι εκ των ων ουκ άνευ. Με την τοποθέτηση και δεύτερου πυροβόλου στην πρύμνη, λύνεται πλήρως το ζήτημα ciws και το ram καθίσταται περιττό. Μου κάνει πάντως εντύπωση που δεν συζητούν καθόλου για το Rapidfire T40.

Η ενσωμάτωση camm x4 στους sylver εξίσου απαραίτητη. Με 32 camm + 8 aster 30 + 2 strales το πλοίο είναι μια χαρά. Με ένα sylver A50 ή Α70 ακόμη θα γινόταν απλά τέλειο.

Τέλος, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η προσφορά συμπαραγωγής σε τομείς υψηλής τεχνολογίας σε ελληνικές εταιρείες για το σύνολο του προγράμματος, είναι απείρως ανταποδοτικότερη για την οικονομία από τη λαμαρινοδουλειά στα μισοδιαλυμένα ναυπηγεία. Άλλωστε, αν τα ξαναστήσουμε ποτέ, εδώ θα είναι για να χτίσουν τις επόμενες παρτίδες. Οι ανάγκες δεν τελειώνουν με 4 πλοία.

Μακάρι οι Γάλλοι να κάνουν ένα μικρό βήμα πίσω στις έξτρα χρεώσεις και να πάνε όλα καλά.

Υ.Γ. Αν προχωρήσει το project, θα πρέπει στα ανταποδοτικά να μπει οπωσδήποτε και το θέμα μεταφοράς της τεχνογνωσίας του Setis, ώστε να μπορεί να διαμορφωθεί πάνω του ένα ελληνικό CMS, …επιτέλους!

Last edited 7 months ago by Bridger
Paliouras

Ο Θεος να βαλει το χερι του, να μην χασουμε τη στηριξη της Γαλλιας.
Η μονη χωρα απο την οποια μπορουμε μεσω πεσκο να αποκτησουμε δικα μας συστηματα

Ioannis2

E πάμε σε type 31, με 500-600 μύρια γίνεται αξιόλογο πλοίο , και δεν θα κλαίμε πολλά λεφτά αν χτύπα ξύλο γίνει κάτι. Απο την άλλη μεταξύ βασικής [email protected] και τουμπανιασμένης MMSC η [email protected] είναι δύο σκαλιά πάνω.

anas

Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο στις Belharra δεν είναι ο οπλισμός τους αλλά το ίδιο το πλοίο σχεδιαστικά. Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η νέα αυτή σχεδίαση δεν θα παρουσιάσει προβλήματα που θα καθυστερήσουν την ένταξη των μονάδων στον στόλο ή και θα αυξήσουν το κόστος? Πάντως όσον αφορά τον οπλισμό για εμένα οι λύσεις είναι δύο. 1) Ενσωμάτωση ενός RAM πάνω από το υπόστεγο και 16xAster30 στους δύο sylver της πλώρης ή 2) Ενσωμάτωση του Strales και τοποθέτηση 2 πυροβόλων το ένα στη πλώρη και το δεύτερο πάνω από το υπόστεγο του ελικοπτέρου (όπως στις ιταλικές Fremm). Για εμένα ιδανικότερη είναι η δεύτερη λύση και το πλοίο πραγματικά θα ήταν ικανότατο αν είχε 2x16Aster30 και 2x16Aster15 και 2 Strales όπως περιέγραψα. Τα 16 κελιά είναι οριακά αλλά όχι και απαγορευτικά. Έχουμε μία πανίσχυρη ΠΑ και ένα πανίσχυρο ΠΝ αλλά το σημαντικότερο έχουμε γεωγραφικό πλεονέκτημα λόγω των δεκάδων εξοπλισμένων νησιών μας. Η λογική σκαφών των 6000+ τόνων με 90 κελιά για εμένα είναι σχεδόν λάθος. Δεν μας χρειάζονται απαραίτητα. Η Τουρκία μπορεί να χρειάζεται αντιτορπιλικά για να επιχειρήσει στο Αιγαίο, η Ελλάδα όχι τόσο. Επίσης δεν έχω καταλάβει γιατί οι Belharra πρέπει να είναι 2 ή 4??? Υπάρχει και ο αριθμός 3…

Pagoboy

Πρωτον να πω ότι για αλλα πλοία μια χαρα γράφουμε τα “μειονέκτηματα” για τα lcs ομως ολα διορθώνονται η επιλύοντας αν γίνει αυτό αν γίνει το άλλο αν γίνει το τάδε…..αλλά υποθέτουμε ότι το τίμημα θα μείνει εκεί για αυτές στο 1 δις….δε θα αυξηθεί για παράδειγμα γιατί μας πάει πολύ η Lockheed.
Δεύτερον…από που προκύπτει το ένα δις για τις γαλλικές φρεγάτες….?? Είναι με τα όπλα μέσα?? Γιατί όπως είπατε η naval βγάζει και με υο γαλλικό συμβόλαιο κέρδος. Άρα από 700 εκατομμύρια οι γαλλικές φρεγάτες πείτε 750 εκατομμύρια πληθωριστικα…εμάς για το ίδιο πλοίο μας τις δίνουν για 1 δις?? Καπάκι 33% ?? Κάπου μπάζει νερά η ιστορία. Δεν βγαίνουν τα νούμερα και τα είχατε εσείς γράψει παλιοτερα τα κόστη. Είχατε γράψει για 2 για 4 και 6 πλοία.αν πείτε στους Γάλλους 4 πλοία όπως στους αμερικανους αντί για δυο νομίζετε δεν θα πέσουν οι τιμές η δεν θα κρατηθούν στα ίδια επίπεδα με περισσότερο εξοπλισμό?? Η τιμή των Γάλλων ήδη περιλαμβάνει κόστη ανάπτυξης μη επαναλαμβανομενα και επενδύσεις στην παραγωγική διαδικασία.αντε και στην περίπτωση που παραγγέλνουμε 4 πλοία και να ξεκινάνε στην τιμή των 800 εκατομμυρίων λεω εγω αντί για 750.. ένα ram ή ένα αναβαθμίσμενο searam από τα ήδη υπάρχοντα phalanx για μειωση του κοστους και μην ανάγκης ολοκληρωσηςτόσο στο σεπ του πλοίου μιας και είναι αυτονομοσχεδον συστημα( μην μου πείτε θα χαλάσει την στέλθ γραμμή των πλοίων γιατί η lcs τους χαρούν θα τους έχουν εκει πανω να τους βλέπουν μέχρι και οι μαροκινοι με τα ραντάρ) η ένα strales η με μια οχταδα η 2 οχταδες πυραύλους επιπλεον τότε ναι ισως φτάνει στο ένα δις..
Τριτον δεν νομίζω να ναι πλεονέκτημα.στην παρούσα φάση η ναυπηγηση των πλοίων στην Ελλάδα…εμείς βιαζομαστε για πλοία.στην καλύτερη μέχρι να στηθούν ξανά στα πόδια τους τα ναυπηγεια κλπ κλπ θα περάσει 10ετια.επισης για να χρεώνουν τόσο οι αμερικανοι τις φρεγάτες τους 1 δις μαλλον έχουν υπολογίσει και το κόστος των ναυπηγείων και των υποδομών. Άρα δεν είναι επενδυση..εμείς τα πληρώνουμε και αυτά.
Να κόστιζαν 450με 500 εκατομμύρια οι lcs(sorry αλλα εγω ετσι θα τις λεω ) να πάει το παλιαμπελο να τις περναμε…αλλά όχι κι έτσι ρε παιδια

CKfurious

1bil $ ΤΟ ΚΕΛΕΠΟΎΡΙ!!
ΠAΡΕ ΚΌΣΜΕ!!!

Τώρα πλακα μας κάνουν η θέλουν να κατεβω κάτω και να τους αρχίσω στις κλοτσιές??

1bill $ to πλοίο στη βασική έκδοση 

Χωρίς ciws-strales-ECM  και με 16 μονο aster??? 

Δεν μας κάνει  Reeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Βασικά επαληθεύεται η αρχική πληροφορία πως οι γάλλοι θέλουν να μας πουλήσουν το πλοίο του Γαλλικού Ναυτικού από τη Γαλλική Γραμμή παραγωγής με ελάχιστες η καμια τροποποίηση

Φούσκωσαν το κόστος για τις αλλαγές που ζητούσαμε σε σημείο να το απορρίψουμε οποτε μας πασάρουν τη γαλλική έκδοση όπως θέλαν από την αρχή

cep0

η Γαλλική πρόταση -αν και χωρίς ενδιάμεση λύση- για το ναυπηγικό και την βιομ.συμμετοχή πλειάδας εταιρειών, παρ’όλο που είναι εν τέλει ακριβότερη, έχει καλύτερες μελλοντικές προοπτικές… αλλά>>>>
μήπως ο νέος ιδιοκτήτης του Ν.Σκ. φέρνει πιό κοντά την Αγγλική πρόταση ->τους Αστέρ 30 μπορούμε να τους επιλέξουμε και εδώ<-(που είναι και πιό οικονομική και επιχειρησιακά πιό λογική και συμφέρουσα, από τις Αμερικάνικες υπερβατικές προτάσεις);

Last edited 7 months ago by cep0
GioFlo

Στις 13 Φεβρουαριου του τρεχοντος ετους υπεγραφη συμφωνια μεταξυ της Naval Group και εννια εταιριων του Βιομηχανικου και Ακαδημαικου κλαδου της Ελλαδας.Η εκδηλωση φιλοξενηθηκε στην Γαλλικη Πρεσβεια και εκτος της Naval Group,συμφωνιες με εταιριες του Βιομηχανικου κλαδου της Χωρας μας,υπεγραψαν η THALES MBDA,η MBDA και η GICAN.Οι συμφωνιες προβλεπουν τη συμμετοχη των Ελληνικων εταιριων στην κατασκευη φρεγατων (φωτογραφιζοντας τις Belharra) και στην συντηρηση τους,οπως επισης και την αναβαθμιση της Ελλαδας σε κεντρο ναυτικης καινοτομιας και ναυτιλιακων δραστηριοτητων.Συμπερασματικα ειναι, απο λιγο εως πολυ, αναμενομενη η προταση για υποκατασκευαστικο εργο αυτη των Γαλλων.

Οσων αφορουν την ενσωματωση (RAM και Strales σε SETIS και ΣΕΠ αντιστοιχα) ,απο τη στιγμη που δεν υπαρχουν ασφαλης πληροφοριες για το ακριβες κοστος που ζητηθηκε για αυτην, μοιαζει μη ασφαλες να αναφερεται, πως η συνολικη τιμη εκτοξευθηκε λογω αυτων των δυο. Οι πληροφοριες ελεγαν, οτι η τιμη εκτοξευθηκε γιατι το Π.Ν ζητησε μεγαλυτερο φορτο πυραυλων (επιφανειας-αερος Aster15/30) ,απο τους 16 που περιελαμβανε η αρχικη εκδοση της FDI, καθως και ECM.Αλλα και παλι δεν μπορουμε να ειμαστε 100% σιγουροι, για διαπραγματευσεις δυο ετων, πισω απο κλειστες πορτες.

Εκει που θελω να σταθω ομως,ειναι στο εξης αποσπασμα του αρθρου:”Αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται με τους Γερμανούς για τις MEKO A200, αλλά και με τους Βρετανούς με τις Type 31. Οι τελευταίοι δεν έχουν ακόμη καταθέσει την τελική νέα πρόταση, αλλά 4 οπλισμένα πλοία Type 31, θα κοστίσουν περίπου 2 δις ευρώ”.Απο τη στιγμη που δεν εχουν καταθεσει τελικη προταση οι Βρετανοι,οπως επισης το Π.Ν απο τη μερια του δεν γνωριζουμε αν εχει προβει σε επεμβασεις επι του πλοιου (δλδ Ελληνικη Διαμορφωση),απο που προκυπτει το 2 δις για 4 Φρεγατες οπλισμενες?Την τελευταια φορα που σας ειχα κανει αυτη ακριβως την ερωτηση,μου ειχατε απαντησει οτι δεν γνωριζετε.Επισης σε ερωτηση φιλου αναγνωστη ειχατε απαντησει οτι με Ηλεκτρονικο εξοπλισμο,Βασικο Φορτο Πυραυλων,τριετη FOS,χωρις εκπαιδευση και πολλα αλλα (λογω μη υπαρξης πληροφοριων τοτε) η γνωμη σας ειναι οτι αποκλειεται να ειναι φθηνοτερη των 800 εκ η μοναδα.Τελικα τι ισχυει?

Last edited 7 months ago by GioFlo
Thanos74

[email protected], με STRALES και 64 πυραύλους CAMM/CAMM-ER αν βαλουν και 2 Horizon σαν ενδιαμεση λυση το συζηταμε αλλα οχι πανω απο 1 1,2 το κομματι

Zaxos

Αρχιζει κ πρυτανευει η λογικη;;;;;;;;;
Θαυμα θαυμα
Το θαυμα των χριστουγεννων…

Zaxos

Παντως αποτι λεγεται υπαρχει κααποια συνενοηση naval με πριοβολο
Παντως εδω που φτασαμε ανεξαρτητα απο την αγορα πρεπει να υπογραφει αμυντικη συμφωνια με γαλλια αν δεν εχει ηδη υπογραφτει
Το 22-2 στην ευρ.συνοδο ειναι ανεπιτρεπτο
Αλλωστε κ ο αμερικανος που εχει μπουκωθει με φ16,ρ3,mh60,f35
Ας φαει κ κανας αλλος ψωμακι
Παντως η αιγυπτος παρηγγειλε αλλες δυο gowind k αλλη μια φρεμμ
Κυρ μανωλη καμια φρεμ κ για μας δεν εχει;;;

rrrrrrr

Σοβαρά είναι ακόμη στο παιχνίδι οι A200? Μετά και τη τελευταία προδοσία των γερμ*νών, ακόμα σκεφτόμαστε να τους δώσουμε τέτοιο έργο?

Stelios

Εχω καποιες ερωτησεις και καποιες σκεψεις !

1) Τι ποσo ζητηθηκε για πιστοποιηση Strales ?

2) Τι ποσο για πιστοποιηση RAM ?

3)Το milenioum ειναι πιστοποιημενο ?

Για ανθυποβριχιακο αγωνα ειναι πολυ καλα εξοπλισμενη η FDI .
Το προβλημα ειναι η αντιπυραυλικη αντιαεροπορικη αμυνα .!
Το Strales + Ram ( 21 πυραυλοι ) + Aster 30 ( 16 πυραυλοι ) συνθετουν ενα ισχυρο πλοιο με ιδανικο εκτοπισμα , αριθμο πληρωματος , λειτουργικα εξοδα κ.λ.
Τωρα αν θελαμε καποιες επιπλεον βελτιωσεις τοτε

Α) Eνα δευτερο Ram για περιπτωση πυραυλικης επιθεσης κορεσμου στο δυσκολο Αιγαιο ! (συνολο 2 τοποθετημενα εκατερωθεν του υποστεγου η ενα στο υποστεγο και ενα στην πλωρη εκει που θα εμπαιναν οι επιπλεον συλβερ της ΗΝ για μεγαλυτερο αμεσα διαθεσιμο αποθεμα αντιβληματικων πυραυλων)

Β) Λιγο ακριβοτερη λυση ειναι αντι για συλβερ και ASTER να πιστοποιηθει ο CAMM ενας ικανοτατοςπυραυλος σε αντιαεροπορικα αλλα και αντιπυραυλικα καθηκοντα https://www.ptisidiastima.com/camm-er-for-belharra-helleniques/ με εξη η οκτω τριπλους εκτοξευτες ΕXLS τεσαρων πυραυλων καθε κελι αναλογα τι βαρος μπορει να τοποθετηθει συμφωνα με τους ναυπηγους στην πλωρη του πλοιου ( 6 τριπλοι =18 κελια με 72 πυραυλοι CAMM , 8 τριπλοι =24 κελια με 96 πυραυλοι CAMM ) Οπως καταλαβαινετε ο θολος προστασιας σε σχεση με τους 16 aster ειναι πολυ μικροτερος αλλα με τετοια ποσοτητα πυραυλων και πυκνοτητα που δε περναει αεροσκαφος ουτε και πυραυλος και ουτε επιθεση κορεσμου ακομα και στο Αιγαιο που ολα γινονται ταχυτατα και πισω απ την απεναντη βραχονησιδα …! Για αντιπυραυλικο το Strales+ ενα η δυο milenioum ( δε χρειαζετε νομιζω να μπει Ram λογο πληθωρας πυραυλων Camm)

Γ) Αν θελουμε τουμπανο τοτε 2 Α70 sylver 16 κελια για 16 ASTER η συδιασμο με SCALP ( μελοντικη προσθηκη ) μαζι με 3 η 4 τριπλους XLS για 36 η 48 πυραυλους CAMM και τελος ενα Milenioum η ενα RAMM

Στο κατω κατω γιατι να δωθουν χρηματα για 4 ασχετα πλοια και να μη αποκτησουμε 4 BEL η εστω και τρεις ?

Last edited 7 months ago by Stelios
milman

Πρέπει να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην ναυπήγηση μόνο στην Ελλάδα για τα οποία νέα πλοία του ΠΝ!

Το σύστημα των Mines coumtermeasures είναι το Umis της ECA .

(Usv inspector ) , και οδηγεί ήδη υποβρύχια ρομπότ και drones , και το Sterna

Το πλοίο έχει καταπληκτικά αντίμετρα , πληροφόρηση δεν υπήρχε γιατί παρουσιάστηκε πρίν μέρες

https://en.calameo.com/read/005258539a861c2b51bfb

Ελπίζω να βοήθησα

A.K.

1) Ένα θεματάκι που μοιάζει να παραβλέπουμε είναι και αυτό της πιθανής κοινής ιδιοκτησίας και των 3 ναυπηγείων μας.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μας δημιουργήσει δυσκολίες σε κάθε μελλοντική επιλογή πλοίων για το Π.Ν. εάν δεν είναι η επιθυμητή από την ΟΝΕΧ. Είτε για οικονομικούς, είτε για πολιτικούς λόγους. Και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το Π.Ν. αλλά την παράδοση όλου του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου σε ένα μονοπώλιο. Θα μου πείτε, πολύ σωστά, πως τώρα έχουμε μόνο αποκαΐδια αντί για ναυπηγεία οπότε τα πολυψειρίζω τα πράγματα. Όμως και για λόγους αρχής σαν Φιλελεύθερος και για λόγους κοινής λογικής θα προτιμούσα όταν προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα να μην καταλήγουμε να το αντικαταστήσουμε με κάποιο καινούργιο.
2) Η φημολογούμενη πρόταση των Γάλλων μοιάζει θετικότατη και μακάρι να προχωρήσει, αλλά εάν συνδέουμε την παραγγελία των φρεγατών με την αλλαγή ιδιοκτησίας στον Σκαραμαγκά, μάλλον κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Ίσως τελικά να πρέπει να φύγουμε από την λογική “πακέτου” για ναυπηγεία-φρεγάτες-ΜΕΚΟ-ενδιάμεση λύση. Αρχικά πίστευα πως είναι σωστή τακτική αλλά τώρα ανησυχώ πως οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Η μάλλον μονόδρομο με πολλές λακούβες…

Last edited 7 months ago by A.K.
Scalp_eg

Άρα αφού η γαλλική έκδοση των bel έχει τόσα μειονεκτηματα, (που τα τονίζουμε και παραπάνω) καλύτερα να πάμε στις mmsc που δεν έχουν καθόλου μειονεκτηματα και είναι και φτηνές 4,322bilion $ για 4 πλοία στη καταπληκτικη σαουδαραβικη διαμόρφωση.
Αυτό δεν είναι το συμπέρασμα του άρθρου?

IP1970

Aν και ειμαι υποστηρικτης της προτασης των γαλλικων πλοιων, εαν δεν εχουν τα οπλικα συστηματα που πρεπει να εχουν τοτε λυπαμαι αλλα εχασαν.Εαν ειχαν δειξει ευλυγισια στις διαπραγματευσεις απο τον καιρο που επαιζαν μονοι τους ,τωρα θα ειχαν στα χερια τους συμβολαιο αλλα ας οψεται. Απο κει και περα πολυ ενδιαφερουσα προταση ειναι η αγγλικη εφοσον μπουνε ολα τα οπλα που πρεπει εστω και εαν ξεφυγει λιγο η τιμη. Στους γερμανους δεν θα εδινα ουτε νερο και ας μας προσφεραν το ” αστρο του θανατου”.Ας βαλει ο θεος το χερι του να γλυτωσουμε απο τις αμερικανικες μαουνες για να μην κλαψουν μανουλες τα παιδακια τους .

Digenis

Ειναι σίγουρο οτι καμια ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πολιτικά τα πλοία των πουθεναδων αγγλων ακόμα και αν θεωρητικά δώσουν την καλύτερη προσφορά … Δεν υπάρχει κουλτουρα στενούς συνεργασίας πολιτικής και στρατιωτικής με την Αγγλία . Ασε που οι Γαλλοι – Γερμανοι θα βγάλουν πολιτικά σπυριά και πιθανών η ΕΕ να αρχίσει να δαγκώνει … Σε κάθε περίπτωση η 500αρα Type ειναι χειρότερη και απο την Bel fr .

Αν οι μονες επιλογες μας ειναι μεταξυ Bel FR , Βασικη Type 31 , και MMSC ΗΝ τοτε και μονο τοτε η MMSC ειναι καλύτερο συνολικά πλοία στην καλύτερη δυνατη τιμή … Αν αλλάξουν οι διαμορφώσεις σε μορφή προσφοράς πρέπει να ξανά γίνει σύγκριση .

MMSC ΗΝ μιλάμε για αυτήν

https://prnt.sc/w118g8

Και σε αυτη λοιπουν 1 βασικο πραματα θεωρω οτι λειπει .Το MFTA .
ECM εχει .Υποτιθετε οτι στην USS freedom έχει δοκιμαστή το SLQ-32(V)6 .
SEWIP Block 2 was tested on USS Freedom in December 2014
https://en.wikipedia.org/wiki/AN/SLQ-32_electronic_warfare_suite
https://www.nationaldefensemagazine.org/articles/2018/3/12/lockheed-martin-shrinks-electronic-warfare-system

Οπως επισης εχει δομικαστει και ειναι υπαρκτο ως Module το MFTA .

Οπως ειπα η Αραβικη διαμορφωση σε ελληνικη προσφορα εχει ελαχιστα λιγοτερο απο 0,9 δις € κομπλέ .Υπολογιζω οτι οι προσθήκες στη αραβικη MFTA, ASROC, MK,Strales ,ECM θα εχει 1,1 δις € .Όποιος θέλει μπορεί να κάνει υπολογισμούς .

Αν σε αυτα προστεθουν SM2 και μεγαλητερο ρανταρ σταθερων διαταξεων ,τοτε σιγουρα λογο μεγαλων τροποποιησεων μπορει να παει και 1,5 .Οχι και τοσο πιθανη αυτη η επιλογη .

Παρακαλώ δωστε βαση στη φωτο με το πλοιο MMSC HN και θα δειτε οτι ειναι πληρης σε εξοπλισμο καλυτερο απο τα υπολοιπα ως φρεγατα πολλαπλου ρολου .Επαναλαμβανω το TOWED λείπει απο το πλοιο για να τελειώσει και το θεμα έλλειψης του σοναρ Θολου.

THAN

Οπως και να εχει το πράγμα η Μπελ στην ελληνική διαμόρφωση είναι κορυφαίο πλοίο …που πράγματι μπορει να αλλαξει τα δεδομένα στο Αιγαίο και να κάνει τους Τουρκους να το σκεφτούν πολλές φορες πριν κάνουν οτιδήποτε στη Θαλασσά μας…
Χίλιες φορές μακάρι να αποκτήσουμε τέτοια πλοία…..

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 April 2016 #359

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά

Related News

Καλημέρα και καλή δύναμη!

Καλημέρα και καλή δύναμη στο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, στους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στους ανθρώπους...

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Τουρκία: Παρουσίαση προδιαγραφών για το ναυτικό Bayraktar TB3 αλλά και για το μη επανδρωμένο μαχητικό MIUS

Αρκετά νέα έδωσε ο Selcuk Bayraktar,  τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Baykar που κατασκευάζει τα γνωστά τουρκικά οπλισμένα drones Bayraktar TB2 και Akinci και έχει...