25.7 C
Athens
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ThinkOfTheBox: [email protected] ή FFG (X) για το ΠΝ; ποια είναι η καλύτερη...

ThinkOfTheBox: [email protected] ή FFG (X) για το ΠΝ; ποια είναι η καλύτερη λύση;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Η κρίση έπληξε σκληρά τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Το υλικό που εξοπλίζει τις μονάδες πρώτης γραμμής, σε φυσιολογικές συνθήκες, χρειάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα εκσυγχρονισμό ή/και αντικατάσταση. Δυστυχώς, το ΠΝ κατά κύριο λόγο, αλλά και ο ΕΣ άφησαν κατά μέρους τον εκσυγχρονισμό τους, λόγω έλλειψης κονδυλίων, και το ρολόι των εξοπλισμών φάνηκε να σταματά στο 2008 (για να μην πούμε νωρίτερα). Έτσι, σήμερα, στις Ένοπλες Δυνάμεις υπηρετούν υπέργηρες φρεγάτες, παμπάλαιες ΤΠΚ και υποβρύχια με ηλικία μεγαλύτερη και από τους κυβερνήτες τους.

Στα €2 δις το κόστος του προγράμματος των δύο ελληνικών [email protected]

Σε μια φυσιολογική χώρα, που πρέπει υποχρεωτικά να έχει Ναυτικό, όπως η Ελλάδα, ο εκσυγχρονισμός του Στόλου θα είχε λογική, συνέχεια, προγραμματισμό, μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία και θα έδινε δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα.

Σε μια φυσιολογική χώρα. Στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Γιατί απλά, δεν είμαστε μια φυσιολογική χώρα, όσο κι αν μας πονά όλους αυτό.

ThinkOutOfTheBox: Μεταχειρισμένα LCS (2 Freedom KAI 2 Independence) από τις ΗΠΑ αντί για αντιτορπιλικά ή καταδρομικά, αποσύρονται μέσα στο 2021

Έχουμε φτάσει λοιπόν στο σήμερα. Χωρίς να τους γνωρίζουμε προσωπικά, θεωρούμε τα πληρώματα των πολεμικών μας πλοίων αφανείς ήρωες, που μπορούν και βγάζουν σε κάθε άσκηση το 99% των πολεμικών μας, παρά την ανυπαρξία χρημάτων για ανταλλακτικά ή επισκευές. Ξεπερνούν σε ικανότητα ναυτικά με στελέχη που πληρώνονται πλουσιοπάροχα (πχ Γερμανικό), ναυτικά που έχουν και νεότερα πλοία, με μεγάλους προϋπολογισμούς, αλλά πάλι δεν καταφέρνουν να βγάλουν σε πέρας τις αποστολές τους. Κι όμως, το Ελληνικό ΠΝ το καταφέρνει. Για πόσο όμως θα μπορούν να γίνονται θαύματα;

Τώρα, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε μια σειρά διαπραγματεύσεων με τη Γαλλία, για την αγορά πολεμικών πλοίων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) ουσιαστικά συνέχισε μια “ιστορία” που ξεκινά σχεδόν 12 χρόνια πίσω, με τις τότε υπερσύγχρονες FREMM ΗΝ.

Οι δυο “τάσεις” για τον οπλισμό των ελληνικών [email protected], “υπερφρεγάτες” ή “απλές” FDI; Πότε θα υπογραφεί η σύμβαση;

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μέχρι και με την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά διακόπηκαν το 2014. Η επόμενη κυβέρνηση, διαπίστωσε πως εκτός από ανάγκη για άμεση προμήθεια πλοίων για το ΠΝ, χρειαζόταν και να ευχαριστήσει όσους στάθηκαν δίπλα στη χώρα τις δύσκολες ώρες που κάποιοι ήθελαν να την “πετάξουν” εκτός Ευρωζώνης. Και πολύ σωστά, επέλεξε την Γαλλία, παλιά φίλη και σύμμαχο.

Το πρόβλημα με τη Γαλλία είναι πως τα πλοία που διαθέτουν δεν είναι ακριβώς αυτό που ψάχνει το ΠΝ. Αν και οι ιταλικές FREMM θα λέγαμε πως είναι πολύ κοντά σε αυτό που ψάχνει η Ελλάδα, οι γαλλικές FREMM είναι υπερσύγχρονες μεν, υποεξοπλισμένες δε. Ακόμη κι αν νοικιάζαμε δυο από αυτές, και πάλι, δεν θα είχαμε τόσο μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους φίλους και γείτονες, που θεωρούν την Κρήτη, κάτι όπως η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν.

Το ΠΝ εξετάζει τη συνέχεια της αγοράς 2 [email protected] με ναυπηγικό πρόγραμμα 6 Gowind σε ελληνικά ναυπηγεία

Το ΠΝ στις αρχές του 2018 άρχισε να συζητά για μια απόκτηση που θα περιελάμβανε τις υπερσύγχρονες FTI (νυν FDI), που στην εξαγωγική τους έκδοση ονομάζονται [email protected], και εδώ στην ΠΤΗΣΗ τις λέμε [email protected] Helleniques. Τώρα, αν και η βασική έκδοση που θα αγοράσει η Γαλλία είναι αρκετά μακρυά από αυτό που θα ήθελε το ΠΝ σαν ένα πλοίο AAW, θυμίζουμε πως η Γαλλία τις αγοράζει σαν φρεγάτες γενικής χρήσης που θα αντικαταστήσουν τις LaFayette. Ο κάθε χρήστης, μπορεί να βάλει επάνω ότι επιπλέον οπλισμό θέλει, αρκεί να πληρώσει βέβαια (δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα).

Καθώς όμως το σχέδιο αντέχει επιβαρυντικών για το εκτόπισμα (και το κόστος) επεμβάσεων, το ΠΝ είδε στο σχέδιο αυτό τη δυνατότητα να αποκτήσει επιτέλους προηγμένα πλοία Α/Α άμυνας περιοχής, που όμως δεν θα υστερούν και σε καθήκοντα γενικής χρήσης. Έτσι, η χώρα μας κινήθηκε στη λογική της απόκτησης 2+2 φρεγατών [email protected], που αργότερα, όταν το κόστος έδειξε να είναι σχετικά υψηλό, περιοριζόμαστε στις “2 και μετά βλέπουμε”.

CAMM-ER, ποιος είναι ο πύραυλος που εξετάζει το ΠΝ για τις [email protected] Helleniques;

Θεωρούμε πως το deal για την αγορά των δυο φρεγατών είναι “κλεισμένο”, και πολύ δύσκολα θα αλλάξει κάτι, μιας και η απόφαση είναι πρωτίστως πολιτική. Το ΠΝ έχει το δικαίωμα, και μέσα στα πλαίσια που το επιτρέπεται, προσπαθεί να τροποποιήσει τα πλοία προσθέτοντάς τους επιπλέον δυνατότητες.

Η τελική ελληνική διαμόρφωση είναι άγνωστη, αν και η πρόσφατη ανακοίνωση της συνεργασίας της Naval Group  με ελληνικές εταιρείες και ιδρύματα, στις φωτογραφίες που διανεμήθηκαν, φαίνεται πως τελικά το ελληνικό πλοίο θα έχει 4 οκταπλούς εκτοξευτές με 32 κελιά συνολικά, πυροβόλο 76mm STRALES και αντιπλοϊκούς πυραύλους. Δεν φαίνεται κάποιο σύστημα CIWS (πχ RAM), κάτι που σημαίνει πως πιθανά το ΠΝ να προσθέσει κατόπιν παραλαβής, κάποιο από τα αντιπυραυλικά Phalanx που έχει στο οπλοστάσιό του. Για το θέμα αυτό είχαμε γράψει παλαιότερα.

Μετά τις 2 (+2) [email protected], τι; Η European Patrol Corvette είναι η λύση για τη συνολική ανανέωση του Στόλου του ΠΝ;

Τώρα, όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, η Ελλάδα έπιασε από τα “μαλλιά” την ευκαιρία της αμερικανοτουρκικής “κόντρας” σε πολλά μέτωπα. Έτσι, η χώρα μας αναδείχτηκε ο καλύτερος και σταθερότερος εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η προσέγγισή μας “σφραγίστηκε” με την υπογραφή της συμφωνίας του εκσυγχρονισμού των F-16V, ενώ φαίνεται πως διευρύνεται με την μελλοντική αγορά των αεροσκαφών F-35A, αλλά και την παραχώρηση μεταχειρισμένου υλικού.

Τον Ιούλιο ο νικητής του προγράμματος FFG(X), το πρώτο πλοίο έτοιμο το 2026

Πολλές πληροφορίες έχουν κυκλοφορήσει για την προσφορά εκ μέρους των ΗΠΑ μεταχειρισμένων πολεμικών πλοίων. Το ενδιαφέρον του ΠΝ εστιάστηκε εδώ και χρόνια στα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, και οι πληροφορίες μας, που σας έχουμε μεταφέρει, αναφέρουν πως οι ΗΠΑ πλέον αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο παραχώρησης δυο εξ’αυτών στο ΠΝ. Το θέμα αυτό θα το θίξουμε σε νεότερο άρθρο μας.

Τώρα, οι ΗΠΑ, σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις, μας πρότειναν την “σύμπλευσή” μας στο πρόγραμμα FFG(X), το νέο πρόγραμμα φρεγάτας για το USN, που θα αποδώσει ένα πλοίο που θα λάβει θέση, από πλευράς μεγέθους και αποστολών, ανάμεσα στα Littoral Combat Ships και τα Arleigh Burke. Μιλάμε για φρεγάτες με δυνατότητες αντιαεροπορικού πολέμου, αλλά και ταυτόχρονη δυνατότητα ανθυποβρυχιακών αποστολών καθώς και εμπλοκής θαλάσσιων ή χερσαίων στόχων.

Το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε τις πέντε υποψήφιες εταιρείες για το πρόγραμμα FFG(X)

Το πλοίο που θα επιλεγεί, θα έχει ένα προηγμένο 3D radar, εκτοξευτή Mk41 32 θέσεων (που θα δέχεται πυραύλους SM-2 αλλά και ESSM Block 2), πυροβόλο 76 χιλιοστών, πυραύλους NSM (ή αντίστοιχους), ελικόπτερο MH-60R και άλλα προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Για το τελικό σχέδιο διαγωνίζεται η ιταλική FREMM (με επιπλέον θωράκιση), η ισπανική F-100, η Austal με ένα μεγενθυμένο LCS Independence, αλλά και μια αμερικανική, η Ingalls, με μια έκδοση του πλοίου ακτοφυλακής Legend Class (η 5η διαγωνιζόμενη, η LM με την Freedom, αποχώρησε).

Όλα τα σχέδια είναι αρκούντως ικανά, και το USN σκοπεύει να αγοράσει τουλάχιστον 20 από τις FFG(X). Μια πιθανή προσθήκη της Ελλάδος στο πρόγραμμα, με πιθανή κατασκευή του σχεδίου σε ελληνικό ναυπηγείο, θα μπορούσε να αποδώσει για την χώρα μας μέχρι και 10+ πλοία, σε βάθος 20 ετίας. Μην ξεχνάμε, πως ΑΝ τελικά εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, τα πλοία έχουν ήδη από 20 ως 28 χρόνια υπηρεσίας. Πόσο να μείνουν παραπάνω σε υπηρεσία; Συνεπώς, μιλάμε για ανάγκη αντικατάσταση 9 φρεγατών S και 4 φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ, πάντα σε βάθος 25ετίας.

Η Fincantieri ποντάρει στο συγκρότημα ισχύος για να κερδίσει τον διαγωνισμό για τις νέες φρεγάτες

Τώρα, θεωρητικά το πρόγραμμα FFG(X) θα αποδώσει πλοία μέχρι το 2026 ή 2027. Λογικά το ΠΝ θα μπορούσε ακόμη και να προηγηθεί του USN, καθώς το τελευταίο δεν έχει τόση πίεση για να αποκτήσει πλοία επιπέδου FFG(X). Άλλωστε οι FFG αντικαθίστανται από τις LCS, ενώ τα ΑΒ είναι οι ξεκάθαροι κυρίαρχοι των θαλασσών. Απλά το κόστος χρήσης τους, καθώς και στελέχωσής τους, είναι υπερβολικά υψηλό ακόμη και για ένα ναυτικό όπως το USN, από τη στιγμή μάλιστα που σε λίγο τα ΑΒ θα έχουν τριψήφιο νούμερο σε υπηρεσία (υπερβάλουμε, αλλά έτσι όπως πάει…). Εκεί θεωρητικά θα δώσει λύση η FFG(X), με τα χαμηλότερα κόστη χρήσης.

Το πρόβλημα είναι πως οι FFG(X) δεν είναι πια τόσο φθηνές σε σχέση με τα Arleigh Burke. Το κόστος τους υπολογίζεται πως θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 1 δις δολάρια, τη στιγμή που τόσο πλέον έχει φτάσει να κοστίζει ένα Arleigh Burke Flight III (οκ, είναι ίσως ακριβότερο, καθώς οι εκτιμήσεις κόστος δεν περιλαμβάνουν το προωστήριο σκεύος και φυσικά τα όπλα).

Μετά τα Arleigh Burke κινδυνεύει με περικοπές και το πρόγραμμα νέας φρεγάτας των ΗΠΑ

Τώρα, σχεδόν σε όλες τις προτάσεις, το εκτόπισμα της FFG(X) είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που σήμερα εκτοπίζουν οι περισσότερες φρεγάτες. Δεν θα ήταν έκπληξη αν το σχέδιο εγκαταλειπόταν, υπέρ ενός Arleigh Burke Flight IV. Άλλωστε, ένα Super AB θα αντικαταστήσει τα γηραιά αλλά ικανότατα και πιστά Ticonderoga. Γιατί να μην σχεδιαστεί ένα μικρότερο ΑΒ;

Ένα ΑΒ με περισσότερους αυτοματισμούς, το ραντάρ της FFG(X) και μικρότερο πλήρωμα, θα μπορούσε να είναι η οικονομικότερη λύση για το USN. Άλλωστε, περιμέναμε αποτέλεσμα της διαδικασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά τελικά υπήρξε μετάθεση για τον φετινό Ιούλιο (στον διαγωνισμό της FFG(X)).

300 τόνοι επιπλέον χάλυβας για την θωράκιση της «αμερικανικής» FREMM

Συνεπώς, η επιλογή του ΠΝ να αγοράσει δυο [email protected] σαν άμεση (;) λύση είναι η καλύτερη σε ότι αφορά τον κίνδυνο εξέλιξης. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η Naval Group κατασκευάζει την πρώτη FDI, συνεπώς δεν τίθεται θέμα σχεδίου. Το κόστος του τελικού σχεδίου δεν το ξέρουμε (για το ελληνικό πλοίο) καθώς δεν έχει ακόμη κλείσει το θέμα του οπλισμού/εξοπλισμού.

Ας δούμε όμως και τις δυνατότητες που θα πρέπει να συγκρίνουμε. Σε πλοία αυτής της κατηγορίας, τη μεγάλη διαφορά παίζουν όπως είναι φυσικό τα ραντάρ. Η FDI εφοδιάζεται με το SeaFire 500, ενώ η FFGX με το AN/SPY-6(V)3 EASR. Οι δυνατότητες των δυο συστημάτων είναι συγκρίσιμες, αν και η Thales ισχυρίζεται πως το SF500 είναι ανώτερο σε δυνατότητες και χαρακτηριστικά από το EASR. Θυμίζουμε πως το ραντάρ AN/SPY-6(V)1 AMDR, μια άλλη έκδοση του EASR, τοποθετείται στα Flight III Arleigh Burke.

Φοβού την Ιταλική FREMM στον διαγωνισμό για την Αμερικάνικη Φρεγάτα του μέλλοντος!

Τώρα, σε ότι αφορά τον οπλισμό, η FFGX αλλά και η FDI (στο ελληνικό σχέδιο) έχουν 32 κελιά για πυραύλους. Συνεπώς, μπορούν να φέρουν τον ίδιο αριθμό SM-2 και ASTER 30. Το πυροβόλο προφανώς μπορεί να είναι 76 χιλιοστά στις FFGX, αν και για αρχή θα τοποθετείται το 57 χιλιοστών των LCS. Φυσικά κάποιοι θα πουν ότι στους Mk41 μπορούν να μεταφερθούν και 4πλοί ESSM Block 2, αλλά και στους Sylver μπορούν να μεταφερθούν 4πλοί CAMM-ER.

Τώρα, και τα δυο πλοία μπορούν να λάβουν 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους, NSM ή Exocet Block3c. Απλά, μιας και υπάρχει στο ελληνικό οπλοστάσιο, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για μια άλλη επένδυση σε NSM. Συνεπώς, ο οπλισμός στα δυο πλοία είναι συγκρίσιμος. Σε ότι αφορά το ελικόπτερο, μπορούν να φέρουν και τα δυο πλοία MH-60R, καθώς και κάποιο μη επανδρωμένο ελικόπτερο.

Νέο ραντάρ AN/SPY-6 για τα Arleigh Burke Flight III του Αμερικανικού Ναυτικού

Τώρα, αν εξαιρέσουμε τις ενισχυμένες Independence, αλλά και ίσως το αλλαγμένο Legend, οι υπόλοιπες FFGX δεν περιορίζονται κάτω των 5000 τόνων σε εκτόπισμα. Αν και αυτό δεν μπορεί, και δεν πρέπει να είναι λόγος επιλογής, τονίζουμε πως μεγαλύτερα πλοία θα πρέπει να ελιμενίζονται στη Σούδα, ή να κάνουμε σημαντικά λιμενικά έργα στη Σαλαμίνα. Τονίζουμε πως αυτό δεν είναι τόσο ανασταλτικός παράγοντας, ειδικά αν σκεφτούμε πως τα πλοία αυτά θα επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ.

Θεωρητικά, το κόστος διατήρησης σε υπηρεσία των FFGX θα μοιράζεται με το USN. Θυμίζουμε πως η ΠΑ είχε πολύ καλή εμπειρία από το USN στη συντήρηση των A-7H Corsairs, και μάλιστα καλύτερη των σχέσεων και των διαδικασιών της USAF. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ΗΠΑ θα κρατήσουν πολλά χρόνια σε υπηρεσία της κλάση (αν την βάλουν σε υπηρεσία), και σίγουρα τα πλοία δεν θα μείνουν χωρίς υποστήριξη.

Το αμερικανικό Ναυτικό δείχνει το δρόμο: εγκατάσταση πυροβόλου λέιζερ σε αντιτορπιλικό Arleigh Burke

Το ίδιο όμως μπορεί να γίνει και με τις [email protected], καθώς και το Γαλλικό Ναυτικό έχει παραγγείλει ήδη 5 FDI, ενώ δεν αποκλείεται να παραγγείλει κι άλλες, για να καλύψει κενά από τις FREMM που πούλησε. Πιστεύουμε πως το πλοίο θα συνεχίσει την εμπορική επιτυχία των LaFayette, FREMM, Gowind,  και αρκετά ναυτικά θα το θέσουν σε υπηρεσία, ειδικά αν δουν ένα ναυτικό πρώτης γραμμής σαν το ελληνικό να υψώνει εκεί τη σημαία του. Άρα, πρόβλημα στο μέλλον δεν θα έχουν οι ελληνικές [email protected] (εκτός αν τις αφήσουμε χωρίς FOS για καμιά δεκαριά χρόνια, έτσι, για να μάθουν).

Τώρα, κάτι που μπορεί να πει κανείς είναι πως αν ποτέ θελήσουμε να πάρουμε μεταχειρισμένα πλοία, το USN θα ήταν καλύτερη δεξαμενή για να πάρουμε FFGX 20τίας κάποτε. Εδώ θέλουμε να κάνουμε μια ερώτηση. Αν η πρώτη FFGX μπει σε υπηρεσία το 2027, σημαίνει πως το 2050 η Ελλάδα ακόμη θα ψάχνει για μεταχειρισμένα πλοία; δεν θα έχει καταφέρει ούτε και τότε να ψωνίζει πλοία καινούργια;

10 νέα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke Flight III για το αμερικανικό Ναυτικό προς 9 δις $

Επίσης, η πιθανή συμμετοχή μας στο πρόγραμμα των [email protected], είναι προφανές πως μας έστρωσε το δρόμο για το European Patrol Corvette. Συνεπώς, μετά τις 2 ή 4 [email protected], η Ελλάδα θα ξεκινήσει να παραλαμβάνει προηγμένες ευρωπαϊκές κορβέτες, που προφανώς θα έχουν ναυπηγηθεί σε ελληνικά ναυπηγεια. Άρα, δεν τίθεται θέμα ελληνικής κατασκευής, και για αυτά τα προγράμματα.

Η επιλογή FFG(X) ή επιπλέον [email protected] υφίσταται βέβαια μετά την αγορά των πρώτων δυο [email protected], που όπως έχουμε πει, μάλλον έχει “κλείσει” με κάποιον τρόπο, ανεξαρτήτως τελικού κόστους. Θεωρούμε πως και τα δυο πλοία (FFGX & [email protected]) θα είναι ότι καλύτερο στον τομέα τους, απλά η [email protected] θα έχει περιορισμένο εκτόπισμα σε σχέση με το αμερικανικό σχέδιο (όποιο κι αν είναι αυτό). Το τι θα κάνουμε, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, με βασικότερο την περίφημη “ενδιάμεση λύση”.

Τι τρέχει με τα Arleigh Burke και το ΠΝ; Τι συμβαίνει με τις φρεγάτες LCS και πως επηρεάζεται η πιθανή αγορά των [email protected] από τη χώρα μας;

Αν η λύση αυτή περιλαμβάνει Arleigh Burke FlightI/II, τότε μάλλον το ΠΝ θα στραφεί στην FFG(X), βάζοντας πλοία της κατηγορίας σε υπηρεσία στο μέλλον, αντικαθιστώντας τις εκσυγχρονισμένες S.

Αν οι Γάλλοι, προσφέρουν μεταχειρισμένες FREMM, ή κάτι άλλο (αλήθεια, τι;), τότε αυτό σημαίνει πως το ΠΝ έχει δέσει το μέλλον του με τη Thales και τους ASTER 30. Καλώς ή κακώς, πάντα, ένα και ένα κάνουν δυο. Ελπίζουμε να έχουμε νεότερα το συντομότερο δυνατόν από τα προγράμματα του Ναυτικού, γιατί αισίως είμαστε στα μέσα του 2ου μήνα του 2020.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

265 ΣΧΟΛΙΑ

265 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Spirit

Κανονικά καμιά από τις δύο επιλογές δεν είναι για το ΠΝ και οι δύο θα πάνε πάνω από δισεκατομμύριο ενώ οι ανάγκες μας κανονικά είναι για 8-12 νέες, φρεγάτες, 6-8 νέες ΤΠΚ ή ελαφριές κορβέτες και 4-6 νέα υποβρύχια.
Αυτά τα χοντρά ανάγκες βέβαια δεν τελειώνουν εκεί…

agnostosependytis

ΟΙ Fremm FFG (αν κερδίσουν αλλά ακόμη και αν δεν κερδίσουν) είναι αδερφά πλοία με τις Fremm. Οι Ιταλοί πουλάνε τις Fremm με 500 μύρια, άρα παίρνεις 6 Fremm, τρεις υφιστάμενες (με 500 μύρια/κομμάτι) και τρεις FFG (με 750 μύρια το κομμάτι) και ζητάς με την παραγγελία ότι μόλις παραλαμβάνεις FFG θα παίρνουν για updgrade σε FFG και μια από τις παλιές.

Digenis

Δεν υπαρχουν αυτα τα νουμερα μου λες !!! 500εκ οι ιταλικες χωρις οπλα χωρις fos !!! O Τελικός λογαριασμός λέει 750εκ€+ το κομμάτι απο ιταλικά ναυπηγεία …

agnostosependytis

Υπάρχουν αυτά τα νούμερα, καθώς και στην Βραζιλία οι Fremm είχαν προταθεί με 500 μύρια, το Μαρόκο αν θυμάμαι καλά την είχε προμηθευτεί με ακόμη λιγότερα (αλλά ήταν υποεξοπλισμένη) και η Αίγυπτος τις παίρνει με 500. Επίσης η Αμερική έχει πει ότι παίρνει 20 FFG με 1 δις την πρώτη (σε δολλάρια) και 800 εκατομύρια την δεύτερη και μετά (πάντα σε δολλάρια) εξ ου και το 750 που ανέφερα. Φυσικά ΔΕΝ έχει όπλα και FOS, σε καμιά τιμή οπλικού συστήματος δεν περιλαμβάνονται τα πυρομαχικά, όταν βλέπω τιμή για G-3 δεν μου λένε και με 1.000 σφαίρες ή τόσες βομβίδες, ενώ… Read more »

Digenis

1. https://www.ptisidiastima.com/italy-egypt-negotiate-fremm-deal/ Αν η Αίγυπτος πετύχει την απόκτηση των πλοίων, αυτά θα είναι οι φρεγάτες «Spartaco Schergat» και «Emilio Bianchi». Η πρώτη ετοιμάζεται να εισέλθει σύντομα σε υπηρεσία και η δεύτερη θα ακολουθήσει το επόμενο έτος. Κατά τη «La Tribune», το κόστος θα μπορούσε να κυμανθεί στο €1,2 δις, όσο περίπου κόστισε το 2015 η μόνη αιγυπτιακή FREMM «Tahya Misr» Βαλε στην τιμη τα οπλα και τα fos .Οποιο αρθρο δεν αναφερει οπλα και fos να θεωρεις δεδομενο οτι ολα τα μπουν εχτρα . 250 παραπάνω .Εκτος και αν οι αιγυπτιοι χρησιμοποιησουν καποια οπλα απο την παραγγελεια των Gowind .… Read more »

darede

Οι Αιγύπτιοι αγοράζουν 2 ιταλικές Fremm και 4 νέες σε ένα deal που περιλαμβάνει και άλλα οπλικά μέσα, και το οποίο ανέρχεται σε 9 δις. Η τιμή όπως αναφέρεται και στο άρθρο για την FFG(X), είναι άνω του 1 δις.

agnostosependytis

Σύμφωνα με το ίδιο το Αμερικανικό κράτος, θα παραγγελθούν 20 FFGX, από τις οποίες η πρώτη θα κοστίσει 1 δις δολλάρια (και όχι ευρώ) και οι υπόλοιπες το πολύ 800 εκατομύρια (δολλάρια πάλι). Το τι λέει κάποιο άρθρο ή σχόλιο δεν το θεωρώ βαρύτερο από το τι λέει το κράτος εκεί.

Για τις Ιταλικές Fremm τα δεδομένα είναι ότι θα κοστίσουν μεταξύ 500-650 εκατομύρια η καθεμία (από τις δύο) ενώ υπάρχουν ΦΗΜΕΣ για μεγαλύτερο deal που θα έφτανε τα 9,8 δις δολλάρια και θα περιλάμβανε αυτές τις δύο, άλλες 4 και 20 περιπολικά σκάφη οπλισμό κτλ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Οι Fremm FFG δεν έχουν καμμία σχέση με τις ιταλικές Fremm. Σκέψου μόνο ότι οι γαλλικές και οι ιταλικές Fremm, που υποτίθεται ότι αναπτύχθηκαν από κοινού, έχουν μόνο 15% κοινά συστήματα. Επίσης: – Το κόστος των FFG είναι ήδη προσδιορισμένο (κοντά 1 εκατ.) και η ιστορία διδάσκει ότι τελικά θα είναι πολύ παραπάνω – Οι Ιταλοί πουλάνε τις Fremm στην Αίγυπτο από ανάγκη μια και οι διαπραγματεύσεις με την Βραζιλία κατέρρευσαν και θα τους έμεναν στο χέρι. Η τιμή των 500 εκ. δεν περιλαμβάνει όπλα και δεν ξέρουμε τι άλλο ΥΓ: Θα έβρισκα πολύ ωραία λύση να μας πουλήσει η… Read more »

Chris

Η καλύτερη λύση, που από ότι φαίνεται έχει αποφασιστεί από το πολιτικό προσωπικό της χώρας, είναι η παραχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο στην Τουρκία. Το μόνο που ζορίζονται είναι πως θα μας το σερβίρουν. Γι’ αυτό και η εμμονική επανάληψη των λέξεων Χάγη και συνεκμετάλευση από διάφορους κολαούζους και φερέφωνα, για πλύση εγκεφάλου.

Είναι πιθανό το 2021 να είναι το έτος πλήρους απώλειας της εθνικής ανεξαρτησίας και της οριστικής ήττας του Ελληνισμού και αντί για γιορτές να έχουμε και νέες εθνικές τραγωδίες. Να ζήσουμε να τη θυμόμαστε τη χώρα που είχαμε κάποτε.

Animades

Μακάρι να κάνεις λάθος…..

Chris

Εννοείται μακάρι.

Koulis

Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν οι πρόγονοι σκέφτονταν έτσι, το 2021 δε θα γιορτάζαμε καμία επέτειο και θα μιλάγαμε την τουρκική. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει.

Chris

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει αλλά τα τελευταία 200 χρόνια η γεωγραφική, πληθυσμιακή και πολιτισμική παρουσία του ελληνισμού μειώθηκε δραματικά. Η Ελλάδα είναι χώρα υπό ξένη επιτροπεία οικονομικά και πλέον και γεωπολιτικά μετά από τις συμφωνίες Τσίπρα και Μητσοτάκη. Η περιουσία της είναι υποθηκευμένη για 98 χρόνια. Η νεολαία της στο εξωτερικό. Η χώρα είναι σε δημογραφική κατάρευση. Η απειλή της αντικατάστασης του πληθυσμού εξελίσσεται καθημερινά. Όλοι κάποτε πεθαίνουν, ειδικά τα έθνη όταν έχουν πάρει την απόφαση ότι δεν τους ενδιαφέρει και τόσο να ζήσουν. Όσο για τους προγόνους όταν είχαν επιτυχίες που είχαν δεν κυβερνιόταν από υποτελείς που έβγαιναν… Read more »

Chris

Για να είμαι πιό σαφής, το σχόλιο μου έχει ως αφετηρία το εξής: Γράφεται σε διάφορα μέσα ότι αύριο ο ΟΗΕ αναρτά τις συντεταγμένες ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης. Αν ισχύει, η Τουρκία αποκτά νομιμοποίηση να ξεκινήσει έρευνες νοτίως της Κρήτης, με την Ελλάδα να μένει έκθετη. Ελπίζω να είναι ψέμα αυτή η είδηση. Περιμένω να δω τι θα γραφτεί αύριο για να επανέλθω.

Fingolfin

Καμία νομιμοποίηση, απλώς καταγράφει τις θέσεις της Άγκυρας.

Chris

Νομιμοποίηση για την Τουρκία σημαίνει επαρκή νομιμοποιητική πρόφαση για να μπορέσει να εφαρμόσει την πιλιτική του κλέβω και αρπάζω ότι μπορώ. Οι θέσεις της Ελλάδας που ακριβώς είναι καταγεγραμμένες; Και με βάση ποιά δικαιώματα θα αντιδράσει όταν πάει να γίνει η μαγκιά στην “τουρκική ΑΟΖ”; Και όταν μας καθήσουν στο τραπέζι με βάση ποιά δικαιώματα θα διαπραγματευτεί; Αυτά που της δίνουν όλες οι διεθνείς συμβάσεις και εδώ και 40 χρόνια δεν υλοποιεί; Το ζήτημα του τουρκολιβυκού συμφώνου ήταν γνωστό από αναλυτές από πέρισυ, που προειδοποιούσαν δημόσια ότι το επόμενο βήμα της Τουρκία ςθα γινόταν νοτίως τςη Κρήτης. που σημαίνει ότι… Read more »

Fingolfin

Με τα ίδια δικαιώματα που επεμβαίνει η Τουρκία στην δηλωθείσα στον ΟΗΕ Κυπριακή ΑΟΖ.

x-m

Αν σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν απαντήσουμε (όχι με δηλώσεις στον τύπο…..) “χαιρέτα τη την Αλεξάνδρεια που χάνεις”.

Koulis

Ευτυχώς που κάποιοι δεν κατάφεραν να “ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας”. Τότε όλοι θα βλέπαμε τι σημαίνει εθνική καταστροφή και τραγωδία. Αυτά να θυμόμαστε για να μην κινδυνεύουμε να τα ζήσουμε.

Yannis

Το αντίθετο. Αν δεις την Ελληνική ιστορία (97, 22, 74), οι εθνικές τραγωδίες έρχονταν πάντα από αδιάλλακτους, αιθεροβαμονες τζάμπα μάγκες σαν εσένα, ενώ οι επιτυχίες από υπολογισμένες τολμηρές επιλογές (12,19,40).

Koulis

Ακριβώς σαν κι αυτές με τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι σύντροφοι οι δικοί σου, το μόνο που θα δουν είναι οι αρμοί σε κανένα μπάνιο.

Panos71

Πάλι καραγκιοζιλικια λες;

x-m

Άθλια η συμφωνία των Πρεσπών . Για ποιό πράγμα όμως είχε η Σπυράκη ραντεβού με τον Ζάεφ στο Παρίσι; Για να μιλήσουν για την αναπαραγωγή της πεταλούδας; Δεν έχουμε ξεχάσει ποιός είπε ότι το μακεδονικό σε λίγα χρόνια θα ξεχαστεί, ούτε ποιοί λοιδωρούσαν τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο επειδή πολέμησε το κατάπτυστο σχέδιο Ανάν , κλπ,κλπ. Το ότι βλέπετε ουσιαστικές διαφορές στην εξωτερική πολιτική της χώρας ανάλογα με το ποιός κυβερνά είναι αξιοθαύμαστο !! Τα ίδια έκαναν οι συριζαίοι αλλά ήταν προδότες, αυτοί ήρωες 😆 😆 😆 Η Ελλάδα ναι, ποτέ δεν πεθαίνει, αλλά τι έχει απαντήσει ο νυν πρωθυπουργός στο… Read more »

Chris

Τζάμπα μάγκες; Αυτό δεν το έλεγε ο «Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη βοήθειά τους»;
Αυτός που είχε πεί πρόσφατα «Πιστεύω ότι η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων μετά τις εκλογές είναι αναγκαία. Ο κίνδυνος επεισοδίων με αρνητικές επιπτώσεις θα είναι υπαρκτός, εάν δεν προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες ίσως, αλλά που κατοχυρώνουν την ειρήνη στην περιοχή. Σε μια τέτοια προσπάθεια η Ελλάδα θα έχει, πιστεύω, την συμπαράσταση τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ».
Είμαι σίγουρος ότι αυτός το έλεγε.

x-m

Ως προς την πρώτη παράγραφο συμφωνώ. Η σηματοδότηση που εκπέμπει το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν είναι προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων που μας δίνουν οι διεθνείς συνθήκες. Μόνο επαμφοτερίζοντα μισόλογα βλέπουμε. Μέχρι και ο Λίβανος προχωράει σε γεωτρήσεις , εμείς μαδάμε μαργαρίτες. Συνεπώς , τι να κάνεις τα καράβια αν έχεις σκοπό να λάβεις αποφάσεις που κάνουν την ύπαρξη τους ή μη άνευ σημασίας;

Skeptomenos_politis

Δυστυχως απο οτι φαινεται δεν προκειται καν για συνεκμεταλευση, αλλα για πληρη παραχωρηση των θαλασσων νοτιως της Κρητης και της Ροδου στην Τουρκια.

Koulis

Από αυτά που λες δε νομίζω να είσαι και πολύ σκεπτόμενος.

dimitrisx

++++++++++++++++

skylos

μεταχειρισμένες και οικονομικές f123,με αμυντική διπλωματία μπορεί και να τις παίρνεις… συν η Augsburg και Lübeck από f122,και συνολικός εκσυγχρονισμός σε όλες συν τις meko μας ,και έτσι έχεις ομοιογενή στόλο 10 φρεγατών για καμιά 15ετια….οικονομικά,χωρίς πλοία αεράμυνας και υπερβολές, μέχρι μπάς και γεμίσεις το πορτοφόλι σου ….συγχρόνως δε κοιτάς τις έξελίξεις στη ναυπηγική χωρίς βιασύνη….ααα και αφου θέμε και mdcn πάρε και απο τη φίλη Γαλλία και ένα ,1, υποβρύχιο scorpene ή ντιζελοκίνητο Shortfin Barracuda της Αυστραλίας ,για να έχεις και τους mdcnπου είναι πια τόσο απαραίτητοι…

x-m

Απο τη Γερμανία , ούτε τον πυρετό τους.

palios

Αν κερδισει η μεγενθυμένη Independance τότε και μόνο τότε συμφέρει η FFG λόγω εξωπραγματικής ταχύτητας (τίποτα ανάλογο σε όλη την Μεσόγειο, με τορπίλη δεν το χτυπάς άρα αν έχει επαρκή αντιπυραυλική προστασία τράβα βρες τρόπο να το βυθίσεις) . Bonus το θηριώδες κατάστρωμα πτήσεων που υπό συνθήκες μπορεί να το καταστήσει μίνι “ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ”.
ΥΓ. Μία Δύναμη κρούσης με 1 ΜΕΚΟ 1 Belhara 1 Arleigh Burke 2 SV 2 S 2 LCS INDEPENDANCE με 6 Α/Υ Ελικοπτερα 4 ΑΗ64 4 ΝΗ90 και 200 Πεζοναύτες σε περίοδο κρίσης προς καστελόριζο μεριά πως θα σας φαινόταν?. Και όλα αυτά μέχρι το 2017

darede

Σε ποιά εξωπραγματική ταχύτητα αναφέρεστε; Εάν επιλεγεί η Austal τότε η ταχύτητα της θα είναι 30 kn. Επιπλέον 14 ελικόπτερα που γράφεται που θα τα βάλετε, εάν πάρουμε σαν δεδομένο οτι MEKO – Belhara – S – μτχ Arleigh Burke φέρουν απο 1 ελικόπτερο;

comment image

Doric

Αυτο που γραφεται,θα ηταν ο εφιαλτης των logistics……..
Μια δυναμη με γερμανικα,αμερικανικα,γαλλικα και…εγγλεζικα πλοια,
Ολων των ειδων τα οπλα,
Και 3 ειδων διαφορετικα ελικοπτερα…
Ειπαμε ,ειμαστε banana republic,αλλα οχι και ετσι…..
Εντελως φιλικα….

palios

Επειδή είμαστε σε περιβάλλον “what if”… α) Οσον αφορα την πολυτυπία τους τρεις πρώτους τύπους S-MEKO-SV τους έχουμε ήδη. Belharra θα πάρουμε κατ ελάχιστον 2 κομματια. Αν προσφερθεί ΑΒ δεν νομίζω να πει κανείς όχι…. Και μένει και το τι θα γίνει καιμε τις FF(G). β)Οσον αφορά την ταχύτητα, έχω την αίσθηση ότι οι INDEPENDANCE “χτυπάνε” 44 μίλια την ώρα…. Τώρα τί θα προκύψει από τον διαγωνισμό δεν ξέρουμε…. γ) Οσον αφορά τα ελικόπτερα αν δεν κάνω λάθος οι S και οι Independance εχουν χώρο γιά 2 Τέλος -φαντασιακά πάντα- αυτή η δύναμη κρούσης θα κατέβαινε για μάχη όχι γιά… Read more »

commenter

Θα μας φαινόταν πολύ ακριβή και υπερβολική. Τόσους τύπους πλοίων έχουν οι ομάδες αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ.

bill971

Καλημέρα!
Όταν ρίξει τορπίλη το υποβρύχιο, το αντιλαμβάνεται σίγουρα η φρεγάτα; Επίσης ξέρει από ποια κατεύθυνση της έρχεται;
Αν ναι, συμφωνώ απόλυτα για τις LCS Independence.
Βλέπω 16 antiship! Καλό αυτό. Για αντιαεροπορικά βλήματα παίρνει sm2; Επίσης βλέπω μόνο 16 θέσεις.

chriss8

16*4=64 ESSM Bl II ή 32 ESSM και 8 SM-2

Για την τορπίλη, αν έχεις καλό σόναρ και ευνοϊκές συνθήκες τις βλέπεις από νωρίς. Αλλιώς πιο αργά….

palios

Συγνώμη λάθος!! 2027 ενοούσα!

CKfurious

Γιατί ρε παιδιά Κυριακή βραδυ??? 😥

Χάθηκε Σάββατο βραδυ?? 😕

Τι να πρωτοκάνουμε Κυριακή βραδυ??? 😡
Να0 άλουμε τα παιδιά για ύπνο? :beg:
να φτιάξουμε βαλίτσες για το Δευτεριάτικο ταξίδι όσοι από μας είναι αερομεταφερόμενοι
να βγάλουμε τα σκουπίδια έξω :chuckle:
η να κάτσουμε να γράψουμε κάνα σοβαρό σχόλιο :envy:

agnostosependytis

Αγαπητή Π&Δ, παρά το ότι σε διάφορες απόψεις του πολλοί είναι υπέρ και πολλοί κατά, σε αυτήν νομίζω ότι εκφράζει μια πλειοψηφία εδώ. Το καταλαβαίνω σε ένα άρθρο που αφορά νέο ή κάτι γενικά σαν είδηση, και άλλο ένα άρθρο γνώμης που θα μπορούσατε να το είχατε από Σαββάτο/Παρασκευή και καρφιτσωμένο να το βλέπουμε 2-3 μέρες. Το κυριακή βράδυ όντως είναι μεγάλη ταλαιπωρία στην προσωπική και επαγγελματική ζωή, ενώ θα είναι απόλασυ της Κυριακής πρωί με τον καφέ, να απολαμβάνουμε το άρθρο και τα σχόλια.

Athan

Ας κάνουν και οι moderators κανένα Σαββατοκύριακο της προκοπής βρε παιδιά.

chriss8

Μια χαρά είναι οι Κυριακές. Και μια χαρά είναι τα φρεγατο- άρθρα της Κυριακής. Δευτέρα μεσημέρι και έχω 160 σχόλια να διαβάσω. Μέχρι να τα τελειώσω θα έχουν γραφτεί άλλα 160. Πάει το απόγευμα….

Koulis

Η καλύτερη λύση είναι αυτή και των τριών πλοίων fdi, Arleigh Burke, ffg(x) !!! Κλειδιά το πλαίσιο FMF, καθώς και οι εξελίξεις στο θέμα των ναυπηγείων. Τι άλλο μπορούν να προσφέρουν οι Γάλλοι εκτός από Rafale;

Μαχιμος

Κουλη συνεχισε να δινεις 1200Ε στον Διευθυντη Οπλισμου των μοναδων επιφανειας και 12 μισθους και δεν σε σωνει ουτε το USS Gerald Ford. Θα δωθουν και τα αναδρομικα των συνταξιουχων βουλευτων απο 4000-10000Ε απο οτι μαθαμε , ανεβηκε και το ηθικο των “μαχιμων” , fdi, Arleigh Burke, ffg(x) α-λα USN,Marine Nationale αλλα ο μισθος α-λα greek απο 1000-1500Ε .
Συνεχιστε ετσι

blaine

Πως ειναι δυνατον χωρα που ξοδευει το 70% των αμυντικων δαπανων της σε μισθοδοσια, το υψηλοτερο ποσοστο στο ΝΑΤΟ (και μη πειτε ειναι γιατι επεσαν οι αμυντικες δαπανες, δευτεροι στο ΝΑΤΟ σε επιπεδο αμυντικων δαπανων ως ποσοστο του ΑΕΠ ειμαστε) να γκρινιαζουν οι στρατιωτικοι για τους μισθους τους. ΤΟΣΟ ΔΥ πια;

Μαχιμος

Δεν εχετε ιδεα για τι πραγμα μιλατε γιαυτο προσπαθειτε να μπερδεψετε παραθετωντας ποσοστα και νουμερα/ποσοστα επι του ΑΕΠ. Καμια αλλη χωρα του ΝΑΤΟ δεν αντιμετωπιζει καθημερινη στρατιωτικη απειλη οπως η Ελλαδα , δειτε που βρισκεται η Βουλγαρια , ποσο στρατο διατηρει η Ελλαδα σε απολυτο αριθμο , ποσοι υψηλοβαθμοι αξιωματικοι-κηφηνες-βιτρινες πληρωνονται και θα καταλαβετε. Μιληστε ξεκαθαρα/με απολυτα ποσα ποσα θεωρειτε πως θα επρεπε να αμοιβεται/ποσα αμοιβεται ενας ΜΑΧΙΜΟΣ πλοιαρχος/κυβερνητης σε μια Ελληνικη φρεγατα , ποσα παιρνει ο αντιστοιχος Ιταλος και ποσο οι συναδελφοι τους σε περιπου-αντιστοιχη θεση στο Εμπορικο Ναυτικο.Μην ξεχνατε πως μιλαμε για ατομα υψηλου μορφωτικου και επαγγελματικου επιπεδου… Read more »

blaine

Ο δρομος για καλυτερους μισθους σας περναει μεσα απο την απομακρυνση των κυφηνων που αναφερατε. Αναριωτιεμαι, σ’αυτα τα 10 χρονια κρισης, που ο μεσος Ελληνας κλιθηκε να επιβιωσει και με 600 και με 500 ευρω το μηνα, εσεις εκπονεισατε κανενα σχεδιο να μειωθει το πλεοναζον προσωπικο των ΕΔ που σπρωχνει χαρτουρα απο το ενα γραφειο στο αλλο αλλα ο μισθος πεφτει; Για απειλες μιλατε, αλλα η συντριπτικη πλειοψηφια των ενοπλων δυναμεων τη ζωη τους την περνανε σ’ένα γραφειο οπως ο οποιοσδηποτε ΔΥ.Γιατι σας βλεπω να συγκρινετε τον μισθο σας με αυτον του Γερμανου και του Γαλλου, τους μισθους στην υπολοιπη… Read more »

Μαχιμος

Εχετε δικιο για την εξυγιανση και συμφωνουμε, αλλα αυτο ειναι πολιτικη αποφαση.

Εγω δεν εβαλα βυσμα που δουλευω σε ναυτιλιακη στα SPARES/purchasing παντως προερχομενος απο ΠΝ και να παιρνω +500ε/μηνα και 14 μισθους συν κατι μαυρα* , και να κανω πανω κατω τα ιδια πραγματα.

Ναι καθολου διαφθορα/βυσματα/μαυριλα στον Ιδιωτικο Τομεα , τα βλεπω απο μεσα.

Υπαλληλοι ειμαστε ολοι φιλε μου και ελευθερη οικονομια εχουμε , αυτο που σου λεω ειναι πως νομοτελειακα πισω μενει η “μουργα” λιγο λιγο αναγκαστικα.

ΜΑΧΙΜΟΣ

blaine Βρε blaine βρε καλε μου βρε χρυσε μου αληθεια πιστεψες πως ενας μηχανικος του ΠΝ επειδη εχει δουλεψει MTU 20V 956 η gas turbine θα κολωσει να δουλεψει MAN B&W 6S60ME-C8.2 ? Κοιτα τον αρχιμηχανικο διπλα σου με τα 5000ε/μηνα και την κοπελα στα spares απο το Πανεπ Πειραια που παιρνει 1500/μηνα και δεν εχει δει επιστομιο απο κοντα στη ζωη της. Νομιζεις πως εχει κατι να ζηλεψει σε γνωσεις ενας αξιωματικος μηχανικος του ΠΝ? Που αναφερεις πως δουλευεις σε ναυτιλιακη και σε παρακαλανε οι Ναυαρχοι για δουλεια και κανεις 10 ορθογραφικα λαθη σε 2 παραγραφους? Και ειδα και… Read more »

Tango.Alpha

Χαίρομαι που κάνατε την ερώτηση: Εχοντας κάνει θητεία στην παραμεθόριο σε μονάδα που εμπλέκεται συχνά σε περιστατικά ασφαλείας (safety) μπορώ να κρίνω το επίπεδο των στελεχών πριν αναφερθούμε στις απίστευτες στιγμές προβληματισμού για να το θέσω κομψά που μας έχουν προσφέρει τα πληρώματα Φρεγατών (Ελλη, Κανάρης) κανονιοφόρων (Αρματολός), βοηθητικών (Αραχθος) μαχητικών ελικοπτέρων (Apache) και ας με συγχωρέσουν όσους ξέχασα να αναφέρω. Η θλιβερή έλλειψη επαγγελματισμού έχει κοστίσεις σε πανάκριβο υλικό, ζωές στρατευσίμων και απώλεια εθνικής κυριαρχίας (να θυμίσω τα παλικάρια στα Ιμια που δεν πήγαν εγκαίρως στη νησίδα γιατί χρειάστηκαν μπαταρίες για τους φακούς ή το πως ο μπουνταλάς Τούρκος… Read more »

Doric

“ατομα υψηλου μορφωτικου και επαγγελματικου επιπεδου με υψηλο επιπεδο απορροφησης στον Ιδιωτικο Τομεα.” Συγνωμη,αλλα τι ακριβως λετε? Οτι αν δεν γινουν αυξησεις στους μονιμους θα πανε στον ιδιωτικο τομεα? Καλη τυχη τους ευχομαι Απλα να θυμαστε στον ιδιωτικο τομεα που λετε,οι αστοχιες (υπαρχει πιο δοκιμος ορος) δεν συγχωρουνται….Οταν ας πουμε βρεθει το βαπορι πανω στην ξερα,ΠΑΣ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ.Period.Δεν παιρνεις μεταθεση για λιγα χρονια μεχρι να ξεχαστει το γεγονος… Επισης,στον ιδιωτικο τομεα κανεις δεν σου εξασφαλιζει οτι ο μισθος σου θα μπαινει καθε πρωτη του μηνα…Ουτε θα εχεις τις παροχες που εχεις απο τις Ε.Δ. Οσον αφορα το μορφοτικο επιπεδο,αυτο στο… Read more »

Μαχιμος

Επειδη εχω δουλεψει και απο τις 2 πλευρες του νομισματος , τα πραγματα δεν ειναι ακριβως ετσι. Εαν θελεις ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ατομο με καταρτιση να χειριστει το AN/SQQ-89F , δεν μπορεις να το πληρωνεις 950Ε/μηνα πως να το κανουμε τωρα.Δεν ειναι ολα excel copy paste πως να το κανουμε. Ατομο θα βρεις , απλα δεν θα ειναι το καταλληλο , αυτο λεω και συμφωνουμε νομιζω και με τον φιλο TANGO που τους εβγαλε ολους ανεπαρκεις. Εαν ειναι ολοι τοσο αχρηστοι οσο αναφερει ο TANGO , πιστεψτε με οι BElharra δεν εχουν τυχη , να πανε τα λεφτα αλλου.

Athan

Θα ήθελα να μας πεις κάτι για τις “δύο πλευρές του νομίσματος” που έχεις “δουλέψει’ και να μας διαφωτίσεις για ποιό “νόμισμα” πρόκειται, γιατί από τα γραφόμενά σου συμπεραίνεται πως κάτι δεν πάει καλά με τους αριθμούς και τις αξιολογικές σου κρίσεις. Για παράδειγμα, εάν γνωρίζεις, να μας πεις τί μισθό παίρνει ένας Επικελευστής Ειδικοτήτων ΗΛ/ΗΝ σαν κι αυτόν που περιγράφεις, ποιό είναι το Επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας που παίρνει πλέον του μισθού του, ποιά είναι η υποχρέωσις ελαχίστου παραμονής στις τάξεις του Π.Ν. μετά την αποφοίτησή του από την διετή ΣΜΥΝ, ποιό είναι το ύψος του Επιδόματος που λαμβάνει… Read more »

Μαχιμος

Μπορει να ανεφερα ενα τυχαιο παραδειγμα με το AN/SQQ-89F λογω του θεματος και εναν τυχαιο-βασικο μισθο για να κανω ενα point οτι η εξειδικευση πρεπει να πληρωνεται , αλλα εσεις το ξεφτιλισατε και βαλατε μεσα οτι επιδομα μπορουσατε να σκεφτειτε ! Παμε σε συγκεκριμενα παραδειγματα λοιπον, περα απο το post μου παραπανω που τα ξαναγραφω , και για τα δυο μερη του νομισματος! Στην ναυτιλιακη η κοπελα που καθεται διπλα μου στο Τεχνικο απο ΤΕΙ Ναυπηγικης στα 32-33 της (Technical officer/coordinator) χωρις μεταπτυχιακο μετα απο αλλαγη 2-3 εταιρειων παιρνει 2000πρπ καθαρα το μηνα χ14 για να κανει πολυ-συγκεκριμενα πραγματα και… Read more »

Μαχιμος

https://defencereview.gr/polemiki-aeroporia-paraitoymai-giat/

Ε παρτε να διαβασετε για τα μισθολογικα και απο εγκυρο site και την απορροφηση κλπ κλπ.

Tango.Alpha

Check list είναι αγαπητέ Μάχιμε. είναι ο χειρισμός συσκευών άρα εύκολα του δίνεις 800 € το μήνα κι αν του αρέσει γεμάτο το μοναστήρι. Παίρνεις κάποιον κι αν δε τα καταφέρει τον στέλνεις σπίτι του – όπως γίνεται στον ιδιωτικό τομέα και βάζεις κάποιον άλλον από τους δεκάδες που μπαίνουν κάθε χρόνο στις σχολές. Ετσι κι αλλιώς κι αυτούς που έχουμε τους βλέπουμε κάθε χρόνο – όχι όλοι αλλά αρκετοί ώστε να φαίνεται το επίπεδο. Και αυτό σε επιχειρήσεις εν καιρώ ειρήνης κι όχι με τον Τούρκο να προελαύνει. Με την ευκαιρία αν διαφωνείτε με τα παραδείγματά μου ή θεωρείτε… Read more »

Μαχιμος

Το οποιοδηποτε checklist θελει ενα θεωρητικο-πρακτικο υποβαθρο ακομα και για το τικ. Αυτη η φιλοσοφια/νοοτροπια αρπα-κολλα κανω τον μπογιατζη ηλεκτρολογο και υδραυλικο δεν μπορει να εχει θεση σε συγχρονο στρατο. Στον ιδιωτικο τομεα δεν γινεται αυτο εκτος εαν μιλας για συγκεκριμενες επαγγελματικες ομαδες χωρις εξειδικευση.Κανεις δεν βαζει τον αλλο CEO/CFO και αν του αρεσει αλλιως γεματο το μοναστηρι .Το αρθρο γραφει ξεκαθαρα για πλοια αξιας 1Δις Ευρω με τεραστιους αυτοματισμους και τεχνολογιες αιχμης και εσυ γραφεις για ΠΛΗΡΩΜΑ πλοιου(οχι γραφεα) παρε 800 ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΟΚ. Πιο συγχρονα πλοια-πιο ακριβα πλοια-λιγοτερα πλοια-αποτελεσματικοτερα πλοια-λιγοτερο προσωπικο-πιο εξειδικευμενο προσωπικο-πιο ακριβο προσωπικο Εσυ θεωρεις οτι… Read more »

Tango.Alpha

Στην Ελλάδα έχουμε ένα κόλλημα με πτυχία. Φίλος που διαβάζει το blog με εξηγούσε ότι στην Αγγλία τον προγραμματισμό σχεδίασης αεροσκαφών αερογραμμών τον κάνουν απόφοιτοι λυκείου -εδώ πτυχιούχοι αεροναυπηγοί. Δε λέω να περνάμε κάποιον σε ίδια βάρδια από το σόναρ στο χειρισμό Phalanx αλλά θα ήθελα να ξέρω τι υπόβαθρο ζητούν άλλα ναυτικά – απόφοιτος ΤΕΙ / ΑΕΙ με μεταπτυχιακό από το Harvard για τη θέση που αναφέρετε. Μη ξεχνάτε ότι όταν έχουμε ένα θέμα με το κινητό μας ψάχνουμε ένα 10χρονο για να μας το λύσει καθώς είναι ήδη εξοικειωμένα με την τεχνολογία άρα έχουν καλύτερο υπόβαθρο από αυτό… Read more »

ΜΑΧΙΜΟΣ

https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-diarkos-enteinomen/

Δεν μπορει να ειναι τρελοι ολοι οσοι φωναζουν πανω στο ζητημα….

Tango.Alpha

“Τα προβλήματα με τις γυναίκες είναι γνωστά αφού μετά από μερικά χρόνια μετατίθενται σε υπηρεσίες ξηράς. Οι άδειες ανατροφής τέκνου ή οι αναρρωτικές άδειες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Αποσπάσεις στελεχών εντείνουν το πρόβλημα. ” Οπως ακριβώς οι γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να δουλεύουν ότι ώρες τις βολεύουν αλλά προφανώς εδώ θα ακούσουμε τις ειδικές εξαιρέσεις. Αναρωτιέμαι αν οι γυναίκες δεν ξέρανε αυτές τις συνθήκες ή απλά υπολόγιζαν ότι θα έχουν ειδική μεταχείριση σε βάρος της υπηρεσίας. Συγγενείς φίλου που γλυκοκοίταζε γονική άδεια του ξεκαθάρισαν ότι αν την πάρει θα μειώσει τις προοπτικές για κυβερνήτης και με ένα μαγικό τρόπο… Read more »

chriss8

Οι ικανοί φεύγουν καθημερινά. Εσύ, με αυτά που κοστολογείς την εθνική σου ασφάλεια θα ξεμείνεις με τους “μέτριους” που θα αλληλοσυγχωρούν τα λάθη τους. Γιατί στον πόλεμο όλοι θα κληθούν να πεθάνουν για την πατρίδα. Όμως, γιατί στην ειρήνη όμως το παιδί του ΔΥ να πηγαίνει στα καλύτερα φροντιστήρια ενώ του στρατιωτικού να τρώει καθημερινά φασολάδα? Έβαλα σύγκριση με ΔΥ γιατί όλοι έχουν το ίδιο αφεντικό. Εσένα. Που έχεις κρυφό όνειρο να διοριστείς μια μέρα (ή έστω η γυναίκα σου/ αδερφός,-ή σου κτλ). Αλλά όταν βγάλανε προκήρυξη για ΟΒΑ, είπες σιγά μην πάω για 8 κατοστάρικα σε μετάθεση…. Υπόψη! Δεν… Read more »

Thras

Δυστυχώς με τροπολογία του 2018 η διευθύντρια νηπιαγωγείου παίρνει πλέον 150 ευρώ το μήνα, ως επίδομα θέσης ευθύνης…

Μαχιμος

https://defencereview.gr/polemiki-aeroporia-paraitoymai-giat/

Ω θαυμα μα τι επικαιρο!
“Πολλοί είναι αυτοί που θα τονίσουν πως οι παραιτήσεις λαμβάνουν χώρα απόρροια καλύτερης επαγγελματικής πορείας στη πολιτική αεροπορία με πολύ μεγαλύτερο οικονομικό όφελος. Λάθος. Και είναι λάθος γιατί όσοι υπηρετούν στις τάξεις των Ιπταμένων της ΠΑ είναι ταγμένοι όχι προφανώς για οικονομικούς λόγους αλλά για την αγάπη τους για τη ΠΑ και τη πατρίδα”

Προφανως δεν ειναι ολοι Ιπταμενοι της ΠΑ ομως.

ΜΑΧΙΜΟΣ

https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-diarkos-enteinomen/

Διαβαστε τα και απο αλλου…και ειναι μορφωτικο επιπεδο με ωμέγα

Τα υπολοιπα για το εφαπαξ και νοοτροπια δημοσιου δεν ειπε κανεις οτι διαφωνουμε αν και ειναι ασχετα με το θεμα μας μαλλον θελατε πολυ να το γραψετε παρολα αυτα δεν διαφωνει κανεις σε αυτο!

chriss8

Είσαι μια πενταμελής οικογένεια με 900€ μηνιαίο εισόδημα. Βιοτικές δαπάνες 880€. “Αποταμιεύεις” 20€. Και έρχεται ο μέσος εργένης εισοδηματίας και σου λέει ότι τρως πολλά λεφτά σε βιοτικές δαπάνες, και να αποταμιεύεις περισσότερα….ή να πουλήσεις το ένα παιδί….
Ξέρω θα διαφωνήσεις και θα αντιδράσεις (φυσική αντίδραση σε διάλογο ελλήνων). Αλλά ελπίζω κάποια μέρα να σκεφτείς την αναλογία που έθεσα και να καταλάβεις το άκυρο σχόλιο που κάνουν οι περισσότεροι αναλυτές του περιπτέρου.

Ccg

Σε προηγούμενο άρθρο σας είχατε αναφέρει ότι η παραχώρηση των ΑΒ είναι ανεξάρτητη της προμήθειας των Bellhara. Αλλάξανε τα δεδομένα ή αλλάξατε γνώμη; Πόσο εφικτο είναι να ματαιωθεί η προμήθεια των γαλλικών πλοιων, μετά μάλιστα και τις εξελίξεις στην αν.μεσογειο; Οι Γάλλοι προφανώς και θα περιμένουν κάτι να πάρουν, στην αεροπορία τα πράγματα μάλλον είναι δύσκολα γι’αυτους οπότε μένει το ναυτικό. Τέλος, το ότι η μακέτα δεν είχε κάποιο ciws σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα υπάρχει;

agnostosependytis

Μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη (Γαλλία) και τον σκύλο χορτάτο (FFG), με το να παραγγείλεις από την Γαλλία την Fremm FFG (άσχετα αν κερδίσει τον διαγωνισμό στην Αμερική)

Ccg

Είναι η ιταλική εκδοχή. Η Ficcantieri συμμετέχει όχι η Naval. Ακόμα και έτσι όμως δεν νομίζω να ικανοποιεί τους γαλλους μια τέτοια λύση. Άλλωστε η δέσμευση μας απέναντι τους είναι από το 2008 ( αν θυμάμαι καλά) με εκείνη την ατυχη, κατά τη γνώμη μου, απόφαση για τις Fremm.

agnostosependytis

Naval kai Financieri είναι υπο συγχωνευση

commenter

Την οποία FFG του διαγωνισμού των ΗΠΑ την φτιάχνει η Ιταλία…

x-m

Η Γαλλία δεν έχει ” φύγει” απο την Π.Α. Θα έρθει κάποια στιγμή η ώρα των Rafale.

Digenis

Για Ραφαλε δεν υπαρχει περιπτωση !!!Πιθανοτητες υπαρχουν μονο για Fcas στο μακρινό μέλλον ,και μεταχειρισμένα Rafale στο κοντινό !!!

Fingolfin

Στο παρόν άρθρο αναφέρεται πως οι 2 πρώτες Bel είναι δεδομένες (πιθανή απόκτηση AB δεν το αλλάζει αυτό). Η επιλογή θα είναι για το μετά, αν δηλαδή θα επιλέξουμε ξανά Bel ή αν θα πάμε σε FFG(X) ή σε Ευρωκορβέτα (EPC). Η άποψή μου είναι πως αφού ξεκινάμε με Bel Hel με εκτεταμένη μεταφορά τεχνογνωσίας και συμμετοχή 9 ελληνικών εταιρειών (εξετάζονται άλλες 20) τότε θα πρέπει να προσδεθούμε στο άρμα των Γάλλων. Αν το σχέδιο γίνει εμπορική επιτυχία τότε τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για τις ελληνικές εταιρείες (αμυντική βιομηχανία) που θα συμμετέχουν αλλά και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.… Read more »

Fingolfin

Φωτογραφία του μέλλοντος; Ένα Mistral λείπει.. 😉 🙂
comment image

Digenis

Όποιος πει ότι δεν θα ήθελε ένα Ελληνικό στόλο σαν τον μικρο αδερφό του Αμερικάνικου με 8 FFG και 2 burke θα λέει ψέματα … Προφανώς αυτα τα όνειρα δεν πραγματοποιούνται στο Ελλαντα !!! Το ελληνικο πολίτικο σύστημα δεν ειναι Ιάπωνες πολιτικοί !!! Και απο λόγους χρηματοδότησης, εύρεσης ανταλλακτικών , συμβατότητας με το μεγάλο στρατιωτικό σύμμαχο θα ηταν ευχη για τους Ελληνες επιτελείς !!!! Αλλά δεν γίνετε γιατί οι Συμαχοι που παίζουν ρόλο στην σύγχρονη Ελλάδα δεν ειναι μόνο οι Αμερικάνοι , όπως για παράδειγμα με τους ιαπωνες που ειναι απόλυτα συνδεδεμένοι με τους Αμερικάνους !!! Για αυτο το λόγο… Read more »

Dimitris_jp

Παντως βλεπω την συζήτηση γυρω απο τις φρεγατες να κινείται στο “α ειναι μεγαλες δεν μας κανουν” , “α ειναι ακριβες, δεν μας κανουν, “καλη η τιμη αλλα ειναι αποπλες’. Λοιπον μαντεψτε. Φρεγατα με Α/Α ρολο ΠΡΕΠΕΙ να ειναι μεγαλη λογο του φορτου οπλων που κουβαλαει και συνεπως θα ειναι και ακριβή. Δεν υπαρχει πουθενα στον κοσμο Α/Α φρεγατα, μικρη φθηνη και καλα εξοπλισμενη. Πραγμα που με κανει να αναρωτιεμαι γιατι ψαχνουμε τετοιο πλοιο ενω θελουμε να αντικαταστησουμε 13? Ας παμε για μια κορβετα 3000τ. αντε λιγο παραπανω με συνχρονο ρανταρ και σοναρ με ενα στραλες ενα ciw 8 αντιπλοιικους… Read more »

Nestoras

Πάρα πολύ γρήγορη απάντηση στον τίτλο πριν διαβάσω το άρθρο. Την Μπελάρα την ξέρουμε. Τη νέα αμερικάνικη φρεγάτα όχι ακόμα! Από τις 4 υποψήφιες, σίγουρα η Μπελάρα είναι καλύτερη από την “φουσκωμένη” έκδοση της Independence Class που έχετε στην κεντρική φωτό του άρθρου σας!
Από τη Fremm, με τη διαφορά ότι το κανόνι γίνεται τουλάχιστον 76mm, όχι!

Πάνος

4 Μπελάρες με 64 Camm ER και 16 MdCN,αν θέλουμε να έχουμε σοβαρό πλοίο με ικανότητα μακρού πλήγματος και επιβιωσιμότητας απο επιθέσεις κορεσμού.Ο συνδυασμός λίγο απ’όλα (και Aster και Camm και scalp) οδηγεί στο τίποτα απ’όλα.Αν θές αεράμυνα περιοχής,αυτή καλύπτεται απο αντιαεροπορικές στα νησιά πχ NASAMS ΙΙ (αρκεί να πληρώσεις).
Δεν ξέρω τι εξοπλισμό μπορεί να φέρει η Ευρω-κορβέτα αλλά πιθανότατα δεν θα μας καλύπτει.
Οπότε οι FFG(x) είναι μονοδρομος με 32 essm + 24 SM2 και ίσως 16 NSM τόσο κατά στόχων επιφανείας όσο και κατά παράκτιων στόχων (αφού οι Tomahawk δεν αποδεσμεύονται).

Spyros_Kapa

Τα είπα και τα ξανά λέω αν ισχύει το κάθε 250 ημέρες ένα πλοίο στη θάλασσα που μας είπαν τα ναυπηγεία Σύρου τότε τα λεφτά για τα βεγγαλικά της Γιάννας να πάνε εκεί και μέχρι τους εορτασμούς για το 21 να έχουμε 2 νέα πλοία στο νερό με Ισραηλινή τεχνολογία καί όπλα .

Spirit

Με τα χρήματα που θα χαλαστούν για τους εορτασμούς δεν παίρνουμε ουτε τις προπέλες και τους άξονες.

Spyros_Kapa

Γιατί τό λες αυτό έχεις εικόνα του τι θα ξοδευτεί; Τους έχεις για τσίπιδες ή μήπως το 2004 για την Ολυμπιάδα η Γιάννα το τσιγκουνεφτικε; Εξάλλου το να πάνε τα χρήματα για την εθνική άμυνα είναι συμβολικό ώστε αυτοί πού μπορούν να γίνουν χορηγοί και ευεργέτες να το τολμήσουν επιτέλους.

Animades

Και aster 30 , camm και sm2- essm
Tαυτοχρονα δεν συνυπάρχουν σε Κανένα πολεμικό ναυτικό….!
Και δεν πρέπει να συνυπάρξουν ούτε στο Π.Ν.
Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε ή Γαλλικά ή αμερικανικά….

Animades

Εκτός αν τα αμερικανικά είναι FFGx
.με ” ενδιάμεση λύση ” burke ή tico
Kαι τα Γαλλικά European Patrol Corvette. ή gowind ,
Αλλά όχι [email protected] με aster 30…

SpaceMan

Καλά, έχουν υπάρξει και χειρότερα…βλέπε exocet, penguin, harpoon

Ted

Αυτό που νομίζω πως κάνει την διαφορά είναι ότι, όπως γράφετε, η LM είναι εκτός παιχνιδιού
Αν ήταν μέσα, τότε με τις δημόσιες σχέσεις της, ακόμα και ροδάκινα θα μπορούσε να μας πουλήσει.
Είναι όμως έξω.
Και οι δικές τις LCS όπως γράψατε πάνε για πρόωρη απόσυρση από το Αμερικανικό Ναυτικό
Τι μπορεί λοιπόν να κάνει μία εταιρεία σαν την LM για να ξαναμπεί στο παιχνίδι ?

Εικασία μου, μία πολύ καλή πρόταση για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και μία πρόταση για την ενίσχυση για το LCS Freedom που ίσως (μακάρι θα έλεγα), προταθούν στην Ελλάδα ως ενδιάμεση λύση

nigozs

Μέχρι σήμερα, διαβάζοντας το άρθρο σας δεν ήξερα ότι μας έχει προταθεί η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα FFG(X).
Εδώ οι Αμερικανοί δεν έχουν επιλέξει το δικό τους, συνεπώς δεν μπορούμε να εικάζουμε, ιδιαίτερα από την στιγμή που αποφάσεις το USN θα πάρει το καλοκαίρι.
Είναι λίγο βιαστικό το άρθρο σας.
Τέλος, υποδηλώνεται – για κάποιο λόγο – μέσα από το άρθρο σας ότι έχει ήδη επιλεγεί η Ιταλική Fremm πράγμα που δεν συμβαίνει, αν και οφείλω να δεχθώ ότι έχουν σαφές προβάδισμα για συγκεκριμένους λόγους.

Mageiras

Αν όντως έχουν κλείσει οι Belharra ποιος ο λόγος να πάμε σε έναν ακόμα τυπο πλοιου?
Στην τελική πιστευω πως έχουμε δώσει αρκετά ώστε να μας παραχωρηθουν 2 Tico/AB και χωρίς μπαξισι…

Chris

Πολύ σωστά, αλλά αυτά τα συμφωνείς πριν βάλεις τη τζίφρα. Όταν ο άλλος πάρει αυτό που θέλει χωρίς αντάλλαγμα, χάνει το κίνητρο να είναι τόσο γεναιόδωρος.

Koulis

Βιάζεσαι.

ΙΤΑΛΟΣ

Ενω οι Τουρκοι και οι εξελιξεις τρεχουν με το πασο τους?

agnostosependytis

Ευκολάκι ερώτημα. Φυσικά FFG, Και μάλιστα κατασκευασμένο από την Naval σε τιμή Αμερικάνικη. Με ένα σμπάρο 100 τρυγώνια. Και παίρνουμε -ενισχυμένη Fremm, -και θα έχει την τεχνολογία της Μπελάρα, -και θα έχει παραγωγή ενέργειας για τα μελλοντικά όπλα λέηζερ και ηλεκτρονικού πολέμου, -και είναι πιο φτηνή, -και πιο οπλισμένη -και αγοράζουμε από την Γαλλία στο πλαίσιο του Ελλάς Γαλλία συμμαχία -και τέλος πιθανά να γίνει πιο γρήγορα από την Μπελάρα καθώς οι Αμερικανικές θα αργήσουν γιατί πρέπει να χτιστούν στην Αμερική που θα μάθει από το μηδέν να τις φτιάχνει αλλά οι Γάλλοι και οι Ιταλοί την Fremm την φτιάχνουν… Read more »

darede

Οι γάλλοι κλείνουν την γραμμη παραγωγής των Fremm και ετοιμάζονται για την αναβάθμιση του ναυπηγείου στο Lorient, για να κατασκευάζουν μελλοντικά τις FDI σε 30 μήνες. Μετά τίθεται και το θέμα της γαλλικής χρηματοδότησης, που δίνεται μόνο για Belharra, αλλά και το κόστος επανασχεδιασμού για το seafire 500. Επομένως no can do, my friend

Doric

Ποια είναι τελικά η Γαλλική χρηματοδότηση θα μας πει κανείς? Η όλη ιστορία ξεκίνησε με την “επιστροφή” των Γαλλικών ομολόγων… “Θα πάρουμε 2 πλοία με 500εκατ έκαστο”,τζάμπα δλδ Και τώρα έχουμε φτάσει να συζητάνε για 4 κομμάτια με 1.3δις έκαστο ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ…Δηλαδή εκεί που θα παίρναμε 2 λόγω των επιστροφών τώρα θα βάλουμε και 4+ δις ευρώ από την τσέπη μας… Που θα βρεθούν όλα αυτά τα λεφτά,μας δουλεύουν??? Εδώ δεν μπορούν να διαθέσουν μονοψήφιο νούμερα για FOS βασικών συστημάτων σε όλα τα σώματα κ θα βρουν 4 + δις για τις belharra??? Φτάνει πια με το σανό,να φάμε κ… Read more »

Ο ασχετος

10 μνημονια ακομα να μαθεις φιλε οτι τα ξενα λεφτα τα κανουν οι ξενοι οτι θελουν κ εδω κ χρονια οι επιστροφες νομοθετηθηκαν μεσω μνημονιου για την αποσβεση του χρεους
παντως η κυβερνηση κουλι μαχεται στα ευρωπαικα φορα για να μας επιτραπει να τα “ριξουμε” στα κορακ…εεε στην οικονομια ως επενδυσεις

Xristoforos

Μπορεί ο Θεός να φτιάξει μια πέτρα, τόσο μεγάλη ώστε να μην μπορεί να την σηκώσει.??

Digenis

Αν ψαξεις την fremm σε αμερικανικη υποψηφιότητα θα δεις οτι ειναι ενα πολυ τροποποιημενο σχεδιο ,σε ολα τα σημεια του σκαφους . Εν τελει ειναι ενα αμερικανικο παράγωγο και οχι fremm .

Athan

Π.χ. 7.500 ton/12(+4)MW διαθέσιμη ενέργεια και ±380 ton παραπάνω χάλυβας θωρακίσεως. Η διαδικασία που ακολουθείται από το USN για την παραγωγή αυτού του Υποδείγματος ονομάστηκε Parent Design Approach το οποίο απλούστατα σημαίνει παραγωγή νέου, τροποποιημένου Σκάφους βασιζόμενου σε υφιστάμενο Σχέδιο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η πρόταση για την FFG είναι της Fincantieri (που έχει ναυπηγία στις ΗΠΑ) όχι της Naval και θα έχει αμερικάνικα συστήματα – ούτε καν ιταλικά

nektarios70

από αναλύσεις καλά πάμε…

LAMBROS

Προσπάθησα να επικεντρωθώ στο άρθρο αλλά στη παράγραφο που αναφέρει για τη παραχώρηση των ΑΒ σταμάτησα να διαβάζω για τις Γαλλιδες κι αναμένω το σχετικό άρθρο με ΤΡΕΛΛΑ !!!! 😉
Άντε ΠΤΗΣΗ ,μην αργείς ! Έχουμε καιρό για τις Μπελχαρες….ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ! 😀

Scalp_eg

Μακάρι να κάνω λάθος αλλά ΑΒ εξ αμερικής είναι ένα εξωπραγματικό σενάριο (αφού δεν αποσύρεται καμία πριν σχεδόν το 2030 με τίποτα) και απορώ γιατί επιμένετε? Τα 2 Τικο αν παραχωρουνται??? δεν τα θέλει το ναυτικό, και υποθέτω αυτοί ξέρουν καλύτερα! (αυξημένο κοστος συντήρησης-παλαιότητα)? Κατά την εκτίμηση μου τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα. Το ναυτικό πάει εξ ολοκλήρου στη Γαλλία τα επόμενα 20+ χρόνια και η αεροπορία στην Αμερική. (Φυσικά και τα υπάρχοντα μιράζ θα παραμείνουν). Πολλοί συνσχολιαστές σωστά γράψαν πως οι μπελαρά αποκλείετε να είναι μόνο 2 με τόση “φασαρία” με την εμπλοκη ελληνικών εταιρειών σε υποκατασκευαστικό έργο και… Read more »

filon26

Το -σχεδον- βέβαιο σενάριο. Οτιδήποτε άλλο είναι για να γίνεται κουβέντα (θεμιτό, αλλά…)

darede

” στους Sylver μπορούν να μεταφερθούν 4πλοί CAMM-ER”

Υπάρχει κάποια πηγή για να το δούμε ή είναι εικασίες; Στα ιταλικά forum είναι πεποισμένοι ότι δεν χωρούν ανα τετράδες οι CAMM-ER, παρά μόνο σε MK41

adpanos
Alexandros

https://www.mbda-systems.com/product/camm-sea/
Sea Ceptor can operate from the SYLVER and Mk41 launchers using a quad-pack configuration to maximise packing density and for optimum installation on smaller ships. The Soft Vertical Launch technology reduces system weight and provides flexible installation. The weapon’s Command and Control system is designed to be integrated into new or existing naval combat systems.

Mike

Πολύ πιθανόν αναφέρεται στον μικρότερης εμβέλειας CAΜΜ EM και όχι στον CAMM ER που έχει μεγαλύτερη διάμετρο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το link μιλάει ξεκάθαρα για τους CAMM. Δεν υπάρχει καμμία απόδειξη ότι εξελίσσεται η τοποθέτηση του CAMM-ER σε τετράδες. Ακόμα και ο πολύ μικρότερος CAMM δεν υπηρετεί πουθενά σε τετράδες – οι Άγγλοι τους έχουν σε μονά κάνιστρα.

Scalp_eg

Φυσικά και αν κερδίσει η ιταλική Fremm τον διαγωνισμό των FFGX (πολύ πιθανό)
θα έχουμε το παράδοξο καθώς η naval group συγχωνέυται στην ουσία με την fincantieri τα επόμενα χρόνια και φτιάχνουν την NAVIRIS, και τα 2 πλοία FFGX και [email protected]
να τα κατασκευάζει ουσιάστικα η ίδια εταιρεία!

Μάκης

Γράφετε πως οι NSM δεν προσφέρουν κάτι επιπλέον, σε σχέση με τους Exocet Block IIIC. Έχω την αίσθηση πως ο παθητικός αισθητήρας του πυραύλου NSM, δεν ενεργοποιεί τα αντίμετρα του πλοίου στόχου. Κάνω λάθος ή θεωρείτε πως αυτό δεν είναι κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα;

Mike

Ακριβώς, ο παθητικό αισθητήρας του NSM σε συνδιαδμό με την σχεδίαση stealth, την οποία στερείται ο exocet, δίνουν σημαντικά πλεονεκτήματα.

Μάκης

Τότε αν τα παραπάνω ισχύουν η θέση της Πτήσης δεν είναι σωστή. Απλά και μόνο η ύπαρξη ακόμα και παράκτιων συστοιχιών NSM στο Αιγαίο, ειδικά αν αυτές προστατεύονται από σύγχρονα Α/Α όπλα, το καθιστά απαγορευμένο τόπο. Ας σκεφτούμε τι αντίκτυπο θα είχε για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, ακόμα και σε επίπεδο ψυχολογίας, να ξέρει πως μπαίνει σε ένα θέατρο επιχειρήσεων, στο οποίο θα είναι στοχοποιημένο σε κάθε του κίνηση και δεν θα το γνωρίζει.

Mageiras

Ο NSM δεν είναι παντός καιρού.

Digenis

Βαζω και στοιχημα οτι στο διαγωνισμο νικητης θα ειναι μια τροποποιημενη εκδοση της καθαρα αμερικανικης πρότασης Legend-class

Ο ασχετος

οπως εβαζες κ στοιχηματα οτι η μπελχαρα θα ρθει πληρης με 6 κατοσταρικα το κομματι?

Digenis

Για βάλε link !!! που το ειπα αυτό !!!

ο ασχετος

εδω

Digenis

Εδω εκει και παραπέρα …Προφανώς δεν υπαρχει τετοιο link. Πιάστηκες για κοινή συκοφαντία .

CKfurious

XO XO XO XO XO XO XOXO

Εσύ έδινες τιμές WOLF!!

Τα ξεχάσαμε ?????

Zum beispiel:

https://www.ptisidiastima.com/is-this-the-greek-fdi/#comments

#169735:
Βαρια 750 με τα οπλα η ελληνικη Beast belhara !!!
#169931
2 μονάδες σε παραγγελία, κόστος μονάδας 600/650 εκ

CKfurious

Μην ξεχνάμε πως και το Γαλλικό πλοίο έχει αλλάξει από τις times Wolf

Από 2 A50 VLSSκαι A15 πάμε μάλλον σε3 A50 και A70

Εάν και για αυτό αμφιβάλλω διότι οι γάλλοι δεν καίγονται για τόσο οπλισμένο πλοίο

Επιπλέον χάσαμε το deadline του Ιανουαρίου που μας είχε τεθεί εάν συμμετείχαμε στα γαλλικά πλοία

Αυτό σημαίνει και αύξηsh του κόστους αλλα κυρίως παράδοση πολύ αργότερα

Είδομεν

Ο ασχετος

πιαστηκα με την γιδα στην πλατη

Digenis

#169735:
Για δες την Beast mode!!! . To μονο ορατό ειναι 1 ακόμα Sylver,συνολο 5 .

#169931
Συνεχίζει να ισχύει .Σου εξήγησε πολυ καλα η πτήση .

Γιώργος Σ.

Χωρίς να είμαι σχετικός, απλά ενημερώνωμε απο το διαδίκτιο, η τιμές των ARLEY BURKE είναι περίπου όσο 2 [email protected] μαζί με τα όπλα. Αν είναι σωστά τα στοιχεία 1,1 το πλοίο και 700 εκ. τα όπλα (για ARLEY). Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει Tomahawk SM-3 και ίσως και κάποια άλλα συστήματα που έχουν μόνο οι U.S.A. τότε το κόστος πέφτει και άλλο. FMS συνήθως προσφέρουν οι αμαρικάνοι όπως και αντισταθμιστικά. Αραγε τι θα άξιζε παραπάνω 2 Γαλλικές ή ενα αντιτορπιλικίο USA. Άνετα θα μπορούσαν να ζηταθούν ως ατιστάθμισμα άλλα 2 παλαιά με το που θα αποφασίσουν να τα… Read more »

ShadowMan

Έχουμε μεγάλη θάλασσα να ελέγξουμε, χρειάζονται και αριθμοί εκτός από ποιότητα. Που να προλάβει να πάνε 1 2 πλοία αβ ή τικο? Από αυτή την άποψη προτιμάς 2 μπελαρα από ένα τικο το οποίο δεν θα έχει και αντικατάσταση όταν θα είναι μέσα για συντήρηση

Γιώργος Σ

Πιστεύω οτι με 1+1 αντι για 2+2 γαλλικα, τοτε τα αντισταθμιστικα μπορει να ερθουν πλουσιοπαριχα απο ΗΠΑ. Οτι αποσυρετε απο παλιες εκδοσεις Arley θα μπορει να ερχετε ελλαδα για διατηρηση 4 αντιτορπιλικων μτχ και νεων. Επισης με καλη διπλωματια πιθανον να μπορουν να ερθουν μπολικες lcs για μαζικη αποσυρση των s και σταδιακα των meko. Αρα πληρη ανανεωση στολου. Βαιβεα θα υπαρχει η προκληση να γινουν οι lcs αξιομαχες με λογικο κοστος..

Ο ασχετος

2 =1
1= κανενα
μας λεγαν στον στρατο

agnostosependytis

Ούτε 1 δις κόστος που λέει το άρθρο, ούτε αναγκαστική επιλογή ανάμεσα από το SPY και το Seafire. Αφού η Fremm (FFG) είναι υποψήφια ας πάμε σε αυτή. Το γεγονός ότι τι Μπελάρα ΙΣΩΣ έχει 32 κελιά (για εμάς) ενώ η FFG θα έχει 32 μανίσια (και αν θέλουμε με τόσο μέγεθος θα παίρνει και άλλα), πάμε απευθείας εκεί, και θα βγει και πιο φτηνά

john

must be Sunday 😉

stepa

Ειπαμε δωρεαν γευμα δεν υπαρχει…..αλλα και απο την αλλη το να παραγγελνεις μπριζολα Kobe γαρνιρισμενη με φυλλα χρυσου παει πολυ…..ας ελπισουμε να δωσει ο Υψιστος φωτιση, σε αυτους που πρεπει, εμεις τι να κρινουμε, χωρις να ξερουμε τελικα τι αφορουν ολα αυτα τα κοστη ,και στην τελικη αν υπαρχουν και παραπλευρες επιπτωσεις, σε πολλαπλα επιπεδα . Θετικες η αρνητικες στην οποια λυση.Προσωπικα παντως θα προτιμουσα μια πιο “λογικη” λυση αλλα σε ικανους αριθμους.Η εποχη των Dreadnought εχει περασει….Τωρα αν ολη αυτη η ιστορια συνδυαζεται με καποια παραχωρηση -εκπληξη, τοτε αλλαζει το πραγμα.

Athan

Thinkoutloud: Καί [email protected], καί FFGX, καί Tico/AB. Όλα είναι θέμα Πολιτικής βούλησης και διαθέσιμων κονδυλίων ήτοι λοιπόν της Χρηματοδοτικής λύσεως από τους Γάλλους ή/καί της συμμετοχής της Ελλάδος στο Αμερικανικό Πρόγραμμα FMF. Την Πολιτική βούληση από Ελληνικής πλευράς την θεωρώ πλέον δεδομένη παρά τις “τρικλοποδιές” μερικών “πραγματιστών”. Όσον αφορά τις τεχνικές πλευρές μίας τέτοιας λύσεως ας πάρει το Π.Ν. τις Κύριες Μονάδες του κι ας μείνουμε εμείς εδώ στην φιλόξενη ΠΤΗΣΗ με την πολυτέλεια να κρίνουμε τις “ατέλειές” της. Σημειώνω πως σε ορίζοντα 10ετίας, μετά από μία τέτοια εξέλιξη, ακόμη και η συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα της Ευροκορβέτας θα… Read more »

Steve

http://prntscr.com/r3mirx

Athan 9 ποιανού μηνός να περιμένουμε το χειροπιαστό ?

Athan

Από το να περιμένεις να χειροπιάσεις οτιδήποτε θα σου πρότεινα να παρακολουθείς τις εξελίξεις και τους συνσχολιογράφους σου. Για παράδειγμα μετά το σχόλιο που ανήρτησες στο screenshot ανήρτησα εγκαίρως άλλο με αυτά που έμαθα από δικούς μου ανθρώπους: https://www.ptisidiastima.com/panagiotopoulos-gia-amyntiki-symfonia/#comment-191188 Όσον δε αφορά το περίπλοκο της υποθέσεως των Ναυπηγείων Ελευσίνας το πιο πρόσφατο σχόλιό μου εδώ: https://www.ptisidiastima.com/panagiotopoulos-super-vita-delays/#comment-192183 Τελικά, εάν ενδιαφέρεται κάποιος για οτιδήποτε ερευνά μόνος του, κάτι που παρατηρώ πως ισχύει για πολλούς φιλομαθείς αναγνώστες της ΠΤΗΣΗΣ που πολλάκις βοήθησαν κι εμένα να αλλάξω γνώμη. Κάντο κι εσύ για να σε σεβαστούν οι συνομιλητές σου. Γιατί ο ρόλος μας εδώ δεν… Read more »

Steve

Αδερφέ είπες συγκεκριμένα ότι 9 του μηνός περιμένουμε κάτι χειροπιαστό…
και δεν το είδαμε….
Έρχεσαι λοιπόν μετά τις 9 και πετάς “επιγραμματικά” 5-6 λέξεις… onex-Ελευσίνα κτλ που μόνο στην ιδέα και στην ελληνική πραγματικότητα σημαίνει πολλά χροοοοοονια διαπραγματεύσεων-καθυστερήσεις κλπ και έχουμε πρόσφατα παραδείγματα (βλέπε ΤΠΚ-214 κα)

Εάν τις πληροφορίες τις παίρνεις απο το στράτευμα άσε… και ο απλός στρατιώτης ξέρει τι θα πεί ράδιο-αρβύλα…
Δε σου έκανα και μήνυση… αλλά όταν δίνεις ακριβές ημερομηνίες να δέχεσαι και την κριτική και τον αντίλογο…

Orestis

Καλησπερα σε ολους, Θα ηθελα να ρωτησω την πτηση -λιγο ασχετο με το θεμα- για ενα βιντεο που υπαρχει στο καναλι Nemesis HD στο youtube αναφορικα με το εξοπλιστικο προγραμμα 2020-2030 και προταση για ενα αντιστοιχο για την Κυπρο. Ελλαδα: -4 [email protected] -Αναβαθμιση ολων των F-16 σε V. (Εκτος απο τα 30αρια) -24 F-35 A ή B -20 Rafale για αντικατασταση Mirage Προταση για Κυπρο: -Αγορα ? Leo2a7 -Αγορα Patriot pac3 και εκπαιδευση απο την Ελλαδα. -Αγορα απο την Ελλαδα των F-16 block 30 και αναβαθμιση τους σε 52+ -Αγορα mlrs Εχετε καποια πληροφοριση ειδικα για τα 20 Rafale και… Read more »

Steve

Φίλε ο Νεμεσις είναι ένα παιδί απο 15 έως 19 χρονών που ανεβάζει ότι θέλει… και τρέχουν οι άσχετοι δικοί μας και πανηγυρίζουν από κάτω,…. Κάνει πιασάρικα βίντεο και τα πιστεύουν οι δικοί μας…

darede

Ναι βεβαίως και υπάρχουν πληροφορίες, εθεάθησαν να γελάνε και οι πέτρες. Μια φιλική συμβουλή, να μην πιστεύεις τίποτα

Orestis

Παιδια δεν ειπα οτι πιστευω κατι.. γι αυτο ακριβως ρωτησα εδω!

Ο ασχετος

ναι γιατι εδω κυκλοφορουνε οι σχετικοι

Orestis

την πτηση ρωτησα οχι τους σχολιαστες..

adpanos

To συνολικό ΚΟΣΤΟΣ των 20 πλοίων FFGX για τους Αμερικανούς θα ανέλθει στο ποσό των 19,6 ΔΙς Δολαρίων . Πλοία δηλαδή με εκτοξευτές , ραντάρ, σοναρ ΧΩΡΙΣ ομως τα όπλα και χωρίς πακέτο συντήρησης κ.λ.π. Οπότε μιλάμε για πλοίο που θα ξεπεράσει σε κόστος ( για τους Αμερικανούς) το κόστος μιας Belharra. Για εμάς θα είναι ακόμα ακριβότερο. Αν η Belhara είναι στην σωστή διαμόρφωση θα έχει : – 76/62 κανόνι με STRALES (φαίνεται στις τελευταίες μακέτες) – 2 X SYLVER A-70 για 16 X SCALP Naval ή 16 X ASTER 30 – 2 X SYLVAER A-50 για 8 X… Read more »

Talos

Καλησπέρα σε όλους, ξεκινώντας και πριν προκύψουν ερωτηματικά ως προς την χρηματοδότηση, δηλώνουμε άμεσα στους εταίρους μας στην Ε.Ε., ότι τα κονδύλια για την άμυνα ΔΕΝ θα μπαίνουν στον προϋπολογισμό. Ήτοι θα δαπανούμε όσα απαιτούνται για να μπορούμε να βάζουμε στην θέση του τον απροσάρμοστο νεοοθωμανό γείτονα, εφόσον αυτοί διαχρονικά δεν έχουν καμμία διάθεση να το πράξουν. Αν διαφωνούν, και θέλουν τα λεφτά τους πίσω μία ώρα αρχύτερα, τότε απλά μπορούν να επιδείξουν άμεσα και εμπράκτως την πολυδιαφημιζόμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τους, κόβοντάς του την χρηματοδότηση, παγώνοντας τα εξοπλιστικά του, αλλά και τα ανταλλακτικά και τα πυρομαχικά για τα υφιστάμενα οπλικά… Read more »

Xristoforos

Τα τακτοποιήσεις όλα.. είσαι και large..!!!

Talos

Γνωρίζω ότι προσπαθώ κατά πάσα πιθανότητα να τετραγωνίσω τον κύκλο, αλλά δυστυχώς δεν νομίζω ότι μας έχουν μείνει άλλες επιλογές και νομίζω ότι μόνον με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ενισχυθούμε άμεσα. Κάποιοι νομίζουν ότι τα οπλικά συστήματα τα ψωνίζεις από το S/M της γωνίας, βάζοντάς τα απλά στο καρότσι…… Ότι συζητάμε εδώ για νέες ναυπηγήσεις απαιτεί ένα σεβαστό χρονικό διάστημα μέχρι την υλοποίησή του και λυπάμαι που το λέω: ο χρόνος μας τελείωσε χθες…..

chriss8

“τα κονδύλια για την άμυνα ΔΕΝ θα μπαίνουν στον προϋπολογισμό. Ήτοι θα δαπανούμε όσα απαιτούνται για να μπορούμε να βάζουμε στην θέση του τον απροσάρμοστο νεοοθωμανό γείτονα”

Πριν προλάβει να ολοκληρώσει την φράση ο Μητσοτάκης, τα επιτόκια δανεισμού θα ακουμπάνε το 30%….

Talos

Άρα τι κάνουμε; Προφανώς μάλλον είμαστε σε μονόδρομο απ’ όσο καταλαβαίνω. Συνεχίζουμε να κλαψουρίζουμε δεξιά και αριστερά για τους κακούς και άδικους ευρωπαίους, να προτάσουμε το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας (αυτές που φαντασιωνόμαστε ότι έχουμε), να δηλώνουμε μέσω του ΠτΔ ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ε.Ε. και να περιμένουμε το μοιραίο. Αν είναι έτσι καλό θα ήταν τότε να μην αποπαίρνουμε τον Chris, ο οποίος πιο πάνω έγραψε αυτό ακριβώς και (ορθώς) μας κακοφάνηκε. Τώρα για το εάν τα επιτόκια θα φτάσουν το 30% δεν το γνωρίζω, θα ήμουν όμως πρόθυμος να το ρισκάρω… Read more »

CKfurious

Λοιπόν για να προσγειωθούμε λίγο: Λεφτά δεν υπάρχουν c 530 mil διαθέσιμα για εξοπλισμούς με πάνω από τα μισά να πηγαίνουν σταF16V Ακόμα και εάν δεχτούν οι ευρωπαίοι να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα νωρίτερα από το 3.5% στο2.2% δεν βγαίνουν τα νούμερα Επίσης αδύνατον να πάνε τα κέρδη από τα ομόλογα κεντρικών τραπέζι σε αμυντικές δαπάνες Έχουμε να αντικαταστήσουμε μέχρι το 2030 το αργότερο: 9S ,9 cOMBATAND , 6 209/1100/1200 Με αυτά δεδομένα θεωρώ εκτος πραγματικότητας την αγορά πλοίων του 1bill όπως οι[email protected], FFGX Yπενθυμιzβ πως το χρέος της ελλάδας είναι capped και Ακόμα εάν μας δώσουν δάνειο το ποσο… Read more »

ShadowMan

Δέν συμφωνώ συχνά μαζί σου αλλά έτσι έιναι, τις μπελαρα όμως θα τις πάρουμε για άλλους λόγους.

CKfurious

Τζάμπα δεν μας τις δίνουν!

Περί χρηματοδότησης δεν έχει ακουσθεί ΤΊΠΟΤΑ συγκεκριμένο

Το γράψα τι έγραφε το ΒΉΜΑ

Όλα στον αέρα και σανός κοπανιστός πως κάνουμε κάτι στα εξοπλιστικά

Και βεβαια την επιτυχία της διπλωματίας των εξοπλισμών τη βιώσαμε από τους φίλους μας τους Γερμανούς

Αλλα το μάθημα δεν το μάθαμε!

evaggelos

ψυχραιμια ακομα και οι ρωσοι της νανουτσκα (αν το γραφω σωστα) αναβαθμιζουν πλοια του 78-88 τι σε κανει να πιστευεις οτι θα αποσυρουμε με μιας ολο τον στολο αυτα δε γινονται ουτε στο μαυριτανικο ναυτικο,3S εχουμε να αποσυρουμε μεχρι το 25-27 κ θα λαβουμε 2 μπελαρες (ανευ ciws/ decoys μπελαδες) εφοσον μπουν και ετερειες ελληνικες λογικα(ελλαδα ειμαστε) θα παρουμε αλλες 2 το 30-32 , τωρα αν βρουμε μεταχειρισμενο η μπεργκερ η οτιδηποτε αλλο εχει καλως, τα κομπανταντ θα φυγουν αργοτερα κ λογικα την θεση τους θα την παρει η ευροκορβετα αλλα αργει ακομη. ΥΓ. η αμερικανικη φρεγατα μαλλον ως αντικαταστατης… Read more »

CKfurious

Για ξανά δες τις ηλικίες των πλοίων και ιδιαιτερα των υποβρυχιων

Επιχειρεί το Μαυριτάνικο ναυτικό με 50χρονά υποβρύχια??

Δεν νομίζω

Έχουμε φτάσει στο σημείο μαζικής παλιότητας του στόλου

chriss8

Μικρός όταν διάβαζα ιστορία, είχα μια απορία. Μα πώς γίνεται το Βυζάντιο να είχε τεράστιο στόλο, ενώ 8 σελίδες παρά κάτω να μην είχε ούτε πλοίο. Τώρα έμαθα….

evaggelos

δυστυχως με αυτα θα παμε μεχρι το 30-35 μην περιμενεις αλλαγες

Berserker

Εάν δεν ισχύσει αυτό που κατά βάσιν η Πτήση (και μάλλον όχι τα άλλα αμυντικά σάιτ) γράφει για την ταχεία έλευση δύο ΑΒ – είθε! – τότε ισχύει για το ΠΝ το θλιβερό: “Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει”.
Ή τα πράγματα είναι υπερ-επείγοντα (ο Κοττάκης το έκανε πολύ σαφές γράφοντας για τον Δένδια και το ΣΕΠ στην Εστία το Σάββατο) ή δουλευόμαστε μιλώντας για το …2027.
Τα σπουδαία θα γίνουν είτε με άνοιξη καιρού φέτος ή το 2021. Μηπως νομίζουμε ότι ο Σουλτάνος θα περιμένει να έλθουμε στα καλά μας για να υπάρχει …fairplay?

ShadowMan

Αυτό πάντως το λέμε κάτι χρόνια τώρα

sotbak

Λοιπόν έχουμε και λέμε: 1) χρειαζόμαστε 14 κύριες μονάδες επιφανείας για να υπερασπιστούμε το Αιγαίο και να έχουμε σοβαρό ρόλο στην Α. Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και προς κάλυψη-υπεράσπιση της Κύπρου. 2) Πιθανό σενάριο ανανέωσης του στόλου: 6 FFG(x) + 4 Μπελχάρες + 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ = 14. Αυτό βέβαια βγαίνει σε βάθος 20ετίας, κάντε το λογαριασμό …….. και σημειώνω ότι οι ευρωκορβέτες μπορούν να τεθούν προς αντικατάσταση σταδιακή ΤΠΚ κλπ. 3) Δηλαδή καλούμαστε να πράξουμε στο ΠΝ ό,τι έπραξε η ΠΑ με την ταυτόχρονη αγορά & χρήση γαλλικών και αμερικανικών μαχητικών Α/Φ. Αντιλαμβανόμαστε όλοι το κόστος της πολυτυπίας αλλά αντιλαμβανόμαστε… Read more »

Animades

μήπως το σενάριο 2 είναι εναλλακτικά :
6 gowind + 4 FFG(x) + 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ = 14 , αποφεύγοντας Και aster 30 , και sm2- essm ταυτοχρονα , με ενδιαμεδη λύση burke ή tico
——————————————————————————————————
ή 6 ευρωκορβέτες( ή gowind ) + 4 Μπελχάρες + 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ = 14
με aster 30 μόνο (μακάρι και cammX4)

sotbak

δεκτό και αυτό

Mageiras

Καλά και άγια τα λές και έχεις απόλυτο δίκιο αλλά τις ευρωκορβετες καλώς η κακώς τις υπολογίζουν για αντικαταστάτριες των εκσυγχρονισμενων S.

sotbak

λέω να ανάβουμε κατηγορία……. 😉

GK_

Με βαση τα οσα ανεφερετε στα σημεια 1), 2) και 3) μπορω να παρατηρησω ορισμενα πραγματα. Υπαρχουν μια σειρα απο επιλογες που η λεγομενη πολυτυπια μπορει να συρρικνωθει σημαντικα. Βεβαια τιθεται το θεμα της ιεραρχισης των προτεραιοτητων σε συναρτηση τοσο με τους περιορισμους του προϋπολογισμου για να βγει ενα μεσοπροθεσμο εξοπλιστικο προγραμμα για τις ΕΕΔ, αλλα σχεδον παραλληλα αυτοι που θα «ερθουν» σε 5 ή 10 χρονια απο σημερα, να μην βρεθουν ξαφνικα με τα χερια δεμενα «κομπο», επειδη θα πρεπει να χρησιμοποιουν σχεδον ολα τα χρηματα των μελλοντικων προϋπολογισμων για να ξεπληρωνουν τα «σημερινα» εξοπλιστικα. αυτο το φαινομενο στο… Read more »

sotbak

έχω ξαναγράψει στην Π&Δ ότι θέλουμε 20δισ€ (1/έτος σε βάθος 20ετίας) ή 10δισ€ το ελάχιστο εντός μιας δεκαετίας για άμεση αναβάθμιση αρχικά του ΠΝ και μετά της ΠΑ. Το ποσό αυτό είναι απόλυτα εφικτό μέσα ακόμη και σε συνθήκες οικονομικής στενότητας, καθόσον για κοινωνικές πολιτικές δαπανώνται πολύ μεγαλύτερα, δείτε τον Π/Υ. Υπολογίστε ότι αν πάρουμε 4 Μπελ (και όχι 2 που θα μας βγουν ακριβότερες) με τα όπλα τους θέλουμε 850εκ€/τμχ αν και οι 4 θα είναι Α/Α, αλλιώς και λιγότερα + όχι 150εκ€ για τις ΜΕΚΟ (αστείο ποσό για σοβαρή αναβάθμιση) αλλά περί τα 350εκ€ + οι 6 ffg(x)… Read more »

GK_

Συμφωνω ότι τα χρηματα που ειναι απαραιτητα, ειτε προκειται για 20 δις € ή για καποιο αλλο αναλογου μεγεθους ποσου, εαν επιθημουμε να εχουμε τις ΕΕΔ σε ενα «αλφα» ποιοτικο επιπεδο, απο καπου θα πρεπει να ξεκινησουμε για να τα βρουμε. Με τα σημερινα δεδομενα ο νυν πηχης ειναι 530 εκ. € ανα ετος. Εαν τα δημοσιονομικα της Ελλαδας ειναι θετικα, τα επομενα 3 χρονια, θεωρω σαν απολυτως λογικο οτι και οι ΕΕΔ θα δουν να εχουν ενα «μεριδιο» απο την συνολικα εθνικη επιτυχια. Ενας τροπος να εχουν μερισμα απο την αυξηση της ευρωστιας και της βελτιωσης της υγειας της… Read more »

sotbak

1) η ελληνική οικονομία μπορεί να σωρεύσει πλεονάσματα της τάξης των 30-40δισ€ ετησίως ακόμη και με οικονομική σχετική στενότητα αρκεί να μην διογκώσουμε το κράτος (αντιθέτως μπορούμε μερικώς να το περιορίσουμε) και να μην προβαίνουμε σε αλόγιστες κοινωνικές κλπ. παροχές (ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε 37δισ€ “μαξιλάρι”). Άρα τα 20 δισ€ σε βάθος 20ετίας είναι “αστείο” ποσό για να μην ακρωτηριαστούμε ως χώρα, πολιτική βούληση χρειάζεται που δυστυχώς δεν υφίσταται και να σημειώσω ότι αποκλείεται να βρεθεί ακόμη και σκεπτόμενος ακροαριστερός που θα ασκήσει κριτική για την αύξηση των αμυντικών επενδύσεων (γιατί επενδύσεις θα είναι και όχι δαπάνες) όταν γίνεται… Read more »

GK_

Θα μου επιτρεψετε να επεκταθω περαιτερω: Δεν ειμαι σε θεση να αξιολογησω τις μελοντικες δυνατοτητες της Ελληνικης Οικονομιας. Μπορω ομως να υποστηριξω οτι εαν με τα σημερινα δεδομενα επιχειρηται να μειωθει το ετησιο πλεονασμα του προϋπολογισμου που θεωρειται απαραιτητο για να επιτευχθουν ορισμενοι στοχοι στα δημοσιονομικα, αυτο οφειλεται σε μια μεταβολη της αντιληψης στον τροπο που πρεπει να «τρεχει» η ελληνικη οικονομια. Δηλαδη απο οτι εχω πληροφορηθει ο στοχος ειναι η Ελληνικη οικονομια να μπορει να τρεχει με υψηλους ρυθμους ετησιως σε πραγματικα μεγεθη, τουτεστιν της ταξεως του 3% σε μεγεθη ΑΕΠ. Με αυτον τον τροπο σε μακροπροθεσμη βαση το… Read more »

sotbak

1) συνεκμετάλλευση των ελληνικών πόρων είναι ακρωτηριασμός ίδιος ή αντίστοιχος με την απώλεια εδάφους, 2) TFX: στο συμφέρον κανενός διεθνούς παίκτη (κράτη & εταιρείες) δεν είναι να καταφέρουν οι Τούρκοι να έχουν δικό του Α/Φ 5ης γενιάς, άρα δεν το βλέπω να βαίνει προς επιτυχία το εγχείρημα (άλλο τα drones άλλο τα μαχητικά), πιθανότερο να στραφούν σε αγορά δικινητήριου ρωσικού ή όπως λέτε των Άγγλων, αλλά μην ξεχνάμε και τις ιδιαίτερες φιλίες τους με τους Γερμανούς, 3) AESA ASELSAN: Περιμένω να δω: θα είναι τόσο ικανό όσο της Raytheon;;;; Έχω κάποιες επιφυλάξεις για την ποιοτική ανωτερότητα των προϊόντων της τουρκικής… Read more »

chikichiki

Θα ήθελα καταρχήν να πω πως μετά μεγάλης μου λύπης διαπιστώνω πως επιβεβαιώθηκαν οι κυνικότεροι των σχολιαστών για τις FDI στο “μιας και η απόφαση είναι πρωτίστως πολιτική”. Βρίσκω θλιβερό το ότι συνεχίζεται από δύο δήθεν διαφορετικές κυβερνήσεις με αποκαρδιωτική συνέπεια και αρμονία η ίδια εμετική και κυρίως αποτυχημένη πολιτική της διπλωματίας μέσω εξοπλισμών. Εξηγείται έτσι γιατί το ΠΝ είχε “επιλέξει” ένα σχέδιο γενικά αξιόλογο αλλά με πολλές φωναχτές ανεπάρκειες και με ξεκούδουνες απαιτήσεις τύπου MdCN. Πραγματικά λυπηρό. Στα πιο επί του θέματος τώρα, δεδομένων των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης, τα οποία αν δεν κάνω λάθος είναι παρόμοια (2025-2027), του επίσης παρόμοιου… Read more »

Scalp_eg

Ούτε για τις γαλλικές μπελαρά θα γίνει διαγωνισμός ούτε για τα Φ-35 που θα πάρουμε μετά το 2030+. Και αμερικη και γαλλια θα πάρουν απο μας 4-5 δις η καθε μια και θα “αγοράσουμε” πολιτική-στρατιωτική συμμαχία και απο τους 2! Ετσι γινόταν, ετσι γίνετε, και μάλλον έτσι θα γίνετε. Και νομίζω είναι και η σωστότερη επιλογή γιατί και τα 2 όπλα είναι κορυφαία, και “τσάμπα” και μπορούσαμε να διαλέξουμε ποιές χώρες θα θέλαμε για συμμάχους πάλι την γαλλία και την αμερική θα διαλέγαμε. Θα ήταν λάθος να δώσουμε όλους τους εξοπλισμους μας σχεδον 10 δις την επομενη 20ετια μονο στην… Read more »

George

Δεν είναι εκεί το θέμα αλλά στο τι επιλέγεις από τις σύμμαχες χώρες. Αν την επόμενη 20ετία δώσουμε 10 δις τότε αναλογικά το ΠΝ θα πάρει 3,3 δις Με 2 μπελαρα όπως τις θέλει το ΠΝ και τορπίλες έχει ξοδέψει τα χρήματα που του αναλογούν Επομένως μιλάμε για ένα ΠΝ με δύο σύγχρονες φρεγάτες, 4 παλαιές, 7 FAC και 4-5 υ/β αλλά και 4 P-3C 🙂 Με Gowind (HAE) με ESSM θα είχαμε 5 σύγχρονες φρεγάτες και τα υπόλοιπα ίδια ενώ θα μπορούσαν εκτός από την 1η οι υπόλοιπες να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα σε ένα deal επανεκκίνησης της ναυπήγησης πολεμικών… Read more »

chikichiki

Τόσα χρόνια πάντως που θυσιάζαμε επιχειρησιακή καταλληλότητα για χάρη διπλωματίας προκοπή δεν είδαμε. Ούτε είδαν προκοπή άλλες χώρες που πήγαν σε πόλεμο νομίζοντας ότι με τα όπλα είχαν αγοράσει και “συμμαχία”. Να δω τι συμμαχία θα αγοράσουμε αυτή τη φορά, που προφανώς είναι τόσο διαφορετική από τις άλλες.

George

Οι “συμμαχίες” είναι για πριν το πόλεμο!
Με το πρώτο μπαμ δεν σε είδα, δεν σε ξέρω…
Αυτό άλλωστε θα κάναμε και μεις!
Υπάρχει ο Γεωργιανός πρόεδρος που τρώει τη γραβάτα του στο youtube για όποιον πιστεύει κάτι διαφορετικό!

https://www.youtube.com/watch?v=uyNocJFUloA

Ο ασχετος

Ωπα να τος ο μαγος
Πριν βγει καν το πλοιο βγαινει ανωτερο η λες κ αν παρουμε οπλα απο αμερικη δεν θα ειναι πολιτικη διπλωματια εξοπλισμων αλλα αγορα με βαση αξιολογημενες επιδοσεις….ποιου πλοιου κ ποιου οπλου?
Δεν λεω παντως εχουν αξιολογηθει τα αμερικανικα οπλα ιδιως τα ναυτικα στις μεγαλες ναυμαχιες του κολπου ορμουζ με τα ιρανικα rhib ιδιως ο sm2 που πρεπει να χει ριξει στην ολη επιχειρησιακη ζωη του ισα με δυο επιβατικα αεροπλανα

chikichiki

Δε ξέρω γιατί περνιέσαι για τόσο έξυπνος τη στιγμή που 1. ούτε η Μπελαρά έχει βγει, και μάλιστα είναι μακέτο ενώ η FFGX εξέλιξη υπαρχόντων σχεδίων, 2. η FFGX ΕΙΝΑΙ ανώτερη σε ουσιώδη κριτήρια, 3. καμία διπλωματία δεν υφίσταται αν αγοράζεις πλοία που είναι αξιοκρατικά ανώτερα, 4. Praying Mantis και Prime Chance δεν σου λένε τίποτα, 5. ο Aster δεν έχεις ΚΑΝΕΝΑ λόγο να πιστεύεις ότι είναι καλύτερος του SM-2, 6. μορφώσου λίγο μπας και καταλάβεις πόσα αεροπλάνα έχει ξεπαστρέψει ο Standard και οι προκάτοχοί του.

Αν ξαναπαντήσεις φρόντισε να το κάνεις χωρίς γελοιότητες.

Ο ασχετος

1.Μαλιστα,η λχαρα ειναι μακετο,ενω απο την αλλη εχουμε τεσσερα μακετα με αγνωστες ακομα προδιαγραφες ενω στην μια δεν εχουμε δει ουτε το μακετο γουρουνι στο σακι,αμερικανικο να ναι 2.Ποια ουσιωδη κριτηρια ρε φιλε μαγε?Αφου δεν ξερεις ουτε την διαμορφωση,ουτε το πακετο το αμερικανικο κ δεν ξερεις πανω απ ολα τι σου αποδεσμευουν οι αμερικανοι,αλλα γραφουμε μια προταση το αμερικανικο ειναι καλυτερο απο το γαλλικο,κ τελειωσε το θεμα 3.καμια διπλωματια δεν υφισταται λες αν ειναι τα πλοια αξιοκρατικα ανωτερα καταργηση της λογικης με το μακετο που δεν εχει καν μακετο,παλι γουρουνι στο σακι εσυ το βγαλες κ αξιοκρατικα καλυτερο αξιοκρατια δεν… Read more »

chikichiki

1. ΚΑΝΕΝΑ υποψήφιο σχέδιο της FFGX δεν είναι μακέτο. ΟΛΑ είναι επιχειρησιακά, και η έκδοση FFGX αποτελεί τροποποίησή τους. Η FDI είναι σχέδιο από καθαρό χαρτί, που δεν υπάρχει πουθενά, στο οποίο μάλιστα θέλουμε να κάνουμε “ελληνικές” τροποποιήσεις. Ίδιο πράγμα, ε; 2. Οι προδιαγραφές της FFGX είναι τοις πάσι γνωστές ( https://en.wikipedia.org/wiki/FFG(X) , https://www.thedrive.com/the-war-zone/26217/the-navys-future-frigates-are-shaping-up-to-be-more-lethal-and-capable-as-well-as-cheaper , κομπλέ με εικονίτσες). Επίσης γνωστό πως ΟΛΑ (πλην TLAM, το ΠΝ όμως ποτέ δε ζήτησε MdCN έτσι κι αλλιώς…) είναι αποδεσμεύσιμα, περιλαμβανομένου SM-2 (έχει ειπωθεί εδώ ξεκάθαρα). Παρεμπτιπτόντως, το ΠΝ όταν ονειρευόταν κάποτε Φ/Γ AAW ήθελε APAR, απορρίπτοντας το Aegis, αλλά ΜΕ SM-2… 3. Μπα,… Read more »

Ο ασχετος

σιγα μην κατσω να ασχοληθω τωρα με τις αντιπλοικες δυνατοτητες των σμ κ το αν εριξε το φαντομ πριν 40 χρονια κ αν δεν κατσω ν ασχοληθω με αυτα,φαντασου την ισχυ που εχουν επιχειρηματα του στυλ,ο προπαππους του σμ εριξε μια καραβια βιετναμεζικα μιγκ πριν 50 χρονια ας ρωτησουμε πριν τα παρουμε οταν τα αποφασισουν πως κ τι ακριβως θα ναι αν τα αποδεσεμευουν τα πλοια,τα οπλα κ τα ηλεκτρονικα το δινουν τον σμ?η μαμα λοκχιντ γιατι εδωσε προταση MMSC με εσσμ ρανταρ της πλακας σκαφος της πλακας στο ενα δις το κομματι κ οχι κατι αναλογο με αυτο το… Read more »

chikichiki

Είναι πολύ εύκολο να πεις ένα “δεν ασχολούμαι” για να νιώσεις καλύτερα, η ισχύ των επιχειρημάτων όμως δεν θα πάει πουθενά. Αν εσύ πιστεύεις ότι το ιστορικό των παλιών εκδόσεων δεν έχει σημασία στις νέες, ή ότι η εξωπραγματική επιτυχία κατά πλοίων δε δείχνει τίποτα, δικό σου πρόβλημα. Το δε Φάντομ, που τώρα προσπαθείς να απομειώσεις την αξία του χρησιμοποιώντας το χρόνο του συμβάντος, εσύ το ανέφερες πρώτος. Είτε μετράει είτε όχι. Διάλεξε, ενήμερε. Τον δίνουν τον SM, ναι. Χιλιοειπωμένο. Είπαμε, ενήμερος. https://www.ptisidiastima.com/greece-asked-for-ticonderoga-cruisers/ σχόλια… Η μαμά λόκχιντ το MMSC το πούλησε στους Σαουδάραβες, όχι για FFGX. Πάλι ενήμερος. Και που… Read more »

DimitrisXr

Vote down για το ειρωνικο υφος και τον χαρακτηρισμο

Ο ασχετος

παντως μπορειτε να με φωναζετε κ ασχετο κ μαγο

adpanos

Τι καλύτερο έχει η FFGX από την Belharra , chikichiki?

Μήπως πυραύλους ? Μπα …..
Μήπως στρατηγική κρούση ? Μπα …..
Μήπως Radar ……? Μπα
Μήπως Κανόνι …. ? Μπα ….

Το μόνο ανώτερο που θα έχει θα είναι ένα CIWS ….. και μερικά μέτρα σκαρί παραπάνω για να κάνει τον στόχο. …..

chikichiki

1. Τεχνική αξιολόγηση των SM-2/Aster δεν είναι εύκολο να γίνει. Ο SM-2 όμως είναι ένα αποδεδειγμένο, ώριμο σύστημα, με ορισμένες μάλιστα ονομαστικές επιδόσεις ανώτερες του Aster (εμβέλεια, υψόμετρο, εκρηκτική κεφαλή). Στη χειρότερη, τα δύο συστήματα είναι μάλλον ίσα, επομένως η απόφαση προφανώς ευνοεί το πιο “εφοδιαστικά συμβατό” εκ των δύο (εν προκειμένω είναι αυτό που μπορεί να πάει παρέα με τους quad packed ESSM μας, και όχι αυτό που θα αχρηστεύσει κάθε υπάρχουσα υποδομή). 2. Η στρατηγική κρούση, όπως έχει επισημανθεί και από την Π&Δ στο άρθρο αλλά και από σχολιαστές, είναι προβληματική όπως προσφέρεται. Ευνουχίζει την AAW ικανότητα, είναι… Read more »

Stavrogin1

επιδοσεις των 2 πλοιων ισαξιες αλλά cammer και ciws δε θα δουμε στις μπελλαρες οπότε ενας ποντος στις ffgx. Χρονος παράδοσης +2χρονια κατ ελάχιστον χωρια οι καθυστερησεις και στα 2 προγράμματα. ενας ποντος στις μπελλάρες. ισχυς κινητήρα- υποστηριξη οπλων λειζερ. ενας ποντος στις ffg-x….2-1 essm υπάρχουν και sm2 θα χουν τα τικο ΑΒ αν τυχον παραχωρηθουν, ενω οι aster σημαινουν πολυτυπία ….3-1. εκτος κι αν δοθει ολο το ναυτικο στην γαλλια, αλλά γιατι μιλάμε για 10νεες ναυπηγήσεις όταν αυτο δεν συνεβει ουτε καν την εποχη των παχιων αγελάδων; εν καιρο κρισης μιλάμε για νεα πλοια την εποχη που ειναι ακριβοτερα… Read more »

Fingolfin

Ναι αλλά υπάρχει και η πιθανότητα μελλονιτκά αντί για FFG(X) να πάνε σε αναβαθμισμένα Arleigh Burke. Επίσης σε ποιές χώρες θα εξάγουν το AN/SPY-6(V)3 EASR και την πώληση FFG(X); Ελάχιστες. Συνεπώς δε βλέπω εξαγωγική επιτυχία. Και τέλος τί συμμετοχή θα έχουμε εμείς στο όλο project; Μήπως μηδενική; Γιατί δεν έχει ακουστεί τίποτα μιάς και είναι πολύ νωρίς. Προτιμώ Bel Hel, δηλαδή στα μέτρα μας.

blaine

Οι Αμερικανοι θα μας δωσουν λειζερ? Ωραια ανεκδοτα λετε εδω 😐

Spirit

Προβλέψεις ότι θα πάρεις AB και όπλα λέιζερ;
Μεγάλη φαντασία το λέω εγώ.

npo

Αυτό που χρειαζόμαστε -ειδικά το ναυτικό που έχει ν αποσύρει 9 S στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον – είναι ο προγραμματισμός. Ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, έχοντας στο νού μας πως είναι πολύ πιθανόν να πολεμήσουμε. Αν είναι FFG(X) ή Μπελάρες ή κάποιο άλλο δεν έχει τόση σημασία, αρκεί οι ειδικοί δλδ το ναυτικό μας να το έχει μελετήσει και εγκρίνει.

George

To ΠΝ θα πληρώσει την ανάπτυξη για να κάνει ένα πλοίο που δεν του κάνει, υποφερτό. Κι αυτό σημαίνει δισεκατομμύρια για 2 σκάφη ενώ πρέπει να παροπλίσει ή να εκσυγχρονίσει όλο το στόλο του! Και ενώ υπάρχουν πλοία από την ίδια πηγή όπως οι Gowind των ΗΑΕ που θα επέτρεπαν τη ναυπήγηση ενός αξιοπρεπούς αριθμού σκαφών αντί να γίνει ένας στόλος δειγμάτων! Μετά από αυτό νομίζω καλύτερη επιλογή είναι να εκσυγχρονίσει όχι μόνο τα P-3 αλλά και τα Albatross και να αγοράσει μερικά ψαροκάικα για να ψαρεύουν τα στελέχη του! Ποίος θα πρωτομπεί στα δύο σκάφη που θα αποτελούν το… Read more »

Animades

Αν 2 με προοπτική για 4ρης νέες αμερικανικές φρεγάτες FFGx ( που μπορει να είναι και FREMM ?) Mας εξασφαλίσουν 2 Burke, ή ΤICO ως παραχώρηση άμεσα, (γιατί “καιγομαστε”) Τότε και προκειμένου να μην συνυπάρξουν στο Π.Ν. sm2 και aster 30 , αλλά και δύο τύποι πολύ ακριβών πλοίων ταυτόχρονα, που δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε στις ποσότητες που χρειαζόμαστε, Θα πρέπει κατά την γνώμη μου να συμπεριλάβουμε εκτός της ακριβής FFG(x), KAI ” Γαλλικές ” European Patrol Corvette’s ή φρεγατοκορβετες Gowind των 3000+ τονων οπλισμενες με vls mk41 -essm , συρόμενα και κύτους sonars ,( Τούμπανα) φτιαγμένες στην Ελλάδα… Read more »

Digenis

Burke ζητάμε εδώ και μια 8ετια να μας δώσουν κατι για να λύσουμε το άμεσο θέμα που εχουμε … Δεν δίνουν … οπότε το θέμα μπαινει σε νεα βαση .Τελείωσαν τα παρακάλια .

GK_

Επι της Αρχης δεν γνωριζουμε καθολου την ιδανικη μορφη που ονειρευονται οι Ναυαρχοι οτι θα εχει ο ελληνικος στολος τα επομενα 20 χρονια και επισης δεν εχει βγει ακομη ο νικητης της FFG(X) για να κανουμε μια συγκρητικη αξιολογιση με την γαλλικη FTI/FDI. Σε καθε περιπτωση αλλο πραγμα εαν συζηταμε για ενα πλοιο που σαν πρωταρχικη αποστολη θα εχει την ΑΑ Αμυνα περιοχης μιας ελληνικης ναυτικης δυναμης και αλλο πραγμα εαν συζηταμε για ενα πλοιο που σαν πρωταρχικη αποστολη εχει να κυνηγαει υποβρυχια εφοδιασμενα με συστημα ΑΙΡ στο αιγαιο ή στην ανατολικη μεσογειο. Συν τοις αλλοις, σαν κερασακι στην τουρτα… Read more »

Skeptomenos_politis

Ας ξεχασουμε καλυτερα τις φρεγατες Αντι-Αεροπορικου πολεμου, καθως μαλλον δεν θα τις χρειαστουμε καθολου. Δυστυχως, απο οτι φαινεται, η κυβερνηση δεν εχει ΚΑΜΙΑ βουληση να ανακυρηξει ΑΟΖ, ουτε ΚΑΝ να διεκδικησει περιοχες περαν των υφισταμενων χωρικων υδατων. Συνεπως, οι περιοχες νοτιως της Κρητης και της Ροδου θα αφεθουν στην Τουρκια ωστε να πραγματοποιηθουν ερευνες, ενω πιθανοτατα ο αγωγος Eastmed δεν θα κατασκευαστει ποτε, η ισως να περναει μεσω Τουρκιας. Ο ΟΗΕ θα δημοσιευσει τις διεκδισεις της Τουρκιας σε λιγες μερες, οπως εγραφε σημερα η Καθημερινη. Δεν προκειται καν για συνεκμεταλευση, αλλα για πληρη παραχωρηση χωρις να πεσει ουτε ενας πυροβολισμος.… Read more »

massey-ferguson-65

Μια ερώτηση…..ποτε οι αμερικανοί πρότειναν στο Γενικό επιτελείο την ffg(x) και δεν το έχεις ψάξει Πότε το πολεμικό ναυτικό ;;;;;;ΠΌΤΕ ΦΥΣΙΚΆ…γιατι γίνετε σύγκριση για ένα θέμα που δεν υπαρχει σαν σκεύη.απο οσω γνωρίζω ,σαν μικρό παιδί που είμαι,ότι οι αμερικανοί μας πιστεύουν με αυτά τα άχρηστα σκαριά τις lcs,που μέχρι και δικό τους πολεμικό ναυτικό καταλα την πατάτα του και προσπαθεί να τις αποσύρει άρον άρον…..απο σώα ξέρω στην Ελλάδα έχουν προταθεί η έξεις προτάσεις για αγορά πλοίων :οι αμερικανική lcs που δεν είναι καθόλου φθινες με 1 δις το σκαρί που μας τις πουλαγανε Εάν σκεφτείτε τι σακάκια ειναι(με… Read more »

Yannis

Προς Πτήση: παρακαλώ προωθήσετε την απάντηση μου (που κόψατε από τα σχόλια) προς τον Chris. Ευχαριστώ.

Steve

και το δικό μου σχόλιο κάπου “χάθηκε”

flashg

Μου αρέσει που σε ένα ναυτικό δεν έχει χρήματα για να αγοράσει 48-60 επιπλέον essm και να τα βάλει στις S, δεν μπορεί να αγοράσει τορπίλες και δεν μπορεί να βάψει τις MEKO συζητάμε για ΑΒ και 4 Μπελάρα. Δυστυχώς ότι λανθασμένη απόφαση είχε να πάρει το ΠΝ ναυτικό την πήρε. Γιατί τα στελέχη βάλανε σε προτεραιότητα των εκσυγχρωνισμό των Ρ3 και γιατί επιμένουν σε 2 πλοία αντιαεροπορικού πολέμου ρίχνοντας όλα τα άλλα προγράμματα προς τα πίσω? Η επίδειξη σημαίας στην Αν. Μεσόγειο δεν επαρκή με αυτήν την Τουρκία. Τα πλοία που θα έρθουν θα πρέπει να είναι ικανά να… Read more »

Σωστος.
Δεν με νοιαζει αν ειναι gowind ή ξαναχτισμενες και εκσυγχρονισμενες Kortenaer (!), αλλα ναι, ο στοχος ειναι σχετικα ομοιογενης στολος απο πλοια που βγαζουν τη δουλεια, ή αλλιως αν θες απο πλοια τουλαχιστον ισαξια με τα τουρκικα.
Στοχος απιαστος πλεον

Ares

Αλήθεια γνωρίζουμε κατά πόσο θα ήτα συμβατό το rapidfire naval 40 της Thales συμβατό και λογικό να μπει στις belharra σαν ciws; Υποθέτω θα ήταν κάτι που θα συζητούσαν και οι ίδιοι οι Γάλλοι και για τα δικά τους μελλοντικά πλοία μιας και μπορεί να βοηθήσει σε επιθέσεις κορεσμού και είναι και της Thales οπότε ευκολότερο σαν επιλογή. Παρακαλώ την πτήση η όποιο έχει σχετικές πληροφορίες να τις παραθέσει. Ευχαριστώ

filon26

Αγαπητέ Άρη, η υπόθεσή σας είναι βάσιμη, καθώς η Γαλλική πλευρά έχει ήδη εγκρίνει την προμήθεια του εν λόγω συστήματος για τα νέα πλοία υποστηρίξεως. Με βάση το άρθρο στο Mer et Marine της 6ης Φεβρουαρίου https://www.meretmarine.com/fr/content/un-nouveau-canon-de-40-mm-pour-la-marine-francaise (δυστυχώς μόνο για συνδρομητές, οπότε θα πρέπει να βασιστείτε σε ότι σας μεταφέρω) Το ΜΝ λοιπόν, έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την απόδοση του υπάρχοντος RWS των 20mm (Narwhal) που έχει τοποθετηθεί (ή πρόκειται να τοποθετηθεί) σε FREMM και FDI, καθώς σε συγκεκριμένες επιχειρησιακές συνθήκες, αυτή κρίθηκε μέτρια. Υπάρχει εισήγηση στην διεύθυνση εξοπλισμών για την υιοθέτηση του συστήματος των 40mm σαν το βασικό RWS… Read more »

Koulis

Καλημέρα, φιλικά καλά είναι τα think (of or out of) the box, αλλά αξία έχουν οι ειδήσεις πχ αυτές που σχετίζονται με τη διαμόρφωση της belharra hn ή τα ΑΒ. Χωρίς να παραγνωρίζω το απόρρητο ή το off the record, έχει μεγάλη σημασία ποιος βγάζει πρώτος την είδηση. Και ο νοών νοείτο.

tsir266

Κανένα από τα δύο. MEKO A200 σε δύο εκδόσεις, 4 AAW και 8 ASW γενικής χρήσης. Μέχρι να ναυπηγηθούν ενδιάμεση λύση οι εκσυχρονισμένες δικές μας MEKO200HN και F123 και οι δύο τελευταίες F122. Αποτέλεσμα μια καταπληκτική ομοιοτυπία σε συστήματα και μηχανικά μέρη. Μπορεί να μη μας αρέσουν οι Γερμανοί αλλά η A200 είναι ένα πολύ καλό πλοίο που μας ταιριάζει γάντι.

Digenis

Ποτέ ξανά !!! Νο more αμεσο μπλέξιμο με γερμανους !!!

Spirit

Δεν νομίζω ότι έχει καμιά ρεαλιστική βάση η γερμανική επιλογή πλοίου.
Αν είναι να σπάσει η αγορά των Belhara κάτι σε Gowind ή τέλος πάντων κάτι από Γαλλία, πλεούμενο ή πετούμενο .

sotbak

σωστό, όχι άλλους Γερμανούς….. ο νοών νοείτω

tsir266

Μπορεί να μην είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο, είναι όμως το πιο λογικό. Έχουμε ήδη 4 MEKO και οι Α200 είναι η φυσική συνέχεια αυτών. Οι μηχανές είναι ακριβώς οι ίδιες με τις παλιές ΜΕΚΟ συν τον υδροπροωθητή. Είναι πλοία που μπορούν να βγούν και σε έκδοση AAW. Επίσης είναι πλοία που έχουν ήδη πέσει στο νερό και χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά και όχι στα χαρτιά ακόμα. Το κυριότερο, 400mil το κομμάτι και όχι 1bil που θα βγούν τα άλλα δύο.Επίσης και οι F123 πάλι έχουν τα ίδια συστήματα και με τις ΜΕΚΟ και με τις καινούργιες Α200. Από τους Γάλλους πολύ… Read more »

Tomcatters

Εγώ είμαι της άποψης επειδή όπως φαίνεται πάμε για 2 τεμάχια μόνο με 2 δις… είτε αυτά είναι FDI είτε FFG, δεν θα κάνουν καμία διαφορά, (αντιθέτως θα είναι στόχος υψηλής προτεραιότητας), Θα πρέπει να στραφούμε σε μεταχειρισμένα A.Burke (σε λογικές τιμές), να τα συμπληρώσουμε με Ελληνο-Ισραηλινές κορβέτες, +τα δύο επιπλέον υποβρύχια 214, και με ουσιαστική αναβάθμιση των MEKO200HN (όχι αναβάθμιση σαν αυτή των S) και είμαστε κομπλέ με το ΠΝ σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των Patriot από την Σ.Αραβία (έχουμε και την αναβαθμισμένη αντιαεροπορική ομπρέλα). Η δε πόροι (2δις) να πάνε στα F-35 με τον αριθμό να φτάνει… Read more »

christos_choris_a

Πράγματι ο ρόλος της Αεροπορίας στις αεροναυτικές επιχειρήσεις είναι καταλυτικός κάτι που φάνηκε ήδη από τη ναυμαχία του Midway τον Ιούνιο του ’42. Με δεδομένα συντεταγμένων από ένα STEALTH μέσω data-link ακόμα και μία απαρχαιωμένη φρεγάτα εξοπλισμένη με MM-40 block III μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά. Αν εξαιρέσουμε την εποχή των παχέων αγελάδων οπότε και ναυπηγήσαμε τις 4 Meko και τις 2 Kortenaer που αποκτήθηκαν με διαφορά δεκαπενταετίας, το Π.Ν. βασίζονταν σε μεταχειρισμένες λύσεις κυρίως από τις Η.Π.Α. και αργότερα από την Ολλανδία. Οι αμεταχείριστες ναυπηγήσεις αφορούσαν μονάχα υποβρύχια και πυραυλακάτους. Για το μεγάλο κενό στην αεράμυνα περιοχής θα μπορούσαμε… Read more »

SpaceMan

Όλο λάδι λάδι και από τηγανίτα τίποτα! Ανεβάζετε ένα αντίστοιχο άρθρο κάθε μήνα εσείς, βγάζουμε τα μάτια μας εμείς και από συμφωνία γιοκ!
Και δεν είναι μόνο τα προγράμματα που αφορούν το ΠΝ αλλά προγράμματα που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις στο σύνολό τους. Αντί να τρέξουμε να σώσουμε ότι μπορούμε – έτσι όπως τα κάναμε – βλέπουμε και πάλι να σκαλώνουμε σε κακό-διατυπωμένους και άκυρους διαγωνισμούς. Ζήτω οι Kortenaer, ζητω οι La Combattante, ζήτω τα Huey, ζήτω οι Καναδέζες και τα ΡΕΟ! Στην τελική όλα παλιοσίδερα θα γίνουν στον πόλεμο οπότε τι νόημα έχει να τα έχουμε καινούργια;

Κοιταξε, καλα κανουμε και κραταμε το κλασσικο design πχ Kortenaer.
Οπως κανουν οι γερμανοι με την porsche 911 🙂

sotbak

καλό, αλλά Η Πόρσε συνέχεια το εξελίσσει το σχέδιο της 911, εμείς όμως σταθεροί…….

Chris Ain.

Για εμένα το στοίχημα είναι τα δύο ΑΒ απο ΗΠΑ δεδομένου οτι το θέμα φρεγάτα έχει στην ουσία κλείσει με την γαλλική επιλογή και έχοντας δύο επιλογές για κορβέτα (ευρωκορβέτα & αμερικανοισραηλινοελληνική επιλογή ναυπηγείων Σύρου).
Επίσης είμαι περίεργος να δώ η αποστολή Patriot στην Σ.Α, τί ανταλλάγματα θα φέρει, δεδομένου οτι οι Σαουδάραβες έχουν χρηματοδοτήσει ναυπήγηση πλοίων για μια σειρά χωρών μή φιλικών προς την Τουρκία

NikolakiEfentis

Αγαπητή Π&Δ, αν το ΠΝ εγκαταστήσει το Phalanx την πιθανότητα το οποίου αναφέρετε, πάλι θα θέλει ολοκλήρωση στο σκάφος και στο SETIS.

Tώρα αν είναι να το ολoκληρώσεις, γιατί δεν ολοκληρώνεις το SeaRAM που είναι ίδιο αλλά αντί του πυροβόλου διαθέτει 11 πάρα πολύ ανώτερους πυραύλους RAM Block2…

dimitrisx

Σε πάνελ καναλιού ο κ.Δρούγος είπε πως η κυβέρνηση της Λιβύης προσέγγισε τον Τσίπρα σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ την άνοιξη του 19,’ και του ζήτησε να οριοθετήσουν οι δυο χώρες την ΑΟΖ. Ο Τσίπρας ούτε που απάντησε. Επίσης ανέφερε, πως παράγοντες του ΟΗΕ προειδοποίησαν τον Μητσοτάκη πως η Τουρκία μαζί με την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης κάτι ετοιμάζουν. Από αυτά εάν είναι αληθή τι συμπεραίνεις; Μάλλον αυτό που γράφει και ο chris!

Loco

Το Τουρκολιβυκο σύμφωνο ηταν γνωστο τουλάχιστον απο το 2017 και είχε δημοσιευτεί εκτενώς στον Ελληνικό τύπο (π.χ. Καθημερινη) και ξένο (π.χ. DW) τύπο. Δεν έγιναν ξαφνικά το καλοκαίρι του 2019.

Το θέμα ειναι οτι οι Ελληνικη κυβερηση σημερα ακολουθει τακτική στρουθοκαμήλου και βάζει το κεφάλι στο χώμα, αντί να αντιδρά επίσημα.

My_name_is_Nobody

comment image

My_name_is_Nobody

Πλοίο από Αμερική να είναι και ας είναι και TICO.

1. Ολοι συμφωνουν (στα λογια μονο) πως, αν συμβει η “στραβη” θα ειμαστε μονοι μας. Για την ηγεσια μιλαω. 2. Παρολ’αυτα -φαινεται να- ακολουθειται η λογικη της διπλωματιας των εξοπλισμων, κατι που ειναι σε αντιφαση με το (1). 3. Η τοποθετηση ειδησεων – οπως λεμε τοποθετηση προιοντων- (και δεν το λεω για την Πτηση ή μονο για την Πτηση) γινεται εναλλαξ: Μπελαρα απο τη μια, MMSC,FFG, LCS πες το οπως θες, απ΄την αλλη. Καποιος μπορει να υποθεσει οτι υπαρχουν δυο κυκλοι που ο καθενας προωθει διαφορετικο προμηθευτη για λογο που αυτη τη στιγμη δε με ενδιαφερει. 4. Δεν υπαρχει αμφιβολια… Read more »

Ο ασχετος

Οπως παντα στην πολεμικη ετοιμασια προετοιμασια υπαρχει μεγαλη διαφορα στον χρονο αναμεσα στο εγκλημα κ στην συνειδητοποιηση του εγκληματος.Αυτο βεβαια δεν αλλαζει ουτε στην οικονομικη προετοιμασια της πολεμικης ετοιμασιας , ο σημιτης οντας ενοχος κ στις δυο κατηγοριες ψαχνει για διαχυση της ενοχης κ οχι της ευθυνης.Ως γνωστον στην ελλαδα, καποτε κ αλλου, οταν ολοι εγκληματουν δεν ειναι κανεις ενοχος.

Συμφωνω. Αν τυχον νομισες οτι τον ανεφερα με θετικη εννοια.

Ο ασχετος

σημιτης κ θετικη εννοια δεν πανε μαζι
🙂

alexmark

Γιατί επιμένετε με τα ΑΒ; Aφού δε υπάρχει τίποτε, απλά το είπατε κάποια στιγμή και δε μπορείτε τώρα να το πάρετε πίσω; Eίναι θεμιτό να κάνετε και ένα λάθος όπως έκανε και ο συντάκτης σας που επέμενε πως το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης είναι άνευ σημασίας και κακώς ασχολούμαστε.

Konstantinos1

Δεν έχουμε λεφτά για ένα αντιπυραυλικό σύστημα της προκοπής και θέλουμε και Α-Β τρομάρα μας..

Spirit

Σωστό, για να λέμε τα πράγματα με το ονομα τους, λύσεις τέτοιους κόστους δεν ειναι για τις δυνατότητες μας. Ενα ακόμα τεράστιο εξοπλιστικό λάθος και αποσπασματικής αγοράς χωρίς μακροχρόνιο προγραμματισμό.
Όταν δεν προχωρά ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ 200, των τορπιλών και ένα σορό επι μέρους ζητήματα, πάμε για πλοία του δισεκατομμυριου!

zap

Σε καποιον αλλον ιστοτοπο παρεμφερους περιεχομενου, παρουσιαζεται η ειδηση-εκτιμηση οτι ο ΟΗΕ θα αποδεχτει την συμφωνια Τουρκιας-Λιβυης. Αναρωτιεμαι…..

για την ακριβεια ο ΟΗΕ δεν κρινει αν εχει βαση ή ειναι αδικη για την Ελλαδα, απλως ειναι υποχρεωμενος να την δεχτει/πρωτοκολλησει.
Παντως εχει τη σημασια του, ειναι ενα επισημο εγγραφο.

christos_choris_a

Η τεράστια FFG Independence με το τεράστιο ελικοδρόμιο ενισχυμένο για απο-προσνήωση F-35B. +8 F-35B επιπλέον των 20 F-35A θα ήταν η ιδανική λύση για επιχειρήσεις κοντά στην Κύπρο ( 2 φρεγάτες ). Ο οπλισμός τους να είναι εξ΄ολοκλήρου Α/Α με όλα τα κελιά να φιλοξενούν SM-2. Να συνεπιχειρούν με εκσυγχρονισμένες Meko 200HN, Ευρωκορβέτες των 3000 τόνων όλες να φέρουν ελικόπτερα MH-60R ή εκσυγχρονισμένα S-70B-10, με την προσθήκη 4 Super Vita. Οι Meko και οι Ευρωκορβέτες να φέρουν Aster 15, να φέρουν Γαλλικά sonar και ευρωπαικούς ανθυποβρυχιακούς πυραύλους καθώς και RAM. ΟΧΙ στις [email protected] Αν θέλουμε να δώσουμε λεφτά στους Γάλλους… Read more »

Ο ασχετος

Κ επειδη θα προσγειωνονται στην τεραστια independence λολ τι ακριβως θα γινεται εκει?
Θα ανεφοδιαζεται ο πιλοτος με καφε κ τσιγαρα?
Αλλαξε το σε χρηστος ” χωρις” €

christos_choris_a

Συμφωνώ φίλε μου. Το πρόβλημα είναι κυρίως οικονομικό. Πάντως με τις Independence παίζουν και τα FMS και η πώληση των ναυπηγείων της Ελευσίνας στους Αμερικάνους ( ONEX ) με ναυπήγηση στην Ελλάδα. Θα μπορούσε με ειδική μετατροπή το πλοίο να μεταφέρει και καύσιμα αεροσκαφών και στο υπόστεγό του να έχει και μερικούς AIM-120D και AIM-9X. NH-90 θα μπορούσαν να προσνηώνονται συμπληρώνοντας το απόθεμα των πυραύλων. Μπορούμε τουλάχιστον να ονειρευτούμε οτι θα πιάσει η Ελλάδα το ” τζόκερ ‘ .

Ο ασχετος

για τα κρατη δεν υπαρχει τζοκερ

Χρηστο, θα στο ξαναγραψω πιο αναλυτικα.
Το F35B ειναι STOVL
Short takeΟff vertical landing.
Το Short το οριζει ο κατασκευαστης σε τουλαχιστον 100μ.
Ισως μονο αδειο θα μπορουσε να απο/προσνηωθει

Αλλα ετσι κι αλλιως δεν μπορει να γινει και τιποτα απο τα υπολοιπα που υποθετεις.

Δεν γινεται ετσι κι αλλιως να προσνηωθει σε τετοιο σκαφος. Ουτε ενα, οχι τεσσερα

Spirit

Εχουμε διαβάσει και διαβάσει αλλά να πάρουμε φρεγάτα για να προσγειώνονται F-35B, δεν και είναι μακριά η στεριά πρώτη φορά το διαβάζουμε.

Είμαστε ως λαός πολύ μπροστά… απορώ γενικώς πόσοι κατανοούν πια είναι η κατάσταση και ποιος ο προϋπολογισμός του ΥΠΑΜ

blaine

Δεν εχουμε να φαμε (= δεν εχουμε αξιομαχα πλοια επιφανειας) θελουμε ραπανακια για την ορεξη (= αεροπλανοφορα)

Ο ασχετος

Η ανυπαρξια ειδησεων δινει το συνθημα για την πλεοναζουσα συζητηση υποθετικου σεναριου που βασίζεται σε αλλες θεωριες υποθεσης που με την σειρα τους βασιζονται σε αλλες απλες υποθεσεις φημες κ πηγες που δεν μπορουν να κατονομαστουν κ αρα να ελεγχθούν. Αγελαδομπελχαρες , ο αλι μπαμπα κ τα σαραντα μπερκ, tico tac, suzuki ffgx 1400(εκ ευρω) κ ακαταπαυστες λογικες ακροβασιες κ μπακαλουπολογισμοι. Μα δεν μπορει το πν να μεινει μονο με 12 παλιες φρεγατες!….. ξεκιναει η λογικη υποθεση κ μετα αναλαμβανει ο γατος 3χ12κελια κ captassss με σκαλπ για αποτροπη ….στον τουρκο που κανει βολτες στο σουνιο κ στην ιεραπετρα.Με ολα… Read more »

Dimitris_jp

To πιο ευστοχο σχολιο που εχω διαβασει δυστυχως.

blaine

Για μενα το θεμα δεν ειναι αν θα παρουμε το Α η το Β πλοιο, τελευταια στιγμη, με το τουρκικο πιστολι στον κροταφο. Το θεμα ειναι να κατσουν κατω, να ερθουν και τα κομματα της αντιπολιτευσης και να φτιαξουν ενα σχεδιο σε βαθος 20 ετιας για το που θα πανε οι ενοπλες δυναμεις απο πλευρας εξοπλισμου. Και να δεσμευτουν ολοι, οτι οτι και να γινει, αυτα τα χρηματα θα βρισκονται καθε χρονο μεχρι να ολοκληρωθουν τα οποια προγραμματα. Και μετα να φωναξουν τους στρατιωτικους και να τους πουν αυτα τα χρηματα υπαρχουν, δεσμευομαστε ολοι, φτιαξτε ενα πλανο να καλυψει τις… Read more »

filon26

Ουσιαστικά τα θέματα είναι τρία: 1. Δημογραφικό (να υπάρχουν Έλληνες που θα προστατεύσουν τον τελευταίο γεωγραφικό χώρο που θεωρεί εθνικό χώρο ο Ελληνισμός) 2. Ηγεσίας (να υπάρχει εθνική συνείδηση στις Ελληνικές πολιτικές ελίτ) 3. Δημιουργία κράτους, έστω μετά από 200 χρόνια, όπου να υπάρχουν θεσμοί στην υπηρεσία του κρατικού (και κατ’ επέκταση εθνικού, αν μιλάμε για εθνικό κράτος). Το 1. είναι υπό αμφισβήτηση με την μείωση των γεννήσεων, την μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό και την ανεξέλεγκτη εισροή άλλων εθνικών ομάδων, είτε υπό τον μανδύα του πρόσφυγα, είτε του μετανάστη. Το 2. είναι πρόβλημα διαχρονικό αλλά κρίνω πως είναι στην… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Χμμμ…Εμφανιστηκαν παλι τα τρολακια της παρουσης εξουσιας.Ζεστανε λιγακι ο καιρος και βγηκαν απο τα λαγουμια τους φανταζομαι.Αλλωστε ειναι και η μνημη κοντη. Στο δια ταυτα.Αρθρο απλα για να γραφουμε χωρις να λεμε κατι.Συμπερασμα ουδεν.Ολα καλα ειναι.Και οι Γαλλιδες και οι Αμερικανες. Συμφωνω.Ομως οπως ολα τα πραγματα στην ζωη….το να το εχεις διπορτο εχει καποιο χρονικο περιθωριο….και ειναι και οικονομικα δυσβασταχτο…ειδικα με Γαλλιδα και Αμερικανα. -Γελοιο να παρεις πλοιο 1 δις και να κοτσαρεις επανω παλιο Phalanx. -Η διαμορφωση των FFG(X) και η τιμη τους ειναι ακομα αγνωστη ειδικα αφου το ενα σχεδιο δεν εχει αποκαλυφθει.Σε καθε περιπτωση θα ειναι πλοια… Read more »

Koulis

Ποιος ήταν με τους Γερμανούς και το καλύτερο delivery boy, όλοι το γνωρίζουμε. Με ποιόν ήταν (και είναι) η επιχειρηματική elit της χώρας όλοι το γνωρίζουμε. Ποιοί ήθελαν να ελέγξουν τη δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ όλοι το γνωρίζουμε. Το ποιοί είχαν μηδενικό έργο σε όλους τους τομείς (υγεία, παιδεία ασφάλεια, άμυνα) όλοι το γνωρίζουμε. Δεν πρόφτασαν να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας. Ποιοί είναι αυτοί άραγε; Σε λίγο όμως οι κουκούλες βγαίνουν και τότε θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.

Ο ασχετος

σε ολα η απαντηση ειναι η νουδου
οχι μονο τωρα
εδω κ δεκαετιες

Koulis

Την απάντηση την έδωσε ο λαός και θα την ξαναδώσει. Τότε κάποιοι θα έχουν όλο το χρόνο να ασχοληθούν με τους αρμούς σε μπάνια και τις διακοπές σε κότερα.

ο ασχετος

oυτε καν μ ενδιαφερουν οι αρμοι δεν παρακολουθω την πολιτικη καθημερινοτητα εχει μαλλιασει η γλωσσα μου να το λεω οτι οποιος πιστευει οτι με την κριτικη στην νουδου γινεται αυτοματα συριζαιος ειναι φανατικλας πολιτικαντης οποιος νομιζει οτι η νουδου αλλαξε απο τον πλιατσικολογο χαρακτηρα της μιζας του βολεματος κ ολων των νοοτροπιων που οδηγησαν στην αποφραδα μερα που ξαναγινε κυβερνηση μετα απο 10 χρονια συνεχιζομενης πτωχευσης ειναι στην καλυτερη λοβοτομημενος μεσα στο εξαμηνο βγηκανε οι 80αριδες με στρατους,οι αρχηγοι ΕΥΠ χωρις πτυχιο με τροπολογιες,τα ανυπαρκτα πτυχια της αριστειας απο τις κολομβιες κ ενα σωρο αλλες ενδειξεις κ καλα τωρα απαντησεις… Read more »

Panos71

Ρε ΠΤΗΣΗ ημαρτον με αυτόν εδώ…
Υ.Σ.
Συγνώμη για το ρε.

CKfurious

ΓΚΟΎΧΟΥ ΓΚΟΎΧΟΥ:
Σε ποιον κάναν δωρεά οι φίλοι μας οι γερμανοί εξοπλισμό του πολιτικού του γραφείου
από καφετιέρες μέχρι τηλεφωνικά κέντρα?

Ο Χριστοφοράκος ποιανών ήταν κολλητός?
Του Τσίπρα?

Επί ποιανού χρεοκόπησε η χωρα και τη κοπάνησε παραδίδοντας τη χωρα στον Γεωργάκη?

Επί ποιανού είχαν ξεφύγει τα δημοσια οικονομικά με έλλειμμα στο 15%?

Για θυμήσου λίγο
ΑΜΝΗΣΊΑ έπαθες σύντροφε Κουλή

Fingolfin

Επί Κωστάκη η χώρα είχε υψηλότατο έλλειμμα και όχι κρίση χρέους. Όχι ότι τον δικαιολογώ, αλλά είμασταν και σε μια περίοδο που τα συνδικάτα ζητούσαν υψηλότερους μισθούς και δε θέλαμε τη COSCO και άλλα ωραία (λεφτά υπάρχουν, πυρκαγιές στην Ηλεία). Η φάπα για να συνέλθουμε ήρθε απότομα.

sotbak

και τι φάπα!!!! φαπάρα!!!!

Ted

Έχει πλάκα που αναφέρεσαι σε τρολάκια της παρούσης εξουσίας και την ίδια ώρα λειτουργείς ως απολογητής της προηγούμενης.
Έχει επίσης πλάκα που έχεις το κουράγιο να κάνεις αντιπολίτευση, όχι σε θέματα άμυνας (που θα είχε και βάση), αλλά για το Καζίνο.

Fingolfin

Τρολάκια παρούσης εξουσίας;;; Μα οι Bel Hel/Fremm από τους προηγούμενους δε ξεκίνησαν; Όντως είναι και η μνήμη κοντή.

https://www.efsyn.gr/politiki/exoteriki-politiki/148211_gallikes-diarroes-gia-tis-fregates

KaizerAmstelVonLagerS

“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) ουσιαστικά συνέχισε μια “ιστορία” που ξεκινά σχεδόν 12 χρόνια πίσω, με τις τότε υπερσύγχρονες FREMM ΗΝ.”

Το γραφει το αρθρο….Εκτος αν οι προηγουμενοι ηταν 12 χρονια στην εξουσια.

Πτηση…η απαντηση μου στον Κουλη….κοπηκε απο τον….Κουλη;

KaizerAmstelVonLagerS

Προσπαθησα φιλοι μου το σχολιο να ειναι οσο ευπρεπες γινεται.Ομως θα πρεπει να παρετε σοβαρα μετρα με τετοιους σχολιασμους επιπεδου Μουσταφα.Γιατι ο Μουσταφας τουλαχιστον προσφερει και γελιο.Ο συγκεκριμενος ομως εχει καταντισει υπεβολικα ενοχλητικος και εξοφθαλμα προβοκαρει.Δεν γραφει τιποτα παρα μονο…τρολαρισματα.

Koulis

Όχι από τον CK!!!