20.7 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

ThinkOfTheBox: [email protected] ή FFG (X) για το ΠΝ; ποια είναι η καλύτερη λύση;

- Advertisement -

 
Η κρίση έπληξε σκληρά τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Το υλικό που εξοπλίζει τις μονάδες πρώτης γραμμής, σε φυσιολογικές συνθήκες, χρειάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα εκσυγχρονισμό ή/και αντικατάσταση. Δυστυχώς, το ΠΝ κατά κύριο λόγο, αλλά και ο ΕΣ άφησαν κατά μέρους τον εκσυγχρονισμό τους, λόγω έλλειψης κονδυλίων, και το ρολόι των εξοπλισμών φάνηκε να σταματά στο 2008 (για να μην πούμε νωρίτερα). Έτσι, σήμερα, στις Ένοπλες Δυνάμεις υπηρετούν υπέργηρες φρεγάτες, παμπάλαιες ΤΠΚ και υποβρύχια με ηλικία μεγαλύτερη και από τους κυβερνήτες τους.

Στα €2 δις το κόστος του προγράμματος των δύο ελληνικών [email protected]


Σε μια φυσιολογική χώρα, που πρέπει υποχρεωτικά να έχει Ναυτικό, όπως η Ελλάδα, ο εκσυγχρονισμός του Στόλου θα είχε λογική, συνέχεια, προγραμματισμό, μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία και θα έδινε δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα.
Σε μια φυσιολογική χώρα. Στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Γιατί απλά, δεν είμαστε μια φυσιολογική χώρα, όσο κι αν μας πονά όλους αυτό.

ThinkOutOfTheBox: Μεταχειρισμένα LCS (2 Freedom KAI 2 Independence) από τις ΗΠΑ αντί για αντιτορπιλικά ή καταδρομικά, αποσύρονται μέσα στο 2021


Έχουμε φτάσει λοιπόν στο σήμερα. Χωρίς να τους γνωρίζουμε προσωπικά, θεωρούμε τα πληρώματα των πολεμικών μας πλοίων αφανείς ήρωες, που μπορούν και βγάζουν σε κάθε άσκηση το 99% των πολεμικών μας, παρά την ανυπαρξία χρημάτων για ανταλλακτικά ή επισκευές. Ξεπερνούν σε ικανότητα ναυτικά με στελέχη που πληρώνονται πλουσιοπάροχα (πχ Γερμανικό), ναυτικά που έχουν και νεότερα πλοία, με μεγάλους προϋπολογισμούς, αλλά πάλι δεν καταφέρνουν να βγάλουν σε πέρας τις αποστολές τους. Κι όμως, το Ελληνικό ΠΝ το καταφέρνει. Για πόσο όμως θα μπορούν να γίνονται θαύματα;
Τώρα, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε μια σειρά διαπραγματεύσεων με τη Γαλλία, για την αγορά πολεμικών πλοίων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) ουσιαστικά συνέχισε μια “ιστορία” που ξεκινά σχεδόν 12 χρόνια πίσω, με τις τότε υπερσύγχρονες FREMM ΗΝ.

Οι δυο “τάσεις” για τον οπλισμό των ελληνικών [email protected], “υπερφρεγάτες” ή “απλές” FDI; Πότε θα υπογραφεί η σύμβαση;


Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μέχρι και με την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά διακόπηκαν το 2014. Η επόμενη κυβέρνηση, διαπίστωσε πως εκτός από ανάγκη για άμεση προμήθεια πλοίων για το ΠΝ, χρειαζόταν και να ευχαριστήσει όσους στάθηκαν δίπλα στη χώρα τις δύσκολες ώρες που κάποιοι ήθελαν να την “πετάξουν” εκτός Ευρωζώνης. Και πολύ σωστά, επέλεξε την Γαλλία, παλιά φίλη και σύμμαχο.
Το πρόβλημα με τη Γαλλία είναι πως τα πλοία που διαθέτουν δεν είναι ακριβώς αυτό που ψάχνει το ΠΝ. Αν και οι ιταλικές FREMM θα λέγαμε πως είναι πολύ κοντά σε αυτό που ψάχνει η Ελλάδα, οι γαλλικές FREMM είναι υπερσύγχρονες μεν, υποεξοπλισμένες δε. Ακόμη κι αν νοικιάζαμε δυο από αυτές, και πάλι, δεν θα είχαμε τόσο μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους φίλους και γείτονες, που θεωρούν την Κρήτη, κάτι όπως η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν.

Το ΠΝ εξετάζει τη συνέχεια της αγοράς 2 [email protected] με ναυπηγικό πρόγραμμα 6 Gowind σε ελληνικά ναυπηγεία


Το ΠΝ στις αρχές του 2018 άρχισε να συζητά για μια απόκτηση που θα περιελάμβανε τις υπερσύγχρονες FTI (νυν FDI), που στην εξαγωγική τους έκδοση ονομάζονται [email protected], και εδώ στην ΠΤΗΣΗ τις λέμε [email protected] Helleniques. Τώρα, αν και η βασική έκδοση που θα αγοράσει η Γαλλία είναι αρκετά μακρυά από αυτό που θα ήθελε το ΠΝ σαν ένα πλοίο AAW, θυμίζουμε πως η Γαλλία τις αγοράζει σαν φρεγάτες γενικής χρήσης που θα αντικαταστήσουν τις LaFayette. Ο κάθε χρήστης, μπορεί να βάλει επάνω ότι επιπλέον οπλισμό θέλει, αρκεί να πληρώσει βέβαια (δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα).
Καθώς όμως το σχέδιο αντέχει επιβαρυντικών για το εκτόπισμα (και το κόστος) επεμβάσεων, το ΠΝ είδε στο σχέδιο αυτό τη δυνατότητα να αποκτήσει επιτέλους προηγμένα πλοία Α/Α άμυνας περιοχής, που όμως δεν θα υστερούν και σε καθήκοντα γενικής χρήσης. Έτσι, η χώρα μας κινήθηκε στη λογική της απόκτησης 2+2 φρεγατών [email protected], που αργότερα, όταν το κόστος έδειξε να είναι σχετικά υψηλό, περιοριζόμαστε στις “2 και μετά βλέπουμε”.

CAMM-ER, ποιος είναι ο πύραυλος που εξετάζει το ΠΝ για τις [email protected] Helleniques;


Θεωρούμε πως το deal για την αγορά των δυο φρεγατών είναι “κλεισμένο”, και πολύ δύσκολα θα αλλάξει κάτι, μιας και η απόφαση είναι πρωτίστως πολιτική. Το ΠΝ έχει το δικαίωμα, και μέσα στα πλαίσια που το επιτρέπεται, προσπαθεί να τροποποιήσει τα πλοία προσθέτοντάς τους επιπλέον δυνατότητες.
Η τελική ελληνική διαμόρφωση είναι άγνωστη, αν και η πρόσφατη ανακοίνωση της συνεργασίας της Naval Group  με ελληνικές εταιρείες και ιδρύματα, στις φωτογραφίες που διανεμήθηκαν, φαίνεται πως τελικά το ελληνικό πλοίο θα έχει 4 οκταπλούς εκτοξευτές με 32 κελιά συνολικά, πυροβόλο 76mm STRALES και αντιπλοϊκούς πυραύλους. Δεν φαίνεται κάποιο σύστημα CIWS (πχ RAM), κάτι που σημαίνει πως πιθανά το ΠΝ να προσθέσει κατόπιν παραλαβής, κάποιο από τα αντιπυραυλικά Phalanx που έχει στο οπλοστάσιό του. Για το θέμα αυτό είχαμε γράψει παλαιότερα.

Μετά τις 2 (+2) [email protected], τι; Η European Patrol Corvette είναι η λύση για τη συνολική ανανέωση του Στόλου του ΠΝ;


Τώρα, όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, η Ελλάδα έπιασε από τα “μαλλιά” την ευκαιρία της αμερικανοτουρκικής “κόντρας” σε πολλά μέτωπα. Έτσι, η χώρα μας αναδείχτηκε ο καλύτερος και σταθερότερος εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή.
Η προσέγγισή μας “σφραγίστηκε” με την υπογραφή της συμφωνίας του εκσυγχρονισμού των F-16V, ενώ φαίνεται πως διευρύνεται με την μελλοντική αγορά των αεροσκαφών F-35A, αλλά και την παραχώρηση μεταχειρισμένου υλικού.

Τον Ιούλιο ο νικητής του προγράμματος FFG(X), το πρώτο πλοίο έτοιμο το 2026


Πολλές πληροφορίες έχουν κυκλοφορήσει για την προσφορά εκ μέρους των ΗΠΑ μεταχειρισμένων πολεμικών πλοίων. Το ενδιαφέρον του ΠΝ εστιάστηκε εδώ και χρόνια στα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, και οι πληροφορίες μας, που σας έχουμε μεταφέρει, αναφέρουν πως οι ΗΠΑ πλέον αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο παραχώρησης δυο εξ’αυτών στο ΠΝ. Το θέμα αυτό θα το θίξουμε σε νεότερο άρθρο μας.
Τώρα, οι ΗΠΑ, σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις, μας πρότειναν την “σύμπλευσή” μας στο πρόγραμμα FFG(X), το νέο πρόγραμμα φρεγάτας για το USN, που θα αποδώσει ένα πλοίο που θα λάβει θέση, από πλευράς μεγέθους και αποστολών, ανάμεσα στα Littoral Combat Ships και τα Arleigh Burke. Μιλάμε για φρεγάτες με δυνατότητες αντιαεροπορικού πολέμου, αλλά και ταυτόχρονη δυνατότητα ανθυποβρυχιακών αποστολών καθώς και εμπλοκής θαλάσσιων ή χερσαίων στόχων.

Το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε τις πέντε υποψήφιες εταιρείες για το πρόγραμμα FFG(X)


Το πλοίο που θα επιλεγεί, θα έχει ένα προηγμένο 3D radar, εκτοξευτή Mk41 32 θέσεων (που θα δέχεται πυραύλους SM-2 αλλά και ESSM Block 2), πυροβόλο 76 χιλιοστών, πυραύλους NSM (ή αντίστοιχους), ελικόπτερο MH-60R και άλλα προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Για το τελικό σχέδιο διαγωνίζεται η ιταλική FREMM (με επιπλέον θωράκιση), η ισπανική F-100, η Austal με ένα μεγενθυμένο LCS Independence, αλλά και μια αμερικανική, η Ingalls, με μια έκδοση του πλοίου ακτοφυλακής Legend Class (η 5η διαγωνιζόμενη, η LM με την Freedom, αποχώρησε).
Όλα τα σχέδια είναι αρκούντως ικανά, και το USN σκοπεύει να αγοράσει τουλάχιστον 20 από τις FFG(X). Μια πιθανή προσθήκη της Ελλάδος στο πρόγραμμα, με πιθανή κατασκευή του σχεδίου σε ελληνικό ναυπηγείο, θα μπορούσε να αποδώσει για την χώρα μας μέχρι και 10+ πλοία, σε βάθος 20 ετίας. Μην ξεχνάμε, πως ΑΝ τελικά εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, τα πλοία έχουν ήδη από 20 ως 28 χρόνια υπηρεσίας. Πόσο να μείνουν παραπάνω σε υπηρεσία; Συνεπώς, μιλάμε για ανάγκη αντικατάσταση 9 φρεγατών S και 4 φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ, πάντα σε βάθος 25ετίας.

Η Fincantieri ποντάρει στο συγκρότημα ισχύος για να κερδίσει τον διαγωνισμό για τις νέες φρεγάτες


Τώρα, θεωρητικά το πρόγραμμα FFG(X) θα αποδώσει πλοία μέχρι το 2026 ή 2027. Λογικά το ΠΝ θα μπορούσε ακόμη και να προηγηθεί του USN, καθώς το τελευταίο δεν έχει τόση πίεση για να αποκτήσει πλοία επιπέδου FFG(X). Άλλωστε οι FFG αντικαθίστανται από τις LCS, ενώ τα ΑΒ είναι οι ξεκάθαροι κυρίαρχοι των θαλασσών. Απλά το κόστος χρήσης τους, καθώς και στελέχωσής τους, είναι υπερβολικά υψηλό ακόμη και για ένα ναυτικό όπως το USN, από τη στιγμή μάλιστα που σε λίγο τα ΑΒ θα έχουν τριψήφιο νούμερο σε υπηρεσία (υπερβάλουμε, αλλά έτσι όπως πάει…). Εκεί θεωρητικά θα δώσει λύση η FFG(X), με τα χαμηλότερα κόστη χρήσης.
Το πρόβλημα είναι πως οι FFG(X) δεν είναι πια τόσο φθηνές σε σχέση με τα Arleigh Burke. Το κόστος τους υπολογίζεται πως θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 1 δις δολάρια, τη στιγμή που τόσο πλέον έχει φτάσει να κοστίζει ένα Arleigh Burke Flight III (οκ, είναι ίσως ακριβότερο, καθώς οι εκτιμήσεις κόστος δεν περιλαμβάνουν το προωστήριο σκεύος και φυσικά τα όπλα).

Μετά τα Arleigh Burke κινδυνεύει με περικοπές και το πρόγραμμα νέας φρεγάτας των ΗΠΑ


Τώρα, σχεδόν σε όλες τις προτάσεις, το εκτόπισμα της FFG(X) είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που σήμερα εκτοπίζουν οι περισσότερες φρεγάτες. Δεν θα ήταν έκπληξη αν το σχέδιο εγκαταλειπόταν, υπέρ ενός Arleigh Burke Flight IV. Άλλωστε, ένα Super AB θα αντικαταστήσει τα γηραιά αλλά ικανότατα και πιστά Ticonderoga. Γιατί να μην σχεδιαστεί ένα μικρότερο ΑΒ;
Ένα ΑΒ με περισσότερους αυτοματισμούς, το ραντάρ της FFG(X) και μικρότερο πλήρωμα, θα μπορούσε να είναι η οικονομικότερη λύση για το USN. Άλλωστε, περιμέναμε αποτέλεσμα της διαδικασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά τελικά υπήρξε μετάθεση για τον φετινό Ιούλιο (στον διαγωνισμό της FFG(X)).

300 τόνοι επιπλέον χάλυβας για την θωράκιση της «αμερικανικής» FREMM


Συνεπώς, η επιλογή του ΠΝ να αγοράσει δυο [email protected] σαν άμεση (;) λύση είναι η καλύτερη σε ότι αφορά τον κίνδυνο εξέλιξης. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η Naval Group κατασκευάζει την πρώτη FDI, συνεπώς δεν τίθεται θέμα σχεδίου. Το κόστος του τελικού σχεδίου δεν το ξέρουμε (για το ελληνικό πλοίο) καθώς δεν έχει ακόμη κλείσει το θέμα του οπλισμού/εξοπλισμού.
Ας δούμε όμως και τις δυνατότητες που θα πρέπει να συγκρίνουμε. Σε πλοία αυτής της κατηγορίας, τη μεγάλη διαφορά παίζουν όπως είναι φυσικό τα ραντάρ. Η FDI εφοδιάζεται με το SeaFire 500, ενώ η FFGX με το AN/SPY-6(V)3 EASR. Οι δυνατότητες των δυο συστημάτων είναι συγκρίσιμες, αν και η Thales ισχυρίζεται πως το SF500 είναι ανώτερο σε δυνατότητες και χαρακτηριστικά από το EASR. Θυμίζουμε πως το ραντάρ AN/SPY-6(V)1 AMDR, μια άλλη έκδοση του EASR, τοποθετείται στα Flight III Arleigh Burke.

Φοβού την Ιταλική FREMM στον διαγωνισμό για την Αμερικάνικη Φρεγάτα του μέλλοντος!


Τώρα, σε ότι αφορά τον οπλισμό, η FFGX αλλά και η FDI (στο ελληνικό σχέδιο) έχουν 32 κελιά για πυραύλους. Συνεπώς, μπορούν να φέρουν τον ίδιο αριθμό SM-2 και ASTER 30. Το πυροβόλο προφανώς μπορεί να είναι 76 χιλιοστά στις FFGX, αν και για αρχή θα τοποθετείται το 57 χιλιοστών των LCS. Φυσικά κάποιοι θα πουν ότι στους Mk41 μπορούν να μεταφερθούν και 4πλοί ESSM Block 2, αλλά και στους Sylver μπορούν να μεταφερθούν 4πλοί CAMM-ER.
Τώρα, και τα δυο πλοία μπορούν να λάβουν 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους, NSM ή Exocet Block3c. Απλά, μιας και υπάρχει στο ελληνικό οπλοστάσιο, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για μια άλλη επένδυση σε NSM. Συνεπώς, ο οπλισμός στα δυο πλοία είναι συγκρίσιμος. Σε ότι αφορά το ελικόπτερο, μπορούν να φέρουν και τα δυο πλοία MH-60R, καθώς και κάποιο μη επανδρωμένο ελικόπτερο.

Νέο ραντάρ AN/SPY-6 για τα Arleigh Burke Flight III του Αμερικανικού Ναυτικού


Τώρα, αν εξαιρέσουμε τις ενισχυμένες Independence, αλλά και ίσως το αλλαγμένο Legend, οι υπόλοιπες FFGX δεν περιορίζονται κάτω των 5000 τόνων σε εκτόπισμα. Αν και αυτό δεν μπορεί, και δεν πρέπει να είναι λόγος επιλογής, τονίζουμε πως μεγαλύτερα πλοία θα πρέπει να ελιμενίζονται στη Σούδα, ή να κάνουμε σημαντικά λιμενικά έργα στη Σαλαμίνα. Τονίζουμε πως αυτό δεν είναι τόσο ανασταλτικός παράγοντας, ειδικά αν σκεφτούμε πως τα πλοία αυτά θα επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ.
Θεωρητικά, το κόστος διατήρησης σε υπηρεσία των FFGX θα μοιράζεται με το USN. Θυμίζουμε πως η ΠΑ είχε πολύ καλή εμπειρία από το USN στη συντήρηση των A-7H Corsairs, και μάλιστα καλύτερη των σχέσεων και των διαδικασιών της USAF. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ΗΠΑ θα κρατήσουν πολλά χρόνια σε υπηρεσία της κλάση (αν την βάλουν σε υπηρεσία), και σίγουρα τα πλοία δεν θα μείνουν χωρίς υποστήριξη.

Το αμερικανικό Ναυτικό δείχνει το δρόμο: εγκατάσταση πυροβόλου λέιζερ σε αντιτορπιλικό Arleigh Burke


Το ίδιο όμως μπορεί να γίνει και με τις [email protected], καθώς και το Γαλλικό Ναυτικό έχει παραγγείλει ήδη 5 FDI, ενώ δεν αποκλείεται να παραγγείλει κι άλλες, για να καλύψει κενά από τις FREMM που πούλησε. Πιστεύουμε πως το πλοίο θα συνεχίσει την εμπορική επιτυχία των LaFayette, FREMM, Gowind,  και αρκετά ναυτικά θα το θέσουν σε υπηρεσία, ειδικά αν δουν ένα ναυτικό πρώτης γραμμής σαν το ελληνικό να υψώνει εκεί τη σημαία του. Άρα, πρόβλημα στο μέλλον δεν θα έχουν οι ελληνικές [email protected] (εκτός αν τις αφήσουμε χωρίς FOS για καμιά δεκαριά χρόνια, έτσι, για να μάθουν).
Τώρα, κάτι που μπορεί να πει κανείς είναι πως αν ποτέ θελήσουμε να πάρουμε μεταχειρισμένα πλοία, το USN θα ήταν καλύτερη δεξαμενή για να πάρουμε FFGX 20τίας κάποτε. Εδώ θέλουμε να κάνουμε μια ερώτηση. Αν η πρώτη FFGX μπει σε υπηρεσία το 2027, σημαίνει πως το 2050 η Ελλάδα ακόμη θα ψάχνει για μεταχειρισμένα πλοία; δεν θα έχει καταφέρει ούτε και τότε να ψωνίζει πλοία καινούργια;

10 νέα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke Flight III για το αμερικανικό Ναυτικό προς 9 δις $


Επίσης, η πιθανή συμμετοχή μας στο πρόγραμμα των [email protected], είναι προφανές πως μας έστρωσε το δρόμο για το European Patrol Corvette. Συνεπώς, μετά τις 2 ή 4 [email protected], η Ελλάδα θα ξεκινήσει να παραλαμβάνει προηγμένες ευρωπαϊκές κορβέτες, που προφανώς θα έχουν ναυπηγηθεί σε ελληνικά ναυπηγεια. Άρα, δεν τίθεται θέμα ελληνικής κατασκευής, και για αυτά τα προγράμματα.
Η επιλογή FFG(X) ή επιπλέον [email protected] υφίσταται βέβαια μετά την αγορά των πρώτων δυο [email protected], που όπως έχουμε πει, μάλλον έχει “κλείσει” με κάποιον τρόπο, ανεξαρτήτως τελικού κόστους. Θεωρούμε πως και τα δυο πλοία (FFGX & [email protected]) θα είναι ότι καλύτερο στον τομέα τους, απλά η [email protected] θα έχει περιορισμένο εκτόπισμα σε σχέση με το αμερικανικό σχέδιο (όποιο κι αν είναι αυτό). Το τι θα κάνουμε, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, με βασικότερο την περίφημη “ενδιάμεση λύση”.

Τι τρέχει με τα Arleigh Burke και το ΠΝ; Τι συμβαίνει με τις φρεγάτες LCS και πως επηρεάζεται η πιθανή αγορά των [email protected] από τη χώρα μας;


Αν η λύση αυτή περιλαμβάνει Arleigh Burke FlightI/II, τότε μάλλον το ΠΝ θα στραφεί στην FFG(X), βάζοντας πλοία της κατηγορίας σε υπηρεσία στο μέλλον, αντικαθιστώντας τις εκσυγχρονισμένες S.
Αν οι Γάλλοι, προσφέρουν μεταχειρισμένες FREMM, ή κάτι άλλο (αλήθεια, τι;), τότε αυτό σημαίνει πως το ΠΝ έχει δέσει το μέλλον του με τη Thales και τους ASTER 30. Καλώς ή κακώς, πάντα, ένα και ένα κάνουν δυο. Ελπίζουμε να έχουμε νεότερα το συντομότερο δυνατόν από τα προγράμματα του Ναυτικού, γιατί αισίως είμαστε στα μέσα του 2ου μήνα του 2020.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Spirit

Κανονικά καμιά από τις δύο επιλογές δεν είναι για το ΠΝ και οι δύο θα πάνε πάνω από δισεκατομμύριο ενώ οι ανάγκες μας κανονικά είναι για 8-12 νέες, φρεγάτες, 6-8 νέες ΤΠΚ ή ελαφριές κορβέτες και 4-6 νέα υποβρύχια.
Αυτά τα χοντρά ανάγκες βέβαια δεν τελειώνουν εκεί…

Chris

Η καλύτερη λύση, που από ότι φαίνεται έχει αποφασιστεί από το πολιτικό προσωπικό της χώρας, είναι η παραχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο στην Τουρκία. Το μόνο που ζορίζονται είναι πως θα μας το σερβίρουν. Γι’ αυτό και η εμμονική επανάληψη των λέξεων Χάγη και συνεκμετάλευση από διάφορους κολαούζους και φερέφωνα, για πλύση εγκεφάλου.
Είναι πιθανό το 2021 να είναι το έτος πλήρους απώλειας της εθνικής ανεξαρτησίας και της οριστικής ήττας του Ελληνισμού και αντί για γιορτές να έχουμε και νέες εθνικές τραγωδίες. Να ζήσουμε να τη θυμόμαστε τη χώρα που είχαμε κάποτε.

skylos

μεταχειρισμένες και οικονομικές f123,με αμυντική διπλωματία μπορεί και να τις παίρνεις… συν η Augsburg και Lübeck από f122,και συνολικός εκσυγχρονισμός σε όλες συν τις meko μας ,και έτσι έχεις ομοιογενή στόλο 10 φρεγατών για καμιά 15ετια….οικονομικά,χωρίς πλοία αεράμυνας και υπερβολές, μέχρι μπάς και γεμίσεις το πορτοφόλι σου ….συγχρόνως δε κοιτάς τις έξελίξεις στη ναυπηγική χωρίς βιασύνη….ααα και αφου θέμε και mdcn πάρε και απο τη φίλη Γαλλία και ένα ,1, υποβρύχιο scorpene ή ντιζελοκίνητο Shortfin Barracuda της Αυστραλίας ,για να έχεις και τους mdcnπου είναι πια τόσο απαραίτητοι…

palios

Αν κερδισει η μεγενθυμένη Independance τότε και μόνο τότε συμφέρει η FFG λόγω εξωπραγματικής ταχύτητας (τίποτα ανάλογο σε όλη την Μεσόγειο, με τορπίλη δεν το χτυπάς άρα αν έχει επαρκή αντιπυραυλική προστασία τράβα βρες τρόπο να το βυθίσεις) . Bonus το θηριώδες κατάστρωμα πτήσεων που υπό συνθήκες μπορεί να το καταστήσει μίνι “ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ”.
ΥΓ. Μία Δύναμη κρούσης με 1 ΜΕΚΟ 1 Belhara 1 Arleigh Burke 2 SV 2 S 2 LCS INDEPENDANCE με 6 Α/Υ Ελικοπτερα 4 ΑΗ64 4 ΝΗ90 και 200 Πεζοναύτες σε περίοδο κρίσης προς καστελόριζο μεριά πως θα σας φαινόταν?. Και όλα αυτά μέχρι το 2017

palios

Συγνώμη λάθος!! 2027 ενοούσα!

CKfurious

Γιατί ρε παιδιά Κυριακή βραδυ??? 😥
Χάθηκε Σάββατο βραδυ?? 😕
Τι να πρωτοκάνουμε Κυριακή βραδυ??? 😡
Να0 άλουμε τα παιδιά για ύπνο? :beg:
να φτιάξουμε βαλίτσες για το Δευτεριάτικο ταξίδι όσοι από μας είναι αερομεταφερόμενοι
να βγάλουμε τα σκουπίδια έξω :chuckle:
η να κάτσουμε να γράψουμε κάνα σοβαρό σχόλιο :envy:

Koulis

Η καλύτερη λύση είναι αυτή και των τριών πλοίων fdi, Arleigh Burke, ffg(x) !!! Κλειδιά το πλαίσιο FMF, καθώς και οι εξελίξεις στο θέμα των ναυπηγείων. Τι άλλο μπορούν να προσφέρουν οι Γάλλοι εκτός από Rafale;

Ccg

Σε προηγούμενο άρθρο σας είχατε αναφέρει ότι η παραχώρηση των ΑΒ είναι ανεξάρτητη της προμήθειας των Bellhara. Αλλάξανε τα δεδομένα ή αλλάξατε γνώμη; Πόσο εφικτο είναι να ματαιωθεί η προμήθεια των γαλλικών πλοιων, μετά μάλιστα και τις εξελίξεις στην αν.μεσογειο; Οι Γάλλοι προφανώς και θα περιμένουν κάτι να πάρουν, στην αεροπορία τα πράγματα μάλλον είναι δύσκολα γι’αυτους οπότε μένει το ναυτικό. Τέλος, το ότι η μακέτα δεν είχε κάποιο ciws σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα υπάρχει;

Digenis

Όποιος πει ότι δεν θα ήθελε ένα Ελληνικό στόλο σαν τον μικρο αδερφό του Αμερικάνικου με 8 FFG και 2 burke θα λέει ψέματα … Προφανώς αυτα τα όνειρα δεν πραγματοποιούνται στο Ελλαντα !!! Το ελληνικο πολίτικο σύστημα δεν ειναι Ιάπωνες πολιτικοί !!! Και απο λόγους χρηματοδότησης, εύρεσης ανταλλακτικών , συμβατότητας με το μεγάλο στρατιωτικό σύμμαχο θα ηταν ευχη για τους Ελληνες επιτελείς !!!! Αλλά δεν γίνετε γιατί οι Συμαχοι που παίζουν ρόλο στην σύγχρονη Ελλάδα δεν ειναι μόνο οι Αμερικάνοι , όπως για παράδειγμα με τους ιαπωνες που ειναι απόλυτα συνδεδεμένοι με τους Αμερικάνους !!!
Για αυτο το λόγο η πιτα μοιράζετε και σε ευρωπαιους που στις πλάτες τους (ΕΕ) στηριζόμαστε 100% οικονομικά .
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν οι belhares ειναι αξιόλογο πλοίο ίσως το καλύτερο που εχει σήμερα να δείξει η ευρωπαικη ναυπηγική στο μέγεθος του … ουδεν κακο αμιγες καλου !!!
λοιπόν …
Περιμένουμε νέα για τις belhares .
ΥΓ .
Αν οι MMSC εχουν 1δις$ η καθε μια μην περιμένετε την ιδια τιμη για την καθε FFG . Τουλαχιστον 1,2 δις € με το κλειδι στο χερι ,fos ,και κατασκευή εδώ !!!

Dimitris_jp

Παντως βλεπω την συζήτηση γυρω απο τις φρεγατες να κινείται στο “α ειναι μεγαλες δεν μας κανουν” , “α ειναι ακριβες, δεν μας κανουν, “καλη η τιμη αλλα ειναι αποπλες’.
Λοιπον μαντεψτε. Φρεγατα με Α/Α ρολο ΠΡΕΠΕΙ να ειναι μεγαλη λογο του φορτου οπλων που κουβαλαει και συνεπως θα ειναι και ακριβή. Δεν υπαρχει πουθενα στον κοσμο Α/Α φρεγατα, μικρη φθηνη και καλα εξοπλισμενη.
Πραγμα που με κανει να αναρωτιεμαι γιατι ψαχνουμε τετοιο πλοιο ενω θελουμε να αντικαταστησουμε 13? Ας παμε για μια κορβετα 3000τ. αντε λιγο παραπανω
με συνχρονο ρανταρ και σοναρ
με ενα στραλες
ενα ciw
8 αντιπλοιικους
και 32 εσσμ 2.
Αυτα σηκωνει η τσεπη μας αυτα πρεπει να αγορασουμε χθες. Άλλωστε κατι τετοιο θα ηταν ανωτερο απο οτι εχουν οι απενατι.

Nestoras

Πάρα πολύ γρήγορη απάντηση στον τίτλο πριν διαβάσω το άρθρο. Την Μπελάρα την ξέρουμε. Τη νέα αμερικάνικη φρεγάτα όχι ακόμα! Από τις 4 υποψήφιες, σίγουρα η Μπελάρα είναι καλύτερη από την “φουσκωμένη” έκδοση της Independence Class που έχετε στην κεντρική φωτό του άρθρου σας!
Από τη Fremm, με τη διαφορά ότι το κανόνι γίνεται τουλάχιστον 76mm, όχι!

trakterman

4 Μπελάρες με 64 Camm ER και 16 MdCN,αν θέλουμε να έχουμε σοβαρό πλοίο με ικανότητα μακρού πλήγματος και επιβιωσιμότητας απο επιθέσεις κορεσμού.Ο συνδυασμός λίγο απ’όλα (και Aster και Camm και scalp) οδηγεί στο τίποτα απ’όλα.Αν θές αεράμυνα περιοχής,αυτή καλύπτεται απο αντιαεροπορικές στα νησιά πχ NASAMS ΙΙ (αρκεί να πληρώσεις).
Δεν ξέρω τι εξοπλισμό μπορεί να φέρει η Ευρω-κορβέτα αλλά πιθανότατα δεν θα μας καλύπτει.
Οπότε οι FFG(x) είναι μονοδρομος με 32 essm + 24 SM2 και ίσως 16 NSM τόσο κατά στόχων επιφανείας όσο και κατά παράκτιων στόχων (αφού οι Tomahawk δεν αποδεσμεύονται).

Spyros_Kapa

Τα είπα και τα ξανά λέω αν ισχύει το κάθε 250 ημέρες ένα πλοίο στη θάλασσα που μας είπαν τα ναυπηγεία Σύρου τότε τα λεφτά για τα βεγγαλικά της Γιάννας να πάνε εκεί και μέχρι τους εορτασμούς για το 21 να έχουμε 2 νέα πλοία στο νερό με Ισραηλινή τεχνολογία καί όπλα .

Animades

Και aster 30 , camm και sm2- essm
Tαυτοχρονα δεν συνυπάρχουν σε Κανένα πολεμικό ναυτικό….!
Και δεν πρέπει να συνυπάρξουν ούτε στο Π.Ν.
Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε ή Γαλλικά ή αμερικανικά….

Ted

Αυτό που νομίζω πως κάνει την διαφορά είναι ότι, όπως γράφετε, η LM είναι εκτός παιχνιδιού
Αν ήταν μέσα, τότε με τις δημόσιες σχέσεις της, ακόμα και ροδάκινα θα μπορούσε να μας πουλήσει.
Είναι όμως έξω.
Και οι δικές τις LCS όπως γράψατε πάνε για πρόωρη απόσυρση από το Αμερικανικό Ναυτικό
Τι μπορεί λοιπόν να κάνει μία εταιρεία σαν την LM για να ξαναμπεί στο παιχνίδι ?
Εικασία μου, μία πολύ καλή πρόταση για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και μία πρόταση για την ενίσχυση για το LCS Freedom που ίσως (μακάρι θα έλεγα), προταθούν στην Ελλάδα ως ενδιάμεση λύση

nigozs

Μέχρι σήμερα, διαβάζοντας το άρθρο σας δεν ήξερα ότι μας έχει προταθεί η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα FFG(X).
Εδώ οι Αμερικανοί δεν έχουν επιλέξει το δικό τους, συνεπώς δεν μπορούμε να εικάζουμε, ιδιαίτερα από την στιγμή που αποφάσεις το USN θα πάρει το καλοκαίρι.
Είναι λίγο βιαστικό το άρθρο σας.
Τέλος, υποδηλώνεται – για κάποιο λόγο – μέσα από το άρθρο σας ότι έχει ήδη επιλεγεί η Ιταλική Fremm πράγμα που δεν συμβαίνει, αν και οφείλω να δεχθώ ότι έχουν σαφές προβάδισμα για συγκεκριμένους λόγους.

Mageiras

Αν όντως έχουν κλείσει οι Belharra ποιος ο λόγος να πάμε σε έναν ακόμα τυπο πλοιου?
Στην τελική πιστευω πως έχουμε δώσει αρκετά ώστε να μας παραχωρηθουν 2 Tico/AB και χωρίς μπαξισι…

agnostosependytis

Ευκολάκι ερώτημα. Φυσικά FFG, Και μάλιστα κατασκευασμένο από την Naval σε τιμή Αμερικάνικη. Με ένα σμπάρο 100 τρυγώνια. Και παίρνουμε
-ενισχυμένη Fremm,
-και θα έχει την τεχνολογία της Μπελάρα,
-και θα έχει παραγωγή ενέργειας για τα μελλοντικά όπλα λέηζερ και ηλεκτρονικού πολέμου,
-και είναι πιο φτηνή,
-και πιο οπλισμένη
-και αγοράζουμε από την Γαλλία στο πλαίσιο του Ελλάς Γαλλία συμμαχία
-και τέλος πιθανά να γίνει πιο γρήγορα από την Μπελάρα καθώς οι Αμερικανικές θα αργήσουν γιατί πρέπει να χτιστούν στην Αμερική που θα μάθει από το μηδέν να τις φτιάχνει αλλά οι Γάλλοι και οι Ιταλοί την Fremm την φτιάχνουν ήδη εδώ και χρόνια, άρα το σκαρί μπορεί να το βάλουν μπροστά από τώρα. Μάλιστα ίσως μπορούσαμε να πάρουμε ετοιματζίδικες Fremm (όπως παίρνουν τις Ιταλικές οι Αιγύπτιοι) και να ζητήσουμε στο εν τω μεταξύ να ετοιμάσουν κιτ αναβάθμισης σε FFG μόλις αρχίσουμε να παίρνουμε τις νέες.
Κανένα πιο δύσκολο ερώτημα?

nektarios70

από αναλύσεις καλά πάμε…

LAMBROS

Προσπάθησα να επικεντρωθώ στο άρθρο αλλά στη παράγραφο που αναφέρει για τη παραχώρηση των ΑΒ σταμάτησα να διαβάζω για τις Γαλλιδες κι αναμένω το σχετικό άρθρο με ΤΡΕΛΛΑ !!!! 😉
Άντε ΠΤΗΣΗ ,μην αργείς ! Έχουμε καιρό για τις Μπελχαρες….ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ! 😀

Scalp_eg

Μακάρι να κάνω λάθος αλλά ΑΒ εξ αμερικής είναι ένα εξωπραγματικό σενάριο
(αφού δεν αποσύρεται καμία πριν σχεδόν το 2030 με τίποτα)
και απορώ γιατί επιμένετε? Τα 2 Τικο αν παραχωρουνται??? δεν τα θέλει το
ναυτικό, και υποθέτω αυτοί ξέρουν καλύτερα! (αυξημένο κοστος συντήρησης-παλαιότητα)?
Κατά την εκτίμηση μου τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα.
Το ναυτικό πάει εξ ολοκλήρου στη Γαλλία τα επόμενα 20+ χρόνια
και η αεροπορία στην Αμερική. (Φυσικά και τα υπάρχοντα μιράζ θα παραμείνουν).
Πολλοί συνσχολιαστές σωστά γράψαν πως οι μπελαρά αποκλείετε να είναι μόνο
2 με τόση “φασαρία” με την εμπλοκη ελληνικών εταιρειών σε υποκατασκευαστικό έργο
και τις τόσες διαφοροποιήσεις που ανέχονται οι γάλλοι απο την πλευρά μας.
Το λογικό λοιπόν είναι να γίνουν όπως αρχικά είχε αναφερθεί 2+2=4.
Μέχρι τότε (2025+-) φυσικά και παίζουν οι 5 λαφαγιέτ και οι 2 που δεν αναβαθμίζονται
αλλα γιατί να μην ζητήσουμε και τις 3 που αρχίσαν ήδη να αναβαθμίζονται με πολύ καλό
σόναρ. Και φυσικά η αναβάθμιση των μέκο να πάει στους γάλλους.
Οπότε με 4 μπελαρά, 5 λαφαγιέτ, και 4 μέκο πάμε εως το 2035-2040
όπου τότε ήδη θα έχουμε αρχίζει να χτίζουμε την ευρωκορβέτα σε ελληνικά ναυπηγεία
(θα έχουν εξυγιανθεί ως τότε) πιστέυω 8-10 μοναδες για να αντικαταστήσουμε μεκο και λαφαγιέτ.
Η αεροπορία φυσικά στην αγαπημένη μας λόκχιτ, με εκσυχρονισμό όλως των Φ-16
και των μπλοκ 30 σε 52+, (εδω κατί ταυλανδοι βάζουν αέσα ραντάρ σε Φ-5 του 1978!)
με πιστοποίηση που μάλλον είναι εφικτη των σκαλπ
στα απλά διλιτρα μιραζ και με αγορα 2 μοιρών Φ-35 (24 αεροσκάφη) μετα το 2030
αφου τότε πιστέυω θα φέυγουν και τα τελευταία μας φάντομ γιατί αποκλείετε να τα αποσύρουμε αν δεν αποσύρουν πρώτα τα δικά τους οι τούρκοι.

darede

” στους Sylver μπορούν να μεταφερθούν 4πλοί CAMM-ER”
Υπάρχει κάποια πηγή για να το δούμε ή είναι εικασίες; Στα ιταλικά forum είναι πεποισμένοι ότι δεν χωρούν ανα τετράδες οι CAMM-ER, παρά μόνο σε MK41

Scalp_eg

Φυσικά και αν κερδίσει η ιταλική Fremm τον διαγωνισμό των FFGX (πολύ πιθανό)
θα έχουμε το παράδοξο καθώς η naval group συγχωνέυται στην ουσία με την fincantieri τα επόμενα χρόνια και φτιάχνουν την NAVIRIS, και τα 2 πλοία FFGX και [email protected]
να τα κατασκευάζει ουσιάστικα η ίδια εταιρεία!

Μάκης

Γράφετε πως οι NSM δεν προσφέρουν κάτι επιπλέον, σε σχέση με τους Exocet Block IIIC. Έχω την αίσθηση πως ο παθητικός αισθητήρας του πυραύλου NSM, δεν ενεργοποιεί τα αντίμετρα του πλοίου στόχου. Κάνω λάθος ή θεωρείτε πως αυτό δεν είναι κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα;

Digenis

Βαζω και στοιχημα οτι στο διαγωνισμο νικητης θα ειναι μια τροποποιημενη εκδοση της καθαρα αμερικανικης πρότασης Legend-class

Γιώργος Σ.

Χωρίς να είμαι σχετικός, απλά ενημερώνωμε απο το διαδίκτιο, η τιμές των ARLEY BURKE είναι περίπου όσο 2 [email protected] μαζί με τα όπλα. Αν είναι σωστά τα στοιχεία 1,1 το πλοίο και 700 εκ. τα όπλα (για ARLEY). Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει Tomahawk SM-3 και ίσως και κάποια άλλα συστήματα που έχουν μόνο οι U.S.A. τότε το κόστος πέφτει και άλλο. FMS συνήθως προσφέρουν οι αμαρικάνοι όπως και αντισταθμιστικά. Αραγε τι θα άξιζε παραπάνω 2 Γαλλικές ή ενα αντιτορπιλικίο USA. Άνετα θα μπορούσαν να ζηταθούν ως ατιστάθμισμα άλλα 2 παλαιά με το που θα αποφασίσουν να τα αποσύρουν να έρθουν κατευθίαν Ελλάδα, ίσως και LCS. (συνήθως απο όσο γνωρίζω δεν κρατάνε πλοία μετά τα 30 χρόνια). Think out of the box.

agnostosependytis

Ούτε 1 δις κόστος που λέει το άρθρο, ούτε αναγκαστική επιλογή ανάμεσα από το SPY και το Seafire. Αφού η Fremm (FFG) είναι υποψήφια ας πάμε σε αυτή. Το γεγονός ότι τι Μπελάρα ΙΣΩΣ έχει 32 κελιά (για εμάς) ενώ η FFG θα έχει 32 μανίσια (και αν θέλουμε με τόσο μέγεθος θα παίρνει και άλλα), πάμε απευθείας εκεί, και θα βγει και πιο φτηνά

John

must be Sunday 😉

stepa

Ειπαμε δωρεαν γευμα δεν υπαρχει…..αλλα και απο την αλλη το να παραγγελνεις μπριζολα Kobe γαρνιρισμενη με φυλλα χρυσου παει πολυ…..ας ελπισουμε να δωσει ο Υψιστος φωτιση, σε αυτους που πρεπει, εμεις τι να κρινουμε, χωρις να ξερουμε τελικα τι αφορουν ολα αυτα τα κοστη ,και στην τελικη αν υπαρχουν και παραπλευρες επιπτωσεις, σε πολλαπλα επιπεδα . Θετικες η αρνητικες στην οποια λυση.Προσωπικα παντως θα προτιμουσα μια πιο “λογικη” λυση αλλα σε ικανους αριθμους.Η εποχη των Dreadnought εχει περασει….Τωρα αν ολη αυτη η ιστορια συνδυαζεται με καποια παραχωρηση -εκπληξη, τοτε αλλαζει το πραγμα.

Athan

Thinkoutloud: Καί [email protected], καί FFGX, καί Tico/AB.
Όλα είναι θέμα Πολιτικής βούλησης και διαθέσιμων κονδυλίων ήτοι λοιπόν της Χρηματοδοτικής λύσεως από τους Γάλλους ή/καί της συμμετοχής της Ελλάδος στο Αμερικανικό Πρόγραμμα FMF.
Την Πολιτική βούληση από Ελληνικής πλευράς την θεωρώ πλέον δεδομένη παρά τις “τρικλοποδιές” μερικών “πραγματιστών”.
Όσον αφορά τις τεχνικές πλευρές μίας τέτοιας λύσεως ας πάρει το Π.Ν. τις Κύριες Μονάδες του κι ας μείνουμε εμείς εδώ στην φιλόξενη ΠΤΗΣΗ με την πολυτέλεια να κρίνουμε τις “ατέλειές” της. Σημειώνω πως σε ορίζοντα 10ετίας, μετά από μία τέτοια εξέλιξη, ακόμη και η συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα της Ευροκορβέτας θα είναι απολύτως συμβατή με την πραγματικότητα.
Η Ελλάδα πρέπει να χτίσει το μέλλον της. Και το μέλλον της είναι στην θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως παλιά…

Orestis

Καλησπερα σε ολους,
Θα ηθελα να ρωτησω την πτηση -λιγο ασχετο με το θεμα- για ενα βιντεο που υπαρχει στο καναλι Nemesis HD στο youtube αναφορικα με το εξοπλιστικο προγραμμα 2020-2030 και προταση για ενα αντιστοιχο για την Κυπρο.
Ελλαδα:
-4 [email protected]
-Αναβαθμιση ολων των F-16 σε V. (Εκτος απο τα 30αρια)
-24 F-35 A ή B
-20 Rafale για αντικατασταση Mirage
Προταση για Κυπρο:
-Αγορα ? Leo2a7
-Αγορα Patriot pac3 και εκπαιδευση απο την Ελλαδα.
-Αγορα απο την Ελλαδα των F-16 block 30 και αναβαθμιση τους σε 52+
-Αγορα mlrs
Εχετε καποια πληροφοριση ειδικα για τα 20 Rafale και τις πιθανες αγορες της Κυπρου;
Ευχαριστω πολυ και καλο βραδυ να εχετε!

adpanos

To συνολικό ΚΟΣΤΟΣ των 20 πλοίων FFGX για τους Αμερικανούς θα ανέλθει στο ποσό των 19,6 ΔΙς Δολαρίων .
Πλοία δηλαδή με εκτοξευτές , ραντάρ, σοναρ ΧΩΡΙΣ ομως τα όπλα και χωρίς πακέτο συντήρησης κ.λ.π.
Οπότε μιλάμε για πλοίο που θα ξεπεράσει σε κόστος ( για τους Αμερικανούς) το κόστος μιας Belharra. Για εμάς θα είναι ακόμα ακριβότερο.
Αν η Belhara είναι στην σωστή διαμόρφωση θα έχει :
– 76/62 κανόνι με STRALES (φαίνεται στις τελευταίες μακέτες)
– 2 X SYLVER A-70 για 16 X SCALP Naval ή 16 X ASTER 30
– 2 X SYLVAER A-50 για 8 X ASTER 30 και 32 X CAMM-ER
– 8 X EXOSET BLOCK 3C
– 1 X CIWIS
– CAPRTAS – 4
– KingKlip
– SEAFIRE 500
– CANTO
Με τα δεδομένα της FFGX θα παρουσιαστεί ένα πλοίο με :
– 57mm Κανόνι
– 3 X MK41 για 24 X SM2
– 1 x MK41 για 32 ESSM
– 8 X Harpoon ή NSM
– 1 X CIWIS
– COMBATSS-21 (AN/SPY-6 EASR)
– AN/SQS-62
– AN/SLQ-61
==========================================================
Με βάση τα παραπάνω θεωρώ πως η Belhara κερδίζει στα σημεία:
α) Στρατηγική κρούση με SCALP
β) Ανώτερα Α/Α όπλα (ASTER 30 > SM2)
γ) Δίνει το πλεονέκτημα της μελλοντικής τοποθέτησης ASTER 30 BLOCK 1NG
δ) Δίνει καλύτερο πύραυλο επιφανείας ( all weather EXOSET)
ε) Ανώτερο κανόνι, ειδικά με το Strales.
ενώ δεν χάνει ούτε σε Radar , ούτε σε SONAR.
Το μόνο που θα είναι πίσω από την FFGX θα είναι το CWIS το οποίο θα είναι Phalanx έναντι του RAM της FFGX.
Μην ξεχνάμε όμως πως το Strales μπροστά μπορεί να καλύψει την διαφορά .
Άρα την θεωρώ καλύτερη επιλογή, ειδικά από την στιγμή που πάμε σε PESCO για κορβέτα και τις Ελληνικές εταιρίες να εμπλέκονται στο πρόγραμμα των Belharra.
Παρά την γκρίνια, θα βγει ολοκληρωμένο πλοίο που θα μας πάει σε άλλη εποχή.

Talos

Καλησπέρα σε όλους,
ξεκινώντας και πριν προκύψουν ερωτηματικά ως προς την χρηματοδότηση, δηλώνουμε άμεσα στους εταίρους μας στην Ε.Ε., ότι τα κονδύλια για την άμυνα ΔΕΝ θα μπαίνουν στον προϋπολογισμό. Ήτοι θα δαπανούμε όσα απαιτούνται για να μπορούμε να βάζουμε στην θέση του τον απροσάρμοστο νεοοθωμανό γείτονα, εφόσον αυτοί διαχρονικά δεν έχουν καμμία διάθεση να το πράξουν. Αν διαφωνούν, και θέλουν τα λεφτά τους πίσω μία ώρα αρχύτερα, τότε απλά μπορούν να επιδείξουν άμεσα και εμπράκτως την πολυδιαφημιζόμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τους, κόβοντάς του την χρηματοδότηση, παγώνοντας τα εξοπλιστικά του, αλλά και τα ανταλλακτικά και τα πυρομαχικά για τα υφιστάμενα οπλικά του συστήματα. Καθώς βέβαια η αίσθηση περί δικαίου των ευρωπαίων ως γνωστόν τελειώνει εκεί που ξεκινάει η τσέπη τους, τότε περνάμε στην πρώτη λύση με την τελεσίδική μας δήλωση περί κονδυλίων για την άμυνά μας. Έτσι λοιπόν υπ’ αυτό το πρίσμα περνάμε στην ναυπήγηση 6 γαλλικών [email protected] και 6 αμερικανικών FFG, καθώς όπως σωστά έχει αναφερθεί θα χρειαστεί να αντικαταστήσουμε σε βάθος χρόνου 13 πλοία. Βεβαίως ο αριθμός των 6 φρεγατών ανά κατηγορία έχει διττή χρησιμότητα: πρώτον ρίχνουμε το κόστος ανά μονάδα και δεύτερον η κάθε παραγγελία θα έχει από ένα προαπαιτούμενο…… Παραχώρηση μεταχειρισμένων Mirage 2000 για τα Γάλλους (55 αεροσκάφη με συμβολικό τίμημα θα είναι το ιδανικό για να έχουμε 4 πλήρεις μοίρες δίπλα στα F16) και 3 ΑΒ για τα Αμερικάνους. Έτσι λύνεται το θέμα των ενδιάμεσων λύσεων για ΠΑ και ΠΝ. Αναμφίβολα εδώ θα προκύψουν θέματα, ειδικά με τα ΑΒ για το κόστος χρήσης, το αυξημένο προσωπικό κ.λ.π., όμως εδώ που φτάσαμε δυστυχώς δεν υπάρχουν εύκολες και ανέξοδες λύσεις….. Τα πράματα βέβαια και πάλι δεν είναι τόσο δραματικά, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι τα ΑΒ θα μπορούν σε κάθε περίπτωση να επιστραφούν στις Η.Π.Α., μόλις έχουμε ναυπηγήσει ικανό αριθμό νέων φρεγατών. Προσωπικά όμως πολύ θα ήθελα να δω 3 Naval Battle Groups, με το καθένα εξ αυτών να αποτελείται από 1 ΑΒ, 2 [email protected] και 2 FFG….. Α, και από 2 Type 214, διότι είναι μαθηματικά σίγουρο ότι στο παιχνίδι των προμηθειών θα εμπλακούν και οι παραδόπιστοι Γερμανοί φίλοι μας. Τέλος για τις 4 ΜΕΚΟ μία σκέψη θα ήταν να παραχωρηθούν δωρεάν, αν αυτό κριθεί σκόπιμο, στην Κυπριακή Δημοκρατία, κατόπιν σχετικής αναβάθμισης από πλευράς τους σε Ελληνικά Ναυπηγεία.

CKfurious

Λοιπόν για να προσγειωθούμε λίγο:
Λεφτά δεν υπάρχουν
c 530 mil διαθέσιμα για εξοπλισμούς με πάνω από τα μισά να πηγαίνουν σταF16V
Ακόμα και εάν δεχτούν οι ευρωπαίοι να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα νωρίτερα από το 3.5% στο2.2%
δεν βγαίνουν τα νούμερα
Επίσης αδύνατον να πάνε τα κέρδη από τα ομόλογα κεντρικών τραπέζι σε αμυντικές δαπάνες
Έχουμε να αντικαταστήσουμε μέχρι το 2030 το αργότερο:
9S ,9 cOMBATAND , 6 209/1100/1200
Με αυτά δεδομένα θεωρώ εκτος πραγματικότητας την αγορά πλοίων του 1bill όπως οι[email protected], FFGX
Yπενθυμιzβ πως το χρέος της ελλάδας είναι capped και Ακόμα εάν μας δώσουν δάνειο το ποσο του δανείου πρέπει να γραφει στη χρονια παραλαβής στο χρέος
Για τις [email protected]:
Κατά το προηγούμενο ΒΉΜΑ εκτος από τα τεχνικά υπάρχουν και τα οικονομικά προβλHματα
Εμείς θέλουμε διακρατική το Parish δεν βρίσκει χρηματοδότηση και προτείνει εμπορική με την
Οποτε τι κάνουμε?
Κανονικά πρέπει να κυνηγήσουμε τα μεταχειρισμένα και να εκσυχρονίσουμε
Αφού χάσαμε τις Adelaide άλλες πηγες
Αμερική προς LCS
Με ,,,4mil διαθέσιμα για συντήρηση του στόλου δεν έχει νόημα να μιλάμε για ABκαι TICOs!!
Γερμανία προς F122 και αργότερα F123
Επίσης πρέπει να κοιτάξουμε και για μεταχειρισμένα υποβρύχια ώστε να φύγουν τα 50χρονα 209/1100
Και βεβαια πρέπει να γίνει δραστική μείωση των οροφων και του προσωπικού σε επίπεδα που μπορεί να συντηρήσουμε αξιόμαχα
Εάν δεν προσγειωθούμε θα μας προσγειώσει η πραγματικότητα

Berserker

Εάν δεν ισχύσει αυτό που κατά βάσιν η Πτήση (και μάλλον όχι τα άλλα αμυντικά σάιτ) γράφει για την ταχεία έλευση δύο ΑΒ – είθε! – τότε ισχύει για το ΠΝ το θλιβερό: “Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει”.
Ή τα πράγματα είναι υπερ-επείγοντα (ο Κοττάκης το έκανε πολύ σαφές γράφοντας για τον Δένδια και το ΣΕΠ στην Εστία το Σάββατο) ή δουλευόμαστε μιλώντας για το …2027.
Τα σπουδαία θα γίνουν είτε με άνοιξη καιρού φέτος ή το 2021. Μηπως νομίζουμε ότι ο Σουλτάνος θα περιμένει να έλθουμε στα καλά μας για να υπάρχει …fairplay?

sotbak

Λοιπόν έχουμε και λέμε:
1) χρειαζόμαστε 14 κύριες μονάδες επιφανείας για να υπερασπιστούμε το Αιγαίο και να έχουμε σοβαρό ρόλο στην Α. Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και προς κάλυψη-υπεράσπιση της Κύπρου.
2) Πιθανό σενάριο ανανέωσης του στόλου: 6 FFG(x) + 4 Μπελχάρες + 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ = 14. Αυτό βέβαια βγαίνει σε βάθος 20ετίας, κάντε το λογαριασμό …….. και σημειώνω ότι οι ευρωκορβέτες μπορούν να τεθούν προς αντικατάσταση σταδιακή ΤΠΚ κλπ.
3) Δηλαδή καλούμαστε να πράξουμε στο ΠΝ ό,τι έπραξε η ΠΑ με την ταυτόχρονη αγορά & χρήση γαλλικών και αμερικανικών μαχητικών Α/Φ. Αντιλαμβανόμαστε όλοι το κόστος της πολυτυπίας αλλά αντιλαμβανόμαστε εξίσου ότι τη διαφορά στην υπεράσπιση του Αιγαίου από τους εισβολείς την κάνανε τα Μ-2000. Άρα είναι μονόδρομος να συνυπάρξουν ΑΣΤΕΡ και ΣΜ-2 στο ΠΝ. Τί να κάνουμε;;;: μεγάλο ναυτικό = μεγάλες σκοτούρες/κόστος, αλλά και μεγάλη ισχύς.

chikichiki

Θα ήθελα καταρχήν να πω πως μετά μεγάλης μου λύπης διαπιστώνω πως επιβεβαιώθηκαν οι κυνικότεροι των σχολιαστών για τις FDI στο “μιας και η απόφαση είναι πρωτίστως πολιτική”. Βρίσκω θλιβερό το ότι συνεχίζεται από δύο δήθεν διαφορετικές κυβερνήσεις με αποκαρδιωτική συνέπεια και αρμονία η ίδια εμετική και κυρίως αποτυχημένη πολιτική της διπλωματίας μέσω εξοπλισμών. Εξηγείται έτσι γιατί το ΠΝ είχε “επιλέξει” ένα σχέδιο γενικά αξιόλογο αλλά με πολλές φωναχτές ανεπάρκειες και με ξεκούδουνες απαιτήσεις τύπου MdCN. Πραγματικά λυπηρό.
Στα πιο επί του θέματος τώρα, δεδομένων των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης, τα οποία αν δεν κάνω λάθος είναι παρόμοια (2025-2027), του επίσης παρόμοιου κόστους μονάδας (~1δισ.), της ξεκάθαρης ανωτερότητας του σχεδίου FFGX στους περισσότερους αν όχι όλους τους κρίσιμους τομείς (αμερικανικά όπλα/συστήματα, ταχύτητα/επιδόσεις, ανώτερο πακέτο εξοπλισμού, επιβιωσιμότητα), και της πληροφόρησής σας πως έχουν υπάρξει επαφές με αμερικανική πρωτοβουλία, νομίζω ότι όχι μόνο είναι δόκιμο να επιδιώξουμε απόκτηση του νικητή του FFGX αλλά σχεδόν επιβεβλημένο, και ειλικρινά από τη στιγμή αυτή δεν βλέπω τι κίνητρο υπάρχει προς την απόκτηση ΚΑΙ FDI όταν η FFGX υπερκαλύπτει, εικάζω, τις ανάγκες μας (πάντως σε σχέση με τις FDI, δεν γίνεται καν σύγκριση, με μόνο αστερίσκο για τον οποίο δεν είμαι σίγουρος, το ραντάρ). Αν και η ιδανικότερη λύση, αφού τελικά δεν τα γλιτώνουμε τα δισεκατομμύρια και δεν τίθεται πλέον θέμα με κέρδη ομόλογων κλπ, είναι φυσικά αυτό το ρημαδοπραγματάκι που το λένε ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ. Το οποίο καλά θα κάνουμε να το ξαναθυμόμαστε σιγά-σιγά. Αυτά από εμένα.

Stavrogin1

επιδοσεις των 2 πλοιων ισαξιες αλλά cammer και ciws δε θα δουμε στις μπελλαρες οπότε ενας ποντος στις ffgx.
Χρονος παράδοσης +2χρονια κατ ελάχιστον χωρια οι καθυστερησεις και στα 2 προγράμματα. ενας ποντος στις μπελλάρες.
ισχυς κινητήρα- υποστηριξη οπλων λειζερ. ενας ποντος στις ffg-x….2-1
essm υπάρχουν και sm2 θα χουν τα τικο ΑΒ αν τυχον παραχωρηθουν, ενω οι aster σημαινουν πολυτυπία ….3-1. εκτος κι αν δοθει ολο το ναυτικο στην γαλλια, αλλά γιατι μιλάμε για 10νεες ναυπηγήσεις όταν αυτο δεν συνεβει ουτε καν την εποχη των παχιων αγελάδων; εν καιρο κρισης μιλάμε για νεα πλοια την εποχη που ειναι ακριβοτερα απο ποτέ. Σορρυ δεν το βλέπω. το παλιο ναυτικο ηταν συνοθυλευμα αμερικανικων παραχωρησεων και το νεοτερο εγινε με 6 αγορες νεων κι 6 μεταχειρισμένων. Η ελπιδα μου ειναι σε 2ΑΒ + 4ff-x και ανοιχτοι στην δεξαμενη αμερικανικων μεταχειρισμένων στο μέλλον αφου και το θεμα της υποστληριξης ευνοεί την αμερικανικη αγορα. αλλά το πιθανοτερο σενάριο κατα την γνωμη μου. ειναι 2 μπελάρες μονο και αν παρουμε 3 κορβέτες θα ναι ζήτημα, και ισως αυτη δεν ειναι τοσο κακή εξελιξη αφου μια μελλοντικη παραγγελια μετα το 2035 μπορει να αφορουσε ιδια πλοια αλλά πιο συγχρονα. εχω ξαναπει απο τα ευχολόγια προτιμώ τις προβλέψεις.

npo

Αυτό που χρειαζόμαστε -ειδικά το ναυτικό που έχει ν αποσύρει 9 S στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον – είναι ο προγραμματισμός. Ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, έχοντας στο νού μας πως είναι πολύ πιθανόν να πολεμήσουμε. Αν είναι FFG(X) ή Μπελάρες ή κάποιο άλλο δεν έχει τόση σημασία, αρκεί οι ειδικοί δλδ το ναυτικό μας να το έχει μελετήσει και εγκρίνει.

George

To ΠΝ θα πληρώσει την ανάπτυξη για να κάνει ένα πλοίο που δεν του κάνει, υποφερτό.
Κι αυτό σημαίνει δισεκατομμύρια για 2 σκάφη ενώ πρέπει να παροπλίσει ή να εκσυγχρονίσει όλο το στόλο του!
Και ενώ υπάρχουν πλοία από την ίδια πηγή όπως οι Gowind των ΗΑΕ που θα επέτρεπαν τη ναυπήγηση ενός αξιοπρεπούς αριθμού σκαφών αντί να γίνει ένας στόλος δειγμάτων!
Μετά από αυτό νομίζω καλύτερη επιλογή είναι να εκσυγχρονίσει όχι μόνο τα P-3 αλλά και τα Albatross και να αγοράσει μερικά ψαροκάικα για να ψαρεύουν τα στελέχη του!
Ποίος θα πρωτομπεί στα δύο σκάφη που θα αποτελούν το ναυτικό επιφανείας, ποιος θα τολμήσει να μπει στα υπάρχοντα?
Τέλος η πρόταση των ΗΠΑ ήταν για συμμετοχή στη νέα φρεγάτα τους ή για κάτι παρόμοιο με τις φρεγάτες που παίρνει η Σαουδική Αραβία?
Δεν είναι καθόλου το ίδιο…..

Animades

Αν 2 με προοπτική για 4ρης νέες αμερικανικές φρεγάτες FFGx ( που μπορει να είναι και FREMM ?)
Mας εξασφαλίσουν 2 Burke, ή ΤICO ως παραχώρηση άμεσα, (γιατί “καιγομαστε”)
Τότε και προκειμένου να μην συνυπάρξουν στο Π.Ν. sm2 και aster 30 , αλλά και δύο τύποι πολύ ακριβών πλοίων ταυτόχρονα, που δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε στις ποσότητες που χρειαζόμαστε,
Θα πρέπει κατά την γνώμη μου να συμπεριλάβουμε εκτός της ακριβής FFG(x),
KAI ” Γαλλικές ” European Patrol Corvette’s
ή φρεγατοκορβετες Gowind των 3000+ τονων οπλισμενες με vls mk41 -essm , συρόμενα και κύτους sonars ,( Τούμπανα) φτιαγμένες στην Ελλάδα και σε ποσότητες,….
Έτσι επενδύουμε και στον ” Καλό ” μας σύμμαχο, την Γαλλία και στους αμερικάνους….

GK_

Επι της Αρχης δεν γνωριζουμε καθολου την ιδανικη μορφη που ονειρευονται οι Ναυαρχοι οτι θα εχει ο ελληνικος στολος τα επομενα 20 χρονια και επισης δεν εχει βγει ακομη ο νικητης της FFG(X) για να κανουμε μια συγκρητικη αξιολογιση με την γαλλικη FTI/FDI.
Σε καθε περιπτωση αλλο πραγμα εαν συζηταμε για ενα πλοιο που σαν πρωταρχικη αποστολη θα εχει την ΑΑ Αμυνα περιοχης μιας ελληνικης ναυτικης δυναμης και αλλο πραγμα εαν συζηταμε για ενα πλοιο που σαν πρωταρχικη αποστολη εχει να κυνηγαει υποβρυχια εφοδιασμενα με συστημα ΑΙΡ στο αιγαιο ή στην ανατολικη μεσογειο. Συν τοις αλλοις, σαν κερασακι στην τουρτα (μαλλον απο ΝΑΤΟ μεριά) προστεθηκε και η δυνατοτητα προσβολης χερσαιων στοχων απο μεγαλες αποστασεις με βληματα κατηγοριας Cruise. Μπορω να θεωρησω οτι αυτη η τελευταια δυνατοτητα ειναι και η βασικη αιτια για την εκτοξευση στα υψη του κοστους κτησης των πλοιων που την διαθετουν σε σχεση με εκεινα που δεν την εχουν. Αναφερω σαν παραδειγμα την περιπτωση των Βρετανικων Type-26 και Type-31 και την τεραστια διαφορα στο κοστος αγορας που χαρακτηριζει τις πρωτες απο τις δευτερες, παρα τις μεγαλες ομοιοτητες που εμφανιζουν σε επιπεδο επιχειρησιακων δυνατοτητων, εξαιροντας τα βληματα Cruise που εχουν μονο οι Type-26.
Ειναι λοιπον απολυτως λογικο οτι εαν υπαρχει η βραχυπροθεσμη αναγκη για αντικατασταση των «Ελλη» με κατι καινουργιο που να κανει την ιδια «δουλειά» με αυτες αλλα και συνναμα να ειναι φτηνο στην αγορα, η παρουσια των Cruise – Sclap εκ των προτερων ειναι απορριπτεα ανευ συζητησεως. Βεβαια εδω περα, δεν μπορω να μην παρατηρησω οτι το συνδρομο του «Ευδρομου Αβερωφ» δειχνει να εχει στοιχειωσει την σκεψη πολλων τοσο μεσα οσο και εξω απο το ΠΝ. Δεν εξηγειται αλλοιως η επιμονη σε κατι αναλογο της «κορβετοφρεγατας» της Vosper της περιοδου 2000-2003, σε αναθεωρημενη μορφη, που συν τοις αλλοις, εκτος απο τα πολλα μειονεκτηματα σε σχεση με μια καθαροαιμη σχεδιαση, οδηγει το ιδιο στην αγορα ενος πλοιου που θα εχει αυξημενο κοστος, συγκρησιμο με ενα καθαροαιμο αντιτορπιλικο πολλαπλου ρολου των αμερικανων σε στυλ Α.Β., αλλα χωρις να εχει τις ιδιες δυνατοτητες που εχει αυτο το τελευταιο.
Εαν οι πειραματισμοι στο παρελθον σε καποια χρονικη περιοδο ειχαν την τυχερη τους, αυτο δεν σημαινει αυτοματα οτι μπορουν να διαιωνιζονται και να εχουμε την απαιτηση να υπαρχει παντα η τυχη με το μερος μας. Χώρια το γεγονος οτι τα χρηματα δεν περισευουν για να επιτρεψουν να τα πεταξουμε στους 4 ανεμους να πειραματιστουμε σαν τα μικρα παιδια, οπως εγινε (ευτυχως) με επιτυχια με τις Γαλλικες ΤΠΚ το 1971-72.
Ετσι λοιπον εαν το επιθυμητο ειναι η αγορα μιας FTI/FDI “alla cart” σαν την σχεδιαση που θα καλυψει τις απαιτησεις στον τομεα της ΑΑ Αμυνας περιοχης, ισως ειναι καλυτερα απο τωρα να ξεγραψουμε τα Scalp και να επικεντρωθουμε σε αυτο που θα ειναι η ποιο σημαντικη αποστολη αυτων των πλοιων. Εχουν περασει 18 χρονια απο τοτε που αποσυρθηκαν τα Adams και εξαιτιας των πειραματισμων το ΠΝ απο τοτε δεν εχει ουτε 1 πλοιο επιχειρησιακο με αναλογες ΑΑ δυνατοτητες! Και απο την αλλη υπαρχει η απαιτηση να «βγει» το ΠΝ στην μεσογειο, στην μεση του «πουθενά» χωρις «ματια» και «αυτια» (διαβαζε ΑΝΣ), χωρις την καθολικη προστασια της ΠΑ, με σκοπό η Ελλάδα να παει να σπασει τα «αυγα» στο καλαθι των άλλων και με αυτον τον τροπο να κερδισει «ποντους» στο παιγνιδι της γεωπολιτικης! Κατι αλλο;!!!

Skeptomenos_politis

Ας ξεχασουμε καλυτερα τις φρεγατες Αντι-Αεροπορικου πολεμου, καθως μαλλον δεν θα τις χρειαστουμε καθολου. Δυστυχως, απο οτι φαινεται, η κυβερνηση δεν εχει ΚΑΜΙΑ βουληση να ανακυρηξει ΑΟΖ, ουτε ΚΑΝ να διεκδικησει περιοχες περαν των υφισταμενων χωρικων υδατων. Συνεπως, οι περιοχες νοτιως της Κρητης και της Ροδου θα αφεθουν στην Τουρκια ωστε να πραγματοποιηθουν ερευνες, ενω πιθανοτατα ο αγωγος Eastmed δεν θα κατασκευαστει ποτε, η ισως να περναει μεσω Τουρκιας. Ο ΟΗΕ θα δημοσιευσει τις διεκδισεις της Τουρκιας σε λιγες μερες, οπως εγραφε σημερα η Καθημερινη.
Δεν προκειται καν για συνεκμεταλευση, αλλα για πληρη παραχωρηση χωρις να πεσει ουτε ενας πυροβολισμος. Οι Τουρκοι θα επιτυχουν τους στοχους τους, δηλαδη θα κερδισουν χωρις μαχη, συμφωνα με τις αρχες του Σουν Τζου.
Επομενως, καλυτερα να ξεχασουμε τις φρεγατες δισεκατομμυριων, ωστε να μην ξοδευομαστε κιολας. Καλυτερα να αγοραστουν πυραυλακατοι και αεροσκαφη, ωστε να προστατευτουν τα νησια του Αιγαιου. Η Κυπρος θα ηταν καλυτερα να αγορασει SAMP/T για να εχει αντιαεροπορικη καλυψη μεγαλου βεληνεκους.

bill

Μια ερώτηση…..ποτε οι αμερικανοί πρότειναν στο Γενικό επιτελείο την ffg(x) και δεν το έχεις ψάξει Πότε το πολεμικό ναυτικό ;;;;;;ΠΌΤΕ ΦΥΣΙΚΆ…γιατι γίνετε σύγκριση για ένα θέμα που δεν υπαρχει σαν σκεύη.απο οσω γνωρίζω ,σαν μικρό παιδί που είμαι,ότι οι αμερικανοί μας πιστεύουν με αυτά τα άχρηστα σκαριά τις lcs,που μέχρι και δικό τους πολεμικό ναυτικό καταλα την πατάτα του και προσπαθεί να τις αποσύρει άρον άρον…..απο σώα ξέρω στην Ελλάδα έχουν προταθεί η έξεις προτάσεις για αγορά πλοίων :οι αμερικανική lcs που δεν είναι καθόλου φθινες με 1 δις το σκαρί που μας τις πουλαγανε Εάν σκεφτείτε τι σακάκια ειναι(με τα λεφτά μια lcs περνούμε τα δυο υποβρύχια Παπανικολής με καινούριες τροπικές για αυτά…ποιο χρισημα θα μας είναι….),η γερμανική meko a200 που στερείται χρηματοδότησης και μας το πρωτόνια η γερμανική αιτερια …..και η βρετανική ακόμα πιο ακριβή φρεγάτα αεραμινας(αυτές οι δύο προτάσεις απορρίφθηκαν για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους..γιατι όταν αγοράζεις οπλα αγοράζεις και πολιτική υποστηριξη)….τωρα μας ένωναν οι φακοί που μας έχουν πρωτοδεί ένα 100% ολοκληρωμένο πακέτο με αγορά τουλάχιστον 2+2 belharra Γιατί τις χρειαζόμαστε στον αντιεραπορικο αγώνα της Ανατολικής Μεσογείου …με μια αρχική χρηματοδότηση και να μην ακούσω χαζομάρες τα περί μόνο 32 κελιά Χωρίς camm-er και ciws,το πλοίο δεν το χτίζει το γαλλικό δημόσιο Αλλά η naval group,αφού η αστέρια έχει πει ότι μπορούμε να τα τοποθετήσουμε αυτά με το ΚατάλΚατάλληλο κόστος πάντα το πολεμικό ναυτικό θα το κάνει…εδω θα δώσουμε τόσα δις ,80 εκατομμύρια θα τσιγκουνευτουμε για να μην βάλουμε cws,στην τελικη αναβαθμίζουμε ένα phalanx και το κωτσαρουμε .Έτσι και αλλιώς ανεξάρτητο σύστημα ειναιείναι,δεν χρειάζεται διασύνδεση με ηλεκτρονικά.και στα παπαρ@@@ του πολεμικού ναυτικού τη λεναι οι γαλλοι .αυτ ην οι πρότασή μας σερβιριστικε με την αγορά της ιταλικής ευροκορβετα η οποία θα καλύπτει το πολεμικό ναυτικό ως φθηνότερη φρεγατα(Γιατί πλοίο 3.500 τόνων δεν το λες και κορβέτα μην το ξεφτιλίζουν το θεμα) με 16 κελιά για 8 aster 30 και 8 κελιά για 32 camm-er….οτι πρέπει ,Και μην μου πήτε ότι αυτην η petrol corvette δεν στέκεται ακόμα και ανεξάρτητα ανά δυάδες στην Ανατολική Μεσόγειο …γιατι μάλλον δεν ξερεται με το επιχειρεί το πολεμικό ναυτικό αυτην την στιγμή στις θαλλασες μας……ΑΡΑ ΑΠΌ ΟΛΛΑ ΑΥΤΆ ΕΓΏ ΣΑΝ ΜΙΚΡΌ ΚΑΙ ΈΧΩ ΣΥΜΠΕΡΑΝΙ ΌΤΙ ΚΛΗΔΩΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΓΆΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΌΛΑ ΑΥΤΆ ΚΑΙ ΑΣΤΟΎΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΝ ΝΑ ΣΦΥΡΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ…ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΛΟΊΑ ΤΈΛΟΣ ΟΙ ΓΆΛΛΟΙ ΣΧΕΔΌΝ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΊΞΟΥΝ ΜΕ ΠΛΟΊΑ ΑΕΡΑΜΙΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΝΤΑΣ ΟΙ ΊΔΙΟΙ ΣΤ ΗΝ Α.ΜΕΣΌΓΕΙΟ….ΚΑΙ ΕΜΕΊΣ ΩΣ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΈΡΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΗΣΤΙΚΗ ΕΞΟΡΙΞΗ ΦΥΣΙΚΟΎ ΑΕΡΊΟΥ Ανατολικά της Κρήτης που “αμφισβητειται” από Τουρκία ,Αμερική,Ευρώπη(πλην Γαλλίας και ολλανδιας) ΤΙ ΆΛΛΟ ΘΕΛΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΩΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΓΆΛΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΑΙ ΌΤΙ ΑΠΌ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΑΝΑΝΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΤΌΛΟ ΜΑΣ…. ΠΩΣ ΑΛΛΟΙΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΓΡΆΨΩ….ΓΑΛΛΙΑ-ΕΛΛΆΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΊΑ….ΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΆ ΓΑΛΛΙΚΏΝ ΌΠΛΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΠΛΗΡΟΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΙΑΤΟΥΣ-ΚΟΙΝΆ ΣΥΜΦΈΡΟΝΤΑ ΜΑΣΣΣ

Προς Πτήση: παρακαλώ προωθήσετε την απάντηση μου (που κόψατε από τα σχόλια) προς τον Chris. Ευχαριστώ.

flashg

Μου αρέσει που σε ένα ναυτικό δεν έχει χρήματα για να αγοράσει 48-60 επιπλέον essm και να τα βάλει στις S, δεν μπορεί να αγοράσει τορπίλες και δεν μπορεί να βάψει τις MEKO συζητάμε για ΑΒ και 4 Μπελάρα. Δυστυχώς ότι λανθασμένη απόφαση είχε να πάρει το ΠΝ ναυτικό την πήρε. Γιατί τα στελέχη βάλανε σε προτεραιότητα των εκσυγχρωνισμό των Ρ3 και γιατί επιμένουν σε 2 πλοία αντιαεροπορικού πολέμου ρίχνοντας όλα τα άλλα προγράμματα προς τα πίσω? Η επίδειξη σημαίας στην Αν. Μεσόγειο δεν επαρκή με αυτήν την Τουρκία. Τα πλοία που θα έρθουν θα πρέπει να είναι ικανά να πολεμήσουν πράγμα που θέλει ποιότητα συν αριθμούς Έτσι όπως πάνε τα πράγματα σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί το Αιγαίο. Γιατί δεν πάμε σε Gowind που υπάρχει έκδοση με tacticos και essm και μπορεί να έρθει σε αξιοπρεπείς αριθμούς άμεσα? Καταλαβαίνουν κάποιοι ότι ένα ελάχιστο απόθεμα σύγχρονων πυραύλων για ΠΝ και ΠΑ στοιχίζουν δισεκατομμύρια? Γιατί και άλλη καθυστέρηση με το Patrol Corvette? Τι παραπάνω θα έχει από σχέδια κορβετών που είναι έτοιμα? Ποια είναι τα ναυπηγεία που μπορούν να αναλάβουν την ναυπήγηση αυτών των πλοίων? Το Σκαραμαγκά έκλεισε και το Ελευσίνας θα κλείσει και αυτό σύντομα. Δεν υπάρχει επαφή με την πραγματικότητα και σχεδιασμός στις παραγγελίες μας και αυτό θα το πληρώσουμε πάρα πολύ ακριβά.

Ares

Αλήθεια γνωρίζουμε κατά πόσο θα ήτα συμβατό το rapidfire naval 40 της Thales συμβατό και λογικό να μπει στις belharra σαν ciws; Υποθέτω θα ήταν κάτι που θα συζητούσαν και οι ίδιοι οι Γάλλοι και για τα δικά τους μελλοντικά πλοία μιας και μπορεί να βοηθήσει σε επιθέσεις κορεσμού και είναι και της Thales οπότε ευκολότερο σαν επιλογή. Παρακαλώ την πτήση η όποιο έχει σχετικές πληροφορίες να τις παραθέσει. Ευχαριστώ

Koulis

Καλημέρα, φιλικά καλά είναι τα think (of or out of) the box, αλλά αξία έχουν οι ειδήσεις πχ αυτές που σχετίζονται με τη διαμόρφωση της belharra hn ή τα ΑΒ. Χωρίς να παραγνωρίζω το απόρρητο ή το off the record, έχει μεγάλη σημασία ποιος βγάζει πρώτος την είδηση. Και ο νοών νοείτο.

tsir266

Κανένα από τα δύο. MEKO A200 σε δύο εκδόσεις, 4 AAW και 8 ASW γενικής χρήσης. Μέχρι να ναυπηγηθούν ενδιάμεση λύση οι εκσυχρονισμένες δικές μας MEKO200HN και F123 και οι δύο τελευταίες F122. Αποτέλεσμα μια καταπληκτική ομοιοτυπία σε συστήματα και μηχανικά μέρη. Μπορεί να μη μας αρέσουν οι Γερμανοί αλλά η A200 είναι ένα πολύ καλό πλοίο που μας ταιριάζει γάντι.

Tomcatters

Εγώ είμαι της άποψης επειδή όπως φαίνεται πάμε για 2 τεμάχια μόνο με 2 δις… είτε αυτά είναι FDI είτε FFG, δεν θα κάνουν καμία διαφορά, (αντιθέτως θα είναι στόχος υψηλής προτεραιότητας), Θα πρέπει να στραφούμε σε μεταχειρισμένα A.Burke (σε λογικές τιμές), να τα συμπληρώσουμε με Ελληνο-Ισραηλινές κορβέτες, +τα δύο επιπλέον υποβρύχια 214, και με ουσιαστική αναβάθμιση των MEKO200HN (όχι αναβάθμιση σαν αυτή των S) και είμαστε κομπλέ με το ΠΝ σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των Patriot από την Σ.Αραβία (έχουμε και την αναβαθμισμένη αντιαεροπορική ομπρέλα).
Η δε πόροι (2δις) να πάνε στα F-35 με τον αριθμό να φτάνει τα 36-40 κομμάτια (αντί των 20) με πλήρες οπλισμό (απαραίτητα με ναυτικά βλήματα).
Ποιοτικά είναι καλύτερη επιλογή, πιο επιθετική, και γνώμη μου πιο αποτελεσματική όταν θα χρειαστεί.
ΥΠΕΡ F-35
* Δημιουργείς Μεγάλο πρόβλημα στους S-400
* Δημιουργείς Μεγάλο πρόβλημα στις μονάδες επιφανείας τους.
* Δημιουργείς Μεγάλο πρόβλημα στην αεροπορία τους & F-16
* Πίο Εύκολοι Στόχοι στην ενδοχώρα
* Το κόστος vs απόδοσης είναι θετικό
* Είναι Stelth
ΚΑΤΑ F-35
* Χρόνος παράδοσης 2025 (μπορούν να επιλεγούν τα “τουρκικά” F-35 βελτιώνοντας τους χρόνους)
* Μικρός αριθμός βλημάτων ανά αεροσκάφος σε stelth mode. (αλλά x36-40 βελτιώνεται θεαματικά)
ΥΠΕΡ FDI/FFG
* Εύθραυστη αντιαεροπορική ομπρέλα ενάντια στα F-16 τους..
* Μικρό Πρόβλημα στις μονάδες επιφανείας τους..
ΚΑΤΑ FDI/FFG
* Ενδεχόμενες καθυστερήσεις μεγάλος & χρόνος παράδοσης 2027 στην καλύτερη.
* Μικρός αριθμός για να αποτελέσει ουσιαστικό πρόβλημα για το ΤΠΝ
* Εκτεθειμένες στα 214TN.
* 1ος Στόχος για τα Τουρκικά αεροσκάφη.
* Το κόστος για 2 πλοία vs απόδοσης είναι εξαιρετικά αρνητικό.
* Η ταχύτητα τους δεν εντυπωσιάζει ειδικά αυτή των FDI…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αγορά 44 πυροσβεστικών αεροσκαφών μέχρι το 2030 προτείνει η Πολιτική Προστασία!

46
Για τομή στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας και πρότυπη δουλειά, μακριά από «εκ των υστέρων μεμψιμοιρία» και για να προλάβουμε νέες...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

March #010 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά

Related News

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Πιο «προβλέψιμες σχέσεις» με τη Ρωσία θέλει ο Τζο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του πιο «προβλέψιμες» σχέσεις μεταξύ των χωρών τους, εκτιμώντας ότι «δύο μεγάλες δυνάμεις» θα...

Ν. Δένδιας: Απογοητευτική η στάση του SPD στο ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Τη "βαθιά απογοήτευσή" του για τη στάση του Σοσιαλδημοκρατικoύ Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στις προτάσεις για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών...