26.7 C
Athens
Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ [email protected] ή/και LCS Freedom (MMSC frigate), τι είναι καλύτερο για το ΠΝ;

[email protected] ή/και LCS Freedom (MMSC frigate), τι είναι καλύτερο για το ΠΝ;

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 544
  •  
  •  

 

Τα πράγματα είναι απλά για το ΠΝ, τόσο απλά όσο το να λέμε πως ένα κι ένα κάνουν πάντα δυο.

Τα πλοία του Στόλου των φρεγατών είναι τόσο παλιά, που έπρεπε, οποιοδήποτε σοβαρό κράτος, με θαλάσσια σύνορα τόσο εκτεταμένα, με χιλιάδες νησιά και τόσο ζωτικά συμφέροντα να διακυβεύονται (όπως η ΑΟΖ) , να είχε κάνει τις Kortenaer είτε παλιοσίδερα, είτε γιοτ (βλέπε ΗΑΕ).

H Kortenaer που μετατράπηκε σε σούπερ θαλαμηγό!

Εμείς, τις έχουμε στην πρώτη γραμμή, τη στιγμή που ακόμη και η Χιλή τις αποσύρει, και μάλιστα όχι τις S, αλλά τις ικανότερες στον Α/Α αγώνα, κλάσης L. Ταυτόχρονα έχουμε ένα γείτονα, που ουσιαστικά θέλει να πετσοκόψει όσο γίνεται τα θαλάσσια σύνορά μας ( αλλά όπως φαίνεται και τα χερσαία).

Naval Group: Το πολύ σε έναν μήνα οι υπογραφές για τις ελληνικές [email protected] – Προαπαιτούμενο ο εξοπλισμός με βλήματα cruise MdCN

Για πολλούς και διαφόρους λόγους, δυο χώρες έχουν ενδιαφερθεί σφόδρα να μας πουλήσουν πλοία που θα ενισχύσουν το ΠΝ. Αν το θέλετε, δυο εταιρείες που έχουν την υποστήριξη των κυβερνήσεών τους. Η πρώτη είναι η Γαλλία και η Naval Group, με την πρόταση της [email protected], και η δεύτερη είναι οι ΗΠΑ, και η Lockheed Martin, με την εξέλιξη της LCS κλάσης Freedom, MMSC frigate.

Αν και πολλοί έχουν γράψει πως θα μπορούσαν κι άλλες χώρες να προσέλθουν, εντούτοις, η προμήθεια πλοίων για το ΠΝ, είναι ίσως η μεγαλύτερη των Ελληνικών ΕΔ για τα επόμενα έτη. Συνεπώς, θα πρέπει οι όποιοι ενδιαφερόμενοι, να έρθουν μαζί με κάποια χρηματοδοτική πρόταση. Όταν το ΠΝ δεν βρίσκει αρκετά χρήματα για να εκσυγχρονίσει τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, είναι αστείο να λέμε πως θα μπορούσε να έρθει κάποια εταιρεία, χωρίς σοβαρό χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να διεκδικήσει το πρόγραμμα νέων φρεγατών. Αυτό και μόνο  βγάζει εκτός την Ισπανία και την Ιταλία…

Naval Group: Το πολύ σε έναν μήνα οι υπογραφές για τις ελληνικές [email protected] – Προαπαιτούμενο ο εξοπλισμός με βλήματα cruise MdCN

Επίσης, θα ήταν υποκριτικό, να έρθει μια χώρα να ζητήσει να πάρει το πρόγραμμα των φρεγατών, όταν αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία πως είναι καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας από ότι της Ελλάδας. Αυτό με την σειρά του βγάζει εκτός Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία (γιατί να το κρύψομεν άλλωστε…)

Αντίθετα, ΗΠΑ και Γαλλία, όποια κυβέρνηση κι αν είχαν, Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικανοί στο Λευκό Οίκο, δεξιά, σοσιαλιστές ή κεντρώοι στο Σαν Ελιζέ, οι χώρες ήταν αρωγοί στις δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα. Όταν άλλοι πλήρωναν τη χώρα μας για έξοδο από το ευρώ (Γερμανία), οι χώρες αυτές έκαναν τα πάντα να μας βοηθήσουν. Και τώρα, που ο Ερντογάν πλέον έχει κάνει τα πάντα εκτός του να μας κηρύξει τον πόλεμο, είναι δίπλα μας. Άρα, δεν έχουμε πολλές επιλογές, ένα κι ένα κάνουν δυο. [email protected]/FDI και LCS Freedom/MMSC, τα δυο πλοία.

ThinkOfTheBox: [email protected] ή FFG (X) για το ΠΝ; ποια είναι η καλύτερη λύση;

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ FDI/[email protected] και LCS/MMSC!

Οποιαδήποτε τεχνική σύγκριση μεταξύ των δυο πλοίων είναι τελείως ανυπόστατη, για να μην την πούμε για γέλια. Είναι διαφορετικά πλοία, σχεδιασμένα με διαφορετικό σκοπό το καθένα. Αν θέλαμε να είμαστε δίκαιοι, η [email protected] θα έπρεπε να συγκριθεί με κάποιο άλλο πλοίο, όπως για παράδειγμα την Type 26 και η LCS θα μπορούσε κάλλιστα να συγκριθεί με την Gowind 3100 ή κάποιο άλλο, μεγαλύτερο ίσως, μη υλοποιημένο σχέδιο της σειράς Gowind.

Τώρα, αν πρέπει να συγκρίνουμε τα δυο πλοία, θα δούμε πως η διαφορά τους δεν είναι χαώδης . Αν και το δυνατό σημείο της [email protected] είναι το προηγμένο ραντάρ SeaFire 500, θα δούμε πως το TRS-4D δεν υπολείπεται σε δυνατότητες. Απλά οι αμερικανικές LCS Freedom, όπως και οι σαουδαραβικές MMSC, έχουν το περιστροφικό AESA TRS-4D Rotator, ενώ υπάρχει και σταθερή έκδοση, με 4 στοιχειοκεραίες, το TRS-4D Fixed. Fixed και Rotator έχουν ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες, καθώς και κεραία GaN.

TRML-4D, η χερσαία έκδοση του ραντάρ TRS-4D

Συγκρίνοντας τα δυο ραντάρ, θα δούμε πως ενώ έχουν σχεδόν τις ίδιες δυνατότητες, το SeaFire 500 έχει ουσιαστική τη διπλάσια εμβέλεια, με 500 χιλιόμετρα ενώ το TRS-4D έχει “μόλις” 250. Αυτό είναι η πρώτη ουσιώδης, αν όχι χαώδης, διαφορά, που κάνει την [email protected] ανώτερη, και ικανή να καθοδηγεί με μεγαλύτερη “ευκολία” πυραύλους ASTER 30BT1, καθώς θα έχει την “ευκαιρία” να εντοπίζει  στόχους πολύ νωρίτερα από το TRS-4D.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το TRS-4D δεν μπορεί να καθοδηγήσει πυραύλους SM-2. Απλά, δύσκολα θα χαρακτηρίζαμε το TRS-4D σαν το ιδανικό ραντάρ για AAW φρεγάτα, ενώ το SF500 έχει φτιαχτεί για τον ρόλο αυτό. Άλλωστε, μέχρι σήμερα, πέρα από σχέδια σε χαρτί, δεν υπάρχει υλοποίηση της MMSC με πυραύλους SM-2MR/ER, ενώ η [email protected] από το σημείο μηδέν έχει ASTER 30.

H Lockheed Martin προτείνει στο ΠΝ φρεγάτες LCS, με κατασκευή όλων των πλοίων στην Ελλάδα!

Πέρα από αυτό, ακόμη και οι σαουδαραβικές MMSC έχουν 8πλό ΜΚ41, που σημαίνει μεταφορά 32 ESSM Block2, καθώς η αντίστοιχη μεταφορική ικανότητα σε SM-2 θα ήταν μόλις 8. Δεν γνωρίζουμε αν τελικά προστεθεί κι άλλος ένας εκτοξευτής ΜΚ41 δίπλα στο πρωραίο, ή κάποιοι Mk56 στο υπόστεγο (μάλλον δύσκολο), συνεπώς η LCS/MMSC θα μείνει στους -όχι ανεπαρκείς, αλλά το αντίθετο- ESSM Block2, σε ένα πρόγραμμα (πύραυλοι ESSM) που ούτως ή άλλως το ΠΝ έχει επενδύσει αρκετά χρήματα (για τα ελληνικά δεδομένα).

Πηγαίνοντας παρακάτω, βλέπουμε πως η MMSC δεν μπορεί να φέρει σόναρ τροπίδας, αν και μπορεί να φέρει συρόμενο και μάλιστα ικανότατο. Αντίθετα, η [email protected] έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανθυποβρυχιακής έρευνας, που άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν φρεγάτα ASW παράλληλα με την αποστολή AAW. Κάπου εκεί, τεχνικά “σταματούν” τα πλεονεκτήματα των [email protected]

Υπογραφές για τις 4 Σαουδαραβικές φρεγάτες LCS αξίας 2 δισεκατομμυρίων

Η LCS έχει δοκιμασμένο CMS (COMBATSS-21), σύστημα ECM/ESM (τι στιγμή που πρώτοι έχουμε γράψει πως η [email protected] δείχνει να μην έχει ακόμη κάποιο σύστημα, και θα είναι δύσκολο να μπει έτσι απλά εκ των υστέρων δίπλα σε ένα προηγμένο ραντάρ όπως το SF500), σύστημα CIWS (RAM, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί και SeaRAM ή ακόμη και Phalanx).

Επίσης, το “σκαρί” μπορεί να επιτύχει ταχύτητες μέχρι και 50 κόμβους (σαν LCS, με άλλο προωστήριο συγκρότημα), ενώ σαν MMSC ξεπερνά τους 30 (προφανώς με GODAG, ίσως και με τους γνωστούς σε εμάς LM2500). Κάτι τέτοιο είναι βασικό για το ΠΝ, που θεωρεί την ταχύτητα βασικό όπλο για την αντιμετώπιση τορπιλών. Αν αυτό πιστεύει το ΠΝ και οι επιτελείς του, εμείς δεν θα διαφωνήσουμε.

H πρόταση για 4 αμερικανικές φρεγάτες LCS ήταν στο τραπέζι από το καλοκαίρι και είναι αυτή!

Κάπου εδώ σταματούν και οι όποιες τεχνικές “συγκρίσεις”, αν και το ξαναλέμε και το υπογραμμίζουμε ότι τα πλοία δεν είναι συγκρίσιμα. Κακώς θεωρούμε πως οι δυο σχεδιάσεις είναι ανταγωνιστικές, εδώ δεν τις συγκρίνουν ούτε καν τα εμπορικά τμήματα των Naval Group και Lockheed Martin.

Κάτι άλλο που είναι ενδιαφέρον, είναι το γεγονός πως οι MMSC μπορούν να πάρουν αρκετά από τα όπλα των υπό απόσυρση (“Καιρού Επιτρέποντος” και ΥΠΟΙΚ Θέλοντος) φρεγατών Kortenaer. Έτσι θα μπορούσαμε να δούμε τα OtoMelara, Phalanx, Harpoon, Mk32 τορπίλες, SBROC κοκ, να οπλίζουν τις ελληνικές MMSC, συμπιέζοντας το κόστος μόνο στην αγορά πυραύλων ESSM Block2 για τα πλοία. Κάτι τέτοιο έκαναν και οι Δανοί με τις Absalon/Iver Huitfeld, κρατώντας χαμηλά τα κόστη.

ΑΠΟΨΗ: Φρεγάτες LCS vs [email protected] ή σωστότερα ASTER 15/30 vs ESSM/SM-2

Αλλά τα πλεονεκτήματα των MMSC, δεν εξαντλούνται εδώ. Όπως πρώτοι γράψαμε, τα ελληνικά MMSC μπορούν να κατασκευαστούν σε ελληνικό ναυπηγείο, (το ποιο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο), δημιουργώντας μια ελληνική γραμμή παραγωγής, που σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να αντικαταστήσει όλες τις παλιές μας φρεγάτες.

Αντίθετα, οι Γάλλοι δείχνουν ξεκάθαρα πως η λύση της ελληνικής κατασκευής είναι πέρα από αυτά που μπορούν (ή θέλουν)  να προσφέρουν. Προσφέρουν άλλα “αντισταθμιστικά”, όπως συνεργασίες, αλλά όχι ελληνική γραμμή ναυπήγησης.

Οι ΗΠΑ αντίθετα δεν έχουν πρόβλημα να μεταφέρουν το έργο  σε οποιοδήποτε ελληνικό ναυπηγείο, κατασκευάζοντας όλα τα πλοία (έχουν προσφερθεί για αρχή 4) στην Ελλάδα, με το ΠΝ να μπορεί να επιλέξει αν το πρώτο πλοίο θα κατασκευαστεί στις ΗΠΑ για λόγους ταχύτητας παραλλαβής.

Έτοιμο το σύστημα AN/SLQ-61 ως αντίμετρο ενάντια σε τορπίλες για τις αμερικανικές LCS

Σημειώνουμε πως οι LCS, είναι πολλά χρόνια σε παραγωγή, και μάλιστα πέφτουν στο νερό συνεχώς. Ο όποιος ανασχεδιασμός για τη Σαουδική Αραβία έχει ολοκληρωθεί, συνεπώς, μια ελληνική LCS/MMSC θα βρισκόταν στην Ελλάδα ακόμη και νωρίτερα από το 2024 (στην περίπτωση που αποφασίζαμε το πρώτο πλοίο να κατασκευαστεί στις ΗΠΑ). Θυμίζουμε πως κάτι ανάλογο έγινε και με τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, με το πρώτο πλοίο να κατασκευάζεται στη Γερμανία, ενώ τα άλλα 3 στην Ελλάδα.

Είναι προφανές πως το κόστος της όποιας ελληνικής [email protected] θα είναι υψηλό, άλλωστε η ίδια η Naval Group το προσδιόρισε για τα 2 δις ευρώ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των ελληνικών “αλλαγών”, με βασικότερη την προσθήκη νέων εκτοξευτών Sylver A70 για τους SCALP Naval, αλλά μάλλον και του Strales (απαραίτητο αν λείπει τελικά από το σχέδιο κάποιο σύστημα CIWS). Δυστυχώς, οι ελπίδες για επιπλέον CAMM-ER ή/και RAM χάνονται λόγω υψηλού κόστους ενσωμάτωσης στην προηγμένη σχεδίαση.

Η Naval Group υπέγραψε συμφωνίες με 9 ελληνικούς βιομηχανικούς και ερευνητικούς φορείς στο πλαίσιο του προγράμματος πρόσκτησης δύο φρεγατών FDI

Καθώς όμως 2 πλοία δεν επαρκούν, το ΠΝ πρέπει να επιλέξει και κάποια άλλη κλάση πλοίων. Αυτές τις γραμμές δεν θα τις γράφαμε, αν η υπόθεση FDI οδηγούσε σε κάποιο ναυπηγικό πρόγραμμα για τη χώρα μας, με τουλάχιστον 4 πλοία. Συνεπώς, οι ίδιοι οι Γάλλοι αφήνουν χώρο στους ανταγωνιστές Αμερικανούς να “μπουν” σε μια “κλεισμένη” υπόθεση και να προσφέρουν αυτά που δεν μπορούν να προσφέρουν οι ίδιοι.

Αν μάλιστα, η Lockheed Martin, κάνει τα “μαγικά” που έκανε και με τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, και εξασφαλίσει και κάποιο ποσό από FMF, ή ακόμη καλύτερα, εξασφαλίσουν μια ευνοϊκή μακροχρόνια χρηματοδότηση, τότε η λύση “MMSC” θα βρεθεί να “παίζει” πολύ δυνατά για το ΠΝ. Εκεί θα παίξει και τον ρόλο του το Αμερικανικό USN, και φυσικά η Ουάσινγκτον, αν τελικά αποδεσμεύσει κάποια στιγμή αντιτορπιλικά Arleigh Burke, κάτι που δεν έχει να προσφέρει το Παρίσι.

Οι δυο “τάσεις” για τον οπλισμό των ελληνικών [email protected], “υπερφρεγάτες” ή “απλές” FDI; Πότε θα υπογραφεί η σύμβαση;

Συνοπτικά λοιπόν, η FDI/[email protected] έχει ανώτερο ραντάρ, με δυνατότητες AAW αγώνα, και προφανώς τον ASTER 30BT1, καλύτερες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, δυνατότητα κρούσης με βλήματα cruise SCALP Naval. Από την άλλη φαίνεται πως το κόστος έχει ανέβει σημαντικά, δεν υπάρχει “ενδιάμεση λύση” καθώς το Γαλλικό Ναυτικό δεν φαίνεται να προσφέρει ούτε τις μέτριες LaFayette, δεν προσφέρεται κατασκευή στην Ελλάδα, ενώ παραμένει ασαφής η χρηματοδότηση.

Από την άλλη, η LCS/MMSC έχει ένα πολύ καλό ραντάρ, μάλλον θα αρκεστεί στους ESSM Block2, έχει μεγαλύτερη ταχύτητα, ενώ μπορεί με διάφορους τρόπους να συμπιεστεί η τιμή της, που είναι σίγουρα χαμηλότερη της [email protected] Ταυτόχρονα προσφέρεται για κατασκευή στην Ελλάδα (αν και… αναζητείται ναυπηγείο), είναι δοκιμασμένο σχέδιο που μπορεί το ΠΝ να έχει σε λίγα χρόνια το πρώτο πλοίο, υπηρετούν πολλά σκάφη στο USN (για υποστήριξη στο μέλλον αλλά και “δεξαμενή” για παραχωρήσεις), ενώ είναι πολιτική απόφαση να λάβουμε ίσως 2 Arleigh Burke σαν ενδιάμεση λύση.

Χωρίς παρεμβολείς και εκτοξευτές αντιμέτρων όλες οι γαλλικές φρεγάτες FDI;

Όπως φαίνεται, η υπόθεση των [email protected] είναι κλεισμένη, αλλά όχι και το θέμα της προμήθειας πλοίων για το ΠΝ. Αν οι ΗΠΑ έρθουν με ενδιάμεση λύση ή/και ευνοϊκή (βλέπε μακροχρόνια) χρηματοδότηση, τότε οι MMSC μπορούν να παίξουν το ρόλο τους στον επανεξοπλισμό του ΠΝ.

Naval Group: Το πολύ σε έναν μήνα οι υπογραφές για τις ελληνικές [email protected] – Προαπαιτούμενο ο εξοπλισμός με βλήματα cruise MdCN

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 544
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

152 ΣΧΟΛΙΑ

152 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
ECG

Είναι τραγικό να μιλάμε πάλι για τέτοια πολυτυπία! Δεν μπορούμε να διεκδικούμε και AB και να αγοράσουμε και καινούριες Bellhara.

Πρέπει να διαλέξουμε έναν απ τους δυο δρόμους. Ακόμα καλύτερα να κάνουμε διαγωνισμό . Είτε παίρνουμε από ΗΠΑ μικρές φρεγάτες και μας δίνουν σαν ενδιάμεση λύση AB η Ticonderoga (άρα αγοράζουμε αμερικανικά συστήματα , ραμ και sm-2) είτε πάμε ) Γαλλία και αγοράζουμε 2 bellhara κι φτιάχνουμε εγχώρια κορβέτες (με γαλλικά συστήματα , aster και camm)

Προσωπικά παρότι μ αρέσουν τα Bellhara είναι τραγικό να δώσουμε 2 δις για 2 πλοία. Δεν υπάρχει ουσιαστικό επιχείρημα να δικαιολογεί τέτοια επένδυση

Fingolfin

Ακόμη δεν έχουμε δει τη διαμόρφωση των Bel. Άλλο να δώσεις 2 δις για 2 πλοία με 16 κελιά και άλλο 2 δις για 2 πλοία με 40 κελιά. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί να μην έχουν ECM/ESM και CIWS οι Bel (SENTINEL /Rapidfire,SIMBAD). Ειδικά όταν οι Γάλλοι βασίζονται στα ECM/ESM.
Ναυπήγηση στην Ελλάδα χωρίς μεταφοράς τεχνολογίας δεν μου λέει πολλά.
Πάντως θα συμφωνήσω πως είτε πάμε σε Bel/EPC είτε σε AB-TICO/MMSC. Εγώ τείνω προς Ευρώπη μεριά, για πολλούς λόγους.

Daidalos

Όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα του CIWS, όπως φαίνεται και από τη μακέτα της ελληνικής έκδοσης που παρουσιάστηκε πρόσφατα (Φεβρουάριος 2020), τον συγκεκριμένο -αντιπυραυλικό- ρόλο θα τον αναλάβει το πυροβόλο 76/62 στην έκδοση STRALES, που διακρίνεται στην πλώρη του σκάφους. Πιθανότατα, αυτή θα είναι η σχετική διαμόρωση και στα γαλλικά πλοία. Οπότε, μάλλον ξεχνάμε τα RAM/Millenium/Phalanx.

Animades

συμφωνώ ότι μοιάζει να οδηγούμαστε σε λύση χωρίς CIWS στην πρύμη πράγμα που σημαίνει οτι θα έχουν τα πλοία μας έναν ολόκληρο τομέα αφύλακτο…
παρακαλώ να μπεί στα εγχειρίδια μάχης των Τούρκων οι πυραυλικές επιθέσεις να γίνονται μόνο από πλώρα και πλαγίως ……

GOODBYE

Επίσης είναι σαν να αγνοούμε ότι οι Τούρκοι έχουν επενδύσει στην τεχνολογία μη επανδρωμένων α/φων που δεν θα διστάσουν να τα χρησιμοποιήσουν σε επιθέσεις κορεσμού. Τα πάντα όλα έπρεπε να βάλουμε στα πλοία αυτά…

Ares

Αποκλείεται να δούμε το Thales naval rapid fire 40;

Animades

συμφωνώ σε όλα εκτός απο το οτι χωρούν στις μπελάρες πάνω από 32 κελιά πράγμα που οδηγεί αυτομάτως σε κύριο πυροβόλο 76 χιλ αντί 127 ….
είναι μικρότερες απο αυτο που χρειαζόμαστε σε ρόλο αεράμυνας , είναι μια (υποεξοπλισμένη στην γαλλική διαμόρφωση ) φρεγάτα γενικών καθηκόντων

Fingolfin

“I had a dream when I was young, a dream of sweet illusion” 🙂
comment image

chriss8

Στην ώρα του το φρεγατοάρθρο!! Όλα στοιχίζουν. Αν θες να είσαι δύναμη αποτροπής στην Ανατολική Μεσόγειο, βάζεις το χέρι στην τσέπη και το υλοποιείς. Με 2 MMSC+ 2 Bel+ 4 MEKO και αποπληρωμές μέχρι το 2100, ούτε σοβαρή χώρα είσαι, ούτε σοβαρά θα σε βλέπουν οι σύμμαχοι όταν γυρίσει η Τουρκία στο μαντρί. Και αυτό μόνο για θάλασσα. Που να πιάσουμε τον αέρα που θα απομείνουμε με 84+40 viper +24 M2000-5 + 30 Bl30. Το θέμα στρατού ξηράς ας μην το πιάσουμε καν…. παρόλη την δουλειά που γίνεται αυτή την στιγμή στον Έβρο. ΥΓ: Την ναυπήγηση σε ελληνικό ναυπηγείο την… Read more »

ECG

Καταρχάς συμφωνώ με το ΥΓ … Δεύτερον όλα κοστίζουν αυτό δεν σημάνει ότι όλες οι επενδύσεις είναι λογικές! Όσο βαθειά και μα μπει το χέρι στην τσέπη δεν είναι τσέπη χώρος πάτο … Αν είναι να δώσουμε πχ 3 δις για να αποκτήσουμε σοβαρό ναυτικό πως είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να το κάνουμε ; Ισως εχεισ αναβάθμιση των Μεκο+ 4 μικρές φρεγάτες (από 500εκ η κάθε μια, άρα όχι belharra) + 2 AB η Ticonderoga. Οι 2 Bellhara ναι είναι ωραίες αλλά τα 2 δις για μόνο 2 πλοία επιφανείας είναι τεράστιο ποσο. Καλη η ποιότητα αλλά θελουμε και… Read more »

GOODBYE

Λοιπόν, ερήμην χρημάτων ξεκινάμε με εκσυγχρονισμό MEKO και αγορά 2-3 Type 214HN άμεσα!! Σε δεύτερη φάση αντιγράφουμε τους γείτονες μάς με 2 εως 4 πολύ ωραίες Als 80,90 ή 100 και μετά από 5 έως 7 χρόνια προχωρούμε σε πιο ώριμες σχεδιάσεις των 115 εως 125 μέτρων με ότι αυτό συνεπάγεται.. Το να καταχρεωθούμε για δύο υποεξοπλισμένες (για το κόστος της επένδυσης και το μέγεθος του πλοίου) [email protected] πλέον δεν πιστεύω ότι είναι η σωστή λύση τώρα. Ειδικά αν αυτή η αγορά θα “χαντακώσει” όλα τα υπόλοιπα εξοπλιστικά του ΠΝ για την επομένη 7ετια. Διπλωματία μπορούμε να πουλήσουμε με επιμονή… Read more »

flatspin

“και αγορά 2-3 Type 214HN άμεσα!!”

και εδώ με έχασες! Να δώσουμε λεφτά στους Γερμαναραδες για να τα κανουν δωρεες στην ακτοφυλακη της Τουρκίας ή εργοστάσια VW στην Σμύρνη?

Λεφτά πρεπει να δινουμε μονο σε αυτους που μας φέρθηκαν έντιμα και σε όσους θεωρουν την Τουρκία ΕΧΘΡΟ. Οπερ σημαινει ακομα και με τους Αμερικανους θα πρεπει να μαστε ιδιαιτερως επιφυλακτικοι.

GOODBYE

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου αλλά δυστυχώς είμαστε δεμένοι στο Γερμανικό άρμα για πολλά χρόνια ακόμα και εξαιτίας αρκετών συστημάτων. Μακάρι να είχαμε τα χρήματα να εισαγουμε νεους τυπους όπλων. Ωστόσο οι Γερμανοί ανεξάρτητα από την εξωτερική τους πολιτική, που πλέον είναι διάφανη, πάντα ηταν αξιόπιστοι πωλητές, εννοώ δεν μας αρνήθηκαν ανταλλακτικά ή άλλα τέτοια κόλπα…

Animades

ΤΑ πάντα θα ξεκαθαρίσουν όταν μάθουμε αν πραγματικά θα παραχωρηθούν αμερικανικά αντιτορπιλικά ( ή καταδρομικά ) . όταν αυτό συμβεί τότε θα μιλάμε για πυραύλους sm2 (μεγάλου βεληνεκούς ) και ESSM (μέσου) . η ταυτόχρονη εισαγωγή και aster 30 (με τις μπελχάρες) μοιάζει υ π ε ρ β ο λ ή . Το μεσοπρόθεσμο μελλον του Π.Ν. στο σενάριο αυτό θα μπορούσε είναι ενα μείγμα από τα παρακάτω : 2 ή περισσότερα Arleigh Burke ή Tico, ως ναυαρχίδες σχηματισμών μάχης, 8 MMSC frigateς ή eurocorvettes , ή gowind 4 εκσυγχρονισμένες Meko (υδρα) . ———————————————————- Προς το παρόν η πραγματικότητα είναι:… Read more »

ShadowMan

μου θυμιζεις τον οπλισμό των ιταλικων φρεμ?

Animades

ΟΙ Ιταλικές Fremm που τσιμπάει με 1-1,2 δις ευρώ (και τις δύο) η Αίγυπτος εχουν τα εξης χαρακτηριστικά: 6900 tn εκτόπισμα μέγιστη ταχύτητα των 30knots !!! αυτονομία 6,700nm πλήρωμα 145 – ατόμων Μπορεί να εξυπηρετεί δύο ελικόπτερα 10τν + —————————- διαθέτει οπλισμό : Kύριο πυροβόλο στην πλώρη ΟΤΟ Melara 127 χιλιοστά / 64cal Δεύτερο πυροβόλο (πάνω από το ελικοδρόμιο ) ΟΤΟ Melara Σούπερ Rapido 76 χιλιοστά / 62cal – STRALES με Σύστημα καθοδήγησης και πυρομαχικά DART. ( άρα διαμόρφωση ciws ) δύο σταθεροποιημένα πυροβόλα Oerlikon ΚΒΑ 25 χιλιοστά / 80cal Δύο 8πλά συστήματα (two VLS modules) Sylver A50 VLS με… Read more »

aris32

συμφωνω οτι εδω οι αιγυπτιοι παιξανε μεγαλη μπαλιτσα με τις 2 ιταλικες φρεμ

Fingolfin

Οι ιταλικές Fremm είναι μέρος ενός συνολικού πακέτου 9 δις. Αλλιώς δε θα τις έδιναν έτσι.

Fly_low_Hit_Hard

Αν κάτι θα έπρεπε να ωθήσει τους επιτελείς των Ε.Δ., αλλά κυρίως το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας , ώστε να προβούν τάχιστα στην άμεση διευθέτηση των στρατηγικών αγορών ενίσχυσης των εγκαταλελειμμένων -την τελευταία 10-15ετία- Ε.Δ., είναι η εκδηλωμένη επίθεση της γείτονος. Πλέον δεν μιλάμε για θεωρία, αλλά μιλάμε για επιθετικές πράξεις με πόλεμο χωρίς σφαίρες. Είναι το ιδανικό ταιμινγκ να μπορέσει να “περάσει” πιο εύκολα προς το κοινό αίσθημα του κόσμου, το μεγάλο χρηματικό κόστος απόκτησης των κατά τα άλλα σουπερ απαραίτητων όπλων ενίσχυσης των Ε.Δ. Ας επενδύσουμε, ίσως για πρώτη φορά τόσο συνειδητά. στο μέλλον της πατρίδας μας.… Read more »

Seagull

Το ΠΝ είναι πλέον ουσιαστικά εγκλωβισμένο στις Bellhara. Το είχα γράψει και επιμένω…. Εαν όντως έλθουν ΑΒ τότε οι 2x Bellhara πρέπει να γίνουν 4 – 5 Gowind 2500 κατα προτίμηση με ESSM Blk2 (τα ΗΑΕ έχουν δείξει το δρόμο). Φεύγουν οι Kortenaer, εξοικονομούμε πληρώματα για τα AB (και οχι, δεν θέλω να σκέφτομαι τα Tico). Καλό είναι να τρέχει αυτό το σενάριο παράλληλα με τη DCNS. Τώρα οι LCS / MMSC δείχνουν καλές για Αιγαίο αλλά αν θέλουμε Αν. Μεσόγειο, δεν μας λένε κάτι. Όλα θα εξαρτηθούν απο το αν θα έρθουν 2 + 2 ΑΒ, ίσως δούμε λευκό… Read more »

adpanos

Τα πρώτα Burke έχουν χαμηλό όριο ζωής….
Και να τα πάρουμε δεν θα έχουν χρησιμότητα σε βάθος χρόνου.
Αναφέρομαι στο πρώτο batch .

andreasmp412c

Πες τα ρε adpanos γιατι μερικοι νομιζουν οτι με ΑΒ ή tico λυσαμε το προβλημα μας για τα επομενα 40 χρονια. Τα πλοια αυτα εχουν οριζοντα 10ετιας βαρια. Ο,τι αγοραστει πρεπει να ανταπεξελθει μελλοντικα μονο του

sotbak

είπαμε ενδιάμεση λύση, άρα όσο πάνε, εδώ οι Σ και τις πάμε ακόμη…

Fingolfin

Επίσης τα πρώτα AB δε φέρουν essm.

JohnnyB

Χαμηλό στα 35 χρόνια το οποίο μπορεί να επεκταθεί σε συν 10 χρόνια αν πέσουν χρήματα για αναβάθμιση τους που οι Αμερικάνοι λένε ότι είναι ασύμφορο γι’αυτο και τα αποσύρουν να προσθέσω.

CKfurious

Τα πρώτα της Κλάσης μπήκαν σε υπηρεσία το `92

Είναι δηλαδή τουλάχιστον 10 χρονια νεότερα από τις νεότερες s και της ίδιας ηλικίας με τη παλιότερηMEKO !!!

LCS-TICOs-ABs είναι μια τεραστια δεξαμενή μεταχειρισμένων για τα επόμενα 20-30-40χρονια !!

Ακόμη και εάν τα κρατήσεις 10 χρονια η ypodOmh /εκπαίδευση /υποστήριξη τα όπλα και η εμπεIρία δεν χάνονται αφού τότε θα υπάρχουν αλλα διαθέσιμα της Κλάσης!

Βάλε και την υποστήριξη από το Αμερικανικο Ναυτικό αφού τα έχουνε kai θα ta eχουνε in service σε σημαντικούς αριθμουs για πολλά χρονια!!

Το καταλαβαίνουμε αυτό?

andreasmp412c

Τα χρονια ειναι χρονια κ οση υποστηριξη κ να χεις σε ανταλλακτικα η δομικη κ τεχνολογικη κοπωση των πλοιων πισω δε γυρνα. Ποσα χρονια θα χεις τα πλοια στο νερο; 50; 60; 100; Ηδη ειναι 30 χρονων τα ΑΒ κ φουλ δουλεμενα. Για τα τικο αστο… Αν ηταν τοσο ομορφα κ ωραια οσο τα λες μαλλον θα τα κρατουσαν οι αμερικανοι που καιγονται κ για αριθμους. Ο,τι μας δωθει θα ναι για μπαλωμα μεχρι να ρθουν τα νεα πλοια. Τα πιο καινουργια σκαφη ειτε τικο ειτε ΑΒ, θα τα κρατησουν οι αμερικανοι μεχρι να βγει ο αντικαταστατης τους το οποιο… Read more »

CKfurious

Νέα πλοία με τα νέα οικονομικά δεδομένα δεν θα δούμε

aλλη δεξαμενή μεταχειρισμένων υπάρχει?

Πως θα αλλαχθούν μέχρι το 2030 9s , 9 cOMB ,6 209?

Οι Αμερικανοι έχουν να υποστηρίξουν και τη βιομηχανία τους με νέες παραγγελιες?

Τα πλοία θα είναι με το Αμερικανικο ναυτικό για πολλά χρονια με ότι αυτό συνεπάγεται στη υποστήριξη

DimitrisXr

”Αν ηταν τοσο ομορφα κ ωραια οσο τα λες μαλλον θα τα κρατουσαν οι αμερικανοι που καιγονται κ για αριθμους”. Οι αμερικανοι δουλευουν με οικονομιες κλιμακος, και προφανως εχουν καταληξει στο συμπερασμα οτι ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ειναι οικονομικα και επιχειρησιακα πιο συμφερον να αντικαθιστουν τα πλοια μερικα χρονια πριν το ”επισημο” τελος της επιχειρησιακης τους ζωης. Αυτο δεν ισχυει για εμας καθως, ελλειψει εθνικου προγραμματισμου, καθε νεο πλοιο ερχεται με διαφορετικο εκτοπισμα, οπλικο φορτιο, ηλεκτρονικα, εκτοξευτες κλπ οποτε χρειαζεται πρακτικα να δημιουργησουμε εκ νεου τις υποδομες. Αναλογισου εντελως υποθετικα ποσο ευκολοτερη θα ηταν τωρα η ζωη μας εαν ολα τα πλοια… Read more »

Mageiras

Το ιδανικό για το ΠΝ θα ήταν ένας μόνο τυπος πλοιου… Από την στιγμή που αυτό λόγω κόστους δεν είναι δυνατόν ας δουμε τις εναλλακτικές. Καταρχάς όπως λέτε κι εσείς τα δυό πλοία δεν συγκρίνονται. Η σχεδίαση και ο οπλισμός/εξοπλισμός των Belharra είναι σκάλες ανώτερος από τα MMSC οπότε αυτό που στην ουσία μπαίνει στην ζυγαριά για σύγκριση είναι οι MMSC με το πρόγραμμα PEsco και την EPC. Ένα σκάφος δλδ που θα αποτελέσει τον κορμό του στόλου και θα αναλάβει τον ASW/ASuW πόλεμο ενταγμένο στην ομάδα μάχης με την Belharra που θα παρέχει AAW. Συγκρίνοντας λοιπόν MMSC με τις… Read more »

ShadowMan

για άλλη μια φορά μιλάς προσγειωμένα μάγειρα

kK19641970

Φιλε Mageira συγνωμη ,κατα λαθος αντι να ανοιξω το read more κλικαρα το down vote. Σε καμια περιπτωση δεν διαφωνω μαζι σου.

DimitrisXr

Αν πατησεις το vote up διορθωνεται

Mageiras

Δεν υπάρχει πρόβλημα αδερφέ!

Animades

φίλε kK19641970
μπορείς να πατήσεις το πράσινο ” χεράκι” (vote up) στου μάγειρα το σχόλιο και να εξαλείψεις το κατα λάθος down vote

a.o.

Νομίζω πως αν ξαναπατήσεις το vote down, αναιρείται.

adpanos

4εις BELHARRA
και 6 με 8 κορβέτες από PESCO θα πάρουμε.

Έχει κλείσει η δουλειά και δεν το έχετε πάρει χαμπάρι.

massey-ferguson-65

Και εγώ αυτό που λες πιστεύω ότι θα συμβεί.Πρωτον η mmsc ,το έχουν παραδεχτεί και οι ίδιοι οι αμερικανοι…..ειναι άχρηστες…κανουν την δουλειά μιας τορπιλακατου.ΞΕΧΑΣΕ ΤΟ ΠΟΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ….δεν είναι κατασκευασμένες από ΧΆΛΙΒΑ.ΑΣΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝΕ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΜΙΑΣ Βellhara…..ειναι γνωστό ότι η πρωσφορα τους ήταν στο ένα δις το κοματι!!!!δεύτερον,εάν κόπτονται οι αμερικανοί να μας πουλήσουν ένα σχέδιο Γιατί να μην τους χαρίσουμε τα σχέδια τις ALS και αυτοι να χρηματοδοτήσουν και να μας ναυπιγησουν τα πλοια;;;;;Αφού μας αγαπούν τόσο πολύ και θέλουν να μας βοηθήσουν??????άλλωστε το πολεμικό ναυτικό έχει απορρίψει πολλές φορές την πρωταση τις lockmartin.το μόνο που συζητάμε… Read more »

JohnnyB

“The surface combat ship features an open-architecture design with a semi-planing mono-hull made of steel and an aluminium superstructure.”

Μεταφράζεται σε ολόσωμο κύτος απο ατσάλι, σχεδιασμένο για μεσαίες ταχύτητες πλεύσης και υπερκατασκευή απο αλουμίνιο όπως έχει καθιερωθεί σε όλα τα σύγχρονα πολεμικά σκάφη πλέον που πρέπει να φέρουν ένα σημαντικό βάρος απο ραντάρ και αισθητήρες ψηλότερα απο το κέντρο βάρος του πλοίου.

https://www.naval-technology.com/projects/multi-mission-surface-combatant-mmsc/

CKfurious

😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

andreasmp412c

Συμφωνω κ μακαρι. Κ καμια ffgx να προστεθει θα χαρω, αλλα οχι mmsc

Faceof

Καλησπέρα σε όλους… Και με τα δυο…και αυτό με την πολυτυπία τεράστιο παραμύθι που δεν έχει δράκο!!! Λοιπόν χρειαζόμαστε τις [email protected] για τις δυνατότητες τους και εφόσον δεν μπορούμε να επιτύχουμε ενδιάμεση λύση (γιατί κανένας δεν έχει πει κουβέντα για τα γαλλικά υποβρύχια???) ας δουλέψουμε περισσότερο στα FOS και ίσως και ίσως και μια εικόνα για RAFALE…ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ και πρέπει να έχουμε απευθείας επαφή ΣΑΝ ΣΥΜΜΑΧΟΙ!!! Δεν είναι τα πλοία που θα μας σώσουν αλλά έχουν κάποιες δυνατότητες τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε μια ανάπτυξη της αμυντικής μας δυνατότητας αποτροπής μέσω διαθεσιμοτήτων και προηγμένων οπλικών συστημάτων και… Read more »

Spyros_Kapa

Όταν έχεις φτάσει στο +5 και τρέχεις σαν το Βέγγο και δεν προλαβαίνεις δεν υπάρχει ή πολυτέλεια και λόγο χρημάτων τότε κανείς το σταυρό σού και περιμένεις δωρεάν βοήθεια απο το μπάρμπα Σαμ.

Konstantinos_Zikidis

Μπορείτε να μου δώσετε ένα παράδειγμα ουσιαστικής δωρεάν βοήθειας απο τον μπάρμπα Σαμ τα τελευταία 28 χρόνια; Δηλαδή μετά από ό,τι πήραμε το 1991-2, λόγω της συμμετοχής μας στον 1ο πόλεμο του Κόλπου και λόγω της μείωσης των αμυντικών οροφών μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Μην μου αναφέρετε κάτι τεμάχια Lantirn που πήραμε προσφάτως…

Nikolaos

“κάτι τεμάχια Lantirn που πήραμε προσφάτως…”
Πολύ ενδιαφέρον! Ναυτιλίας, σκόπευσης ή σετ των δύο; Πόσα; Με τα αναβαθμισμένα για μέσο ύψος οπτικά, ή τα παλαιά;

aris32

28 κομματια σκοπευσης. μεγαλη ανασα για τις πολεμικες μοιρες των φ16μπλοκ50/52+/52Μ οπου μοιραζονταν 23 σκοπευσης και 23 ναυτιλιας. πλεον εχουν 51 σκοπευσης και 23 ναυτιλιας και ειναι στην ευκαιρια μας να τα αναβαθμισουμε σε lantirner και να καλυψουμε ενα σημαντικο κενο.

Konstantinos_Zikidis

…ή επιτέλους να πάρουμε Sniper… όπως όλος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της γείτονος.

aris32

ναι σωστο αλλα οταν ψαχνεις να βρεις στο πατο του βαρελιου καλο ειναι και αυτο

andreasmp412c

Κυριε ζηκιδη εδω ειστε λαθος! Εχουμε παρει κατι φοβερα m113, μια βυθοκορο κ κατι καταπληκτικα ευχολογια. Ας μην ηταν τα kiowa κ θα λεγα κατι για τη στηριξη του μπαρμπα σαμ

ETS

Πηραμε οτι ζητησαμε.. Τα Σινουκ,τα Καιοβα,τα Mκ V,τα εκατονταδες Μ113 ,οπως διαδιδεται τα Μ1117 .. Οταν σου παραχωρουσαν 450 ABRAMS και εκανες πισω εφταιγαν εκεινοι? Και ας μην μεινουμε στο γνωστο παραμυθι οτι ησαν πανακριβα αφου η τιμη ανεβηκε τεχνηεντως κατοπιν εξωφρενικων απαιτησεων των εδω φωστηρων ωστε να καει η παραχωρηση. Οταν εχεις δεσμευσει MLRS και φορτηγα και αλλου υλικο αλλα δen τα παραλαμβανεις η προχωρας στην αποκτηση, γιατι δεν σου βαζουν δωρεαν τα ..μεταφορικα φταινε οι ΗΠΑ? Προφανως δεν δινουν υλικο απαραιτητα τεχνολογιας αιχμης αλla μπροστα στα απαρχαιωμενο δικο μας ναι ακομη και τα 70 αν θυμαμαι καλα LANTIRN… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Αγαπητέ ETS, το ρητορικό μου ερώτημα αφορούσε ουσιαστική και δωρεάν βοήθεια. Εκτιμώ ότι κανένα σύστημα από αυτά που αναφέρατε δεν εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία. Τα 70 Kiowa τα πήραμε 45 εκ. € ή 49 εκ. $. Είναι αναμφισβήτητα μία πολύ καλή τιμή για 70 Ε/Π (αν και δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση είναι και πόσα πετάνε) αλλά δεν είναι δωρεάν. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, εάν π.χ. αυτά τα 45 εκ. € είχαν δοθεί για την υποστήριξη των Μ2000/-5 στο πλαίσιο της παλαιότερης σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης (η οποία ήταν εξαιρετική και χωρίς τις υπερβολικές απαιτήσεις του ισχύοντος… Read more »

chriss8

Κύριε Ζηκίδη, ας μην κάνουμε σαν την ξανθιά που όταν την διεκδικεί κάποιος ωραίος – με λεφτά και μόρφωση, αυτή κάθεται και διαπραγματεύεται το να το προχωρήσει σε γάμο, ενώ το μόνο που έχει να ρίξει στο τραπέζι είναι οι γοφοί της… Κανένας δεν μας χρωστάει να μας δώσει ΟΠΛΑ. ΟΛΑ αυτά που αναφέρθηκαν ήταν ΔΩΡΑ. και μάλιστα για τα δικά μας κυβικά πολύ σημαντικά. Μια χώρα που έχει Μ113 που της ΧΑΡΙΣΑΝΕ πριν 3 δεκαετίες και δεν τα άλλαξε ποτέ, λέει ευχαριστώ όταν της ΧΑΡΙΖΟΥΝ νέα οχήματα. Δεν λέει σαν την ξανθιά « γιατί μου πήρες δώρο ένα MICRA… Read more »

DimitrisXr

Συμφωνω εν μερει με το σχολιο σου, ΟΜΩΣ παραλειπεις σημαντικες λεπτομερειες. 1) Τα M1117 δεν ερχονται δωρεαν, αλλα (ΕΑΝ ερθουν) ως αντισταθμιστικο της βασης της Αλεξανδρουπολης. 2) Λεπτομερειες για την κατασταση των m1a1 ΔΕΝ γνωριζουμε, αλλα περιπτωσεις μεταχειρισμενων οπως τα leopard της ολλανδιας υπηρχαν, υπαρχουν και θα υπαρχουν πολλες, και πιθανοτατα πιο συμφερουσες. Επισης εδω υποπιπτεις σε λογικο σφαλμα. Δεν γνωριζεις εαν τελικα περναμε τα m1a1, αν θα μας εδιναν και αλλα συστηματα μεταγενεστερα οπως πχ τα kiowa η θα μας ελεγαν ”ωπα εσυ πηρες”. 3) Λοιπες παραχωρησεις οπως τα m113 ηταν μεν κρισιμες, αλλα ηταν αποτελεσμα της φιλοαμερικανικης πολιτικης… Read more »

chriss8

Μεταχειρισμένα Ολλανδίας υπήρχαν. Θα μας τα έδιναν? Όσο για το ερώτημα εάν θα ολοκληρόνωνταν τα δωράκια μετα τα Μ1 δεν θα το μάθουμε ποτέ. Προσωπικά το θεωρώ ανυπόστατο αλλά αυτή είναι η προσωπική μου κρίση. Τα «δωράκια» που αναφέρονται δεν έχουν σκοπό να μας κρατήσουν στην Δύση. Είμαστε τμήμα της Δύσης και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως εναλλακτική, για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Αποτελούν όμως κέρδη και απόρροια, του ότι καταφέρανε οι παππούδες μας να μας βάλουν στο δυτικό άρμα. Η Ελλάδα, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων, είχε πάντα ΑΝΤΙαμερικανική πολιτική μετά το 1974. Αλλά Πέρα από ευχολόγια και άρθρα της πλάκας, ουδέποτε… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Αγαπητέ chriss8, φοβάμαι ότι με παρεξηγήσατε: δεν υπονόησα ότι καλύτερα να υποστηρίζαμε τα Μ2000 αντί να αγοράζαμε τα Kiowa. Αντιθέτως, είπα ξεκάθαρα ότι καλώς τα πήραμε, όπως και τα Chinook. Το επιχείρημά μου είναι ότι δεν ήταν δωρεάν. Τα 45 εκ. € για τα Kiowa ή τα 126 εκ. $ για τα Chinook ΔΕΝ είναι αμελητέα ποσά, την σήμερον ημέραν. Επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να αναζητούμε ενδιαφέροντα υλικά στο πλαίσιο των EDA των ΗΠΑ και να τα εξετάζουμε προσεκτικά. Εννοείται ότι δεν θα πρέπει να χάνουμε ευκαιρίες. Όμως, συχνά υπάρχουν κρυφά κόστη, π.χ., για απαιτούμενες αναβαθμίσεις, αντικατάσταση απαξιωμένων (obsolete) μερών,… Read more »

chriss8

Μέσα στην φτώχεια μας, τα μικροποσά που ζητούσαν οι αμερικάνοι (μεταφορικά, «υλικά συσκευασίας» κτλ), ουσιαστικά είναι ακριβά για εμάς.

Και το χειρότερο είναι αυτό που αναφέρετε από την προσωπική σας εμπειρία. Δυστυχώς ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί μόνο μέσω της προσωπικής πρωτοβουλίας, σαν την δικιά σας, αλλά και πάλι η αδράνεια είναι τεράστια. Προσπαθήσατε. Σήμερα θα τα είχαμε!

CKfurious

Τους 10? τζάμπα J85 για τα T2 τους ξεχνάμε δηλαδή ??
:silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly:

Spyros_Kapa

Είπαμε περιμένεις όχι ότι θα την πάρεις κιόλας. Απλά κανείς το σταυρό σού σαν καλός χριστιανός και περιμένεις εκεί καταντησαμε.

aris32

28 lantirn – 70 kiova – 10 σινουκ – προσφορα για μ1α1 , μ113α3 , mlrs , hemmt , μ1117 παλιοτερα μας ειχαν προτεινει να παμε αφγανισταν και να διαλεξουμε οτι mrap και hummer αφηναν εκει γιατι δεν ηθελαν να πληρωσουν να τα μεταφερουν στις ηνωμενες πολιτειες. αρκετες χωρες πηραν υλικο.

Konstantinos_Zikidis

Δείτε συναφή απάντησή μου στον ETS.

aris32

την ειδα ναι ξερω πληρωσαμε καποια ελαχιστα χρηματα σε σχεση με το πραγματικο κοστος . ομως ειναι σχεδον δωρεαν και οι αμερικανικες αποθηκες ειναι γεματες. Ειμαι της αποψης οτι τα μειζον εξοπλιστικα κονδυλια να τα λαβει η ΠΑ υστερα το ΠΝ και τελος ο ΕΣ. Δηλαδη σε μια αναλογια 50 -40 -10. Με το 10% των εξοπλιστικων κονδυλιων ο ΕΣ που αποψη υλικου ειναι σε καλο επιπεδο μπορει να καλυψει πολλες αναγκες απο τις αποθηκες του Αμερικανικου στρατου. Οποτε για εμενα το κοστος περι 8 εκ για την μεταφορα των 1200 μ1117 που ακουγεται θεωρω οτι ειναι σχεδον δωρεαν.

chriss8

Thumbs up, αλλά ο ΣΞ έχει μείνει στον προηγούμενο αιώνα. Χρειάζεται εξυγχρονισμό 100δων συστημάτων. Το κόστος για τον ΣΞ είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχει ανάγκη το ΠΝ και η ΠΑ μαζί!

aris32

o EΣ μπορει να καλυψεις τις αναγκες του με υλικο απο διαφορες πηγες μεταχειρισμενων με χαμηλο κοστος. πχ θελει νεα τομα. υπαρχει η δυνατοτητα αναβαθμισης των λεωνιδας και των μ113α1/2 + η αποκτηση μ113α3 θα μου πεις ειναι καλο? οχι θα σου πω αλλα ειναι μια λυση. Ο ΕΣ καλυτερα ας κοιταξει να μειωσει την διασπορα στρατοπεδων με 50 ατομα και ας κοιταξει περισσοτερο την εκπαιδευση και την εφεδρεια. Τακρισιμα συστηματα που απαιτει ο ΕΣ να εχει οσο το δυνατον καινουρια ειναι ; επιθετικα ελικοπτερα και αναγνωριστικα (αναβαθμιση απατσι ή προμηθεια μτχ απο αμερικη αναβαθμιση των κιοβα σε οτι αφορα… Read more »

NIKOS_300

Το θέμα σε αυτό είναι που χωράνε οι ευρωκορβετες, θα αντικαταστήσουμε με αυτές πυραυλακατους; και πάμε στο μέλλον με meko 200hn, AB, belharra και lcs; δύσκολο το βρίσκω. Και ταυτόχρονη εισαγωγή δύο καινούργιων βλημάτων μακράς ακτίνας; (aster30-sm2)
Μεγαλη σπαζοκεφαλιά το μέλλον του ΠΝ!!

Opt1musPr1me

Αληθεια και εκτος θεματος εκεινα τα MARK V τι εγιναν?

ETS

Παραλαβη Απριλιο..

flatspin

τι υποννοεις? Δεν θα υπαρξει δλδ ακομα μια αναβολη γιατι ο Ερμης ειναι ανάδρομος?

Digenis

Οι Δανοι έβαλαν Harpoon στην Absalon το 2004 οχι το 2024 και ήταν και Block II . Εδώ στην Ελλάδα η παλαιοτεχνολογια του 1980 πάει σύννεφο …Παρακαλώ κρατήστε τέτοιες ιδέες για τον εαυτό σας .

Είναι σαν να πετάμε το παλαιό αυτοκίνητο και να κρατάμε τα λάστιχα του που έχουν 200.000 για τα βάλουμε στο καινούργιο

CKfurious

Εξακολουθείς να μην καταλαβαίνεις πως δεν έχουμε λεφτά ούτε να αλλάξουμε λάστιχα και κοιτάμε καινούργια Mercedes !!!

chriss8

Τότε πάμε για ύπνο!
Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Και όταν υπήρχαν λεφτά, μια χαρά δίναμε (σχετικά λίγα) για να μαζέψουμε σαβούρα για να κρατήσουμε το κόστος χαμηλό. Παίρναμε Leo 2a6 και είχαμε τον κόσμο με κράνη κατσαρόλα. Μην πω και για τα βλήματα 🙁

Digenis

Ασε τον κοσμο να λεει .Στα 50 αρχιζει η ζωη των Harpoon .

Digenis

‘Αλλο μερσεντες άλλο Peugeot 306 … Μου μου θες και μπουρκε … Παρε καμια βαρκουλα με υγρο πυρ να κανεις το κομμάτι σου !!!!

Nestoras

Το να πουληθεί τέτοιο πλοίο (LCS) στους Άραβες, δεν είναι τρομερό. Το να το πάρει μια χώρα με τη δική μας ναυτική παράδοση το λες ντροπή.

adpanos

Διαβάζοντας κάποιος το άρθρο που δεν είναι του χώρου, θα έλεγε πως τα πλοία μας (Kortenair) δεν είναι λειτουργικά. Πως δεν πλέουν καν …. “Τα πράγματα είναι απλά για το ΠΝ, τόσο απλά όσο το να λέμε πως ένα κι ένα κάνουν πάντα δυο. Τα πλοία του Στόλου των φρεγατών είναι τόσο παλιά, που έπρεπε, οποιοδήποτε σοβαρό κράτος, με θαλάσσια σύνορα τόσο εκτεταμένα, με χιλιάδες νησιά και τόσο ζωτικά συμφέροντα να διακυβεύονται (όπως η ΑΟΖ) , να είχε κάνει τις Kortenaer είτε παλιοσίδερα, είτε γιοτ (βλέπε ΗΑΕ). Εμείς, τις έχουμε στην πρώτη γραμμή, τη στιγμή που ακόμη και η Χιλή… Read more »

sotbak

ναι αλλά κάποια στιγμή πρέπει να προχωρήσουμε & να κάνουμε εμείς τη διαφορά σε σχέση με τους γείτονες…ώστε να εξασφαλίσουμε επιπλέον χρόνια ειρήνης λόγω ισχυρής αποτροπής

chriss8

Δεν θα τα βάλεις με την Κίνα. Άρα δεν δικαιολογούμαστε να μην κρατάμε μια ισορροπία δυνάμεων. Δεν γίνεται και είναι ανεπίτρεπτο να μας έχουν και αριθμητικώς, να υστερούμε και ποιοτικώς!

crazycock

Θέλουμε τρομερή αεροπορία από 2 πηγές κατά προτίμηση με όπλα μακρού πλήγματος
Με γαλλικά αεροπλάνα (Ραφαέλ) και στο αεροπλανοφόρο Κρήτη και πολλά πολλά φτηνά πλοία έτσι ώστε να βρίσκονται παντού αλλά πάντα προστατευόμενα από την αεροπορία.
Κάνεις δεν κέρδισε σε αεροναυτικό πόλεμο και γενικότερα στον πόλεμο χωρίς αεροπορία…
Συνεπώς τα 2 δις των μπελλ κάντε τα αεροπλάνα και πάρτε το αμερικανικό σχέδιο με 2 πλοία να χτιστούν στην αμερικη και αν θέλετε τα αλλά εδώ η και όλα στην αμερικη ώστε να τα έχεις και σύντομα….

kon

Ένα ευχαριστώ σε όλους εκεί στα σύνορα που πολεμάνε για μας. Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια προσπαθούμε να κλείσουμε την ναυπήγηση δύο φρεγατών. Ειλικρινά πιστεύω ότι δεν υπάρχει θέληση για αγορά φρεγάτας χωρίς χρηματοδότηση και επειδή δεν βρίσκεται αυτή από μεριάς Γαλλίας απλά συντηρούμε ένα θέμα διαπραγματέυοντας δήθεν την διαμόρφωση του πλοίου. Στην πραγματικότητα χωρίς να έχουμε δυνατότητα αγοράς από δικές μας δυνάμεις το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι αν μας παραχωρήσει κάτι οι Η.Π.Α είτε σε μορφή επένδυσης ναυπηγείων είτε από πλεονάζον υλικό. Όσο για τα δυο πλοία και το κόστος τους για μένα είναι ξεκάθαρο ότι αν… Read more »

CKfurious

Όπως έγραψε σoφa ένα σύντροφος συμφορουμιτις: 😎 Μην βιάζεστε Τέλη του μηνα θα έχουμε εξελίξεις 😆 Πέρα από τη πολιτκή διάσταση υπάρχει και το χρήματο οικονομικό: 😥 Για να μην υπογράψουμε μέχρι τέλη Ιανουαρίου με τους Γάλλους που είχαμε deadline για συμμετοχη στα 5 bel κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει συμφωνία στο χρηματοδοτικό: Οι γάλλοι θέλουν εμπορική συμφωνία με τη ενώ εμείς διακρατική Το επιχειρησιακό οι πολιτικάντηδες :envy: το έχουν γραμμένο εκεί που ξέρουμε :shutmouth: Τέλη Μαρτίου ο υπουργός άμυνας πως τον λένε πάει ΗΠΑ Εκεί θα δούμε εάν υπάρχει ελπίδα παραχώρησης Ticos :beg: Εάν οι Αμερικανοι κάνουν καμια… Read more »

sotbak

για μια ακόμη φορά θα συμφωνήσω στη βάση του σκεπτικού σου. Εκτός αν το ίδιο σκέφτονται και στο ΠΝ και η όλη διαδικασία για τις Μπελ ήταν μπλόφα για να πείσουμε τους Αμερικανούς σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο προσφοράς μτχ πλωτών μέσων από το USN.

Digenis

Δεν πολύκαίγομαι για πλοία που ειναι 10000τ και δεν παίρνουν ESSM . Ουτε για 3500τ σκαφος με Hellfire … ολα τα παρατερα πανε να μας πασαρουν και εδώ ο CK νομίζει ψωνίζουμε ευκαιρία !!!! Τι ωρα που ολοι αγοραζουν NSM ο CK θεωρει οτι ο Harpoon τεχνολογικη ευκαιρια και θαυμα-ευχη για το ΠΝ .

CKfurious

Δεν έχεις καταλάβει που βρισκόμαστε! Σου γράφω πως δεν έχουμε να αλλάξουμε λάστιχα και κοιτάμε τα νέα Mercedes E CLass! Τα διαθέσιμα για συντήρηση ΌΛΟΥ του στόλου είναι ..4? mil για όλο το 20 Και συ ονειρεύεσαι πλοία του 1+ billion Και αυτά πριν το σημερινό κραχ! Και βεβαια τώρα με το παραπάνων δεν θα προχωρήσει ΤΊΠΟΤΑ Επί των θεμάτων : Τά MK41/AB/TICOsκε τα μπορούν πολύ εύκολα να τροποποιηθούν να φέρουν ESSM Ήδη έχουν γίνει οι μετατροπές σε αλλα πλοία της κλάσης Τα ίδια και τα LCS Εύκολα μπορούν να τροποποιθουν να φέρουν HARPOUN Κόστος πολύ χαμηλότερο από όσα ζητάν… Read more »

Digenis

4mil για συνολικη συντηρηση και ονειρευεσε παλαια Tico 10.000τ και Lcs με Waterjet !!!! Μονο το ετησιο προγραμμα καθαρισμου των Waterjet θα κανει 4 Mil … χαχα

Οσο για το ευκολο που λες ειναι 400εκ η αναβαθμιση των Αρχικών 4 Lcs και οι αμερικανοι για τον εαυτο τους δεν το πληρωνουν γιατι δεν αξίζει .

chriss8

Δεν παίρνουν μετατροπή για ESSM?

Digenis

LCS.. Αν πληρώσεις ολα γίνονται … Το θεμα ειναι οτι οι Αμερικανοι διωχνουν τις πρωτες LCS για να μην πληρώσουν 400εκ μετατροπές !!!! οι πρωτες LCS εχουν TRD-3D ουτε καν 4D. Για καθοδήγηση ESSM (SM-2 απλα το ξεχανας) δεν εχει παραμετροποιηθει το σκαφους στα ηλεκτρονικα και το λογισμικό κονσόλες !!! Κελια δεν εχει ετοιμα … Για ανθυποβρηχιακο αγωνα ουτε λογος ,δεν εχει εξοπλισμό ,ουτε καν την πρόβλεψη στους αισθητήρες και το λογισμικό . Tico . Μετατροπή να παίρνει ESSMbl ποσο θα κοστίσει ?? Για ποσα χρόνια θα ειναι αυτη η επενδυση ? Μη ξεχανας οτι τα πλοια ειναι 30 χρονων… Read more »

CKfurious

Here we go again: LCS: Οι μετατροπές είναι για να φέρουν τα πρώτα στο ίδιο επίπεδο με τα υπόλοιπα Δεν είναι ανάγκη να πάρουμε τα πρώτα της κλάσης Και χωρίς μετατροπές θα είναι πολύ πιο χρήσιμα από τις S,Combatand της δεκαετίας του..70 Το TRS3D είναι περιστρεφόμενο AESA GaN ανώτερο από ότι έχουμε Και τα AAW TYPE45/HORIZONπεριστρεφόμενο AESA έχουνε Έχουνε δοκιμαστεί με το CAPTAS 4και μπορεί να φέρουν και ανθυποβρυχιακό module Η ενσωμάτωση MK41 με ESSM δεν είναι πρόβλημα αφού έχουν σχεδιαστεί να γίνετε σε επίπεδο ναυστάθμου Έχει γράψει η ΠΤΉΣΗ σχετικά Σίγουρα το οποιο κόστος θα είναι μικρότερο από ότι… Read more »

Digenis

Το TRS-3/4D ειναι μικρο ραντάρ, επειδή έχει Gan δεν σημαίνει ότι ειναι καλό ραντάρ ή ότι μας κάνει !!!! Πλέον το επόμενο μοντέλο 4D το βάζουν κυρίως σε μικρές κορβέτες και περιπολικά και σε πλοία χαμηλής αντιαεροπορικής έντασης ή για δεύτερο ρόλο… Εν ολιγης TRD 3/4D και Πύραυλοι Αέρος δεν πάνε μαζί !!! Βγήκε στην αγορά το 1995(3D) και το βάζουν και στην Ακτοφυλακή τους εκτός από τις πρώτες LCS . Ειναι σαν ενα Smart S MK1. Άσκοπο ρανταρ για το ετος 2024 και τις αναγκες μας .. Ως εκ τούτου η συγκριση με το ρανταρ των Type 45 ειναι… Read more »

CKfurious

χα χα χα χα χα 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 Εσύ δεν εγγραφες πως η [email protected] θα πήγαινε στα 750mil με τα όπλα??? Και πως θα κάνανε 10m επέκταση για νέες μηχανές θα της βάζανε επιπλέον VLS για MICA /ASTER50 ?? World record στη FAKE [email protected]!!! 😆 😆 😆 😆 😆 Aμα μας τα δώσουν ΤΣAΜΠΑ τα LCS μας χαλάνε ??? Περί Combatand: Η απειλή στο Αιγαίο έχει αλλάξει από τη δεκαετία του…70 Ίσως δεν έχουν θέση πλέον στο στόλο τουλάχιστον στους αριθμούς που υπάρχουν Έχεις αλλα 9 Comb που πρέπει να φύγουν… Read more »

Digenis

Τα lCS δεν ειναι τσαμπα αυτο θελω να σου πω,εχουν μεγαλα κοστοι συντήρησεις ,χαλαν συνέχεια μεταδοση,μηχανες και waterjet !!!! εχουν πολυ μεγαλητερο κοστος συντηρησεις απο μια υπαρχουσα πολυεργαλειο ναυτικου πολεμου πυραυλακατο .
Ειναι μεγαλα σκαφοι για να αποκτησουμε ξαφνικά 23 φρεγάτες με τις 9 να ειναι ”τζαμπα υποεξοπλισμενες lcs” .Δεν γινονται αυτα που υπονοείς .

Οι Comba μπορούν να αντικατασταθούν απο
https://en.wikipedia.org/wiki/Baynunah-class_corvette

Six ships are planned for this class at a total price of US $820 million

Με ~750εκ € 6 καινούργιες …
https://cmn-group.com/products-and-services/military-vessels/combattante/combattante-br71-mkii/

Κατι τετοιο σκεψου θα ειναι οι κορβετε της Pesco .

Digenis

χαχαχα κάνεις όνειρα !!! κανε κανε … δεν ειναι κακο !!! Πάμε όλοι μαζί με το σύνθημα κανε και εσύ ένα Αμερικάνικό όνειρο αλά USN ,μπορείς !!!!

evaggelos

δηλαδη θα γινει το ναυτικο αεροπορια? mmcs-f16 / fdi -mirage / tico-f4 ασχημα δεν ειναι κ αν βγει κ η ευρωκορβετα για αντικατασταση κομπανταντ-κανονιοφορων θα εχουμε απασχοληση με υποβρυχια(να κ τα γερμανα)
ΥΓ. τραγικο μου φαινεται παντως η μη χρηση ciws απο μπελ.

Skeptomenos_politis

Απο που ακριβως βγαζουν το συμπερασμα μερικοι πως οι EPC θα αντικαταστησουν πυραυλακατους ???

Προκειται για πλοιο με 3.300 τονους εκτοπισμα, οσο μια φρεγατα ΜΕΚΟ, επομενως θα αντικαταστησουν και θα συμπληρωσουν τις φρεγατες.

evaggelos

μηπως επειδη εχει κατασκευαστει ως περιπολικο? μηπως επειδη ειναι αλουμινιο? οι τονοι δε λενε παντα την αληθεια,κ η gowind 3000 παει αλλα κανεις δεν την λεει φρεγατα,η ffgx οταν βγει αυτη θα ειναι φρεγατα.

Nestoras

Η Πυραυλάκατος κοστίζει (υπό κανονικές συνθήκες) ως 150 εκ έκαστη. Πιο πάνω πάμε σε κορβέτες, όπου μικρές σχεδιάσεις όπως η Combattante BR 71 μπορούν να αντικαταστήσουν πυραυλάκατους, ίσως σε αναλογία 2 προς 3. Σε ρέπλικα της Freedom Class LCS, κυκλοφορεί αυτό το εντυπωσιακό βίντεο της Swift Ships, για κορβέτα των 75 μέτρων.
https://www.youtube.com/watch?v=xilYlZgqZl4
Η κανονική Freedom Class, στην έκδοση MMSC, και η Ευρωκορβέτα, εκπληρώνουν άλλο ρόλο, και με 500 – 600 εκ ελάχιστο κόστος δεν μπορεί να αποκτηθεί ούτε καν σε αναλογία 1 πλοίο για 3 πυραυλάκατους. Καταλαβαίνω το “γιατί” του σχολίου, απλά ο παραλληλισμός είναι σίγουρα υπερβολικός.

Skeptomenos_politis

Αλλος ο ρολος ενος μικρου πλοιου οπως η πυραυλακατος των 600-700 τονων, αλλος ο ρολος μιας κορβετοφρεγατας 3.300 τονων που θα φερει βαρυ εξοπλισμο, ισχυρο ρανταρ, σοναρ, ελικοπτερα κτλ.

Οι πυραυλακατοι θα αντικατασταθουν μονο απο πλοια παρομοιων δυνατοτητων και εκτοπισματος. Δεν υπαρχει ναυτικο στον πλανητη που να εχει μονο φρεγατες και μηδεν πυραυλακατους / κορβετες.

Που ακριβως ειδες οτι το πλοιο θα ειναι κατασκευασμενο απο αλουμινιο?

evaggelos

η freedom class αλουμινοκατασκευη δεν ειναι?

Ilias_Skaltsiotis

Τα freedom είναι κύτος από ατσάλι και υπερκατασκευή απο αλουμίνιο, όπως και οι super vita. Τα independence είναι όλο αλουμίνιο. Το τονάζ δεν κρίνει την κατηγορία των πλοίων, αν και παίζει σημαντικο ρόλο. Φρεγάτα είναι το μικρότερο πλοίο που μπορεί να διεξάγει και τα 3 είδη ναυτικού αγώνα, δλδ αντιπλοϊκό,ανθυποβρυχιακό και αντιαεροπορικό (σημείου ή περιοχής), η κορβέτα 2 από τα 3 και μικρότερα πλοια όπως οι πυραυλάκατοι μόνο ένα.

Eman202

Όχι αδερφέ μόνο η υπερκατασκευή των freedom class είναι απο αλουμίνιο όχι όλο το πλοίο.

flatspin

Aυτο που κάποτε αποτελουσε φρεγατα με 3000t, σήμερα ειναι απλά κορβέτα. Οι φρεγάτες πλέον μεγαλώσανε και ειναι σαφώς ανω των 4000t.

giannis82

Κάποιοι δημοσίευσαν ότι οι Τούρκοι στείλανε φρεγάτα στον εβρο. Ακολουθεί βίντεο φρεγάτας
https://youtu.be/KubnFjJH7wo

kK19641970

Εαν τελικα εφτασε σε ΕΛΛΗΝΙΚΟ εδαφος ,εστω και αναποδα ο αρχιμπουνταλας, να τον μαζεψουν οι δικοι μας και να φαει 3,5 χρονια και 10000 ευρω για να βαλει μυαλο. Τον κουστουματο παραγοντα πως τον βλεπετε που καμαρωνει?

agregorio

Το βίντεο αυτό είναι παλιό και το περιστατικό δεν συνέβη στον Έβρο:

https://www.equipmentworld.com/video-amphibious-excavator-sinks-overturns-as-operator-clings-to-the-tracks/

killpete

To video είναι 2 ετών και δεν αφορά τον Έβρο
https://www.equipmentworld.com/video-amphibious-excavator-sinks-overturns-as-operator-clings-to-the-tracks/

zap

Δεδομενο 1ο: Εχουμε τεραστιες αναγκες σε μτχ υλικο. Δεδομενο 2ο: Η Γαλλια θελει αλλα δεν μπορει. Οι ΗΠΑ μπορουν αλλα δισταζουν ή δεν θελουν. Οι FDI χρειαζονται αλλα ειναι ακριβες, οποτε μαλλον θα παραμεινουν 2. Προταση μου. Συμφωνια με LM για προμηθεια 8-10 baseline MMSC σε βαθος 12ετιας αλλα με την επιλογη της μεγαλης ταχυτητας προωστηριου συστήματος ΜΟΝΟ ομως αν η LM κατορθωσει να εξασφαλισει παροχη 60-80 μτχ F-16C, παροχη 2-4 Tico ή ΑΒ και παροχη των 4 LCS που ειναι ισως υπο αποσυρση. Διερευνηση με την Γαλλια για την ενοικιαση 12-24 Rafale αμεσα + τις FDI. Στοχος ναυπηγησης 8-12… Read more »

SAAB

Ελέω Α. Μεσογείου και Κύπρου η προτεραιότητα μπαίνει στις φρεγάτες (Belhara). Χρειαζόμαστε πλοία και για ανοιχτές θάλασσες, οι κορβέτες μπορούν να περιμένουν. Ίσως αν μπορούσαμε να αλλάξουμε τις Belhara με Horizon class να είχαμε τον εξοπλισμό που επιθυμούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση στην σχεδίαση. Θα πρέπει να ξεχάσουμε ενδιάμεσες λύσεις και να πάμε σε μακροχρόνιο σχεδιασμό. Μία νέα φρεγάτα όπως την θέλουμε στοιχίζει περί το 1,5 δις. Πρέπει να πάρουμε προσφορες για πλήρη εκσυγχρονισμό και όχι μερικό όλων των υπαρχόντων φρεγατών και να αντικαταστήσουμε όσες χρειάζονται περισσότερα χρήματα για εκσυγχρονισμό από την αγορά καινούριας. Όσες εκσυγχρονίζονται με λιγότερα χρήματα από την… Read more »

ARISTOMAXOS

Με τα χρήματα για τις Bellhara θα μπορούσαμε να λίγα παραπάνω να επενδύσουμε σε Rafale σαν την πρόταση που έκαναν οι Γάλλοι στους Βελγους. 40 τεμάχια θα ήταν αρκετά και θα μπορούσαμε να ζητούσαμε παραχώρηση Μιράζ 2000 των με αναβάθμιση όπως των αράβων. Έτσι οι Γάλλοι φίλοι μας παίρνουν το πολυπόθητο συμβόλαιο και δεν παίρνουμε 2 καράβια για 1 δις το καθένα. Πολύ ακριβά θεωρώ αλλά δεν είναι ο Αβέρωφ τις εποχής μας αλλά και η εποχή αυτή δεν είναι ίδια με του Αβέρωφ. Για τα αμερικανικά μμμ Έτσι και έτσι ακόμα και με την παραχώρηση των μεγάλων αντιτορπιλικων. Η… Read more »

chriss8

Όταν με το καλό πέσουν στο νερό όλες οι SV του 2000 θα το συζητήσουμε το εθνικό πλοίο. Σίγουρα πάντως, μέχρι να ναυπηγηθεί το USS Enterprise, εμείς θα έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία ένα πρόγραμμα φρεγάτας. Βλέπεις, το πρόβλημα για να κάνεις κάτι τόσο μεγάλο, σωστά, δεν είναι ότι μας λείπει η θέληση. Είναι ότι μας περισσεύουν οι Έλληνες….

George

Δεν υπάρχει σύγκριση μιας Type 26 και μιας FTI. Η πρώτη έχει αντιστοιχία με τις FREMM αλλά προφανώς είναι μια γενιά νεώτερη Η FTI το λέει και το όνομά της είναι η ενδιάμεση ανάμεσα στις FREMM και σε Gowind Το ρόλο της στο RN καλείται να παίξει η Type 31 ως η φτηνή και πιο περιορισμένων δυνατοτήτων φρεγάτα του. Τώρα εμείς μες στη κρίση και με όλο το στόλο επιφανείας να χρειάζεται αντικατάσταση/εκσυγχρονισμό αποφασίσαμε ότι αυτό δεν μας αφορά αλλά θέλουμε 2 HORIZON! Και προσπαθούμε να τροποποιήσουμε τις FTI ώστε να τις θυμίζουν με το ανάλογο βέβαια κόστος Αν υπήρχε… Read more »

andreasmp412c

Χωρις να χω διαβασει καν τα σχολια δυο προχειρες σκεψεις για ενα αρθρο που σε μερικα σημεια το βρισκω απολυτα ευστοχο αλλα συνολικα ελλιπες… 1) κανενα σχολιο για το κοστος χρησης κ συντηρησης. Οι κινητηρες που το κανουν τοσο γρηγορο απαιτουν καιρο εκτος μαχης για συντηρηση, καταναλωνουν πολυ, βγαζουν βλαβες κ δινουν μειωμενη αυτονομια. 2) η ταχυτητα οσο βελτιωνεται η τεχνολογια των τορπιλων ισως παψει να ναι πανακεια κ να μη παιζει κανενα ρολο 3) κανενα σχολιο για την αντοχη του πλοιου σε πληγματα, ειδικα τη στιγμη που ακομη κ στις ffgx οι αμερικανοι ζητησαν δομικες ενισχυσεις, ενω ταυτοχρονα παραδεχονται… Read more »

GK_

Οπως ειχατε την ευκαιρια να διαβασετε στο λινκ που παραθετω: https://www.ptisidiastima.com/clarification-for-belharra-reference/#comment-196911 εκει περα ειχα επιστησει την προσοχη σχετικα με τις δυνατοτητες που θα εχουν τα πλοια της κλασης “Istanbul” με ορισμενα εκ των ελληνικων αναλογων μοναδων. Θελω και παλι να επιστησω την προσοχη οτι οι γαλλικες FTI/FDI “[email protected]” εμφανιζουν εναν σημαντικο βαθμο τρωτοτητας οταν βρισκονται αντιμετωπες σε επιθεσεις κορεσμου απο πυραυλους Ε-Ε ή/και Α-Ε που ξεπερνουν εναν «αλφα» αριθμο, πραγμα που με κανει να εχω σημαντικες αμφιβολιες για τον βαθμο επιβιωσημοτητας αυτου/-ων πλοιου/-ων σε περιπτωση που αγοραστουν χωρις καποιες σημαντικες βελτιωσεις στον εξοπλισμο και στα οπλα που πρεπει να διαθετουν.… Read more »

epampapas

Όπως τα γράφει το άρθρο θα γίνουν τα πράγματα. Πάμε σε μια ναυτική αγορά του αιώνα με προμήθεια τόσο από Γαλλία όσο και από ΗΠΑ. Όχι γιατί η πολιτική απόφαση βλέπει και ΗΠΑ καθώτι είναι καλύτερος σύμμαχος δικός μας παρά της Τουρκίας (ιστορικά το αντίθετο ισχύει, εσχάτως ελέω Ερντογάν ίσως πρόσκαιρα έχουμε μια διαφοροποίηση), αλλά γιατί η συγκεκριμένη αμερικανική εταιρία έχει μεγάλες ΑΚΡΕΣ σε όλα τα επίπεδα, από επιτελείς μέχρι πολιτική ηγεσία. Το χρηματοδοτικό, η εγχώρια ναυπήγηση, το μειωμένο κόστος και ίσως η ενδιάμεση λύση (που μάλλον είναι εμπορικό τρικ, το ‘τυράκι’) είναι πλεονεκτήματα που μόνο ένα μεγάλο μαγαζί μπορεί… Read more »

ikaros

Οι Belades αγγίζουν το 1 δις τελικά και μιλάμε για επιπλέον τεράστιο κόστος να μπει το RAM ?!!! Τελικά οι Γάλλοι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους και εξακολουθούν να είναι κάκιστοι πωλητές. Αντί να βελτιώσουν την πρότασή τους και να ανάψουν και καμιά λαμπάδα στο Άι Νικόλα που επιστρέφουν στο ΠΝ μετά από 40 χρόνια (εποχή Combatante) δεν είναι ευχαριστημένοι με το 1 δις και θέλουν να ανεβάσουν και άλλο τον λογαριασμό. Προσωπικά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου ότι η αγορά είναι δεδομένη και βλέπω να προσγειώνονται ανώμαλα. Γιατί αν έρθουν τα ΑΒ δεν νομίζω πως κανείς θα υπογράψει για… Read more »

stepa

Δυο πορτες μπορει να εχει η …ζωη, το ΠΝ ομως δεν αντεχει δυο παραλληλες “χρηματοδοτησεις” γιατι το γραμματιο καθε χρονο θα ειναι δυσβασταχτο και υπαρχουν πολλες αλλες αναγκες.Δεν θα μπω στη διαδικασια να κρινω επιλογες, το ΠΝ και τα στελεχη του πιστευω ξερουν καλυτερα απο τον καθε ενα μας.Αυτο που θα πω ομως ειναι οτι τα χρονικα περιθωρια πλεον εχουν στενεψει επικινδυνα και ισως καλο θα ειναι να δουμε τι μπορουμε να κανουμε αμεσα για τα υπαρχοντα σκαφη αλλα και αυτα που παραμενουν υπο παραδοση. Γιατι η πιθανοτητα να χρειαστει να πολεμησουμε με αυτα μερα με την μερα γινεται και… Read more »

nigozs

Το θέμα αυτό το έχετε εξαντλήσει, νομίζω.
Ιδιαίτερα τα άρθρα περί LCS έχουν δώσει πλήρη εικόνα στους αναγνώστες οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σχετικά μέσω σχολίων τους.
Για ποιο λόγο επανερχεστε δεν αντιλαμβάνομαι.

sotbak

για να μας προετοιμάσουν για την …..ανώμαλη προσγείωση από Α/Β και ΤΙΚΟ και Μπελ….σε MMSC….

ETS

Συγχρονη ψηφιακη φρεγατα ανημπορη σαν σχεδιο να ενσωματωσει ενα απλο CIWS αξιωσεων τυπου RAΜ χωρις δυσαναλογο κοστος που κανει ατοπη την εργασια . Τα συμπερασματα δικα σας για την προσαρμοστικοτητα και αξια του σχεδιου . Κλασμα του κοστους οι φρεγατες TYPE 26 και οι IVAN HUITFELD με αντιστοιχες δυνατοτητες .. Τι να κανουν δυο φρεγατουλες μπροστα στις απαιτησεις αντικαταστασης? Καλυτερα κατι ελαχιστα υποδεεστερο και ικανο σε αριθμους σαν οικονομικοτερο παρα κατασταση στολου δεκαετιας 80 με δυο KORTEANER και τα υπολοιπα πλοια σαραβαλα του 40 και 50. Γιατι θα πρεπει να εχουμε απαραιτητα μια απολυτη τεχνολογικη λυση ενω αλλες μας εξασφαλισουν… Read more »

Nestoras

Οι type 31. Οι type 26 είναι πανάκριβα πλοία της τάξεως των 1,6-1,8 εκατομυρίων λιρών. Φυσικά ούτε οι Huitfeld ούτε οι type 31 είναι εφάμιλλες των FDI αλλά σε αναλογία κόστους / δυνατοτήτων, υπερέχουν ξεκάθαρα, αφού αγοράζονται σχεδόν 3 πλοία του τύπου για κάθε FDI! Είναι φανερό πως ούτε τα 2 δις υπάρχουν, κυρίως από το γεγονός ότι προγράμματα των 100 εκ (τορπίλες) και των 150 εκ (εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ) έχουν κυριολεκτικά βαλτώσει. Το πρόγραμμα των οργανικών ελικοπτέρων ROMEO ;Όπως και αυτό των αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης, εμένα μου φάνηκαν πολυτέλειες το μεν ένα είναι “στον αέρα”, το άλλο προχώρησε μεν αλλά… Read more »

sotbak

type 31 όχι 26. Οι τελευταίες είναι πολύ ισχυρές φρεγάτες & ακριβές…θα συμφωνήσω απόλυτα όμως για την έλλειψη CIWS……Πάντως πρέπει να το χωνέψουμε ότι αν θέλουμε ισχυρές φρεγάτες Α/Α περιοχής το χέρι θα μπει βαθιά στην τσέπη. Γι’ αυτό επιμένω αν οι Αμερικανοί μας δώσουν έστω ΤΙΚΟ να τα πάρουμε εφόσον θα είναι σε ικανοποιητική/ανεκτή κατάσταση διότι χρήματα για ισχυρές φρεγάτες Α/Α περιοχής το Ελληνικό Κράτος δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο να διαθέσει……

ETS

Ναι type 31 ηθελα να γραψω αλλα δεν το διορθωσα ..
Λαθος μου.
To θεμα παραμενει οτι χανουμε πολυτιμο χρονο και υπογραφες δεν πεφτουν ..
Νιωθω πως η κυβερνηση δεν θελει να διαχειριστει ταυτοχρονα διαφορετικα φλεγοντα ζητηματα αλλα ετσι δεν παμε πουθενα..
Ειδικα η χρονικη συγκυρια για αυξηση θητειας και κονδυλιων για την αμυνα αποτελει ιδανικη ευκαιρια να περασουν και τα δυο οχι απλα με αντιδρασεις αλλα και με σημαντικη υποστηριξη του λαου και των υπευθυνων πολτικων πλην φυσικα των γνωστων ψωριαρηδων που θελουν το τελος της Ελλαδας.

sotbak

συμφωνώ, δεν βλέπω φως στα εξοπλιστικά, παρά τις εξελίξεις με τους γείτονες…..

JohnnyB

Λατρεύω τις επιλογές χαμηλού κόστους αλλα ακόμα και εκεί θα έχουμε μόνιμο πρόβλημα διάθεσης ικανών κονδυλίων απο την κάθε κυβέρνηση που αρνείται να βάλει το χέρι στην τσέπη όσο χρειάζεται.

Λαμπρό παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ 200ΗΝ που κοντεύει να γίνει απο Μέσης Ζωής σε Τέλους Ζωής.
Είπαμε το Πολεμικό Ναυτικό είναι ακριβό χόμπι αλλα στην περίπτωση μας με τόσα νησιά και ΑΟΖ απλά ζωτική ανάγκη.

Stavrogin1

τα πραγματα δεν ειναι ποτε απλά κι εκτος του ασφαλους κοσμου τον μαθηματικών 1+1 δεν κανουν παντα 2. τα ΑΒ οπως αργοτερα δηλώσατε εχουν να περασουν συμπληγαδες κογκρεσα κι αν ποτε ερθουν θα ναι για 10 βαρια 15 χρονια. καλοδεχουμενα αλλά με τις αργοπορουμενες αγορες και παραδοσεις αλλων σκαριών δε βλεπω να συνυπαρχουν ολα μαζι στον στολο του μελλοντος. αν η freedom ειναι εκτος 1 εβδομάδα τον μηνα συντηρούμενη απο κοντρακτορσ γουελ πεηντ, τοτε 4πλοια=3, ατιμα μαθηματικά. Οποτε, αναβαθμιση μεκο χθες, κορβετες μαζεμενες αυριο κι αν καταφερουμε τις 2 μπελ να τις κανουμε +2 στο μέλλον. για να μην παμε… Read more »

Thanos74

Και [email protected] και Ευρο κορβετα και MMSC λιγο δυσκολο μου φαινεται. Οσο καλοι και αν ειναι οι οροι χρηματοδοτησεις ειναι πολλα τα λεφτα. Το καλο σεναριον θα ηταν 2 Τico η 2 ΑΒ και ισως 2 [email protected] και 6 MMSC που σε συνδιασμο με τις 4 ΜΕΚΟ μετα τον εξυχρονισμο θα δημιουργουσαν ενα πανισχυρο ναυτικο. Τωρα αν παλι ηταν 4 [email protected] και 4 MMSC παλι καλα θα ηταν. Το ζητημα ειναι ομως οτι αν δεν παιζει SM2 με την MMSC σιγουρα θα βολευει καλυτερα απο αποψη κοστους η ευρο κορβετα χωρις να εχει κατι να ζηλεψει απο την MMSC. Το… Read more »

kondoras

Λαμβάνοντας υπόψη ότι α) σε ενδεχόμενη σύγκρουση το πεδίο αναμέτρησης μπορεί να είναι αιγαίο, ιόνιο, λιβυκό και ανατολικά της Ρόδου, β) τα σκάφη, πέραν της αυτοπροστασίας τους, πρέπει να φέρουν σεβαστή δύναμη πυρός γ) τα σκάφη θα παραμείνουν σε υπηρεσία 30 χρόνια + και άρα θα πρέπει να φέρουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό που θα μειώσει την ανάγκη εκσυγχρονισμού τους πιστεύω ότι ένας ικανός αριθμός μπελχάρων (πχ 5) είναι μονόδρομος. Με 5 σκάφη, τουλάχιστον 2 θα είναι ενεργά ανά πάσα στιγμή. Η πλαισίωση αυτών με τα αμερικάνικα (πχ.10) και με πιο μικρά σκαριά όπως οι super vita καθώς και η αναβάθμιση… Read more »

evaggelos

αν ισχυει το αρθρο της καθημερινης περι dfc-ελευσινας ολο κ κατι απο ηπα θα παρουμε.

Giannis

Πέρασε ο Γενάρης…ο Φλεβάρης…σε λίγο και ο Μάρτης και εμείς…έχουμε μείνει με το out of the box στο χέρι…
αν η διόρθωση λόγω κορονοϊου δεν είναι απλή διόρθωση όπως θέλουν ίσως να βλέπουμε αλλά κάτι άλλο…
παπαλα.
Το 2030 οι φρεγατες θα βγαινουν μαζί με τα μπετατζίδικα για να κλεινουν τα ρηγματα με τσιμεντο ταχείας πήξεως και οι ναυταίοι θα χουν μονιμο αξεσουαρ σωσιβια.

Fingolfin

Κορωναϊός + πετρέλαιο = δύσκολο 2020. Αν δεν αλλάξει κάτι δύσκολα θα έρθει υψηλή ανάπτυξη.

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1570089/petrelaio-o-akiruxtos-polemos-pou-gkremizei-tis-times

CKfurious

em το selotape και η μονωτική δεν βαστάνε και πολύ!!!

KaizerAmstelVonLagerS

“Δυστυχώς, οι ελπίδες για επιπλέον CAMM-ER ή/και RAM χάνονται λόγω υψηλού κόστους ενσωμάτωσης στην προηγμένη σχεδίαση.”

Αρα 1 δις το πλοιο χωρις τα ευχολογια για την διαμορφωση της “πιθανης” Ελληνικης υπερ[email protected] με τα συστηματα που ο καθε πικραμενος υποστηρικτης της ονειρευεται…και φυσικα ΧΩΡΙΣ ECM/ESM…

Καμμια συγκριση με MMSC δεν γινεται…Η συγκριση γινεται με FFG(X)…και εκει η διαφορα φενεται…

Η [email protected] εξελισσεται σε μεγαλη σχεδιαστικη αποτυχια.Ελπιζω να φανουμε λογικοι και να μην καταληξουμε σε μερικα χρονια να ειμαστε οι…μονοι χρηστες.

Οι Γαλλοι εκει που ανοικουν….Στον ουρανο.

Skeptomenos_politis

Ειναι δυνατον μια υποτιθεται “ψηφιακη” φρεγατα του ενος δις να μην εχει τη δυνατοτητα να παρει SeaRAM, το οποιο ειναι σχεδον αυτονομο με δικα του ηλεκτροοπτικα, και χρειαζεται μια απλη συνδεση με το συστημα διαχειρησης μαχης?

Σχεδον μιλαμε για δυο καλωδια εδω, ενα για ρευμα, και ενα δευτερο για τη συνδεση με τις κονσολες.

Που περιμενουν να πουλησουν πλοια χωρις CIWS οι Γαλλοι ?

CKfurious

Αυτοί προτείνουν SADRAL που είναι και γαλλικό!!!!

Aμα σε θεωρούν δεδομένο ως πελάτη αυτά και αλλα πολλά σου κάνουν

Μας έφαγε η διπλωματία των εξοπλισμών γάμ****xxx

flatspin

To Sadral ειναι τοσο αντιβληματικο οσο το Stinger. Αμα ειναι βαζουμε ενα ASRAD HELLAS πανω και οτι πετυχει….

Γενικά οι Γάλλοι εχουν χιουμορ…

Απο το να φορτωθουμε αοπλες φρεγάτες, προτιμώ να τους προτεινουμε μια επιταγη 500 εκατομμυριων. Ετσι. Κερασμενα. Καθαρο κέρδος. Να βγουμε απο την υποχρεωση ρε αδερφε. Τουλάχιστον θα εχουμε γλυτώσει 1.5 δις που θα πηγαινε στράφι.

aris32

ενταξει 2 καλωδια και 1 ρευμα δεν ειναι . μην γινομαστε σαν το τσιπρα με ενα νομο και ενα αρθρο. Αλλα απο την στιγμη που οι Γαλλοι μπορουν να ενσωματωσουν το phalanx ε ας ενσωματωσουν το searam.

Ares

Παρατήρησα πως στο άρθρο της η πτήση δεν αναφέρει καθόλου άλλες επιλογές για πιθανούς προμηθευτές πλοίων για το πολεμικό Ναυτικό όπως η Ολλανδία. Αν και πρέπει να ομολογήσουμε όλοι πως ο κύριος Δένδιας έχει κάνει ήδη πολλά ταξίδια και τα γεγονότα που τρέχουν στην περιοχή μας είναι αρκετά και εξίσου σημαντικά, θα ήθελα να δω την ελληνική διπλωματία ή και άλλες επιτροπές εξοπλιστικών να κάνουν έστω μια προσέγγιση στην ολλανδική κυβέρνηση για συζήτηση μελλοντικών ναυπηγησεων η ακόμη και παραχώρησης με μέθοδο leasing 2 εκ των 4 de zeven provinciën με δέσμευση αγοράς και των άλλων 2 μελλοντικά. Δεν ξέρω κατά… Read more »

Animades

πλοία αεράμυνας de zeven provinciën εξαιρετικά σκαριά , καλά οπλισμένα , και έχουν την φήμη ότι είναι τα αγαπημένα των στελεχών του Π. Ν.από 15ετία.
δυστυχώς δεν μοιάζει να είναι πιθανές επιλογές , ούτε αυτές , ούτε οι νεότερες ολλανδικές κλάσης omega …

George

Η Ολλανδία θα ήταν η top επιλογή με ναυπήγηση Sigma και συμμετοχή στο FSC ,το πρόγραμμα αντικατάστασης των M, μαζί με το Βέλγιο
Μέχρι και η Γερμανία σταμάτησε να αγοράζει Γερμανικά και πήγε Ολλανδία για την επόμενη κλάση
OI FSC έχουν τα πάντα όλα, η πρώτη θα είναι έτοιμη το 2024 και το κόστος στα 600 εκ
Αλλά εδώ κάνουμε “διπλωματία” με τους εξοπλισμούς. Το έχουν πια σταματήσει όλοι εκτός από εμάς και κάτι βεδουίνους στο Κατάρ

aris32

ξεκιναμε οτι και τα 2 πλοια στην διαμορφωση που μας τα δινουν δεν ικανοποιουν το ΠΝ 100% στε θελω του. Τα γαλλικα πλοια θελουν πολλα χρηματα για να φτασουν να ικανοποιησουν τις απαιτησεις και τα αμερικανικα πλοια ειναι επιβεβαιωμενο οτι δεν παιρνουν εξελιξη ( σοναρ τροπιδας , επιπλεον 2 mk41 κτλ ) απο αυτα τα 2 πλοια χρηματοδοτικα μονο το 1 μπορει να λειτουργησει η αμερικανικη προταση με fms και με χρηση συστηματων απο τις αποσυρομενες S. To μεγαλο ερωτημα ειναι αν μπορει η mmsc να φερει το 76χιλ πυροβολο ή μονο το 52χιλ. Αν μπορει να γινει αυτη η… Read more »

a.o.

Διακρίνω μια απαισιοδοξία στο άρθρο σας. Σε παλιότερα, γράφατε ατάκες του τύπου “… οι αξιωματικοί του ΠΝ ξέρουν…”, “…να περιμένουμε να δούμε την τελική διαμόρφωση…” κλπ. Σε αυτό το άρθρο, φαίνεται πως θεωρείτε δεδομένο ότι η Belharra, δεν θα φέρει CIWS, αλλά θα φέρει συνδυασμό A70/Scalp, λόγω απαίτησης του ΠΝ. Η απορία μου είναι απλή. Είναι με τα καλά του το ΠΝ? Προτιμά να ανεβάσει το κόστος σε ύψη που δεν αντέχουμε, προκειμένου να φέρουν Scalp και να αφήσει τα πλοία απροστάτευτα χωρίς CIWS και χωρίς ενσωμάτωση CAMM, που έτσι και αλλιώς θα φορέσουν οι Ιταλοί σε εκτοξευτές A50? Ψάχνουμε… Read more »

sotbak

ακριβώς, εύλογη απορία.

angel

Gowind οπως τα ΗΑΕ Με 1.6 δις η τετραδα , διωχνεις τις 3 S που δεν εκσυγχρονιστηκαν , αυξανεις κατα μια τις κυριες μοναδες επιφανειας και φυσικα κανεις ποιοτικο αλμα , με 32 essm , ram , πληρεστατη ανθυποβρυχιακη και ηλεκτρονικη σουιτα Τελευταια παραδοση το 2028 Ακριβως με την εναρξη ναυπηγικου προγραμματος για τις ΕPC helleniques για 6 μοναδες Συνολο 10 νεα πλοια μεχρι το 2037 για λιγοτερα απο 4 δις Μην ξεχναμε οτι χρειαζομαστε επισης 7 νεες τπκβ , τουλαχιστον 1 δις Και 6 υποβρυχια … Κοστη της ταξεως ενος δις το τμχ , ειναι για αλλους , οχι… Read more »

CKfurious

Λογικότατη η πρόταση για τις GOWIND 3500TN/TACTICOS/ESSM/CAPTAS
Ιδιαιτερα εάν σκάσει κάνα Tico

Για τις EPC ακόμα είναι πολύ νωρίς
Ακόμα είναι paper project

Αλλα οι Belharites ❗ δεν χαμπαριάζουν είπαμε
[email protected] και kseρo ψωμί

sotbak

ορθές & λογικές σκέψεις

dim73

Γα εμενα 2δις ειναι πολλα χρηματα για 2 πλοια …. απο την αλλη ισως και να πρεπει να δωθουν … Το μονο σιγουρο ειναι οτι η Ελλαδα 2 καρπουζια δεν μπορει να τα κρατα στην ιδια μασχαλη και καπου εδω βαζω και την ΠΑ στο παιχνιδι …. Θεωρω οτι οι επιτελεις μας θα πρεπει να καθισουν και να ορισουν το νεο επιχειρησιακο μας δογμα … Εκτιμω ομως οτι μια ΠΑ εκτος απο τον φυσικο της ρολο μπορει να να σταθει σε στερια και θαλασσα …. Επομενως μια ΠΑ που μπορει να ανταπεξελθει ισως μας βγαζει απο το αδιεξοδο αγορας ενος… Read more »

flatspin

Το 1 δις για κάθε πλοιο, ειναι οντως πολλά χρήματα, αλλα ποιος αλλος πουλαει φτηνοτερα για κάτι σχετικα ανάλογο?

Οσον αφορα τις οροφες, το ΠΝ θα πρεπει να προσανατολιστει πλέον σε 16-17 φρεγάτες αν θέλει να υπάρχει στην ανατολική μεσόγειο.

sotbak

με ελάχιστο τις 14, αλλιώς….Finland….

evaggelos

ας εχουμε 10 φρεγατες συγχρονες για αρχη κ μετα παμε κ στης 20

Aleko

FDI και MMSC κοστίζουν γύρο στο 1 Δις το καθε ενα. Οτιδήποτε ακούγεται ως “χρηματοδοτηση”, ειναι ουσιαστικά δανειοδότηση με επιπλέον κόστος ως προς τα χρήματα που θα βγουν απο την τσέπη μας αργα ή γρήγορα. Επίσημες τιμές χωρίς εκτιμήσεις κτλπ. Πρόκειται για επαρκή πλοία με κάποιες σημαντικές ελλείψεις (FDI) ή σαφώς υπο-εξοπλισμενα (MMSC) για αυτα που προοριζονται να πράξουν στο δικο μας ΠΝ, ειδικά με αυτες τις τιμες. Καπου ενδιάμεσα στις 2 αυτες μπορεί να βαλει κανεις και τη θεωρητική FFG(X) που θα προκύψει απο τον αμερικανικό διαγωνισμό το καλοκαίρι. Η καλύτερη λύση αυτη τη στιγμή ειναι το σχέδιο της… Read more »

CKfurious

Για αυτά τα πλοία είχα γράψει και εγώ

Οι τιμές που γραφεις για τις IVH είναι obsolete

Ιδιαιτερα με τέτοιο εξοπλισμό που αναφέρεις

το 70-80 % της τιμής είναι όπλα ηλεκτρονικά

Οποτε το βλέπω πιο ακριβό από τις τιμές που δίνεις αλλα με καλύτερο εξοπλισμό από τις γαλλικές πατάτες

Οι Δανοί κάναν ένα φοβερό πλοίο σε πολύ καλή τιμή

Να δούμε τι θα γίνει με την Ινδονησία

Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με πολιτική απόφαση υπέρ των γαλλικών

Με τα τελευταία οικονομικά δεδομένα δεν βλέπω να προχωράει τίποτα

kakaouskia

Καλησπέρα Πρέπει να μπουν κάτω ανάγκες και τα ευχολόγια στην πάντα. Το Π.Ν. πρέπει να αλλάξει / αναβαθμίσει σύντομα πάνω από τις μισές μάχιμες μονάδες του στόλου. Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Gorshkov: ” Better is the enemy of ‘Good Enough’ ” (“Лучшее – враг хорошего”) Προσωπικά πιστεύω ότι το Π.Ν. θα πρέπει να κάνει εξελικτικά βήματα για αρχή, αξιοποιώντας την υπάρχουσα εμπειρία σε οπλικά συστήματα. Κλασσική ευκαιρία η GOWIND 3500 σε διαμόρφωση ΗΑΕ. Ξεκινάς να αντικαθιστάς τις S με αυτές και στο μεταξύ εμφανίζεται και η FFG-X για να υπάρχει και ανταγωνισμός στις [email protected] Όσο αφορά τα LCS, από… Read more »

karebe

παιζουμαι μπαλα και στα δυο τεραιν για τους γνωστους και αγνωστους λογους

Giorgos_S

Πιστεύω είναι πολυτέλεια για την Ελλάδα με αυτά τα οικονομικά να ξοδεύη τόσα για 2 κύρια σκάφη επιφάνειας. Σε περίπτωση πολέμου τα σημαντικότερα θα είναι τα υποβρήχεια και τα αεροσκάφη. Μετά σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι πυραυλάκατοι. Δεν είμαι ειδικός αλλά πιστεύω τα λεφτά εκεί πρέπει να κατευθύνονται κατα κύριο λόγο και αν “περισσεύει” κάτι για φρεγάτες.. η όταν και αν οι καιροί το επιτρέψουν. Θα προτιμούσα διλαδή εξυγχρονισμό-συντήρηση περισσότερων αεροσκαφών και κατάλληλα όπλα και για θαλάσσιους στόχους και ανανέωση υποβρηχίων αλλά και ελικοπτέρων ανθυποβρηχιακού πολέμου. Αν βρεθεί και απο κάπου κάτι μτχ σε κορβέττα ή πυραυλάκατο που να αξίζει… Read more »

sotbak

πάντως εδώ λέει ότι προχωράνε τις συζητήσεις για τις Μπελ…
https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-vimata-proodoy-gia-t/

Το Σχόλιο της Ημέρας

Υποβρύχιο δίπλα (;!) στο ORUÇ REİS και μερικές “αρχαίες” κορβέτες… Γιατί;

 Πριν λίγη ώρα, το τουρκικό υπουργείο αμύνης έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το ORUÇ REİS και τη συνοδεία του. Όπως βλέπουμε, επικεφαλής στη νηοπομπή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Φωτογραφίες του ORUÇ REİS, που φανερώνουν πως απλά κάνει βόλτα στην...

2
 Πριν λίγη ώρα, το τουρκικό υπουργείο άμυνας δημοσίευσε φωτογραφίες του Ορούκ Ρέις με τη συνοδεία του, των 5 πολεμικών πλοίων.https://twitter.com/tcsavunma/status/1292883501075910656Το πλοίο στις φωτογραφίες δεν...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 May 2015 #348

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Οκτώβριος #401

Αγορά 3.99

Related News

Υποβρύχιο δίπλα (;!) στο ORUÇ REİS και μερικές “αρχαίες” κορβέτες… Γιατί;

 Πριν λίγη ώρα, το τουρκικό υπουργείο αμύνης έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το ORUÇ REİS και τη συνοδεία του. Όπως βλέπουμε, επικεφαλής στη νηοπομπή...

Φωτογραφίες του ORUÇ REİS, που φανερώνουν πως απλά κάνει βόλτα στην ΑΟΖ…

 Πριν λίγη ώρα, το τουρκικό υπουργείο άμυνας δημοσίευσε φωτογραφίες του Ορούκ Ρέις με τη συνοδεία του, των 5 πολεμικών πλοίων.https://twitter.com/tcsavunma/status/1292883501075910656Το πλοίο στις φωτογραφίες δεν...

Εντολή Ν. Δένδια στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ

ΑΠΕ-ΜΠΕΆμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τονίζουν διπλωματικές πηγές.Ειδικότερα,...

Αμείωτες οι τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις!

Ενώ η τουρκικές προκλήσεις και επιθετικότητα εξελίσσονται με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, στο άλλο «μέτωπο» του Αιγαίου οι τουρκικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου...
- Advertisement -