25.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει πως η επίθεση με χημικά στη Ντούμα έλαβε χώρα...

Δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει πως η επίθεση με χημικά στη Ντούμα έλαβε χώρα και ευθύνεται το καθεστώς Άσαντ

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με τη Ρωσία να αρνείται πως έγινε ρίψη χημικών όπλων στη συριακή πόλη Ντούμα και τη Δύση να βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη λήψη απόφασης βομβαρδισμού των καθεστωτικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, η ερευνητική ομάδα του Bellingcat, παρουσίασε τα ευρήματά της, έπειτα από εξονυχιστική έρευνα ανοιχτών πηγών.

Στις 7 Απριλίου 2018, εμφανίζονται οι πρώτες αναφορές για υποτιθέμενες επιθέσεις με χημικά στη Ντούμα και συγκεκριμένα στο θύλακα που βρισκόταν στα χέρια των αντικαθεστωτικών της Ανατολικής Γκούτα στη Συρία. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, μεγάλος αριθμός ανθρώπων, ανάμεσά τους και παιδιά, σκοτώθηκαν από την επίθεση.

Συνοπτικά, στο σημείο εντοπίστηκε ένα κύλινδρος αερίου υπό πίεση, όμοιος με αυτόν που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για επιθέσεις με χλώριο και ένας μεγάλος αριθμός νεκρών έχει καταγραφεί. Ο αριθμός τους είναι τουλάχιστον 34, σύμφωνα με την έρευνα του Bellingcat.

Παρατηρητές ανέφεραν την απογείωση δυο ελικοπτέρων Mi-8 να κατευθύνονται νοτιοδυτικά από την αεροπορική βάση Dumayr, προς τη κατεύθυνση της Ντούμα, 30 λεπτά πριν την επίθεση, ενώ τα ίδια ελικόπτερα παρατηρήθηκαν και πάνω από τη πόλη την ώρα της επίθεσης.

Η Συριακή Κυβέρνηση έχει στο παρελθόν χρησιμοποιήσει ελικόπτερα Mi-8 για να διεξάγει ανάλογες επιθέσεις με αέριο χλωρίου.

Αναφορές από τη ομάδα Syrian Network for Human Rights, αλλά και το The Violations Documentation Center(VDC), κάνουν λόγο για δυο ξεχωριστές επιθέσεις, μια στις 4 τα ξημερώματα και μια στις 19:30, με τη δεύτερη να είναι η πιο θανατηφόρα. Οι μαρτυρίες έκαναν λόγο για χημικό παράγοντα που προκάλεσε διαφορετικά συμπτώματα από το χλώριο, κάτι που παραπέμπει σε χρήση αερίου νεύρων όπως το σαρίν. To VDC έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω χάρτη από τα σημεία των επιθέσεων. Το τρίτο σημείο επίθεσης, δεν αφορούσε χημικά όπλα.

Η ομάδα με το όνομα «Λευκά Κράνη», ανέφερε επίθεση με χημικά στις 19:45 της 7/4, με 43 νεκρούς και 500 τραυματίες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τα θύματα εκτέθηκαν σε οργανοφωσφορικό (χημικό) παράγοντα.

Εικόνες και βίντεο

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν μέσω κοινωνικών δικτύων, αμέσως μετά την επίθεση στις 19:30, απεικονίζουν μεγάλο αριθμό απωλειών, με πολλά πτώματα να εντοπίζονται σε ένα κτήριο. Πολλά απο τα πτώματα δείχνουν σημάδια έκθεσης σε χημικό παράγοντα.

Το πρώτο βίντεο, το οποίο είναι ιδιαιτέρως γραφικό, δημοσιεύτηκε στις 00:20 της 8/4 και απεικονίζει πολλά πτώματα διασκορπισμένα σε δωμάτια κατοικίας. Η περιγραφή του βίντεο αποδίδει την επίθεση στον Άσαντ.

Το δεύτερο βίντεο, επίσης πολύ σκληρό, ανέβηκε στις 03:46 της 8/4, καταγράφει περισσότερα πτώματα στο δεύτερο όροφο του ίδιου κτιρίου, καθώς και μια τρύπα στη στέγη του 4ου ορόφου. Σύμφωνα με τη περιγραφή του, οι αφροί στα στόματα των θυμάτων είναι αποτέλεσμα αερίου σαρίν.

Συνολικά, μπορούν να καταμετρηθούν 34 πτώματα, 23 στο ισόγειο, 10 στο δεύτερο όροφο και ένα στη σκάλα μεταξύ 2ου και 3ου ορόφου.

Το τρίτο βίντεο, επίσης ιδιαιτέρως παραστατικό, ανέβηκε στις 17:48 της 8/4, από το αντικαθεστωτικό δίκτυο SMART. Δείχνει την εκκένωση των πτωμάτων από το κτήριο που καταγράφηκαν στο 1ο και 2ο βίντεο.

Το τέταρτο βίντεο έχει τραβηχτεί από ντόπιους ακτιβιστές, ανέβηκε στο Youtube από το Aljazeera, στις 20:44 της 9/4 και απεικονίζει άτομα που φαίνεται πως είναι Ρώσοι στρατιώτες, να εισέρχονται στο κτήριο. Το γεγονός επιβεβαιώνεται από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας που είχε δηλώσει πως μέλη του Russian Reconciliation Centre, επισκέφτηκαν και ερεύνησαν σημεία στη Ντούμα και δεν βρήκαν στοιχεία χημικής επίθεσης.

Αναλύοντας το τέταρτο και το πέμπτο βίντεο, που απεικονίζουν Ρώσους να βρίσκονται στο ίδιο τετράγωνο, οι ερευνητές κατέληξαν πως το κτήριο που δέχτηκε την επίθεση βρίσκεται στις συντεταγμένες 33.573878, 36.404793. Βρίσκεται δηλαδή νοτιοδυτικά της πλατείας al-Shuhada, όπου έλαβε χώρα η επίθεση με χημικά, σύμφωνα με όσα αναφέρουν το Syrian Network for Human Rights και το VDC.

Το έκτο βίντεο που ανέβηκε στις 21:06 της 10/4, ισχυρίζεται πως απεικονίζει μια φιάλη αερίου, στο ίδιο σημείο όπου καταγράφηκαν οι θάνατοι. Η λήψη μετακινείται περιμετρικά και φαίνεται μια τρύπα στην οροφή με ένα κίτρινο δοχείο αερίου, επιτρέποντας τον γεωεντοπισμό στις συντεταγμένες 33.573878, 36.404793, δηλαδή το κτίριο που δέχθηκε την επίθεση με χημικά.

Επομένως εξάγεται το συμπέρασμα πως το βίντεο 1-6 έχουν τραβηχτεί στο ίδιο σημείο, όπου βρέθηκαν και τα δεκάδες πτώματα.

Εξέταση του κυλινδρου

Μετά την επίθεση, καταγράφηκε η παρουσία δυο κίτρινων κυλίνδρων αερίου. Ο πρώτος στο κτίριο με τις πολλές απώλειες και ο δεύτερος σε μη αναγνωρισμένο μέχρι στιγμής σημείο.

Οι εξωτερικές μετατροπές στο κύλινδρο, είναι παρόμοιες με αυτές που έχουν καταγραφεί σε άλλες επιθέσεις με χλώριο, όπως αυτή του Αυγούστου 2017 στο Khan al-Assal:

Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί και καταγραφεί σε ανάλογες επιθέσεις στο Χαλέπι από το 2014.

Η πιο πρόσφατη εμφάνισή τους είναι στην εναέρια επίθεση με χλώριο στις 14 Φεβρουαρίου 2018 στο Saraqib.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων (OPCW), έχει καταγράψει τη χρήση κίτρινων κυλίνδρων με χλώριο και τη ρίψη τους από ελικόπτερα στο παρελθόν. Η χρήση χημικού παράγοντα σαρίν είναι μάλλον απίθανη και θα μπορούσε να εξηγηθεί από τη παρερμηνεία των συμπτωμάτων, ή τη χρήση όπλου που μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί.

Τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας του Bellingcat, αναφέρουν πως τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση με χημικά της 7ης Απριλίου, σε κτίριο πλησίον της πλατείας al-Shuhada, πιθανότατα από χλώριο που ρίφθηκε από ζεύγος ελικοπτέρων Mi-8 που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Dumayr.

Ορισμένα επιπλέον στοιχεία

Το χλώριο είναι το «ιδανικό» όπλο επιλογής όταν αναφερόμαστε σε εύκολη κατασκευή και χρήση χημικών όπλων, για τον απλούστατο λόγο πως δεν ελέγχεται διότι είναι βιομηχανικό προϊόν, ενώ η μίξη του με άλλα απλά χημικά (δεν τα αναφέρουμε για ευνόητους λόγους), μπορούν να το μετατρέψουν από υγρή μορφή σε αέριο. Το καθεστώς του Άσαντ είχε συμφωνήσει για τη καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου, κάτι που επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό ήδη από το 2014, ωστόσο η χρήση χλωρίου ως όπλο έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητους παρατηρητές σε πλείστες περιπτώσεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Οι κίτρινοι κύλινδροι που περιέχουν χλώριο σε αέρια μορφή, πωλούνται στο εμπόριο και μοιάζουν με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία. Είναι τόσο κοινοί, που ο εντοπισμός της προέλευσής τους είναι αδύνατος.

Σημειωτέον, το κίτρινο χρώμα χρησιμοποιείται για την εύκολη αναγνώριση των κυλίνδρων που περιέχουν χλώριο στο εμπόριο.

Reuters, February 13, 2017

Με λίγα λόγια, το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποιεί προϊόντα του εμπορίου, τα οποία μετατρέπει σε χημικά όπλα και εξαπολύει με εναέρια μέσα ως βόμβες ελεύθερης πτώσης. Τη τελευταία φορά που ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε μεγάλη έκταση πριν από ένα χρόνο, οι ΗΠΑ απάντησαν εκτοξεύοντας 49 Τόμαχωκ εναντίον αεροπορικής βάσης, χωρίς προφανώς να πετύχουν το σκοπό τους και να τον αποθαρρύνουν από μελλοντικές επιθέσεις. Αυτή τη φορά, η πολεμική ρητορική βρίσκεται στα ύψη με τον Πρόεδρο Τραμπ να προαναγγέλλει επίθεση και να προειδοποιεί τη Ρωσία.

Αρχική δημοσίευση


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

53 ΣΧΟΛΙΑ

53 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
vtheofilis

Το ερώτημα είναι, αν όντως το καθεστώς Άσσαντ ευθύνεται, γιατί να το κάνει, αν κερδίζει τους όποιους αντικαθεστωτικούς; Γιατί να φέρει σε δύσκολη θέση την Ρωσία;
Αν σε κάποιες περιπτώσεις πήγαν στα σημεία της επίθεσης Ρώσοι, γιατί δεν προσπάθησαν να καταστρέψουν τυχόν αποδείξεις;

kafes_filtrou

και πάλι δεν αποδεικνύει ότι το έκανε ο ασαντ εντάξει ο ασαντ δεν είναι και απο τα καλύτερα παιδιά αλλά και πάλι γιατί αφού κερδίζει να κάνει κάτι τέτοιο ξέροντας την αντίδραση τον δυτικών?

Ioannis_Alimos

Όταν ακούω για “λευκά κράνη” είμαι πεπεισμένος 100% ότι πρόκειται για προβοκάτσια – προπαγάνδα. Τους παρακολουθούμε χρόνια τώρα να κάνουν “τα δικά τους”. Η ιστορία τους είναι πολύ αμαρτωλή στην Συρία…

Gunner

Είναι πραγματικά αστείο αυτό που γίνεται. Την μια επίθεση με χημικά εναντίον διπλού πράκτορα στην Αγγλία, με τους Άγγλους να αρνούνται να δώσουν στοιχεία και να κατηγορούν την Ρωσία και τώρα επίθεση με χημικά στην Συρία και αμέσως βγαίνουν κάποιοι και λένε ότι η Συριακή Κυβέρνηση είναι πίσω από την Επίθεση. Συγνώμη που το λέω αλλά αυτήν την φορά είναι τόσο χοντροκομμένο το στήσιμο που βγάζει μάτι.

Panagiotisss

δηλαδή; το έκαναν οι αμερικανοί επίτηδες;

Ioannis_Alimos

Σε έναν πόλεμο γίνονται πολλά επίτηδες από όλους… Πάντοτε.

Panagiotisss

Γεια σου ρε Γιάννη με τα κονέ στη CIA που ξέρεις και τί έγινε… όπως και με το πόλεμο στη Γιουφκοσλαβία ε; τότε που μόνο εμείς υποστηρίξαμε με σθένος τις σφαγές, όταν όλοι οι άλλοι μασάγαν κουτόχορτο.

ivychris

Δεν το έχεις καταλάβει ακόμη Παναγιώτη, ότι οι Έλληνες είναι έξυπνος λαός και δεν μπορεί να τους πιάσουν κορόϊδα τα Αμερικανάκια? Το ποσοστό είναι επιβεβαιωτικό. Από το 44 σχόλια τα 40 είναι 100% σίγουροι ότι το “αόρατο super-dooper” Αμερικανικό Battlestar Galactica σε πτήση FTL drive τυφλώνοντας τα ρωσικά S-400 έρριψε τις χημικές τορπίλες φωτονίων και όλα αυτά για να μπορέσει μετά να χρησιμοποιήσει Tomahawks. Επιβεβαίωση των ανωτέρω είναι η ανάλυση στο site που χρηματοδοτείται από τον υπερμέγιστο ηγέτη πούτιν και η ύπαρξη παιδιών που πεθαίνουν στην Αφρική. Για μάθημα δε των Αμερικανών θα πρέπει να γίνει χρήση πυρηνικών ανεξαρτήτως του… Read more »

tsimuha

Ε δεν κρατιεμαι θα το πω γιατι θα σκασω.
Πολυ αντιαμερικανισμο φυσαει εδω μεσα,για πιο ηρεμα,αυτο μας ελειπε.Πεθαινουν αμαχοι,γυναικες,παιδακια και εσεις δεν δειχνετε κανενα σεβασμο.Ευτυχως υπαρχει αυτος ο αγιος ανθρωπος και θα βαλει τα πραγματα στην θεση τους.
Και μονο που ακουει οτι καπου πεθαινουν παιδακια αυτοματα γινεται τιμωρος.Αρκει μονο η χωρα που πεθαινουν τα παιδακια και οι αλλοι αμαχοι να ειναι στην σφαιρα επιρροης της ρωσιας,γιατι για κατι αλλα παιδακια πχ στην Αφρικη οπου πεθαινουν καθε μερα εκατονταδες απο τις διαφορες φατριες ( και δεν υπαρχουν ρωσικες βασεις εκει ) κυριολεκτικα χεστ@καμε.

KN

Αν για τα παιδακια για την Αφρικη δεν κανει τιποτα, για τα παιδακια στην Υεμενη που περιφανευεται για τα οπλα που πουλαει στο χασαπη τους τι να πουμε ?

DENNIS

Εκτός πραγματικότητας ο αρθρογραφος και αυτο ισως γιατι δεν καταλαβαίνει τι γινεται η απλος εσκεμμένα αποκρύπτει την δέουσα πολύπλευρη ανάλυση του θεματος

kiriakos

Ναι γιατί να το κάνει ο Άσσαντ αφού κερδίζει. Όμως αυτό πως το εξηγείτε; “μέλη του Russian Reconciliation Centre, επισκέφτηκαν και ερεύνησαν σημεία στη Ντούμα και δεν βρήκαν στοιχεία χημικής επίθεσης”. Οι άνθρωποι δεν φαίνεται να σκοτώθηκαν από εκρήξεις συμβατικών όπλων

Gilan

Ένα έχω να πω: Οι Αμερικανοί έχουν ρίξει δύο φορές χημικά στην Συρία, την πρώτη φορά βομβάρδισαν και την δεύτερη φορά (τώρα δηλαδή) πάλι θέλουν να βομβαρδίσουν.

Απορία: Αυτοί οι άνθρωποι που κυβερνούν τον κόσμο, θα διστάσουν να μας ψεκάσουν με αεροπλάνα;

Stamskoup

Εντάξει, πήγαν και βρήκαν “Κίτρινους κύλινδρους του εμπορίου” αμεσα διαθέσιμους ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ στα μέρη που τους υπεδειξαν οι αντικαθεστωτικοί …και υπήρχαν “μάρτυρες” που είδαν δυο ελικόπτερα να απογειώνονται από αεροπορική βάση και να πετάν στην περιοχή (τι λε ρε παιδί μου!…ατράνταχτο στοιχείο σε μια περιοχή που πετάει όλο το ΝΑΤΟ ) …και βρήκαν τους κυλίνδρους μέσα από μια τρύπα στην οροφή στα κτίρια που τους είπαν τα “Λευκά κράνη” ότι σκοτώθηκαν οι πιο πολλοί. Ρε τι διατρητικοί που είναι αυτοί οι φτηνοί κύλινδροι του εμπορίου! (..και με χρονοδιακόπτη καθυστέρησης!) Δεν πάμε να πάρουμε καμιά 10-20 χιλιάδες από αυτούς για την… Read more »

Παρις

Μου μυρίζει υπόθεση “Όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιρακ”.

Pagoboy

Λευκα κρανη?? Ημαρτον ρε παιδια….οποιος ψαξει το δικτυο θα καταλαβει τι ειναι…σαν κατι ΜΚΟ στα νησια μας που μονο ΜΚΟ δεν ειναι.
Ενταξει ας ακουσουμε και λιγο την αλλη πλευρα του ασσαντ…
Κέρδιζε κατα γενικη εκτίμησή τη μαχη εκει πολυ βολικο για τους δυτικους δεν νομιζτε?? Χωρις να παιρνω γενικα το μέρος του ασσαντ ρωσσων ιρανων…

edern99

Κάθε φορά που ο Ασαντ κερδίζει έδαφος (και ΔΕΝ συμπαθώ τον Ασαντ για να μην παρεξηγηθώ) και κάθε φορά που οι Αμερικάνοι σκέφτονται να αποχωρήσουν από τη Συρία, όλως τυχαίως συμβαίνει “επίθεση με χημικά” τα οποία, επίσης όλως τυχαίως, σκοτώνουν κυρίως γυναικόπαιδα και προβάλονται σε όλα τα Δυτικά ΜΜΕ. Ερώτηση 1) γιατί ο Ασαντ να χρησιμοποιήσει χημικά όταν έχει κερδίσει στη Γούτα και μάλιστα λίγο μετά την οριστική αποχώρηση και των τελευταίων αντικαθεστωτικών; τί έχει να κερδίσει; 2) ποιοί είναι αυτοί που με νύχια και με δόντια ΔΕΝ θέλουν αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία; μήπως οι αντικαθεστωτικοί; και ποιός… Read more »

dimitrisx

Πολύ βολικό. Θα είναι από το χημικό οπλοστάσιο του Σαντάμ, να ρωτήσουμε τον Μπλέρ κάτι θα ξέρει.

Theo

Ο Άσαντ είναι τελειωμένος. Δεν τον θέλει κανείς, παρά μόνο οι ρώσοι που τον κρατάνε πολιτικά ζωντανό με το ζόρι.

Το ζήτημα της Συρίας είναι μόνο πολιτικό. Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να ενώσει τους λαούς της Συρίας σε ένα κράτος; Μάλλον κάνεις οπότε πάμε στο plan B, δηλαδή σε ομοσπονδία. Εκεί όμως θα γίνει μοιρασιά στην εμπλέκονται τα τοπικά με τα διεθνή συμφέροντα.

Αν πάλι ούτε η ομοσπονδία μπορεί να σταθεί, πάμε σε plan C όπως κάνει η Τουρκία με το Αφρίν, δηλαδή ενσωμάτωση όπου είναι δυνατόν.

dacourtgr

Οι Ιρανοί και η Χεζμπολά έχουν απλώσει πολύ τα πόδια τους στην Συρία, οι Αμερικανοί βρήκαν ένα τρόπο για να τα κοντύνουν λίγο έως πολύ. Δεν θα είναι χτύπημα κατά του Άσαντ αλλά περισσότερο Αμερικάνοι vs Χεζμπολά-Ιράν. Ο Τραμπ άλλωστε πρέπει να κερδίσει πόντους στην διεθνή σκακιέρα και στο πολυδιάστατο πολεμικό παίγνιο της Συρίας έχει χάσει την μπάλα προ πολλού. Μια ιστορία απλά και μόνο για βρει αφορμή ο Τραμπ να χτυπήσει.. Τα «λευκά κράνη» θα κάνουν για άλλη μια φορά την δουλειά τους.

Kamp

Στον πολεμο στην Συρια η λογικη εχει χαθει απο καιρο. Το ερωτημα που μπαινει και ειναι ευλογο και σωστο ειναι γιατι το καθεστως ενω ξερει πως απο μια τετοια επιθεση υπαρχει πιθανοτητα μεχρι και να πεσει να το πραξει;; Αν οντως το καθεστως που προσωπικα το θεωρω υπαιτιο για πολλα εκανε την επιθεση για να καμψει το ηθικο των αντιπαλων αφου ουσιωδη αποτελεσματα δεν ειχε, σημαινε πως δεν φοβοταν αντιποινα και ειχε την καλυψη των Ρωσων.. ειτε ειναι προβοκατσια αλλα απο ποιους;; Εχουν οι αντικαθεστωτικοι ελικοπτερα και διεξαγουν χημικο πολεμο;; δεν στεκει.. Υπαρχουν θυλακες αντικαθεστωτικων μεσα στο στρατευμα του Ασαντ… Read more »

x-m

Μια άλλη προσσέγγιση:

https://southfront.org/there-are-some-problems-with-gas-cylinders-videos-used-by-white-helmets-as-evidence-of-douma-attack/

Τώρα, ποιά είναι η αλήθεια…..;;;;

tallyhogr

Εγω δεν βρίσκω κανένα πρόβλημα με την χρήση χημικων η οποιουδήποτε αλλου μέσου που προσφέρεται για την εξόντωση του αντιπάλου. Συνθηκές και μ@λακίες. Ο πόλεμος ειναι πόλεμος και δεν εχει καμια ηθικη υπόσταση ουτε κάνει διακρίσεις. Προσωπικά θα χρησιμοποιουσα οτι ηταν δυνατό για να εξοντωσω τον αντιπαλο. Αν αυτο λέγεται βιολογικα, χημικά, νάρκες, φωσφόρος, ναπαλμ, ας ειναι… Στον πολεμο ολα επιτρέπονται. Το αν έγινε χρήση στην προκειμένη περίπτωση… δεν το ξέρω. Σίγουρα ομως ο λογος των δυτικών δεν εχει καμία βαρύτητα. Αν σκεφτούμε τα ψέμματα τις αρκουδας που αράδιασαν αλλες φορές για να αιτιολογήσουν αναλογες επεμβάσεις, δεν χρειάζεται να ακουσουμε… Read more »

tsimuha

“Εγω δεν βρίσκω κανένα πρόβλημα με την χρήση χημικων η οποιουδήποτε” Εγω λεω οτι εγινε χρηση χημικων, η απορια μου ειναι που ειναι τα θυματα απο τους ανταρτες. Δηλαδη αναλαμβανω να κανω χρηση χημικων αλλα πρεπει να το κανω για κατι που αξιζει το ρισκο. Πανε λοιπον οι δυναμεις μου να καταλαβουν μια συνοικια και εχουν τρομερες απωλειες απο τους εκει ανταρτες.Ειναι αδυνατη η προελαση μου.Αποφασιζω να χτυπησω απο αερος και οι ειδικοι μου λενε ας ριξουμε χημικα.Ριχνουμε τα χημικα και ως δια μαγειας θυματα υπαρχουν μονο γυναικοπαιδα, μονο αυτα ειναι νεκρα και μονο αυτα σφαδαζουν μπροστα στις καμερες.Οι ανταρτες… Read more »

Theo

Έτσι όπως τα λες. Ότι γουστάρει ο καθένας κάνει. Καίει, βιάζει, σκοτώνει, χημικά κλπ.

Και όταν έρχονται εδώ χιλιάδες πρόσφυγες τότε ξυπνάμε από τη νιρβάνα και ανακαλύπτουμε “σκοτεινό” σχέδιο άλωσης της χώρας μας από “λαθρο-ορκ”.

PROMAXOS1

Ξέχασες τα πυρηνικά, την εθνοκάθαρση και τις γενοκτονίες. Αφού στον πόλεμο όλα επιτρέπονται! Ας καταστρέφουν αρχαιότητητες, ας βιάζουν τα τζιχάντια ή οι τούρκοι, ας υποδουλώνουν, ας αφανίζουν με σφαγές, στρατόπεδα συγκέντρωσεις ή κλίβανους, αφού στον Πόλεμο όλα επιτρέπονται! Ζήτω και οι ναζί αμά λάχει που δεν είχαν τέτοιες αναστολές. Ζήτω ο Κιμ, η Ρουαντα, ο Πολ Ποτ, ο ISIS, η Αλ Κάιντα και ο Κεμάλ! Ποιο Δίκαιο Πολέμου και εγκλήματα πολέμου ή κατά τις ανθρωπότητας, σφάξτε και κιμαδοποιείστε με κάθε διαθέσιμο τρόπο! Η νίκη έχει σημασία και μόνο! Αν η Δύση όμως είχε αυτήν την νοοτροπία, οι κυβερνήσεις της θα… Read more »

KeilaJedriK

Αυτός ο Άσαντ, κάθε φορά αφού έχει σχεδόν κερδίσει ρίχνει τα χημικά! Όταν δυσκολεύεται ποτέ!
Στο Jawbar και στο Ein Terma που έχει χάσει τόσο κόσμο τα τελευταία χρόνια γιατί δεν έριξε;
Αυτά δεν τρώγονται με τίποτα…
Ούτε μία στο εκατομμύριο δεν υπάρχει περίπτωση να έγιναν έτσι τα πράγματα!

Ellinokyprios

Ο Άσαντ είναι ικανός γι’αυτό το έγκλημα, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία, αλλά…έχω επίσης να παρατηρήσω ότι πολλές ‘συμπτώσεις’ συμβαίνουν με αυτά τα περιβόητα χημικά κάθε φορά που οι δυτικοί θέλουν προωθήσουν πιο δυναμικά τις όποιες επιδιώξεις του, έρχεται με παράξενα βολικό τρόπο ο Άσαντ να τους δώσει τα προσχήματα που χρειάζονται…
Στην εποχή των fake news γίνεται ολοένα κα πιο δύσκολο να βγάλει κανείς άκρη, και επιπλέον η προβοκάτσια πάντοτε ήταν ‘εργαλείο υψηλής πολιτικής!’
Στο θέμα της πληροφόρησης σας λέω, αναφέροντας απλά ένα γεγονός, εσείς αποτελείτε πολύ μεγάλη εξαίρεση!

Theo

Κυβέρνησαν οι Άσαντ καμιά 60 χρόνια τη Συρία, ας κάνουν λίγο στην άκρη για κανέναν άλλο. Δεν κερδίζει ο Άσαντ. Είναι ξεψυχισμένος. Το κακό είναι ότι πήρε στον τάφο του και όλη τη Συρία.

Περίπου το ίδιο πήγε να γίνει στην Ελλάδα με τη σημερινή συγκυβέρνηση αλλά ευτυχώς εδώ το παιχνίδι παίζεται αλλιώς.

x-m

Ελλάδα, 60 χρόνια συν-κυβέρνηση ,”τάφος” και τωρινοί, δεν κολλάνε, το ξέρουν και οι πέτρες ! Το ότι μπορεί να θεωρεί κανείς ότι είναι ανίκανοι (οι άλλοι ήταν…;) ή ότι έχουν σε κάποια θέματα παρωπίδες (που έχουν…..)άλλο θέμα.

Theo

Τωρινό, ας πούμε, τον υφυπουργό της Νέας Δημοκρατίας κ. Καμμένο δεν τον λες. Ούτε το νυν υπουργό κ. Κουρουπλή. Ούτε το κ. Δραγασάκη της οικουμενικής του 89. Και τόσους άλλους.

Είναι πολύ παλαιοί και αυτοί και δεν προήλθαν από πολιτική παρθενογέννεση.

Στην ανικανότητα σίγουρα είναι ντέρμπι μεταξύ παλαιών και “νέων”.

Στέφανος

Απίστευτη προσέγγιση! Φαντάζομαι οτι κάλλιστα θα μπορούσε η κάθε Bellingcat να υποκαταστήσει τον Ο.Η.Ε, τη Διεθνή Αμνηστεία και όλους τους θεσμικά κατοχυρωμένους και κοινά αποδεκτούς διεθνής οργανισμούς (ακόμη κι αυτούς που επιμαίνουν να διατηρούν κάποια στοιχειώδη ανεξαρτησία). Αφού η Bellingcat είπε έτσι, έτσι θα είναι. Ας ξεκινήσει ο βομβαρδισμός. ΥΓ1: Η Διεθνής Κοινή Γνώμη ακόμη περιμένει να δει τα αποδεικτικά των χημικών όπλων του Σανταμ Χουσεϊν. Όχι οτι μιλάμε για κάποιο “άγγελο”, αλλα -όπως καταλαβαίνεται- καλό τα παραμυθάκι, αλλα κάπου κούρασε και πρέπει να το αλλάξει το Department of State. Έστω και επιδερμικά. ΥΓ2: Μακάρι να υπάρξει απίστευτης αγριότητας και… Read more »

jasonark

Δημοσιογραφική έρευνα από μια ‘ομάδα’ (τι σημαίνει ομάδα εν προκειμένω ακριβώς) με βάση ανοικτές πηγές. Δηλαδή δεν βρέθηκαν καν εκεί να έχουν πρωτογενή στοιχεία.

Αξία λίγο πάνω από το μηδέν.

Περισσότερο ενδιαφέρον έχουν οι συζητήσεις στο Σ.Α. του ΟΗΕ.

tsimuha

“Κυβέρνησαν οι Άσαντ καμιά 60 χρόνια τη Συρία, ας κάνουν λίγο στην άκρη για κανέναν άλλο”

Πολυ σωστα, το ιδιο και η οικογενεια των σαουντ στην Σαουδικη Αραβια,γιατι δεν ξεκιναει και εκει εναν πολεμο ο Τραμπ ωστε επιτελους να ερθει και η δημοκρατια σε εκεινη την χωρα;(το ιδιο σε Κουβειτ,Εμιρατα,Καταρ, τι στο διαολο τοσα χρονια οι ιδιες οικογενειες θα κυβερνανε)
Και στο κατω κατω ποιος θα αποφασιζει ποιος κυβερανει σε καθε χωρα, ο Λευκος Οικος.
Θιχτηκε ο Μακρον για τα θυματα στη Συρια, οταν η χωρα του ξεπαστρεψε ενα εκατομμυριο αλγερινους μεσα σε δεκα χρονια εκει δεν θιχτηκε.

Theo

Οι Σαούντ το παίζουν καλύτερα το παιχνίδι, ενώ οι Άσαντ πόνταραν σε ψόφιο άλογο.

ΔΝΤ

Ακριβως! Υποστηριζουν την υπαρξη του Ισραηλ (βασικο) και εχουν πολλα δις $ να ξοδεψουν σε αμερικανικα οπλα.

Theo

Επίσης η Συρία έχει σουνίτικη πλειοψηφία και η οποία δεν θέλει άλλο να είναι υπό τον Άσαντ. Τελείωσε ο Μπααθισμός και στη Συρία.

Με το ζόρι άλλα 60 χρόνια ο Άσαντ γιατί ο Πούτιν θέλει βάση στο Ταρτούς… Δεν βγαίνει. Όποιος δεν το βλέπει δικό του πρόβλημα.

ΔΝΤ

Μια αφελης ερωτηση; Γιατι τοσα χρονια που διαρκει ο εμφυλιος ο Ασαντ δεν εβαλε την Συρια στη SCTO; Οσο να πεις θα του παρειχε μια καποια επιπλεον ασφαλεια απεναντι στο ΝΑΤΟ.

Panagiotisss

καλά όλοι εδώ με τον Άσαντ (Πούτιν) είναι;;; Δηλαδή να το έκανε η Ρωσία επίτηδες δεν παίζει; ή να το έκανε η Συρία, για να νικήσει τον πόλεμο που πολεμάει τόσα χρόνια είναι απίθανο;; μόνο αυτοί οι κακοί αμερικάνοι.. Σαν να μπήκα στο pronews νιώθω

Panagiotisss

Αγαπητή Πτήση, προτείνω να αφιερώσετε ένα άρθρο για τον Θουκιδίδη… https://www.youtube.com/watch?v=SNcJ79qPIg8

ΔΝΤ

Εμ, ειδες οι απιστοι Θωμαδες τι λενε; Πιστευουν ακομη σε συνωμοσιες αντι να υποστηριξουν ανευ αντιλογιας την γνωμη της συμμαχιας….

tsimuha

Nα το εκανε η Ρωσια για ποιο λογο,για να φερει σε δυσκολη θεση τον Ασαντ;
Μα αν το ηθελε αυτο απλα μπορουσε να πει φευγω απο την Συρια και την αλλη μερα ο Ασαντ θα ηταν ιστορια.
Να το εκανε ο Ασαντ για να κερδισει ποιους, τους αμαχους; Οπως και πιο επανω που ειναι τα πτωματα των ανταρτων.Οταν υπαρχουν μονο αμαχοι νεκροι αυτο ειναι εις βαρος του Ασαντ,οχι υπερ του.

vtheofilis

Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους σχολιαστές, αλλά εγώ δεν είμαι με κανέναν, και δεν έχω όρεξη να μπλεχτώ σε μια κατάσταση, χωρίς όφελος για την χώρα μου.

Panagiotisss

ε αυτό ακριβώς… συμφέροντα είναι, συναισθηματισμοί δεν χωρούν. το ίδιο συμβαίνει εδώ και 4000 χρόνια. αλλά όχι ότι και οι καλοί ρώσοι που προστατεύουν το μπουμπούκι τον άσαντ και οι κακοί αμερικάνοι που προσπαθούν να χαλάσουν την υπέροχη κατάσταση. Είναι προφανώς πιο γκρίζα τα πράγματα.

Panagiotisss

*Θουκυδίδη

G.164g ag-cat

Ούτε η Δαμασκός δεν δίνει 90% στον Μπασάρ. Εδώ μέσα πιάνουμε Μπααθικά ποσοστά.

Nikolaos

Είναι γνωστή η απόστασή μου από τον αντιαμερικανισμό. Είναι επίσης γνωστό σε όλους ότι τα μπααθικά καθεστώτα είχαν δύο όψεις, αφενός την απίστευτα κτηνώδη και απάνθρωπη καταστολή των αντιπάλων τους με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και βασανιστήρια που υπερβαίνουν την πλέον νοσηρή φαντασία, αφετέρου την ανεξιθρησκεία έναντι ιδίως των χριστιανών, τη μόρφωση των γυναικών και μια σχετικώς πιο ανοικτή κοινωνία από τα θεοκρατικά καθεστώτα σιιτικής και σουνιτικής κοπής. Είναι τέλος γνωστό ότι η Συρία ανήκει στην εν στενή εννοία σφαίρα επιρροής της ΕΣΣΔ/Ρωσίας, η οποία ντε φάκτο έγινε διάδοχος της Γαλλίας στη διαρρυθμίσεις του Συμφώνου Sykes/Picot για το Λεβάντε. Μιλώ για… Read more »

Panos

Επειδή προ αρχαιοτάτων χρόνων είχα διδαχθεί δύο πράγματα για τον ΟΗΕ στα πλαίσια μαθήματος Διεθνών Οργανισμών, νομίζω ότι η ΓΣ είχε λάβει την απόφαση 377Α «Ενωμένοι για την Ειρήνη» εν μέσω αποχής της ΕΣΣΔ. Η οποία ΕΣΣΔ κατάλαβε ότι έπρεπε πλέον να συμμετέχει και να θέτει βέτο όπου διαφωνεί κι όχι να απέχει γιατί απλά οι ΗΠΑ κάνουν ότι θέλουν σε αυτή την περίπτωση χωρίς η αποχή να απονομιμοποιεί την απόφαση. Όσο για τις ψήφους, αν πάλι δεν με απατά η μνήμη μου, η ΕΣΣΔ απαίτησε επιπλέον τις ψήφους Ουκρανίας και Λευκορωσίας, ως μορφή εξισορρόπησης, διότι η ΓΣ το ’50… Read more »

kinisis

Δύσκολη κατάσταση. Ελπίζω, ο στόχος των Αμερικανών να είναι να πιέσουν τη Ρωσία να εγκαταλείψει τον Ασάντ και να δεχτεί μια λύση συμβιβασμού. Γιατί αν ο στόχος τους είναι ένα στρατιωτικό μπραντεφέρ το πράγμα μπορεί να πάρει τραγικές διαστάσεις. Διάβαζα έκπληκτος τις προάλλες τις δηλώσεις του Pompeo για “εκατοντάδες νεκρούς Ρώσους” στη Συρία μετά από βομβαρδισμό από αμερικανικά αεροσκάφη (αναφερόμενος σε Ρώσους μισθοφόρους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή) και είχα φρίξει. Και ενώ η γειτονιά μας κυριολεκτικά βράζει, εμείς βρισκόμαστε στην πιο αδύναμη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών. Πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεχτικοί και επίσης πρέπει να δώσουμε βάρος στην άμυνα… Read more »

Acer Aspire

Γράφεται: « Με λίγα λόγια, το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποιεί προϊόντα του εμπορίου, τα οποία μετατρέπει σε χημικά όπλα και εξαπολύει με εναέρια μέσα ως βόμβες ελεύθερης πτώσης. Τη τελευταία φορά που ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε μεγάλη έκταση πριν από ένα χρόνο, οι ΗΠΑ απάντησαν εκτοξεύοντας 49 Τόμαχωκ εναντίον αεροπορικής βάσης, χωρίς προφανώς να πετύχουν το σκοπό τους και να τον αποθαρρύνουν από μελλοντικές επιθέσεις. » Αυτό που γράφεται δεν ισχύει γιατί: Στις 7 Απρίλη του 2017 μια βάση του συριακού στρατού βομβαρδίστηκε με πυραύλους κρουζ από τις ΗΠΑ με πρόσχημα μια επίθεση με χημικά που χρεώθηκε στη συριακή… Read more »

PROMAXOS1

Ο Άσαντ ας πληρώσει τις στρατηγικές επιλογές του. Προ συριακού πολέμου ο συριακός στρατός ήταν θεωρητικά μια ογκώδης κι επίφοβη για την περιοχή δύναμη με περισσότερα από 1.000 Τ72 κλπ. Γιατί ο Άσαντ δεν κήρυξε ποτέ γενική επιστράτευση; Γιατί στηρίχθηκε σε κλάσμα του Συριακού Στρατού και σε πολιτοφυλακές; Γιατί έδωσε τον χρόνο σε εξεγερμένους, φυτευτούς πράκτορες, τζιχαντιστές από το Ιράκ και μισθοφόρους να καταλάβουν περιοχές και αποθήκες οπλισμού, καταστρέψουν την δυνατότητα επιστράτευσης σε αυτές, οχυρωθούν, δημιουργήσουν αντίπαλους στρατούς και μεγεθυνθούν; Γιατί ακόμη και στην ζώνη που ελέγχει δεν επιστράτευσε κόσμο για 10 μεραρχίες απλού ΠΖ, δεν τις εκπαίδευσε σκληρά κι… Read more »

Acer Aspire

@ PROMAXOS O Άσαντ δεν πληρώνει τις στρατηγικές επιλογές του. Ένα δείγμα περί του τι πληρώνει εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=aL_KxtYZCRw Από ότι γνωρίζω δεν έχει κήρυξη πόλεμο η Συρία σε κάποια χώρα ή κάποια χώρα να έχει κήρυξη πόλεμο στην Συρία. Για αυτό και ο Άσαντ δεν κήρυξε ποτέ γενική επιστράτευση γιατί πολύ απλά η Συρία δεν είναι σε πόλεμο με κάποια χώρα ή κάνω λάθος; Επίσης σε όλους αυτούς που πολύ σωστά περιγράφεις PROMAXO, οι μισθοφόροι του ΝΑΤΟ (Αμερικής-Ισραήλ-Γαλλίας-Αγγλίας-Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας-κ.λ.π.) κατ’ εμέ, δεν τους δόθηκε χρόνος, αλλά ο χρόνος, το χρήμα, τα στρατιωτικά μέσα είναι υπέρ και δικά τους. Φαντάσου ότι… Read more »

Flight

Το «ελληνόφωνη» δεν θα ξαναγίνει ανεκτή. Ότι κι αν πιστεύετε πολιτικά ή κομματικά, η κάθε κυβέρνηση εκλέγεται δημοκρατικά. Και όσο κι αν πειράζει κάποιους, έχουμε ακόμη δημοκρατία στην Ελλάδα…

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού

14
Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου 'Αμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά $

Related News

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΑ και ΑΓΕΝ, Τρεις Αρχηγοί Επιτελείων μαζί , και κοντά τους ο Αρχηγός Στόλου. Ναι, στη βολή της SST-4…

 Η φωτογραφία ανοίγματος του άρθρου θα λέγαμε πως είναι χαρακτηριστική. Οι 3 από τους 4 αρχηγούς των Επιτελείων, πάνω σε ένα πλοίο του ΠΝ,...

Έκτακτος Προϋπολογισμός για το ΠΝ τώρα, αλλιώς θα μείνουμε με S “μέχρι να σβήσει ο ήλιος”

Δικαίως οι αναγνώστες μας ρωτούν ποιος είναι ο λόγος που γράφουμε άρθρα για τις [email protected], LCS/MMSC, Sa'ar 72/ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, Iver Huitfeld, Adelaide, Arleigh Burke, FREMM,...

Ελληνικό ΤΟΜΑ για το Πεζικό. Μετά τα BRADLEY τί;

Η ΠΤΗΣΗ έχει αναφερθεί με προηγούμενα άρθρα της στην σημασία των σύγχρονων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης για την αναβάθμιση του πεζικού και την ανάγκη του...
- Advertisement -