26.4 C
Athens
Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

Δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει πως η επίθεση με χημικά στη Ντούμα έλαβε χώρα και ευθύνεται το καθεστώς Άσαντ

- Advertisement -

Με τη Ρωσία να αρνείται πως έγινε ρίψη χημικών όπλων στη συριακή πόλη Ντούμα και τη Δύση να βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη λήψη απόφασης βομβαρδισμού των καθεστωτικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, η ερευνητική ομάδα του Bellingcat, παρουσίασε τα ευρήματά της, έπειτα από εξονυχιστική έρευνα ανοιχτών πηγών.
Στις 7 Απριλίου 2018, εμφανίζονται οι πρώτες αναφορές για υποτιθέμενες επιθέσεις με χημικά στη Ντούμα και συγκεκριμένα στο θύλακα που βρισκόταν στα χέρια των αντικαθεστωτικών της Ανατολικής Γκούτα στη Συρία. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, μεγάλος αριθμός ανθρώπων, ανάμεσά τους και παιδιά, σκοτώθηκαν από την επίθεση.
Συνοπτικά, στο σημείο εντοπίστηκε ένα κύλινδρος αερίου υπό πίεση, όμοιος με αυτόν που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για επιθέσεις με χλώριο και ένας μεγάλος αριθμός νεκρών έχει καταγραφεί. Ο αριθμός τους είναι τουλάχιστον 34, σύμφωνα με την έρευνα του Bellingcat.
Παρατηρητές ανέφεραν την απογείωση δυο ελικοπτέρων Mi-8 να κατευθύνονται νοτιοδυτικά από την αεροπορική βάση Dumayr, προς τη κατεύθυνση της Ντούμα, 30 λεπτά πριν την επίθεση, ενώ τα ίδια ελικόπτερα παρατηρήθηκαν και πάνω από τη πόλη την ώρα της επίθεσης.
Η Συριακή Κυβέρνηση έχει στο παρελθόν χρησιμοποιήσει ελικόπτερα Mi-8 για να διεξάγει ανάλογες επιθέσεις με αέριο χλωρίου.
Αναφορές από τη ομάδα Syrian Network for Human Rights, αλλά και το The Violations Documentation Center(VDC), κάνουν λόγο για δυο ξεχωριστές επιθέσεις, μια στις 4 τα ξημερώματα και μια στις 19:30, με τη δεύτερη να είναι η πιο θανατηφόρα. Οι μαρτυρίες έκαναν λόγο για χημικό παράγοντα που προκάλεσε διαφορετικά συμπτώματα από το χλώριο, κάτι που παραπέμπει σε χρήση αερίου νεύρων όπως το σαρίν. To VDC έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω χάρτη από τα σημεία των επιθέσεων. Το τρίτο σημείο επίθεσης, δεν αφορούσε χημικά όπλα.

Η ομάδα με το όνομα «Λευκά Κράνη», ανέφερε επίθεση με χημικά στις 19:45 της 7/4, με 43 νεκρούς και 500 τραυματίες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τα θύματα εκτέθηκαν σε οργανοφωσφορικό (χημικό) παράγοντα.
Εικόνες και βίντεο
Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν μέσω κοινωνικών δικτύων, αμέσως μετά την επίθεση στις 19:30, απεικονίζουν μεγάλο αριθμό απωλειών, με πολλά πτώματα να εντοπίζονται σε ένα κτήριο. Πολλά απο τα πτώματα δείχνουν σημάδια έκθεσης σε χημικό παράγοντα.
Το πρώτο βίντεο, το οποίο είναι ιδιαιτέρως γραφικό, δημοσιεύτηκε στις 00:20 της 8/4 και απεικονίζει πολλά πτώματα διασκορπισμένα σε δωμάτια κατοικίας. Η περιγραφή του βίντεο αποδίδει την επίθεση στον Άσαντ.
Το δεύτερο βίντεο, επίσης πολύ σκληρό, ανέβηκε στις 03:46 της 8/4, καταγράφει περισσότερα πτώματα στο δεύτερο όροφο του ίδιου κτιρίου, καθώς και μια τρύπα στη στέγη του 4ου ορόφου. Σύμφωνα με τη περιγραφή του, οι αφροί στα στόματα των θυμάτων είναι αποτέλεσμα αερίου σαρίν.
Συνολικά, μπορούν να καταμετρηθούν 34 πτώματα, 23 στο ισόγειο, 10 στο δεύτερο όροφο και ένα στη σκάλα μεταξύ 2ου και 3ου ορόφου.
Το τρίτο βίντεο, επίσης ιδιαιτέρως παραστατικό, ανέβηκε στις 17:48 της 8/4, από το αντικαθεστωτικό δίκτυο SMART. Δείχνει την εκκένωση των πτωμάτων από το κτήριο που καταγράφηκαν στο 1ο και 2ο βίντεο.
Το τέταρτο βίντεο έχει τραβηχτεί από ντόπιους ακτιβιστές, ανέβηκε στο Youtube από το Aljazeera, στις 20:44 της 9/4 και απεικονίζει άτομα που φαίνεται πως είναι Ρώσοι στρατιώτες, να εισέρχονται στο κτήριο. Το γεγονός επιβεβαιώνεται από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας που είχε δηλώσει πως μέλη του Russian Reconciliation Centre, επισκέφτηκαν και ερεύνησαν σημεία στη Ντούμα και δεν βρήκαν στοιχεία χημικής επίθεσης.

Αναλύοντας το τέταρτο και το πέμπτο βίντεο, που απεικονίζουν Ρώσους να βρίσκονται στο ίδιο τετράγωνο, οι ερευνητές κατέληξαν πως το κτήριο που δέχτηκε την επίθεση βρίσκεται στις συντεταγμένες 33.573878, 36.404793. Βρίσκεται δηλαδή νοτιοδυτικά της πλατείας al-Shuhada, όπου έλαβε χώρα η επίθεση με χημικά, σύμφωνα με όσα αναφέρουν το Syrian Network for Human Rights και το VDC.

Το έκτο βίντεο που ανέβηκε στις 21:06 της 10/4, ισχυρίζεται πως απεικονίζει μια φιάλη αερίου, στο ίδιο σημείο όπου καταγράφηκαν οι θάνατοι. Η λήψη μετακινείται περιμετρικά και φαίνεται μια τρύπα στην οροφή με ένα κίτρινο δοχείο αερίου, επιτρέποντας τον γεωεντοπισμό στις συντεταγμένες 33.573878, 36.404793, δηλαδή το κτίριο που δέχθηκε την επίθεση με χημικά.

Επομένως εξάγεται το συμπέρασμα πως το βίντεο 1-6 έχουν τραβηχτεί στο ίδιο σημείο, όπου βρέθηκαν και τα δεκάδες πτώματα.
Εξέταση του κυλινδρου
Μετά την επίθεση, καταγράφηκε η παρουσία δυο κίτρινων κυλίνδρων αερίου. Ο πρώτος στο κτίριο με τις πολλές απώλειες και ο δεύτερος σε μη αναγνωρισμένο μέχρι στιγμής σημείο.

Οι εξωτερικές μετατροπές στο κύλινδρο, είναι παρόμοιες με αυτές που έχουν καταγραφεί σε άλλες επιθέσεις με χλώριο, όπως αυτή του Αυγούστου 2017 στο Khan al-Assal:

Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί και καταγραφεί σε ανάλογες επιθέσεις στο Χαλέπι από το 2014.

Η πιο πρόσφατη εμφάνισή τους είναι στην εναέρια επίθεση με χλώριο στις 14 Φεβρουαρίου 2018 στο Saraqib.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων (OPCW), έχει καταγράψει τη χρήση κίτρινων κυλίνδρων με χλώριο και τη ρίψη τους από ελικόπτερα στο παρελθόν. Η χρήση χημικού παράγοντα σαρίν είναι μάλλον απίθανη και θα μπορούσε να εξηγηθεί από τη παρερμηνεία των συμπτωμάτων, ή τη χρήση όπλου που μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί.
Τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας του Bellingcat, αναφέρουν πως τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση με χημικά της 7ης Απριλίου, σε κτίριο πλησίον της πλατείας al-Shuhada, πιθανότατα από χλώριο που ρίφθηκε από ζεύγος ελικοπτέρων Mi-8 που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Dumayr.
Ορισμένα επιπλέον στοιχεία
Το χλώριο είναι το «ιδανικό» όπλο επιλογής όταν αναφερόμαστε σε εύκολη κατασκευή και χρήση χημικών όπλων, για τον απλούστατο λόγο πως δεν ελέγχεται διότι είναι βιομηχανικό προϊόν, ενώ η μίξη του με άλλα απλά χημικά (δεν τα αναφέρουμε για ευνόητους λόγους), μπορούν να το μετατρέψουν από υγρή μορφή σε αέριο. Το καθεστώς του Άσαντ είχε συμφωνήσει για τη καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου, κάτι που επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό ήδη από το 2014, ωστόσο η χρήση χλωρίου ως όπλο έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητους παρατηρητές σε πλείστες περιπτώσεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Οι κίτρινοι κύλινδροι που περιέχουν χλώριο σε αέρια μορφή, πωλούνται στο εμπόριο και μοιάζουν με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία. Είναι τόσο κοινοί, που ο εντοπισμός της προέλευσής τους είναι αδύνατος.

Σημειωτέον, το κίτρινο χρώμα χρησιμοποιείται για την εύκολη αναγνώριση των κυλίνδρων που περιέχουν χλώριο στο εμπόριο.

Reuters, February 13, 2017

Με λίγα λόγια, το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποιεί προϊόντα του εμπορίου, τα οποία μετατρέπει σε χημικά όπλα και εξαπολύει με εναέρια μέσα ως βόμβες ελεύθερης πτώσης. Τη τελευταία φορά που ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε μεγάλη έκταση πριν από ένα χρόνο, οι ΗΠΑ απάντησαν εκτοξεύοντας 49 Τόμαχωκ εναντίον αεροπορικής βάσης, χωρίς προφανώς να πετύχουν το σκοπό τους και να τον αποθαρρύνουν από μελλοντικές επιθέσεις. Αυτή τη φορά, η πολεμική ρητορική βρίσκεται στα ύψη με τον Πρόεδρο Τραμπ να προαναγγέλλει επίθεση και να προειδοποιεί τη Ρωσία.


Αρχική δημοσίευση

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
vtheofilis

Το ερώτημα είναι, αν όντως το καθεστώς Άσσαντ ευθύνεται, γιατί να το κάνει, αν κερδίζει τους όποιους αντικαθεστωτικούς; Γιατί να φέρει σε δύσκολη θέση την Ρωσία;
Αν σε κάποιες περιπτώσεις πήγαν στα σημεία της επίθεσης Ρώσοι, γιατί δεν προσπάθησαν να καταστρέψουν τυχόν αποδείξεις;

kafes_filtrou

και πάλι δεν αποδεικνύει ότι το έκανε ο ασαντ εντάξει ο ασαντ δεν είναι και απο τα καλύτερα παιδιά αλλά και πάλι γιατί αφού κερδίζει να κάνει κάτι τέτοιο ξέροντας την αντίδραση τον δυτικών?

Ioannis_Alimos

Όταν ακούω για “λευκά κράνη” είμαι πεπεισμένος 100% ότι πρόκειται για προβοκάτσια – προπαγάνδα. Τους παρακολουθούμε χρόνια τώρα να κάνουν “τα δικά τους”. Η ιστορία τους είναι πολύ αμαρτωλή στην Συρία…

Gunner

Είναι πραγματικά αστείο αυτό που γίνεται. Την μια επίθεση με χημικά εναντίον διπλού πράκτορα στην Αγγλία, με τους Άγγλους να αρνούνται να δώσουν στοιχεία και να κατηγορούν την Ρωσία και τώρα επίθεση με χημικά στην Συρία και αμέσως βγαίνουν κάποιοι και λένε ότι η Συριακή Κυβέρνηση είναι πίσω από την Επίθεση. Συγνώμη που το λέω αλλά αυτήν την φορά είναι τόσο χοντροκομμένο το στήσιμο που βγάζει μάτι.

tsimuha

Ε δεν κρατιεμαι θα το πω γιατι θα σκασω.
Πολυ αντιαμερικανισμο φυσαει εδω μεσα,για πιο ηρεμα,αυτο μας ελειπε.Πεθαινουν αμαχοι,γυναικες,παιδακια και εσεις δεν δειχνετε κανενα σεβασμο.Ευτυχως υπαρχει αυτος ο αγιος ανθρωπος και θα βαλει τα πραγματα στην θεση τους.
Και μονο που ακουει οτι καπου πεθαινουν παιδακια αυτοματα γινεται τιμωρος.Αρκει μονο η χωρα που πεθαινουν τα παιδακια και οι αλλοι αμαχοι να ειναι στην σφαιρα επιρροης της ρωσιας,γιατι για κατι αλλα παιδακια πχ στην Αφρικη οπου πεθαινουν καθε μερα εκατονταδες απο τις διαφορες φατριες ( και δεν υπαρχουν ρωσικες βασεις εκει ) κυριολεκτικα χεστ@καμε.

kiriakos

Ναι γιατί να το κάνει ο Άσσαντ αφού κερδίζει. Όμως αυτό πως το εξηγείτε; “μέλη του Russian Reconciliation Centre, επισκέφτηκαν και ερεύνησαν σημεία στη Ντούμα και δεν βρήκαν στοιχεία χημικής επίθεσης”. Οι άνθρωποι δεν φαίνεται να σκοτώθηκαν από εκρήξεις συμβατικών όπλων

Gilan

Ένα έχω να πω: Οι Αμερικανοί έχουν ρίξει δύο φορές χημικά στην Συρία, την πρώτη φορά βομβάρδισαν και την δεύτερη φορά (τώρα δηλαδή) πάλι θέλουν να βομβαρδίσουν.
Απορία: Αυτοί οι άνθρωποι που κυβερνούν τον κόσμο, θα διστάσουν να μας ψεκάσουν με αεροπλάνα;

Stamskoup

Εντάξει, πήγαν και βρήκαν “Κίτρινους κύλινδρους του εμπορίου” αμεσα διαθέσιμους ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ στα μέρη που τους υπεδειξαν οι αντικαθεστωτικοί …και υπήρχαν “μάρτυρες” που είδαν δυο ελικόπτερα να απογειώνονται από αεροπορική βάση και να πετάν στην περιοχή (τι λε ρε παιδί μου!…ατράνταχτο στοιχείο σε μια περιοχή που πετάει όλο το ΝΑΤΟ ) …και βρήκαν τους κυλίνδρους μέσα από μια τρύπα στην οροφή στα κτίρια που τους είπαν τα “Λευκά κράνη” ότι σκοτώθηκαν οι πιο πολλοί. Ρε τι διατρητικοί που είναι αυτοί οι φτηνοί κύλινδροι του εμπορίου! (..και με χρονοδιακόπτη καθυστέρησης!) Δεν πάμε να πάρουμε καμιά 10-20 χιλιάδες από αυτούς για την ΠΑ;!! Και ήταν λέει και κάτι Ρώσοι κοντά εκεί σε κάτι κτίρια …σε στενά πολιορκουμενη περιοχλη. Και τα έριξαν τα χημικά ΑΦΟΥ είχαν αφησει όλους τους αντικαθεστωτικούς να φύγουν ήσυχοι μαζι με τις οικογένειες(;!) τους πριν καμια εβδομάδα. Και πέθανε πολύς κοσμάκης …αλλά πτώματα μετρημένα στην σειρά πουθενά …κάπου εδώ σταματάω γιατί η προσβολή της νοημοσύνης είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήνουμε σε αδίστακτους.

Παρις

Μου μυρίζει υπόθεση “Όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιρακ”.

Pagoboy

Λευκα κρανη?? Ημαρτον ρε παιδια….οποιος ψαξει το δικτυο θα καταλαβει τι ειναι…σαν κατι ΜΚΟ στα νησια μας που μονο ΜΚΟ δεν ειναι.
Ενταξει ας ακουσουμε και λιγο την αλλη πλευρα του ασσαντ…
Κέρδιζε κατα γενικη εκτίμησή τη μαχη εκει πολυ βολικο για τους δυτικους δεν νομιζτε?? Χωρις να παιρνω γενικα το μέρος του ασσαντ ρωσσων ιρανων…

edern99

Κάθε φορά που ο Ασαντ κερδίζει έδαφος (και ΔΕΝ συμπαθώ τον Ασαντ για να μην παρεξηγηθώ) και κάθε φορά που οι Αμερικάνοι σκέφτονται να αποχωρήσουν από τη Συρία, όλως τυχαίως συμβαίνει “επίθεση με χημικά” τα οποία, επίσης όλως τυχαίως, σκοτώνουν κυρίως γυναικόπαιδα και προβάλονται σε όλα τα Δυτικά ΜΜΕ. Ερώτηση 1) γιατί ο Ασαντ να χρησιμοποιήσει χημικά όταν έχει κερδίσει στη Γούτα και μάλιστα λίγο μετά την οριστική αποχώρηση και των τελευταίων αντικαθεστωτικών; τί έχει να κερδίσει; 2) ποιοί είναι αυτοί που με νύχια και με δόντια ΔΕΝ θέλουν αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία; μήπως οι αντικαθεστωτικοί; και ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσεις δικαιολογία στους Αμερικάνους να παραμείνουν στη Συρία; μήπως οι καταγγελίες για “επιθέσεις με χημικά όπλά”;

dimitrisx

Πολύ βολικό. Θα είναι από το χημικό οπλοστάσιο του Σαντάμ, να ρωτήσουμε τον Μπλέρ κάτι θα ξέρει.

Theo

Ο Άσαντ είναι τελειωμένος. Δεν τον θέλει κανείς, παρά μόνο οι ρώσοι που τον κρατάνε πολιτικά ζωντανό με το ζόρι.
Το ζήτημα της Συρίας είναι μόνο πολιτικό. Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να ενώσει τους λαούς της Συρίας σε ένα κράτος; Μάλλον κάνεις οπότε πάμε στο plan B, δηλαδή σε ομοσπονδία. Εκεί όμως θα γίνει μοιρασιά στην εμπλέκονται τα τοπικά με τα διεθνή συμφέροντα.
Αν πάλι ούτε η ομοσπονδία μπορεί να σταθεί, πάμε σε plan C όπως κάνει η Τουρκία με το Αφρίν, δηλαδή ενσωμάτωση όπου είναι δυνατόν.

dacourtgr

Οι Ιρανοί και η Χεζμπολά έχουν απλώσει πολύ τα πόδια τους στην Συρία, οι Αμερικανοί βρήκαν ένα τρόπο για να τα κοντύνουν λίγο έως πολύ. Δεν θα είναι χτύπημα κατά του Άσαντ αλλά περισσότερο Αμερικάνοι vs Χεζμπολά-Ιράν. Ο Τραμπ άλλωστε πρέπει να κερδίσει πόντους στην διεθνή σκακιέρα και στο πολυδιάστατο πολεμικό παίγνιο της Συρίας έχει χάσει την μπάλα προ πολλού. Μια ιστορία απλά και μόνο για βρει αφορμή ο Τραμπ να χτυπήσει.. Τα «λευκά κράνη» θα κάνουν για άλλη μια φορά την δουλειά τους.

Alex

Στον πολεμο στην Συρια η λογικη εχει χαθει απο καιρο. Το ερωτημα που μπαινει και ειναι ευλογο και σωστο ειναι γιατι το καθεστως ενω ξερει πως απο μια τετοια επιθεση υπαρχει πιθανοτητα μεχρι και να πεσει να το πραξει;; Αν οντως το καθεστως που προσωπικα το θεωρω υπαιτιο για πολλα εκανε την επιθεση για να καμψει το ηθικο των αντιπαλων αφου ουσιωδη αποτελεσματα δεν ειχε, σημαινε πως δεν φοβοταν αντιποινα και ειχε την καλυψη των Ρωσων.. ειτε ειναι προβοκατσια αλλα απο ποιους;; Εχουν οι αντικαθεστωτικοι ελικοπτερα και διεξαγουν χημικο πολεμο;; δεν στεκει.. Υπαρχουν θυλακες αντικαθεστωτικων μεσα στο στρατευμα του Ασαντ και δημιουργουν προβοκατσιες..;; πολλα τα ερωτηματα που δεν μπορει να απαντησει το συγκεκριμενο αρθρο..

x-m

Μια άλλη προσσέγγιση:
https://southfront.org/there-are-some-problems-with-gas-cylinders-videos-used-by-white-helmets-as-evidence-of-douma-attack/
Τώρα, ποιά είναι η αλήθεια…..;;;;

tallyhogr

Εγω δεν βρίσκω κανένα πρόβλημα με την χρήση χημικων η οποιουδήποτε αλλου μέσου που προσφέρεται για την εξόντωση του αντιπάλου. Συνθηκές και μ@λακίες. Ο πόλεμος ειναι πόλεμος και δεν εχει καμια ηθικη υπόσταση ουτε κάνει διακρίσεις.
Προσωπικά θα χρησιμοποιουσα οτι ηταν δυνατό για να εξοντωσω τον αντιπαλο. Αν αυτο λέγεται βιολογικα, χημικά, νάρκες, φωσφόρος, ναπαλμ, ας ειναι… Στον πολεμο ολα επιτρέπονται.
Το αν έγινε χρήση στην προκειμένη περίπτωση… δεν το ξέρω. Σίγουρα ομως ο λογος των δυτικών δεν εχει καμία βαρύτητα. Αν σκεφτούμε τα ψέμματα τις αρκουδας που αράδιασαν αλλες φορές για να αιτιολογήσουν αναλογες επεμβάσεις, δεν χρειάζεται να ακουσουμε κάτι αλλο απο μέρους τους.

Jorj_McKie

Αυτός ο Άσαντ, κάθε φορά αφού έχει σχεδόν κερδίσει ρίχνει τα χημικά! Όταν δυσκολεύεται ποτέ!
Στο Jawbar και στο Ein Terma που έχει χάσει τόσο κόσμο τα τελευταία χρόνια γιατί δεν έριξε;
Αυτά δεν τρώγονται με τίποτα…
Ούτε μία στο εκατομμύριο δεν υπάρχει περίπτωση να έγιναν έτσι τα πράγματα!

Ellinokyprios

Ο Άσαντ είναι ικανός γι’αυτό το έγκλημα, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία, αλλά…έχω επίσης να παρατηρήσω ότι πολλές ‘συμπτώσεις’ συμβαίνουν με αυτά τα περιβόητα χημικά κάθε φορά που οι δυτικοί θέλουν προωθήσουν πιο δυναμικά τις όποιες επιδιώξεις του, έρχεται με παράξενα βολικό τρόπο ο Άσαντ να τους δώσει τα προσχήματα που χρειάζονται…
Στην εποχή των fake news γίνεται ολοένα κα πιο δύσκολο να βγάλει κανείς άκρη, και επιπλέον η προβοκάτσια πάντοτε ήταν ‘εργαλείο υψηλής πολιτικής!’
Στο θέμα της πληροφόρησης σας λέω, αναφέροντας απλά ένα γεγονός, εσείς αποτελείτε πολύ μεγάλη εξαίρεση!

Theo

Κυβέρνησαν οι Άσαντ καμιά 60 χρόνια τη Συρία, ας κάνουν λίγο στην άκρη για κανέναν άλλο. Δεν κερδίζει ο Άσαντ. Είναι ξεψυχισμένος. Το κακό είναι ότι πήρε στον τάφο του και όλη τη Συρία.
Περίπου το ίδιο πήγε να γίνει στην Ελλάδα με τη σημερινή συγκυβέρνηση αλλά ευτυχώς εδώ το παιχνίδι παίζεται αλλιώς.

Στέφανος

Απίστευτη προσέγγιση! Φαντάζομαι οτι κάλλιστα θα μπορούσε η κάθε Bellingcat να υποκαταστήσει τον Ο.Η.Ε, τη Διεθνή Αμνηστεία και όλους τους θεσμικά κατοχυρωμένους και κοινά αποδεκτούς διεθνής οργανισμούς (ακόμη κι αυτούς που επιμαίνουν να διατηρούν κάποια στοιχειώδη ανεξαρτησία). Αφού η Bellingcat είπε έτσι, έτσι θα είναι. Ας ξεκινήσει ο βομβαρδισμός.
ΥΓ1: Η Διεθνής Κοινή Γνώμη ακόμη περιμένει να δει τα αποδεικτικά των χημικών όπλων του Σανταμ Χουσεϊν. Όχι οτι μιλάμε για κάποιο “άγγελο”, αλλα -όπως καταλαβαίνεται- καλό τα παραμυθάκι, αλλα κάπου κούρασε και πρέπει να το αλλάξει το Department of State. Έστω και επιδερμικά.
ΥΓ2: Μακάρι να υπάρξει απίστευτης αγριότητας και αποφασιστικότητας απάντηση απο την άλλη πλευρά σε περίπτωση που τολμήσουν χτύπημα οι νατοικοί. Κάπου πρέει να του μπει ένα όριο. Ακόμη και με τη χρύση πυρηνικής βίας. Να μάθουν να σέβονται και την άλλη πλευρά. Με κάθε τίμημα. Ακόμη και την συνέχιση της ύπαρξης του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη Γη. Να γίνει απόλυτα κατανοητό απο όλους οτι είτε θα υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός, είτε θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
ΥΓ3: Ο πυρηνικός εφιάλτης για όσους θεωρούν οτι δύνανται να “ουκρανοποιήσουν” όποια γωνιά της γης επιβάλουν τα συμφέροντά τους, εξοπλίζοντας φασιστικές ορδές και ρίχνοντας δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις βρίσκεται πιο κοντά παρα ποτέ! Και δεν θα τους σώσουν ούτε τα πανάκριβα καταφύγιά τους απο την πυρηνική μόλυνση. Απλά πράγματα κύριε Επαχτίτη. Να αφήσουν τις επιλεκτικές ευαισθησίες άπαντες και να σεβαστούν οι μεν τους δε, γιατί άλλος δρόμος ΔΕΝ υπάρχει πλεον.

jasonark

Δημοσιογραφική έρευνα από μια ‘ομάδα’ (τι σημαίνει ομάδα εν προκειμένω ακριβώς) με βάση ανοικτές πηγές. Δηλαδή δεν βρέθηκαν καν εκεί να έχουν πρωτογενή στοιχεία.
Αξία λίγο πάνω από το μηδέν.
Περισσότερο ενδιαφέρον έχουν οι συζητήσεις στο Σ.Α. του ΟΗΕ.

tsimuha

“Κυβέρνησαν οι Άσαντ καμιά 60 χρόνια τη Συρία, ας κάνουν λίγο στην άκρη για κανέναν άλλο”
Πολυ σωστα, το ιδιο και η οικογενεια των σαουντ στην Σαουδικη Αραβια,γιατι δεν ξεκιναει και εκει εναν πολεμο ο Τραμπ ωστε επιτελους να ερθει και η δημοκρατια σε εκεινη την χωρα;(το ιδιο σε Κουβειτ,Εμιρατα,Καταρ, τι στο διαολο τοσα χρονια οι ιδιες οικογενειες θα κυβερνανε)
Και στο κατω κατω ποιος θα αποφασιζει ποιος κυβερανει σε καθε χωρα, ο Λευκος Οικος.
Θιχτηκε ο Μακρον για τα θυματα στη Συρια, οταν η χωρα του ξεπαστρεψε ενα εκατομμυριο αλγερινους μεσα σε δεκα χρονια εκει δεν θιχτηκε.

ΔΝΤ

Μια αφελης ερωτηση; Γιατι τοσα χρονια που διαρκει ο εμφυλιος ο Ασαντ δεν εβαλε την Συρια στη SCTO; Οσο να πεις θα του παρειχε μια καποια επιπλεον ασφαλεια απεναντι στο ΝΑΤΟ.

Panagiotis

καλά όλοι εδώ με τον Άσαντ (Πούτιν) είναι;;; Δηλαδή να το έκανε η Ρωσία επίτηδες δεν παίζει; ή να το έκανε η Συρία, για να νικήσει τον πόλεμο που πολεμάει τόσα χρόνια είναι απίθανο;; μόνο αυτοί οι κακοί αμερικάνοι.. Σαν να μπήκα στο pronews νιώθω

Panagiotis

*Θουκυδίδη

G.164g ag-cat

Ούτε η Δαμασκός δεν δίνει 90% στον Μπασάρ. Εδώ μέσα πιάνουμε Μπααθικά ποσοστά.

Nikolaos

Είναι γνωστή η απόστασή μου από τον αντιαμερικανισμό. Είναι επίσης γνωστό σε όλους ότι τα μπααθικά καθεστώτα είχαν δύο όψεις, αφενός την απίστευτα κτηνώδη και απάνθρωπη καταστολή των αντιπάλων τους με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και βασανιστήρια που υπερβαίνουν την πλέον νοσηρή φαντασία, αφετέρου την ανεξιθρησκεία έναντι ιδίως των χριστιανών, τη μόρφωση των γυναικών και μια σχετικώς πιο ανοικτή κοινωνία από τα θεοκρατικά καθεστώτα σιιτικής και σουνιτικής κοπής. Είναι τέλος γνωστό ότι η Συρία ανήκει στην εν στενή εννοία σφαίρα επιρροής της ΕΣΣΔ/Ρωσίας, η οποία ντε φάκτο έγινε διάδοχος της Γαλλίας στη διαρρυθμίσεις του Συμφώνου Sykes/Picot για το Λεβάντε. Μιλώ για “εν στενή εννοία” για να διαχωρίσω από Αίγυπτο και Λιβύη. Στην ίδια λίγκα ήταν Αλγερία (ακόμη, αλλά μπαλαντέρ, λόγω μεγέθους και ορυκτού πλούτου, όπως και θέσεως στον αντιτρομοκρατικό αγώνα) και Ν. Υεμένη (Θεός σχωρέσ’την …).
Δεν είναι σώφρον να επιδιώκουν οι ΗΠΑ την έξωση της Ρωσίας από τη Συρία, και δεν νομίζω ότι το σκέφτονται καν, το τουϊτ ενός ηλιθίου, που αύριο μπορεί να ξεψυχήσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου από το στρες όπως παρ’ ημίν ένας κάποτε ισχυρός ανήρ, δεν αλλάζει κάτι σε αυτό.
Η φυσική συμμαχία για τις ΗΠΑ θα ήταν με το Ιράν, αρχαιότατο πεπαιδευμένο και εμπορικό έθνος. Αλλά όσο οι μουλάδες θα αξιώνουν την κυριαρχία σφυρηλατώντας σιιτικό άξονα ως το Λεβάντε προς αμφισβήτηση της ύπαρξης του Ισραήλ (η τελευταία και χειρότερη εναπομείνασα μορφή θεσμικού ρατσισμού στον πλανήτη), οι ΗΠΑ θα στηρίζουν Σαουντ, που άλλωστε έχουν και μεγαλύτερη οικονομική δύναμη και μικρότερη δυναμική (πολιτική, στρατιωτική, επιστημονική) ως έθνος σε σχέση με το Ιράν.
Ο δε ΟΗΕ είναι ανύπαρκτος, και δεν είναι σώφρον να τον λαμβάνει κανείς υπόψη του, λόγω βέτο το Σ.Α. είναι ανίσχυρο, και η μόνη επέμβαση ουσίας που αποφασίστηκε παρά τη θέληση μονίμου μέλους του Σ.Α.ήταν η επέμβαση στην Κορέα κατά της εισβολής των Βορείων το 1950, με την απόφαση 377Α της ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ, με 52 υπέρ, 5 κατά (εκ των οποίων 3 ήταν ψήφοι της ΕΣΣΔ, είχε ψήφο και ως Ένωση και για κάθε μία ΣΣΔ! Ωραία καλπονοθευτική ρύθμιση διεθνούς εμβελείας!!) και 2 αποχές (Ινδία, Αργεντινή, που ακόμη πληρώνουν την ατυχή ψήφο τους γιατί ο μπάρμπα Σαμ έχει μνήμη ελέφαντα, πράγμα που πρέπει να ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΤΩΡΑ …).

kinisis

Δύσκολη κατάσταση. Ελπίζω, ο στόχος των Αμερικανών να είναι να πιέσουν τη Ρωσία να εγκαταλείψει τον Ασάντ και να δεχτεί μια λύση συμβιβασμού. Γιατί αν ο στόχος τους είναι ένα στρατιωτικό μπραντεφέρ το πράγμα μπορεί να πάρει τραγικές διαστάσεις.
Διάβαζα έκπληκτος τις προάλλες τις δηλώσεις του Pompeo για “εκατοντάδες νεκρούς Ρώσους” στη Συρία μετά από βομβαρδισμό από αμερικανικά αεροσκάφη (αναφερόμενος σε Ρώσους μισθοφόρους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή) και είχα φρίξει.
Και ενώ η γειτονιά μας κυριολεκτικά βράζει, εμείς βρισκόμαστε στην πιο αδύναμη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών. Πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεχτικοί και επίσης πρέπει να δώσουμε βάρος στην άμυνα της χώρας, και δεν αναφέρομαι μόνο σε εξοπλιστικά.

Acer Aspire

Γράφεται:
« Με λίγα λόγια, το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποιεί προϊόντα του εμπορίου, τα οποία μετατρέπει σε χημικά όπλα και εξαπολύει με εναέρια μέσα ως βόμβες ελεύθερης πτώσης. Τη τελευταία φορά που ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε μεγάλη έκταση πριν από ένα χρόνο, οι ΗΠΑ απάντησαν εκτοξεύοντας 49 Τόμαχωκ εναντίον αεροπορικής βάσης, χωρίς προφανώς να πετύχουν το σκοπό τους και να τον αποθαρρύνουν από μελλοντικές επιθέσεις. »
Αυτό που γράφεται δεν ισχύει γιατί:
Στις 7 Απρίλη του 2017 μια βάση του συριακού στρατού βομβαρδίστηκε με πυραύλους κρουζ από τις ΗΠΑ με πρόσχημα μια επίθεση με χημικά που χρεώθηκε στη συριακή κυβέρνηση.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ θα παραδεχόταν αργότερα πως δεν έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για χρήση χημικών από τη συριακή κυβέρνηση. «Ψάχνουμε για αποδεικτικά στοιχεία. Δεν έχω κανένα στοιχείο, αξιόπιστο ή μη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εδώ η πηγή της δήλωσης του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ:
U.S. Department of Defense
https://www.defense.gov/News/Transcripts/Transcript-View/Article/1431844/media-availability-by-secretary-mattis-at-the-pentagon/

Promaxos

Ο Άσαντ ας πληρώσει τις στρατηγικές επιλογές του. Προ συριακού πολέμου ο συριακός στρατός ήταν θεωρητικά μια ογκώδης κι επίφοβη για την περιοχή δύναμη με περισσότερα από 1.000 Τ72 κλπ. Γιατί ο Άσαντ δεν κήρυξε ποτέ γενική επιστράτευση; Γιατί στηρίχθηκε σε κλάσμα του Συριακού Στρατού και σε πολιτοφυλακές; Γιατί έδωσε τον χρόνο σε εξεγερμένους, φυτευτούς πράκτορες, τζιχαντιστές από το Ιράκ και μισθοφόρους να καταλάβουν περιοχές και αποθήκες οπλισμού, καταστρέψουν την δυνατότητα επιστράτευσης σε αυτές, οχυρωθούν, δημιουργήσουν αντίπαλους στρατούς και μεγεθυνθούν; Γιατί ακόμη και στην ζώνη που ελέγχει δεν επιστράτευσε κόσμο για 10 μεραρχίες απλού ΠΖ, δεν τις εκπαίδευσε σκληρά κι εντατικά για 2 έτη και δεν τις έριξε μετά σε μία μία τις πόλεις που ελέγχουν οι αντίπαλοί του, να τις καταλάβει με βαρύ ΠΖ-οδομαχίες, όλμους, ελεύθερους σκοπευτές, μηχανικό εφόδου-αρουραίους, θωρακισμένες μπουλντόζες, γκρέμισμα/τρύπημα τοίχων και μεσοτοιχιών, χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες και φλογοβόλα (δηλαδή αλά Φαλούτζα στυλ) με τη ροή εξίσου σκληρά εκπαιδευμένων αναπληρωτών να αναπληρώνουν τις όποιες απώλειες;
Διότι δεν είχε εμπιστοσύνη στον στρατό του, παρά μόνο σε καποιες μονάδες “πραιτωριανών” και με αυτές μόνο θέλει να καθαρίσει. Κι επειδή δεν μπορεί, χρειάζεται και Ρώσους, Ιρανούς Φρουρούς, Χεσμπολά κλπ. Δεν εμπιστεύεται ούτε τους σιίτες να στρατολογήσει μαζικά, γι’ αυτό πέραν των “πραιτωριανών”, οι υπόλοιποι Σύριοι που είναι υπό τον έλεγχό του σχηματίζουν μόνο εθελοντικές πολιτοφυλακές. Δεν ήθελε να κάνει μαζική επιστράτευση, την εχθρευόταν κι ακόμη την εχθρεύεται.
Αυτά πληρώνονται.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί είναι ΥΨΙΣΤΗΣ σημασίας να μην διακινούμε φωτογραφίες από δραστηριότητες των ΕΔ (παράδειγμα)

Το λεγόμενο "Open Source Intelligence" (OSINT), είναι ένας τρόπος αποκόμισης στοιχείων για διάφορες δραστηριότητες (ακόμη και αυτές ενός αντιπάλου), με τη χρήση ανοιχτών, δηλαδή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ, O KyrNG γράφει για τις φρεγάτες: Πρόγραμμα Φρεγατών Πολεμικού...

27
To ptisidiastima.com & navaldefence.gr, συνεχίζει να δίνει "βήμα" στους αναγνώστες/σχολιαστές μας. Όταν τα σχόλια, είναι τεκμηριωμένα, ακόμη κι αν δεν συμφωνούν με άλλα άρθρα...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά

Related News

Γιατί είναι ΥΨΙΣΤΗΣ σημασίας να μην διακινούμε φωτογραφίες από δραστηριότητες των ΕΔ (παράδειγμα)

Το λεγόμενο "Open Source Intelligence" (OSINT), είναι ένας τρόπος αποκόμισης στοιχείων για διάφορες δραστηριότητες (ακόμη και αυτές ενός αντιπάλου), με τη χρήση ανοιχτών, δηλαδή...

ΑΠΟΨΗ: Θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στις Ένοπλες Δυνάμεις;

Για πολλούς, πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Μιλάμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της COVID-19 γενικότερα και ειδικότερα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.Τα Επιτελεία,...

H αγορά των 18 Rafale και των 4+3 MH-60R Romeo, κορυφαίες κινήσεις υπεροχής απέναντι στην Τουρκία. Εξηγούμε το γιατί

 H Ελλάδα είναι ιστορικά τυχερή και άτυχη, πάντα την ίδια στιγμή. Τυχερή, γιατί βρίσκεται σε ένα υπέροχο μέρος, και άτυχη, γιατί βρίσκεται συνήθως δίπλα...