29 C
Athens
Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Το άδοξο τέλος του διαβόητου Λαβρέντι Μπέρια

Το άδοξο τέλος του διαβόητου Λαβρέντι Μπέρια

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Λαβρέντι Παβλόβιτς Μπέρια γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1899 και ήταν Γεωργιανός, όπως ο Στάλιν. Συμμετέχοντας σε επαναστατικές δραστηριότητες από την εφηβεία του και επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας αργότερα στη Γεωργία, επιβλέπει τις αδίστακτες εκκαθαρίσεις της δεκαετίας του 1930 στην περιοχή του και φθάνει στη Μόσχα το 1938 για να γίνει βοηθός του τότε επικεφαλής της Μυστικής Αστυνομίας (NKVD – Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων) Νικολάι Γιεζόφ. Σύντομα διαδέχθηκε τον Γιεζόφ, ο οποίος εκτελέστηκε έπειτα από εντολή του Στάλιν. Ο Μπέρια θα αναλάμβανε υπεύθυνος των σοβιετικών γκούλαγκ και ήταν διαβόητος για τα σαδιστικά του βασανιστήρια και τους βιασμούς γυναικών και νεαρών κοριτσιών.

Όταν ο Στάλιν πέθανε στις 5 Μαρτίου 1953, ο Μπέρια καταλήγει σε συμφωνία με τον παλαιό σύμμαχο του και διάδοχο του Στάλιν, Γκεόργκι Μαλένκοφ και του ανατέθηκαν τα υπουργεία Κρατικής Ασφάλειας και Εσωτερικών Υποθέσεων που τον έδωσαν τον έλεγχο τόσο της μυστικής όσο και της τακτικής αστυνομίας, καθώς και μιας ισχυρής ομάδας “πραιτοριανών” που ήταν υποχρεωμένοι να εκτελούν τις διαταγές του.

Αν και αρχικά ο Μπέρια έδειξε πως ήθελε να “χαλαρώσει” τον σταλινισμό, οι υπόλοιποι ισχυροί άνδρες της ΕΣΣΔ, συνέχισαν να τον φοβούνται και έτσι άρχισε να οργανώνεται ένα σχέδιο για την απομάκρυνσή του.

Οι μαρτυρίες για όσα συνέβησαν στη συνέχεια ποικίλλουν σημαντικά, αλλά φαίνεται ότι η “απομάκρυνση” της Μπέρια σχεδιάστηκε από τον Νικίτα Χρουστσόφ, γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, ο οποίος εξασφάλισε την υποστήριξη άλλων ισχυρών ανδρών, μεταξύ των οποίων ο Μαλένκοφ, ο Στρατάρχης Ζουκόφ κτλ. Στις 26 Ιουνίου, σε μια συνωμοτική συνάντηση των ισχυρών ανδρών της ΕΣΣΔ στο Κρεμλίνο, ο Χρουστσόφ εξαπέλυσε μια ευθεία επίθεση εναντίον του Μπέρια, κατηγορώντας τον ότι ήταν ένας κυνικός καριερίστας και κατάσκοπος των Βρετανών.

Ο Μπέρια ξαφνιάστηκε και είπε: «Τι συμβαίνει, Νικήτα;» και ο Χρουστσόφ του είπε ότι σύντομα θα μάθει. Ο βετεράνος Υπουργός Εξωτερικών Μολότοφ και άλλοι στράφηκαν κατά του Μπέρια και ο Χρουστσόφ υπέβαλε πρόταση για την άμεση απόλυση του. Πριν από την ψηφοφορία, ο πανικόβλητος Μέλενκοφ, πίεσε ένα κουμπί στο γραφείο του που ήταν το προκαθορισμένο σήμα προς τον στρατάρχη Ζούκοφ και μια ομάδα ένοπλων αξιωματικών από ένα διπλανό δωμάτιο, οι οποίοι όρμησαν και συνέλαβαν τον Μπέρια.

Οι άνδρες του Μπέρια φρουρούσαν το Κρεμλίνο, οπότε οι αξιωματικοί αναγκάστηκαν να περιμένουν μέχρι τη νύχτα, πριν τον τοποθετήσουν στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου και τον οδηγήσουν αρχικά στη φυλακή του Lefortovo και στη συνέχεια στην έδρα του στρατηγού Moskalenko, διοικητή της αεροπορικής άμυνας της Μόσχας, όπου φυλακίστηκε σε υπόγειο καταφύγιο. Η αντίδραση του Μπέρια ήταν να αποστείλει δεκάδες γραπτές παρακλήσεις προς μέλη του Πόλιτμπίρο και τον ίδιο τον Χρουστσόφ, επιμένοντας για την αθωότητά του και ζητώντας να αποφυλακιστεί. Ο Χρουστσόφ φέρεται να διέταξε να του αφαιρεθεί το μολύβι και το χαρτί που χρησιμοποιούσε για να σταματήσει να στέλνει επιστολές.

Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος χρειάστηκε 5 ημέρες για να πείσει τον εαυτό της για την ενοχή του Μπέρια (και ακόμη 6 στενών συνεργατών του) και ανέθεσαν στον εισαγγελέα Ρουντένκο, γνωστό συνεργάτη του Χρουστσόφ τη δίωξη του. Το δικαστήριο με πρόεδρο τον Στρατάρχη Κόνιεφ τον καταδίκασε σε θάνατο με τις κατηγορίες της κατασκοπίας, της αντεπαναστατικής δράσης και της τρομοκρατίας για τις εκκαθαρίσεις στον Κόκκινο Στρατό μεταξύ Οκτωβρίου 1940 – Φεβρουαρίου 1942, τις οποίες είχε προσυπογράψει και ο Στάλιν.

29 Ιανουαρίου 1942: Έγγραφο του Μπέρια με λίστα 46 στρατηγών για εκτέλεση που φέρει την έγκριση του Στάλιν “Εκτελέστε όλους στη λίστα. Ι. Στ.”

Ο Μπέρια, σύμφωνα με τον Στρατηγό Μοσαλένκο, παρακάλεσε γονατιστός για έλεος από τους εκτελεστές του, χωρίς αποτέλεσμα. Ανάμεσά τους ήταν ο Στρατηγός Μπατίτσκυ που αφού τοποθέτησε ένα κομμάτι ύφασμα στο στόμα του Μπέρια για να τον κάνει να σιωπήσει, τον εκτέλεσε με μια σφαίρα στο μέτωπο. Το πτώμα του αποτεφρώθηκε και τα απομεινάρια θάφτηκαν σε ένα δάσος κοντά στη Μόσχα.

 

Εικόνα εξώφυλλου: Biographics

Πρώτη δημοσίευση 12/9/2018


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

31 ΣΧΟΛΙΑ

31 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
neverwill

Γιά τήν ” χιουμοριστική ” έκδοση τού θέματος δείτε τό ” Θάνατος τού Στάλιν ” , ταινία 2017-18 , Βρετανικής παραγωγής .

Fingolfin

Εκπληκτική ταινία. Δε ξεχωρίζεις αν σατιρίζει τα γεγονότα της εποχής ή αν όντως έγιναν έτσι. Τείνω προς το δεύτερο.

MaxRomana

… με τον Λαβρέντι Μπέρια … είμαι φίλος στο Facebook. Κάτι δεν πάει καλά εδώ μέσα !!!

Spyros

Μπα είναι και στο Facebook? Εγώ τον ακολουθώ στο Twitter.

Nikolaos

Για κάποιο λόγο όλα αυτά μου φέρνουν στο νου έναν αγαπητό φίλο, καθηγητή της διοίκησης επιχειρήσεων, ο οποίος προσπαθούσε να με εθίσει σε μια εμπειρική-κοινωνιολογική (αντί θεσμική-κανονιστική) θεώρηση των πραγμάτων και μου έλεγε “υπάρχουν βασικά δύο μορφές οργάνωσης των κοινωνικών σχέσεων: Αγορές και ιεραρχίες. Για να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχει και μια τρίτη: Η μαφία”. Προσπαθώ να εντάξω τα έργα και τις ημέρες των ανωτέρω κυρίων σε κάποια από τις τρεις μορφές οργάνωσης που ανεγνώριζε η “κοινωνιολογική” θεώρηση του φίλου μου 😉 …

jimeta

Εκτός ότι καταστρέψανε την μισή Ευρώπη με την άχρηστη ιδεολογία τους και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και άλλες χώρες ,σφάζονταν και μεταξύ τους τα μιάσματα,φοβόντουσαν ο ένας τον άλλον.

MaxRomana

Αγαπητέ φίλε, για να φτάσει η Δύση στις σημερινές μορφές εξουσίας και προστασίας των ανθρωπίνων διακαιωματων , μέςω δημοκρατικών διαδικασιών, πέρασε και από ολοκληρωτικές μορφές εξουσίας. Ο κομμουνισμός και ο φασισμός είχαν παράλληλες διαδρομές. Στην Ευρώπη τα βιώσαμε και τα δυο. Ο τρόπος άσκησης διακυβέρνησης δεν διέφερε πολύ από τον τρόπο λειτουργειας μια σπείρας κακοποιών. Η αλληλοεξόντωση ήταν … θεσμός !!!

Παντελής

Μόνο που οι άχρηστες ιδεολογίες είχαν κάποια χρησιμότητα αλλιώς δεν θα είχαν εμφανιστεί. Επιπλέον η Ευρώπη πριν εκατό χρόνια δεν είχε καμία σχέση με την σύγχρονη Ευρώπη, κράτος πρόνοιας δεν υπήρχε, οι απεργίες για την επιβολή οκταώρου αντιμετωπίζονταν με σφαίρες όπως στο Σικάγο το 1888, το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, αλλά και των αντρών καθότι στην Αγγλία ψήφιζε ελάχιστο μέρος του πληθυσμού, πέρασε από χίλια κύματα. Για κάποιο λόγο έγιναν αυτά. Τα τελευταία χρόνια το κράτος πρόνοιας ξηλώνεται σιγά σιγά, τυχαίο λέτε; δε νομίζω.

Mich

O Προβοκάτωρ που κρύβεται;

stefanos

Mια πιο “αιρετική” ανάλυση έχει ως εξής. Ο “σύντροφος” Χρουτσεφ δεν ήταν και τόσο σύντροφος. Είχε το νου του στη μαρμίτα. Έπεισε λοιπόν κάποιους απο το συνάφι του να βγάλουν απο τη μέση τους επικίνδυνους. Αυτοί που παρέμειναν αδιάφθοροι και πιστοί στις αξίες του Κόμματος ήσαν εξαιρετικά επικίνδυνοι για του μεταρυθμιστές του λωκού! Βγάζοντας λοιπόν απο τη μέση αυτά τα “εμπόδια”, ξεκίνησε η φθορά, η διαφθορά και το εσωτερικό σαμποταζ του συστήματος που έμελλε να ολοκληρωθεί επι Γκλασνοστ και Περεστροϊκα με τους Γκορμπατσωφ και Γιελτσιν. Τα πιπεράτα για βιασμούς κοριτσιών και παρακλήσεις για τη ζωή του, μάλλον κινούνται στη σφαίρα… Read more »

Mich

Από τον Λαβρέντι στον Ιβάν…. μια περεστρόικα δρόμος! Γαία πυρί μιχθήτω!!!

stefanos

Έτσι ακριβώς. Μια περεστρόικα δρόμος. Οι λογίς-λογίς “Ιβάν”, άρχισαν να συγκεντρώνουν κεφάλαιο απο την εποχή ακόμη του Νικίτα! Το κεφάλαιο όμως ζητά αναπαραγωγή, πολλαπλασιασμό, επένδυση δηλαδή σε κρδοφόρα επιχείρηση. Και επειδή κέρδος=απλήρωτη εργασία, οι διάφοροι “Ιβαν” αναζητούσαν τρόπο να αναθεωρήσουν το μαρξισμό-λενινισμό. Και το πέτυχαν διεισδύοντας στο ΚΚΣΕ (με όπλο το συγκεντρωμένο χρήμα), καταργώντας ουσιαστικά στην πράξη εκ των έσω το σοσιαλισμό και εγκαθιδρύοντας ένα σοσιαλισμό αλα καρτ, που ήταν καταδικασμένος σε γρήγορο θάνατο. Όχι τυχαία ο “σύντροφος” Πούτιν πλασάρει τον εαυτό του στο Ρωσικό λαό ως διάδοχο του Στάλιν! Τρομάρα του! Μόνο που κι αυτός ένας Χρουτσεφ είναι, και… Read more »

Ίωνας

@Στεφανος
“κέρδος=απλήρωτη εργασία”!!!!
Ποιος ανοητος τα λεει αυτα; Φιλε το τερματισες. Το γεγονος οτι υπαρχουν και καποιοι εργοδοτες εκμεταλευτες δε σημαινει οτι ειναι ολοι ετσι; Ουτε φυσικα μπορεις να περιμενεις απο καποιον να ανοιξει ενα μαγαζι, ενα φουρνο, ενα ξυλουργειο χωρις να εχει σκοπο το κερδος; Γιατι να ξεκινησει καποιος μια επιχειρηση, με ολα τα ρισκα που αυτο ενεχει, αν δε σκοπευει να κερδισει. Για να πληρωνει φορους στο κομμα το οποιο θα κανει “κοινωνικη πολιτικη” με τα λεφτα των αλλων;

ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Αυτά που λες για “κοινωνική πολιτική” με τα λεφτά μικρομεσαίων φουκαράδων είναι πολιτική της ΕΕ(δηλαδή των καπιταλιστών) για διαχείριση της ακραίας φτώχειας και μοίρασμα της φτώχειας αντί για μοίρασμα του πλούτου. Αυτά που λες γίνονται σήμερα στην ΕΕ και λίγο παλιότερα στις ΗΠΑ του Ομπάμα. Άλλος είναι ο σκοπός και ο τρόπος λειτουργίας μιας επιχείρησης στον καπιταλισμό, κι άλλη στο σοσιαλισμό. Ο τόκος ισοδυναμεί με απλήρωτη εργασία, εφοσον δεν αποδίδεται σε αυτόν που παράγει τον πλουτο αλλα στον κάτοχο του μέσου παραγωγής. Αντί να γράφεις επιδερμικές απαντήσεις, διάβασε Μαρξ. Απόρριψέ τον αν δε σε καλύπτει ή αν κρίνεις οτι δεν… Read more »

Nikolaos

Το μέσο παραγωγής από τον ουρανό έπεσε; Ή ήταν μαγική εικόνα σαν π.χ. τα Tupolev 154M που “τιμολογούντο” 20 εκ. $ από τον κατασκευαστή στην Αεροφλότ, κόστιζαν 40 εκ $ να κατασκευαστούν, και είχαν τριπλάσια κατανάλωση καυσίμου και ένα τρίτο της δομικής ζωής των αντίστοιχων Μπόινγκ 737-400 των 50-60 εκ. $; Δεν είχε το μέσο παραγωγής κόστος κτήσεως; Δεν πρέπει να αποσβεσθεί; Αν όχι, γιατί κάποιος να επενδύσει τα κεφάλαια του σε μέσα παραγωγής και όχι π.χ. στην αγορά ενός ληγμένου Ιλιούσιν-76 και 40 τόννων τυφεκίων και όλμων από τα αποθέματα του Κόκκινου Στρατού για να τα μοσχοπουλήσει σε αφρικανικές… Read more »

Ίωνας

@Στεφανος
“Ο τόκος ισοδυναμεί με απλήρωτη εργασία”
Λαθος. Ο τοκος ειναι το κοστος του χρηματος. Αν δεις το χρημα ως “προϊόν” (αυτο εμπορευονται οι τραπεζες) θα καταλαβεις. Οταν ο μαγαζατορας θελει να δανειστει θα κοιταξει να “αγορασει” το δανειο απο αυτον που το “πουλαει” φθηνοτερα. Δηλαδη αυτο με το χαμηλοτερο επιτοκιο ή ορους δανεισμου.

Spyros

Βρε τον έρμο τον Λαβρέντη, δεν είχα καταλάβει πως ήταν τόσο παρεξηγημένο το παλικάρι…

NikolakiEfentis

Κάτι τέτοια έλεγε θυμάμαι ο Κώστας ο Λιάσκας (παλιός Πρόεδρος ΤΕΕ) στον πατέρα μου, 1-2 χρόνια πριν την πτώση του τείχους, σε ένα φιλικό σπίτι όπου σουβλίζαμε το πασχαλινό αρνί προσθέτοντας και το «με συγχωρείς, αλλά στην Αλβανία περνούν καλά!»… Εσύ μπορείς να τα λες «πιπεράτα» και όντως το ύφος της εξιστόρησης τους σε κάποιες εκπομπές της καπιταλιστικής Δύσης να είναι υπερβολικό και όντως να υπερθεματίζεται από το Department of State αλλά δεν αναιρεί ούτε κατ’ ελάχιστο τις πράξεις και την ζωή του Μπέρια και των άλλων κτηνών του Στάλιν. Αν εσύ θεωρείς τις μαρτυρίες και τις αποδείξεις τόσων ανθρώπων… Read more »

stefanos

Πουθενά δεν υποστήριξα κάτι αντίστοιχο με αυτό που λες (σσ ‘στην Αλβανία περνούν καλά). Αντίθετα υποστήριξα οτι “δεν περνούσαν καλά”, όπως “δεν περνούσαν καλά” και σε όλες τις ανατολικές χώρες. Το λόγο εξηγώ. Αν θέλεις ξαναδιάβασε την ερμηνεία.

chikichiki

Μια ακόμα πιο εξωφρενικά ριζοσπαστική ανάλυση έχει ως εξής: Οι αμέτρητοι επιστήμονες πάσας ειδικότητας (αρχαιολόγοι, ιστορικοί, ιατροδικαστές κλπ κλπ κλπ) οι οποίοι έχουν αφιερώσει εξίσου αμέτρητες ώρες στη μελέτη των συγκεκριμένων προσώπων, των έργων και των ημερών τους, ΔΕΝ είναι (τουλάχιστον όχι όλοι τους) πληρωμένοι προπαγανδιστές, και ΔΕΝ έχουν τίποτα να χωρίσουν με τις ιστορικές αυτές προσωπικότητες ή τις οικογένειές τους, και άρα ΔΕΝ νοείται η επικράτηση ψευδών επιστημονικού κύρους πορισμάτων αναφορικά με τις ζωές των υποκειμένων. Το θεωρώ διαχρονικά εντυπωσιακό, αυτό το χαρακτηριστικά κομμουνιστικό παράδοξο κατά το οποίο η Ιστορική επιστήμη ενώ έχει αποκαλύψει συστηματικά πάσης φύσεως δολοπλοκίες και… Read more »

stefanos

To ρητό του Ουίνστον Tσόρτσιλ “η ιστορία γράφεται απο τους νικητές” το γνωρίζετε;

chikichiki

Το ότι τα ρητά αν και εντυπωσιακά είναι σπανίως αληθή, ειδικά στα πλαίσια που καταλήγουν να χρησιμοποιούνται συνήθως, εσείς το γνωρίζετε;

Nikolaos

Πάντως, ο Χρουστσώφ και η παρέα του πήραν μεγάλο ρίσκο προσπαθώντας να δώσουν θεσμική επίφαση στην εκκαθάριση ενός ανθρώπου που ήλεγχε τόσο επικίνδυνους και αδίστακτους μηχανισμούς, θα μπορούσαν να την πατήσουν σαν το κίνημα της 20ης Ιουλίου 1944 κατά του Χίτλερ (ή το πραξικόπημα κατά Ερντογάν το 2016, αν ήταν βέβαια πραξικόπημα και όχι προβοκάτσια …), το λογικό θα ήταν να πυροβοληθεί στο κεφάλι ήδη κατά την έναρξη της σύσκεψης στην οποία “δέχθηκε δριμύτατη επίθεση”, αμέσως ο μηχανισμός του θα αναζητούσε νέο πάτρωνα … Και μόνο που φοβόντουσαν να τον βγάλουν από το Κρεμλίνο δείχνει πολλά … Από τέτοιους ανθρώπους… Read more »

Θανασης

Αυτα τα σεναρια δυστηχως ειναι ακομα για καταναλωση στην χωρα της αυτοκτονικης δεξιας και αριστερας που ζουμε.
Μπορει να λυπομαστε ακομα που δεν εχει εφαρμοστει κανονικα αυτο το συστημα σε κανενα κρατος του κοσμου για να υπαρξει καποια μορφη αξιοκρατιας αλλα εκτος απο τους συγγενης τους δεν πιστευω οτι θα στεναχωριθει καποιος για οτι θα χανει το συστημα απο δω και στο εξης.

Yiannis

Άλλο ένα αντικειμενικό άρθρο –γροθιά για τα εκατομμύρια εγκλήματα του σταλινισμού. Μήπως , λέω μήπως, στα πλαίσια της πολιτικής ουδετερότητας για την οποία διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας ότι ακλουθείτε , θα μπορούσατε να δημοσιεύεται κανένα άρθρο ,μέρες που είναι , για το πραξικόπημα του χιλιάνικου στρατού που ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Αλιέντε; Ξέρετε αυτό που έγινε στις 11/9/1973 με τις ευλογίες και την πλήρη υποστήριξη των δημοκρατικών ΗΠΑ, με τη συνδρομή της CIA. Το έχετε υπόψη ή οι δημοκρατικές σας ευαισθησίες έχουν συγκεκριμένα όρια;

Nikodimos

Παρακαλούμε για την κατανοηση σας αλλα δεν έχουμε ακόμα εντρυφήσει στη λογική της επιχειρηματολογίας «Γιατι, οι άλλοι ήταν καλύτεροι;». Και ούτε πρόκειται.

Υπάρχουν ομως πολλά άλλα έντυπα και μέσα εκεί έξω που όχι απλώς έχουν εντρυφήσει αλλά βασικά περιστρέφονται μόνο γύρω από αυτη τη λογική. Ίσως πρέπει να απευθυνθείτε σ’ αυτούς.

Yiannis

Αγαπητέ κύριε Παυλίδη έχετε την τάση να μην απαντάτε επί της ουσίας. Προφανώς έχετε εντρυφήσει στη λογική ‘οι άλλοι ότι και να έχουν κάνει είναι καλύτεροι’ όποτε δε μιλάμε , δεν αγγίζουμε. Και θα το καταλάβαινα αν σταματούσατε να πιπιλίζετε την καραμέλα του ‘εμείς δεν κάνουμε πολιτική’.

Nikodimos

Επί της ουσίας απάντησα. Αν εσάς δεν σας αρέσει η ουσία, το πρόβλημα δεν είναι δικό μου, προφανώς 🙂

Κατά τα άλλα, και για να χρησιμοποιήσω την λογική σας, όποτε γράψαμε την αγαπημένη σας θεματολογία, δεν εμφανιστήκατε ποτέ να διαμαρτυρηθείτε ότι κι οι Σοβιετικοί έκαναν τα ίδια και χειρότερα. Είναι λίγο οξύμωρο να διαμαρτύρεστε για επιλεκτικές ευαισθησίες. Αλλά – φυσικά – δεν θα απολογηθούμε εμείς για αυτό. 🙂
Καλή σας συνέχεια

Nikolaos

Πάντως είναι ενδιαφέρον (και αρκούντως ανησυχητικό) ότι, όποτε δημοσιεύεται άρθρο για έργα και ημέρες αυταρχικών ή και ολοκληρωτικών εξουσιών (από ΕΣΣΔ μέχρι τους παρ’ ημίν συνταγματάρχες) εμφανίζεται πάντα χορεία απολογητών. Το ανησυχητικό στην υπόθεση δεν είναι βέβαια οι διαφορετικές (και απολύτως σεβαστές) απόψεις, άλλωστε τα ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ που έθεσαν οι ιδεολογίες – ερείσματα των λογής αυταρχικών ή και ολοκληρωτικών καθεστώτων δεν είναι κατ’ ανάγκη άστοχα, τουναντίον πολλά διατηρούν την επικαιρότητά τους (περιλαμβανομένου του ζητήματος της μισθωτής εργασίας). Ανησυχητική είναι όμως είναι η ευκολία με την οποία πολίτες εγκολπώνονται τις ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ που έδωσαν τα ως άνω καθεστώτα (και η ιδεολογική τους κάλυψη)… Read more »

NikolakiEfentis

ΆΨΟΓΟΣ!!!

Evanos

Η ιστορία ειναι άδικη γιατί χορηγεί μνήμη σε θηρίο- ανθρωποειδή με βάση τα στυγερά εγκλήματα τους την στιγμή που θα έπρεπε αυτοί να πεταχτούν στον απαξιωτικό υπόνομο -όπου και ανοίκουν -και να μνημονεύουμε άλλες προσωπικότητες με θετικά και λαμπρά έργα για κοινωνίες και ανθρώπους

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού

0
Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου 'Αμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 February 2014 #333

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 January

Αγορά 3.99 $

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Ιουλίου 1937: Επεισόδιο της γέφυρας Μάρκο Πόλο, ένας απών στην αναφορά φέρνει τον πόλεμο μεταξύ δύο χωρών

– Ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ ιαπωνικών και κινεζικών στρατευμάτων στη γέφυρα 'Μάρκο Πόλο' κοντά στο Πεκίνο θα δώσουν την αφορμή στους Ιάπωνες να κηρύξουν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Ιουλίου 1915: Πρώτη μάχη του Isonzo, σύγκρουση στην “κορυφή του κόσμου”

- Λήγει μετά από δύο εβδομάδες σκληρών και πολυαίμακτων μαχών η πρώτη μάχη του Ισόντζο στο αλπικό μέτωπο. Η ιταλική προσπάθεια να εκθέσει...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Ιουλίου 1807: Πριν επιτεθείς στη Ρωσία, υπόγραψε συνθήκη αιώνιας φιλίας…

Υπογράφεται στην κοντά στην πόλη του Τιλσίτ στην Ανατολική Πρωσσία (σημ. Sovetsk) μεταξύ των αυτοκρατόρων Ναπολέοντα του Α΄ της Γαλλίας και Αλεξάνδρου του Α΄της...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Ιουνίου / 6 Ιουλίου 1913: Μάχη της Δοϊράνης

- Μετά την ήττα τους στο Κιλκίς-Λαχανά οι Βουλγαρικές 2η, 3η και 6η Μεραρχίες οχυρώθηκαν στη Δοϊράνη. Εναντίον τους κινήθηκαν οι 3η Μεραρχία...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Ιουλίου 1827: Η Συνθήκη του Λονδίνου για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας

Υπογράφεται στο Λονδίνο από εκπροσώπους της Βρετανικής κυβέρνησης και των διπλωματικών αποστολών Γαλλίας και Ρωσίας συνθήκη που καλεί τον Σουλτάνο Μαχμούτ τον Β΄ να...
- Advertisement -