31.2 C
Athens
Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

Μπάιντεν σε πορεία σύγκλισης με την Ε.Ε., για επίλυση οικονομικών διαφορών, μέτωπο κατά Κίνας

- Advertisement -

Ο Τζο Μπάιντεν συναντάται σήμερα με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας να αποκαταστήσει τη διμερή εταιρική σχέση, η οποία τέθηκε υπό αμφισβήτηση τα χρόνια του Ντόναλντ Τραμπ, και να ζυγίσει την υποστήριξή τους απέναντι στην Κίνα, με δεδομένο ότι Παρίσι και Βερολίνο αρνούνται να ευθυγραμμιστούν πλήρως με την Ουάσινγκτον.

Η σύνοδος αυτή θα δείξει τι βρίσκεται πίσω από το σλόγκαν «America is back» («Η Αμερική επέστρεψε»), μερικούς μήνες μετά την ευφορία στην Ευρώπη για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Μετά την κρίση στη σχέση επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του, ο οποίος χαρακτήριζε «εχθρό» την ΕΕ και δεν έκρυβε την απαρέσκειά του για το ευρωπαϊκό σχέδιο, ο Τζο Μπάιντεν καταφθάνει με λόγο εντυπωσιακά διαφορετικό. «Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί οντότητα εξαιρετικά ισχυρή και δυναμική», είπε στη διάρκεια της συνόδου της G7 στην Κορνουάλη – διατύπωση εντελώς αδιανόητη στη διάρκεια της θητείας του θυελλώδους προκατόχου του.

Ο αμερικανός πρόεδρος συναντάται το μεσημέρι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εκπρόσωπο των 27, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αυτή η πρώτη συνάντηση ΗΠΑ/ΕΕ στις Βρυξέλλες από το 2017 «δεν θα τα επιλύσει όλα, όμως η διπλωματία επιστρέφει», υπογράμμισε χθες ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πάνω-πάνω στη στοίβα των φακέλων στο τραπέζι: οι διμερείς διενέξεις για το εμπόριο και οι τιμωρητικοί δασμοί της μιας πλευράς στην άλλη. Έχει κηρυχθεί εκεχειρία στην παλιά σύγκρουση – κρατάει 17 χρόνια – για τις ενισχύσεις στις Airbus και Boeing, που πάντως ελπίζεται ότι θα λάβει τέλος την 11η Ιουλίου. Όσο για τη διένεξη όσον αφορά τις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, η ΕΕ θέλει να έχει διευθετηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο. Οι Βρυξέλλες, που απέφυγαν να αυξήσουν τους δασμούς σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα, θεωρούν πως το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Ουάσινγκτον.

Πάνω από εκατό αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί συλλογικοί φορείς, που αντιπροσωπεύουν τους τομείς των κρασιών, των οινοπνευματωδών ποτών, των μοτοσικλετών, των επίπλων κ.λπ. κάλεσαν να αρθούν «οριστικά» οι επιπρόσθετοι δασμοί στα προϊόντα τους.

Ο κ. Μπάιντεν θέλει να «αποκλιμακωθούν» οι διμερείς εντάσεις προκειμένου ΗΠΑ και ΕΕ «να επικεντρωθούν στην προτεραιότητά του, την Κίνα», θα υπογραμμίσει ο Ερίκ Μορίς του ιδρύματος Σουμάν.

Όσο για τους Ευρωπαίους, «θέλουν να διαπιστώσουν ποια είναι τα περιθώρια ελιγμών τους σε αυτή τη συμμαχία εναντίον του Πεκίνου. Έχουν συμφωνήσει να μην ευθυγραμμιστούν πλήρως, για γεωπολιτικούς λόγους στη γαλλική πλευρά και για οικονομικούς στη γερμανική», θα συμπληρώσει.

Αν και η Ευρώπη προσπαθεί σκληρά να προστατεύσει την αγορά της από τον αθέμιτο ανταγωνισμό κινεζικών εταιρειών, ταυτόχρονα θέλει να φροντίσει τη σχέση της με την οικονομική δύναμη που αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν αποκηρύξει την αμφιλεγόμενη συμφωνία που σύναψαν τον Δεκέμβριο με το Πεκίνο και θεωρητικά θα ανοίξει σε ευρωπαίους επενδυτές τομείς της κινεζικής αγοράς όπου η πρόσβαση είναι απαγορευμένη ή περιορισμένη. Η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής προς το παρόν έχει παγώσει, μετά τις κυρώσεις της ΕΕ εξαιτίας των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των Ουιγούρων, που ακολουθήθηκαν από αντίποινα του Πεκίνου.

«Πρώτο reset»

Αν και η Γηραιά Ήπειρος δεν είναι πλέον προτεραιότητα των Αμερικανών, μετά την στροφή τους στην περιφέρεια Ινδικού – Ειρηνικού επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζο Μπάιντεν θέλει να δείξει στην Κίνα και στον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο θα δει αύριο Τετάρτη, πως «οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι ενωμένες».

«Η διατλαντική ενότητα είναι ουσιώδης προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η πίεση» στη Μόσχα, αναγνώρισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, καθώς η ΕΕ ανησυχεί για αυτές που θεωρεί ρωσικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης στην Ουκρανία και στη Γεωργία, χώρες με τις οποίες γειτονεύει και επιδιώκουν σύσφιγξη των σχέσεών τους με τους Ευρωπαίους.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θα δηλώσουν «έτοιμοι να αντιδράσουν σθεναρά» εάν «επαναληφθούν» οι «αρνητικές συμπεριφορές και οι βλαπτικές δραστηριότητες» της Μόσχας, σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής διακήρυξης.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, θα δεσμευθούν να «συνεργαστούν στενά», αν και κάθε πλευρά θα διαβεβαιώσει πως θα σεβαστεί τη διαφορετική «προσέγγιση» της άλλης, ενώ θα εκφράσουν τις «κοινές ανησυχίες» τους για ζητήματα δικαιωμάτων, ειδικά στη Σιντζιάνγκ, για τις επιθέσεις στη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ και τις φιλοδοξίες του Πεκίνου σε ό,τι αφορά διεκδικούμενες θαλάσσιες περιοχές.

ΗΠΑ και ΕΕ θέλουν να σχηματίσουν κοινό μέτωπο στις τεχνολογίες και στο εμπόριο. Αντιμέτωπες με τον ασιατικό γίγαντα που απειλεί την αμερικανική υπεροχή στην ψηφιακή οικονομία καθώς και ηθικούς κανόνες της Δύσης (για τις παρακολουθήσεις, την εμπιστευτικότητα των δεδομένων κ.ο.κ.), θέλουν νέες τεχνολογίες βασισμένες στις «δημοκρατικές αξίες που μοιράζονται».

Θα ιδρυθεί κοινό συμβούλιο για το εμπόριο και την τεχνολογία που θα εργαστεί για τη θέσπιση κοινών κανόνων, ώστε, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, να μην αφεθεί «στα αυταρχικά καθεστώτα» το πεδίο ελεύθερο.

Στο μέτωπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αναμένεται να επισημοποιηθεί η ίδρυση κοινής «task force», ειδικής επιχειρησιακής ομάδας που θα καταπιαστεί με την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, κυρίως με μεταφορές τεχνολογίας. Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, που έχουν επικριθεί διότι καθυστερούν να μοιραστούν τα εμβόλια για την COVID-19 με τον υπόλοιπο κόσμο, ελπίζουν πως «τουλάχιστον τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχουν εμβολιαστεί ως τα τέλη του 2022».

Η συνάντηση, διάρκειας δύο ωρών, χωρίς κοινή συνέντευξη Τύπου κατόπιν, θα αποτελέσει «ένα πρώτο reset της σχέσης», εκτιμά ο Ρικάρδο Μπόρχες δε Κάστρο του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC).

Σε κάθε περίπτωση όμως «οι Ευρωπαίοι πρέπει να επωφεληθούν από την ευκαιρία» που τους παρουσιάζεται, διότι «κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει στις αμερικανικές εκλογές του 2024», προειδοποιεί ο ίδιος ειδικός.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rantaplan

Επιτελους , ο ελευθερος κοσμος αρχιζει να ξυπνα.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΚΑΛΑ ΝΕΑ: Προχώρησε η αγορά τορπιλών βαρέος τύπου για τα 214ΗΝ, όταν φορείς του ΥΠΕΘΑ μπορούν και διδάσκουν την τέχνη της διαπραγμάτευσης

Πολλές φορές έχουμε γράψει για τον τρόπο με τον οποίο το ΠΝ διαπραγματεύεται, και παίρνει αυτό που θέλει, στην τιμή που θέλει, και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

O εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή...

Για λόγους σύγκρισης με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και κατανόηση των εξελίξεων που μας έφεραν έως και σήμερα, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε την ανάλυση...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 4.49

Related News

Ν. Δένδιας: «Μας ανησυχεί ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της γειτονικής Τουρκίας»

Μας προκαλεί ανησυχία ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της γειτονικής Τουρκίας, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με την αντιπρόεδρο της...

Το “πάθημα” του USS Ford γίνεται μάθημα για την ανάπτυξη των νέων φρεγατών Constellation

Ο επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ παραδέχεται ότι οι νέες, μη δοκιμασμένες τεχνολογίες στο πιο σύγχρονο και μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford,...

Πέφτει χρήμα στην ανάπτυξη του Tempest, του βρετανικού μαχητικού 6ης γενιάς

Διακόσια πενήντα εκατομμύρια λίρες (σχεδόν 300 εκάτ. ευρώ) συμβόλαιο πήρε η BAE Systems από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ώστε να συνεχίσει την εξέλιξη του...