Αναλυτικά το νομοσχέδιο για Τουρκία-F-35 και άρση εμπάργκο όπλων προς Κύπρο

8
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σας παρουσιάζουμε ολόκληρο το νομοσχέδιο «πακέτο» (Eastern Mediterranean Security and Partnership Act) που τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, και το οποίο επιδιώκει να εστιάσει το ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας στην Ανατολική Μεσόγειο αναθεωρώντας την αμερικανική στρατηγική με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.

Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019» που προτείνουν οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο ζητάει από την κυβέρνηση να εμποδίσει την μεταφορά των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400. Μάλιστα, επισημαίνεται πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει και στην γενικότερη επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται στο πλαίσιο του Νόμου Περί Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση στις 27 Οκτωβρίου 2017.

Συνολικά, ο Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019:

* Αίρει την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

* Προβλέπεται ότι μέσα σε 90 ημέρες από την επικύρωση του, ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στο Κογκρέσο με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

* Εγκρίνει το ποσό των 3 εκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω του προγράμματος για τη «Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων» (FMF)

* Εγκρίνει το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω του προγράμματος «Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» (IMET)

* Αναφέρει ότι η ασφάλεια των εταίρων της Αμερικής όπως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι σημαντική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

* Χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ και πυλώνα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο

* Επιδιώκει την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

* Προσθέτει ότι οι τέσσερις χώρες, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αμερική αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα ανατρέπει την σταθερότητα, θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και της σχέσης καλής γειτονίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο:


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
AESA
Member
Famed Member
AESA

Καλημέρα. Πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Δεν θα αναφερθώ σε επιμέρους σημεία της συμφωνίας. Θέλω να προσπαθήσουμε να δούμε την επόμενη μέρα μετά την 90στή και μόλις παραλάβουν τους S400. Με την Αγγλία εκτός ΕΕ κάποιος θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της, τουλάχιστον τον πολιτικό και να συντάσετε με τις θέσεις των ΗΠΑ. Εσωτερικά θα δοκιμαστούν οι αντοχές κράτους εκκλησίας μιας και με το φανάρι και την σύμπραξη με την ρωσική εκκλησία θα υπάρξουν τριβές που η Ελληνική εκκλησία θα πρέπει να ακολουθήσει την γραμμή του κράτους. Αναφορές στο νομοσχέδιο για την προσπαθεια της ρωσικής εκκλησίας να αποκλείσει την… Read more »

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

+1

Nestoras
Member
Noble Member
Nestoras

Long Read, όπως θα έλεγαν οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι. Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό όμως, ότι αυτό το ξαφνικό ενδιαφέρον, προέρχεται από το γεγονός ότι στα χέρια των Κυπρίων και δευτερευόντως των Ελληνων, βρέθηκαν αρκετές έξτρα μάρκες για την παρτίδα πόκερ που παίζεται, ενώ οι Τούρκοι παίζουν τα ρέστα τους για κέρδη που έρχονται σε αντιδιαστολή με τα συμφέροντα των Αμερικάνων. Η Τουρκία βρίσκεται στο όριο να γίνει τόσο δυνατή που να μην είναι διαχειρίσιμη, αντίθετα με την Ελλάδα που πρέπει να δυναμώσει για να εμποδιστεί η επίτευξη των στόχων της Τουρκίας. Ας πάρουμε ότι μπορούμε από όλο αυτό,… Read more »

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

Καλημέρα. Όπως και να καταλήξει στο τέλος η μπίλια το σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ πήραν το μάθημα τους !!Δεν θα αφήσουν ποτέ να δυναμώσει ξανά έτσι η Τουρκία!!Το πουλόβερ ξηλώνεται σιγά-σιγά. Λιβύη-Τσαντ επόμενο θα είναι το Κατάρ. Εκεί θα είναι το game over. Και αν θεωρούμε ότι η ΗΠΑ ξεχνούν εύκολα και όλα διορθώνονται σκεφτείτε πότε χρονολογικά ήταν το βέτο του Καραμανλή και τι χρονιά έχουμε σήμερα. Πως ήμασταν τότε και πως ήμαστε τώρα!!Πόσες Εθνικά υπερήφανες πολιτικές έχουμε καταπιεί!!
Υ.γ Σε αυτά που γράφω δεν θέλω να νομίζεται ότι τοποθετούμε πολιτικά.

AESA
Member
Famed Member
AESA

Το θέμα δεν είναι αν η τουρκία δυνάμωσε. Οι ΗΠΑ ανέκαθεν ήθελαν ισχυρούς συμμάχους και τους βοηθούσαν με κάθε τρόπο. Αγγλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Γερμανία ακόμα και την Γαλλία. Δεν νομίζω να είναι ισχυρότερη η τουρκία; Το πρόβλημα ξεκίνησε από την στιγμή που ξέφυγε από το κοσμικό και γύρισε στο Ισλαμικό. Εκεί άρχισαν τα παρατράγουδα, πίεση στους Κούρδους, αραβική άνοιξη, συμμαχίες κάτω από το τραπέζι με ακραία στοιχεία, ακόμα και τον ΙΣΙΣ. Πείραξε όλους τους Αραβόφωνους γείτονές της. Αρνήθηκε και καθυστερούσε τις επιχειρήσης εναντίων του ΙΣΙΣ. Δεν είναι ο γυαλός στραβός, η τουρκία του ερντογάν ξέφυγε. Έτσι η τιμωρία της θα… Read more »

gdmast
Member
gdmast

Τι πάει να πει: “…. Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019”???
Δηλαδή το 2020 μπορεί να έχουμε άλλα?

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

Νομίζω ότι εννοεί την κατάθεση και την ψήφιση. Την χρονολογία γράφουν και τα δικά μας νομοσχέδια.

Gunner
Member
Noble Member
Gunner

Φυσικά. Αν οι ΗΠΑ πάρουν ότι θέλουν από την Τουρκία, αυτό το νομοσχέδιο θα βρεθεί στα άχρηστα άμεσα.