Οι Μινωίτες ήταν “Καυκάσιοι”: πως καταρρίφθηκε η θεωρία ότι οι αρχαίοι Κρήτες κατάγονταν από την Αφρική

7
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Όταν ο Σερ Άρθουρ Έβανς ανέσκαψε τα απομεινάρια του Μινωικού Πολιτισμού το 1900, θεώρησε ότι οι κάτοικοι του νησιού ήταν πιθανότατα πρόσφυγες από την Αφρική και συγκεκριμένα την Αίγυπτο και τη Λιβύη Ο λόγος για αυτή τη παρανόηση ήταν το γεγονός ότι ανακαλύφθηκαν ευρήματα, η τεχνοτροπία των οποίων έμοιαζε ως ένα βαθμό με αυτή της Αιγύπτου. Όμως οι ανάλυση του DNA από οστά εκείνης της εποχής, κατέρριψε την εν λόγω θεωρία.

Ο Μινωικός Πολιτισμός άνθισε στη Κρήτη από τον 27ο έως τον 15ο αιώνα πΧ. Ήταν αναμφισβήτητα ο πρώτος ανεπτυγμένος πολιτισμός της Ευρώπης. Για δεκαετίες όμως, οι αρχαιολόγοι διαφωνούσαν για την αρχική προέλευση των αρχαίων Κρητών. Τα ευρήματα των τελευταίων χρόνων όμως, δείχνουν ότι ο Μινωικός Πολιτισμός προήλθε από τους κατοίκους που πρωτοκατοικήσαν το νησί πριν 9.000 χρόνια. Μάλιστα τα γενετικά ευρήματα έδειξαν τη μεγάλη ομοιότητα αυτών των ανθρώπων με τους σύγχρονους ευρωπαϊκούς λαούς.

Οι Μίνωες μοιράζονται πολλά γενετικά χαρακτηριστικά με τους νεολιθικούς πληθυσμούς της νότιας Ευρώπης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι σημερινοί κάτοικοι του οροπεδίου του Λασιθίου, έχουν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια γενετικά χαρακτηριστικά με τους μακρινούς προγόνους του. Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση δειγμάτων μιτοχονδριακού DNA που περνά από τη μητέρα στους απογόνους, από 37 σκελετούς που ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο στο οροπέδιο του Λασιθίου. Κατόπιν τα ευρήματα συγκρίθηκαν με 135 δείγματα προερχόμενα από διάφορους σύγχρονους και αρχαίους πληθυσμούς. Κανένα από τα 37 δείγματα δεν έφερε γενετικά γνωρισματα που απαντούνται σε αφρικανικούς πληθυσμούς. Αντιθέτως υπηρχαν ομοιότητες και με τους σύγχρονους Κρήτες, αλλά και με τους σύγχρονους πληθυσμούς της Ευρώπης στο σύνολό τους.

Η ιστορία του Μινωικού Πολιτισμού με βάση τα γενετικά ευρήματα έχει ως εξής: Πριν από 9.000 χρόνια, μεγάλοι πληθυσμοί μετακινήθηκαν από την ανατολή προς τη δύση, μέσω Ανατολίας και Μέσης Μνατολής. Κάποιοι από αυτούς έφτασαν στη Κρήτη και δημιούργησαν τους πρώτους νεολιθικούς οικισμούς.

Επιπλέον, μια πιο πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, καταδεικνύει ότι η μελέτη του αρχαίου γενετικού υλικού DNA υποδηλώνει ότι οι Έλληνες που ζουν σήμερα είναι πράγματι οι απόγονοι των αρχαίων Μυκηναίων, με μόνο ένα μικρό ποσοστό DNA από μεταγενέστερες μεταναστεύσεις στην Ελλάδα. Η έρευνα καταδυκνύει επίσης ότι οι ίδιοι οι Μυκηναίοι ήταν στενά συνδεδεμένοι με τους παλαιότερους Μινωίτες, τον άλλο μεγάλο πολιτισμό που άνθισε στο νησί της Κρήτης από το 2600 π.Χ. έως το 1400 π.Χ.

Οι έρευνες διεξήχθησαν από ελληνοαμερικανική ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής και γενετικής Γεώργιο Σταματογιαννόπουλο, του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

 Τα ευρήματα της μελέτης προέκυψαν από την ανάλυση των 19 αρχαίων ανθρώπινων γονιδιωμάτων με προέλευση την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη, και την νοτιοδυτική Μικρά Ασία και τη σύγκρισή τους με 330 αρχαία και περισσότερα από 2500 γονιδιώματα σύγχρονων ανθρώπων που υπάρχουν σε βάσεις δεδομένων. Η επεξεργασία και εξαγωγή του DNA έγινε από τις ομάδες του καθηγητή Σταματογιαννόπουλου, του καθηγητή Johannes Krause του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Γερμανία και του καθηγητή David Reich της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Ο δρ Ιωσήφ Λαζαρίδης, πρώτος συγγραφέας της μελέτης ήταν ο υπεύθυνος για τη στατιστική επεξεργασία και ανάλυση των νέων δεδομένων.

 Οι μελέτες αυτές, καταρρίπτουν οριστικά θεωρίες όπως αυτή της Μαύρης Αθηνάς (Black Athena) του Μάρτιν Μπερνάλ, που υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι Έλληνες είναι απόγονοι αποίκων από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η μελέτη δίνει απαντήσεις σε πλήθος ερωτημάτων: απορρίπτει για πρώτη φορά τη θεωρία πως οι Μυκηναίοι ήταν ένας πληθυσμός με προέλευση πέραν του Αιγαίου, καθώς και τη θεωρία πως οι Μυκηναίοι και οι μετέπειτα αρχαίοι Έλληνες εξαλείφθηκαν κατά τον Μεσαίωνα. Επιπροσθέτως καταδεικνύει την ιστορική συνέχεια των κατοίκων της Ελλάδας από την εποχή των πρώτων γεωργών έως και σήμερα. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι υπήρξε πρόσμιξη τόσο με βόρειους όσο και με ανατολικούς πληθυσμούς και πως οι προσμίξεις  έλαβαν χώρα τόσο πριν όσο και μετά από την εποχή των Μινωιτών και Μυκηναίων».

(Διευκρίνιση: Οι όροι “Καυκάσιοι” ή “καυκάσια φυλή“, χρησιμοποιούνται για τους ανθρώπους με καταγωγή από Ευρώπη, Δυτική Ασία (Μέση Ανατολή), Νότια Ασία ( Ινδική υπο-ήπειρος), μέρη Βόρεια Αφρική και Κεντρική Ασία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιείται ως διάκριση βασισμένη αόριστα στο χρώμα του δέρματος (λευκό), ή σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής.

Θάνος Σ. Επαχτίτης


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Mich
Guest
Mich

Η συγκεκριμένη έρευνα έχει τύχει επιφυλακτικής υποδοχής από την επιστημονική κοινότητα. Χωρίς να αμφισβητείται η αξιοπιστία της ή ακόμα και τα περισσότερα από τα συμπεράσματά της, οι επιφυλάξεις προκύπτουν λόγω του πολύ μικρού δείγματος που αναλύθηκε: συνολικά 19 δείγματα, εξ αυτών μόλις 4 από την ηπειρωτική Ελλάδα και 10 την Κρήτη και άλλα 5 από διάφορες θέσεις σε Ελλάδα και Ανατολία (βλ. http://www.sciencemag.org/news/2017/08/greeks-really-do-have-near-mythical-origins-ancient-dna-reveals).

Αναθεμα και
Guest
Αναθεμα και

Καταρα στην ερευνα που μας εκανε να ξεμεινουμε απο τις ωραιες μας θεωρίες ! Τωρα θα πρεπει να σκεφτουμε κατι αλλο.

TGD
Guest
TGD

Όχι μόνο 19 αρχαία δείγματα, αλλά και ελάχιστα σύγχρονα. Είναι πολύ της μόδας αυτές οι αναλύσεις, αλλά στατιστικά αμφιβάλλω αν έχουν βάση.
Τώρα το “Black Athena” μπορεί κάποιος να το καταρρίψει και ιστορικά, άσχετα αν είναι ένα καλό φυλετικό παραμύθι.

Manos
Guest
Manos

Μαλακιες…ευρενες πανω σε κοκκαλα νεκρων Ελληνων αρχαιων και μη κανει μονο το ΙΤΕ σε συνεργασια με το πανεπισημιο Κρητης το Μετσοβιο και το πανεπηστημιο Αθηνων. Ο Εβανς ηταν παπατζης απο την αρχη. Νομιζε οτι ειχε βρει και το θρονο. Τωρα κανουν ανασκαφες διπλα απο τη Κνωσσο σε μεγαλυτερο οικισμο με πιο πλουσια κτηρια και ισως να βρισκεται εκει ο θρονος. Οσο αναφορα τα κοκκαλα και το Ελληνικο dna παραμενει το ιδιο απο τοτε με καμια τριβη στην ιστορια και με 99% ιδιο dna με τους ισραηλινους που ηταν αποικια μινωητων. Απο τον αδερφο του Μινωα τον Σαρπιδωνα. Κανεις δεν εχει… Read more »

bc59
Guest
bc59

Υπάρχει και άλλη πρόσφατη έρευνα για την Κρήτη. Είχαν βρει αρκετούς σκελετούς 3χιλ ετών σε σπήλαιο στο Λασίθι και με παραλληλισμό στο DNA τους με των σύγχρονων κατοίκων της περιοχής, βρήκαν αρκετά άτομα που ήταν απόγονοι αυτών που είχαν ταφεί στο σπήλαιο. Το ίδιο έχει γίνει και με σκελετούς 3χιλ ετών στην Αγγλία. Βρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι της γύρω περιοχής που ήταν απόγονοι τους. Η όλη προσπάθεια που γίνεται να αποδειχτεί ότι οι σύγχρονοι Ελληνες δεν είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και των πριν αυτών, κολλάει στην απλή λογική. Πχ ένα πείραμα. Παίρνεις ένα τεράστιο καζάνι και ρίχνεις μέσα λίγες σταγόνες… Read more »

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Επιτελους ησυχασα, μου εφυγε ενα βαρος απο πανω μου, και μονο στην σκεψη οτι μπορει να εχω μεσα μου DNA αραπαδων με εκανε να βλεπω εφιαλτες.Τωρα νιωθω ελληναρας, πως ελεγε και οΧαρυ Κλυν “περπαταει και τα σερνει-ανοιγει αυλακι ολοκληρο”

AlxPorto
Member
AlxPorto

Μία διευκρίνιση παρακαλώ: στην αναφορά γίνεται λόγος και για τους Μυκηναίους. Πρόκειται για τυπογραφικό λάθος ή η έρευνα αφορά και τους δύο αρχαίους Ελληνικούς Πολιτισμούς;
Αναφέρομαι για την παράγραφο που περιγράφει την έρευνα του “Nature” και κάτω.
Ευχαριστώ.