Οι (φτωχές) επιδόσεις των BMP-1/2 στη Συρία

39
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Καθώς ο πόλεμος στη Συρία έχει πλέον πάρει μια άλλη τροπή πολλές πτυχές των επιχειρήσεων των τελευταίων χρόνων μπαίνουν στο μικροσκόπιο, ανάμεσά τους και κάποιες που αφορούν τις επιδόσεις οπλικών συστημάτων.

Το Army Recognition έχει κάνει μια αξιόλογη αναφορά στη δράση και τις βελτιώσεις των σοβιετικής σχεδίασης και κατασκευής BMP-1 και 2, που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις τις Συρίας, και αναπόφευκτα, έχουν προκύψει κάποια μαθήματα από τη χρήση τους στον Εμφύλιο Πόλεμο.

Θυμίζουμε πως το BMP-1 είναι η 1η γενιά τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης για το μηχανοκίνητο πεζικό, που ζυγίζει 12-13 τόνους (ανάλογα με τη διαμόρφωση) και χρησιμοποιεί πετρελαιοκινητήρα UTD-203 των 300 hp. Η μέγιστη ταχύτητα του οχήματος είναι 65 km/h και η αυτονομία του φτάνει τα 600 km. Το πλήρωμα του οχήματος αποτελείται από τρεις άνδρες, και μπορεί να μεταφέρει ομάδα οκτώ στρατιωτών. Ο οπλισμός του BMP-1, περιλαμβάνει ένα λειόκανο πυροβόλο 2A28 “χαμηλής πίεσης” των 73mm (πρακτικά υβριδικός εκτοξευτής/πυροβόλο άνευ οπισθοδρομήσεως) με αναχορηγία 40 βλημάτων, ένα ομοαξονικό πολυβόλο PKT 7.62mm με αναχορηγία 2.000 βλημάτων, και τέσσερα αντιαρματικά βλήματα(ATGMs) Sagger 9M14,  εκ των οποίων, ένα είναι τοποθετημένο σε εκτοξευτή πάνω στην κάνη του πυροβόλου. Οι συσκευές πρόσκτησης στόχων/στόχευσης του οχήματος, περιλαμβάνουν ένα συνδυασμένο σύστημα 1PN22M1 και ένα υπέρυθρο προβολέα.

Να θυμίσουμε ότι ο Ελληνικός Στρατός, είχε παραλάβει 501 ΤΟΜΑ BMP-1 από τα αποθέματα του Ανατολικογερμανικού Στρατού, στις αρχές τις δεκαετίας του ’90, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων αξιοποιήθηκε σε μηχανοκίνητες μονάδες. Σήμερα, ο τύπος βρίσκεται στο τελικό στάδιο απόσυρσης και όπως γράφαμε πρόσφατα, τα τελευταία δείγματα σε χρήση από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου οδεύουν προς την Αίγυπτο, στην οποία και τα δωρίσαμε (ΕΔΩ). Στη διάρκεια της καριέρας τους παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για προγράμματα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού τίποτε ουσιαστικό στο πλαίσιο μάλιστα του γεγονότος ότι τα ΤΟΜΑ αυτά αποτελούσαν κάποτε μια “προσωρινή λύση”. Κάποιες πρόσφατες προσπάθειες να αναβαθμιστούν (όπως αυτή με την τοποθέτηση του δίδυμου Α/Α πυροβόλο ZU-23-2 των 23 mm σε “αντι-αποβατικό” ρόλο) ήταν μικρής έκτασης και εντελώς αποσπασματικές.

Μπορεί όμως πρακτικά το BMP-1 να βρίσκεται στη δύση της καριέρας του για την Ελλάδα, ωστόσο ίσως είναι είναι δυνατό να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα για την χρήση ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ σε ένα απαιτητικό πεδίο μάχης, από την πρόσφατη δράση των BMP-1/2 στην Συρία (γιατί ο τύπος έχει πολεμήσει ουκ ολίγες φορές στην Μέση Ανατολή εναντίον του Ισραήλ).

Τα T-90 και BMP-1 στην μάχη

 

Το  BMP-1, αποτελεί τη βάση για μεγάλο αριθμό εκδόσεων ΤΟΜΑ και άλλων οχημάτων μάχης, με το BMP-1P να είναι το πιο διαδεδομένο. Σε αντίθεση με το βασικό μοντέλο, το BMP-1P διαθέτει έναν εκτοξευτή οροφής για αντιαρματικά βλήματα 9M111 Fagot (AT-4 Spigot) ή 9M113 Konkurs (AT-5 Spandrel) και έξι εκτοξευτές καπνογόνων 902B Tucha στο πίσω μέρος του πυργίσκου. Το αναβαθμισμένο ΤΟΜΑ, έχει εξοπλιστεί με εκσυγχρονισμένο σύστημα σκόπευσης 1PN22M1-2 και νέο υποσύστημα πυρόσβεσης. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα συριακά στρατεύματα χρησιμοποιούν κατά κόρον BMP-1P, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις διαθέτουν επίσης μικρό αριθμό BMP-2  με αυτόματα πυροβόλα διαμετρήματος των 30mm.

Σύμφωνα με το Bellingcat, στις αρχές του Συριακού Εμφυλίου το 2011, ο Συριακός Στρατός διέθετε περίπου 2.000 BMP-1 (άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό στα 2.450 οχήματα) και 100 BMP-2. Λόγω απωλειών, η Ρωσία παρέδωσε στη Συρία άγνωστο -αλλά πιθανότατα μικρό- αριθμό οχημάτων BMP (μαζί με Τ-62) στις αρχές του 2017. Συνολικά, τουλάχιστον 500 BMP έχουν καταστραφεί, ή καταληφθεί από εχθρικές δυνάμεις. Άλλες εκτιμήσεις (πιθανότατα υπερβολικές), έκαναν λόγο ήδη από το 2013, για απώλειες της τάξεως του 25%, του συνολικού αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων (και αρμάτων) του Συριακού Στρατού. Το The National Interest, κάνει λόγω για απώλειες 2.000 τεθωρακισμένων οχημάτων (και αρμάτων), μέχρι το 2015. Σύμφωνα με τον ερευνητή Jacub Janovsky του Bellingcat (στον οποίο απευθυνθήκαμε για πιο ακριβείς πληροφορίες), οι επιβεβαιωμένες (μέσω οπτικοακουστικού υλικού) απώλειες, είναι 644 BMP-1, 16 BMP-2 και 57 AMB-S. Προσωπική του εκτίμηση είναι πως έχουν απωλεσθεί περίπου 1.000 οχήματα της σειράς BMP.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας διαθέτουν αρκετά μέλη της οικογένειας οχημάτων που βασίζονται στο BMP-1. Για παράδειγμα η επίλεκτη προεδρική φρουρά διαθέτει οχήματα AMB-S (ambulantní vozidlo), που χρησιμοποιούν το  σασί του BVP-1 (Bojove vozidlo pechoty-1), την τσεχοσλοβάκικη δηλαδή έκδοση του BMP-1 η οποία κατασκευάστηκε την περίοδο 1979-1989. Τα AMB-S είναι φορειοφόρα, κάποια από τα οποία έχουν μετατραπεί σε ΤΟΜΑ με τα πυροβόλα ZU-23-2.  Το βασικό όχημα ζυγίζει 13,6 τόνους και χρησιμοποιεί πετρελαιοκινητήρα 300 ίππων που του προσφέρει μέγιστη ταχύτητα 60 χλμ/ώρα και ταχύτητα διέλευσης υδάτινου κωλύματος 7 χλμ / ώρα, ενώ η μέγιστη αυτονομία του, φτάνει περίπου τα 700 χλμ. Ως φορειοφόρο, από το όχημα είχε αφαιρεθεί ο πύργος και απέκτησε υπερυψωμένο διαμέρισμα προσωπικού για την μεταφορά των τραυματιών. Η διαμόρφωση αυτή εξυπηρέτησε την τοποθέτηση των ZU-23-2 και η απόδοση των AMB-S στην “έκδοση μάχης” αναφέρεται ως “ιδιαίτερα αποτελεσματική”. Σύμφωνα με συριακά ΜΜΕ τα κυβερνητικά στρατεύματα χρησιμοποιούν οχήματα αναγνώρισης που βασίζονται στο BMP-1, όπως το BRM-1K. Η προεδρική Φρουρά χρησιμοποιεί (τα νεότερα) BMP-2 στην αρχική τους διαμόρφωση. Ο αριθμός αυτών των οχημάτων είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τον αριθμό των BMP-1.

Στη διάρκεια επιχειρήσεων κατά των αντικυβερνητικών δυνάμεων αλλά και των τζιχαντιστών του ISIS, τα εν λόγω TOMA χρησιμοποιούνται για την παροχή πυρών κάλυψης και υποστήριξης στα πεζοπόρα τμήματα. Λόγω του ιδιαίτερα απαιτητικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος όμως ορισμένα έχουν αναβαθμιστεί με διάφορους τρόπους ή “πατέντες“.

Το BMP-1 είναι πολύ ευάλωτο σε RPG και άλλα αντιαρματικά όπλα. Τα σοβιετικά στρατεύματα που βρέθηκαν στο Αφγανιστάν το 1979-1989, προσάρμοζαν επιπλέον μεταλλική θωράκιση με τη μορφή ποδιάς στο μπροστινό και τα πλαϊνά τμήματα των οχημάτων. Αυτό το τροποποιημένο ΤΟΜΑ, ονομάστηκε BMP-1D, και έχασε τις αμφίβιες δυνατότητές του και τον εκτοξευτή ATGM υπέρ αυξημένης προστασίας από θωράκιση. Στον τομέα αυτό τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα ακολούθησαν τα βήματα των σοβιετικών λύσεων. Ορισμένα BMP-1 έχουν λάβει πλάκες θωράκισης που προστατεύουν το όχημα από διατρητικά βλήματα των 12,7mm σε μεγάλο τόξο έμπροσθεν και πλευρικά (η προστασία κάποιων συριακών Τ-55 έχει ενισχυθεί επίσης με αυτόν τον τρόπο).

Επιπλέον ο συριακός στρατός έχει προχωρήσει στην αντικατάσταση του κύριου οπλισμού, αν και αυτό φαίνεται να γίνεται σε επίπεδο μονάδων. Το βασικό πυροβόλο 2A28 έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό και οι αδυναμίες του έγιναν εμφανείς στα μέτωπα της Συρίας. Οι κυριότερες από αυτές ήταν η χαμηλή ταχυβολία του και η αδυναμία αντιμετώπισης κινούμενων στόχων, όπως τα ελαφρά (πολιτικού τύπου) οπλισμένα οχήματα που χρησιμοποιούν οι αντικυβερνητικές δυνάμεις και το ISIS.

Από την άλλη οι τεθωρακισμένοι στόχοι που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το 2A28 είναι ελάχιστοι και το πυροβόλο αποδείχτηκε ακατάλληλο για την προσβολή οχυρωμένων θέσεων.  Έτσι, με σκοπό να αυξηθεί η  ισχύς πυρός του BMP-1, σε ορισμένα από αυτά τοποθετήθηκαν Α/Α πυροβόλα ZU-23-2 σε πυργίσκους με περιμετρική προστασία αλλά χωρίς οροφή.  Η μετατροπή είναι αντίστοιχη με αυτή του Ελληνικού Στρατού που προαναφέρθηκε (δείτε σχετικά άρθρα μας εδώ και εδώ)

Το ενδιαφέρον της  υπόθεσης είναι πως συριακοί σχηματισμοί, χρησιμοποιούν πολιτικά οχήματα στα οποία προσαρμόζουν πυργίσκους από BMP-1, οι οποίοι διαθέτουν ένα βαρύ πολυβόλο DShKM των 12,7mm στη θέση του εκτοξευτή των βλημάτων 9K11 Malyutka (AT-3 Sagger). Αντίστοιχα, ορισμένα BMP-1 έχουν εξοπλιστεί με οκτώ εκτοξευτήρες ρουκετών ενώ αρκετά οχήματα έχουν πλαϊνή θωράκιση κατά βλημάτων HEAT (κυρίως διάτρητες πλάκες), καθώς και (εγχώριας σχεδίασης) παρεμβολείς Sarab κατά κατευθυνόμενων Α/Τ πυραύλων.

Αν και οι αναφορές για τις συνολικές απώλειες των συριακών BMP-1/2, είναι συχνά αντικρουόμενες, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το εν λόγο ΤΟΜΑ, υπέστη βαρύτατες απώλειες στον Συριακό Εμφύλιο (ομοίως βαρύτατες απώλειες υπέστη το σύνολο του αρματικού δυναμικού του συριακού στρατού). Ο λόγος είναι προφανών πως το όχημα χρησιμοποιήθηκε σε ρόλους τελείως διαφορετικούς από αυτούς που σχεδιάστηκε να εξυπηρετήσει αρχικά. Ο ρόλος του ως ΤΟΜΑ των μηχανοκίνητων σοβιετικών σχηματισμών ήταν να μεταφέρει στρατιώτες στα πεδία μαχών συνοδεύοντας τα άρματα μάχης.  Οι στρατιώτες θα μπορούσαν να μάχονται σε περιβάλλον ΡΒΧΠ, και να αποβιβάζονται ώστε να να εξουδετερώσουν δύσκολους στόχους. Τότε το ΒΜΡ-1 θα τους υποστήριζε με πυρά με το πυροβόλο του. Στην Συρία, λόγω της κατάστασης, χρησιμοποιήθηκε “δια πάσαν νόσον”, και το αποτέλεσμα ήταν μάλλον απογοητευτικό: δύσκολο στην χρήση και συντήρηση, χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις για τους στρατιώτες που μεταφέρει, με πολλά μειονεκτήματα, δεν προσέφερε πολλά. Οι “πατέντες” επιπέδου “βάλε και ένα Zu-23-2 να υπάρχει” δεν βελτιώνουν την χρησιμότητά του, ούτε το έκαναν στην περίπτωση μας, αν και για τον ΕΔ ήταν ίσως καλύτερο από το τίποτε.

Πρώτη δημοσίευση 23/12/2018

Η επίδοση των ρωσικών T-90 στο πόλεμο της Συρίας

 

Τ-90 όπως λέμε Leopard 2A4


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
GMT-I
Guest
GMT-I

Σωστό το άρθρο αλλά πιστεύω ότι τα ΒΜΡ-2 ήταν περισσότερα σε υπηρεσία με τον συριακό στρατό και όχι μόνο όσα αναφέρονται και για την ρεπουμπλικανική φρουρά. Δεύτερον στο τέλος η φράση δύσκολα στην χρήση και συντήρηση δεν πιστεύω να ευσταθεί. Όταν τα οχήματα μετά από 8 χρόνια πολέμου με διαλυμένες υποδομές αριστεύουν ακόμα και με την χρήση τους να μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε διαθέσιμο μάλλον κάτι έχει να πει αυτό για το όχημα. Ας σκεφτούμε τι οχήματα θα είχαν αν ήταν εξοπλισμένοι με δυτικά αντίστοιχα, απλά τίποτα εκτός από τα αγροτικά.

G...
Guest
G

Σε ενα πολεμο δεν υπαρχει . Σε ενα πολεμο δεν υπαρχουν ιδανικες συνθηκες ουτε επιλογες. Αυτα μονο σε διαφημιστικα φυλλαδια των εταιρείων που θελουν να πουλησουν.

Ranger
Guest
Ranger

Αν και άσχετο με το θέμα, ενδιαφέρον θεωρώ τον πυργισκο του bmp 23, ουσιαστικά που διαθέτει μια κάνη zu 23, κάτι που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει και εμείς.

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Ηθελα να΄ξερα αν χωρουσε στη θεση του πυροβολου ενα 50αρι στον πυργο…. ή ενα βομβιδοβολο…

tpap
Guest
tpap

Οι Τσέχοι είχαν προσαρμόσει το KPV των 14,5 χιλ., αλλά δε θυμάμαι αν η προσαρμογή έγινε σε πύργο του ΒΜΡ-1, ή τοποθέτησαν πύργο από άλλο όχημα (ΟΤ-64, BRDM-2 κτλ). Η εταιρεία EXCALIBUR ARMY spol. s r.o. προσφέρει την έκδοση MGC-14.5 με πολυβόλο των 14,5 χιλ. σε τροποποιημένο πύργο.

Costas
Guest
Costas

50άρι; Ανετότατα. Στην Αλγερία τροποποίησαν Panhard M3 με πύργο από ΒΜΡ-1 και – στη θέση του 2Α28 – κινεζικό βαρύ πολυβόλο, μάλλον W85.

GK_
Guest
GK

Με βαση τα στοιχεια που παρατιθενται, κοινως με το «ματι», σε βαθος 6 ετιας περιπου, οι απωλειες ειναι κατα μεσο ορο 1 ΒΜΡ-1 ανα 3 ή 4 ημερες. Βεβαια μετα απο 6 χρονια μαχων οι συνολικες απωλειες σαν αριθμητικο στοιχειο εντυπωσιαζουν. Αλλα προκειται για 6 ολοκληρα χρονια εμφυλιων συγκρουσεων και οχι για ολιγοημερες συγκρουσεις σε μια τυπικη στρατιωτικη αναμετρηση. Επειδη τονιστηκε και η ιδιαιτερη σχεση του ΒΜΡ-1 με τον ΕΣ, θα ηθελα να παρατηρησω οτι σε μια τυπικη στρατιωτικη αναμετρηση, πχ ΕΣ-ΤΣ, το θεμα των απωλειων στην 1η γραμμη του μετωπου αποκτα μια διαφορετικη διασταση. Πρεπει να παρατηρησω οτι, σχετικα… Read more »

Σωτήρης Χριστοδούλου
Guest
Σωτήρης Χριστοδούλου

Όταν το 2006 το Ισραήλ έχασε 20-60 άρματα Merkava II, III και IV μέσα σε έναν μήν επιχειρήσεων τις 650 περίπου απώλειες BMP σε 7 χρόνια πολέμου δεν θα τις έλεγα και “βαρύτατες”. Επίσης τον πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ Σαουδαράβων, Τσετσένων, Αφγανών, Ουιγούρων, Τουρκμένων υπό αμερικανική καθοδήγηση από την μία και Σύρων από την άλλη, δεν θα τον έλεγα και “εμφύλιο”.
Η διαδικτυακή ΠΤΗΣΗ πάσχει από σοβαρότατο χρόνιο φιλοαμeρικανικό bias.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Είμαστε φιλοαμερικανοί γιατί γράψαμε για τα αρχαία ΒΜΡ-1/2;

Gunner
Guest
Gunner

“δύσκολο στην χρήση και συντήρηση,” αυτό από που το συμπεραίνετε;

Flight and Space
Admin
Famed Member

Μήπως γιατί το γνωρίζουμε και δημοσιογραφικά;

Σωτήρης Χριστοδούλου
Guest
Σωτήρης Χριστοδούλου

Μπορείτε να παραθέσετε πηγές για το δυσκολόχρηστο και δυσκολοσυντήρητο του BMP; Μήπως έχετε μιλήσει με κάποιους που υπηρέτησαν ως πληρώματα BMP;
Μπορείτε να αναφέρετε κάποια από τα “πολλά” μειονεκτήματά του;
Μπορείτε να εξηγήσετε τι εννοείτε με το “απογοητευτικά αποτελέσματα”; Μήπως η νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία που ήταν εξοπλισμένες με BMP, είναι κάποιο ρωσσικό hoax;

Flight and Space
Admin
Famed Member

Απλά εγκρίνουμε το σχόλιο, δικαίωμά σας να πιστεύετε ότι θέλετε. Οι “αμερικανόφιλοι”

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Μπορείτε να παραθέσετε πηγές για το δυσκολόχρηστο και δυσκολοσυντήρητο του BMP; Μήπως έχετε μιλήσει με κάποιους που υπηρέτησαν ως πληρώματα BMP;

“Μήπως γιατί το γνωρίζουμε και δημοσιογραφικά;”
1+1=2

Μπορείτε να αναφέρετε κάποια από τα “πολλά” μειονεκτήματά του;

“Μήπως γιατί το γνωρίζουμε και δημοσιογραφικά;”
1+1=2

Μήπως η νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία που ήταν εξοπλισμένες με BMP, είναι κάποιο ρωσσικό hoax;

Μήπως οι Σύριοι δεν κέρδισαν χάρη στα BMP, μήπως η πύρρειος νίκη δεν είναι και η καλύτερη νίκη, μήπως ένα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ γεμάτο στρατιώτες δεν το παίρνει να γίνεται παρανάλωμα μ’αυτό το ρυθμό;

Π.Α
Guest
Π.Α

Μαλλον δεν ειχατε υπηρετησει με bmp στη μοναδα, αλλα για την συντηρηση του (μηχανολογικα) δεν ηταν πολυπλοκα τα πραγματα , οποτε το δημοσιογραφικα απ το εχω εμπειρια ο ιδιος απεχει.Τουλαχιστον εχει καποια πραγματα που δεν εχει το M 113, προστασια απο 7,62 και για ΠΒΧ πολεμο, μηπως για τοτε που φτιαχτηκε ηταν πολυ καλυτερο απ το Μ 133 ? λεω εγω τωρα. Κατα δευτερον εσεις στη τελικη εχετε το δικαιωμα – οπως και εμεις σαν αναγνωστες – λαθους οι στρατιωτικη που νομιζουν οτι ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ? 5 κουκια μυαλο να εχει καποιος θα προτιμησει να παει… Read more »

ETS
Member
Noble Member
ETS

Aλλο η παιδικη χαρα του ΕΣ που γραφει ελαχιστα χιλιομετρα με τα συγκεκριμενα και αλλο οι πολεμικες συνθηκες στην Συρια ..
Το ποια δε ηταν η κατασταση των Συριακων και πρωην Ανατολικογερμανικων οχηματων κανεις δεν γνωριζει συγκριτικα.

Σωτήρης Χριστοδούλου
Guest
Σωτήρης Χριστοδούλου

Διαβάστε λίγο προσεκτικότερα τι έγραψα. Είστε φιλοαμερικανοί γιατί στο συγκεκριμένο έρθρο γράψατε ΜΟΝΟ για τα αρνητικά των “αρχαίων” BMP. Και σας “διέφυγε” πως είναι το ίδιο αρχαία με το Bradley και το Abrams.
Η παρουσίαση προσωπικών απόψεων και αυθαίρετων συμπερασμάτων σαν αντικειμενικές αλήθειες είναι κακή δημοσιογραφία και bias. Η παρουσίαση των παραπάνω απόψεων και συμπερασμάτων αποκλειστικά εις βάρος της ρωσσικής πλευράς, ναι, είναι φιλοαμερικανικό bias.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Αν δεν ξέρετε, γιατί γράφετε; τι σχέση έχει το ΒΜΡ-1 με το Bradley; και το Ambrams; Εκτίθεστε και μάλιστα ανεπανόρθωτα.

chriss8
Guest
chriss8

Πονάνε τα μάτια μας με αυτά που διαβάζουμε ώρες ώρες….. 1. Αν δεν είχες την “τύχη” να δεις BMP στον ΕΣ δεν ξέρεις για τί ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ μιλάμε…. και από χρήση και από συντήρηση και απ’όλα…. Δεν παίρνεις πούλιτζερ άμα το ξέρεις….. 2. Η σύγκριση με Bradley είναι τουλάχιστον αστεία. Τα Bradley είναι battle-proved σε άπειρες περιπτώσεις. Οι Ρώσοι έχουν BMP-3. Άρα το -1 είναι ΠΑΛΙΟ. το Bradley ακόμα παίζει μπάλα. το 2011 παρέλαβαν οι Αμερικάνοι καινούρια παρτίδα γύρω στα 4500 κομμάτια….. Αυτό δεν σημαίνει ότι αγαπάμε αμέρικα. σημαίνει ότι ξέρουμε που παν’ τα 4. 3. Το 45-49 οι μεν… Read more »

stepa
Guest

Σαφως το BMP-1 δεν αποτελει αιχμη της τεχνολογιας.Πλην ομως οπως σωστα αναφερει το αρθρο σημασια εχει ο τροπος χρησης το ειδος του πολεμου αλλα και το περιβαλλον να ταιριαζουν στην φιλοσοφια της σχεδιασης….ακομα και υπερσυγχρονα ΤΟΜΑ να διεθεταν οπως BMP-3 ,CV 90, PUMA κοκ περιπου τα ιδια αποτελεσματα θα ειχαν…..αλλωστε το παθημα των Τουρκικων Leo-2 ειναι προσφατο.Σε καθε περιπτωση ολα αυτα ειναι χρησιμα προς εξαγωγην συμπερασματων απο αυτους που πρεπει….ελπιζω

Miscojones
Guest
miscojones

Επρεπε να έχουν Μ113 που τους κάνεις κουμπότρυπες με πολυβόλο 7,62 από τα 100μ.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Για το BMP-1 εντάξει, και φυσικά η φύση του πολέμου ήταν λογικό να δημιουργεί συνθήκες στις οποίες το όχημα να δυσκολευόταν να προσαρμοστεί, όπως είναι και λογικό ότι τα συριακά πληρώματα δεν θα είχαν κανένα σοβαρό επίπεδο προπολεμικά (οι Ρώσοι σίγουρα έμαθαν μετά τα τσετσενικά, δε νομίζω να ξαναέχουν ποτέ προβλήματα με μηχανοκίνητες δυνάμεις σε αστική μάχη), εν πάση περιπτώσει όμως είναι τρομακτικός ο αριθμός των απολεσθέντων οχημάτων. Προσωπικά αμφιβάλλω ότι έφταιγαν τα ίδια τα οχήματα, τουλάχιστον όχι για όλες, από την άλλη όμως είναι πραγματικό μυστήριο πως χάθηκαν τόσα πολλά. Μιλάμε για βιομηχανική γενοκτονία, εμείς δηλαδή πως θα πάμε… Read more »

andreasmp412c
Guest
andreasmp412c

Εμω εμεις με τα state of the art m113 θα τα παμε πολυ καλυτερα αν χρειαστει…

observer
Guest
observer

Διαβάζοντας το τι γράφεται αναρωτιέμαι ότι κάτι δεν πάει καλά με όλους μας. Μ113, bmp-1 έχουν καταβολές στη δεκαετία του ’60. Bradley λίγο πιο ύστερα. Γενικώς μιλάμε για οχήματα αρχαία. Και γω θέλω ένα σκαραβαίο της VW αλλά προτιμώ να οδηγήσω το Focus για ταξίδι. Το να χαρακτηρίζουμε τα οχήματα (τα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ)απαράδεκτα κλπ είναι λάθος.Έχουν ξεπεραστεί. Το ίδιο και το battle proven Bradley.Oι ΗΠΑ έχουν την πολυτέλεια να μπορούν να χρησιμοποιούν Μ113 και Bradley για μετακίνηση καθώς παρέχουν μεγάλο όγκο πυρός υποστήριξης στα μηχανοκίνητα στρατεύματά τους.Όλοι εμείς οι θνητοί(Έλληνες, Σύριοι) χρησιμοποιούμε τα ανωτέρω οχήματα όχι σαν μεταφορικά, αλλά σαν εργαλεία… Read more »

saulbowl
Guest
saulbowl

Λυπαμαι, αγαπητη ΠΤΗΣΗ αλλα θα συμφωνησω με τους προλαλησαντες οτι το αρθρο αυτο ειναι ακομα μια ενδειξη της υποτιμητικης αντιμετωπισης των ρωσικων οπλων που ειναι συνηθης τακτικη στην ιστοσελιδα σας. Αυτο φαινεται και απο το πρωτο σχολιο που κανατε, οπου δεν εχετε καν αντιληψη του τι κανετε. Γραφετε: “Είμαστε φιλοαμερικανοί γιατί γράψαμε για τα αρχαία ΒΜΡ-1/2?” Αυτο ειναι τουλαχιστον προσβλητικο για την νοημοσυνη μας. Το προβλημα ΔΕΝ ειναι οτι ειστε φιλοαμερικανοι γιατι γραψατε για τα αρχαια ΒΜΡ-1/2. Το πρροβλημα ειναι οτι γραψατε για τα αρχαια ΒΜΡ-1/2 *ακριβως* για να τα μειωσετε και για να τα λοιδορησετε, και ετσι για ακομα… Read more »

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Σε ένα άρθρο για τα BMP θα διαβάσουμε πώς τα πήγαν τα BMP. Ούτε τα Bradley ούτε τα Puma…. Αν εσείς φανταζόσασταν ότι τα Ρώσικα όπλα… αγαπάνε και δέρνουν… εσείς απέχετε από την πραγματικότητα και όχι η πραγματικότητα από εσάς. Τα BMP τα φάγαμε και εμείς στην μάπα. Ήταν σκουπίδι. Ο Συριακός στρατός είχε τεράστιες απώλειες σε έναν καταστροφικό πόλεμο. Τα ΒΜΠ δεν του έδωσαν κάποιο όφελος. Αν είχαν Bradley θα είχαμε και ένα ανάλογο άρθρο. Αλλά είχανε ΒΜΠ. Τί να κάνουμε τώρα; Δλδ το άρθρο για τον πόλεμο με τα Nissan ήταν «τοποθέτηση προϊόντος»; Όχι τα πήγαν καλά, σκισάνε… Read more »

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Ερώτημα. ΒΜΠ Ή Μ113;

Απάντηση. ΚΑΝΕΝΑ με την καμία. Άχρηστα και τα δύο.

Αυτό με κάνει φίλοΓερμανό ή φιλογάλλο;

saulbowl
Guest
saulbowl

Chriss8, αυτο που θελω να πω ειναι οτι κρινουμε ενα οπλο της δεκαετιας του 60 το οποιο οπως λεει και η ΠΤΗΣΗ σχεδιαστηκε για τελειως διαφορετικο σκοπο, σε πολεμο που συνεχιζει το 2019 και στον οποιο τα αντιμετρα του (Α/Τ) ειναι συγχρονα, νεας γενιας. Τι περιμεναμε να γινει δηλαδη ? Με την ιδια λογικη, εισηγουμε αρθρο “Οι (φτωχές) επιδόσεις του ιππικου στον Πρωτο Παγκοσμιο Πολεμο”. Οπως εγραψαν και αρκετοι αλλοι εδω, μια χαρα ηταν τα ΒΜΠ οταν υπηρετησαν, και η προσθηκη των ZSU23 για τα νησια μια χαρα κινηση ειναι. ΕΝΑ απο αυτο να ειχαμε στην Κυπρο το 74 και… Read more »

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Ένα όπλο του 60 που πολέμησε το 2010 και δεν τα πήγε καλά. Λογικό και αυτό λέει το άρθρο. Απαγορεύονται αυτά τα άρθρα; Επειδή ήταν ρώσικο; Φυσικά αν κάποιος χρησιμοποιούσε ιππικό στον ΒΠΠ θα διαβάζαμε ένα άρθρο και για αυτό. Ούπς!!! Διαβάσαμε!!!! Αν είχες ΒΜΠ το 74 θα ήσουν φοβερός!!! Μόνο που…. το 74 ήταν μισό αιώνα πριν. Πάτα refresh φίλε μου. Άλλαξαν τα πάντα ακόμα και αν ο ΕΣ έμεινε πίσω… Πλακώσανε οι Ρώσολάγνοι και λένε για αντιρωσισμό. Αυτό είναι έμμεση απόπειρα φίμωσης. Μην τυχόν και χαλάσει κανείς τον μύθο των Ρώσων . κάποιοι δεν αντέχουν να ακούν καν… Read more »

barbadakos
Guest
barbadakos

“Εγώ δεν θα έβαζα 10 ελληνόπουλα σε ένα ξεπερασμένο άχρηστο μέσο να ψηθούν ζωντανά όταν ο τελευταίος κατσαπλιάς με ελαφρύ Α/Τ, πάνω σε αγροτικό, το παίζει «θάνατος»” Kαι να φανταστείς ούτε οι σοβιετικοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν δεν θέλανε να μπούνε σε bmp και bmd που τότε θεωρούνταν “σύγχρονα”. Το bmp το είχαν ονομάσει Bratskaya Mogyla Pechoty, που μεταφράζεται σαν “μαζικός αδερφικός τάφος πεζικού”. Ακόμα και από τότε δεν προστάτευε από κάτι ισχυρότερο από pkm, οι 14.5mm σε μερικές περιπτώσεις το διαπερνούσαν σουβλάκι. Γι’αυτό σχεδόν πάντα μετά στις επόμενες συγκρούσεις (Τσετσενία που ήταν καταστροφή για Ρωσ. στρατό σε κάθε επίπεδο και… Read more »

Θανασης
Guest
Θανασης

Αραγε ολοι οσοι εχουν μουσειακο υλικο και αμφιφολου πλεων αποτελεσματικοτητας και οικονομικου κοστους ασχολουνται καθολου και με την επιλυση των διαχρονικων προβληματων που διμηουργουνται;
Και οπως ολοι γνωριζουμε αυτα τα προβληματα δεν λυνωνται τελαιυταια ωρα.

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Έχουν γραφτεί ατέλειωτα άρθρα για τα ΒΜΡ και για τα ΤΟΜΑ γενικά. Ας μην γελιόμαστε, σήμερα τέτοια οχήματα είναι πολύ ευάλωτα, όπως είναι και τα Bradley (και άλλα), χωρίς συστήματα αυτοπροστασίας και βαρύτατη θωράκιση. Από την άλλη, μην κρίνουμε από τα ΒΜΡ-1 στον ΕΣ καθώς ο ΕΣ δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ σοβαρά γι’ αυτά και γι’ αυτό τα έστειλε στα νησιά – δεν υπήρξε ποτέ θέληση για ανάπτυξη δόγματος δράσης ΤΟΜΑ. Για ένα όχημα για το οποίο βρίσκεις ανταλλακτικά και στο Σουδάν ε, δεν ευθύνεται αυτό για χαμηλή διαθεσιμότητα αλλά αποκλειστικά ο ΕΣ. Προφανώς η φιλοσοφία συντήρησης είναι διαφορετική και η… Read more »

Chris228
Guest
Chris228

Τα συγχαρητήρια μου στη σελίδα, μιας και την παρακολουθώ αν και γράφω πρώτη φορά σχόλιο, χωρίς να είμαι ειδήμων επί των στρατιωτικών θεμάτων. Από τη θητεία μου όμως το 1999 σε νησί του ανατολικού Αιγαίου, μια χαρά εντύπωση μου είχαν αφήσει τα BMP-1. Γιατί πολύ απλά, όπως μας έλεγε ο Λοχαγός, σκοπός τους ήταν να μεταφερθούμε “σφαίρα” σε σημείο για αντεπίθεση. Και αυτό το έκαναν όπως έπρεπε, ακόμα κι αν παίρναμε καμιά μάντρα στους στενούς δρόμους του νησιού. Χαιρετίσματα στον Λοχαγό μου “Ίντζι” τον “τουρκοφάγο..

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Το σίγουρο είναι ότι δεν πετάς τα BMP-1 για να ξεμείνεις με Μ-113. Και ακόμα πιο σίγουρο είναι ότι ένας σοβαρός οργανισμός (στρατός μετά πολιτικής ηγεσίας) δεν αφήνει στην τύχη του τα Λεωνίδας. Δεν χρειάζεται να έχεις σαν χώρα στην κατοχή σου καμιά τεράστια αμυντική βιομηχανία, η πάλαι ποτέ ΕΒΟ ή Πυρκάλ ή ΕΛΒΟ ήταν more than ok για αναβαθμίσεις και μετασκευές.
Δεν πειράζει, θα αγοράσουμε και ΤΟΜΑ όπως αγοράζουμε και αναβαθμίζουμε φρεγάτες, χοχοχο

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Και ένα ακόμα σχόλιο για τις απώλειες στη Συριά. Είχαν κυκλοφορήσει κάποια βίντεο των τζιχαντιστών κατά τον εμφύλιο στο Ιράκ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα βίντεο που κάποιοι τζιχαντιστές είχαν ακολουθήσει ένα πολιτικό αυτοκίνητο με ιρακινούς (υψηλόβαθμους;) στρατιωτικούς τους οποίους εκτέλεσαν εν κινήσει με επαγγελματικό τρόπο (αν όχι κινηματογραφικό). Οι εκτελεσθέντες χαμπάρι δεν πήραν. Θέλω να πω ότι ειδικά στο ξεκίνημα ενός εμφυλίου ή μιας σύγκρουσης επειδή είναι μεγάλο το ανακάτεμα μέχρι να διαμορφωθούν τα αντίπαλα στρατόπεδα και να ξεκαθαρίσει η κατάσταση οι απώλειες για ένα στρατό που δέχεται αντάρτικο είναι πολύ υψηλότερες του αναμενόμενου. Άρα, για την Συρία είναι σημαντικό να… Read more »

Tazos
Guest
Tazos

Τα BMP-1 είναι “σκούπίδια” γιατί 1) Κανείς τόσα χρόνια δεν ενδιαφέρθηκε για την σωστή συντήρησή τους, να περάσουν τις ανακατασκευές τους, να αγοραστούν ή παραχθούν εγχώρια τα ανταλλακτικά τους 2)Γιατί κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να αναβαθμιστούν, έστω με ένα εγχώριο πρόγραμμα τόσο όσον αφορά την θωράκισή τους όσο και το πυροβόλο. Δεν θα μπορούσε άραγε να φτιαχτεί ένα εγχώριο πρωτότυπο με πιο σύγχρονο πύργο και πυροβόλο είτε 23mm είτε 30mm από τα αποσυρμένα Αρτεμις; Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμα στα νησιά με ένα ταχυβόλο, η πατέντα με τα Zu-23 είναι καλή αλλά τεχνολογικά σε επίπεδο ISIS-FSA. Ολόκληρη ΝΑΤΟική χώρα με σύγχρονη… Read more »

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Όλες οι ανατολικές χώρες το έχουν άμεσα στο πρόγραμμα για αντικατάσταση γιατί δεν θέλουν πολλά πάρε δώσε με την μαμά του συστήματος. Από εκεί και πέρα εμείς θα έπρεπε να είχαμε παίξει μπαλίτσα αλλιώς. Καλή πατάτα το Λεωνίδας, αλλά ήταν κάτι που το έκανες εσύ. Αν συνεχίζαμε να το εξελίσσουμε και να βάζουμε όλο και περισσότερα ελληνικά στοιχεία, όλο και καλύτερα με τον καιρό, θα είχαμε φτιάξει ένα σεβαστό όχημα. Δεν θα κάναμε μετασκευές σε χάρβαλα (ΒΜΠ) και ξεχάρβαλα (Μ113). Αλλά είπαμε. Δεν μας έπιασε η κρίση αναίτια…. Όσο για τα Ρώσικα συστήματά μας, όλα ξεκινάνε ότι τα πήραμε ως… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Ένα σύντομο σχόλιο από έναν μη ειδικό: Το ΒΜΡ-1 υπερέχει του Μ113 σε προστασία και σε κινητικότητα, αλλά η προστασία είναι ανάξια λόγου για σήμερα. Έπαιξε το ρόλο του, αλλά δεν μπορεί να είναι αντικαταστάτης του Μ113 σήμερα. Χρειάζεται κάτι σοβαρό. Το σοβαρό είναι βαρύ και πολυδάπανο. Όχι πιο πολύ όμως από τις ζωές του πεζικού. Το αρχικό ΒΜΡ-1 ήταν καρπός μιας δογματικής σύγχυσης στο ρωσικό επιτελείο, και της εμμονής του να είναι όλα τα μέσα μικρά άρματα (βλ. και Mi-24 Hind, με αεράγημα και όπλα …). Με το ΒΜΡ-2 εμφάνισαν ένα αξιολογότατο σύγχρονο όχημα (χωρίς θεραπεία του προβλήματος της… Read more »

BMP
Guest
BMP

Αστείες δηλώσεις για φτωχές επιδόσεις .Δηλαδή το τεθωρακισμένο φταίει ? Μιλάμε για θωράκιση απλά για να σταματά καμιά σφαίρα για να νιώθουν οι στρατιώτες λίγο πιο ασφαλείς.Και του 2100 να ήταν το rpg αν χτύπησε τεθωρακισμένο όχημα το διέλυσε αυτό ισχύει για όποιο τεθωρακισμένο όχημα. Το ίδιο και τα άρματα .Απλά αυτό έχει καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει ειδικά αν είναι εξώφαλτση. Σε έναν πόλεμο που ο κάθε τρελός και rpg ,έναν πόλεμος διαρκείας 10 χρόνων επειδή οι άλλοι χάσαν τεθωρακισμένα τις λέμε και φτωχές τις επιδόσεις τους. Βρήκαν οι άλλοι τώρα να δυσφήμισουν τα ρώσσικα συστήματα χωρίς λόγο και αιτία.… Read more »