27.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Boeing 737 MAX 8 200 ή Boeing 737-8200

Boeing 737 MAX 8 200 ή Boeing 737-8200

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

H «είδηση» για την πιθανή, «σιωπηλή» μετονομασία της οικογένειας 737 MAX ώστε να αποποιηθεί του στίγματος της γνωστής διπλής συντριβής αεροσκαφών  του τύπου τον Οκτώβριο του 2018 και τον Μάρτιο του 2019 στην Ινδονησία και Αιθιοπία αντίστοιχα, κυκλοφόρησε αρχικά από βρετανικές εφημερίδες.

Αιτία ήταν η δημοσιοποίηση στις 15-07  φωτογραφιών στο tweeter Woodys Aeroimages, στο οποίο αναρτώνται συνεχώς πληροφορίες και φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις της Boeing, σε ένα είδος spotting-παρατηρητηρίου.

Στις φωτογραφίες εμφανίζονταν το αεροσκάφος «EI-HAY», ένα 737-8 200 που προορίζεται για την Ryanair, αλλά βρισκόταν καθηλωμένο (λόγω της απαγόρευσης που υφίσταται για τον τύπο) και σε προσωρινή αποθήκευση, να έχει μεταφερθεί στον χώρο δοκιμών με μια μικρή αλλά ουσιαστική διαφοροποίηση: στο ρύγχος και στην θέση του logo 737 ΜΑΧ που φέρουν όλα τα επιβατικά της οικογένειας  (και έφερε και το ίδιο προηγουμένως) υπήρχε νέο λογότυπο που έγραφε 737-8200.

Όπως ήταν φυσικό η  φωτογραφία προκάλεσε άμεσα εικασίες για rebranding που κυκλοφορούσαν χθες χωρίς να υπάρχει επιβεβαίωση ή διάψευση από την αεροπορική εταιρία ή τον ίδιο τον αεροκατασκευαστή.

Προφανώς μια τέτοια απόφαση είναι άκρως σημαντική και δεν μπορεί να ληφθεί μονομερώς από την Ryanair, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το «EI-HAY» αναφέρεται ότι δεν έχει ακόμη περάσει τυπικά στην ιδιοκτησία της τελευταίας.

 

Τυπικά βέβαια το μοντέλο, 135 αεροπλάνα από το οποίο αγοράζει η Ryanair, είναι μια ειδική έκδοση 737 MAX πυκνής διάταξης καμπίνας  197 επιβατών που είναι γνωστό ως 737 ΜΑΧ 200. Επιπλέον τα μοντέλα 737 ΜΑΧ  8/9/10  είναι επίσης γνωστά ως 737-8/-9/-10 (σε αντιδιαστολή με τα 737-800/-900 που είναι αεροσκάφη NG).

Υπό αυτό το πρίσμα η μετονομασία 737-8 200 ή… 737 8200 ίσως είναι μέσα στη «διακριτική ευχέρεια» της Ryanair, ενώ και η  ευρωπαϊκή EASA χρησιμοποιεί ήδη από το 2016 τον προσδιορισμό 737-8200 για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Αυτό όμως που μένει να δούμε είναι η επόμενη κίνηση της Boeing και εάν θα διαγράψει και αυτή το MAX από τα μοντέλα της σχετικής οικογένειας χρησιμοποιώντας πλέον τον απλά τον προσδιορισμό 737-8, 737-9 και 737-10.

 

Για την ιστορία το «EI-HAY» πραγματοποιούσε νωρίτερα σήμερα δοκιμές κινητήρων.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

6 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
el95149

Λόγω εργασίας, κάνω 5-6 ταξίδια το χρόνο Αθήνα-Δουβλίνο. Ήμουν ήδη αρνητικά διακείμενος στη χρήση της RyanAir, αποφεύγοντας τη στο μέτρο του δυνατού. Ειδικά μετά από αυτά τα νέα, θα κάνω πολύ καιρό να ξαναμπώ. Ας περάσουν ένα-δυο χρόνια με το διορθωμένο MCAS σε λειτουργία ΧΩΡΙΣ περιστατικά και θα το συζητήσω….

Spyros

Μπορεί κανείς να προσάψει πολλά αρνητικά στη Ryanair (έχω κι εγώ μερικά εκ πείρας – ως επιβάτης πάντα), στα θετικά της πάντως μάλλον μπαίνει το ότι ανανεώνει τον στόλο της γρηγορότερα απ’ όλες τις χαμηλού κόστους εταιρίες, στην Ευρώπη τουλάχιστον. Δυστυχώς (γι’ αυτούς) εφόσον έχουν εξ’ αρχής κάνει στάνταρτ το 737 για παντού (και αν δε κάνω λάθος μόνο σε μια έκδοση μέχρι στιγμής, το -800) η λογική συνέχεια ήταν το ΜΑΧ, ή όπως τέλος πάντων θα λέγεται τελικά. Πάντως μάλλον είναι από τους τυχερούς πελάτες του ΜΑΧ, με την έννοια πως δεν πρόλαβαν να παραλάβουν και να δρομολογήσουν κανένα,… Read more »

el95149

Έχετε δίκιο, όλος ο στόλος εως τώρα είναι το 737-800. Το τελευταίο έτος μάλιστα έκαναν παραλαβές α/φ με νέο εσωτερικό διάκοσμο, ταπετσαρίες και διαφορετικά overhead compartments, τα οποία, ομολογώ, ήταν βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση (τουλάχιστο από άποψη αισθητικής και ψυχολογικής επίδρασης στους επιβάτες).

Spyros

Συμφωνώ απόλυτα, έχω δει φωτογραφίες μόνο από την καινούργια εμφάνιση, αλλά οτιδήποτε είναι βελτίωση σε σχέση με τη πρότερη εικόνα, με τις διαφημίσεις στα overhead bins, που παρέπεμπαν σε βαγόνια ηλεκτρικού (underground, που λεν στο χωριό μου)!

Την κιτρινίλα πάντως δεν την αποχωρίζονται ακόμα…

Tango.Alpha

Καλημέρα,

Νομίζω το πρόθεμα “MAX” είναι περισσότερο εμπορική παρά “διοικητική” επωνυμία για το αεροσκάφος. Τα έγραφα που αφορούν αδειοδοτήσεις σε FAA και EASA το αναφέρουν ως -8/9/10.

Πρακτική ερώτηση: Πόσα από τα ΜΑΧ που κατασκεύασε η Boeing μετά την απαγόρευση πτήσεων έχουν παραδοθεί στις εταιρείες; Φαντάζομαι κανένα για νομικούς και εμπορικούς λόγους.

Spyros

Κανένα, γι’ αυτό και είδαμε πρόσφατα τη Boeing να παρκάρει αεροσκάφη ακόμα και σε πάρκιγκ αυτοκινήτων (των υπαλλήλων της)…

Να σημειώσουμε επίσης πως το P-8A Poseidon καθώς και το ιπτάμενο ραντάρ που βασίζεται σε 737, το όνομα του οποίου μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή, δεν βασίζονται στο ΜΑΧ αλλά στο NG, οπότε η παραγωγή και παράδοσή τους στους χρήστες τους δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η Ελλάδα εξάγει αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας στο… Ισραήλ! Εξαγωγική...

8
Απίστευτο κι όμως πραγματικό! Μια εκ των κορυφαίων ελληνικών αμυντικών εταιρειών, η Intracom Defence συμφώνησε με την ισραηλινή ΙΑΙ για την εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά $

Related News

Εντοπισμός ραδιενέργειας στην Ευρώπη «δείχνει» πιθανή δοκιμή ρωσικού όπλου;

Σταθμοί μέτρησης της ραδιενέργειας στη Βόρεια Ευρώπη εντόπισαν τον Ιούνιο μια βραχύβια, αλλά επικίνδυνη διαρροή, που πιστεύεται πως προήλθε από τη Ρωσία.Σύμφωνα με το...

Η Αυστραλία αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες και ικανότητες πλήγματος στην επόμενη δεκαετία

Με μια κομβικής σημασίας μετάθεση της αμυντικής της στάσης η Αυστραλία θέτει ως προτεραιότητα την αύξηση της παρουσίας της στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανών ενώ...

Βρετανός υπ. Μεταφορών: Δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εξαιρέσεων από την καραντίνα οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν θα περιληφθεί στον κατάλογο των χωρών οι ταξιδιώτες από τις οποίες από την ερχόμενη εβδομάδα θα εξαιρούνται από την υποχρέωση να...

Ο Ζαν Καστέξ ορίσθηκε πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Ζαν Καστέξ ορίσθηκε πρωθυπουργός της Γαλλίας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.Ο 55χρονος Ζαν Καστέξ, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του...

248 επιπλέον JLTV για τον Στρατό των ΗΠΑ

Ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε πως θα παραγγείλει επιπλέον 248 Joint Light Tactical Vehicles (JLTV) για τις ανάγκες των στρατιωτών του καθώς και για συγγενείς...
- Advertisement -
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x