Η Αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας FAA (Federal Aviation Administration) ακύρωσε νωρίτερα σήμερα την απαγόρευση πτήσεων που είχε επιβάλει στις 13 Μαρτίου 2019 στην εκμετάλλευση των Boeing 737 MAX, μετά τα δυο διαδοχικά περιστατικά συντριβής αεροσκαφών του τύπου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 346 ατόμων στην Ινδονησία και την Αιθιοπία.
Η απαγόρευση, που ήλθε τελευταία και για πολλούς σημαντικά καθυστερημένη, μετά την ακύρωση των πιστοποιήσεων αεροπλοϊμότητας του 737 MAX από άλλες αντίστοιχες κανονιστικές αρχές σε όλο τον πλανήτη, αφορούσε τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες. Έτσι τώρα και η άρση αφορά τους αερομεταφορείς στις ΗΠΑ, αν και αναμένεται να συμπαρασύρει και αντίστοιχες αποφάσεις παγκοσμίως.
Η σημερινή εξέλιξη επιτρέπει την επιστροφή της οικογένειας MAX του 737 σε υπηρεσία, με την προϋπόθεση της εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων, ανάμεσά τους τροποποιήσεις στα ίδια τα αεροσκάφη που έχουν παραδοθεί, όσο και αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης των πιλότων τους.
Να θυμίσουμε ότι η καθήλωση των Boeing 737 MAX πριν από 20 μήνες ήταν το αποτέλεσμα της αποκάλυψης σημαντικών τεχνικών αδυναμιών του συστήματος MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System), που ήταν και μια από τις κύριες διαφοροποιήσεις της έκδοσης από την προηγούμενη (737NG). Το σύστημα υποτίθεται ότι θα υποβοηθούσε τον πιλότο (μειώνοντας τον φόρτο εργασίας) με αυτοματοποιήσεις στις διαδικασίες απογείωσης και προσέγγισης-προσγείωσης, όταν το αεροσκάφος πετά με χαμηλές ταχύτητες, διαχειριζόμενο την ισχύ και τις επιφάνειες ελέγχου.
Το άλλο όμως στοιχείο που αποκαλύφθηκε ήταν η ελλιπής διαδικασία μετεκπαίδευσης των πληρωμάτων προηγούμενων γενεών 737 στα νεώτερα MAX ώστε να γνωρίζουν τις λειτουργικές επεμβάσεις του MCAS.
Στις προϋποθέσεις της επιστροφής των 737 MAX σε υπηρεσία περιλαμβάνεται η έγκριση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των πληρωμάτων πιλοτηρίου από την FAA, διαδικασία που ήταν ευθύνη της Boeing στο παρελθόν.
Δεν υπάρχει ακόμη αντίδραση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας EASA, αλλά αναμένεται ότι δεν θα είναι ούτε αυτόματη, ούτε άμεση.
Η EASA είχε ήδη σχολιάσει πως θεωρεί το ΜΑΧ έτοιμο για επιστροφή στις πτήσεις εδώ και κάποιες εβδομάδες, χωρίς βέβαια να προσδιορίζει πότε θα γίνει η επαναπιστοποίησή του.
Από συνεντεύξεις διάφορων στην Ευρώπη (πχ Michael O’Leary) μάλλον το περιμένουν αρχές Ιανουαρίου.
Πολύ σωστά: https://www.easa.europa.eu/newsroom-and-events/news/easa-completes-its-boeing-737-max-test-flights
Update: https://www.easa.europa.eu/newsroom-and-events/press-releases/easa-lays-out-its-proposed-conditions-return-service-boeing-737
Ποιος έχει πια εμπιστοσύνη να μπει σε ένα 737Max; Έκαναν έρευνα αγοράς, ειδικά τώρα με τον κορονοϊό; Η Boeing καλό θα ήταν να σχεδιάσει ένα καινούργιο αεροπλάνο – αντικαταστάτη του 737, που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τα αεροπλάνα της Airbus στην κατηγορία, χάνει χρόνο έτσι. Έχει πάρει μια σχεδίαση της δεκαετίας ’60 και την έχει κάνει λάστιχο, πόσο ακόμα να την εκσυγχρονίσει! Το γεγονός ότι το αεροσκάφος είναι χαμηλό (οι αρχικοί κινητήρες στα 737-100 και -200 ήταν μικρής διαμέτρου) του περιορίζει αφάνταστα τα περιθώρια εξέλιξης και ουσιαστικά η προσπάθεια να κοτσάρουν μεγάλους κινητήρες στο 737, αλλάζοντας τα πτητικά χαρακτηριστικά του και διορθώνοντάς τα – υποτίθεται – με το MCAS, σκότωσε ανθρώπους!
Η Boeing για περισσότερα από 30 χρόνια εξασφάλιζε ένα μοντέλο που έφερνε εύκολα έσοδα με τις εταιρείες – πελάτες ικανοποιημένες από τις οικονομίες στην εκπαίδευση πληρωμάτων θαλάμου διακυβέρνησης και μηχανικών / τεχνικών αλλά και το ανταγωνιστικό κόστος αγοράς κι εκμετάλλευσης. Δεν υπήρχε ουσιαστικά κάτι που δεν άρεσε λίγο πολύ σε όλους, εταιρεία (στελέχη και μετόχους), αερομεταφορείς, ρυθμιστικές αρχές (που είχαν κτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την εταιρεία) κι επιβάτες καθώς ήταν το αγαπημένο αεροσκάφος των εταιρειών χαμηλού κόστους.
Το θέμα είναι ότι το οικοδόμημα εμπιστοσύνης κατέρρευσε και η μεγάλη πρόκληση είναι τόσο η επανένταξη του MAX (καθώς οι επιβάτες εύκολα θα εντοπίζουν ποιες πτήσεις είναι προγραμματισμένες με MAX) στις πτήσεις όσο και η διατήρηση της αξιοπιστίας των αδειοδοτικών αρχών.
Άραγε τι ποσοστό των επιβατών πριν επιλέξουν πτήση, στην έρευνα αγοράς συνυπολογίζουν (ή θα συνυπολογίσουν) και τον τύπο αεροσκάφους με τον οποίο θα πετάξουν ;