Η Νότια Κορέα αποφάσισε πριν λίγες μέρες να αναβαθμίσει τα αεροσκάφη ερομεταφερομένων Συστημάτων Εγκαίρου Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) Boeing 737 Peace Eye σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία αμυντικών προμηθειών DAPA.
Το έργο θα κοστίσει 433 εκατομμύρια δολάρια και προβλέπει τη βελτίωση των συστημάτων ζεύξης δεδομένων Link-16 καθώς και του συστήματος ταυτοποίησης εχθρού ή φίλου (IFF) μέχρι το 2025, σύμφωνα με την DAPA.
Η βελτίωση αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς στοχεύει στην καλύτερη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των αεροσκαφών αυτών σε περίπτωση συνδυασμένων επιχειρήσεων μεταξύ Νότιας Κορέας και Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα πάντα με την DAPA.
Παράλληλα, η DAPA αποφάσισε να εγκρίνει την εγχώρια ανάπτυξη κάποιων βασικών απαρτίων για την αναβάθμιση των σταθμών διασύνδεσης και τηλεχειρισμού του Link-16.
Τα τέσσερα αεροσκάφη του τύπου που βρίσκονται σε υπηρεσία με τη νοτιοκορεάτικη Αεροπορία παραγγέλθηκαν το 2006 και παραδόθηκαν στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας. Το πρώτο παραδόθηκε έτοιμο, ενώ τα επόμενα τρία τροποποιήθηκαν σε διαμόρφωση ΑΣΕΠΕ από την Korean Aerospace Industries.
Βλέπουμε λοιπόν ότι μετά από ούτε δέκα χρόνια σε υπηρεσία, τα αεροσκάφη «ζήτησαν» σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε αναβαθμίσεις.
Περίπου το ίδιο διάστημα παράγγειλε και παρέλαβε κι η Τουρκία τα δικά της αεροσκάφη του τύπου με την ονομασία Ε-7Τ, με την διαφορά ότι στην ολοκλήρωσή τους συμμετείχαν και ισραηλινές εταιρείες, που όμως πλέον έχουν αποσύρει την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα.
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.
Καλά, ούτε 10 χρόνια σε υπηρεσία και κάνουν, έστω και μερικό, εκσυγχρονισμό στο πιο σύγχρονο παγκοσμίως ΑΣΕΠΕ. Οι άνθρωποι είναι άσχετοι ή μιζαδόροι. Αν μας ρωτούσαν (ειδικά τους αξιότιμους κ.κ. Αρσένη, Π. Παναγιωτόπουλο, Αβραμόπουλο, Καμμένο και οπωσδήποτε τους Μεϊμαράκη-Βενιζέλο), θα γλύτωναν 433 εκ$! Τσ, τσ, τσ…