Πριν λίγες ημέρες, η Boeing αποκάλυψε το υπό κλίμακα μοντέλο του αεροσκάφους που φιλοδοξεί να πετάει γρηγορότερα από Mach 5. Πρόκειται για ένα concept σχεδιασμένο γύρω από έναν κινητήρα συνδυασμένου κύκλου που ενσωματώνει στοιχεία αεροστρόβιλου και ενός διπλού ramjet / scramjet κινητήρα. Η αποκάλυψη έγινε στο American Institute of Aeronautics and Astronautics στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Το σχέδιο της Boeing είναι παρόμοιο με αυτό που ετοιμάζει η Lockheed Martin. Η αεροδιαστημική βιομηχανία αυτή τη στιγμή εργάζεται πυρετωδώς για τη παραγωγή ενός εξαιρετικά ταχύτατου αεροσκάφους, που θα αναλάβει αποστολές αναγνώρισης και κρούσης, για να συμπληρώσει το κενό του φημισμένου SR-71 Blackbird.

Η πρόκληση για τη Boeing και τη Locheed, είναι να χρησιμοποιήσουν στη πράξη κινητήρες συνδυασμένου κύκλου με στροβιλοκινητήρες (TBCC) μαζί με μηχανές ramjet/scramjet. Η πρώτη θα επιταχύνει το αεροσκάφος έως Mach 3 και οι δεύτεροι θα ενεργοποιούνται για να δώσουν την τελική ώθηση στα Mach 5. Για να μπορέσει να επιταχύνει το αεροσκάφος, οι κινητήρες ramjet/scramjet θα απενεργοποιούνται και ο TBCC, θα αναλαμβάνει να προσγειώσει το αεροσκάφος.

Με την Locheed να ευελπιστεί να πετάξει το πρωτότυπό της κάποια στιγμή στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, η Boeing προσπαθεί να επιταχύνει το δικό της σχέδιο και γιατί όχι, να την ξεπεράσει.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με 5 μαχ μου φαίνεται ή όντως γλιτώνει πρακτικά από οποιοδήποτε σημερινό SAM; Τα μελλοντικά αεροσκάφη της USAF γενικότερα ιντριγκάρουν πολύ.

Comments are closed.