Επιβατικό των 5 Mach ανακοίνωσε η Boeing

0
2763
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 103
  •  
  •  

Τα σχέδιά της για την ανάληψη διεθνούς προσπάθειας για την ανάπτυξη ενός πολυηχητικού (hypersonic) επιβατικού που θα μπορεί να πετά με ταχύτητα 5 Mach (4.000 μιλίων την ώρα) σε ύψος 95.000 ποδών ανακοίνωσε η Boeing.

Ένα τέτοιο αεροπλάνο θα μπορεί να «γεφυρώνει» τον Ειρηνικό σε τρεις ώρες και τον Ατλαντικό σε δυο ώρες. Ένα τέτοιο σχέδιο βέβαια εκτός από τις τεράστιες τεχνολογικές προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την απαγόρευση που ισχύει για υπερηχητικές πτήσεις πάνω από ξηρά στα περισσότερα μέρη του πλανήτη, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ. Οι πτήσεις πάνω από τους ωκεανούς που προαναφέρθηκαν αποτελούν μια διέξοδο αλλά ο περιορισμός που ισχύει από την δεκαετία του 70 δέχεται ήδη τα πυρά πολλών ενδιαφερόμενων μερών που θεωρούν ότι είναι αναχρονιστικός και περιορίζει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης υπερηχητικής (πολύ δε περισσότερο πολυηχητικής) πρωτοβουλίας.

Στο τεύχος ΙΟΥΝΙΟΥ που βρίσκεται στα περίπτερα περιλαμβάνεται ένα άρθρο για την προσπάθεια της βιομηχανίας που βρίσκεται κοντύτερα στο να παράσχει πρόσβαση υπερηχητικής πτήσης στον εμπορικό τομέα. Πρόκειτια για την Aerion Corporation και το υπερηχητικό επιχειρηματικό τζετ Aerion AS2 που αναπτύσσει.

Έπειτα από τη μακρά αναζήτηση ενός μεγάλου εμπορικού και βιομηχανικού εταίρου η Aerion ίσως βρίσκεται ένα βήμα κοντύτερα στην κατασκευή του πρώτου υπερηχητικού business jet μετά τη συμμαχία της με τη Lockheed Martin και την εξελισσόμενη συνεργασία με την General Electric. Τα δύσκολα εμπόδια όμως βρίσκονται μπροστά, με την ανάγκη ανασχεδίασης του αρχικού αεροσκάφους SBJ, ώστε να είναι συμβατό με τους όλο και αυστηρότερους περιβαλλοντολογικούς περιορισμούς, αλλά και για να προσφέρει ελκυστικό προϊόν σε μια πολύ ιδιαίτερη αγορά.

Περισσότερα στο τρέχον τεύχος μας (ΕΔΩ)

(Πηγή είδησης AW&ST)


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 103
  •  
  •