Ένα μικρό αυτόνομο επιβατικό αερόχημα από την… Boeing

2
986
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 14
  •  
  •  

Έχουμε συνηθίσει την Boeing να παρουσιάζει μεγάλα και πολύ μεγάλα επιβατικά αεροπλάνα και ίσως η πρώτη πτήση του αυτόνομου επιβατικού αεροχήματος PAV (passenger air vehicle) να είναι έκπληξη για πολλούς.

Στην πραγματικότητα το πρόγραμμα του PAV, αν και επιδιώκεται από τον αμερικανικό κολοσσό μέσω της θυγατρικής της Boeing NeXt, προέρχεται από μια άλλη εταιρία που προστέθηκε σχετικά πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιό της μέσω εξαγοράς. Η Aurora Flight Sciences είναι μια εταιρία με μεγάλο παρελθόν σε αυτόνομα οχήματα και σε αυτή ανατέθηκε η ανάπτυξη ενός αεροσκάφους eVTOL (electric vertical takeoff and landing) με προοπτική χρήσης της τεχνολογίας για αυτόνομες κατ’ απαίτηση αστικές μετακινήσεις.

Το πρωτότυπο επιβατικό PAV, με μήκος 9,14 μέτρα και πλάτος 8,53 μέτρα χρησιμοποιεί ηλεκτρική πρόωση με ικανότητα κατακόρυφης προσαπογείωσης και μετάβασης από και προς αιώρηση σε πρόσθια πτήση με αυτόνομη διαμόρφωση αλλά και επιλεκτική επάνδρωση με χειριστή, εάν αυτό είναι απαραίτητο/επιθυμητό. Η Boeing υποστηρίζει ότι το PAV έχει εμβέλεια με τους τρέχοντες συσσωρευτές περίπου 80 χιλιομέτρων αλλά εργάζεται σε νέες τεχνολογίες για την αύξησή της.

Πέραν του CAV η Boeing NeXt ανακοίνωσε ότι προσεχώς θα πετάξει δοκιμαστικά και ένα μεταφορικό αντίστοιχο CAV (cargo air vehicle) το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει 500 λίβρες (226,8 kg).

———————————————————————–

Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την Aurora Flight Sciences υπάρχει ένα σχετικό άρθρο στο τρέχον τεύχος μας (Π&Δ 392 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019).

O «Οδυσσέας» αναζητά τη στρατόσφαιρα

Πριν από έναν και περισσότερο χρόνο η Aurora Flight Sciences (AFS), μια εταιρεία με μακροχρόνιο ιστορικό στην έρευνα και ανάπτυξη προηγμένων αυτόνομων αεροπορικών σχεδιάσεων, πέρασε στα χέρια της Boeing με σκοπό να λειτουργήσει ως «εκκολαπτήριο» περαιτέρω εξέλιξης νέων τεχνολογιών. Στα μέσα Νοεμβρίου 2018, υπό τη νέα πλέον ηγεσία της, η AFS ανακοίνωσε το (νέο) πρόγραμμα «Odysseus» ως «το πλέον προηγμένο αυτόνομο αεροπλάνο, εξαιρετικά μεγάλης αυτονομίας και ύψους πτήσης, κινούμενο με ηλιακή ενέργεια». Πρόκειται λοιπόν για άλλη μια προσθήκη στον ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο ή για μια ριζοσπαστική προσπάθεια με άμεσες εφαρμογές, όπως υποστηρίζει η εταιρεία; Περισσότερα στο τεύχος μας που κυκλοφορεί.

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 14
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Παῦλος Πιτσελᾶς
Guest
Παυλος

Επισης ενα αναλογο προτζεκτ απο μια μικρη εταιρεια https://moller.com το οποιο απογειωνεται καθετως και μπορει να ενεργησει αναλογα και για πεζοναυτικες επιχειρησεις ολιγαριθμων αποστολων, και για ερευνα διασωση επιτηρηση, ειναι το Skycar® 600 LAMV, https://moller.com/moller_skycar_military.html

Για τους κινητηρες που χρησιμοποιουν https://freedom-motors.com/freedom_multirotor.html

——————–

CKfurious
Guest
CK