Τρεις εταιρείες, η αμερικανική Boeing, η σουηδική Saab και η ευρωπαϊκή Airbus – αναμένεται να υποβάλουν προσφορά για την πολυδάπανη προμήθεια νέων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας της Νότιας Κορέας, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα στην χώρα αυτή. Τον Φεβρουάριο, η Διεύθυνση Προγραμματισμού Αμυντικών Προμηθειών (DAPA) ανακοίνωσε το σχέδιό της να υπογράψει συμφωνία με έναν κατασκευαστή αεροσκαφών από το εξωτερικό για την προμήθεια αεροσκαφών του τύπου μέχρι το 2020.

Το έργο αναμένεται να κοστίσει 1,76 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Boeing παρουσίασε το P-8A Poseidon ως υποψήφιο μοντέλο για το έργο, ενώ η Saab από τη Σουηδία παρουσίασε το αεροσκάφος μακράς εμβέλειας Swordfish.

Από την πλευρά της Airbus Defense and Space (DS) εξέφρασε επίσης την πρόθεσή της την Τρίτη να συμμετάσχει στη διαδικασία υποβολής προσφορών με το αεροσκάφος C-295, το οποίο είναι αεροσκάφος τακτικών μεταφορών αλλά κατασκευάζεται και σε έκδοση ναυτικής συνεργασίας.

Αρχικά, η DAPA εξέτασε το ενδεχόμενο να επιλέξει απ’ ευθείας το P-8A με χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος Foreign Military Sales από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Στην πορεία αποφασίστηκε να επιτραπεί και σε άλλες εταιρείες να συμμετάσχουν σε ανοιχτό διαγωνισμό.

Το Ναυτικό της Νότιας Κορέας χρησιμοποιεί επιχειρησιακά αεροσκάφη P-3 Orion.

Στο επόμενο τεύχος μας Π&Δ ΙΟΥΝΙΟΣ 2018 περιλαμβάνουμε μια εκτεταμένη ανάλυση του Saab Swordfish Global 6000, για τι είναι αλλά και τι… δεν είναι η σουηδική πρόταση AWS/ASuW. Επιπλέον διαβάστε για το πως έχει αλλάξει ο από αέρος ανθυποβρυχιακός πόλεμος παγκοσμίως και φυσικά πως έχει συμπαρασύρει την σχετική αγορά.

2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.