Η Boeing αναλαμβάνει την «εμπορική» Embraer

2
811
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μέρες μόλις μετά την υλοποίηση της συμφωνίας Airbus-Bombardier την 1η Ιουλίου για την ανάληψη του 51% του προγράμματος C-Series από την πρώτη, η Boeing έκανε τη δική της κίνηση ανακοινώνοντας την υπογραφή μνημονίου αλληλοκατανόησης για την συγκρότηση στρατηγικής κοινοπραξίας που θα «ευθυγραμμίσει τη δραστηριότητα εμπορικών αεροσκαφών της Embraer με τις αντίστοιχες υποδομές ανάπτυξης, παραγωγής, εμπορικής προώθησης και υποστήριξης» του αμερικανικού κολοσσού.

Στην πράξη το MoU βάζει το 100% του εμπορικού τομέα (commercial aircraft) της βραζιλιάνικης εταιρίας που αποτιμάται σε $4,75 δις σε μια κοινοπραξία της οποίας το 80% θα ανήκει στην Boeing και το υπόλοιπο 20% στην Embraer δημιουργώντας μια σειρά προϊόντων με αεροσκάφη από 70 θέσεις έως και 450 θέσεις, αντιγράφοντας ακριβώς την αντίστοιχη κίνηση των Airbus-Bombardier.

Να θυμίσουμε και από τις πολλαπλές αναφορές μας στην Π&Δ ότι η σειρά αεροσκαφών Ε2 της Embraer δεν είναι ακριβώς αντίστοιχη των CS100/300 της Bombardier αφού καλύπτουν χαμηλότερο φάσμα μεταφορικής ικανότητας και έτσι αφήνουν ένα «χάσμα» ανάμεσά τους και στα μικρότερα Boeing 737, κάτι που η Airbus θεωρεί δικό της πλεονέκτημα που πρέπει όμως να αποδειχθεί στην πράξη.

H συμφωνία μέσω του MoU «χρυσώνει το χάπι» της πώλησης της Embraer που αποτέλεσε μείζον πολιτικό ζήτημα στη Βραζιλία. Να σημειώσουμε επίσης ότι Embraer και Boeing συνεργάζονται επίσης και στο πρόγραμμα του KC-390.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Guest
Σπύρος

Με εκείνο το θέμα που είχε η Saab για τη μεταφορά τεχνολογίας του Gripen στην Boeing, που έχουμε μείνει;

Iomar
Guest
Μάριος

Καλημέρα,

Τι ακριβώς κερδίζει από όλο αυτό η Embraer;