28.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Boeing προς USN: Τα μαχητικά 4,5 γενιάς είναι καλύτερη λύση από τα...

Boeing προς USN: Τα μαχητικά 4,5 γενιάς είναι καλύτερη λύση από τα stealth. Ισχύει και για την Ελλάδα;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

O τίτλος του άρθρου θα μπορούσε να ήταν και “Boeing προς USN: Μην κάνετε το λάθος και δώσετε λεφτά για νέο stealth μαχητικό”. Όπως μετέφερε το αμερικανικό περιοδικό Aviation Week η Boeing “προειδοποίησε” το αμερικανικό ναυτικό να μην προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού stealth F/A-XX που θα αντικαταστήσει τα F/A-18 στο μέλλον, και θα πλαισιώσει τα F-35C στα καταστρώματα των αεροπλανοφόρων.

Η αμερικανική εταιρεία, που αυτή την στιγμή είναι ο βασικός προμηθευτής μαχητικών του USN χάρη στο αειθαλές F/A-18, ήταν πολύ σαφής. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια, και πάρα, μα πάρα πολλά δις δολαρίων για να φτάσει το F/A-XX στους καταπέλτες των αεροπλανοφόρων.

Τι έχει να αντιπροτείνει η Boeing; μα φυσικά την περαιτέρω εξέλιξη του F/A-18E/F, που θα συνεχίσει την παραγωγή σαν Block 3 το 2020. Η εταιρεία μιλάει πλέον για ένα Block 4, που θα είναι προϊόν εκσυγχρονισμού παλαιότερων F/A-18.

Δεν προσθέτει κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη ξέρουμε και μας απασχολεί κι εμάς σαν Ελλάδα. Το F-35 είναι ένα αεροσκάφος “πρώτης μέρας πολέμου”, που μπορεί να είναι αόρατο σε ραντάρ που εκπέμπουν στην X-band. Το θέμα όμως είναι πως Ρωσία και Κίνα επενδύουν συνεχώς σε ραντάρ C-band και S-band και εκεί το F-35 ίσως δεν είναι τόσο “αόρατο”. Επίσης, και το μελλοντικό F/A-XX ίσως δεν είναι λύση για τις μελλοντικές απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ στα πεδία της μάχης.

Εκεί ακριβώς εστιάζει η Boeing λέγοντας ότι το Block 3 θα μπορεί να επιβιώνει μια χαρά στις απειλές των επόμενων δεκαετιών. Πως θα το κάνει αυτό; με την εξέλιξη των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Θεωρεί πως το Integrated Defensive Electronic Countermeasures (IDECM) Block IV του Super Hornet μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές στο πεδίο της μάχης με επιτυχία, και να δώσει υψηλές δυνατότητες επιβίωσης στο αεροσκάφος 4,5 γενιάς.

Το ίδιο θεωρεί πως θα καταφέρει και το F-15C/D με το νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Eagle Passive/Active Warning Survivability System (EPAWSS). Και τα δυο συστήματα θεωρούνται τόσο εξελιγμένα που μπορούν να αντιμετωπίζουν απειλές τόσο εξελιγμένες που η Boeing τα θεωρεί ανταγωνιστικά των αεροσκαφών stealth!

Στην ερώτηση βέβαια πως θα αντιμετωπίζουν και εντοπίζουν τις απειλές stealth η Boeing είναι πάλι πολύ σαφής, εώς και ακριβής. Τα νέα AESA ραντάρ όπως αυτό του Super Hornet, Raytheon APG-79 καθώς και του F-15 APG-63(V)3 και APG-82(V)1 έχουν πολύ υψηλότερες πιθανότητες εντοπισμού στόχων μικρής παρατηρησιμότητας σε μεγαλύτερες αποστάσεις σε σχέση με τα παλαιότερα συστήματα. Κάπου εκεί θα θέλαμε να μας πει και τι μπορεί να κάνει το APG-83 SABRE του F-16 Viper, αλλά προφανώς δεν θα “ευνοούσε” έναν -τόσο δυνατό- ανταγωνιστή.

Μια άλλη λύση για την αντιμετώπιση των stealth απειλών είναι η υιοθέτηση ενός συστήματος IRST σε μελλοντικές εκδόσεις των F-18/F-15 που θα μπορεί να εντοπίζει παθητικά τα εχθρικά αεροσκάφη stealth και θα κατευθύνει εναντίον τους αποτελεσματικά τα όπλα τους.

Φυσικά η Boeing -για να είναι καλυμμένη όσο το δυνατόν περισσότερο- τονίζει ότι το Block 3 έχει πάρα πολλές προβλέψεις μείωσης του ηλεκτρομαγνητικού του ίχνους, αλλά και του υπέρυθρου. Η μείωση αυτή δεν επαρκεί φυσικά για να κατατάξει τα F/A-18E/F Block 3 στα stealth μαχητικά, αλλά η αμερικανική εταιρεία θεωρεί πως αυξάνει κατακόρυφα την επιβιωσιμότητά του.

Τέλος η αμερικανική εταιρεία τονίζει κάτι αρκετά σημαντικό, που μάλλον πολλές φορές παραγνωρίζουμε. Αεροσκάφη σαν το F-22 και το F-35 έχουν ένα σχήμα που έχει προέλθει από σχεδιαστικές αναλύσεις και συμβιβασμούς μέσω υπολογιστή. Το σχήμα αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, βάζοντας για παράδειγμα fast packs, σύμμορφες δεξαμενές ή κάτι άλλο. Έτσι οι αναβαθμίσεις είναι από δύσκολες ως αδύνατες. Σε περίπτωση λοιπόν που απαιτηθεί η τοποθέτηση ενός επιπλέον ηλεκτρονικού συστήματος ή επιπλέον δεξαμενές, αυτό σημαίνει ότι επηρρεάζεται το σχήμα, άρα και το ηλεκτρομαγνητικό ίχνος, ενώ οι αναβαθμίσεις που έχουμε συνηθίσει στα αεροσκάφη 4ης γενιάς δεν θα έχουν πλέον εφαρμογή, με ότι σημαίνει αυτό για την απόσβεση της επένδυσης. Το τελευταίο βέβαια δεν έχει ιδιαίτερη εφαρμογή στην Ελλάδα, καθώς δεν φημιζόμαστε για τις αναβαθμίσεις των αεροσκαφών μας προκειμένου αυτά να παραμένουν στην αιχμή της τεχνολογίας.

Όλα όσα μάθαμε από την Boeing, ήταν θέματα συζήτησης εδώ και πολύ καιρό. Φυσικά η Boeing προκειμένου να προωθήσει τα αεροσκάφη της ίσως κάνει κάποιες υπερβάσεις στην λογική. Όσο ισχυρά είναι τα Integrated Defensive Electronic Countermeasures (IDECM) Block IV και Eagle Passive/Active Warning Survivability System (EPAWSS) δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτρέπουν την επιτυχή διείσδυση σε ισχυρές αεράμυνες. Η “ταυτόχρονη τύφλωση” όλων των ραντάρ μιας αεράμυνας είναι δύσκολη. Όχι όμως και αδύνατη. Θυμίζουμε την πρόθεση της Φινλανδίας να αγοράσει αεροσκάφη SIGINT μαζί με τα μαχητικά της, αν αυτό απαιτηθεί (η είδηση εδώ).

Επίσης, η Boeing για να ανταγωνιστεί το F-35 θα πρέπει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο το fusion των αισθητήρων, αλλά και την μείωση του φόρτου του πιλότου. Το F-35 είναι stealth, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα εξαιρετικά ικανό μαχητικό που προσφέρει πρωτόγνωρες επιχειρησιακές ικανότητες.

Με τις παραπάνω “διαρροές”, είναι σαφές πως η Boeing “κλείνει” το μάτι όχι μόνο στο USN, αλλά και στην USAF καθώς η γραμμή του F-15 είναι ανοιχτή (σε αντίθεση με αυτή του F-22), και το F-15 2040 μπορεί να ενισχύσει την αμερικανική αεράμυνα άμεσα.

Θα πρέπει να μείνουμε στην δυνατότητα εντοπισμού των stealth στόχων μέσω των AESA ραντάρ και των συστημάτων παθητικού εντοπισμού αεροσκαφών. Σημειώνουμε πως τέτοια συστήματα έχουν τα ευρωπαϊκά μαχητικά (Rafale, Eurofighter, Gripen E), αλλά και τα ρωσικά (Su-30SM, Su-35S, MiG-35). Οι δε Ρώσοι έχουν ήδη εμπειρία δυο γενιών μαχητικών με συστήματα παθητικού εντοπισμού, αποτέλεσμα των πικρών εμπειριών από τα ικανότατα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Δύσης.

Όλα τα παραπάνω τα μεταφέρουμε σαν τροφή για σκέψη, αλλά και για να έχουν οι αναγνώστες μας την απαραίτητη γνώση των τεκτενόμενων σε έναν σύγχρονο ηλεκτρονικό πόλεμο. Κι όχι για να αρχίσουμε “άναρθρες κραυγές” του τύπου “κουβάς F-35”, “πάρτε Su-35 να σωθούμε”, “αγορά 100 Rafale αύριο”κοκ, μαζί με απόψεις που κυκλοφορούν σε “διάφορες” ιστοσελίδες “έγκριτου” τύπου. Περισσότερο θα άξιζε για παράδειγμα να ξεκινήσει μια συζήτηση για κάποια λύση IRST στα F-16C/D της Πολεμικής μας Αεροπορίας που θα εκσυγχρονιστούν (hopefully). Μείνετε μαζί μας, και υποσχόμαστε να κάνουμε ότι καλύτερο για την ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ σας ενημέρωση.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

37 ΣΧΟΛΙΑ

37 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
ariseagle

Πολύ καλό άρθρο για άλλη μια φορά. Γνώμη μου είναι ότι οποιοσδήποτε εκσυγχρονισμός F-16 πρέπει να ξεκινάει από ένα σύστημα IRST. Αν είναι δε δυνατή η ενσωμάτωσή του πάνω στο αεροσκάφος θα ήταν το ιδανικό(αλλά δύσκολο), αλλιώς με την μορφή ατρακτιδίου. Θα είναι παρακαταθήκη για τον στόλο των F-16 είτε κληθούν να αντιμετωπίσουν stelth,είτε όχι. Η συνεργασία των IRST/AESA/LINK 16 θεωρώ πως είναι επαρκής να καλύψει τις ανάγκες της Π.Α. Με δεδομένη την έλλειψη κονδυλίων και την εκ των πραγμάτων μείωση της οροφής αεροσκαφών πάνω κάτω στα 200 αεροσκάφη, αλλά και την σχετική αδυναμία συντήρησης των Mirage EGM/BGM, είναι προτιμότερο… Read more »

Spyros

Αν καταλαβαίνω καλά τον Ariseagle, μάλλον εννοεί πως η Boeing μπορεί να προσφέρει/ενσωματώσει σύστημα IRST στο F-16.

Όπως και νά’χει, δυστυχώς όλα είναι θέμα χρηματοδότησης. Αυτή τη στιγμή, προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος πως μπορεί να βρεθεί κάποια λύση. Όπως λέει και ένα αγγλοσαξονικό ρητό, “τα λεφτά μιλούν και τα… βοϊδοκόπρανα περπατούν”… ή κάτι τέτοιο.

ariseagle

Δεν εννοούσα αυτό!Σίγουρα δεν μπορεί να γίνει. Απλά το ανέφερα σαν γεγονός. Τώρα η γνώμη μου αναλύθηκε γενικά γιατί ειδικά θέλει πολλές ώρες κουβέντας. SLEP, κόστος απόδοσης, no money και άλλα πολλά που τα έχουμε διαβάσει κατά καιρούς από την σελίδα και το περιοδικό είναι γνωστά και τα συνυπολογίζω. Ευχαριστώ για την απάντηση.

Προβοκάτωρ

Το φτου-35 είναι κουβάς με ηλεκτρονικά και θεωρώ ότι χωράει αμφιβολία επ’αυτού.Για τα υπόλοιπα που γράφεται δεν μένει παρά να συμφωνήσουμε μέχρι κεραίας.
Το δε AESA θεωρώ ότι προς το παρόν δεν αξίζει να επενδύσουμε ακόμη διότι η παρούσα έκδοση του APG-68(V)9 είναι αρκούντως ικανοποιητική και τουλάχιστον cost effective.

Προβοκάτωρ

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε ένα αερόστατο, ένα ucav και πάει λέγοντας.
Ώσπου να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός..περιμένουμε να δούμε τι θα βγει..εξάλλου προέχει η δικτύωση και το irst..

Giorgos tsagaris

Εφοσον πουθενα στον οριζοντα δεν προβλεπεται αγορα α/φους και οι αριθμοι θα μειωθουν περι το 2020-2022
και με δεδομενο οτι τα bl 52/52adv δεν υστερουν του αντιπαλου, τα α/φη που θα πρεπει να εκσυγχρονιστουν πρωτα ειναι ειναι τα 30/50. και τελευταια τα 52adv.
Aποτελεσμα μια αναλογια σχεδον 1/1 (Viper/52-52Adv.) με επεμβαση-εργασια στα μισα α/φη και οχι στο συνολο του στολου με το ιδιο αποτελεσμα.

Προβοκάτωρ

Ελπίζουμε..η Π.Α. και όχι κάποιος καμένος εγκέφαλος…

George K.

Θέμα κόστους είναι… IRST υπάρχει στο blk60 των ΗΑΕ σε συνδυασμό με ραντάρ AESA. Λογικά το ρίσκο τοποθέτησης στο -V δεν πρέπει να είναι υψηλό.
Εμείς όμως τι θέλουμε…(?)
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επιτελείς του ΓΕΑ έχουν πολύ δύσκολη δουλειά μπροστά τους, αρκεί και η πολιτεία να τους δώσει τα απαραίτητα εφόδια (κονδύλια….)

Konstantinos_Zikidis

Όσον αφορά τα IRST, την Παρασκευή 26-05-17 μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Συνέδριο OPTIMA 2017 που διοργανώνει η ΣΣΕ, την παρουσίαση της πρόσφατης εργασίας μας, στην οποία έχουμε επιχειρήσει μία εκτίμηση της απόστασης αποκάλυψης του F-35 με IRST. Για περισσότερες λεπτομέρειες: https://sse.army.gr/el/news/4o-diethnes-epistimoniko-synedrio-stratiotikis-sholis-eyelpidon-veltisti-epiheirisiaki-shediasi. Αγαπητή ptisidiastima, νομίζω ότι το εν λόγω Συνέδριο αξίζει μεγαλύτερης προβολής, καθότι είναι ένα από τα πολύ λίγα επιστημονικά Συνέδρια που διοργανώνονται εν Ελλάδι και σαφώς ένα από τα ελάχιστα με στρατιωτικό προσανατολισμό…

gm

Ένα Μ2000-5 με τον PW F100, AESA και canards. Όπως το κάνα οι Ισραηλινοί με το Μirage V*. Στην αρχή εκσυγχρονισμός και μετά κατασκευή καινούργιων με τα εργαλεία που σκουριάζουν εδώ και δέκα χρόνια στην Γαλλία.

*Κάπου είχα διαβάσει για το Νατοϊκό Mirage III W ένα μοντέλο με J79 και canards που είχε προταθεί ως φτηνό μαχητικό (σαν τα F-5, G91), αλλά δεν προχώρησε όταν τα τσουγκρίσαν με τους Γάλλους.

zopas

Σε 2 χρονια οι ουνοι θα είναι πανετοιμοι για συνδυαστικες επιχειρήσεις στο Αιγαιο με το Φ-35 αιχμη του δορατος…εμεις ακομα συζητάμε…εχω μεγαλη περιεργεια να δω πως θα αντιδράσουμε…μεχρι στιγμης, από αυτά που διαβαζω, δεν ξερουμε τι θελουμε και που παταμε…αναλυσεις επι αναλυσεων και μεχρι εκει..απαντησεις καμια.. Υπενθυμίζω ότι οι τουρκοι εκπαιδεύονται στο Φ-35 από το 2003, η χωνευση των δυνατοτητων του λοιπον σε ρεαλιστικες συνθήκες θα είναι ευκολη υποθεση για αυτους και σε συνδυασμο meteor και MENSA awacs, Ελλαδα γεια σου.. Ακομα και αυριο να μας εδινε δωρεαν ο τραμπ μοιρα Φ-35 από τα αμερικανικα αποθεματα αμφιβολο αν θα προφταίναμε… Read more »

Προβοκάτωρ

Στο έδαφος..

chikichiki

Χωρίς συζήτηση πάντως, απάντηση δε θα βρεθεί. Εμείς βέβαια θα συζητάμε πάντα, το κρίσιμο είναι να συζητήσει η ΠΑ με τον εαυτό της και να βγάλει μια άκρη γρήγορα. Όμως ας μην ξεχνάμε και το ενδεχόμενο απλά να μην υπάρχει απάντηση. Το F-35 έχει αλλάξει τελείως το πεδίο της μάχης, στον αέρα και στο έδαφος. Αν και απείχα λίγο απ’το άθλημα, τα βασικά είναι γνωστά, IRST (δεν είμαι σίγουρος αν τα IRST είναι ικανά να καθοδηγήσουν πύραυλο αυτόνομα, νομίζω πάντως ότι πχ με laser rangefinder γίνεται, οπότε ίσως να κοιτούσαμε και προς ASRAAM/MICA IR και στα F-16 για BVR), VHF/multistatic… Read more »

Alexandros

Λύση στην αντιμετώπιση των τουρκικών F-35, όταν αυτά θα έρχονται για την πρώτη κρούση κατα της χώρας μας, ΔΕΝ λέγεται F-35. Πολυστατικα ραντάρ για εντοπισμό κ μαζί με ανάπτυξη του επίγειου/εναεριειου συστήματος παρατήρησης κ ανταλλαγής πληροφοριών με τα αεροσκάφη μας καθώς κ πολλά καλούδια για να τα κατεβάσουμε.
Για το πολ. θέατρο Κύπρου Ρόδου Καστελλόριζο Κρήτη, δικινητήρια (F18 κάποιο version για τις ανάγκες μας).μακρυα απο eurofighter, f35. AΝΕΤ ένα advanced F15 που έχει range κ κουβαλάει τα πάντα για μακρυά πλήγματα (κατοχικά κυπριακά εδάφη) η στρατιώτη κους στοχους στην ενδοχώρα της Τουρκίας.

Andreas

Ένας προβληματισμός: Ακόμα και αν ραντάρ AESA ή παθητικό σύστημα δει το F-35, για να γίνει βολή πρέπει να το δεί και ο πύραυλος και στην τερματική φάση πρέπει να το δει και το ραντάρ του ΑΜRAAM. Διαφορετικά το βλέπουμε μεν αλλά πρέπει να πλησιάσουμε για βολή πυροβόλου ενώ το F-35 θα αδειάζει ό,τι έχει εναντίον μας.

Andreas

Ευχαριστώ

chikichiki

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά αυτό δε θα μπορούσε (εν μέρει) να διορθωθεί με IIR πυραύλους BVR; Αν τα θυμάμαι σωστά, όπλα όπως ο MICA IR ή ο ASRAAM μπορούν να βληθούν BVR και να λαμβάνουν ενημερώσεις από ραντάρ/παθητικούς αισθητήρες μέχρι να φτάσουν σε απόσταση όπου η ίδια η κεφαλή του πυραύλου κλειδώνει το στόχο και προχωρά “αθόρυβα” (λέμε τώρα αφού θα τον δει το DAS) για χτύπημα. Επίσης πιστεύω θα πρέπει και να γίνεται fire-and-forget από πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια συγκριτικά με βλήματα ενεργού ραντάρ. Αυτά αν δεν έχω κάτι λάθος φυσικά, και σε κάθε περίπτωση, η απόσταση που… Read more »

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Στριφογυρίζει στο μυαλό μου από καιρό μια σκέψη.
Δεν είμαι ειδικός, δεν έχω γνώσεις φυσικής, όμως το ραντάρ δεν λειτουργεί με βάση την αρχή ” εκπέμπω ηλεκτρομαγνητικά κύματα και συλλαμβάνω τις επιστροφές αυτών όταν προσκρούουν σε ένα αντικείμενο”;
Εάν μπορέσω αντί για τις επιστροφές να παρακολουθώ την κίνηση των κυμάτων σε αποστάσεις 200-300Km, μήπως θα μπορώ να εντοπίζω αντικείμενα που παρεμβάλλονται στη ροή των κυμάτων διακόπτοντας αυτή τη ροή;
Μήπως με αυτό το τρόπο μπορώ να εντοπίσω στόχους στελθ;
Τι λένε οι ειδικοί είναι εφικτό;

stefan

To βασικό ζητούμενο, κατα τη γνώμη μου, είναι το ποιός παράγων τελικά βαραίνει σε κρίσιμες αποφάσεις για την άμυνα της χώρας. Εαν βαραίνει ο οικονομικοπολιτικός-γεωπολιτικός παράγων, τότε δεν έχει κανένα νόημα η οικονομοτεχνική προσέγγιση του ζητήματος. Θα εκσυχρονίσουμε τα F16 και κατόπιν -όταν μπορέσουμε- θα πάρουμε και F35. Eίτε εξυπηρετούν την άμυνα της χώρας, είτε όχι. Δεν θα τα πάρουμε για να τα χρησιμοποιήσουμε, αλλα για να ΜΗΝ τα χρησιμοποιήσουμε. Θα καταβάλουμε στη Lockheed το φόρο που απαιτείται προκειμένου να ορίσουμε τα 131990τετ. χλμ της νοτίου Βαλκανικής για την επόμενη 10ετία-20ετία, θα χρεώσουμε τα δισέγγονά μας και αυτά με τη… Read more »

Προβοκάτωρ

Πλάκα στην πλάκα…μία τράμπα τα blk30/50 με κάτι F-15 του Τράμπα και αναβάθμιση τους όπως την προτείνει η εταιρεία δεν είναι διόλου κακή ιδέα..

Προβοκάτωρ

Με το ανάλογο τίμημα και τις παρεχόμενες διευκολύνσεις ασφαλώς..

giorgos tsagaris

Εδω δε συζηταμε ως ΑΩ πιθανη παραχωρηση παλαιοτερων F-16 με δεσμευση μας να τα αναβαθμισουμε με τα περισσειυουμενα απαρτια…

stefan

Eλπίζω να έγινε κατανοητό πως η περίπτωση του Gripen E αναφέρθηκε ως παράδειγμα αλλα και αντεπιχείρημα σε όσους υποστηρίζουν την αγορά “αεροσκάφους πρώτου πλήγματος F35”, λες και η χώρα μας επιδιώκει να επιτεθεί!! Φθάσαμε στο σημείο πρόσφατα, Έλληνας πολιτικός αρχηγός να προτείνει δημόσια υποχρεωτική ετήσια εισφορα σε όσους βγάζουν πάνω απο 20000ευρώ/χρόνο αποκλειστικά και μόνο για την αγορά F35!!! Αυτή η φρενίτιδα πρέπει να τελειώσει, αν θέλουμε κάποια μέρα να ζούμε εκτός μνημονίων! Στην απάντησή σας, θα ήθελα να συμπεριλάβεται και τις δυνατότητες εμπλοκής στη διαδικασία αγοράς-αναβάθμισης εγχώριων εταιρειών. Κάποια στιγμή, πρέπει να σταματήσουν να φεύγουν για εξοπλισμούς δισ. εκτός… Read more »

Manolis

Ετσι ειναι. Η συνεχης ενδοεμφαλοσκοπηση μας ομως, εχει παρενεργειες. Mια και αναφερθηκαν οι 2 πρωτες ολλανδικες φρεγατες S , οταν παιρναμε τις 2 πρωτες ηδη υπο κατασκευη για το ολλανδικο ναυτικο, συμφωνα με το Janes συζητουταν η κατασκευη στο Σκαραμαγκα αλλων τριων:
http://www.pxarchive.de/home/janes.jpg

tsimuha2

Eμειναν με την “τσαπου” (που λεει και ο Χαρυ Κλυν ) στο χερι.

http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/image002_zpscfism065.gif

GF

Αγαπητοί συμπάσχοντες έχετε ακούσει περί 2/92 Κάποιοι καποτε κάτι έφτιαξαν αλλά το έφαγε η μαρμαγκα. Περί ισχυρής παρεμβολής όχι προς το αντίπαλο σύστημα αλλά προς την παραγωγη του απο την Βιομηχανία πέραν του προτύπου.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Μετατροπή παλιών αρμάτων σε ΤΟΜΠ για τον Ελληνικό Στρατό; Ναί και...

7
Επί 20 περίπου χρόνια, η πρόταση αξιοποίησης παλιών αρμάτων για την αντικατάσταση κάποιων οχημάτων μεταφοράς πεζικού είναι στην ατζέντα των περιοδικών, ομάδων συζήτησης και...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 September 2014 #340

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 3.99 $

Related News

“Λαϊκή Απελευθερωτική Στρατιωτική Αεροπορία”, η αεροπορία των αντιγράφων στα “κινεζικά”

Η Λαϊκή Απελευεθερωτική Στρατιωτική Αεροπορία (PLAAF) της Κίνας είναι μια από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος πολεμικές αεροπορίες. Σε συνδυασμό με την αδελφή της, την...

Top Secret: Το αναγκαίο εγχειρίδιο της CIA για τις αποστολές των U-2

Ένας πιλότος U-2 πηγαίνει σε πολλά μέρη αλλά στο μόνο που δεν μπορεί να πάει είναι το «μέρος». Αν και στις 8 με 12...

Ιταλία: Το πρώτο της Elephant Walk με μαχητικά Eurofighter

Στις 25 Ιουνίου, το 36° Stormo της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας ( Aeronautica Militare ) πραγματοποίησε επιτυχώς μια άσκηση σε επίπεδο πτέρυγας που περιελάμβανε 12...

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

PZL M18B: «Μυρωδιά 100LL, Καπνίλα και Ιδρώτας»

Τα «Πεζετέλ» είναι καταδικασμένα να δρουν στην «σκιά» των πυροσβεστικών Canadair. Στις φωτιές όμως είναι από τα πρώτα μέσα που στέλνουν για να περιορισθεί...
- Advertisement -
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x