Γρηγορότερα, ψηλότερα, οικονομικότερα: Η επαναστατική “διηχητική” πτέρυγα της Boeing

10
3664
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 219
  •  
  •  

Η τελευταία καινοτομία της Boeing στον τομέα των αεροπορικών ταξιδιών, είναι μια σχεδιαστικά επαναστατική πτέρυγα που υπόσχεται ότι θα επιτρέψει στα αεροπλάνα να πετάξουν με διηχητικές ταχύτητες και σε μεγαλύτερα ύψη, προσφέροντας άνευ προηγουμένου αεροδυναμική απόδοση.

Η πρόταση αφορά πτέρυγα αεροτομής πολύ μικρού πάχους που προορίζεται να αυξήσει τις δυνατότητες πτήσης εμπορικών αεροσκαφών στο διηχητικό φάσμα ταχυτήτων,  σε ταχύτητες πάνω από τα 0,8 Mach (593 mph, 955 km/h). Η εταιρία πραγματοποιεί σχετικές έρευνες σε συνεργασία με την NASA εδώ και 10 χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος TTBW (Transonic Truss-Braced Wing) και η καινούργια εφαρμογή διατάξεων υποστήριξης των ultra-thin πτερύγων βελτιστοποιεί την προοπτική για υψηλότερες ταχύτητες.

Σύμφωνα με την Boeing, αν και η πτήση με υπερηχητική ταχύτητα επιστρέφει ως ελκυστική πρόταση στις εμπορικές αερομεταφορές, στην πραγματικότητα το φάσμα ταχυτήτων που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το διηχητικό φάσμα ανάμεσα στα Mach 0,8 και Mach 1,2, δηλαδή λίγο πριν και λίγο μετά από το αποκαλούμενο φράγμα του ήχου. Η διηχητική πτήση όμως παρουσιάζει πολλές προκλήσεις όπως η ραγδαία αύξηση της οπισθέλκουσας καθώς πλησιάζει το 1 Mach αλλά και το γεγονός ότι η ταχύτητα για ένα αεροσκάφος δεν γίνεται υπερηχητική  στο σύνολό του την ίδια στιγμή. Όσο η ταχύτητα αυξάνει στο διηχητικό φάσμα, τμήματά του έχουν ήδη ξεπεράσει την ταχύτητα του ήχου ενώ άλλα παραμένουν υποηχητικά. Από την άλλη πολλά σημερινά αεριωθούμενα επιβατικά μπορούν να πετάξουν στα 0,8+ Mach αλλά αυτό είναι το όριο των δυνατοτήτων τους και η πτήση σε αυτό το φάσμα είναι κατά κανόνα αντιοικονομική (εκτός από ιδανικούς συνδυασμούς υψών-ταχυτήτων,  που δεν είναι πάντα διαθέσιμοι) αφού είναι βελτιστοποιημένα για άλλες επιχειρησιακές συνθήκες.

Το αρχικό πρόγραμμα TTBW στόχευε στο φάσμα ταχυτήτων 0,7-0,75 Mach  (519 to 556 mph, 835 to 895 km/h). Σχεδιαστικές βελτιώσεις όμως στο πάχος, τις διατάξεις υποστήριξης (που είναι απαραίτητες διότι οι λεπτές πτέρυγες δεν έχουν την απαραίτητη ακαμψία) και στην γωνία οπισθόκλισης προσφέρουν πλέον ταχύτητες στα 0,8-0,85 Mach. Χαρακτηριστικό της νέας σχεδίασης είναι τα αναδιπλούμενα εξώτερα τμήματα της πτέρυγας που θα έχει εκπέτασμα 52 μέτρων.

Transonic Truss-Braced Wing

These ultra-thin folding wings measure more than half the length of a football field! Our new Transonic Truss-Braced Wing concept is revealed at #aiaaSciTech today. #TheFutureIsBuiltHere Read more: http://bit.ly/2VAnHks

Gepostet von The Boeing Company am Dienstag, 8. Januar 2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 219
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
lexandreas
Guest
lexandreas

Η NASA φαίνεται πως είναι μια αβάντα της Boeing που δεν έχει η Airbus

Stefanos.K
Guest
Stefanos.K

Το μεγαλύτερο και ανυπέρβλητο εμπόδιο για την airbus. είναι ο κρατισμός που υπάρχει στης χώρες της Ευρώπης.
Παράδειγμα η αποτυχία του 380. Ένα project που η Boeing το απέρριπτε σταδιακα στης αρχές του 90s
Τα κρατικά σαΐνια της Ευρώπης το θεωρούσαν το ιερό δισκοπότηρο.
Είναι δυνατόν αεροσκάφος 380 του 2007 να καταλήγει σε scrap. Της Singapore airline επειδή δεν το αγοράζει κανείς.

Thomas
Guest
Θωμάς

Αυτό είναι γεγονός αλλά μην ξεχνάμε ότι τα προγράμματα που χρηματοδοτεί η Αμερικανική Κυβέρνηση μέσω της NASA σε συνεργασία με τέτοιες εταιρίες έχουν και στρατιωτικούς σκοπούς. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση δεν χρηματοδοτεί την έρευνα για να κερδίσει η Boeing ένα πλεονέκτημα στις σχεδιάσεις αεροσκαφών. Την χρηματοδοτεί διότι βλέπει άλλες πιθανές εφαρμογές (πχ υλικά, ηλεκτρονικά κλπ) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τελείως διαφορετικούς σκοπούς (πχ διαστημικά οχήματα, νέα αεροσκάφη κλπ). Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα ερευνητικά προγράμματα αυτού του είδους στην Αμερική είναι competitive πράγμα που σημαίνει ότι υπόκεινται σε αυστηρή κριτική… Read more »

Iomar
Guest
Μάριος

Καλησπέρα,

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Boeing θα πρέπει να πει ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Γάλλο Maurice Hurel, ο οποίος πρώτος μελέτησε τη συγκεκριμένη διάταξη πτέρυγας το 1950, αποτέλεσμα της οποίας ήταν το παρακάτω.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hurel-Dubois_HD.31

sotbak
Guest
sotbak

εξαιρετικά ενδιαφέρον, αλλά για τέτοιες ταχύτητες έχει μελετηθεί αν επηρεάζεται η συμπίεση-αποσυμπίεση της καμπίνας των επιβατών και όλα τα συστήματα του Α/Φ, η δομή τόσο των πτερύγων όσο και της ατράκτου δεν θα πρέπει να είναι ανάλογης ακαμψίας/αντοχής (αποκλειστικά ανθρακόνημα λέω εγώ), άρα πιο ακριβή κατασκευή κλπ.κλπ.;

Spyros
Guest
Σπύρος

2 ερωτήσεις μου έρχονται διαβάζοντας το κείμενο:

Τι ταχύτητες απογείωσης/προσέγγισης έχει ένα τέτοιο αεροσκάφος, δηλαδή τι υπεραντωτικές διατάξεις χωρούν σε μια τόσο λεπτή πτέρυγα;
Οι κινητήρες, όπως φαίνονται στα σχέδια παραπάνω, μπορούν να πετάξουν στα Mach 1,2;

Γενικά έχει ενδιαφέρον σαν σχέδιο πάντως, είχαν την εντύπωση πως η τάση ήταν να πέφτουν οι ταχύτητες των επιβατικών, αντί να ανεβαίνουν.

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
Admin
Noble Member

Τα περισσότερα στοιχεία σχετικά με την πρόταση της Boeing είναι ασαφή. Σχετικά με τις επιφάνειες ελέγχου στο παρελθόν είχαν δοκιμαστεί adaprive πτέρυγες με το σχήμα της αεροτομής να προσαρμόζεται ανάλογα. Η επιδίωξη δεν είναι η υπερηχητική πτήση αλλά η εκμετάλλευση του φάσματος των 0.75-0,85 Mach.

Spyros
Guest
Σπύρος

Ευχαριστώ για την απάντηση. Για την ταχύτητα, καταλαβαίνω πως η αναφορά στα 1,2 μαχ μάλλον είχε να κάνει με τον ορισμό της διηχητικής ζώνης και όχι τόσο με τη ταχύτητα του α/φ, απλώς μου έκανε εντύπωση. Για τις adaptive πτέρυγες, ο προβληματισμός μου είχε να κάνει με την πτερυγική επιφάνεια, και κατά πόσον μπορεί να αυξηθεί στις χαμηλές ταχύτητες, κάτι που (αν δε κάνω λάθος) δεν γίνεται με συστροφή της δομής… βέβαια εδώ υπάρχει το strut/brace από κάτω, που σε χαμηλές ταχύτητες και μεγάλες ΑοΑ σίγουρα θα παράγει κάποια άντωση (διηχητικό διπλάνο;), κάτι που μάλλον λύνει το πρόβλημα, αν και… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

+1

tagg
Guest
tagg

Λίγα τα λόγια σας για την αίρμπας, γιατί λόγω μπρέξιτ η παραγωγή της στη βρετανία σταδιακά θα μεταφερθεί σε άλλες ευρωπαικές χώρες, και θα είναι μια τεράστια ευκαιρεία να έρθει κομμάτι της παραγωγής εδώ και να έχουμε απο το πουθενά μερικές χιλιάδες εξιδικευμένες θέσεις εργασείας.