22.3 C
Athens
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Πάνω στο γαλλικό ελικοπτεροφόρο αποβατικό «Dixmude»

Πάνω στο γαλλικό ελικοπτεροφόρο αποβατικό «Dixmude»

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Για την μεταφορά των μονάδων πεζοναυτών του Στρατού, το Γαλλικό Ναυτικό διαθέτει τρία ελικοπτεροφόρα πλοία τύπου δεξαμενής LHD (Landing Helicopter Dock) της κλάσης Mistral  («Mistral», «Tonnerre» και «Dixmude»). Το τελευταίο βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Πειραιά και είχαμε την ευκαιρία να το επισκευτούμε. Τα πλοία είναι γνωστά ως BPC (Bâtiments de Projection et de Commandement, Πλοία Προβολής Ισχύος και Διοίκησης).

Εκτοπίσουν 21.300 τόνους πλήρη φορτίου, διαθέτουν χώρο στάθμευσης οχημάτων 2.650 m2  και δεξαμενή αποβατικών σκαφών διαστάσεων 57,50×15,40m, ενώ διακρίνονται για την υποδομή άνεσης  για τους μεταφερόμενους πεζοναύτες. Η κλάση Mistral, αν και συχνά αναφέρεται σαν πλοία αποβατικού πολέμου, είναι στην πραγματικότητα πλατφόρμες πολλαπλών χρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στην δυνατότητα υποστήριξης επιχειρήσεων με ελικόπτερα από το κατάστρωμα των 5.200 m2, όπου το πρόσθιο σημείο προσνήωσης μπορεί να δεχθεί αεροσκάφη μεγέθους CH-53E Super Sea Stallion ή MV-22 Osprey.

H πρόσβαση στο κατάστρωμα  πτήσεων γίνεται μέσω μιας ευρείας ράμπας, επιτρέποντας στις ομάδες αεραποβατικής κρούσης,  ταχεία επιβίβαση, ενώ δυο ανελκυστήρες προσφέρουν άμεση πρόσβαση στα υποκαταστρώματα για εύκολη μετακίνηση των εναέριων μέσων.

Άφιξη του Γάλλου πρέσβη για την χθεσινή συνέντευξη Τύπου επί του BCP

H γέφυρα ελέγχου των αεροπορικών δραστηριοτήτων

Η κλάση Mistral έχει επανειλημμένα αποδείξει την αξία της σε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών επιχειρήσεων όπως η «Unified Protector» στη Λιβύη το 2011 όσο και  αποστολές παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, εδραιώνοντας τη θέση της σαν ένα  εξαιρετικά ευέλικτο πλοίο.

Σε ανάγκες όπως οι τελευταίες διατίθενται εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων τριών χειρουργείων και μονάδας εντατικής θεραπείας, συνολικής επιφάνειας  750 m2, με τα ελικόπτερα να υλοποιούν medevac. Αξιοσημείωτο παράδειγμα του εξαιρετικού σχεδιασμού είναι ότι ειδικός ανελκυστήρας με χωρητικότητα δυο φορείων οδηγεί απ’ ευθείας από το κατάστρωμα σε χώρο υποδοχής  της ιατρικής πτέρυγας, η οποία  εάν χρειαστεί μπορεί να επεκταθεί είτε μέσα στον χώρο των υποκαταστρωμάτων του πλοίου είτε σε γειτονική εγκατάσταση κινητού νοσοκομείου και με επικοινωνία μέσω της υποδομής Ro-Rο των πλοίων.  Έτσι για παράδειγμα το νοσοκομείο του πλοίου μπορεί να εξυπηρετήσει 69 ασθενείς, ενώ με χρήση 250 m2 του υποστέγου των ελικοπτέρων  η δυνατότητα αυτή φτάνει τους 119 και πολλαπλασιάζεται  με την χρήση μονάδων εξωτερικού κινητού νοσοκομείου. Εξυπακούεται ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο πλέον σύγχρονο τεχνολογικό επίπεδο,  συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας διεξαγωγής εγχειρήσεων με την υποστήριξη τηλεματικής δορυφορικής σύνδεσης.

Το σημείο πηδαλιούχησης του πλοίου

Το σημείο ελέγχου ελιγμών για την προσόρμιση

To κατάστρωμα ελικοπτέρων αν και περιείχε μόνο δυο NH90TTH (και καθόλου Tigre) μπορεί να υποδεχθεί έως και 16 ελικόπτερα διαφόρων τύπων συνολικά.

Αν και δεν είναι ευρύτερα γνωστό, ούτε ίσως έχει–ακόμη- την αίγλη ή την φήμη αντίστοιχων δυνατοτήτων άλλων χωρών,  μέσα σε μια περίοδο αρκετών ετών, ο Γαλλικός Στρατός ανέπτυξε μια εκτεταμένη υποδομή αποβατικής κρούσης τόσο σε μέσα όσο και σε τακτικές που του δίνουν την δυνατότητα αυτόνομων επιχειρήσεων  σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη απαιτούν τα γαλλικά συμφέροντα.  Οι δυο μονάδες του Armee de Terre που μοιράζονται τα σχετικά καθήκοντα είναι η 6e Brigade Legere Blindee (6e BLB, 6η ελαφρά τεθωρακισμένη ταξιαρχία) και η 9e Brigade Legere Blindee de Marine (9e BLBMa, 9η ελαφρά τεθωρακισμένη ταξιαρχία πεζοναυτών), όπου Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όλες οι δυνάμεις «Marine» στην Γαλλία, ανήκουν στον Στρατό.

Οι αποβατικές επιχειρήσεις, ειδικά η μετεξέλιξή τους σε αποβατική κρούση βασίζονται περισσότερο από άλλες διαδικασίες σε ακρίβεια, που απαιτεί συνεχή εκπαίδευση και εκτέλεση ασκήσεων. Έτσι κάθε σύνταγμα της  6e BLB και 9e BLBMa αναμένεται να λαμβάνει  μέρος σε μια ή δυο μεγάλες ασκήσεις  κάθε χρόνο όχι μόνο για να διατηρούν την επιχειρησιακή τους διαθεσιμότητα, αλλά και για ακονίζουν όσο το δυνατόν τις ικανότητές τους.  Οι περισσότερες από τις ασκήσεις αυτές είναι  πολύπλευρες, ενώ η προετοιμασία τους είναι ενδελεχής για την μεγιστοποίηση του αποτελέσματος.

Το κατάστρωμα οχημάτων με δάπεδο αντοχής περιλαμβανομένων των αρμάτων μάχης. Στον τρέχοντα πλου το ελικοπτεροφόρο μεταφέρει ένα ενισχυμένο λόχο πεζοναυτών με VBL και RC-10, που θα λάβει μέρος στην Άσκηση ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020

Αρθρωτό σύστημα ταχείας ανάπτυξης υποδομών για την δημιουργία κέντρου επιχειρήσεων στην ακτή

Ο ένας (πλευρικός) από τους δυο ανελκυστήρες φορτίου του πλοίου που οδηγεί απ’ ευθείας πίσω από την υπερκατασκευή.

 

Η ράμπα επικοινωνίας του (κύριου) καταστρώματος οχημάτων με το κατώτερο κατάστρωμα όπου βρίσκονται οι αποβατικοί άκατοι.

Η άλλη άκρη της ράμπας στο κατώτερο κατάστρωμα των αποβατικών ακάτων.

Ο πλευρικός καταπέλτης φόρτωσης οχημάτων

Αποβατικό καταμαράν EDA-R (Engin de débarquement amphibie rapide) με δυνατότητα Roll-on/Roll-off. Έχει εκτόπισμα 285 τόνων.

Ρεπορτάζ-φωτορεπορτάζ Δημήτρης Μητσόπουλος και Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

10 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
gcon9999

Η αγορά ενός τέτοιο πλοίο είναι ιδανικό για την Ελλάδα, βέβαια εδώ δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε θα πείτε (και θα έχετε και δίκιο) αλλά φανταστείτε ένα τέτοιο πλοίο στο Αιγαίο που θα λειτουργεί (εν καιρό ειρήνης και) ως πλωτό νοσοκομείο για τα ακριτικά (και όχι μόνο) νησιά μας και ως ναυαρχίδα του στόλου μας για την προστασία των νησιών μας. Βέβαια κάτι τέτοιο μόνο στα όνειρα μου θα γίνει 🙁

ira-ant

Όπως κατασκευάσαμε τα αρματαγωγά,μπορούμε να κατασκευάσουμε κάτι ανάλογο για το Λιμενικό Σώμα,ως πλοίο παροχής υπηρεσιών στα νησιά,αλλά και για καταστάσεις ανάγκης.

evaggelos

και ποια ακριβως χρησιμοτητα σε μια αναμετρηση θα ειχε? στοχος θα γινοταν με την μια οπλισμο δεν εχει και θελει 2-4 πλοια συνοδεια,αρα παει το μισο σου ναυτικο για σημαια κ επειδηξεις καλα ειναι για πολεμο οχι κ δεν ειμαστε ηπα.

NikolakiEfentis

Αξιοπρόσεκτο είναι και το μικρό πλήρωμα που απαιτεί, βγάζοντας φυσικά απέξω το προσωπικό της εκάστοτε αεροπορικής δύναμης.

Το άσχημο ήταν η αδιαφορία που δείξαμε για τα 2 ικανότατα LPD κλάσης Foudre που απέσυρε το ΜΝ με την εισαγωγή των 2 πρώτων Μistral.

Stavrogin1

πολύ ενδιαφέρον !!!

Nick

Με την άμυνα του να βασίζεται σε jammers μόνο, η “μόνη” χρησιμότητα του θα είναι σαν ύφαλος στον βυθό του Αιγαίου.

Στο κορεσμένο από απειλές Αιγαίο, όσο και να προσπαθήσει ο παρεμβολέας, απλά δεν φτάνει.

My_name_is_Nobody

Εντύπωση προκαλεί που οι Γάλλοι βασίζουν αποκλειστικά την άμυνα έναντι αντιπλοϊκών πυραύλων σε soft kill.
Το πλοίο βέβαια δεν θα πλέει μόνο του, αλλά και πάλι αν…

antonis.

Εξαιρετική σχεδίαση κλάσης, ίσως απο τις κορυφαίες παγκοσμίως. Οι Γάλλοι δουλεύοντας ακατάπαυστα έχουν τον ισχυρότερο ευρωπαϊκό αποβατικό στόλο με 1 σύγχρονο α/φόρο, 3 LHD Mistral, 1 σκάφος SIGINT, σύγχρονα σκάφη συνοδείας κλπ. Οι “συμμαχίες” με Γάλλους, Αιγυπτίους, μπορούν να φέρουν έμμεσα τη δυνατότητα διαξαγωγής επιχειρήσεων σε ένα νησί που “κείτεται μακρά” (wishful thinking εδώ που φτάσαμε οικονομικά). Αν και δε μας παίρνει να ζητάμε πολλά, δεδομένων των διαδικασιών επανεξοπλισμού (γιατί περι αυτού έχουμε να κάνουμε στο ΠΝ), μακροχρόνια πιστεύω οτι θα χωρέσει ένα σκάφος τέτοιων δυνατοτήτων αν όχι για να το βγάλουμε στην ανοιχτή θάλασσα, για να μπλοκάρει τις κινήσεις… Read more »

dimitrisx

Για την αντικατάσταση των ΠΓΥ θα ήθελα να μπορούσαμε να προμηθευτούμε το Ολλανδικής σχεδίασης “Damen KAREL DOORMAN”.

Animades

εξαιρετικό φωτορεπορτάζ και πλούσιο . μπράβο πτήση !! πάντα τέτοια
πολύ καλά πλοία !
μακάρι να ήταν ή να είναι στο μέλλον στις τάξεις του Π.Ν. κάτι αντίστοιχο

Θυμίζω ότι άλλα δύο (προοριζόμενα αρχικά για την Ρωσία) υπηρετούν στις τάξεις του Αιγυπτιακού Ναυτικού … και αγοράστηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ..
κρίμα πού εμείς εκείνη την περίοδο ήμασταν βαθιά μέσα στην κρίση..
από την οποία όλο βγαίνουμε , και πουθενά ή έξοδος … και όλο αγοράζουμε και κοιτάμε στις βιτρίνες ..
στην πράξη ούτε τορπίλες , ούτε εκσυγχρονισμό των φρεγατών mekoHN , ούτε ΄τίποτα ακόμα …

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των...

52
 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 January

Αγορά 3.99

Related News

Το HMS Queen Elizabeth σαλπάρει με αριθμό ρεκόρ μαχητικών 5ης γενιάς F-35Β (βίντεο)

Η εποχή των μεγάλων αεροπλανοφόρων επιστρέφει για το Βασιλικό Ναυτικό. Μετά από αναβολές λόγω εντοπισμού κρουσμάτων κοροναϊού στο πλήρωμα, το HMS Queen Elizabeth απέπλευσε...

Μία φυσική εξέλιξη: Δεν θα γίνει η μεγάλη ΤΑΜΣ Παρμενίων 2020, όλη η χρονιά ήταν ένας Παρμενίωνας

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, «η μεγάλη διακλαδική άσκηση Παρμενίων Ανακοινώνεται ότι κατόπιν εισήγησης του ΓΕΕΘΑ και έγκρισης από την πολιτική ηγεσία θα...

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το ελληνικό P-3B Orion που σκεπάζει καθημερινά το Αιγαίο (με το φακό του Κ. Σωτηρόπουλου)

          Τον τελευταίο καιρό το Papa3 κωδική ονομασία του P-3 Orion εκτελεί καθημερινές πολύωρες πτήσεις στο Νότιο και όχι μόνο Αιγαίο.Το Ρ-3Β Orion είναι τετρακινητήριο...

Ο αντιπρόεδρος της ΟΝΕΧ αποκάλυψε (;) πως στη Σύρο ναυπηγείται η πρώτη ελληνική κορβέτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ!

Ο αντιπρόεδρος του επιχειρηματικού ομίλου ONEX και εν ενεργεία δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Κεράτσας βρέθηκε χθες 19/9/2020 στο Καστελόριζο,...

Η πτέρυγα μάχης του μέλλοντος στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα: Τι αεροσκάφη θα έχει;

Το αμερικανικό Ναυτικό παρουσίασε την προγραμματισμένη διαμόρφωση των πτέρυγας μάχης αεροπλανοφόρου του μέλλοντος σε μια παρουσίαση σε συνέδριο όπου παρεβρέθηκε πλήθος προσωπικού του Ναυτικού...
- Advertisement -