13.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021
- Advertisement -

Πρόγραμμα αντικατάστασης του Bradley: Επεισόδιο 3, το Griffin III

- Advertisement -

To ερπυστριοφόρο όχημα Griffin III της General Dynamics είναι το τρίτο υποψήφιο όχημα για το πρόγραμμα του νέου “Επιλεκτικά Επανδρωμένου Οχήματος Μάχης” (Optionally Manned Fighting Vehicle – OMFV) που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τα ΤΟΜΑ Μ-2 Bradley του Στρατού των ΗΠΑ.

Το εσωτερικό του οχήματος Griffin III. Eίναι φανερή η ενσωμάτωση μέσων ψηφιακής τεχνολογίας και η αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου που προσφέρει (φωτογραφία: GDLS)

Ο εν λόγω διαγωνισμός για την αντικατάσταση του ερπυστριοφόρου ΤΟΜΑ που υπηρετεί στις τάξεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (Στρατού και Εθνοφρουράς) από το 1981 έχει περάσει από πολλές περιπέτειες, καθώς δύο μεγάλα προγράμματα έχουν ακυρωθεί και μαζί τους οι προσπάθειες αντικατάστασης του Bradley, ένα όχημα που όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει εξαντλήσει την επιχειρησιακή του ζωή και τις δυνατότητες αναβάθμισής του.

Αμερικάνοι στρατιώτες θα χειρίζονται ρομποτικά οχήματα από εκσυγχρονισμένα Bradley


Η πρώτη προσπάθεια εκκίνησε περί το 1995 αλλά επίσημα από το 2003 ως πρόγραμμα Future Combat Systems (FCS) που φιλοδοξούσε να αντικαταστήσει τα επανδρωμένα Bradley από έναν συνδυασμό επανδρωμένων και μη-επανδρωμένων οχημάτων που θα έφερνε επανάσταση στον τρόπο πολέμου ξηράς του αμερικανικού στρατού. Τελικά, 6 χρόνια και 32 δισεκατομμύρια αργότερα με ελάχιστα αποτελέσματα, το Κογκρέσο ακύρωσε το πρόγραμμα που ήταν “η πιο ριζοσπαστική αναδιοργάνωση του Στρατού των ΗΠΑ από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Το παλαίμαχο όχημα M2 Bradley υπηρετεί με τον Στρατό των ΗΠΑ από το 1981 και παρά τις αναβαθμίσεις έχει φτάσει σε ένα τεχνολογικό όριο των ικανοτήτων του

Η δεύτερη προσπάθεια ξεκίνησε λίγο μετά, με το Ground Combat Vehicle (GCV) που φιλοδοξούσε να αναπτύξει μια οικογένεια οχημάτων μάχης που θα μοιράζονταν κοινό πήγμα ή ανταλλακτικά μειώνοντας την πολυτυπία και το λειτουργικό κόστος ενώ θα παρέδιδαν ένα όχημα πεζικού με εξαιρετική προστασία, ισχύ πυρός και φυσικά ψηφιακή διασύνδεση με άλλα τμήματα μάχης. Προορισμένο να παρουσιάσει πρωτότυπα οχήματα ως το 2015 και να παραδώσει τις πρώτες μονάδες το 2017, το πρόγραμμα ακυρώθηκε το 2014 λόγω υπερβάσεων κόστους και προδιαγραφών.

Ο Αμερικανικός Στρατός και πάλι στον αγώνα για να αντικαταστήσει το όχημα Bradley


Βασικό μειονέκτημα των Μ-2 Bradley, εκτός από το ανεπαρκές επίπεδο θωράκισης, ήταν η χωρητικότητα του οχήματος που περιοριζόμενη σε 7 άτομα όφειλε να μοιράζει τους άνδρες των 9-μελών ομάδων σε περισσότερα οχήματα δημιουργώντας προβλήματα επιχειρησιακής φύσης. Αντί μια διμοιρία 27 ανδρών να μοιράζεται σε 3 ΤΟΜΑ με ολόκληρες ομάδες μάχης εντός τους, αναγκαζόταν να διαθέτει κι ένα τέταρτο που μετέφερε τους επιπλέον άνδρες των ομάδων.
Οι αποτυχίες και υπερβάσεις κόστους, προδιαγραφών και χρονοδιαγραμμάτων έχουν κάνει την επιτροπή Αμύνης του Κογκρέσου ιδιαίτερα προσεκτική με τα προγράμματα ανάπτυξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Στα μέσα του 2018, το Κογκρέσο ανακοίνωσε μια νέα προσπάθεια αντικατάστασης του Bradley με το πρόγραμμα Next Generation Combat Vehicle (NGCV) που τον Οκτώβριο μετονομάστηκε σε Optionally Manned Fighting Vehicle (OMFV). Το τρίτο πρόγραμμα αντικατάστασης του Bradley έχει ήδη καταγράψει μια σημαντική “τρικυμία”, με τον διαγωνισμό για το “Επιλεκτικά Επανδρωμένο Όχημα Μάχης” να ακυρώνεται τον περασμένο Ιανουάριο και να επαναπροκηρύσσεται με νέες προδιαγραφές.

Ο Αμερικανικός Στρατός χαλαρώνει τους όρους για την αντικατάσταση του Bradley


Αρχικά, ο Στρατός των ΗΠΑ προκήρυξε διαγωνισμό για 3,590 OMFV υπολογίζοντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον τουλάχιστον 5 κατασκευαστών. Οι εξαιρετικά στενοί χρονικοί και κοστολογικοί περιορισμοί, απόρροια των προηγούμενων “αμαρτιών”, οδήγησαν στην παρουσίαση τριών μόλις προτάσεων: της BAE Systems με το CV-90 της Hägglunds, πυροβόλο των 35 mm και επιλεκτικά των 50 mm, ισραηλινό σύστημα ενεργητικής άμυνας (APS) Iron Fist και πλήρωμα 3+5 ατόμων (πλήρωμα οχήματος και αποβιβαζόμενη ομάδα), την Raytheon/Rheinmetall με το KF-41 ‘Lynx’, πυροβόλο των 50 mm, APS και UAV και πλήρωμα 3+9 και τέλος την General Dynamics Land Systems (GDLS) με το Griffin II και III που βασίζεται στο όχημα Ajax του Βρετανικού Στρατού. Το όχημα ενσωματώνει μεγάλες διευκολύνσεις και αυτοματισμούς, διαθέτει πυροβόλο των 50 mm και APS, στην έκδοση ΙΙ αποτελεί όχημα αναγνώρισης με UAV ενώ στην έκδοση ΙΙΙ είναι όχημα μεταφοράς προσωπικού με πλήρων 2+6.

Οι τρεις υποψηφιότητες για το πρόγραμμα OMFV του Στρατού των ΗΠΑ. Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, οι υποψηφιότητες βασίζονται σε σχέδια που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη

Από τις τρεις υποψηφιότητες, μόνο η General Dynamics Land Systems κατόρθωσε να παρουσιάσει ένα λειτουργικό πρωτότυπο εντός των προθεσμιών κερδίζοντας ένα πλεονέκτημα στα σημεία αλλά ο Στρατός των ΗΠΑ προτίμησε να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να τον ξανανοίξει ένα μήνα μετά για να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους διαγωνιζομένους να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σωστά ενώ χαλάρωσε κάπως τις απαιτήσεις του εισάγοντας ένα πρόγραμμα 5 φάσεων, επιτρέποντας σε ξένες τεχνολογίες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και την ενσωμάτωση σχετικών αλλά ακόμα ανώριμων τεχνολογιών. Ο Στρατός ζήτησε τη διάθεση 327,732,000 δολαρίων για έρευνα και ανάπτυξη σχετική με το πρόγραμμα OMFV.
Το Griffin III ενσωματώνει πύργο με το πυροβόλο των 50 mm με αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας και μεγάλα τόξα βολής. Θα αποτελεί μια σοβαρή αύξηση της ισχύος πυρός των ταγμάτων μηχανοκίνητου πεζικού του Στρατού των ΗΠΑ από το πυροβόλο Bushmaster των 25 mm (φωτογραφία: GDLS)

To όχημα Griffin III παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό τον Οκτώβριο του 2018 στην έκθεση αμυντικού υλικού AUSA. Αποτελεί ένα έκδοχο του οχήματος αναγνώρισης Ajax που αναπτύσσεται από την General Dynamics UK για το πρόγραμμα του Βρετανικού Στρατού, αν και διαφέρει ως προς το μέγεθος του οχήματος και τον οπλισμό. Το Griffin III διαθέτει πύργο με ικανότητα περιστροφής 360°, που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Έρευνας, Ανάπτυξης και Μηχανικής Εξοπλσιμών του Στρατού των ΗΠΑ με πυροβόλο αυτόματης τροφοδοσίας των 50 mm και ικανότητα κλίσης σε τόξο +85° to -20°.

Η προστασία του οχήματος βασίζεται στο σύστημα ενεργητικής άμυνας Iron Fist της ισραηλινής ΙΜΙ Systems, επικάλυψη από το σύστημα παραλλαγής Tacticam της Armorworks που μειώνει την υπογραφή σε ραντάρ εδάφους. Το σύστημα αυτοπροστασίας ενσωματώνει περιμετρικό σύστημα ανίχνευσης απειλών τις οποίες αντιμετωπίζει τόσο με soft kill ηλεκτρο-οπτικούς παρεμβολείς όσο και με hard kill βλήματα κινητικής ενέργειας για την αναχαίτιση κάθε σύγχρονης απειλής.
To Griffin III παραμένει ένα εντυπωσιακό όχημα στην κατηγορία των 30-40 τόνων που θα προσφέρει οχήματα κι άλλων διαμορφώσεων, αν τελικά επιλεγεί ως νέο ΤΟΜΑ των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (φωτογραφία: GDLS)

Το όχημα Griffin ΙΙΙ αποκαλύφθηκε σε φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από επίσκεψη επισήμων στις εγκαταστάσεις της GDLS στο Ντιτρόιτ, όπου έγινε πρωτίστως επίδειξη του ελαφρού άρματος μάχης που ανέπτυξε η εταιρία.
Πηγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Gowind HN: Eίναι τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις Kortenaer στο ΠΝ;

Η απόφαση για την αγορά των φρεγατών FDI HN θεωρείται ως το σημείο καμπής της αλλαγής της ισορροπίας ναυτικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο. Η...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

H Γαλλία με την Ελλάδα και η Ισπανία με την Τουρκία,...

16
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο δε διαθέτει κοινό γεωστρατηγικό πλάνο, αλλά πολλές φορές, κάποιες χώρες, όχι μόνο υποδαυλίζουν τους εταίρους τους, αλλά ζημιώνουν την...
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Νοεμβρίου 1944: Ημέρα Απελευθέρωσης της Αλβανίας από...

1
Με την υποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από το αλβανικό έδαφος προς τα βόρεια, ενόψει της προέλασης του Κόκκινου Στρατού στην κεντρική Ευρώπη, κομμουνιστικές παρτιζανικές...
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Απογείωση ταϊβανικών μαχητικών μετά από μαζικές παραβιάσεις της Ζώνης Αντιαεροπορικής Άμυνας

27 συνολικά κινεζικά αεροπλάνα εισήλθαν στη Ζώνη Αντιαεροπορικής Άμυνας της Ταϊβάν την Κυριακή, όπως ανέφερε η Ταϊπέι σε μια από τις μεγαλύτερες κινήσεις άσκησης...

Γαλλία-Τουρκία προτείνουν πολεμικά πλοία στην Κολομβία

Η γαλλική Naval Group και η τουρκική STM συμμετέχουν στην έκθεση αμυντικών συστημάτων «Expodefensa 2021» (29 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου) στην Κολομβία, προτείνοντας η...

Σερβία, ο εκσυγχρονισμός των αρμάτων μάχης καθυστερεί

Ένα από τα σημαντικότερα εξοπλιστικά προγράμματα του Σερβικού Στρατού, ο εκσυγχρονισμός των αρμάτων μάχης M-84, προχωρεί με αργούς ρυθμούς, επειδή παρατηρείται έλλειψη σε εξειδικευμένο...