27.9 C
Athens
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μήπως η αγορά ολοκαίνουργιων F-16V είναι καλύτερη επιλογή από το F-35A...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μήπως η αγορά ολοκαίνουργιων F-16V είναι καλύτερη επιλογή από το F-35A για την ΠΑ;

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 278
  •  
  •  

 

Με αυτό το άρθρο φιλοδοξούμε να κλείσουμε τον πρώτο κύκλο δημοσιευμάτων που αφορούν μια υποθετική αγορά Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους (ΝΜΑ) από την Πολεμική μας Αεροπορία. Οι αναγνώστες μας θα γνωρίζουν πως η ΠΤΗΣΗ δεν “κολλάει” σε “στερεότυπα”, δεν εγκλωβίζεται σε στεγανά, και δεν μένει σε στεγνές παραθέσεις απόψεων άλλων ή απλή καταγραφή γεγονότων.

Όσοι μας παρακολουθούν κανονικά, θα έχουν διαβάσει για την πιθανότητα αγοράς Rafale, Typhoon, Gripen, F-15 Advanced, F-35B, ενώ γράψαμε κι ένα αιρετικό άρθρο για την εικόνα που θα είχε σήμερα η ΠΑ αν αντί του συνδυασμού Mirage 2000/F-16 είχαμε αγοράσει το F/A-18A ή το F-18L. To σημαντικότερο δεν είναι πως απλά παρουσιάσαμε κάποια ή κάποιες απόψεις, αλλά ακούσαμε και την δική σας άποψη επί του θέματος. Από τα εκατοντάδες σχόλια, έγινε αντιληπτό πως το ΝΜΑ και η Αεροπορική Ισορροπία πάνω από το Αιγαίο, είναι βασικό θέμα ενδιαφέροντος για τους αναγνώστες μας. Θα μπορούσαμε να γράψουμε και για αγορά Su-35GR ή Su-57HEL αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το Τριώδιο.

“Και γιατί δεν παίρνουμε F-35 μάστορα;”

 

Ταυτόχρονα, με μια σειρά επαναλαμβανόμενων άρθρων, εξηγούσαμε γιατί ήταν απολύτως απαραίτητη για την ΠΑ, και την Ελλάδα, ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F-16 σε F-16V. Το είπαμε, το ξαναείπαμε, το ματαξαναείπαμε, πως τα F-16V δεν έχουν σαν στόχο την αντιμετώπιση των λιγοστών τουρκικών F-35A. Έχουν σαν στόχο την ενδυνάμωση της ΠΑ. Τα τουρκικά F-35A, αν ποτέ παραδοθούν, αν χρειαστεί δεν θα καταρριφθούν μόνο από τα F-16V, αλλά από την συνδυασμένη ελληνική αεράμυνα.

Το έχουμε γράψει και το έχουμε ξαναγράψει. Η αντιμετώπιση του F-35A δεν μπορεί να είναι ένα άλλο F-35A. To F-35 ξαναγράφει όσα ξέρουμε στις εναέριες εμπλοκές, είναι πολύ απλοϊκό να λέμε “πήραν οι Τούρκοι 20, ας πάρουμε εμείς 15 και είμαστε οκ”. Δεν ισχύει ούτε για πλάκα. Ελπίζουμε να το έχουμε εξηγήσει επαρκώς, και να μην χρειαστεί να το ξαναεξηγήσουμε. Θα εκτιμούσαμε λοιπόν να μην έχουμε ερωτήματα του στυλ “μπορεί το F-16V να αντιμετωπίσει το F-35;” γιατί απλά δεν θα τα απαντήσουμε. Για όσους δεν μας έχουν παρακολουθήσει από την αρχή, αρκετές απαντήσεις θα βρείτε στα παλαιότερα άρθρα μας που επισυνάπτουμε.

ΘΕΜΑ: Gripen E πάνω από το Αιγαίο, σε ρόλο κυνηγού F-35;

 

Πάμε τώρα στις ανάγκες της ΠΑ. Δυστυχώς, σε λίγα χρόνια τα μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ θα μειωθούν σημαντικά. Η απόσυρση των εναπομείναντων F-4E, των F-16C/D Block 30 καθώς και των παλαιών Mirage 2000EGM/BGM, θα ρίξει την ήδη μειωμένη οροφή κατά τουλάχιστον 50 μαχητικά αεροσκάφη. Το έχουμε ξαναγράψει, όταν έχεις απέναντί σου την Τουρκία, δεν μπορείς να το παίζεις Βέλγιο και να “βολευτείς” με λίγες δεκάδες μαχητικά. Χρειάζεσαι μια ικανή δύναμη, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει το αντίπαλο, σε όλο το εύρος της γραμμής αντιπαράθεσης, και να τον αναγκάσει να σκεφτεί δυο ή τρεις φορές να περάσει τον Ρουβίκωνα (του φρενοκομείου, όχι αυτόν με τα χαρτάκια).

ΘΕΜΑ: Typhoon σε ρόλο φρουρού στο Αιγαίο;

 

Το θέμα είναι πως εκτός των 85 F-16V, των 38 F-16C/D Block 50+Adv και των 24 Mirage 2000-5Mk2, η ΠΑ δεν έχει άλλα μαχητικά για το μέλλον. Θα χρειαστεί αναμφίβολα επιπλέον ενίσχυση, καθώς την επόμενη δεκαετία θα υστερεί σημαντικά σε αριθμούς αν και θα υπερτερεί σε ποιότητα. Η ποιότητα όμως δεν πολλαπλασιάζει τα αεροσκάφη, δεν μπορεί να τα έχει και στον Έβρο, και στην Λέσβο, και στη Ρόδο και στο Καστελόριζο. Πρέπει να υπάρχουν αρκετά μαχητικά για να βγουν οι αποστολές που προβλέπονται από τα σχέδια.

Άποψή μας είναι πως χρειαζόμαστε σε βάθος χρόνου περίπου 60 μαχητικά, με τα πρώτα 20 να πρέπει να είναι σε υπηρεσία την επόμενη 5ετία. Αυτό ακούγεται αστείο, όταν δεν καταφέραμε να βρούμε για 10 χρόνια το απαιτούμενο ποσό για να εκσυγχρονίσουμε τα παλαιά μας F-16. Δυστυχώς, οποιοδήποτε μαχητικό κι αν αγοράζαμε από την Δύση, είτε αυτό ήταν Rafale, Typhoon, F-35, F-15Adv, Gripen θα κόστιζε πανάκριβα. Fly Away cost τουλάχιστον 80-90 εκ. δολάρια, και μαζί με υποστήριξη, ανταλλακτικά, όπλα κοκ το κόστος θα μπορούσε να εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη. Μετά λόγω γνώσεως, έχουμε γράψει πως το κόστος 20 μαχητικών F-35A θα έφτανε ή θα ξεπερνούσε τα 3,5 δις.

ΑΠΟΨΗ: Απόκτηση F-35B και αλλαγή δόγματος η καλύτερη λύση για την Πολεμική Αεροπορία;

 

Κάθε νέο μαχητικό συνοδεύεται από πολλά υψηλά κόστη. Όλα τα μαχητικά, εκτός από ένα, που δυστυχώς ποτέ δεν εξετάσαμε σαν επιλογή, γιατί ήταν πολύ προφανές. Μιλάμε για την πιθανότητα αγοράς καινούργιων μαχητικών F-16V Block 72, που δεν θα προέρχονται από εκσυγχρονισμένα F-16V αλλά για “ολόφρεσκα” αεροσκάφη. Είναι το ίδιο μαχητικό που σήμερα προσφέρεται στην Ινδία, αλλά και αγοράζεται από το Μπαχρέιν.

Τα πλεονεκτήματα του F-16V τα έχουμε αναλύσει ουκ ολίγες φορές. Μαχητικό με ραντάρ AESA, προηγμένες δυνατότητες Fusion μέσω του πανίσχυρου υπολογιστή του, ικανή πλατφόρμα μεταφοράς όπλων. Η επιλογή των Block 52+/52+Adv προκειμένου να γίνει ο εκσυγχρονισμός ήταν ίσως η σοφότερη επιλογή, αφού ο ακριβός εκσυγχρονισμός δεν πρέπει να γίνει σε αεροσκάφη χωρίς πολλές ώρες πτήσης. Τα F-16V θα υπηρετούν μέχρι το 2050, δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε τα Β30/Β50 σε αυτή την διαδικασία.

ΘΕΜΑ: F-15 2040 vs F-35. Αιρετική επιλογή ή υπαρκτή λύση;

 

Όμως η αγορά ολοκαίνουργιων F-16V, θα μας πρόσφερε κάτι που κανένα άλλο μαχητικό δεν μπορεί. Χαμηλό κόστος αγοράς, ίσως το χαμηλότερο δυνατόν. Για τα F-16 δεν χρειαζόμαστε κάτι άλλο για να τα βάλουμε σε υπηρεσία. Δεν έχουμε κόστη εκπαίδευσης, ή δημιουργίας υποδομών, δεν χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από ότι ήδη έχουμε. Είναι ίσως το μόνο μαχητικό που θα μπορούσαμε να πάρουμε και να είναι plug and play στην ΠΑ. Δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί το πόσο σημαντικό είναι, αλλά αν τα μαχητικά παραδοθούν Τρίτη, Τετάρτη πρωί θα μπορούν να αναχαιτίζουν τουρκικά Block50+Adv πάνω από το Βόρειο Αιγαίο.

Έχουμε γράψει πολλές φορές πως η ΠΑ φέρνει ένα υπερσύγχρονο μαχητικό 4,75 γενιάς στην γειτονιά μας. Το F-16V θα αλλάξει τα δεδομένα, και οι Τούρκοι ήδη ανησυχούν σε ότι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισής του. Αν συμπληρώσουμε την δύναμη με μια παραγγελία 20 ή 25 μαχητικών F-16V (brand new), τότε μιλάμε πως θα έχουμε μια δύναμη 105-110 μαχητικών, 6 Μοίρες Μαχητικών που κάνουν την ΠΑ μια εξαιρετικά προηγμένη και υπολογίσιμη δύναμη. Και για να “κόψουμε” τον βήχα στους “και ποιος μου λέει εμένα ότι…”, ακόμη κι αν συναντήσουν 10-15 μαχητικά F-35 πάνω από το Αιγαίο, και έχουμε στο αέρα ταυτόχρονα 40 ή 50 ή 60 δικτυωμένα F-16V με AESA, Link 16 Advanced, Legion Pod κοκ, τότε θα έχουμε την καλύτερη χρήση για τους πανάκριβους AIM-120C7 AMRAAM της ΠΑ. Πολλά μαχητικά πιστεύαμε πως ήταν ακατάρριπτα, μέχρι την στιγμή που καταρρίφθηκε το πρώτο…

Ελληνικά F-35 vs Τουρκικών F-35. Ποιος θα είναι ο νικητής;

 

Ας δούμε όμως γιατί είναι μια εξαιρετική λύση. Ξεκινάμε από το κόστος. Άποψή μας είναι πως το F-16V δεν κουβαλά πλέον κόστη εξέλιξης πάνω του. Μετά από μερικές χιλιάδες αντίτυπα, η εξέλιξη έχει αποσβεστεί και η LM δεν χρεώνει παρά μόνο λαμαρίνες, ηλεκτρονικά και ανθρωποώρες. Πιστεύουμε λοιπόν, πως το μαχητικό θα πληρωθεί ανάμεσα στα 50 με 60 εκ. δολάρια, με την τιμή να κινείται προς τα κάτω. Ξέρουμε το κόστος της αγοράς των μαχητικών του Μπαχρέιν, αλλά το τελευταίο δεν είχε την υποδομή που εμείς ήδη πληρώνουμε για τα F-16V. Συνεπώς ήταν υποχρεωμένο να βάλει στο “συνολικό πακέτο” τα πάντα.

Το F-16V είναι από τα πλέον ικανά μαχητικά σήμερα, μην έχοντας να ζηλέψει τίποτα από τους αντιπάλους του. Υστερεί φυσικά σε ικανότητες stealth σε σχέση με το F-35 (δεν έχει καμία σχέση με 5η γενιά), αλλά κατά τα άλλα είναι ένα εξαιρετικό μαχητικό. Ίσως το μοναδικό μονοκινητήριο μαχητικό με δυνατότητες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από πολύ νεώτερα μαχητικά.

ΘΕΜΑ: Rafale vs F-35. Μια αιρετική επιλογή για την ΠΑ;

 

Με κόστος λοιπόν κοντά στο 1 με 1,2δις δολάρια, η Ελλάδα μπορεί να αγοράσει 20 ολοκαίνουργια μαχητικά, ενώ με δαπάνη 1,3-1,5 δις μπορούμε να πάρουμε κοντά στα 25 νέα μαχητικά. Αν σε αυτά προσθέσουμε άλλα 500 εκ. για νέα όπλα, τότε έχουμε μια πανίσχυρη δύναμη 110 νέων μαχητικών, οπλισμένων με τα κατάλληλα όπλα, που θα κάνουν την Αεροπορία μας ακαταμάχητη την επόμενη δεκαετία.

Ειδικά στην περίπτωση που η Τουρκία δεν καταφέρει να γίνει χρήστης του F-35A, τότε η αγορά επιπλέον F-16V θα ήταν η καλύτερη δυνατή λύση. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που εποφθαλμιά εδάφη των γειτόνων της, ούτε και προβλέπεται να χρειαστεί να πολεμήσει άλλον πλην της “ειρηνικής” Τουρκίας. Φυσικά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των τουρκικών S-400, που πράγματι, το καλύτερο αντίδοτο είναι το F-35A. Αλλά υπάρχουν κι άλλοι, πιο “κλασικοί” τρόποι αντιμετώπισης των S-400 και τους ξέρει πολύ καλά η ΠΑ. Η λύση μπορεί να είναι μια συνδυασμένη επίθεση SCALP EG με JASSM XR ή κάτι τέτοιο. Αλλά λύσεις υπάρχουν, και σίγουρα κάτι θα βρουν οι επιτελείς της ΠΑ.

Τι σημαίνει το F-35 για την Ελλάδα; Ας το δούμε όπως οι Βρετανοί

 

Από την άλλη πλευρά, μια αγορά 20 ή 25 Νέων Μαχητικών Αεροσκαφών, θα κόστιζε στην χώρα τουλάχιστον 4 δις ευρώ, ενώ 25 μαχητικά F-16V μαζί με όπλα και ένα νέο σύστημα ΗΠ θα μας στοίχιζε λιγότερα από 2 δις, ένα ποσό που η Ελλάδα του 2020 θα μπορούσε να πληρώσει. Τα μαχητικά θα μπορούσαν να υπηρετούν μέχρι και το 2060, ενώ αργότερα, μέσα στην επόμενη δεκαετία, εάν κι εφόσον η Οικονομία μας έχει ανακάμψει, θα μπορούσαμε να ενδιαφερθούμε για την αγορά μαχητικών F-35A (ή F-35D τότε). Σε ότι αφορά το κόστος χρήσης, ίσως είναι καλύτερο να μην το συζητήσουμε καθόλου. Το F-35 έχει κόστη υψηλότερα από δικινητήριο μαχητικό, σε αντίθεση με το F-16. Πρέπει απλά να συνειδητοποιήσουμε πως οι εποχές που πιστεύαμε πως τα χρήματα είναι ατελείωτα έχουν τελειώσει. Πρέπει να αγοράζουμε οπλικά συστήματα υπολογίζοντας το κόστος χρήσης σε βάθος 20ετίας. Όχι απλά λέγοντας, «ας δώσουμε τα 1,5 δις δολάρια του εκσυγχρονισμού των F-16 για να πάρουμε μια πρώτη γεύση από F-35». Σαν Ελλάδα μας εντυπωσιάζουν τα κορυφαία μαχητικά της εποχής. Θέλουμε να αγοράσουμε το Phantom του ‘70, αφού δεν πήραμε το F-15 της δεκαετίας του ‘80.

Καθώς το θέμα είναι θεμελιώδες για την Άμυνα και την Ασφάλεια της χώρας, φροντίσαμε να αναλύσουμε το θέμα F-35A/B/C διεξοδικά. Φροντίσαμε να εξηγήσουμε την επιχειρησιακή αξία του F-35 σε μια χώρα που φαίνεται να είχε πειστεί για την λύση που ακούει στο όνομα  Su-35GR. Πρώτοι εξηγήσαμε την ισχυρή πιθανότητα να περιπλακεί η προμήθεια των τουρκικών F-35A, ενώ αναλύσαμε τον κίνδυνο που παρουσιάζει σήμερα η ΤΗΚ με τα εκσυγχρονισμένα F-16 C/D Block 50+Adv που έχει σε υπηρεσία. Σήμερα δίνουμε μια νέα διάσταση στην συζήτηση που έχουμε ξεκινήσει, με την επιλογή μιας λύσης που οικονομικά μπορούμε να την αντέξουμε. Φυσικά όλα αυτά προκειμένου να διαβάσουμε τις απόψεις σας…

Τι σημαίνει το F-35 για την Ελλάδα; Ας το δούμε όπως οι Βρετανοί


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 278
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

193 ΣΧΟΛΙΑ

193 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
babikos

Είχα πάρα πολύ καιρό να διαβάσω κάτι τόσο λογικό και αυτονόητο εν τέλει!…

G...

Λογικο? Δηλ να πεταξουμε 30αρια και 50 αρια γιατι δηθεν ειναι ακριβος ο εκσυχρονισμος τους και να παρομε καινουργια? Δηλ αμα τους κανουμε δομικο εκσυχρονισμο και τα φτασουμε στο επιπεδο V δεν θα ειναι φθηνότερα και περισσότερα απο τα 25 νεα? Κατι τετοιες λογικες ιδεες μας εφτασαν εδω που ειμαστε. Ο καθενας ας βγαλει τα συμπεράσματα του

evaggelos

τα 30αρια δεν αναβαθμιζονται ειναι παμπαλαια αναλογικα τα 50αρια με το ζορι γινονται advanced.προσεξε το αρθρο λεει f16v του κουτιου αρα κ παραμονη τουλαχιστον 25ετων τα 30αρια ειναι ηδη 25-30 ετων .τα 50 θα βγαλουν αναβαθμισμενα 10 χρονακια.

G...

Τα 30αρια δεν θα βγαλουν μονο δεκα χρονια. Οταν κανει δομικο εκσυχρονισμο ενα αεροσκαφος πρακτικά μηδενιζει τις ωρες του η αν θες καλύτερα προσθετει επιπλεον μερικες χιλ ωρες πτησης. Απο που λοιπον προκύπτει οτι δεν συμφέρει? Οι τουρκοι αν δεν κανω λαθος αναβαθμιζουν τα δικα τους 30αρια (οχι σε V) αλλα παντως δεν τα αποσυρουν οπως προτείνει το αρθρο

Paliouras

Συμφωνω οτι τα παλια μας αεροπλανα πρεπει να αξιοποιηθουν οχι με γνωμονα αν ειναι το απαυγαμα της τεχνολογιας, αλλα τι μπορουν να προσφερουν σε διαφορα πολεμικα σεναρια. Παραδειγμα.
αν ειχαμε κρατησει ενεργα 15 Mirage F1, να πετανε τα 10, οχι για να καταριψουν F-16, αλλα για να ριξουν απλα βομβες σε αντιαποβατικο ρολο, η να γαζωσουν καποιο AWACS ή αεροπλανο ανεφοδιασμου τι θα πειραζε? Τουλαχιστον οσο κραταγαν τα ανταλλακτικα των υπολοιπων..
Με την λογικη μας, οι ΗΠΑ θα επρεπε να ειχαν πεταξει τα B-52 εδω και δεκαετιες

Gilan

Συμφωνώ με τον φίλο «G», πιο φτηνή λύση είναι ο εκσυγχρονισμός των F-16 Block 30/50 σε Viper με αγορά νέων όπλων (τα σύγχρονα όπλα είναι πολλαπλασιαστής ισχύος) προκειμένου να κερδίσει η ΠΑ χρόνο, αυξάνοντας παράλληλα την μαχητική της ισχύ και μόλις οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν αγορά νέου μαχητικού 5ης γενιάς. Επιβάλετε να προχωρήσουμε στο μέλλων, μόνος ενδοιασμός μη αγοράς F-35 είναι οι φήμες περί μειωμένης διαθεσιμότητας και ακριβής συντήρησης. Τι να το κάνεις το κάνεις το μαχητικό 5ης γενιάς αν δεν πετάει; Όπως λένε κάποια σχόλια ποιο κάτω @Μανώλης: «Γιατί μας συγκρίνετε με το Βέλγιο». Να συγκριθούμε με την… Read more »

babikos

Το αμάξι σου, μπορεί να γίνει μοντέλο 2018;;

Gilan

Το αμάξι μου σίγουρα δεν μπορεί να γίνει μοντέλο 2018, το μοντέλο του 2008 (Block 50) μπορεί να γίνει μπορεί να γίνει μοντέλο 2018;

Σκοπός είναι να συντηρείς το αυτοκίνητο σου ώστε να είναι λειτουργικό και να μην σε αφήσει στο δρόμο, άμα θέλω και έχω τα λεφτά θα μπορώ να του βάλω ηλεκτρικά παράθυρα, οθόνη που θα έχει δέκτη DVB για να πιάνει ψηφιακά κανάλια, κάμερα οπισθοπορείας και υπέρυθρες.

Στο δια ταύτα, αν ο εκσυγχρονισμός των Block 30 οικονομικά συμφέρει (κόστος-αποτέλεσμα) τον πραγματοποιείς!

babikos

Πέστα Βαγγέλη γιατί εγώ έχω βαρεθεί…

sotbak

καλό το άρθρο & σε γενικές γραμμές είμαι σύμφωνος, υπό τις εξής όμως προϋποθέσεις: α) να μην παραλάβουν οι γείτονες Φ-35Α, β) αν τα παραλάβουν όμως (ο Σουλτάνος θα λυγίσει κάποια στιγμή) να έχουμε καταλήξει με βεβαιότητα στον τρόπο αντιμετώπισης της απειλής των Φ-35Α και άρα το κόστος της οποίας λύσης, γ) το άρθρο περιγράφει μία ΠΑ χωρίς νέα γαλλικά Α/Φ, δηλαδή αν πάρουμε συμπληρωματικά καινούριες οχιές 20-25, τα Μκ2 δεν θα τα αντικαταστήσουμε με ραφάλ;

Icarus

Εγω ακουσα κατι για το 21 για ΝΜΑ

Dimitris

Ίσως δεν είναι άσχημη ιδέα η αγορά επιπλέον F-16V. Ακόμα και με F-35 στην ΤΗΚ, η βασική παράμετρος της αναμέτρησης δεν θα είναι τόσο η ικανότητα stealth όσο η ικανότητα διαχείρισης και αξιολόγησης της πληροφορίας. F-16 με Link 16 λοιπόν σημαίνει ότι έχουμε ένα σύστημα τόσο ικανό, όσο και τα συμπληρωματικά του, όπως για παράδειγμα οι συστοιχίες Patriot, τα Erieye και όσα τέλος πάντων μέσα μπορούν να παράσχουν (και να συμπληρώσουν) την εναέρια εικόνα μέσω του δικτύου. Το πραγματικό όμως ερώτημα είναι: Λεφτά υπάρχουν, και αν ναι, πόσα; Η ενίσχυση του ΠΝ τη δεδομένη στιγμή μοιάζει πιο επιτακτική. Αφετέρου, επιπλέον… Read more »

Christos

Πολύ καλή ιδέα και ίσως η πιο προσιτή

Rantanplan

Μια συμπληρωματικη παραγγελια F16V δεν θα ηταν καθολου offtopic, δεδομενου του οτι προκειται να αποσυρθει μεγαλος αριθμος αεροσκαφων στα επομενα χρόνια και δεδομενου οτι η υποδομη ηδη υπάρχει οποτε το κοστος του θα ειναι το ελάχιστο δυνατο. Αυτο δεν αναιρει την αναγκη για μεταβαση σε F35. Αυτη παραμένει, αλλα η κινηση αυτη θα ειναι αρκετά ακριβή και θα καθυστερησει ακομα περισσοτερο μεχρι να ενισχυσει την ΠΑ. Ολα αυτά βεβαια ειναι θεωρητικά και να χαμε να λέγαμε. Γιατι? Γιατι οταν δεν τρέχουμε τα αυτονοητα, δλδ αναβάθμιση και των υπολοιπων F16… μιλαμε απλά για ονειρα. Πρώτα πρεπει να τρεξει αναβαθμιση απο οτι… Read more »

stepa

Λογιος ο συλλογισμος σας, ξερετε ομως περισσοτερο απο καθε αλλον πιστευω , οτι ιδιαιτερα στην περιπτωση παραλαβης των 35 απο την Τουρκια η αποκτηση εστω και ενος περιορισμενου αριθμου απο την μερια μας ειναι μονοδρομος.Για πολλους λογους , επιχειρησιακους και οχι μονον. Ο κινδυνος ενος τεχνολογικου κενου αν επιμεινουμε σε μια σχεδιαση δεκαετιων, ανεξαρτητα του οποιου λιφτινγκ, ειναι ισως ο μεγαλυτερος κινδυνος για το μελλον

sotbak

συμφωνώ, αλλά αυτό δεν αποκλείει την ανάγκη για κάποια επιπλέον V

Fingolfin

Όπως είπε και ο υπουργός, θα πράξουμε ανάλογα της απειλής και πώς αυτή θα εξελιχθεί. Αν f35 γιοκ για την Τουρκία, ούτε εμείς θα χρειαστεί να τα πάρουμε.
Πάντως με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μια νέα παραγγελία 25 f16v φαινεται η πιο value for money λύση.
Αν συνδιαζόταν και με αναβάθμιση των patriot και αγορά άλλων 2 συστοιχιών θα ήμασταν κομπλέ.

Giorgos Tsagkaris

”…Όπως είπε και ο υπουργός, θα πράξουμε ανάλογα της απειλής και πώς αυτή θα εξελιχθεί..”
Ή αλλιως…”οταν ακολουθεις ασθμαινοντας τις εξελιξεις”…

Fingolfin

+1

Μανώλης

Η άποψη σας πάσχει σε διάφορα επίπεδα. 1. Γιατί μας συγκρίνετε με το Βέλγιο και όχι με την Φινλανδία για παράδειγμα, η οποία έχει ισχυρότερο, επιθετικό και αναθεωρητικό αντίπαλο στα σύνορα της. Ποτέ δεν το κατάλαβα αυτό το επιχείρημα με το Βέλγιο και την Ολλανδία. Η Φινλανδία μια χαρά τα βγάζει πέρα με στολο πολύ μικρότερο από τον δικό μας. Η αναλογία αν βάλουμε και την παράμετρο ΑΕΠ είναι συγκλονιστική θα έλεγα. Με πολλαπλάσιο ΑΕΠ της Ελλάδας έχει υποπολλαπλάσιο στόλο. 2. Αγνοείται την βασική γραμμή μάρκετινγκ όλων των εταιριών, οι οποίες για να σου πουλήσουν το νέο προιόν πιο ακριβά… Read more »

bc59

Απόλυτα λογικά όσα λες, άρα αυτομάτως τίθεσαι εκτός συζητήσεως. Εδώ το βήμα ανήκει σε αυτούς που ονειρεύονται αριθμούς και όχι απόδοση.

Spyros

Σχετικά με το 2, κυρίως: το θέμα είναι πως και το F-35 αλλά και άλλα σύγχρονα α/φ (4,5 γενιάς) ΔΕΝ μπορούν να φέρουν περισσότερα όπλα από ένα F-16. Πιο έξυπνα, πιο ικανά όπλα, ίσως, και αυτό έχει την αξία του σε πολλά σενάρια, αν ισχύει*, αλλά περισσότερα σαφώς όχι. Το ίδιο ισχύει και με πολλά αεροσκάφη που είναι ίσως οριακά καλύτερα του F-16 αλλά δεν είναι 5ης γενιάς: Gripen Ε/F, Rafale και λοιπά. Το πρώτο ίσως θα ήταν το μόνο μαχητικό που θα μπορούσαμε να πάρουμε σε σοβαρούς αριθμούς (40-60 κομμάτια) κάπου στο τέλος της επόμενης δεκαετίας… το Rafale είναι… Read more »

Kontoge

ΑΕΠ Φιλανδία 236δις ΑΕΠ Ελλάδας 194,6δις

Chris

Έχετε δίκιο ότι το Βέλγιο και η Ολλανδία είναι αδόκιμα παραδείγματα προς σύγκριση με την Ελλάδα, ενώ η Φινλανδία προσφέρεται περισσότερο για συμπεράσματα. Το πρώτο σας επιχείρημα όμως παρουσιάζει ένα μικρό πρόβλημα. Ότι η Φινλανδία υποτάσσεται στις επιθυμίες της Ρωσσίας σε μια προσπάθεια κατευνασμού της, δηλαδή από μόνη της αποφεύγει κινήσεις που θα δυασρεστούσαν τη Ρωσία. Από την άποψη αυτή μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα παρόμοιο σύστημα με αυτό της Ελλάδας-Τουρκίας γιατί και στην Ελλάδα εφαρμόζεται πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας. Με τη διαφορά ότι στο σύστημα Φινλανδίας-Ρωσίας υπάρχει εδώ και χρόνια μια άτυπη συνθηκολόγηση του αδύναμου προς τον… Read more »

Μανώλης

Σίγουρα δεν θέλουμε να υποταγούμε, αλλά αυτός ο όρος ήταν ψυχροπολεμικός. Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε (αν και διαβάζοντας διάφορα εδώ μέσα νομίζω πως κάνω ταξίδι, στον χρόνο και δεν αναφέρομαι στο σχόλιο σας). Αναφερόμουν λοιπόν στην σύγχρονη εποχή. Μπορούμε να πάρουμε και άλλο παράδειγμα. πχ. την Πολωνία, με παρόμοιες προκλήσεις, ένα μεγαλύτερο κράτος με σκληρή γραμμή θα έλεγα στα εθνικά της θέματα και παρόλαυτα έχει με τα βίας 100 μαχητικά!
Και υπάρχει και το άλλο αντεπιχείρημα ότι τα κράτη της Βαλτικής με ανύπαρκτη αεροπορία δεν έχουν “φινλαδοποιηθεί”. Έχουν αλλάξει οι καιροί.

GMT-I

Δηλαδή δεν θα ήταν καλύτερο αυτό που έχω αναφέρει σε προηγούμενο σχόλιο μου, αυτή την στιγμή ο εκσυγχρονισμός να αφορούσε όλα τα blck52+,-50 (ουσιαστικά τα τελευταία απαιτούν περισσότερες αλλαγές καθώς τα -+ θέλουν συγκεκριμένα υποσυστήματα) και αν το απαιτούσαν οι ανάγκες της διατήρησης της ισορροπίας δυνάμεων και των -30 σε επίπεδο advanced; Με το προυπολόγισζόμενο ποσό και σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα θα είχαμε έναν στόλο από 130-155 μαχητικά δομικώς ανανεωμένα, πλήρως εξοπλισμένα με νέα όπλα, δικτυωμένα, ενώ θα περίσσευαν χρήματα και για την προμήθεια νέας γενιάς συστημάτων όπως τοLegion,Sniper xr και με ένα πλήρες σύστημα αυτοπροστασίας. Σε αυτά θα… Read more »

aris32

καλημερα . η ουσια του εκσυχρονισμου ειναι να γινει σε ενα ευλογο χρονο απο την στιγμη της αγορα . αν υπολογισουμε οτι ενα αεροσκαφος εχει διαρκεια ζωης περι τα 30 -35 χρονια υπηρεσια τοτε το ιδανικο ειναι να γινει ο εκσυχρονισμος στα 20χρονια περιπου για να μπορεσεις να αποσβεσεις την επενδυση . οποτε τα μπλοκ30 και 50 εχουν ξεπερασει αυτο το χρονικο οριο. τα μεν μπλοκ30 ειναι 30 ετων τα δε μπλο50 ειναι 25 ετων . η μονη προοπτικη που εχουν ειναι να βρεθουν χρηματα και να εκσυχρονιστουν απο τα απαρτια των 85 νεωτερων φ16 που θα εκσυχρονιστουν . αρα… Read more »

Chris

Από άποψη κόστους προμήθειας/χρήσης, ομοιοτυπίας είναι φανερά τα μεγάλα πλεονεκτήματα της πρότασης. Όμως η απόσυρση των γαλλικών αεροσκαφών, σε πρώτη φάση των παλαιών, και αργότερα των ΜΚ2 αν δεν εκσυγχρονιστούν ή αν δεν αντικατασταθούν από νεότερα γαλλικά θα μας στερήσουν τα στρατηγικά όπλα που διαθέτουμε. Για τα F-16V έχουν προβλεφτεί για το μέλλον τα όπλα cruise και anti-ship που θα προμηθευτεί η Ελλάδα από τις ΗΠΑ προς αντικατάσταση των Scalp και Exocet – ; Ποιό είναι το κόστος προμήθειας, πότε θα πρέπει να γίνει και κυρίως θα υπάρξουν διπλωματικά εμπόδια σε μια τέτοια αγορά; Πιστεύω ότι θα ενδιέφερε ιδιαίτερα ένα… Read more »

GMT-I

Η δομική ενίσχυση είναι ένα πολύ μικρότερο ποσό εν αντιθέσει με τα ηλεκτρονικά συστήματα. Αυτό που αναφέρει το άρθρο είναι ίσως η διαπίστωση που κάνει μάλλον και η ΠΑ κατόπιν εορτής είναι ότι θα μείνει με 85 μαχητικά συν 25 μιραζ συν αν βρεθεί ποσό να εκσυγχρονιστούν και ορισμένα από τα παλαιότερα 50αρια με απάρτια από τα εκσυγχρονισμένα μαχητικά. Από την άλλη ακόμα και αυτά τα μαχητικά θα είναι χωρίς συστήματα και όπλα. Ο αριθμός είναι τρομακτικά μικρός αλλά ακόμα και έτσι δεν θα πρέπει να δοθούν χρήματα για επιπλέον μαχητικά του τύπου αλλά να διοχετευτούν στην επόμενη γενιά που… Read more »

aris32

το θεμα της δομικης ενισχυσης δεν ειναι το ποσον . αλλα οτι καθε αεροπλανο θα χρειαστει διαφορετικο χρονο για να πραγματοποιηθει η αναβαθμιση αυτη. αρα αν υπολογισουμε οτι θα αναβαθμιζονται 12 τον χρονο φ16 σε επιπεδο viper τι χρονικο περιθωριο θα χρειαστει για να αναβαθμιστουν ιδιαιτερα τα μπλοκ30 ; νομιζω πως με τα δεδομενα που υπαρχουν και τις υποδομες το χρονικο οριο για αναβαθμιση των μπλοκ30 εχει περασει . τα μπλοκ50 επειδη υπαρχει το πρωτοτυπο για την αναβαθμιση τους σε επιπεδο μπλοκ52Μ θα χρειαστει λιγοτερο χρονο αφου θα υπαρχουν και τα απαρτια μιας και τα ηλεκτρονικα θα βγουν ολα απο… Read more »

George

Το μόνο λογικό! Η χρήση απαρτίων από τα 52άρια για να αναβαθμιστούν τα 50/30άρια (με ενδεχόμενη προσθήκη με αγορά κάποιων όπως link-16) μπορεί να δώσει μέχρι 85 α/ε σε επίπεδο εφάμιλλο των F-16 της TAF Στα 70 δικά μας θα μπορούσαν να προστεθούν 15 από USAF. Αυτά θα επιτρέψουν να μην μειωθούν οι αριθμοί από τον εκσυγχρονισμό α/ε μέσω δύο // προγραμμάτων (buffer solution) . 85 F-16M με μικρότερο ή το πολύ ίσο κόστος με 20 F-16V! Μια ΠΑ με σχεδόν 200 α/ε και μέσα στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας για τα επόμενα λίγα χρόνια αντί για μια δραστικά περιορισμένη… Read more »

ΓΙΩΡΓΟΣ.Δ

Αν το F-35 δεν ηταν καλυτερη λυση απο το F-16 δεν θα ειχε λογο υπαρξης, Επομενως αν η ΠΑ πρεπει να ενισχυσει και να διατηρησει το μεγεθος του στολου της μια καλη λυση θα ηταν η χορηγηση μεταχειρισμενων F-16 απο τηνΑμερικη μιας και η συνεργασια μας σημερα και στο μελλον αυξανεται. Η αγορα των F-35 νομιζω ειναι μονοδρομος εξαιτιας και των προηγμενων αισθητηρων που διαθετει για να λειτουργησει ως πολλαπλασιαστης δυναμης. Το Μπαχρειν και η Ινδια εχουν διαφορετικο αμυντικο προβλημα απο την Ελλαδα.

antonis

Το έχω σκεφτεί πολλές φορές. Από την άλλη χωρίς το f35 μένουμε τεχνολογικά πίσω, γιατί εξακολουθεί να είναι πιο προηγμένο από το f16V. Έπειτα σκέφτομαι αντίστοιχα παραδείγματα από το παρελθόν, πχ Mirage F1 εναντίον F16, μπορεί τότε το πρώτο να φάνταζε ως λογική λύση, αν έπαιρνε και τουρμποφαν κινητήρα, σήμερα όμως όλοι ξέρουμε πιο ήταν το καλύτερο. Άρα μάλλον F35.

XHMIKOS

Με βάση όλα τα προηγούμενα σχετικά άρθρα και την τρέχουσα πολιτική κατάσταση έχετε δίκιο. Σκέπτομαι ότι απαιτούνται τρία πράγματα συμπληρωματικά:
1. αναβάθμιση και ίσως αύξηση ΑΣΕΠΕ
2. ιπτάμενα τάνκερ (ανατολική μεσόγειος γαρ)
3. νέες φρεγάτες (μάλλον γαλλικές)
Το ΡΑΦΑΛ ίσως θα έπρεπε να μην το απορρίψουμε, αν φυσικά οι Γάλλοι λογικευτούν ως προς το κόστος (κόστος μονάδας ιδιο με το F-16V).

Tasos Prasinos

Συμφωνώ 100% με τον συλλογισμό σας όντας απόλυτα ορθολογιστής. 85+25=110 F-16V ,38 F-16BLK50+ διαδικτυωμένα πάνω από Αιγαίο κι Ανατολική Μεσόγειο με αισθητήρες και όπλα state of the art απλά κάνουν παπάδες. Όμως κι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Μένουν λοιπόν τα 24 Μ-2000MK2 ασυναγώνιστα στην αναχαίτιση μεν χωρίς δικτύωση δε. Εφόσον με τον Μανωλάκη τον Μακρόν τα πάμε περίφημα και δεν θέλουμε να στενοχωριέται, του αντιπροτείνουμε τα πλεονάζοντα ομολογιακά κέρδη αντί να πάνε σε μελλοντικά prodject στυλ FTI (κι αμφιβόλου αποτελέσματος θα προσέθετα) να πάνε στα αγαπημένα “δίλιτρα” σκουπίζοντας 28 (μαγικός αριθμός 200) ή και το σύνολό τους και ταυτόχρονη αναβάθμιση… Read more »

sotbak

σωστός

aris32

τα μ2000 μπορουν να διασυνδεθουν μεχρι 6 μεταξυ τους . και αν ισχυουν τα λεγομενα και του κυριου Ζικιδη ο τερματικος σταθμος που υπαρχει στο εδαφος οπου τα αεροπλανα στελνουν δεδομενα μπορει να διασυνδεθει με το υπαρχουν δικτυο . αρα ενα τυπο link16 . περισσοτερο ειναι αναγκαιο να αναβαθμιστει ο υπολογιστης του αεροσκαφους παρα κατι αλλο . οσο για το σκοπευτικο στο κρανος δεν ξερω αν υπαρχουν τα χρηματα για να πραγματοποιηθει . βεβαια ολα αυτα θα φανουν απο το τι ακριβως θα αναβαθμισουν τα ΗΑΕ.

Tasos

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας για άλλη μια φορά! Εγώ προσωπικά συμφωνώ με την αγορά ολοκαίνουργιων F-16V αλλά θα μου επιτρέψετε μια ένσταση: Αντιγράφω από το άρθρο σας, <> . Καλό θα ήταν λοιπόν να μην πάρουμε τίποτα αν είναι να συνεχίσουμε την ίδια ΛΑΘΟΣ τακτική των αναχαιτίσεων και την τζάμπα εκπαίδευση των απέναντι….Έτσι αργά ή γρήγορα θα μάθουν να αντιμετωπίσουν και το F-16V… Ποιό το νόημα τέτοιων πανάκριβων για τα οικονομικά δεδομένα μας προμηθειών όταν δεν έχουμε τη βούληση να τα χρησιμοποιήσουμε όπως πρέπει; Ποιος τολμά να κάνει παράβαση FIR ή παραβίαση σε εναέριο χώρο φίλης και συμμάχου πλέον… Read more »

ACHERON

To εδάφιο είναι «αλλά αν τα μαχητικά παραδοθούν Τρίτη, Τετάρτη πρωί θα μπορούν να αναχαιτίζουν τουρκικά Block50+Adv πάνω από το Βόρειο Αιγαίο.»
Και συμφωνώ ότι το σπόρ των αναχαιτίσεων όπως το γνωρίζουμε,δέν είναι ίδιον σοβαρών αεροπορικών δυνάμεων.

VAGGELAS

Συμφωνώ απόλυτα με τη λογική του άρθρου σας. Κόστος απόκτησης και λειτουργίας, διαθεσιμότητα και χρόνος παράδοσης, ομοιοτυπια και δυνατότητες του αεροσκάφους συνηγορούν στην ορθότητα της επιλογής. Δυστυχώς όλα αυτά για την ώρα είναι μια ωραία θεωρητική συζήτηση και γι αυτό βέβαια δεν ευθύνεστε εσείς κύριοι της ΠΤΗΣΗΣ. Αν δεν υπάρξει κάτι δραματικό απο την άλλη πλευρά (πχ αποδέσμευση τελικά του F-35) δεν αναμένω για αρκετά χρόνια προμήθεια ΝΜΑ για τη χώρα μας. Μακάρι να κάνω λάθος. Συγχαρητήρια λοιπόν για το άρθρο σας αλλα και την………αισιοδοξία σας (αναφερθήκατε στον JASSM XR φαντάζομαι ως μια ρεαλιστική μελλοντική απόκτηση….εγώ θα ήμουν ευχαριστημένος και… Read more »

Νικος

Ειμαι της αποψης οτι θα παραλαβουμε f-35,αλλα αυτο δεν πρεπει να γινει αμεσα,αλλα περιπου σε μια δεκαετια και υστερα,ακομα και αν ειχαμε απο τωρα την οικονομικη δυνατοτητα.Επειδη το f-35 ειναι ενα νεο μαχητικο που τωρα μπηκε σε υπηρεσια.Και δυστυχως καθε νεο μαχητικο αντιμετωπιζει βρεφικα προβληματα,το ιδιο ειχε συμβει και με το f-16A.Για αυτο καλο θα ηταν να το αφησουμε μερικα χρονια να ωριμασει,να λυθουν τα προβληματα που εχει εμφανισει.Στο μεταξυ διαστημα,μια λυση θα ηταν αυτη που αναφερετε,ισως ομως και η προμηθεια μεταχειρισμενων αεροσκαφων,αν βρεθουν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μηπως τ επομενο αεροσκαφος πρεπει ν ειναι δικηνητριο με μεγαλυτερη αυτονομια καποια χαρακτηριστικα στελθ εχοντας στο νου μας εκτος απο τ αγαιο αλλα και την Αν.Μεσογειο που και λογω της ΑΟΖ θ ασχοληθουμε σοβαρα τωρα η στο αμεσο μελλον λογω των γεωστρατηγικων εξελιξεων.

Brainp

Νομίζω πως είναι η ιδανικη λύση πάντα με τη προϋποθέση οι Αμερικανοί να μας απελευθέρωσουν τα στρατηγικά όπλα που εδώ και δεκαετίες δεν μας δίνουν. Διαφορετικά υπαρχει η επιλογή του Rafale σε συνδυασμό με την απόκτηση belhara και εφαρμογή του δόγματος βομβαρδίζουμε από αέρα και θάλασσα με scalp.

kinisis

Συμφωνώ, 20-25 F-16V μαζί με αγορά καινούργιων όπλων και αναβάθμιση του δικτύου αεράμυνας είναι ίσως η μόνη ρεαλιστική λύση επί του παρόντος. Χρειαζόμαστε ένα αμερικανικό(;) όπλο για να αντικαταστήσει/συμπληρώσει τους Εxocet των EGB/BGM και ακόμη ένα για να λειτουργεί συμπληρωματικά με τους SCALP-EG των 2000-5. Θα μπορούσε ίσως ένα όπλο να καλύψει και τις δύο αυτές ανάγκες;

Λέων

Απο άποψη κόστους κ εμπειρίας στον τυπο σίγουρα συμφέρει.
Αλλα όμως εάν η Τουρκία ακυρώσει τα F-35 κ στη θεση τους παρει F-16 Block 70 η την επομενη έκδοση του σε αριθμό διπλάσια καμία πενηνταριά π.Χ. τότε θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.
Κακά τα ψέματα χρειαζόμαστε έναν άγνωστο χ όπως ήταν κ συνεχιζει να ειναι το 2 λίτρο τόσα χρόνια.
Τώρα θα είναι Rafael , Typhoon, Gripen F-15 xx δε ξέρω .

agnostosependytis

Είναι σαν να συζητούσαμε το 2005 την αγορα F-4. Δηλαδη αν ειχε το F-4 τα ιδια συστηματα θα συζητούσαμε τώρα δ΄λημα F-4 vs F-35? Εϊναι να αγοράσω αυτοκίνητο ατή την περίοδο, και είμαι μεταξύ του να αγοράσω ένα αυτοκίνητο που ακόμη κυκλοφορεί αλλά σε 4 μήνς αλλάζει το μοντέλο, και σε ένα που μόλις βγήκε. Στα συγκριτικά, φαίνονται σχεδόν ίδια, το παλιό είναι και αρκετά πιο φτηνό και αξιόπιστο, αλλά διστάζω να το πάρω, γιατί λέω το άλλο είναι 5 χρόνια πιο καινούργιο στην αγορά, αυτό που σκέφτομαι είναι στην δύση του. Μπορεί στα συγκριτικά να είναι ίδια, αλλά αυτό… Read more »

Theo

Παντως εγω δεν μετανοιωσα που πηρα Ford fiesta s του 2007και μάλιστα κοψοχρονιά γιατί η εταιρία ήθελε να σπρώξει το νέο μοντέλο.

Shadowfax

Λιγο αστοχος ο παραλληλισμος με τα αυτοκηνητα, μαι και οι δυο τυπο ειναι λλης κατηγοριας… Το ενα ειναι 4+ και το αλλο με χαρακτηριστικα στελθ… Οποτε “τα χαρακτηριστικα δεν φαίνονται σχεδόν ίδια…” Επισης το βαιπερ μπορει να ειναι παλιος σχεδιασμος, παλιο ομως δεν το λες… Τελος θα πρεπει να λαβεις υποψη σου πως αν δεν εχεις λεφτα δεν πας στην αντιπροσωπεια του συχγρονου και με προβληματα αυτοκινητου και να αρχισεις να το ονειρευεσαι και να το διαπραγματευεσαι οταν δεν μπορεις να το πληρωσεις… Ενα αλλο διλημμα μιας και επιασες τα αυτοκινητα θα ηταν αν θα αγοραζες ποτε ενα αυτοκινητο οταν… Read more »

Giorgos Tsagkaris

Ερωτηση.
Ειναι συμφερουσα λυση να δωσουμε 2.4 δις σε δυο δοσεις για να εχουμε 104 (το πολυ αφου δυστυχως θα υπαρξουν οι φυσιολογικες απωλειες στα 10+ χρονια του πργραμματος) F-16V.
Aν στο αρχικο μας προγραμμα προσθεταμε και τα -50 (με την αναλογη δομικη που θα τα κρατησει ως τα μεσα του 40) και φταναμε στα 122 ”V”,
ποσα ρεστα θα μας εμεναν για οπλα?

Γ.Μ.

Εάν τα Block-50 αναβαθμίζονταν ιδανικά σε Viper πιθανότατα θα έπρεπε να υποστούν ταυτόχρονα και εκτενείς εργασίες επέκτασης του ορίου ζωής, προκειμένου η αναβάθμιση αυτή να καταστεί αποδοτική, καθώς τα αεροσκάφη θα καλούντο να υπηρετήσουν μάλλον και μετά το 2035. Κάτι τέτοιο θα εκτόξευε και το κόστος και τον -ήδη μεγάλο- χρόνο υλοποίησης του προγράμματος. Από την άλλη, με μια πιο “συντηρητική” αναβάθμιση μέσω απαρτιών αφαιρούμενων από τα F-16 Block-52+/Μ, το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο, ενώ τα Block-50 θα μπορούν να εκμεταλλευτούν και κάποιες από τις δυνατότητες των Viper (μέσω Link-16 κλπ.), κάτι που μάλλον θα τα καθιστούσε επαρκή για… Read more »

agnostosependytis

Και μια που αναφέραμε αυτό σαν ερώτημα, νομίζω ότι υπάρχουν πολλές χώρες οι οποίες έχουν οικονομικά προβλήματα και στενότητες, αλλά έχουν απαντήσει σε αυτό το ερώτημα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Εδώ μέχρι και η Γερμανία έφτασε στην βλασφημία για αυτή να σκέφτεται να το πάρει και η ίδια.

Άρα ας μην ανακαλύψουμε τον τροχό, απλά δεν θα χρειαστεί να πάρουμε πολλές μονάδες, γιατί ο Ευρωστρατός ως τότε θα έχει έρθει και δεν θα μιλάμε για Ελληνικά 20 F-35, αλλά για Ευρωπαϊκά 200 F-35.

Thracian

Ο ποιος θα έρθει??? Ο ευρωστρατός??? ΧΑΧΑΧΑ Καλό το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο… Εσύ δηλαδή πιστεύεις (έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα και όπως τα έχεις δει για παράδειγμα στο προσφυγικό) ότι οι Ευρωπαίοι θα έρθουν να σε βοηθήσουν??? Ποντάρεις δηλαδή στην αλληλεγγύη που “ΘΑ” δείξουν οι Ευρωπαίοι αν υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο (ή πολύ χειρότερα πόλεμος) με τους απέναντι τη στιγμή που ΔΕΝ μας βοήθησαν πουθενά (οικονομική κρίση, προσφυγικό κλπ)??? Και για του λόγου το αληθές δες πότε μας βοήθησαν στο προσφυγικό, πότε ήρθε στην Ελλάδα η FRONTEX, τι βοήθεια προσέφερε ή ακόμα ακόμα τις διαθεσιμότητες των γερμανικών, ολλανδικών,… Read more »

sotbak

σωστός

agnostosependytis

Μπορεί να γελάς, ωστόσο πραγματικά ο κύβος ερίφθη ήδη εδώ και καιρό, απλά η ΕΕ είναι αργή αλλά και σταθερή σε αυτό που κάνει, σαν την χελώνα. Και η ΕΕ δεν το κάνει για την Ελλάδα και υπό τον φόβο της Τουρκίας, αλλά για τις χώρες που συνορεύουν με το ανατολικό μπλοκ, εξέλιξη από την οποία οφελούμαστε τα μέγιστα. Ήδη έχουν ξεκινήσει προγραμματισμοί κοινών αγορών οπλικών συστημάτων, δυνάμεις ταχείας επέμβασης και ήδη έχουμε στα σύνορά μας αρχικά πολυεθνική δύναμη εδώ και χρόνια (Frontex) και τώρα και στρατιωτικό ναυτικό που πριν 5-6 χρόνια θα θεωρούνταν αδιανόητο. Σε 10 χρόνια θα μιλάμε… Read more »

Δημήτρης Τριανταφύλλου

Η μοίρα μας, ελέω γεωγραφικής θέσης μας έχει ορίσει στον ρόλο του Ακρίτα της ΕΕ. Ευρωστρατός αν και εφόσον γίνει θα βασίζεται στην Ελλάδα. Είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσουν τακτικό στρατό οι Βόρειοι συμπολίτες, μιας και η εκπαίδευση είναι πολύ δύσκολο και δαπανηρό σπορ, το οποίο δεν διαθέτουν. Ακόμα και αν βρουν 200 f35 ποιοι θα τα πετάξουν; Η συντήρηση τακτικού στρατεύματος που θες να είναι ετοιμοπόλεμο, κοστίζει, απαιτεί δομές, φιλοσοφία, εκπαίδευση και συνέχεια. Οι φίλοι μας απουσία ικανού αντιπάλου αντί για την άμυνα τα έσπρωχναν σε επενδύσεις και άλλα επικερδή σπορ. Αποτέλεσμα όταν το Κουσνέτσοφ πέρασε από την μάγχη… Read more »

Stmts

Καλως καναμε τον σχετικα οικονομικο εκσυγχρονισμο των f16 για να μην απαξιωθει η επενδυση του ελληνικου λαου αλλα οταν ερθει η ωρα για νεο εξοπλιστικο θα πρεπει να προσθεσουμε στο οπλοστασιο μας τεχνολογια αιχμης με βαση τα στανταρτς της εποχης. Να ανεβει επιπεδο η πολεμικη αεροπορια.

sotbak

σωστός

Gunner

Αν υπάρχουν χρήματα για εξοπλισμούς που δεν το βλέπω, η ΠΑ πρέπει να επικεντρωθεί στην αγορά ατρακτιδίων σκόπευσης SNIPER, Legion, στην αγορά νέων όπλων, στον εκσυγχρονισμό των Ιπτάμενων Ραντάρ, στην αναβάθμιση των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου όλου του στόλου και πιθανόν στην μετατροπή κάποιου VIP σε αεροσκάφος ΗΠ, στην αναβάθμιση των ΜΙΜ-104, στην αναβάθμιση των επίγειων ραντάρ, στην αγορά νέων συστημάτων εντοπισμού μαχητικών και τέλος στην αγορά οπλισμένων και μη ΜΕΑ.

Πες τα

Πες τα χρυσοστομε . Εχουμε αρκετοτατα αεροσκαφη , ισως παραπανω απο οσα θα επρεπε. Απο διαθεσιμοτητες ειναι το θεμα.Δεν λειπουν μονο τα JASSM επιτελους . Εχουμε πολυ λιγα JSOW , καθολου SDB, SPICE,ατρακτιδια SNIPER, Legion , HTS , link-16 , συστηματα EW … τι να τα κανουμε τα νεα αεροσκαφη? Σπαταλαμε τα χρηματα μας οταν δεν βγαζουμε το ζουμι απο τοσο ακριβα αεροσκαφη αφηνοντας τα χωρις τα παραπανω. Οι δε Τουρκοι ειναι ισως ακομα πιο τραγικοι απο εμας, παρολο που βγαζουν το ζουμι ακομα και απο τα block 30-40 και αγοραζουν link-16, συστηματα EW, SLAM-ER, SNIPER κτλ.. Εχουν εκατονταδες αεροσκαφη… Read more »

NickK

+

Αν ηξερες πως μας βλεπουν, θα εβαζες τα γελια. (ή τα κλαματα)

Δεν ειμαστε οι μονοι βεβαια – Αφρικα, Αραβια, Λατιν και λιγο απο Ασια – ημιμαθείς συνομοσιολογοι με στρεβλη αντιληψη της ιστοριας και του κοσμου τριγυρω μας, ειμαστε ιδανικοι πελατες των απανταχου ‘Καματερων’ ειτε πουλανε οπλα ειτε εχουν τις λυσεις για ολα τα προβληματα.

nicolas

hts εχουν μονο οι αμερικανοι στα f-16 wild wiezel ενω αν θυμαμαι καλα ειχαμε ζητησει και δεν τα αποδεσμευσαν

sotbak

σωστός

evaggelos

καλη κινηση θα ειναι αν κ πρεπει να δουμε τον παραγοντα αναβαθμιση με τα 30 τα φ4 κ τα μιραζ να λενε αντιο ισως να πρεπει να παμε σε 24+24 ραφαλ κ να αναβαθμισουμε τα 50 κ γυρω στο τελος της πρωτης πενταετιας του 20 να παρουμε φ35.

panos

Και γιατι με αυτα τα 2 δις να μην εκσυχρονισουμε και τα υπολοιπα φ-16 στο επιπεδο viper?

Tasos Prasinos

Γιατί θ’ αρχίσουν να διαλύονται στον αέρα από την καταπόνηση.

G...

Καλο θα ηταν να μην γραφουμε ανακριβιες. Αν γινει και δομικος εκσυχρονισμος τα αεροσκάφη θα ειναι σαν καινουργια. Το δε συνολικο κοστος σε καμμια των περιπτώσεων δεν θα φτασει τα 50-60 που κοστιζει ενα νεο αεροσκαφος. Μην παιζουμε μονοι μας το παιχνιδι της εταιριας και των μιζαδορων

randomname

Αν γινει και δομικος εκσυχρονισμος τι μένει απο τα παλια; Πραγματικα αναρωτιέμαι.

ACHERON

α)το μεγαλύτερο μέρος της δομής (μπορεί να γυρίσει και μπούμερανγκ)
β)το μεγαλύτερο μέρος του κινητήρα
γ)το σύστημα προσγειώσεως
δ)υδραυλικά συστήματα.
Προαιρετικά,εφόσον κριθεί επαρκές,διατηρείται το σύστημα ελέγχου πτήσεως,το σύστημα αυτοπροστασίας,αρτηρία δεδομένων.
Όλα αυτά κοστίζουν το κάτι τίς τους.

JohnnyB

Διότι τα υπόλοιπα F-16 Block 50 & 30 είναι καταπονημένα με αρκετές περισσότερες ώρες πτήσης και εκτός της αναβάθμισης χρήζουν και δομικής ενίσχυσης (Falcon UP).
Επιπλέον σαν πλατφόρμες χρειάζονται περισσότερες εργατοώρες διότι πολλά απο τα όργανα τους είναι αναλογικού τύπου (ειδικά στα Block 30) και αυτό ανεβάζει το κόστος.

giorgos tsagaris

Do the math….
Δες το ερωτημα μου λιγο πιο πανω.

Scalp_eg

Η πολεμικη αεροπορια (και οι αμερικανοι) πηρε τα λεφτα της αναβαθμισης (1,3 δις)
ωρα να δωθουν λεφτα και στο πολεμικο ναυτικο (και στους γαλλους)
για να κρατηθουν και οι ισορροπιες
Υπογραφες για τις 2 πρωτες μπελαρα αμεσα + οπσιον για αλλες 2
Σχετικα ευκολα μπορει να δωθουν δωρεαν σαν μπονους και στην πολεμικη αεροπορια για την υπογραφη των φρεγατων
τα 18 μιραζ 2000-5 που προτειναν προπερσι οι γαλλοι στη κολομβια με επιπλεον αναβαθμιση
(σκοπευτικο, αυτοπροστασια)
στα 400 εκατομμυρια ευρω
ΝΜΑ μετα το 2030

JohnnyB

Σαν bonus υπογραφής των [email protected] θα προτιμούσα την πιστοποίηση των SCALP-EG και ΑΜ-39 Exocet στα F-16 μας.

aris32

δυσκολο εως απιθανο να πιστοποιηθουν τα οπλα αυτα στα φ16

Silverakos

Καθώς όπως είπατε η ΠΑ έχει πρόβλημα αριθμών πρέπει όλα τα διαθέσιμα κονδύλια να διατεθούν για εκσυχρονισμό των block 50 το ευκταιο σε V KAI mirage 2000 mk2 με link 16 (κοντά 60 αεροσκάφη δηλαδή 3 μοίρες )και επίσης προμήθεια όπλων stand off και meteor αν γίνεται για τα mirage. Ισως και έναν ελαφρύτερο ΤΩΝ εκσυχρονισμό των block 30 και Μ 2000. Στα νέα αεροσκάφη μονόδρομος είναι το F 35 γιατί έστω και μια μοίρα μπορεί σε συνδυασμό με τα F 16 V να κάνει τη διαφορά. Μην ξεχνάτε ότι αποτελεί το αντίδοτο των S400 καθώς για την αντιμετώπισή τους… Read more »

Ted

Το νέο αεροπλάνο θα πρέπει να είναι εκείνο που ικανοποιεί το δόγμα / αποστολή της ΠΑ Αυτό πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο. Εάν είναι να πάρουμε F35 μόνο για να κυνηγάμε τούρκικα F16 είναι απλά waste of money Πρέπει να καταλάβουμε ότι. με τα αεροπλάνα αυτά, εάν τα πάρουμε ποτέ, θα μπούμε σε ένα κλειστό club με δυνατότητες και υποχρεώσεις. Όταν ο Αμερικανός μοιραστεί μαζί μας το όπλο αυτό, θα περιμένει να το “τσοντάρουμε” όταν χρειαστεί. Αν είμαστε έτοιμοι για το ρόλο αυτό, που πραγματικά θα μας αναβαθμίσει απέναντι στους συμμάχους, τότε ναι, αξίζει. Αλλιώς, F16V και ξερό ψωμί… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς

Οσο αφοτα το plug and play για τα block 70-72 > ειμαστε εξεικοιωμενοι & οι πιλοτοι μας εχουν γρηγορη αντιληψη, αλλα στο νεο ηλεκτρονικο τροπο απεικονισης & αφομοιοσεως χρειαζεται ξανα εκπαιδευση, δεν το θεωρω αυτοματα αμεσα διαχειρισιμο (plug and play). Ισως για τους μηχανικους οσο αφορα μηχανολογικα θεματα να ειναι plug and play . Οσο αφορα το θεμα τι συμφερει υπο συνθηκες οικονομικα περιορισμενες: Κατ αρχην αν ειναι εφικτο να μπει link 16 στα block 30 (αλλα και στα παλαια mirage) αμεσα η ΠΑ αποκτα σε ενα μικτο στολο αεροσκαφη που θα μπορει να χρησιμοποιησει τα οπλικα συστηματα που φερουν… Read more »

Lefteris

Δεν θα γράψω σχόλιο γιατί με κάλυψε το δικό σου!
Συμφωνώ και επαυξάνω.
Συν την επένδυση που πρέπει να γίνει στην αναβάθμιση των ΑΑ μας συστημάτων και αντικατάσταση παλαιότερων τύπων.

sotbak

συνφωνώ

NickKoliopoulos

Το άρθρο σας σίγουρα προτείνει μια πολύ πιο ρεαλιστική οικονομικά λύση για την άμεση ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή. Το πρόβλημα με την λύση αυτή είναι ότι τα μαχητικά αυτά δεν έχουν και δεν θα έχουν με τα μέχρι τώρα αποδεσμεύσιμα δεδομένα τα χαρακτηριστικά εκείνα για να επιβιώσουν στο μελλοντικό πεδίο μάχης. Για να επιβιώσει ένα τέτοιο μαχητικό χρειάζεται ιδιαίτερα εξελιγμένο και σύγχρονο σύστημα αυτοπροστασίας, που λείπει από τα δικά μας αεροσκάφη (με προειδοποιητές επερχόμενου βλήματος, έξυπνα δολώματα, εξελιγμένους παρεμβολείς κτλ), ιδιαίτερα εξελιγμένους παθητικούς αισθητήρες και ιδιαίτερα εξελιγμένες ζεύξεις δεδομένων (ήδη μελετώνται τεχνικές παρεμβολής ζεύξεων Link 16… Read more »

VAGGELAS

Κύριοι φοβάμαι ότι για τα επόμενα χρόνια το F-35 θα βρίσκεται εκτός των οικονομικών δυνατοτήτων της Χώρας. Ας είμαστε ρεαλιστές και ας εκτιμήσουμε τη συγκυρία: Για το υπόλοιπο 2018 και το μεγαλύτερο μέρος του 2019 θα ασχολούμαστε με εκλογές, η Χώρα αδυνατεί να δανειοδοτηθεί απο τις αγορές με λογικό κόστος δανεισμού, το ΠΝ κραυγάζει (δικαίως) για τις δικές του τεράστιες ανάγκες κλπ. Το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει η ΠΑ (υπό συνθήκες) είναι 20 F-16V. Το ίδιο ισχύει και για καινούργια Rafale και Eurofighter.

Ανδρεας

Κάνετε το ίδιο λάθος που κατηγορείτε τους άλλους ότι κάνουν. Τα f35 δεν τα παίρνεις για να αντιμετωπίσεις f35. Άρα ειναι το ίδιο λάθος να λες ότι με 50-60 f16 στον αέρα θα τα αντιμετωπίσεις. Τα f35 τα χρειάζεσαι έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει πραγματικός αντίλογος επι αυτού. Τα θέλεις εν όψη S400 που θα σου ρίχνουν σαν μύγες τα F16, τα θέλεις για να ξέρεις πως μπορείς να τα αντιμετωπίσεις όταν θα τα πάρει η Τουρκία (και αυτο θα γίνει σίγουρα απλά δε ξέρουμε το ποτε), τα θέλεις σαν φόβητρο και αντίποινα. Όπως τα πυρηνικά δεν τα θέλεις για… Read more »

ECG

Μεγαλη ευκαιρία το άρθρο για να αντιληφθούμε τα εξης 2 ρεαλιστικα συμπέρασματα… 1) το F35 στην παρουσα φάση, δεν γίνεται. Εχουμε μια οικονομία που πασχιζει να ορθοποδήσει και να ανοιξει νεους ορίζοντες… οι νέοι οριζοντες χρειαζονται λεφτα για επενδύσεις. Και φυσικα το να πάρουμε 20 F-35 ειναι απλα χαζο 2) Νεο μαχητικό που να μην ειναι F-35 (Rafale,eurofighter) παλι δεν βγαζει νόημα. Να δωσουμε τοσα δις για αεροσκάφη που ισως ειναι ανωτερα των F16, οχι ομως αρκετα που να δικαιολογουν το παραπανω κοστος και την αναγκη να εισάγουμε νεο τυπο και οπλα; – Απ τα παραπανω συμπεραίνουμε οτι το F16… Read more »

Βασίλης

Όλα ξεκινάνε από τι προτεραιότητες έχουμε θέσει ως έθνος..! Αν πάμε να σχεδιάσουμε πως προστατεύουμε μόνο τα νησιά του Β.Ανατολικού Αιγαίου και στο τσακίρ κέφι και το Καστελόριζο (και όλα αυτά με την προϋπόθεση πως δεν είναι πολλαπλά τα μέτωπα) τότε αυτός ο στόλος με τα 85+25 Viper + 40 B52+Adv. + 25 M200-5 μπορεί να αντιμετωπίσει τα 255 Τουρκικά F-16 B52+Adv., τους S-400 (που θα τους έχουν μεταξύ Σμύρνης και Ιεράπολης) και το αεροσκάφος 5ης γενιάς (τώρα F-35 θα είναι αυτό, Su-50 θα λέγεται, TFX θα φτιάξουν εν τέλη, θα δείξει) που θα έχουν οι Τούρκοι. ΑΝ όμως πάμε… Read more »

JohnnyB

Μην ξεχάσεις να προσθέσεις στην επική σου σύνθεση καμία δεκάδα F-18 E/F Hornet, καμιά 20άδα F-15 Αdvanced και καμιά 30αριά A-10 Warthog κυρ Στέφανε.
Μιας και ξοδεύουμε για το συμπόσιο (των άλλων) να τους αφήσουμε όλους ευχαριστημένους!
«θα το κάψουμε απόψε κυρ Στέφανε»….

Βασίλης

Καταρχάς, το πνεύμα και η ειρωνεία αλλού..! Καθώς η σελίδα θεωρείται σοβαρή, είπα κι εγώ να καταθέσω σοβαρά την γνώμη μου με επιχειρήματα. Τα «θα το κάψουμε απόψε κυρ Στέφανε» και κυρ Πάτροκλε, να τα λες σε παιδιά της ηλικίας σου… Καταδεύτερον, εφόσον το δόγμα της Πολεμικής αεροπορίας του 21ου αιώνα είναι να μετατρέψει τον πιλότο από “χειριστή” σε “τακτικιστή” το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε στους κατά κόσμον “από τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ” θα ήταν να τους δώσουμε τις καλύτερες πλατφόρμες για την εκάστοτε αποστολή (είτε αυτή είναι TASMO, είτε αυτή είναι COMAO είτε δεν ξέρω κι… Read more »

Shadowfax

H Γνωμη σου αγαπητε Βασιλη για τα εν λογω αεροσκαφη ειναι σωστη και συμπίπτει με αυτη πολλων αλλων… Lets do the math που λεει και ο φιλος μας giorgos tsagaris…
1,5 (f16)+ 3 (gripen) + 8 (rafale) +2(tyfoun) + 3,5 (f-35)= 18 δις…
δεν νομιζω οτι χρειαζεται αλλο σχολιο…

Λέων

《Κατά την γνώμη μου ένας στόλος από 100 F-16V, 40 Rafale, 16 Eurofighter, 20 έως 40 Gripen και 20 F-35 είναι ότι πρέπει για να είναι ο Ελληνισμός θωρακισμένος από τους Οθωνούς μέχρι την Αγία Νάπα και από Τριεθνές μέχρι τις ξέρες νοτιοδυτικά της Γαύδου ακόμα και αν η Τουρκική αεροπορία διπλασιάσει τους αριθμούς των αεροσκαφών της και πάρει όχι 20-30 5ης γενιάς αεροσκάφη αλλά και 100 που θέλει για να στείλει και στα αεροπλανοφόρα της.》 Με συγχωρείτε αλλά που θα βρεθούν λεφτά για αγορά κ υποστήριξη για 6 τύπους μαχητικων;;;;;; Αν είχαμε τόσα λεφτά θα μπορούσαμε να πάρουμε κ… Read more »

Βασίλης

Τα λεφτά για αγορά είναι: Αναβάθμιση 100 F-16 σε επίπεδο Viper θα πάει τον προϋπολογισμό από τα 1,2 δις σε 1,5 περίπου. Ανταλλαγή των Mirage με Rafale (λογικά για 2nd hand θα ήταν η πρόταση τόσο του Σαρκοζί όσο και του Μακρόν για να λένε πως τα αεροσκάφη θα ήταν άμεσα διαθέσιμα) θα προσθέσει 20-30 εκατ/αεροσκάφος. Παραχώρηση των Eyrofighter των Αυστριακών που κάνουν ΚΡΑ για να τα αποχωριστούν 0$ κόστος αγοράς. 40 Gripen με άνοιγμα εργοστασίου και γραμμής παραγωγής και παροχή τεχνογνωσίας και “γενική αντιπροσωπία για Βαλκάνια-Β.Αφρική-Μ.Ανατολή-Ν.Α. Μεσόγειο” σίγουρα θα μας έρθει λιγότερο από 40-50εκατ/αεροσκάφος που κάνει αν το πάρεις… Read more »

Shadowfax

Τα ταιφουν οι Αυστριακοι μπορει να κανουν “κρα” να τα δωσουν, τζαμπα ομως δεν τα παιρνεις… Ειναι trance 1 οποτε μεχρι το tranche4 που λες ολο και κατι θα στοιχισει… https://www.ptisidiastima.com/austrian-typhoon-and-our-need-for-good-news/ Na υποθεσω πως εχεις καποια στοιχεια για οσα λες και να μην ειναι αερολογιες… Τα 36 gripen στοιχισαν $5.44 στη Βραζιλια με γραμμη παραγωγης εκει (το 40-50 εκ το τεμαχιο απο που προκειπτει?) Οπως και τα 2-2,5 δις για τα F35 … Η προταση με τα ραφαλ ηταν καπου 2 δις για την F2 εκδοση (αν δεν ηταν και αυτο ραδιο αρβυλα)… Φυσικα δεν απαντησες και στον Λεων για… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν υπάρχει λόγος να αγοραστούν τόσοι τύποι μαχητικών. Εκτός να θέλει κανείς να διαλύσει την αεροπορία και να γονατίσει την άμυνα της χώρας. Οι αυστριακοί έδωσαν μία περιουσία να αγοράσουν τα Γιουροφάιτερ. Δεν θα τα παραχωρήσουν πουθενά και φυσικά δεν θα τα αποκτήσει κανείς με 0 κόστος ή έτσω μπιτ-παρά. Για αγορά 20 F-35A θα πρέπει να πληρώσουμε 3 δις δολ. Στην τιμή έπεσες έξω κατά ένα ,,ψώρο,, δις… Οι γάλλοι μας προσέφεραν καινούργια αεροπλάνα. Η πρόταση τους ήταν να τους δώσουμε πίσω τα 20 παλαιότερα Μ-2000 μας που με τα λεφτά που κόστιζαν να πάρουμε ένα καινούργιο Ραφάλ και… Read more »

Βασίλης

Αν τα χρήματα που θα κοστίσουν τα 85F-16V είναι 1,2δις τότε τα 100 θα κοστίσουν γύρω στα 1,5δις. Τα Eurofighter ψάχνει να τα ξεφορτωθεί η Αυστρία άρα από 0 εως ελάχιστα εκατομ. ευρώ. Η πρόταση τόσο του Μακρόν όσο και του Σαρκοζί για ανταλλαγή των Mirage με Rafale μάλλον θα ήταν για 2nd hand γιατί 40 αεροσκάφη άμεσα διαθέσιμα λίγο δύσκολο για καινούργια, άρα αρκετά λιγότερα από 50-60μύρια/καινούργιο αεροσκάφος. Τα F-35 με όλα τα κομφόρ θα κοστίσουν περίπου 2-2,5 δις. Τα Gripen με την γραμμή παραγωγής, το εργοστάσιο, τα αντισταθμιστικά, την μεταφορά τεχνογνωσίας, την “Γενική αντιπροσωπία Βαλκανίων-Β.Αφρικής-Μ.Ανατολής-Ν.Α.Μεσογείου” θα μας κοστίσουν… Read more »

Thras

Γιατί να πάρεις 40, 16, 20 έως 40 και 20 μαχητικά από 4 διαφορετικούς τύπους (!!!); Πρακτικά όλο το δυτικό οπλοστάσιο μαχητικών και να πληρώνεις κόστη συντήρησης για όλα αυτά τα διαφορετικά;
Θα ξαναγίνει η ΠΑ του 1992 με τους 7 διαφορετικούς τύπους μαχητικών. Απαράδεκτη πρόταση. Διάλεξε ένα απο όλα όσα λές και πάρε 80 μαχηγτικά. Έχει απίστευτα πλεονεκτήματα και είναι σίγουρα φθηνότερο σε υποστήριξη και εκπαίδευση…

Βασίλης

Γιατί το δόγμα “ένα να τα κάνει όλα” μπορεί να είναι οφέλιμο οικονομικά αλλά το θεωρώ επιζήμιο για την χώρα πρακτικά. Το F-16V τα κάνει όλα από καλά εώς πολύ καλά αλλά όχι άριστα. Αν πάμε να καλύψουμε τον χώρο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου με F-16V αυτά θα κάνουν απλά μια βόλτα πάνω από την μεγαλόνησο και θα γυρίσουν πίσω καθώς οι βενζίνες δεν φτάνουν ούτε για ζήτω!!Αν εμπλακούν σε μάχη, τότε είτε θα πρέπει να προσγειωθούν στην Πάφο είτε σε αεροπλανοφόρο. Στο σενάριο που θα ενώσουμε Ελλάδα (Κρήτη)-Κύπρο, θα επιχειρηθούν αποστολές TASMO και θα υποστηριχθεί ο αγώνας των Κυπρίων… Read more »

Thras

Σωστά τα επιχειρήματά σου, αλλά το κόστος για να υποστηρίξεις όλους αυτούς τους διαφορετικούς τύπους (οι οποίοι ανα ώρα πτήσης κάποιοι φτάνουν και ξεπερνάνε τα 40.000$) είναι απλά απαγορευτικό για την ελληνική πραγματικότητα! Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται! Επίσης να σου πώ ότι τα αυστριακά Typhoon αποκλείεται να σου τα δώσουν σε συμβολική τιμή (θα τους σκίσουν οι φορολογούμενοι που τα πλήρωσαν), το κόστος 40-50 εκατομύρια που γράφεις για το Rafale, είναι αρκετά μεγαλύτερο (εδώ χρειάζεσαι και υποδομή υποστήριξης), του Typhoon επίσης υποστήριξη για αστείο αριθμό α/φων, τα Gripen καλά αλλά επίσης ξεχωριστή υποστήριξη/ανταλλακτικά. Αν ήταν τα… Read more »

aris32

20-40 gripen !! για ποιο λογο να παρεις gripen απο την στιγμη που εχεις το αντιστοιχο φ16; 16 eurofighter !! 40 rafale ποιος ο λογος να παρεις και τα 2 ;;; αν η προταση σου ειναι ενα αεροσκαγος εναεριας υπεροχης ναι το eurofighter ταιριαζει . αν θες ενα αεροσκαφος πολλαπλων ρολων ναι το ραφαλ κανει . αλλα για ποιο λογο και τα 2 ; για αντικατασταση των μ2000-5 ; 20 φ35 ; γνωριζεις οτι απο τα 20 αεροπλανα καποια ειναι για συντηρηση ! καποια ειναι για εκπαιδευση και καποια ειναι επιχειρησιακα . αρα απο τα 20 φ35 ή 16 eurofighter… Read more »

Βασίλης

Αν κοιτάξεις παραπάνω, θα δεις την απάντηση στο “γιατί τόσα”. Το Gripen είναι πάμφτηνο στην χρήση και παρέχονται πολλά πράγματα από τους Σουηδούς πέρα από ένα αεροσκάφος. Rafale και Eurofighter, ανάλογα το τι θέλουμε να πάρουμε από το αεροπλάνο, εναέρια υπεροχή ή πολλαπλών ρόλων, εξηγώ παραπάνω. Αν και μεταξύ μας, αν το μερίδιο των Γάλλων στο ναυτικό, μεταφράζεται στο γεγονός να πάρουμε 2 ή 4 ή 6 [email protected] και άλλες τόσες Gowind (οι ποσότητες ανάλογα τα χρήματα και το συμβόλαιο) δε με χαλάει καθόλου… Καλά όπλα, τόσο για τα αεροσκάφη όσο και για τα πλοία, να πάρουμε και τα υπόλοιπα… Read more »

aris32

την διαβασα την απαντηση σου και παλι δεν μπορω να την καταλαβω . λες για τα gripen οτι κοστιζουν 6000$/ωρα . σωστα αλλα το αντιστοιχο των φ16 ειναι περιπου στα 7000 . αξιζει να δωσεις 40Χ100 εκατομυρια αν προκειται Egripen ή 80 εκατομυρια αν προκειται για c/d grpen ; το ιδιο κανεις και με το f16 που στην τελευταια του εκδοση το μονο που ζηλευει απο το gripen ειναι το ενσωματομενο irst που αν κανεις την οικονομια κλιμακας θα δεις οτι αν πας στην επιλογη 140 viper συμφερει να το εγκαταστησεις οπως εκαναν σταΗΑΕ . αρα καμια διαφορα με το… Read more »

Βασίλης

Τι να σου πω ρε φίλε, δίκιο έχεις.., μπορεί να κάνω και λάθος…

aris32

δεν ειναι θεμα αν εχω ή εχεις δικιο το θεμα ειναι οτι αυτην την στιγμηδεν υπαρχουν χρηματα οι αναγκες ειναι πολλες και ο στρατος (και οι 3 κλαδοι μαζι) δειχνουν σημαδια αργοποριας να εξελιχθουν . δηλαδη η ΠΑ εχει τα κολληματα της (μεχρι προτεινος πχ αρχηγος ΓΕΑ ηταν παντα φαντομας ) ΠΝ τα δικα του κολληματα με κορβετοφρεγατες κτλ κτλ δεν θελουν γαλλικα πλοια θελουν γερμανικα με ολλανδικα συστηματα , στρατος απειρα στρατοπεδα ανα την επικρατεια για βυσματικους λογους , αδιαφορια για την εκπαιδευση , αδιαφορια για τον πεζικαριο κτλ κτλ . οποτε πρεπει να γινει ενας καταμερισμος προτεραιοτητων και… Read more »

sotbak

χαχαχαχαχ!!!! τη λέξη πολυτυπία μάλλον δεν την έχεις στο λεξιλόγιό σου. Συνεπάγεται τεράστιο κόστος. Αυτό που λες μπορεί να γίνει με δύο τύπους Α/Φ μόνο, ένα μονοκινητήριο και ένα δικινητήριο & φυσικά όχι με λίγο από ό,τι έχει το supermarket….

MPAMPIS

Νομιζω μόνοι σας το απαντήσατε ή F-35 για την αντιμετώπιση των s-400 ή <>.Αραγε 12 F-35B φτάνουν;

Giorgos_T

Είναι μια πολύ σοβαρή άποψη και πιθανότατα κάτι τέτοιο να γίνει εν τέλει. Αυτό όμως που είναι επιβεβλημένο, είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι να αρχίσει ένας αγώνας δρόμου για την επίτευξη ενός στρατηγικού και βιώσιμου μακροχρόνιου πλάνου. Όπου μακροχρόνιο βάλτε τουλάχιστον 20+ έτη. Αυτό εξ’ ορισμού σημαίνει ΚΑΙ νέες game changer τεχνολογίες. Και αν δεν βγαίνουν τα κουκιά; Δυστυχώς θα πρέπει να να τα κάνουμε να βγουν. Οπότε ναι, η ήδη πεπατημένη δύναται να είναι τις περισσότερες φορές μια αξιολογότατη κίνηση, ειδικά στους δυσκολους καιρούς. Αρκεί ομως να μην τροχοπεδήσει την όποια μελλοντική και μακροπρόθεσμη εξέλιξη.

Alex2324

Είναι μια καλή ιδεα, αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι αντί για φρεγάτες από τους Γάλλους καλύτερα να πάρουμε 20+ Rafael. Για το ΠΝ ένας καλός εκσυχρονισμός των Μεκο και κάτι μεταχειρισμένο από τους Αμερικανούς!

MPAMPIS

Στόχος ενός όπλου πρεπει να ειναι πρώτα να αποτρέψει και οχι να σκοτώσει.Εχω ισχυρό ναυτικό επιφάνειας και αεροπορία θα επιτεθώ, θα νικήσω, ναι αλλά οι άλλοι έχουν καλύτερα υποβρύχια (και τώρα επιτέλους περνούν και τορπίλες) λες να στραβώσει; Μπα άσε δεν επιτίθεμαι! Εχω υπέροχη στον αέρα και τα καλύτερα αντιαεροπορικά θα τους λιώσω! Ρε συ και αν με τα λιγοστά f 35 τους μου χαλάσουν τα αντιαεροπορικά και μου βυθίσουν και κανα δυο πλοία; Άσε καλύτερα.
Εγω ετσι αντιλαμβάνομαι τον όρο game changer.
Κατα τα αλλα 110 f-16 προφανώς έχουν καλύτερες πιθανότητες απο 85 να αντιμετωπίσουν 250 εχθρικά αεροπλάνα.

aris32

η αποψη μου ειναι οτι στα χρονια της οικονομικης δυσπραγιας που ζουμε και των απειλων που διαχρονικα εχουμε η λυση για την ΠΑ ειναι το φ16 viper . και εξηγω 1) το ξερουμε 2) εχουμε ετοιμα συστηματα υποστηριξης 3) εχουμε εκπαιδευμενους πιλοτους τεχνικους 4) εχουμε τα οπλα ( απαιτουν ενισχυση βεβαια ) 5) εχουμε αναγκη αριθμων αλλα και συστηματων οπως sniper . αρα με την προυποθεση οτι εχουμε 85 viper 30 Μπλοκ52Μ ( εκσυχρονισμενα μπλοκ50 – τοσα ειναι τα απαρτια που θα προκυψουν ) και 24 μ2000-5 . η λυση ειναι αγορα επιπλεον 35 ή 55 viper . ο λογος… Read more »

sotbak

έτσι έχουν τα πράγματα,συμφωνώ

Aias

Εντελώς ερασιτεχνικά και λιτά.
Απόσυρση των f4 χωρίς αντικατάσταση.
Απόσυρση των μπλοκ 30 με καινουργια viper,συμφωνώ εδώ με το άρθρο.
Εκσυγχρονισμός των μπλοκ 50 σε viper.
Απόσυρση των απλών Μιράζ με f35.

sotbak

κι αυτό γίνεται αλλά ο Μακρόν θα στεναχωρηθεί πολύ

Βασίλης

Ο Μανωλιός θα πάρει από το Π.Ν., μην αγχώνεσαι..δεν θα μείνει στην απ’έξω…

sotbak

xaxaxax!!! κανείς δεν θα μείνει απέξω δηλαδή……

Christos1974

Καλημέρα, με δεδομένη την οικονομική στενότητα η οποία θα μας πάει μεχρι το 2025..πιστεύω….θα πρέπει να δούμε τον αντίπαλο, και τί μπορούμε να κάνουμε με τα όποια διατιθέμενα κονδύλια. α. 30 αεροσκάφη του block 50 να πάρουν τα απάρτια ραντάρ κλπ των 52+ advanced για να ρθουν στο επίπεδο των τελευταίων (ανώτερα απ τα σημερινα εκσυγχρονισμένα τουρκικά f-16) με link 16 κλπ. β. εκσυγχρονισμός των ραντάρ των Ιπταμενων ραντάρ μας, γ.απόκτηση επιπλέον 10-15 Μ.2000-5 ΜΚ2 μεταχειρισμένων απ την Arm del Air μέχρι το 2021-22 γ.αύξηση ανταλλακτικών και πιστοποιημένων όπλων και διαθεσιμοτήτων των αεροσκαφών. 85 F16 Viper 30 F16 Block 52+… Read more »

And20

Θεωρώ ότι η χώρα μας θα πρέπει να ειδικευθεί στη συντήρηση και αναβάθμιση αεροσκαφών τύπου F16 με σαφή εμπορικό προσανατολισμό. Δεδομένου ότι διαθέτουμε επαρκή τεχνογνωσία πάνω στο αντικείμενο, χαμηλό κόστος εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού, τεχνικές εγκαταστάσεις που μπορούν να επεκταθούν για να υποστηρίξουν οικονομίες μεγέθους στην παραγωγή, πιστεύω ότι είναι επιχειρηματικά βιώσιμο να βγούμε στην αγορά ως partners της Lockheed Martin και να προωθήσουμε τη μεταπώληση μεταχειρισμένων F16 που θα υποστούν falcon-up και αναβάθμιση. Η συγκυρία βοηθά καθώς πολλές χώρες αναζητούν να εξοπλισθούν με ένα ικανό σύγχρονο μαχητικό αλλά δε διαθέτουν την αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα ενώ ο μεγάλος ανταγωνιστής στο όλο… Read more »

sotbak

σωστός και συ

aris32

το βιοντιζελ παιδια και γενικα η green energy ειναι μια αποτυχια . μιας και δουλευα σε επιχειρηση παραγωγης βιοντιζελ θα σας πω οτι το 2010 το κοστος παραγωγης του βιοντιζελ ηταν τετοιο που στο λιτρο εβγαινε πιο ακριβο οταν το επαιρναν τα ΕΛΠΕ απο οταν εβαζες απλο πετρελαιο απο το πιο ακριβο βενζιναδικο τοτε . δεν λεω οτι για να βγουν οι παραγωγες οι ετησιες ποσα στρεμματα επρεπε να καλλιεργηθουν με ενα φυτο που δεν πηγαινε στην καταναλωση για φαγητο και δεν συζηταμε για τα αποβλητα της διεργασιας της παραγωγης του βιοντιζελ . απο εκει και περα σε ολα τα… Read more »

sotbak

σωστός και πάλι, άσε το ντουμάνι….

aris32

οχι μονο του ντουμανι . καναμε δοκιμαστικα για ενα μηνα να λειτουργησει ο λεβητας της θερμανσης με βιοντιζελ . ο καυστηρας μπουκωσε απο το βιοντιζελ , η φθορα που ειχε ηταν μεγαλυτερα αν και ειχε καλυτερη αποδοση σαν καυσιμο .βεβαια το κοστος ηταν 30% παραπανω το λιτρο και σκεψου οτι το παραγαμε εμεις . δεν ειχε περασει απο μεταπωληση . γενικα πιστευω οτι ειναι μια αποτυχια . δεν θελω να φανταστω το πως θα επηρεασει τον κινητηρα ενος μαχητικου αυτο το οργανικο καυσιμο

sotbak

μήπως υπάρχει κάποια ειδικότερη σύνθεση που να αποφεύγεται το πρόβλημα;

Thras

Τα επόμενα 7 χρόνια, μέχρι το 2025 ταυτόχρονα με το πρόγραμμα των F16V πρέπει να γίνουν: 1) Δομικός εκσυγχρονισμός των F16 Blk30 και βασικά ηλεκτρονικά (30 αφη * 5 εκ = 150 εκ) 2) Εκσυγχρονισμός των F16 Block 50 από τα απάρτια. Yπάρχουν 30 κομμάτια, πρέπει να βρούμε 2 μεταχειρισμένα από ΗΠΑ και 10 ακόμα συλλογές εκσυγχρονισμού απο LM για να έχουμε 40 F16M (40 αφη με 200 εκ) 3) Προμήθεια όσων Μ2000-5 των ΗΑΕ δεν θα εκσυγχρονιστούν (16-20 μονάδες) και εκσυγχρονισμός τους μαζί με αυτά των ΗΑΕ και τνω δικών μας -5 σε κοινή διαμόρφωση. (16*20= 320 εκ +… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Είναι απίθανο να δούμε μία Π.Α με 60 Μ-2000-5. Αυτό που μπορεί να γίνει στην καλύτερη περίπτωση είναι η συμπλήρωση των 24 Μ-2000-5 με ακόμη 15 -5 ή -9.
Όσες είναι οι πιθανότητες να θελήσει ο Θεός να βγει στην σύνταξη και να σε κάνει αντικαταστάτη του άλλες τόσες είναι να μπορεί η οικονομία της χώρας να αντέχει την συντήρηση των 215 μαχητικών αεροπλάνων που γράφεις.

Thras

Η ΠΑ αυτή τη στιγμή έχει ονομαστική δύναμη δύναμη 155F16+24M2000-5+17M2000+35F4= 231 αεροσκάφη! Γνωρίζω ότι δεν συντηρούνται ικανοποιητικά και δεν έχουν τις διαθεσιμότητες που θα έπρεπε, αλλά μιλάμε για την χειρότερη στιγμή της οικονομίας, μετά από 8 συναπτά έτη οικονομικής επιτροπείας! Με δεδομένο ότι τα οικονομικά της χώρας θα βελτιωθούν στο μέλλον (ας το ελπίσουμε όλοι μας) και ότι τα 215 μαχητικά που περιγράφω είναι νεότερα, πιο σύγχρονα, πιο αποδοτικά και δύο μόνο τύπων, η υποστήριξή τους είναι απολύτως εντός των δυνατοτήτων της ΠΑ υπό κανονικές χρηματοδοτικές συνθήκες. Σημειώνω ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το 2023 θα έχουν γίνει οι γεωτρήσεις… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Για να τοποθετεί η Λόκχιντ την ελληνική παραγγελία F-35 μετά το 2030 κάτι ξέρει…
Για τα οικονομικά που και καλά θα έχουν βελτιωθεί θεαματικά από τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες ε ??
Είναι στο σχέδιο να μας τα πάρουν άλλοι και να μας αφήσουν μόνο ένα ξεροκόμματο. Θα γίνει ένας διακανονισμός για τα χρέη μας και θα συνεχίσουν να μας έχουν υπό οικονομική επιτήρηση.

Thras

Βρε Γιάννη με προκαλείς. Αμα είνια όλα αποφασισμένα, ας κάτσουμε να κοιτάμε τον τοίχο και να περιμένουμε να πεθάνουμε. Το ότι κάνουν σχέδια η Λοκχιντ, οι ΗΠΑ ή οποιοσδήποτε άλλος, δεν σημαίνει ότι τους βγαίνουν και όλα. Έχει σημασία και τι ενέργειες κάνει το κάθε κράτος ή αν είναι παθητικός δουλοπάροικος! Στη Συρία πχ, υπήρχε σχέδιο το οποίο με την επέμβαση των Ρώσων ακυρώθηκε. Δεν λέω ότι δεν έχουν εναλλακτικό, αλλά αν κάποιος σου πεί κάτι μην το θεωρείς θέσφατο. Αυτός είνια ο σχεδιασμός των αμερικάνων, δεν σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθεί κίολας. Όσο για τα ξεροκόματα απο τους υδρογονάνθρακες, σαφώς… Read more »

sotbak

έτσι είχε ανακοινωθεί από την ίδια την LM. Το2030 και μάλλον καλύτερα για μας γιατί το Α/Φ θα είναι “ώριμο”, χωρίς τα προβλήματα των πρώτων σειρών.

Fingolfin

Λεφτά δεν υπάρχουν και η οροφή των μαχητικών θα πέσει στα 160-180 αναβαθμισμένα μαχητικά. Μετά την αναβάθμιση των F16 μακάρι να γινόταν κάτι και για τα Mirage. Για F35 από 2030 και μετά, δε γίνεται αν δώσουμε 2 δις (μαζί με Mirage) για αναβαθμίσεις και να τα αποσύρουμε μετά από 10 χρόνια.

Thras

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα αποσύρουμε μετά από 10 χρόνια. Μπορούν να υπηρετήσουν για πολύ περισσότερο, αφού θα έχουν υποστεί και δομική ανάβαθμιση.

Τα Block30 για περίπου 15 χρόνια
Τα Block50 για 20 χρόνια
Τα Μ2000-5F για 15 χρόνια
Τα Μ2000-5Μκ3 για 20-25 χρόνια

Τα Block30 και Μ2000-5F θα αντικαταταθούν από τα F35 που θα ολοκληρώσουν τις παραδόσεις τους (40 μονάδες) μετά το 2030, ίσως και 2035.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα Block50, και τα Μ2000-5Mk3 και τελευταία τα F16V. Αυτά προφανώς θα αντικατασταθούν από 6ης γενιάς αεροσκάφη.

Thras

Η πρόταση αυτή έχει κόστος 150+200+720+300=1,37 δις, ας πούμε όμως ότι κάνω λάθος και πάει 1,5 ή 2 δίς. Απλά αλλάζει την ΠΑ και της δίνει τον χρόνο που χρειάζεται γαι να ορθοποδήσει με τις δυνάμεις της ακμαίες!

Em.Ti

Χαίρομαι που επιβεβαιώνεται το σχόλιό μου σε παλαιότερο άρθρο για τη μελλοντική ενίσχυση της Π.Α. Εκεί είχα προτείνει την αγορά μιας τουλάχιστον Μοίρας F-16V και τη διάθεση κονδυλίων για τη συμμετοχή στο ΝΜΑ Γαλλίας/Γερμανίας. Προφανώς, το δεύτερο σκέλος της πρότασής μου είναι το πιο δύσκολο να υλοποιηθεί, αλλά θα ήταν ένα πρόγραμμα που θα μας έβαζε -επιτέλους- σε τροχιά και ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αλλά και θα έδειχνε το μέλλον στην Π.Α. Η λύση του F-16V είναι αυτή με μακράν την καλύτερη σχέση κόστους/απόδοση. Επίσης θα πρέπει να αναλογιστούμε, ότι ενδεχομένως στο μεσοπρόθεσμο μέλλον να υπάρχουν μεταχειρισμένα σε καλή… Read more »

tkostas

Είναι και αυτή μια σωστή σκέψη η οποία όμως θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδευτεί με εξασφάλιση κονδυλίου για την αγορά εξοπλισμού και όπλων κυρίως αέρος – αέρος (ΑΙΜ120D, IRIS-T, legion-21), και δευτερευόντως αέρος εδάφους (συλλογές jdam, sniper, κλπ)

Βέβαια αν επικρατούσε λογική στην σκέψη (πολιτικών και ΠΑ) παράλληλα θα έτρεχαν και ένα παράλληλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ΣΑΕ («εύκολο»με ΝΑΤΟικά κονδύλια) και ΑΣΕΠΕ.

evaggelos

εχω μια μικρη απορια οταν λετε ολοι εδω οτι θα αντιμετωπισουμε 250 αεροπλανα ενοειται οτι θα σηκωσουν ταυτοχρονα ολα τα αεροσκαφη?δε νομιζω να γινεται επισης σε ενα πεδιο μαχης ρολο δεν παιζει μονο ο αερας αλλα κ η θαλασσα μην ξεχναμε μας χωριζει το αιγαιο χρειαζομαστε κι αλλα καλουδια περα απο αεροπλανα οποτε λογικο ειναι οπως λενε να παρουμε απλα 24 φ16v κ αν μπορουμε να παρουμε η τα μιραζ ολα της γαλλιας η να παρουμε ραφαλ για αντικατασταση των μιραζ που χουμε και αργοτερα κοιταμε κ για φ35 η ευρωπαικο νεο μαχητικο.ξεχναμε ευκολα οτι οι φρεγατες που χουμε ειναι… Read more »

Mirage

2η μικρη ιστορια.αποκλειστικα αγορες καιριων οπλικων συστηματων (στοχευμενα) που θα αξιοποιησουν τα υπαρχοντα μαχητικα στο επακρο γιατι με αγορες νεων μαχητικων σε εποχη ανυπαρκτων χρηματικων πορων εχουμε μια απ τα ιδια και χειροτερα. με διαλυμενη οικονομια δεν γινεται τιποτα ποσο μαλλον επιτυχημένη αντιδραση σε επιθετικη ενεργεια εξ ανατολων

Thomas

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις των σχολιαστών. Κάποιες γενικές παρατηρήσεις και απόψεις και από εμενα. 1. Είναι γεγονός ότι η αγορά F-16V για την αντικατάσταση των F-4E/Mirage 2000 είναι πολύ συμφέρουσα οικονομικά και επιχειρησιακά. Όπως αναφέρεται και στο άρθρο με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ομοιοτυπία και το κόστος μένει σχετικά χαμηλό. Επίσης το F-16 είναι ένα πολύ ικανό αεροσκάφος το οποιο μπορεί να καλύψει τις περισσότερες ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας. 2. Το μεγάλο ερώτημα κατά την γνώμη μου είναι τι είδους αεροπορία θέλουμε να έχουμε το 2025-2030 και πως θα ικανοποιεί το στρατηγικό μας δόγμα. Θέλουμε μια αεροπορία… Read more »

aris32

βασικα η αγορα αεροπλανου εκτος των φ16 και μ2000 θα ειναι οικονομικα επιζημιο για τους αλλους κλαδους μιας κια θα στραγγιξει και το τελευταιο ευρω για να μπορεσει να υποστηριχθει σωστα . τωρα το να αγοραστουν 40 νεα φ16 εκτος απο την αρχικη επενδυση που θα γινει μεσω fms αρα σε αρκετες δοσεις θα τα παρεις και θα τα λειτουργησεις στην θεση πχ των φαντομ . αν σκεφτεις την οικονομια κλιμακας που θα γινει με την αποσυρση των φαντομ θα δεις οτι σε βαθος χρονου 10 ετων θα εχεις και εσοδα .αυτο σημαινει περισσοτερα χρηματα για στρατο και ναυτικο .… Read more »

sotbak

σωστός και πάλι

Δημήτρης Τριανταφύλλου

Πιστεύω πως η όποια επιλογή μας θα είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξης στην περιοχή. Σαν στενός πλέον σύμμαχος των ΗΠΑ δεν θα θέλουν να μην εντάξουμε στον στόλο μας το F35. Συζητούν για νέες βάσεις για περισσότερη εκπαίδευση σε Ελληνικά, και Αμερικάνικα στρατεύματα, μια λύση με F35 θα ήταν κουτί για τους Αμερικανούς. Οι δυνατότητες 2 μοιρών F35 θα είχαν μεγαλύτερη δυνητική ισχύ από τον διπλάσιο αριθμό μοιρών με F16V. Το ρανταρ τους σε συνδυασμό με την ευκολότερη και βαθύτερη προώθηση τους στο πεδίο της μάχης τα καθιστά πολλαπλασιαστές ισχύος. Το fusion θα αποκτήσει όλες του τις δυνατότητες. Αν… Read more »

data

Η αγορα 20 – 25 καινουργιων f 16 v μαζι με επιπλεον stand off πυραυλων ειναι απαραιτητη για να διατηρηθει η αποτρεπτικη ικανοτητα η ακομα και μια ελαφρα υπεροχη απεναντι στα τορκικα f 16 και θα επρεπε να αντιμετωπιζεται ανεξαρτητα απο την αποκτηση ΝΜΑ

GeorgeKofteros

Συγχαρητήρια για ένα μεστό, καταπληκτικο αρθρο! Βάζετε για άλλη μια φορά τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις!!!! Να προσθεσει κανεις, σχετικα με το απόλυτα λογικό και διαχειρίσιμο κόστος της ένταξης καινούργιων Vipers στην Π.Α, μια ακομη παράμετρο, μεσα στο <> των δις: και οι άλλοι 2 Καδοι εχουν ΕΞΙΣΟΥ πιεστικες αναγκες …….μιλαμε για ενα ΠΝ με κύριες μονάδες επιφανείας 30-40 ετών…….οταν μια μοντέρνα Φρεγάτα κοστίζει σχεδον 1δις ( και πρέπει έκαστη να εχει σύγχρονους, πανάκριβους πυραύλους…..)…….και εναν Σ.Ξ. που σχεδόν όλα, από τις εξαρτύσεις και τα κράνη μέχρι τα ερπυστριοφορα , τα άρματα, τα ελικόπτερα χρήζουν ΜΑΖΙΚΩΝ εκσυχρονισμων….. και ακόμα… Read more »

phantomakis

Είναι σαν να συζητούσαμε το 2005 την αγορα F-4. Δηλαδη αν ειχε το F-4 τα ιδια συστηματα θα συζητούσαμε τώρα δ΄λημα F-4 vs F-35?
Τι να πω τα είπες ολα…
Μηπως εχουμε αρχισει να καταλαβαινουμε επιτελους οτι η αναβαθμιση των 84 f16 θα παρει πολύ χρονο… και για να μη το παραδεχτουμε λεμε να παρουμε και καινουργια viper.
Αν θες να προχωρησεις εκτος φ35 πας και αγοραζεις οπωσδηποτε δικινητηρια πλατφορμα που τα κανει ολα, αμαν με τα φ16

digitallito

Τα F-16 που δεν θα αναβαθμιστούν μήπως να τα πάρει η Κύπρος, τώρα που το εμπάργκο μας τελειώνει, να τα αναβαθμίσει και να αποκτήσει μια μικρή αλλά ικανή αεροπορική δύναμη έως ότου φθάσουν οι ενισχύσεις?

Rantanplan

Νησι χωρις στρατηγικο βαθος δεν μπορει να φιλοξενησει μαχητικα. Μπορουν να βληθουν απο το πουθενα, να μην απογειωθουν ποτε οταν χρειαστει.

digitallito

Υποτίθεται θα έχεις φροντίσει τον χώρο-υποδομές και θα έχεις και μία σοβαρή αεράμυνα, κάτι για το οποίο μας έχω ικανούς, ανάλογα και με τα διατιθέμενα μέσα-χρήματα. Αυτό που ίσως είναι πιο επίφοβο επίθεση από θάλασσα-υποβρύχια. Κατά την γνώμη μου μια επίσης πολύ καλή περίπτωση για Κύπρο το Gripen που “τα κάνει όλα” αν αποφασίσουν να δημιουργήσουν αεροπορία-να ξοδέψουν χρήματα.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Η Κύπρος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει μαχητικά αεροπλάνα και μετά να τα συντηρεί. Υπάρχει και ένα πρόβλημα αμυντικού βάθους ενώ υπάρχει και ένα ακόμη ότι οι Αμερικάνοι δεν θα επιτρέψουν την εγκατάσταση κυπριακών μαχητικών στο κυπριακό έδαφος.
Το Γκρίπεν έχει αγγλικά απάρτια και οι άγγλοι δεν θα δώσουν την άδεια τους στους σουηδούς για να το πουλήσουν στην Κύπρο.

Spyros

Μια σοβαρή αεράμυνα θα προστατέψει την/τις βάση/εις σου απο πυραύλους. Από βλήματα πυροβολικού ποιός θα σε προστατέψει;

Shadowfax

μια συστοιχια Iron Dome μια χαρα κανει την δουλεια…

aris32

αν η κυπρος επαιρνε μαχητικα αυτα θα ηταν περιπου 8- 12 και μαλλον θα ηταν κατι που το χρησιμοποιουμε και εμεις . δηλαδη μονοδρομος μ2000 . κατι διαφορετικο για την οικονομια της κυπρου θα ηταν επιζημιο . αλλα τωρα τι μπορουν να κανουν 8-12 μαχητικα . η κυπρος πρεπει να στειλει οτι κονδυλιο εχει στην αντιαεροπορικη αμυνα της και σε ελικοπτερα

MPAMPIS

Καλα θα ήταν ομως 8 gripen F με meteor και βάση Κύπρο-Κρήτη!!!

aris32

οχι δεν θα ηταν καλα . δυστυχως . προτιμω ο Ελληνισμος της κυπρου να βοηθησει στην αγορα ιπταμενων τανκερ και αναβαθμιση των ασεπε παρα να δωσει τοσα χρηματα για να 8 αεροπλανα . με ενα ιπταμενο τανκερ 4 φ16 με cft εξωτερικες δεξαμενες 2 iris-t και 4 aim120d κανουν την δουλεια ή αν θες ακομα καλυτερα 4 μ2000-5 με 3 εξωτερικες δεξαμενες και 6 mica ακομα καλυτερα .

MPAMPIS

Ισχύει απο (ορθο) λογική οπτική γωνία.
Δυο σχόλια:
Απο πολιτική άποψη ισως το να φαίνεται οτι η Κύπρος ειναι ενα ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος ισως δεν ειναι κακό έχει δικιά της οικονομία και μπορει να έχει και δικό της εξοπλιστικό προγράμμα.
Απο επιχειρησιακή άποψη τα gripen-meteor ειναι άγνωστα όπλα για τους Τούρκους (οπως και για μας) και ελπιζω να παραμείνουν άγνωστα.Νομιζω οτι τα Μ2000-5 /mica τα πήραμε με το ίδιο επιχείρημα.Βεβαια υπαρχει και αγορά του Αιώνα αλλα τότε ήταν μαλλον αποκλειστικά πολιτικά τα κριτήρια παρόλαυτα πολυ λένε οτι τα 40 Μ2000 τότε ισως τελικα να αποδείχτηκαν πολυτιμότερα απο 60 επιπλέον F-16.

digitallito

Στο περιοδικό είχε γραφτεί παλαιότερα πως ο τύπος του αεροσκάφους που θα χρειαζόταν μια Κυπριακή Π.Α. θα ήταν ένα αεροσκάφος κρούσης σαν το SU-25. Τώρα που βγήκε το Gripen μήπως θα πρέπει να το ξανακοιτάξουμε?
Καλό θα ήταν να γραφόταν ένα ξεχωριστό άρθρο-ανάλυση για μια Κυπριακή Π.Α. Τα αεροσκάφη που χρειάζεται το πολύ να είναι από 12-16 (ανάλογα με τα διαθέσιμα κονδύλια).

aris32

το πιο σωστο ειναι η κυπρος να αποκτησει αξιοπιστη ΑΑ αμυνα . δηλαδη . συστημα μεγαλου βεληνεκους μεσαιου βεληνεκους shorads vshorads . 20-24 επιθετικα ελικοπτερα και 12-16 μεταφορικα ελικοπτερα με δυνατοτητα να φερουν και οπλα . τελος να αποκτησει περισσοτερες συστοιχιες πυραυλων exocet και να αναβαθμιση τα ρανταρ . οσον αφορα τα αεροπλανα το να εχει μερικα αεροπλανα δικινητηρια σαν του λιμενικου για περιπολιες και μερικα uav ειναι το μεγιστο που θα μπορει . αεροπορια θα της παρεχει η Ελλαδα αν και οποτε χρειαστει αρκει η βαησ της Παφου να ειναι ετσι ωστε να μπορει φιλοξενησει μαχητικα αεροπλανα . τι… Read more »

Thras

Το ιδανικό σενάριο για να αποκτήσει αεροπορία η Κύπρος είναι να χρηματοδοτήσει μία μοίρα (πχ F16 ή M2000-5) που θα έχουν έδρα το Καστέλι της Κρήτης ώστε να είναι απρόσβλητα σε ενδεχόμενη τουρκική επίθεση στη ΑΒ της Πάφου.

Στην αεροπορική βάση αυτή θα πρέπει να διατίθενται όλα τα υλικά υποστήριξής των αεροσκαφών, ώστε να ανεφοδιάζονται εκεί εφόσον η απειλή είναι διαχειρίσιμη. Αν στην πορεία των επιχειρήσεων θεωρηθεί ασφαλής να μετεγκατασταθούν και να επιχειρόυν από κυπριακό έδαφος.

aris32

αυτο ειναι σωστό . χρηματοδοτηση μπορει να λογιστει και η παρουσια μερικων κυπριων πιλοτων που θα εκπαιδευτουν και θα μισθοδοτουνται απο το κυπριακο κρατος . αν σε μια μοιρα εχει 20 πιλοτους τους 10-12 να ειναι απο κυπρο . γιατι η χρηματοδοτηση μοιρας πολεμικης και οχι υποστηρικτικης σημαινει και υποχρεωσεις εναντι του υλικου . δεν ξερω βεβαια αν θα επιτραπει απο Αμερικη η εκπαιδευση κυπριων στα φ16 . οποτε το πιο λογικο ειναι μ2000 .

Genesis

Η πρόταση συγκεντρώνει αρκετά πλεονεκτήματα και ακούγεται λογική υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Νομίζω όμως ότι είναι ένα γενικότερο λάθος να αντιμετωπίζουμε την διαδικασία αυτή με ορόσημα. Θα πρέπει να υπάρχει μία συνεχής ροή που θα βασίζεται σε μέσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό η οποία θα είναι αρκετά ευέλικτη όμως ώστε να διαμορφώνεται στις τρέχουσες εξελίξεις κατά περίπτωση. Μακροπρόθεσμα στόχος θα πρέπει να είναι η απόκτηση αφους 5ης γενιάς. Εν τω μεταξύ αναζητούμε ευκαιρίες για να αυξήσουμε / βελτιώσουμε ότι έχουμε όσο το δυνατό περισσότερο. Σε όλες αυτές τις διαδικασίες θα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την προστιθέμενη αξία με κάθε τρόπο γιατί η οικονομική ευχέρεια… Read more »

evaggelos

παρατηρω οτι αρκετοι θελλουν f-35 και δεν ειναι κακο το θεμα ειναι τι χρημα εχει η αεροπορια για αγορες γιατι σε λιγο το ναυτικο θα πηγαινει με βαρκες απο τον ταρσανα και το πεζικο κυριολεκτικα με τα ποδια.Το μεγαλο θεμα ειναι τα λεφτα γιατι ουτε aermacchi για εκπαιδευση δεν εχουμε

GK_

Ωραια η ιδεα επι της; αρχης. Αλλά υπαρχει και το «αλλά»! Η Τουρκια εχει τεχνολογικες και βιομηχανικες δυνατοτητες αναπτυξης και παραγωγης ρανταρ AESA. Πχ το παρα πολυ προσφατο συστημα της Aselsan, υποδεικνειει οτι ειναι σε θεση, εαν το επιθυμουν και το θεωρησουν απαραιτητο, να περασουν ρανταρ AESA σε ολα τον στολο των αεροσκαφων του τυπου F-16 που διαθετει η ΤΗΚ. Υπαρχει η οικνομικη διασταση του εγχειρηματος αγορας F16V «κουτιού»! Οχι μονο σε απολυτες τιμες, αλλα και σε σχεση με την τιμη που θα πουλιεται το F35 οταν θα ξεκινησει η παραγωγη σε υψηλους ρυθμους. Οποτε η τιμη του «τοτε», θα… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Oι αγορές F-16 για Ελλάδα και Τουρκία έχουν φτάσει στο τέλος τους εδώ και καιρό. (το ίδιο και για άλλες χώρες όπως Ισραήλ, Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη κτλ) Όταν η Τουρκία έχει παραγγείλει μαχητικά νέας γενιάς εμείς δεν στέκει να λέμε για αγορά πρόσθετων νέων F-16. Είναι σαν να σκεφτόμασταν προς τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 για την αγορά μίας νέας έκδοσης του Mirage F-1 (π.χ την υποθετική έκδοση Mirage F-1-2000 New Generation) όταν η Τουρκία θα είχε ήδη παραγγείλει F-16. 84 F-16V, 24 Μ-2000-5, 38 F-16/-50 MLU με Link-16 σε όλα, ατρακτίδια Sniper, DB-110 κ.α, και τουμπανισμένα με όπλα… Read more »

Fingolfin

Μια χαρά τα λες. Στο κοντινό μέλλον δε βλέπω αγορά μαχητικών παρά μόνο μεταχειρισμένων (mirage;), και αν. Εγώ πάντως θα ήθελα μια μικρή αναβάθμιση σε όλα τα mirage ώστε να ανέβουν λίγο οι αριθμοί και η ποιότητα, διατηρώντας μόνο 2 τύπους μαχητικών. Δηλαδή ακριβώς ότι γράφεις παραπάνω αλλά με 42 mirage mk3 και όχι μόνο 24. Όνειρα θα πεις και θα έχεις δίκιο. Το ΝΜΑ αργεί.

Ripmaker

Κυριοι ωραία η συζήτηση μας αλλά οι περισσότεροι κινούμαστε εκτός πραγματικότητας εδω…… Πρεπει να αποδεχτούμε (και να παραδεχτούμε πρώτα) το γεγονός οτι η Ελλάδα για τα επόμενα 10 (δεκα) χρόνια δεν θα μπορεί με κανένα τρόπο να συντηρήσει αεροσκάφος με κόστος πτήσης 40.000/ωρα. Δεν θα μπορεί επίσης να γεμίσει τα κελιά με πυραύλους (ή να πληρώνει το πλήρωμα) σε ενα αμερικάνικο θωρηκτό A.B ή αντοιστοιχο (δεν εχετε καταλάβει μαλλον οτι ακομη και τις belhara να πάρουμε παλι εχουμε θεμα στο γεμισμα των κελιών τους οι πύραυλοι κοστίζουν πολύ). Για να καταλάβετε το επίπεδο στο οποιο θα είμαστε, άσχετα με το… Read more »

CKfurious

Μα γιατί τους το χαλάς ? Γιατί ? Για την Αεροπορία συμφωνώ με τις θέσεις σου. Θεωρώ πως ο εκσυχρονισμός που επιλέχθηκε είναι πολυτέλεια για τη κατάσταση μας. Επιπλέον η κατάσταση που βρίσκετε η ΕΑΒ σήμερα δεν αφήνει καμια αισοδοξία για τη πραγματοποίηση του προγράμματος. Εκτος από FOS για όλα η έμφαση έπρεπε νa δοθεί στην απόκτηση επιπλέον οπλων ιδιαιτερα A-G Όπλα όπλα και πάλι Όπλα Η αντίρρηση μου έχει να κάνει με το μέλλον των φρεγατών στο πολεμικό ναυτικό Όπως έχω γράψει σε αλλα σχόλια δεν νομίζω πως μπορούμε να έχουμε aξιολογο “και αξιομαχοστόλο φρεγατών. Το αιγαίο κλείνει με… Read more »

Rantanplan

Shadowman, εχεις κάνει καποιες υποθεσεις περι οικονομικης καταστασης / προτεραιοτητων για να βγάλεις συμπεράσματα (οτι πχ δεν μπορουμε καν να γεμισουμε τα κελια!!! η να πληρώσουμε κοστος πτήσεων). Δεν ξέρω ποθεν προκύπτουν αυτές. Ναι ειμαστε χάλια και ναι οι προοπτικες οπως και να το δει κανεις δεν ειναι και πολυ ευοιωνες, πάραυτα νομιζω ενα κράτος οπως η Ελλάδα μπορεί κάνει κάποια βασικά πράγματα (οπως το να εχει πυρομαχικα για τα πλοια του ή να πάρει φρεγάτες, κλπ) και νομιζω πως πλεον οι παραισθησεις σχετικά με το ποιος ειναι ο γειτονας μας πλεον λείπουν. Το προβλημα μας ειναι οτι ολα αυτά… Read more »

Ripmaker

ξερω τα οικονομικά μας. εχουν ανακοινωθεί δημόσια τα ποσά περι εξοπλισμών και οι δυνατότητες μας στον τομέα. Ενας aster 30 κοστίζει 2.5 μυρια ενας scalp naval 5.5 μυρια. θες να γεμίσεις 32 κελιά σε 2 φρεγάτες. Ενα γεμισμα σε καθε φρεγάτα κοστίζει 150 μυρια μαζι με εχοσετ κτλπ. Δεν υπαρχει πρόβλεψη ουτε για αναχορηγία. Και ομως νομίζετε οτι μπορουμε να γεμίσουμε 92 κελια σε δυο A.B και να πάρουμε και METEOR και αυτα να τα κάνουμε ταυτόχρονα με ενα σωρό αλλα προγράμματα οταν παλεύουμε να υπογράψουμε FOS στα μισά οπλικά μας συστήματα. Η αεροπορία δεν εχει εκπαιδευτικά μεσα. η εκπαιδευση… Read more »

NickKoliopoulos

Μακάρι να μπορούσαμε να διαφωνήσουμε μαζί σας. Δυστυχώς αυτά που γράφετε αντιστοιχούν απόλυτα στην σημερινή πραγματικότητα. Απλά αντικατοπτρίζουν αυτό που μπορεί να γίνει με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα και όχι αυτό που θα χρειάζονταν να γίνει για να διατηρήσουμε μια αξιόλογη αποτρεπτική δύναμη για τώρα και για το άμεσο μέλλον.

Ripmaker

δεκτόν. Μακαρι να μπορουσαμε να κανουμε οτι επρεπε φυσικα.

montif74

Λόγο οικονομικών και της ορθολογικής μείωσης του στόλου με ελπίδα την κατακόρυφη αύξηση της διαθεσιμότητας, το 2025 θα έχουμε 2 τύπους αεροσκαφών:

1. F16V και Block50+
2. Mirage 2000-5 Mk2

Η πιο ορθολογική λύση η σταδιακή αντικατάσταση των Mirage από F35,καθώς τα πρώτα μαζί με τα όπλα τους θα έχουν εξαντλήσει το όριο ζωής τους.

Ripmaker

επιτέλους…..

Value for money...

…and the winner is the F-35. Το 2021-22 που θα βγουμε στην αγορα για ΝΜΑ το F-16V θα κοστιζει 65 μυρια (60 εχει τωρα με AESA) και το F-35 θα εχει πεσει στα 80. Πανε οι εποχες που οι αλλες λυσεις παρομοιας ποιοτητας ηταν διπλασιου κοστους και σοφα επιλεγαμε F-16 για διπλασιες ποσοτητες. Επισης η ποιοτητα των F-35 υπερτερει σε ενδεχομενη αγορα ελαφρως μεγαλυτερης ποσοτητας των F-16V. Τα δυτικα οπλα ειναι πανομοιοτυπα και στην αρχη μονο θα εχουμε μια επιβαρυνση για υποδομες. Το F-16 εχει τελειωσει με το ρανταρ AESA και το μελλον ειναι το F -35. ΥΓ Δεν εχουμε… Read more »

Spyros

Μιας και διαλέξατε ως ‘handle’ το ‘value for money’, τι κόστος πτήσης έχει ένα F-35, σε σχέση με ένα F-16?

Kαι πριν πείτε “ναι αλλά θα σηκώσεις λιγότερα F-35”, να θυμίσω πως η απάντηση στην επίθεση του άλλου με F-35 ΔΕΝ μπορεί να είναι ένα (ή περισσότερα) F-35… και αυτό είναι το θέμα.

Οσο για το ποσα θα σηκωθουν και το κοστος πτησης....

oταν ο διπλανος γειτονας ξερει τι ζημια μπορει να κανει το F-35 οταν μπει ανενοχλητο και βομβαρδισει μεγαλουπολεις και στρεψει την κοινη γνωμη εναντια στην οποια επεκτατικη κυβερνηση τους τοτε θα εχουν προβλημα εκ των εσω και θα μειωσουν και τις παραβιασεις του εναεριου χωρου μας! Γι αυτο ειναι ακυρο οποιο επιχειρημα για κοστη πτησεως κτλ! Οι κλειστες αερομαχιες του παρελθοντος εχουν περασει, αφου οι ικανοτητες του F-35 απο αποσταση ειναι ασυγκριτες!

Πιστεύετε πως θα στείλουμε μαχητικά στη Τουρκία να βομβαρδίσουν μεγαλουπόλεις;

Και άντε και το κάνουμε αυτό… τι αποτέλεσμα απο μια τέτοια ενέργεια πιστεύετε θα ήταν σημαντικότερο, η όποια επίδρασή του στο ηθικό των Τούρκων ή το τι θα ακολουθήσει διεθνώς μετά απ’ αυτό;

Τέλος, πιστεύετε πως η απάντηση στα τουρκικά F-35 θα ήταν να έχουμε Ελληνικά F-35… γιατί; Πόσο νωρίτερα πιστεύετε πως μπορεί ένα F-35 να εντοπίσει ένα άλλο F-35, σε σχέση με το πότε θα εντοπίσει το ίδιο F-35 ένα F-16 με ΑΕSA;

orestis35

ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ. ΣΑΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Η ΟΧΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ/ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ Η ΜΑΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΝΙΒΑΛΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΤΟΥ 35 ΑΝΑ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΕΝΑ ΣΚΑΛΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΧΙΑΣ ΣΚΑΛΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΕΒΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η ΚΑΙ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ ΜΕ ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ. ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΝ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ F16X/L ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΝ ΤΟ EOTS ΚΑΙ ΤΟ MALD ΤΟΥ F35 ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ LEGION POD ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΕΡΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ, ΟΧΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΚΟΛΠΑ ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ… Read more »

sotbak

το EOTS ΚΑΙ ΤΟ MALD ΤΟΥ F35 στο Φ-16 Τεχνικά μπορεί γίνει; Και αν γίνεται δεν θέλει άδεια από την LM;

Manolis

Δε φτανει που αυτα που λες δε γινονται, τα φωναζεις κιολας. Το F-16 δειχνει ακομη μια φορα οτι δεν εφτασε το τελος του. Θα παραμεινει σε παραγωγη ως το φθηνοτερο εξαγωγιμο μαχητικο αμερικανικης κατασκευης και θα εξακολουθησει να πουλαει σε ηδη χρηστες , αλλα και νεους που δεν μπορουν να αγορασουν το F-35 ή τα υπολοιπα δικινητηρια. Ομως , δεν προκειται να επενδυσει δικα της κεφαλαια η Λοκχιντ επανω σε ενα νεο F16XL. Θα μεινει και θα διατιθεται στην κλασικη αεροδυναμικη διαμορφωση που ξερουμε ολοι, με νεα ηλεκτρονικα και οπλα κατα περιπτωση.

Στέφανος

Υπάρχει ή έστω έχει διερευνηθεί η δυνατότητα αντικατάστασης της Τουρκία απο Ελληνικές Ιδιωτικές εταιτρίες στο Project του F35; Yπάρχει δυνατότητα μεταφοράς μονάδων παραγωγής απαρτίων της Lockheed στην Ελλάδα; H ενίσχυση της ΠΑ με τον ίδιο τύπο μαχητικού είναι η πλεον λογική προσέγγιση. Ακόμη κι αν κάποια στιγμή στο μέλλον το F-35 εισέλθει στην ελληνική ΠΑ, αποτελεί μαξιμαλιστική και μη ρεαλιστική προσέγγιση η αντικατάσταση του συνόλου των F16 με F35. Tα F16 οφείλουν να παραμείνουν διαχρονικά ποσοτικά και ποιοτικά σταθερά στο ελληνικό οπλοστάσιο, ωστε να πλαισιωθούν απο ολιγάριθμα F35 στο μέλλον. Άλλωστε όσο η Τουρκία -που παραμένει στο project F35- δεν… Read more »

MAN

Εφόσον η Τουρκία παραλάβει τους S400 του χρόνου (και όλα δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση) ο σχεδιασμός της ενίσχυσης της αεροπορίας της ανατρέπεται πλήρως και λογικά θα παραμείνει περίπου στα σημερινά επιχειρησιακά επίπεδα μέχρι το 2025-2030. 85 V, 38 50άρια adv+ και 24 2000-5 (εάν γίνεται με Link-16) μπορούν μια χαρά να αντιμετωπίσουν την απειλή των 197 40/50adv.+ της Τουρκίας εφόσον έχουν τα κατάλληλα pods/όπλα και διασυνδέονται με Patriot/φρεγάτες. Το κόστος βέβαια της αναβάθμισης των 50αριών και των 2000-5 συν τα pods συν τα όπλα πρέπει λογικά να προσεγγίζει τα €1,5-2,0δις. Τονίζω ότι μέχρι το 2022 η δαπάνη για εξοπλισμούς… Read more »

George K

Τη στιγμή που η ΠΑ θα αναβαθμίσει τον στόλο της με 85 F-16V, δεδομένων των συγκυριών, τότε θεωρώ οτι το άρθρο είναι απόλυτα ρεαλιστικό (μια απο τις σκέψεις που είχα και γω…) Όμως τί μέλλει γενέσθαι…??? Εφόσον η ΠΑ θα επιχειρεί σε τρία με τέσσερα χρόνια με αεροσκάφη 4,75 γενιάς ειναι χαζομάρα να μιλάμε για ΝΜΑ όπου θα περιλαμβάνουν ίσως Gripen, Typhoon, Rafale, F-18E/F.., ακόμα και για F-35… Πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα, και αυτό δεν είναι άλλο απο αυτό: https://www.ptisidiastima.com/next-gen-european-fighter/ Στο παρελθόν πάντα η ΠΑ ήταν μπροστά απο τους γείτονες στην ποιότητα βάζοντας μαχητικά αεροσκάφη στο θέατρο του… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν χρειάζονται νέα F-16. Πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα 84 -52+ και -52Μ σε -V, με απάρτια από αυτά να εκσυγχρονιστούν τα -50, να πουληθούν τα -30, να μπει Link-16 στα M-2000-5, αν γίνεται στην πορεία να αγοραστούν ακόμη 6-16, να αγοραστούν όπλα και ατρακτίδια για τα F-16. Μην ξεχνάμε ότι με την αγορά των τελευταίων 30 F-16 π.χ η Π.Α ήθελε την αγορά ακόμη 120 πυραύλων IRIS-T (AIM-2000) -προφανώς 4 για κάθε F-16, και δεν αγοράστηκε ούτε ένας. Ενώ σε ατρακτίδια θέλει συνολικά 10 DB-110 και έχει μόλις 2. Tι να τα κάνουμε τα νέα F-16V από την στιγμή που… Read more »

Scalp_eg

Επειδη τα μπλοκ 30 θα μας μεινουν αμανατι απ οτι φαινετε, (κανενας δεν τα θελει) και ο εκσυχρονισμος τους το 2025+
δεν θα εχει νοημα, και επειδη η ΕΑΒ δεν εχει χρονο και γι αυτον τον εκσυχρονισμο,
δεν τα δινουμε τωρα στη λοκχιτ και τα 32, μαζι με τα 50 και πλεον απαρτια των 52+ σταδιακα
να μας κανουν 250-300 εκατομυρια εκπωση να βαλουμε αλλα τοσα (250-300) και να παρουμε 10 ολοκαινουργια βαιπερ τα επομενα 3-4 χρονια

Plug and Pray

Ξεχνάτε ότι η Τουρκία διαθέτει ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΑ.

Αυτό σημαίνει το ΛΙΓΟΤΕΡΟ ότι 100% σε περίπτωση σύρραξης η Ελλάδα ΔΕΝ θα έχει αεροπορία (βομβαρδισμός αεροδιαδρόμων) ΟΥΤΕ αεράμυνα μακρού βεληνεκούς την δεύτερη μέρα!

Οπότε ως πρώτο επιβεβλημένο βήμα χρειάζεται short take off νέο μαχητικό ΚΑΙ όλα τα τα shelters μέσα σε βουνά. Δίχως αυτό το αναγκαίο βήμα απλά δεν θα υπάρχει αεροπορία.

Ως δεύτερό βήμα μπορούν να εξεταστούν επιλογές για αντιβαλλιστικά και στρατηγικές ισοδύναμου πλήγματος.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν θα υπάρξει 2η ημέρα. Ότι γίνει θα έχει διάρκεια το πολύ 6 ώρες.
Τα F-16 της Λάρισας και της Νέας Αγχιάλου, τα Μ-2000 της Τανάγρας κτλ που έχει βουνά τριγύρω η περιοχή για να γίνουν σέλτερ σε αυτά ??

Stamatis Rapanakis

Επέτρεψε μου να σχολιάσω ότι αυτή είναι μια αυθαίρετη και επικίνδυνη άποψη. Δυστυχώς από την εποχή των Ιμίων έχει επικρατήσει μια σχετική αντίληψη. “Οι μεγάλες δυνάμεις θα επέμβουν και όλα θα σταματήσουν σε λίγες ώρες. Μετά θα πάμε για διαπραγματεύσεις για να ανταλλάξουμε τα κέρδη της κάθε πλευράς.” Η Τουρκία δεν έχει τέτοιο συμφέρον, ειδικά εάν δει ότι το επεισόδιο που σχεδίασε (γιατί αυτή θα το προκαλέσει) δεν της βγαίνει όπως περίμενε στην θεωρία. Κάτι πολύ πιθανό. Οπότε την συμφέρει να ρίξει και άλλες δυνάμεις στην σύγκρουση και να επεκτείνει το πεδίο της αντιπαράθεσης. Διαθέτοντας τεράστιες εφεδρείες θα ελπίζει ότι… Read more »

aris32

συμφωνω δεν μπορουμε να στηριζομαστε στην θεωρια των 6 ωρων . ειναι λαθος και επικινδυνο . δυστυχως οι ελληνες ανωτατοι αξιωματικοι περισσοτεροι σκεφτονται πολιτικα παρα επιχειρησιακα .

aris32

Άσχετο η αναβάθμιση των μ2000-9 των ΗΑΕ υπάρχει κάτι νεώτερο δηλαδή τι συμπεριλαμβάνει και πόσα αεροσκάφος θα αναβαθμιστούν;

Thras

Καθόλου άσχετο δεν είναι, αφού μας ενδιαφέρει και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού καθεαυτό, όσο και όσα Μ2000-9 δεν συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα!

SEB

(Παράδειγμα) 160 F 16 & 60 F 35.
Το βάζεις στόχο 15ετίας, ανεξάρτητα κυβερνήσεων και υπουργών. Αυτό μας λείπει, ο στρατηγικός σχεδιασμός.

Kamp

ΠΤΗΣΗ σπάσαμε ρεκόρ σχολίων??

Kamp

Συνεχίστε έτσι και προσπαθήστε να προβάλετε ακόμα μεγαλύτερη θεματολογία από το περιοδικό..

ariseagle

Θεωρώ ότι οποιαδήποτε αγορά καινούργιων F-16V θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της αναπλήρωσης απωλειών των F-16BLK52+ και της μη άσκησης της προαίρεσης των επιπλέον 10 advanced. Άρα μιλάμε για 15 αεροσκάφη ώστε να συμπληρωθούν 5 μοίρες από 20 αεροσκάφη ή 6 μοίρες με λίγα λιγότερα η κάθε μία. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια παραγγελία θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης για F-35. Δεν μπορεί η Π.Α να μείνει τεχνολογικά πίσω και είναι αρκετά μεγάλο ζήτημα αυτό. Καθορίζω ότι μια δύναμη 40 F-35 + 100 F-16V είναι μια πολύ καλή αεροπορική δύναμη, ειδικά αν συνεπικουρηθεί από F-16BLOCK 50+… Read more »

aris32

σωστος . απλα πλεον αεροπορια με 3 τυπους αεροσκαφων και ουσιαστικα 4 αν υπολογισουμε οτι το φ16μπλοκ50+ ειναι διαφορετικο απο το V τοτε ειναι δυσκολο να πραγματοποιηθει . επισης η συντηρηση μονο 24 μ2000-5 οσο συγχρονο και αν ειναι οσο και να μας αρεσει ειναι αρκετα ακριβη . αρα επειδη οπως εχουμε καταλαβει ολοι το φ35 θα ειναι κατα 90% το επομενο ΝΜΑ της ΠΑ τοτε αυτο θα πρεπει να αντικατασταστησει τα μπλοκ50+ και μ2000-5 . αρα εκτος απο τις απωλειες και τη μη ασκηση την προαιρεσεις των 10 επιπλεον 52Μ θα πρεπει να αγοραστουν ακομα 20 το λιγοτερο ή… Read more »

sotbak

η προαίρεση από την τελευταία αγορά ήταν 10.Να βάλουμε και άλλα 10 για την αναπλήρωση των απωλειών, πάμε σύνολο 104 σε διαμόρφωση V, τα 84 της αναβάθμισης + 20 νέα + 24 M-2000 mk2 = συνολικά 128 πιο σύγχρονα μαχητικά (4,5-4,75 γενιάς) και με την προϋπόθεση να τοποθετηθεί τουλάχιστον στα γαλλικά link-16, για να ανταγωνιστούν τη μάζα των τουρκικών Φ-16 (240 κομμάτιατουλάχιστον). Όσο ικανά και να είναι, όσο καλά συντηρημένα και να είναι και με αυξημένες διαθεσιμότητες, τα νούμερα επαρκούν μόνο για την καθημερινή φθορά στο Αιγαίο, δεν συζητάμε για Αν. Μεσόγειο, εννοείται δεν επαρκούν ούτε και επαρκούν σε περίπτωση… Read more »

DP80

Αυτή είναι η μοναδική ρεαλιστική πρόταση με επιχειρησιακό όφελος και οικονομικά κριτήρια. Μόνο που στην ελληνική περίπτωση το F-16 V-GR θα μπορούσε να έχει τις εξής βελτιώσεις. Αρχικά θα έπρεπε να έχει σωλήνα ανεφοδιασμού εν πτήση (πιθανώς στις σύμμορφες δεξαμενές καυσίμων) αντί για σύστημα boom και θα έπρεπε εκτός από την αντιδιαβρωτική προστασία, να έχει και ραντάρ το οποίο να μπορεί να προκαλέσει παρεμβολές όπως αυτό του JSF. Έπειτα θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε και έναν αριθμό UAV MQ-25 που χωρίς να αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας από πλευράς κατασκευής η πρόταση της boeing αεροδυναμικά και από χαρακτηριστικά stealth είναι… Read more »

Kanenas

Να με συγχωρήσετε για την αφελή ερώτηση γιατί δεν είμαι γνώστης αλλά η υπόθεση προμήθειας πλατφόρμων τύπου NEURON και η μετατροπή της Π.Α. σε αεροπορική δύναμη συνδυασμένης εφαρμογής τέτοιων διττών λύσεων δεν υφίσταται;

Ίωνας

Κατα τη γνωμη μου, το ποσα χρηματα ειναι διαθεσιμα, ειναι συζητηση 2ης ταξης.
Πρωτα πρεπει να εξετασουμε την απειλη και τι απαιτειται για να αντιμετωπιστει επαρκως. Μετα βγαινει ο λογαριασμος και σφιγγουμε το ζωναρι μεχρι εκει που πρεπει.
Η ασφαλεια της χωρας που κληρονομησαμε και θα παραδωσουμε ειναι αδιαπραγματευτη ομως.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της...

81
 Τον τελευταίο καιρό, οι θετικές ειδήσεις στο χώρο των αμυντικών προμηθειών, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Μια ακόμη επιβεβαίωση της ορμητικότητας με την οποία έχει...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 October #377

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 July #374

Αγορά 1.99

Related News

To ΝΑΤΟ χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Συγκεκριμένα, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ,...

Το Βερολίνο χαιρετίζει την απόφαση για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην απόφαση της Ελλάδας και της Τουρκίας για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ τους, χαιρέτισε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «θετικό δείγμα»,...

Ενημέρωση για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων από Παναγιωτόπουλο στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών & Άμυνας της Βουλής

Η νέα δομή και το βασικό σχέδιο διάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκαν νωρίτερα σήμερα στο επίκεντρο της ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου...

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων ΗΑΕ

Συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Αντιστράτηγο Χαμάντ Μοχάμεντ Τάνι Αλ Ρουμάιθι, είχε χθες ο υπουργός Εθνικής...

Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον νέο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο και αντιπροσωπεία συλλόγων Ιμβρίων.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε...
- Advertisement -