Θα μπορούσε η Γαλλία να γίνει μελλοντική απειλή για τη Βραζιλία;

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η απαίτηση των ιθαγενών Γιανομάμι για ανεξαρτησία θα μπορούσε να μετατρέψει μελλοντικά τη Γαλλία απειλή για την ασφάλεια της Βραζιλίας.

Δεν είναι πραγματικότητα, αλλά ένα από τα σενάρια που εξετάζει εμπιστευτικό προσχέδιο 45 σελίδων του υπουργείου Άμυνας της Βραζιλίας, το οποίο εκτυλίσσεται το 2035-2037. Το προσχέδιο περιλαμβάνει και άλλα σενάρια και έχει σκοπό να παρουσιάσει διαφορετικές πιθανές τάσεις στην εξωτερική πολιτική της λατινοαμερικανικής χώρας ανάλογα με τις περιφερειακές και παγκόσμιες γεωπολιτικές αλλαγές.

Όπως σημειώνει το «Jane’s», το προσχέδιο είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και «πατάει» στην κρίση των σχέσεων Βραζιλίας-Γαλλίας, με αφορμή τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο το 2019. Τότε, δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είχε εκληφθεί από αρκετούς ως επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βραζιλίας. Κατά το σενάριο, η δυσφορία των Γιανομάμι προς την Μπραζίλια και η επιθυμία τους για ανεξαρτησία προκαλεί μέχρι το 2035 την αντίδραση του ΟΗΕ. Η Γαλλία εκφράζει τη στήριξη της στον διεθνή οργανισμό και συγκεντρώνει το 2037 στρατό στη Γαλλική Γουιάνα. Βραζιλία και Γαλλία έχουν κοινά σύνορα μήκους 730km.

Το σενάριο αποφεύγει ωστόσο να αναφέρει ότι η Γαλλία είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Βραζιλίας, με τις δύο χώρες να έχουν υπογράψει συμφωνία στρατηγικής σχέσης τον Μάιο του 2006.

Η καινούργια «ΠΤΗΣΗ» ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
NikolaosnigozsYannis Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Yannis
Member
Active Member
Yannis

Μέχρι τότε ο Μακρόν θα έχει φύγει από την εξουσία και όλες εκείνες οι δηλώσεις του θα έχουν ξεχαστεί.

Και σιγά μην κάνει πόλεμο μα χώρα για μερικούς ξένους ινδιάνους. Μερικές δηλώσεις ίσως, μέχρι εκεί.

nigozs
Member
Trusted Member
nigozs

Τα σενάρια κρατούν ζωντανούς τους εξοπλισμούς και τις ένοπλες δυνάμεις.
Γύρω γύρω ποιους εχθρούς εχει άραγε…..
Παρ όλα αυτά η Βραζιλία έχει την Embraer, κατασκευάζει πυραύλους, οχήματα μεταφοράς προσωπικού κλπ κλπ.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Μια χώρα σαν τη Βραζιλία δεν είναι βέβαια πρότυπο ορθολογισμού ως προς τις ένοπλες δυνάμεις, απόδειξη ότι α) είχαν αεροπλανοφόρο και αναζητούν εκ νέου ναυτική αεροπορία με Χόρνετ ενώ την ίδια στιγμή β) δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν έναν στοιχειώδη στόλο μαχητικών (τα Μιράζ 2000 αποσύρθηκαν για να μην πληρωθεί η αναγκαία αναβάθμιση αισθητήρων και επαναπιστοποίηση ληξάντων βλημάτων … έκτοτε έχουν λίγα αναβαθμισμένα F-5E, για μια χώρα 150 εκατομμυρίων όσο η Ευρώπη σε έκταση … Αλλά: Δείχνει ότι τα έθνη με αντανακλαστικά επιβίωσης επεξεργάζονται κάθε δυνατό σενάριο απειλής. Κάποια άλλα έθνη, τουναντίον, προεξοφλούν τα ευμενέστερα σενάρια, φαντάζονται όλους ως… Read more »