Υπέγραψε η Πολωνία για δυο πυροβολαρχίες Patriot PAC-3+ (4 συστήματα) με κόστος 4,75 δις ευρώ

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Μετά από ένα χρόνο έντονων διαβουλεύσεων, διαπραγματεύσεων, και … γκρίνιας για την υψηλή τιμή, πριν από λίγο έγινε γνωστό, πως η Πολωνία αγόρασε δυο πυροβολαρχίες υπογράφοντας την σχετική LoA που εκκρεμούσε. Η Raytheon πρόσθεσε έτσι έναν ακόμη πελάτη στο ενεργητικό της, ενώ της συμφωνίας θα ωφεληθεί και η Lockheed Martin, κατασκευάστρια των πυραύλων, αλλά και η Northrop Grumman που κατασκευάζει το Integrated Battle Command System (IBCS). To πρόγραμμα αγοράς των πολωνικών Patriot ονομάζεται WISLA.

Οι δυο πυροβολαρχίες θα έχουν δυο συστήματα η καθεμιά, ή 4 συστήματα συνολικά. Υπολογίζεται πως η παραγγελία θα περιλαμβάνει και επιπλέον εκτοξευτές. Στην συμφωνία, ύψους 20 δις ζλότι ή 4,75 δις ευρώ, περιλαμβάνονται αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 1 δις ζλότι. Οι παραδόσεις αναμένεται πως θα γίνουν το 2022.

Σημειώνουμε πως το Integrated Battle Command System (IBCS) της Northrop Grumman δεν έχει μπει ακόμη σε υπηρεσία, και η Πολωνία θα το αποκτήσει πριν τον Αμερικανικό Στρατό. Επίσης, η επιλογή Patriot δεν ήταν εύκολη, καθώς η Πολωνία επιθυμούσε την απόκτηση ενός συστήματος με ραντάρ με κάλυψη 360 μοιρών. Αυτό θα γίνει μάλλον στο μέλλον, καθώς οι Πολωνοί χρειάζονται τα διπλάσια συστήματα (8 αντί για 4). Έτσι η Raytheon υπολογίζει πως η Πολωνία θα παραγγείλει και τα νέα ραντάρ Gallium-Nitride 360-degree Active Electronically Scanning Array Radar (GaN/AESA) καθώς και έναν νέο πύραυλο για το σύστημα, με χαμηλό κόστος, τον SkyCeptor.

Η Πολωνία μπαίνει με αυτό τον τρόπο σε μια μικρή ομάδα χωρών του ΝΑΤΟ, που έχουν συστήματα Patriot (μεταξύ τους και η Ελλάδα). Το τελευταίο εκτιμάται ιδιαιτέρως από την Συμμαχία, την στιγμή που οι Τούρκοι αγοράζουν S-400 από τον μεγάλο αντίπαλο του ΝΑΤΟ, τη Ρωσία.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Προβοκάτωρ
Guest

Πολλά τα λεφτά και δίχως να είναι γνωστό το σύνολο των εκτοξευτών και των πυραύλων.
Από την άλλη είναι το Gallium-Nitride 360-degree Active Electronically Scanning Array Radar.
Βέβαια, το να εξαρτάσαι στο κρισιμότερο σύστημα για την α/α μιας χώρας από τους αμερικάνους..

darede
Member
darede

Την απάντηση στις απορίες σου, την έχει δώσει ήδη η τουρκία. Και S-400 και ASTER 30-SAMP/T και σε λίγα χρόνια και με δικό τους χρησιμοποιώντας reverse engineering των παραπάνω. Εμείς να δούμε τι κάνουμε, που μια επένδυση σαν αυτή θα χρειαστεί 10 χρόνια αποπληρωμής με το εγγραφόμενο κονδύλι για εξοπλισμούς. Τι επιλέγουμε λοιπόν αναβάθμιση f-16, αγορά κορβετών/φραγατών ή αγορά και αναβάθμιση patriot;

PROMAXOS1
Member
PROMAXOS1

2,4 περίπου δις ευρώ, δηλαδή 3 δις $, η πυροβολαρχία κι αυτή με τα μισά ραντάρ κι ηλεκτρονικό εξοπλισμό και μόλις 2 συστήματα!!! Δηλαδή με όλα τα ραντάρ και εξοπλισμό και πλήρη σύνθεση θα έχει τα διπλά, 6 δις $;;; Προ 20ετίας περίπου με 1,2 δις $ είχαμε πάραγγείλει 6 Πυροβολαρχίες με 8 4πλους εκτοξευτές η καθεμία. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ο πληθωρισμός κάθε 10χρόνια διπλασιάζει τις τιμές, σήμερα 6 καινούριες πλήρεις πυρ/χίες θα έπρεπε να κοστίζουν περί τα 5 δις $. Με την πολωνική παραγγελία βλέπω ότι αυτά δεν φτάνουν ούτε για μία!!! Και πως, με τι χρήματα… Read more »