13.2 C
Athens
Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Η Ιρλανδία μιλάει για πρώτη φορά ανοιχτά για επανένωση λόγω Brexit

- Advertisement -

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ ισχυρίστηκε σήμερα ότι εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει πράγματι από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου όπως εξήγγειλε ο νέος του πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θα εγείρει μοιραία το ζήτημα μιας μελλοντικής ένωσης της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία.
Αρνήθηκε μεν ότι αυτό αποτελεί ή θα αποτελέσει επίσημη πολιτική της χώρας του, αλλά επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί προκλητική ενέργεια από τους ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας: «Αν η Βρετανία βγάλει τη Βόρεια Ιρλανδία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας – θα τους αφαιρεθεί η ευρωπαϊκή υπηκοότητα και θα υπονομευθεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (που εξασφάλισε την ειρήνη από το 1998). Εγείρονται τέτοια ερωτήματα, είτε μας αρέσει, είτε όχι και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο».
Πριν την εν λόγω συμφωνία για περίπου 30 χρόνια η χώρα μαστίζονταν από ένοπλες ταραχές κι αψιμαχίες μεταξυ των Ιρλανδών εθνικιστών (καθολικών) από τη μια, που διεκδικούσαν μια ενωμένη Ιρλανδία και των «ενωτικών» (προτεσταντών) και των βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας από την άλλη.
Περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν σ’ αυτό το διάστημα.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Νικος

Και αυτός ο IRA δεν είναι ο Στράτος της Αργεντινής για να κάνουν πάρτυ οι Βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας!

Nikolaos

Αναπόφευκτο ήταν να τεθεί το ζήτημα.
Η Ε.Ε. άμβλυνε τις διαφορές, η ελεύθερη κυκλοφορία έδινε την αίσθηση ενιαίας χώρας και αποσυμπίεζε την ένταση. Η οποία συνεχίζεται, παρά τα όσα λέγονται … τα παιδιά των καθολικών που πρέπει να πάνε σχολείο διασχίζοντας προτεσταντικές γειτονιές στη Β. Ιρλανδία υποφέρουν τα πάνδεινα, οι κάτοικοι τα βρίζουν, τα φτύνουν και τα κλωτσούν στο δρόμο, συχνά χρειάζεται να τα συνοδεύει η αστυνομία … με τέτοιες ταπεινώσεις δεν είναι παράξενο που δεν νιώθουν πατρίδα τους το Η.Β. Τουλάχιστον εξέλιπαν στο μεταξύ οι απαγωγές καθολικών, που ευρίσκονταν την επομένη φρικτά κατακρεουργημένοι με σφυριά, πριόνια κλπ σε προτεσταντικές γειτονιές … Και φυσικά θυμόμαστε τι έκαναν και οι εθνικιστές, προπάντων σε δικούς τους «αμφίβολης νομιμοφροσύνης» παρά σε αντιπάλους (η απαγωγή και εκτέλεση της 30χρονης πάμφτωχης καθολικής χήρας με τα 10 παιδιά επειδή «έδινε πληροφορίες στους Εγγλέζους», που αποκαλύφθηκε όταν ένα από τα σε ασιτία παιδιά κατόρθωσε να ζητήσει βοήθεια, είναι τυπική των έργων του ΙΡΑ …).
Πολλοί στην Ελλάδα (και στις στήλες αυτές) έχουν την αξίωση από την Ε.Ε. να λειτουργεί σαν στρατιωτική συμμαχία (που ουδέποτε υπήρξε), και την ψέγουν και την αμφισβητούν όταν δεν το κάνει. Όμως η Ε.Ε. έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο καταλλαγής των παθών όλες αυτές τις δεκαετίες. Η ελεύθερη κυκλοφορία, η αμοιβαία αναγνώριση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ακόμη και οι ανταλλαγές φοιτητών ERASMUS, συνέβαλλαν στην εμπέδωση της ειρήνης: Ερχόμενος σε επαφήμε τον άλλο, διαπιστώνεις ότι δεν είναι το τέρας που περίμενες. Η ειρήνη όμως, σε αντίθεση με ότι πιστεύουν αιθεροβάμονες (διαφόρων αποχρώσεων) που ευνούχισαν την Ελλάδα, δεν είναι δεδομένη! Και δεν είναι μόνο η Κύπρος. Η Β. Ιρλανδία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα τμήματος ευρωπαϊκής χώρας όπου το ήμισυ των πολιτών ζουν κατατρομοκρατούμενοι από το άλλο ήμισυ, που έχει τον “αέρα” του αφέντη του τόπου. Οι υποκριτές τύπου Μακρόν, Τίμμερμανς, Πράσινοι και λοιποί εξ επαγγέλματος “καλοί άνθρωποι” σχίζουν (δικαίως) τα ιμάτια τους για τη φορολογική μεταχείριση των σωματείων κλπ στην Ουγγαρία, αλλά δεν βρήκαν τίποτε να πουν για τους καθολικούς της Β. Ιρλανδίας και τι κάνει το βρετανικό κράτος για να τους επιτρέψει να κινούνται ελεύθερα στην πατρίδα τους χωρίς το φόβο του θανάτου ή της κακοποίησης. Να μην πούμε για το αν κάποιος έλαβε θέση για τα “περασμένα μεγαλεία” της δεκαετίας του ’60/70/80/90, όταν οι εκλογικές περιφέρειες στη Β. Ιρλανδία κόβονταν και ράβονταν (σπίτια στην ίδια πλευρά του δρόμου του χωριού ανήκαν σε άλλη εκλογική περιφέρεια!) ώστε το 50% των καθολικών να πάρει 0 έως 1 έδρα ….

Ganesha_Mahesvari

” Η οποία συνεχίζεται, παρά τα όσα λέγονται … τα παιδιά των καθολικών που πρέπει να πάνε σχολείο διασχίζοντας προτεσταντικές γειτονιές στη Β. Ιρλανδία υποφέρουν τα πάνδεινα, οι κάτοικοι τα βρίζουν, τα φτύνουν και τα κλωτσούν στο δρόμο, συχνά χρειάζεται να τα συνοδεύει η αστυνομία … ”
Τα έχεις δει εσύ που τα γράφεις με τέτοια βεβαιότητα;; Αυτά που γράφεις συναίβεναν τον προηγούμενο αιώνα, πλέον δεν υπάρχει τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις.
Ούτε εγώ συμπαθώ το ΗΒ αλλά αυτά που περιγράφεται ανήκουν σε προηγούμενες εποχές, δεν υφίστανται πλέον.

GiannisKr

Μπράβο τους που το έθεσαν και άργησαν κιόλας. Το Brexit ήταν μια καλή ευκαιρία για τα δύο κράτη του ελληνισμού να θέσουν αξιώσεις για διάφορες πολιτισμικές και εδαφικές αδικίες της Βρετανίας προς αυτά. Αντί αυτού επικράτησε η λογική της μη διατάραξης των όποιων σχέσεων προκειμένου να διατηρηθούν τα πάρε – δώσε των προνομιούχων των δύο κρατών με αυτή.

Αναγνωστης

Επιτρεψτε μου με τη σειρα μου να εκφραστω:με το καλο εκτος ΕΕ,στο κυπριακο η φωνη του Βρετανου ειναι τουρκικη. 27 φωνες και ειμαστε μια χαρα.Οχι πως Γερμανια και Ολλανδια διαφερουν πολυ αλλα καμια σχεση με την εχθροτητα που βγαζει στην east med ο βρετανος εναντιον μας.
Και θα πληρωσουν τα δις που πρεπει να πληρωσουν
Και θα δεχτουν συμβιβασμο για τα συνορα(το λεγομενο backstop που κατα τους ακραιους brexiters δενει το UK στην ΕΕ) αλλιως κινδυνευει η ειρηνη της Β Ιρλανδιας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι όμως, προχωράει η κατασκευή το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ...

36
 Με δυο φωτογραφίες, θα θέλαμε να δώσουμε μια μικρή νότα αισιοδοξίας για τον Ναυπηγικό Τομέα στην Ελλάδα. Το ταχύπλοο σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ προχωρά...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 July 2016 #362

Αγορά 2.29

Related News

ΗΠΑ: Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Γερουσία ζητά την άμεση απομάκρυνση του Τραμπ από την εξουσία

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία ζήτησε σήμερα από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να προσφύγει στην 25η τροπολογία...

Παραιτήθηκε ο σύμβουλος του Τραμπ για ευρωπαϊκά και ρωσικά θέματα

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο Ράιαν Τάλι, ο κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα που αφορούν τη Ρωσία, υπέβαλε την παραίτησή του και το παράδειγμά...

Στην Αθήνα αύριο ο Έντι Ράμα

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει αύριο, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ιδιωτική συνάντηση στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, σύμφωνα με...