Ο Brian Cox στα «όρια» του διαστήματος με ένα English Electric Lightning

7
421

Το 2010, ο καθηγητής Brian Cox χρησιμοποίησε ένα νοτιοαφρικανικό Lightning (XS451) σε ένα επεισόδιο του τηλεοπτικού προγράμματος BBC «Θαύματα του ηλιακού συστήματος«. Το Lightning ανέβηκε σε υψόμετρο 18 χιλιομέτρων, επιτρέποντας στον Καθηγητή να δείξει την καμπυλότητα της Γης και τις σχετικές διαστάσεις της ατμόσφαιρας.

 

Το αγγλικό Electric Lightning ήταν ένα υπερηχητικό μαχητικό αεροσκάφος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την English Electric, η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από τη νεοσυσταθείσα British Aircraft Corporation. Το Lightning ήταν το μοναδικό βρετανικό μαχητικό αεροσκάφος που μπορούσε να φτάσει σε ταχύτητα τα Mach 2.

Στις 31 Αυγούστου 1977, ένα τροποποιημένο MIG-25, με πιλότο τον Alexander V. Fedotov,  πέτυχε το μέγιστο ύψος για ένα αεριωθούμενο αεροσκάφος, χωρίς τη χρήση υποβοήθησης*. Έφτασε στα 37.650 μέτρα (123.520 ft) στο Podmoskovnoye, στη Σοβιετική Ένωση.

* Ρουκέτες υποβοήθησης πτήσης, ή μεταφορά από άλλο αεροσκάφος και άφεση σε μεγάλο υψόμετρο (βλέπε X-15)

Θάνος Σ. Επαχτίτης

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δυστυχώς μετά από ένα μήνα το συγκεκριμένο αεροσκάφος έπεσε κατά τη διάρκεια επίδειξης στο Overberg Airshow παίρνοντας μαζί του και τον πιλότο, ο οποίος δεν κατάφερε να εκτιναχθεί.

 2. Και μιάς και μιλάμε για οροφές, να αναφέρουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα του F-35, το οποίο έχει (επιχειρησιακή) οροφή σχεδόν 19km, δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη από αυτήν που έφτασε το εν λόγω Lightning.

 3. Εγώ θυμάμαι ότι την δεκαετία του ᾿70,όταν ερχόταν φαντομάδες στο Σέδες για την γιορτή της Αεροπορίας,ἡ πινακίδα με τα τεχνικά στοιχεία που τοποθετούσαν μπροστά από το F-4,έγραφε ευκρινέστατα 100.000 πόδια (εκατό χιλιάδες πόδια).
  Σε άρθρο για το F-15,είχα διαβάσει οροφή 103.000 πόδια,δηλαδή ελαφρώς υψηλώτερη ακόμη και από του Φάντομ.

  • Δηλαδη αν εγω βαλω μπροστα απο το αμαξι μου μια πινακιδα που να λεει τελικη 387 χλ/ωρα θα το πιστεψεις;

   • Δηλαδή,για να καταλάβω τώρα,εξισώνεις μία «πλάκα» ενός ιδιώτη με την δημόσια πληροφόρηση ενός κλάδου των Ε.Δ;
    Όχι ότι αποκλείονται λάθη επειδή μιλάμε για την ΠΑ,για παράδειγμα σε ένα εγχειρίδιο για τον φορητό οπλισμό της που κυκλοφορεί από το 1979 μέχρι τουλάχιστον το 2006 που το είδα τελευταία φορά στην γιορτή στην Μίκρα (μιζέρια σε σύγκριση με τις παληές εκθέσεις στο Σέδες),αναφερόταν ότι το Μπρέν σχεδιάστηκε το 1912 και υιοθετήθηκε το 1920 αντί του ορθού 1926 το τσέχικο πρότυπο και 1933 το βρετανικό έκδοχο,και ότι το G-3 είναι βελγικής προελεύσεως.
    Αλλά τα στοιχεία της περί ἦς ὁ λόγος πινακίδος,τα είδα και σε ξένα έντυπα,όπως την ταχύτητα Μάχ 2,27 που έδινε ἡ ΠΑ για το F-4E και όχι Μάχ 2,4 που αναφερόταν συλλήβδην σε πολλές άλλες δημοσιεύσεις.
    Και σχετικά με τα 100.000 πόδια,επειδή δέν κουραζόμουν να ρωτάω,πήρα και αρκετές απαντήσεις,όχι όλες ταυτόσημες,αλλά κάποιοι μου επιβεβαίωσαν ότι το α/φ μπορούσε να φτάσει «εκεί γύρω στις 100.000 πόδια» σε συγκεκριμένες διαμορφώσεις,ἄν και αυτό δέν ήταν επιχειρησιακώς αξιοποιήσιμο.
    Μου ανέφεραν επίσης ότι και τα F-104 έκαναν το λεγόμενο zoom-up σε παρόμοια ύψη,και αργώτερα περίπου αυτό κατάλαβα ότι έλεγε και ὁ πρώην 104άρης Δημήτριος Τζάννες στο τεύχος της «Π» Ιουνίου-Ιουλίου (ἤ κάπου εκεί) του 1988.
    Τέλος,ἄν το «100.000 πόδια» δέν το διάβαζες σε μία πινακίδα στο Σέδες,αλλά σε ένα περιοδικό σάν το Flight International ἤ Air Forces Monthly,θα το αμφισβητούσες και εκείνο;

 4. Βρε Αχερων με τι φορμες θα εφταναν τα 100000 ποδια,εκει θελεις στολες μεγαλου υψους, ειχε τοτε ( η εχει σημερα) η ΠΑ τετοιο εξοπλισμο.Την δεκαετια του 70 ο κοσμος ουτε ηξερε τι σημαινει «ποδια»,τα γραφανε καθαρα για εντυπωσιασμο.
  Θυμασαι οτι τα F-4 Ισραηλ δεν μπορουσαν να πιασουν το υψος των Foxbat (που πετουσαν γυρω στα 25000 μετρα και οχι πανω απο τα 30500 μετρα που ειναι τα 100000 ποδια).

  • Μα δέν το γράφω ότι «ἄν και αυτό δέν ήταν επιχειρησιακώς αξιοποιήσιμο.»;
   Το αγερόπλανο όμως έδινε κάποιες δυνατότητες,π.χ κάπου στα 71.000 πόδια ήταν ἡ επιχειρησιακή οροφή.
   Τα ισραηλινά πάντως σηκωνόταν με 4 ΑΙΜ-7 και ίσως πληρες καύσιμο.
   Εν πάση περιπτώσει,μετά την έλευση των F-15 σταμάτησαν και οἱ βόλτες των Foxbat,κάτι πρέπει να λέει αυτό.
   Όσο για τις στολές μεγάλου ύψους,τώρα που το λές,σε ένα τεύχος των «Αμυντικών Θεμάτων» ἄν θυμάμαι καλά,λίγο πρίν την απόσυσρση των -104,έκανε νύξη για στολές μεγάλου ύψους σε συνδυασμό με τα RF-104G που υπήρχαν τότε.
   Ανέφερε και τύπο κράνους ἤ στολής,αλλά εγώ δέν το θυμάμαι.

Comments are closed.