Η Βρετανία επιστρέφει στην Ασία και δημιουργεί νέες στρατιωτικές βάσεις

2
1542
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 54
  •  
  •  

Μισό περίπου αιώνα μετά την εγκατάλειψη του δόγματος ουσιαστικής ανεξάρτητης στρατιωτικής παρουσίας Ανατολικά του Σουέζ, η βρετανική κυβέρνηση ανοίγει τη δεύτερη στρατιωτική της βάση στον Περσικό, αυτή την φορά στο Ομάν.

 

Προηγήθηκε η έναρξη λειτουργίας της πρώτης στρατιωτικής βάσης στο Μπαχρέιν το 2018, ενώ το Λονδίνο φέρεται να διεξάγει συνομιλίες για τη λειτουργία ακόμη μία βάσης στο Κουβέιτ. Το ιταλικό Think-Tank “ISPI” θεωρεί ότι οι κινήσεις εντάσσονται στη νέα στρατηγική για την προστασία της ενέργειας και του εμπορίου στη Μέση Ανατολή και τον Ινδικό Ωκεανό, ως αντιστάθμισμα στη βρετανική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ύστερα από την καταστροφική επέμβαση στο Σουέζ (1956), το Λονδίνο αναγκάστηκε να περιορίσει τις δυνάμεις στην Ασία, ενώ το 1971 υπέγραψε στρατιωτική συμφωνία με τις Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μαλαισία και Σιγκαπούρη. Η τελευταία σημαντική βρετανική βάση στη ΝΑ Ασία έκλεισε με την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα (1997).

 

Η βρετανική στρατιωτική βάση στο Ομάν θα βρίσκεται στην παραθαλάσσια πόλη Duqm. Η βάση θα λειτουργεί με σκοπό την εκπαίδευση βρετανικών και ομανικών δυνάμεων. Παράλληλα, θα εκτελεί ρόλο λογιστικής υποστήριξης των Βρετανών. Να σημειωθεί, στην ίδια πόλη μπορούν να ελλιμενίζονται βρετανικά πλοία με συμφωνία που συνάφθηκε το 2017.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 54
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Aris
Guest
Άρης

Μαντήλι δεν έχουν να κλάψουνε και αυτοί, βάσεις ανοίγουνε…τα κενά μετά ποιος τα πληρώνει; Να μου πεις με το Brexit θα σταματήσουν να πληρώνουν την ΕΕ 10δις τον χρόνο…μπορεί να τα βρήκαν απο εκεί.

Thomas
Guest
Θωμάς

Πιο πολύ σαν επίδειξη σημαίας μου φαίνεται παρά πλήρως λειτουργικές βάσεις. Δεν νομίζω ότι η Μεγάλη Βρετανία διαθέτει τις οικονομικές δυνατότητες (ειδικά τώρα με το Brexit) για να διατηρήσει τόσες βάσεις στο εξωτερικό.