Τι προκάλεσε τη ταυτόχρονη κατάρρευση όλων των μεγάλων πολιτισμών της Εποχής του Χαλκού;

25
5366
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το 1177 π.Χ. αρχίζουν οι επιδρομές των »Λαών της Θάλασσας» στη Αίγυπτο. Ο στρατός και το ναυτικό του Φαραώ καταφέρνουν να τους απωθήσουν, αλλά η νίκη άφησε την Αίγυπτο εξασθενημένη και σύντομα άρχισε να παρακμάζει. Αναφορά σε αυτή την εισβολή γίνεται σε επιγραφές στο Κάρνακ και στο Λούξορ. Ποτέ ξανά το μεγαλείο της Αιγύπτου δε θα έφτανε στα επίπεδα των προηγούμενων αιώνων.

Παράλληλα, όλοι οι πολιτισμοί της Εποχής του Χαλκού (1600-1200 π.Χ.), -ή ορθότερα Εποχή του Ορειχάλκου– που είχαν αναπτυχθεί στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου και στη Μεσοποταμία καταρρέουν σαν ντόμινο. Μίνωες, Μυκηναίοι, Χετταίοι και Βαβυλώνιοι χάνονται από την ιστορία. Μήπως και αυτοί δέχθηκαν εισβολή από τους Λαούς της Θάλασσας ή μήπως η πτώση τους οφείλεται σε συνδυασμό διαφόρων παραγόντων;

Στα τέλη της 2ης χιλιετίας π.Χ. όλοι οι τεχνολογικά ανεπτυγμένοι πολιτισμοί που έχτισαν μεγαλιθικές κατασκευές, χρησιμοποίησαν γραφή και διεξήγαγαν εμπόριο σε όλη τη Μεσόγειο, ξαφνικά εξαφανίστηκαν. Θα ακολουθήσουν τουλάχιστον 4 αιώνες σκότους μέχρι νέοι και αξιόλογοι πολιτισμοί θα κάνουν πάλι την εμφάνισή τους. Η πτώση όλων αυτών των πολιτισμών εικάζεται ότι προήλθε από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων που συνδυάστηκαν για να βυθίσουν την ανθρωπότητα στο σκοτάδι.

Ίσως το 1171 π.Χ. ήταν το έτος που σηματοδότησε την αρχή της κατάρρευσης του πολιτισμένου κόσμου. Η Αίγυπτος δέχεται επίθεση από τους μυστηριώδεις Λαούς της Θάλασσας. Ουδείς γνωρίζει από που προήλθαν, αλλά είναι βέβαιο ότι η άφιξή τους ήταν η απαρχή μιας αλληλουχίας γεγονότων που επηρέασαν ολόκληρο το πολιτισμένο κόσμο. Σχεδόν παράλληλα εισέβαλαν στη μέση ανατολή και στη σημερινή Τουρκία, στη Κύπρο και σε άλλα Μυκηναϊκά βασίλεια.

Ο στρατός και ο στόλος του Ραμσή Γ’ κατανικούν τους Λαούς της Θάλασσας

Περίπου την ίδια εποχή, μεταξύ 1250 και 1100 π.Χ. Παρατηρείται μεγάλη ξηρασία στις περιοχές του σημερινού Ισραήλ, Συρίας και Ιορδανίας. Δείγματα γύρης που ανασκάφτηκαν από τη θάλασσα της Γαλιλαίας έδειξαν ότι για πολλές δεκαετίες, επικράτησε η χειρότερη ξηρασία που είχε παρατηρηθεί για αιώνες. Επιγραφές σε πήλινες πλάκες κάνουν αναφορά σε ανελέητη ξηρασία που έπληξε τη περιοχή. Επειδή όλοι οι πολιτισμοί βασιζόντουσαν ο ένας στον άλλο για το εμπόριο αγαθών, η πτώση ενός πολιτισμού μπορεί να δημιούργησε ντόμινο προβλημάτων. Οι ελλείψεις σε πόρους οδήγησαν σε περαιτέρω μετακινήσεις πληθυσμών, οι οποίοι πολλές φορές με τη χρήση βίας, αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη.

Ενδείξεις για ξηρασία υπάρχουν και στην Αίγυπτο. Οι κάτοικοι αντιμετωπίσαν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, γεγονός που πυροδότησε επανειλημμένες εξεγέρσεις ενάντια στη κεντρική εξουσία. Ο συνδυασμός των επιδρομών με την αλλαγή στο κλίμα καθώς και οι εξεγέρσεις και η διακοπή του εμπορίου, γονάτισαν όλους τους πανάρχαιους πολιτισμούς της Μεσογείου.

Όσον αφορά τον ελλαδικό χώρο, τα ανάκτορα και τα μεγαλιθικά τείχη των Μυκηνών και των άλλων σημαντικών πόλεων, πέφτουν σε παρακμή. Πόλεις όπως η Πύλος, η Τίρυνθα, ο Ορχομενός και η Ιωλκός ουσιαστικά εξαφανίζονται. Μάλιστα οι Μυκήνες εγκαταλείφθηκαν εντελώς και δεν ξανακατοικήθηκαν. Η γραφή (γραμμική Β) και το εμπόριο παρακμάζουν και οι πληθυσμοί μειώνονται σημαντικά.

Η πτώση του μυκηναϊκού πολιτισμού συνδέεται με την ευρύτερη και ίσως αφηρημένη υπόθεση της Καθόδου των Δωριέων. Η συγκεκριμένη εξήγηση που υποστηρίζει ότι οι Μυκηναίοι νικήθηκαν και εκτοπίστηκαν από τους Δωριείς, δεν είναι επιστημονικά ευρέως αποδεκτή. Πιθανότατα εντάσσεται στις εισβολές των Λαών της Θάλασσας που έπληξαν ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα φαίνεται πως οι εισβολές συνέπεσαν με κλιματικές αλλαγές που έπληξαν τη περιοχή και με τη σειρά τους προκάλεσαν βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών.

Όσο μυστηριώδης είναι η προέλευση των Δωριέων, άλλο τόσο μυστηριώδης είναι και η προέλευση των Λαών της Θάλασσας. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι οι κλιματικές αλλαγές προκάλεσαν μετακινήσεις πολλών και διαφόρων πληθυσμών, πολλές φορές μέσω θαλάσσης, που αναζήτησαν καλύτερη τύχη κατακτώντας νέους τόπους. Μάλιστα στα αρχαία κείμενα αναφέρονται 9 διαφορετικές φυλές που αποτελούσαν τους Λαούς της Θάλασσας. Μάλιστα 2 εξ αυτών πιθανολογείται ότι είχαν αρχαιοελληνική καταγωγή:

α) Οι Denyen που ίσως προέρχεται από το ελληνικό, Δαναοί
β) Οι Ekwesh που πιθανότατα προέρχεται από το ελληνικό, Αχαιοί.

Όπως και να ‘χει, το βέβαιο είναι ότι οι Λαοί της Θάλασσας, ήταν μια χαλαρή συμμαχία διαφορετικών φυλών που συνασπίστηκαν για να επιδράμουν στα εδάφη των ισχυρών αυτοκρατοριών της εποχής, όπως οι Αιγύπτιοι και οι Χετταίοι. Οι νέοι εισβολείς έφεραν μαζί τους και μια τεχνολογική καινοτομία, που δεν ήταν άλλη από τα σιδερένια όπλα τα οποία ήταν πολύ πιο εύκολα και οικονομικά στη κατασκευή, σε σχέση με τα χάλκινα και ορειχάλκινα που αποτελούσαν το στάνταρ εξοπλισμό των μεγάλων στρατών της εποχής.

Η κατάρρευση των μεγάλων πολιτισμών της Εποχής του Χαλκού, που έλαβε χώρα στα τέλη της 2ης χιλιετίες π.Χ. ήταν αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων. Οι μεγάλες ξηρασίες που έπληξαν τη περιοχή οδήγησαν σε εξεγέρσεις των πεινασμένων ενάντια της κεντρικής εξουσίας. Παράλληλα, άλλοι μετακινήθηκαν και εγκαταστάθηκαν βίαια σε νέες περιοχές.

Η γενικότερη αναστάτωση σταμάτησε το εμπόριο μεταξύ των λαών και οι μεγάλες πόλεις παρήκμασαν και εγκαταλείφθηκαν. Θα περάσουν τουλάχιστον έως και 4 αιώνες σκότους μέχρι νέα και αξιόλογα βασίλεια να εμφανιστούν, οπως η Ασσυριακή Αυτοκρατορία και λίγο αργότερα τα βασίλεια της Κλασικής Ελλάδας.

Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου 2017


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Mich
Guest
Mich

Εύστοχη και περιεκτική σύνοψη που παραθέτει λίγο-πολύ όλες τις πιθανές παραμέτρους της παρακμής των πολιτισμών της Εποχής του Χαλκού.
Μία μόνο παρατήρηση. Η διατύπωση “4 αιώνες σκότους” εκτός από υπερβολική είναι και επιστημονικά αστήρικτη, πλέον. Η λεγόμενη και γεωμετρική περίοδος σαφώςδεν έχει τη λάμψη των λαμπρών ανακτορικών πολιτισμών της Εποχής του Χαλκού, ωστόσο η αρχαιολογική έρευνα φέρνει συνεχώς στο φως στοιχεία που αποκαλύπτουν σημαντικά πολιτισμικά επιτεύγματα και, αν μη τι άλλο, μια συνέχεια της κατοίκησης στα σημαντιότερα κέντρα του ελλαδικού χώρου.

Nikolas K
Guest
Nikolas K

Πολυ πιθανον οι λαοι της θαλασσας να ηταν ολοι αρχαιοελληνικα φυλα, αν κρινουμε και απο τους Φιλισταιους με βασει ανασκαφες στο σημερινο Ισραηλ!

Μπαμπης
Guest
Μπαμπης

Οπως κ να το κανουμε εχει μια γοητεια το μυστηριο κ πουλαει.Και οπου πιθανα υπαρχει τρυπα στον συλλογισμο απλα δεν την σημειωνουμε κ την προσπερνουμε. Π.χ ενα απο τα σημεια που δε καταλαβαινω ειναι πως ειναι δυνατο να καταπινουμε αμασητο οτι ενω καταφεραν οι ειδικοι -εντος ή εκτος εισαγωγικων- να βρουν γυρη στη Γαλιλαια με συγκεκριμενα στοιχεια επαληθευσης της θεωριας τους, δεν μπορεσαν εδω και δεκαδες χρονια -αν οχι αιωνες- ερευνων κ ανασκαφων, να βρουν εστω ενα στοιχειο περι της ταυτοτητας των Λαων της Θαλασσας. Οι ανθρωποι αυτοι λοιπον, ειχαν προφανως καποιες βασεις, καποια χυτηρια-οπλουργεια, καποια ναυπηγεια, πανω απο ενα… Read more »

Mich
Guest
Mich

@ Μπαμπης Η συζήτηση για τους “λαούς της θάλασσας” είναι πολύ μεγάλη και δεν υπάρχει ακόμα κάποια “οριστική” απάντηση για το ποιοί ήταν ή ακόμα και αν υπήρξαν. Ο λόγος για την ασάφεια είναι ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία για το αποτέλεσμα της δράσης των ανθρώπων αυτών (επιδρομές και καταστροφές), αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι μοιράζονταν μια ενιαία πολιστισμική ταυτότητα και κοινωνική οργάνωση. Το ανταλλακτικό εμπόριο ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένο κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600-1000 π.Χ.), και η Μεσόγειος, ιδίως η ανατολική, ήταν πεδίο εκτετεμένων θαλάσσιων εμπορικών δικτύων. Το πιθανότερο, λοιπόν, ενδεχόμενο είναι να… Read more »

Μπαμπης
Guest
Μπαμπης

Mich Απ΄οσα λιγα ξερω, οι οποιες πληροφοριες μας εχουν διασωθει βασιζονται κυριως στα θυματα της εισβολης, με οτι αυτο συνεπαγεται, κυρια σε Αιγυπτιακες πηγες (οβελισκοι, ταφικα μνημεια κ.α.).Πολυ λιγοτερα στοιχεια εχουν αφησει οι Χετταιοι οι οποιοι σημειωτεον μετοικισαν ανατολικοτερα, δεν παρεμειναν στον τοπο τους κ επαυσαν ως κρατικη οντοτητα, σε αντιθεση με τους Αιγυπτους που παρεμειναν και ανακατελαβαν τη χωρα τους.Εξ ‘ου κ οι προπαγανδιστικες (ως νικητων) αναφορες σε μαχες, σφαγες κλπ. Οι ιδιοι οι Αιγυπτιοι λοιπον αναφερουν νησια ως τοπο προελευσης (του κυριου μερους?) των Λαων αυτων.Με το ιερογλυφικο εικονιδιο που μεταφραζεται ως “Νησια” ομως δεν εννοουνται μεγαλες μαζες… Read more »

Mich
Guest
Mich

Μπαμπης
Δεν νομίζω ποτι υπάρχει κάτι που να υποδεικνύει ότι οι “λαοί της θάλασσας” προήλθαν απο τον Αιγαιακό χώρο ή τουλάχιστον όχι μόνο από αυτόν. Ακόμα κι έτσι, όμως, ας πούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί όντως ξεκίνησαν από την περιοχή αυτή. Τί μ’ αυτό; Επίσης, τα περί περιτομής, ακόμα και αν τα δεχτούμε , τί ακριβώς δείχνουν;

Μπαμπης
Guest
Μπαμπης

Mich Ο καθενας βγαζει ελευθερα τα συμπερασματα του. Επειδη πιθανως οσα εγραψα φαινονται περιεργα κ ισως υπερβολικα, προσπαθεις να με βαλεις σε καλουπι, να με κατηγοροποιησεις. Κακως. Προσπαθησε να δεις τα επιχειρηματα, οχι το προσωπο.Δεν εχουμε να χωρισουμε τπτ. Στο προκειμενο τωρα. Τι παραλογο ανεφερα ? Δεν εκαναν οι Αχαιοι υπερποντια εκστρατεια ? Να θυμισω τις τεραστιες δυσκολιες που υποννοει η ανθρωποθυσια της Ιφιγενειας απ τον πατερα της Αγαμεμνονα ? Μιλαμε για ΤΗΝ τραγωδια ! Ποιοι αλλοι εκαναν ή εστω μπορουσαν να κανουν κατι παρομοιο με την Τρωικη εκστρατεια εκεινη την εποχη ? Ποιοι ειχαν το know how ? Δεν… Read more »

Thras
Guest
Thras

Πολύ φυσιολογικές και ευλογες οι ερωτήσεις/εξηγήσεις σου Μπάμπη!

Nemesis
Guest
Κώστας

Κομμουνιστάς ήτανε!

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Δηλαδή,σύμφωνα με τον χάρτη στην εισαγωγή,ἡ Μυκηναϊκή Ἑλλάδα περιοριζόταν νοτίως του Ολύμπου;

Mich
Guest
Mich

@ ΑΧΕΡΩΝ
Το βορειότερο μέχρι σήμερα γνωστό μυκηναϊκό κέντρο στον ελλαδικό χώρο ήταν στις παρυφές του Βόλου, με το συμβατκό όνομα Ιωλκός. Μυκηναϊκά ευρήματα, κυρίως αγγεία, έχουν βρεθεί σε πολλές περιοχές και της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, δεν συνιστούν όμως αποδείξεις μόνιμης εγκατάστασης των μυκηναίων εκεί . Περισσότερο υποδεικνύουν την ύπαρξη επαφών με τοπικές κοινωνίες των περιχών αυτών.

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Eπειδή μυκηναϊκά ευρήματα υπήρξαν ακόμη και στην Βαλτική,και επειδή στην Γερμανία προ δεκαετίας περίπου απαγορεύθηκαν οἱ αρχαιολογικές έρευνες στις περιοχές ακριβώς εκείνες,ἔ,υποψυλλιάζομαι ότι «Κανεις ομως δεν θελει να μιλησει για τον ελεφαντα στο δωματιο»,όπως το έθεσε ὁ Μπάμπης.
Την πληροφορία για τις απαγορεύσεις ερευνών σε κάποιες γερμανικές περιοχές της Βαλτικής,την είχε αναφέρει ἡ ομογενειακή εφημερίδα «Καμπάνα».
Και ακόμη,έχοντας υπόψιν την «ποινικοποίηση» της ἑλληνικότητος του ἑλληνικού αλφαβήτου,το οποίο οφείλει ντέ και καλά να είναι φοινικικό,και ότι το «όπλον»,ἡ ασπίδα δηλαδή οφείλει ντέ και καλά να είναι εφεύρεση ασσυριακή,ἔ,καταλαβαίνεις ότι με έχουν κάνει καχύποπτο.

Mich
Guest
Mich

Μυκηναϊκά ευρήματα υπήρξαν και στην Ιβηρική και σε όλη τη Μεσόγειο και στην κοιλάδα του Πάδου και σε πληθώρα άλλων περιοχών. Αντίστοιχα ήλεκτρο από τη Βαλτική έχει βρεθεί σε θέσεις της Μυκηναϊκής Ελλάδας και της Μινωικής Κρήτης και αλλού, ο ορείχαλκος των Μυκηναίων αποτελούνταν απο κυπριακό χαλκό και κασσίτερο που ερχόταν από τους προποδες των Άλπεων έως και την Κορνουάλη. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα δίκτυα ανταλλακτικού εμπορίου ήταν πολύ πιο εκτεταμένα απ’ όσο φανταζόμαστε και ότι οι ιδέες ταξίδευαν από όλες τις κατευθύνσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα συνωμοσιολογικά περί απαγόρευσης ανασκαφών και “ποινικοποίησης” της ελληνικότητας… Read more »

Μπαμπης
Guest
Μπαμπης

Κανεις πολυ ασχημα να βλεπεις σε ολες τις αμφισβητησεις ιχνη συνωμοσιολογιας. Αντ’ αυτου, μπορεις καλλιστα να προσαπτεις κοντοφθαλμια στους καθε λογης “ειδικους” που ξερεις καλυτερα απο μενα οτι τη σημερον ημερα περισευουν.

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

«Τα συνωμοσιολογικά περί απαγόρευσης ανασκαφών και «ποινικοποίησης» της ελληνικότητας του αλφαβήτου εκφεύγουν της ορθολογικής προσέγγισης της προϊστορίας και εν πάσει περιπτώσει αποτελούν προβολή των σύγχρονων εθνικισμών σε μια περιοδο που δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να ερμηνεύεται με τις σημερινές παραμορφωτικές λογικές.»
Αφού το λές…

Mich
Guest
Mich

Μπαμης Ειλικρινά δεν βλέπω πως “σε έβαλα σε καλούπι”, τα σχόλιά μου δεν είχαν καθόλου προσωπική χροιά. Ίσως ο τόνος μου βγήκε εντονότερος απ’ όσο θα έπρεπε. Σαφώς δεν έχω προθεση να “την πω” σε κανέναν, πολυ δε περισσότερο νε επιβάλλω τις δικές μου ιδέες και απόψεις. Απλώς προσπάθησα να πω, οπως λέει και το άρθρο, οτι οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην πτώση των πολιτισμών είναι πολύ περισσότεροι και πολύ πιο σύνθετοι από μια σειρά επιδρομών, απ’ όπου κι αν προήλθαν αυτές. Τα αποτελέσματα των επιδρομών των “λαών της θάλασσας” νομίζω θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ως το τελικό… Read more »

Μπαμπης
Guest
Μπαμπης

Εγω ευχαριστω Mich. Ως αναφορα το σχολιο περι “καλουπιου” ισως να παραξηγησα τον τονο σου, μου φανηκε καπως επιθετικος.Να με συγχωρεις.
Αυτη η μικρη συζητησουλα μ’ αρεσε κ μενα πραγματικα.Οχι επειδη συμφωνουμε αλλα επειδη διαφωνουμε εν μερει απ οσο εχω αντιληφθει. Και παλι ευχαριστω που μ’ ακουσες.

Mich
Guest
Mich

Εξαιρετική σύνθεση των σχετικών δεδομένων είναι το σχετικά πρόσφατο (2014) βιβλίο του αρχαιολόγου Eric H. Cline, “1177 B.C.: The Year Civilization Collapsed”. Μπορείς να το αγοράσεις στο https://www.amazon.com/1177-B-C-Civilization-Collapsed-Turning/dp/0691168385.

Μπαμπης
Guest
Μπαμπης

lol κατι μου λεγε οτι θα ξαναποσταρεις Μich Tον ξερω τον κυριο Cline απο το youtube.Eχω παρακολουθησει ενα δυο ομιλιες τυο που κυκλοφορων εκει καθως κ μια στρογγυλη τραπεζα στην οποια ειχε παρει μερος. Το τι ειδα να υποστηριζουν σε κεινη την τραπεζα δεν περιγραφεται …Τεσπα, εν ολιγης ο εν λογω κυριος επιλεγει την επικρατουσα θεωρια οχι ως απομονωμενα στοιχεια αλλα σε αλληλουχια. Μιλα οπως οι περισσοτεροι για Σικελους, Σαρδηνιους Φιλισταιους κ ελαχιστα εως καθολου για Αχαιους μαζι με σεισμους λιμους κλπ κλπ χωρις να παρουσιασει ουτε ενα στοιχειο υπερ των νοτιο-δυτικο-ευρωπαιων περα απο την φαινομενικη λεκτικη συγγενεια των ονοματων.… Read more »

κυριακος
Guest
κυριακος

καμια αναφορα στην Σαρδηνια…ο πολιτισμος των Νουραγκι,δειχνει οτι ηταν αξιολογος αντιπαλος

Παντελής
Guest
Παντελής

Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να ερμηνευτεί η παρουσία των “λαών της θάλασσας” με κάποιον άλλο τρόπο πέραν των Ελλήνων. Ως γνωστό τα ελληνικά βασίλεια ήταν ένα σύστημα χαλαρής συνομοσπονδίας που ναι με αναγνώριζαν τις Μυκήνες ως το ισχυρότερο βασίλειο αλλά αν ήθελαν τους έγραφαν και στα παλιά τους τα παπούτσια. Εξ ού και η χρήση του πληθυντικού “λαοί”. Το “της θάλασσας” πάλι εμπεριέχει παρουσία σε μια παραθαλάσσια περιοχή η οποία θα είναι εγγύς των αυτοκρατοριών αλλά όχι μέρος τους. Η μοναδική περιοχή από την οποία μπορεί κάποιος να εκστρατεύσει κατά των Χετταίων και των Αιγυπτίων και είναι σε… Read more »

Thras
Guest
Thras

Άλλη μια πολυ λογικοφανής εξήγηση!

Bob Batons
Guest
Bob Batons

Μα την ίδια εποχή καταρρέει και η Μυκηναϊκή Ελλάδα. Χωρίς να το παίζω και γω ειδικός αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να θεωρούμε τους Έλληνες ως τον πιθνότερο “λαό της Θάλασσας” όταν και οι ίδιοι υπήρξαν θύματα των επιδρομεών;

Flanker
Guest
Flanker

Ο ορος Λαοι της θαλασσας απασχολει την επιστημη για πανω απο 150 χρονια και προοδος δεν εχει επιλεστει παρα μονον εικασιες και θεωριες. Δεν εχει εντοπιστει η κοιτιδα των λαων αυτων αλλα ουτε και οι λαοι.Η πιο πληρης μελετη ειναι της NK Sandars . Βασισμενη σε αιγυπτιακες πηγες και εν μερει σε χιτιτικες . Μπορουν να παραλληλιστουν καποια ονοματα,Sardana me σαρδηνια,ekwes me αιγαιο,Peleset με παλαιστινη ,Luka με Λυκια κτλ.δεν ειναι ομως ουτε καν ασφαλη ενδειξη…πχ η σαρδηνια μπορει να πηρε το ονομα της απο τους σαρντανα ,ΜΕΤΑ ,τα γεγονοτα και τις καταστροφες η ΠΡΙΝ.δεν μπορουμε να ξερουμε. Δυο σημεια που… Read more »

Μπαμπης
Guest
Μπαμπης

Η μονη μαρτυρια που υπαρχει για υπερποντια επιτυχημενη εκστρατεια την συγκεκριμενη χρονικη περιοδο δεν ειναι αλλη απ’ αυτη των ενωμενων Αχαιων.Τα σπουδαιοτερα Επη του Δυτικου κοσμου αναφερονται σε αυτην. Η σημασια αυτης της εκστρατειας λοιπον ειναι δεδομενη και ξεπερνα καθε προγεννεστερη πολεμικη περιπετεια. Η χρονικη διαρκεια των δεκα ετων μπορει κ πρεπει να θεωρηθει ενδεικτικη και οχι απολυτως ακριβης αριθμητικα, οπως πχ η χρηση του αριθμου 7, 77 κτλ για να δειξει αναριθμητο ή μεγαλο πληθος/αριθμο. Απ’οσο γνωριζω, δεν υπαρχει καταγεγραμμενη ποτε κ πουθενα περιπτωση οργανωμενης εκστρατειας απο πειρατες-κουρσαρους ή εστω απο μια αλλη – μη κρατικη – οντοτητα εναντια… Read more »