Εκσυγχρονισμένα Τu-22Μ3 σε ρόλο φορέων πυραύλων cruise

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο στόλος των στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-22M3 Backfire-C θα αρχίσει να εκσυγχρονίζεται εντός του 2018, με στόχο 30 αναβαθμισμένα αεροσκάφη ικανά να φέρουν τα νέα υπερηχητικά βλήματα αέρος-εδάφους Kh-32 με εμβέλεια 600-1.000 χλμ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της ρωσικής Άνω Βουλής, Βίκτορ Μπόνταρεφ, τα ανανεωμένα βομβαρδιστικά θα αποκτήσουν βελτιωμένο εργονομικά κόκπιτ, νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό (SVP-24-22, ραντάρ NV-45) συστήματα ναυτιλίας/σκόπευσης και κινητήρες ΝΚ-32-02 που θα τυποποιηθούν στα Τu-160M2 καθώς και δυνατότητα μεταφοράς όπλων ακριβείας, όπως τους πυραύλους Kh-32, για πλήγματα από απόσταση εναντίον στόχων που προστατεύονται από ισχυρή αεράμυνα.

Το βλήμα Kh-32 ή «Ιζντίλιε 715» (Προϊόν 715) που ανέπτυξε το Γραφείο Σχεδίασης ΜΚΒ Ράντουγκα, αποτελεί ευρέως αναβαθμισμένη έκδοση των παλαιοτέρων πυραύλων αέρος-επιφανείας Kh-22 (κωδικός ΝΑΤΟ AS-4 Kitchen) διαθέτοντας σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας, ενεργό καθοδήγηση ραντάρ και νέο κινητήρα που προσδίδει ταχύτητα 5.000 χλμ/ώρα ή 4,1 Μαχ. Μετά την εκτόξευσή του ο Kh-32 αναρριχάται σε ύψος 40 χλμ (130.000 πόδια) και αφού οριζοντιωθεί, αρχίζει βύθιση προς τον στόχο του. Η υψηλή ταχύτητα σε συνδυασμό με την βύθιση αφήνουν ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης και θεωρητικά το βλήμα δεν αναχαιτίζεται.

Οι στόχοι του είναι πλοία, επίγειοι σταθμοί ραντάρ, γέφυρες, στρατιωτικές βάσεις και αεροδρόμια, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος κλπ. Εξοπλισμένα με βλήματα που προσομοιάζουν σε χαρακτηριστικά τους πυραύλους cruise τύπου «Καλίμπρ» και Kh-101, τα εκσυγχρονισμένα Tu-22M3M θα έχουν επέκταση της επιχειρησιακής τους ζωής κατά 35 έτη και μαζί με τα επίσης αναβαθμισμένα Tu-160Μ2 και τα αειθαλή Tu-95MS Bear-H θα είναι στο μέλλον το «μακρύ χέρι» της ρωσικής Αεροπορίας.

Βομβαρδιστικά Tu-22M3 χρησιμοποιούνται ήδη στο σφυροκόπημα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία, πετώντας πολύωρες αποστολές από τις βάσεις τους στην Ρωσία. Στις επιχειρήσεις πάνω από την Συρία, όπως στους πρόσφατους βομβαρδισμούς του Ντέιρ ε-Ζορ και του Άμπου Καμάλ, τα Backfire πλήττουν τις θέσεις του ISIS με «κλασσικές» βόμβες γενικής χρήσης FAB-250 ή FAB-1500, αφήνοντας τα πληρώματα των Tu-95MSM να… ασκούνται στις stand-off επιθέσεις.

Αλέξανδρος Θεολόγου


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nikolaos
Member
Nikolaos

Φανταστικό άρθρο για το (ακόμη, φαντάζομαι) πολυπληθέστερο στρατηγικό βομβαρδιστικό. Έχετε πληροφορίες για την απόδοση των συμβατικών βομβαρδισμών αυτών των α/φ στη Συρία; Στο Ιράκ το 1991 οι αντίστοιχες προσβολές των B-52G εμφάνισαν σοβαρή εκτροπή ως προς το διάνυσμα πτήσεως του α/φ (αποδόθηκε στην αδυναμία συνεκτίμησης των ανέμων από το ΣΕΠ) και πτωχά σε σχέση με το τονάζ αποτελέσματα (πέραν του ψυχολογικού, που ήταν δραστικότατο).